“BDP bo v letošnjem letu, naslednjem letu in v letu 2025 v Sloveniji vsaj pol odstotka višji, kot je povprečje EU”

Avtor: | 17. novembra, 2023

Na današnji izredni seji odbora za finance Državnega zbora Republike Slovenije, ki obravnava proračun za leto 2025, je minister za finance Klemen Boštjančič spet pokazal, da ne loči med odstotno točko in odstotki. In potem se čudimo, da Fiskalni svet trdi, da so proračunski dokumenti pomanjkljivi, nekredibilni.

Video

Slika: Državni zbor/TVSLO3

4 komentarji

 1. APMMB2

  Na računovodstvo se ne spoznam prav dosti, zato me številke in primerjave ne zanimajo preveč, kljub temu pa takole po občutku primerjam leto z letom , kaj se je naredileo letos, lani, predlani, pa še kakšno leto nazaj.
  Med letošnjim letom, in lasnkim je velika razlika, ki jo lahko najlažje opazimo, ko pogledamo račune v trgovini. Če je za lanski nakup bilo potrebnih 50€, je letos za skoraj enak nakup potrebnih 100€. Za to ni potrebnna nobena primerjava BDP.
  Še bolj drastična pa je primerjava z investcijimami. Te so se praktično ustavile. Poplave niso vzrok, saj bi prav poplave morale investicije pospešiti, tako pa nas obveščajo, da so za poplave namenili že 400 mio. največji del odpravljanja posledic predstavlja prostovoljno delo in zato se sprašujem, za kaj pa je bilo namenjenih 400 mio?
  Ko takole čez palec seštejem vse izdatke prejšnje vlade, vlade groznega Janeza Janše in sedanje svobodne Roberta Goloba, mi izdatki strižejo. Iščem,pa iščem kam bi šlo letos 3 mrd, pa je ne najdem. Ja, nekako 3 mrd manjka. Plače se niso povečale, pokojnine so ostale skoraj na lanskem nivju, investicij praktilno ni, za poplave je namenjen drobiž. Kam je šlo 3 mrd?
  Opozicija sicer nabija, koliko dobijo nevladne organizacije. Odneslo je ministrico za bogih nekja milijonov in pregrešno dago potovanje za praktično, drobiž. Res se razsipava,vendar 3 mrd je le 3 mrd, ki pa manjkajo. Nekaj kaže sicer proračun z izgubo, vendar prikazana izguba ne utemeljuje vsega primanjkljaja.
  Kam je odteklo 3 mrd? To je vprašanje, na katerega išče odgovor tudi Fiskalni svet, ki opozarja na netransparenstnost.

 2. tohuvabohu

  Cenjeno uredništvo, tudi vi ste ustrelili kozla. Morali bi opozoriti ministra, da ne gre za primerjavo BDP, ampak za primerjavo rasti BDP, kar je huda razlika. Mešanje odstotkov in odstotnih točk je pa v naši lepi domovini tako običajen pojav, da ga večina sploh ne opazi.

 3. ren

  Morte razumet, da mora tudi finančni minister potrditi, da je ta vlada prva amaterska vlada Republike Slovenije.

 4. slavkope

  Minister za finance ali “državni zakladnik” z vsakim svojim javnim nastopom zapravlja svojo osebno prepričljivost in osebni ugled.
  Z zadnjimi intelektualnimi in finančno-strokovnimi akrobatskimi preobrati se že približuje klovnovskim komunikacijskim “dosežkom” svojega prvega ministra, kar le še pospešuje vsesplošno destruktivno nezaupanje v aktualno vlado in njene šalabajzersko nepremišljene in vse pogosteje celo sproti panično razveljavljane odločitve.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...