“Pokazalo se je, da občina slabo upravlja s Kaninom, skrbi pa me, da država sama ne bi bila nič kaj dosti boljši upravljalec”

Avtor: | 16. maja, 2024

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je tokrat kar pravilno ocenila položaj pri propadanju smučišča Kanin in možnih rešitvah. Bistvo je kredibilen zasebni vlagatelj, ki bo v razvoju Kanina videl priložnost, ne pa samo instrument “cuzanja” javnega denarja, subvencij. (Vir: Dnevnik)

10 komentarjev

 1. ren

  Smučarski Kanin je že od vsega začetka zgrešena zadeva. Če se prav spomnim, je bila ta “naložba” koprodukcija z JLA. Poznavalci snežnih razmer so svarili pred zgrešeno lokacijo postaje C zaradi plazov. Nihče jih ni poslušal. Pa je nekoč pridrvel plaz in skoraj odnesel postajo C.
  Za smučišče je treba imeti vizijo razvoja, izboljšav in privabljanja turistov. Leta se je govorilo o povezavi z italijansko stranjo. Samo govorilo in govorilo (kot blebeta zdajšnji predsednik vlade) povezave pa ni bilo in ni bilo.
  Na Kaninu je zdaj blažen mir. Pred dnevi sem na dveh kaninskih kamerah odkril dva turna smučarja. Vzpenjala sta se. Potem sta najbrž vsa srečna odplapolala navzdol, saj sta si smučarijo prigarala v lastnem potu in trudu.

  Odgovori
  • Halobp

   Strinjam se z vami, že kot mladenič v 70 letih sem velikokrat smučal na Kaninu, ko se je pripravljalo na slabo vreme – nizek pritisk je po vsej restavraciji zaudarjalo po fekalijah, tako je tudi sedaj, po toliko letih 😉 (lep spomin) 🙂
   Povsod po svetu so plazovi, to se da danes že omejiti, tako da, vse se da!
   Popolno se pa strinjam z vami, da je treba, zgodbe državnega turizma sprivatizirati, pri tem je treba le pomagati kakšnemu Slovencu, da ostane lastništvo doma.
   Kakorkoli, hoteli rabijo gospodarja- lastnika. V državni lasti so pa samo zato, da se pere davkoplačevalski denar skozi obnove itd stare slovensko koruptivne zgodbice… žal
   Pri sosedih so vsi hoteli v privatnih rokah pa poglejte kako vse deluje .
   Država pa mora poskrbeti, predvsem za zakonodajo o delovnih razmerjih!!
   Zopet kako imajo pri sosedih, mulc zjutraj pomaga pripravit doma pr mamci zajtrk za 20 gostov, potem jo pihne v planino h stricu lupit krompir v restavracijo, zvečer pa pri prjatlu že vrti muziko v pabu in na koncu ima penzijo tako veliko, da gre lahko vsaj dvakrat na leto na dopust in vsako nedeljo na nedeljsko kosilo ven !! 🙂
   Zakaj pa to ne gre pri nas ? 🙂 🙂

   Odgovori
 2. APMMB2

  Turizem,med tem, je tudi smučarija, ne sodi v državne roke.

  Slovenija mora čim prej privatizirati ves turizem z vsemi hoteli in smučišči vred.
  Ko se bo to zgodilo, bodo ustvarjeni pogoji za napredek turizma v Sloveniji.
  Pri turizmu in gostinstvu nikoli ne vemo, kolikšen dobiček prinašajo. Podobno je s kmetijstvom. Agrokombinati po vzoru kolhozov, nikoli niso bili rentabilni. Tako je tudi s hoteli in gostišči, pa tudi ne s smučišči.
  Ročivalšek se je trudil, da bi hotele sprivatiziral, pa mu to niso dopustili.
  Bratuškova pa ne sme niti pomisliti na nekjatakšnega, saj se vračamo v dobo kolhozov.
  Država pamora samo poskrbeti, da ima gostinstvo in turizem ustrezne pogoje in razmere se bodo izboljšale. Tega pa nitivlada, še maj pa mojšra niso sposobni narediti.

  Odgovori
  • Zasavc

   Za vse je kriva občina in njeni akterji pri tej zadevi. še sedaj se spomnim kako so se 2006 hvalili kako bojo prenovili restavracijo,pa je vse enako. celotna infrastruktura je za prenoviti ali podreti. postaviti drugačno lokacijo gondolc, seveda vstopno postajo višje. zamenjava žičnic, Škoda razmišljati preveč denarja je potrebnega. Pa še dostop je nikakršn. Zafurano je bilo že vsaj 15 let nazaj. Ampak v teh 15 letih se pa tudi nič niste potrudili. Škoda. LP

   Odgovori
  • Halobp

   To sem še pozabil, da pa turizem vzajemno funkcionira z ostalimi deležniki kraja, je pa najprej potrebno ukiniti polne penzione, tako potemtakem lahko spregovori tudi ulica, gostilne, restavracije, ostali lokali.
   Kot že opisano se potem pojavi v hotelih ”višek” delovne sile – prerazporeditev v omenjene subjekte, pa smo zopet pri zakonodaji o zaposlovanju 🙂
   To je kolhozno, zaostalo, kaj res ne znamo pogledati onstran Alp ?

   Odgovori
 3. Miller

  Rešitev za Bovec, Kanin in težko dostopno dolino je samo ena:
  TUNEL pod Vršičem. Vse ostalo je bulazenje.
  Poklič Kitajca, pa ti bo prevrtal v letu dni. In še lampinjone obesil.
  Francoska jajca v smeti in montirat Leitner žičnico.
  Potem bo turizem cvetel CELO leto, ne samo pozimi.
  Aja, Kitajc ne daje podkupnin.
  Škoda…

  Odgovori
  • Halobp

   E mile mile,
   pa ti ko pišeš komentarje si ves slinast, če ti pa še kdo omeni JJ dobiš pa epileptičen napad, pojdi smučat na Sabotin med črke tvojega idola! 😉

   Kanin je visokogorsko slovensko smučišče, koliko jih še imamo?
   Zamujeni vlaki EU sredstev, kejr je bilo na razpolago kar zajetno število Evrov, pa jih nismo znali potegniti, vse je bilo na pladnju!

   Evropski center za preučevanje snežnih plazov, v številkah raje ne bom !!

   Korupcija na ministrstvu za promet …. sedaj šiviljstvo Alenka, je v preteklosti kar žarelo od provizij Leitner Doplmayer, Poma ….
   To pa zato, ker pri nas ne funkcionirajo sistemi, ki bi to preprečevali, v vseh teh ”verigah” so vsi okuženi in si skrivajo hrbte in nikoli nič ne vedo, da bi kaj bilo narobe.

   Nedavna prenova zgodovinske gondolske naprave, katera sodi samo še v kak pokrajinski muzej zraven Kobarida.
   Koliko smo državljani vrgli v prazno našega denarja…. škoda!

   Velik interes domorodcev je bil, samo da laufa, kako, na kakšen način ni bilo važno, samo da folk pride gor 🙂
   Kar je seveda razumeti, dolina živi od Kanina!!

   Čeprav je vse skupaj zgrešeno zamišljeno.

   Kabinska žičnica, vstopna postaja na vsakem smučišču je načrtovana pod hribom! Tukaj je pa skoraj napeljana do piranske punte in temu primeren čas vzpona cca 45 min, v toliko časa prideš z letalom in Trsta v Rim 🙂

   Vstop na C postaji, tam napraviti parkirno ploščad ali pa tudi veliko garažo, kot povsod nedaleč od nas. Do postaje C je pa državna cesta , katero je dolžno vzdrževati izbrano podjetje (pluženje, asfaltiranje…)

   To pomeni, da se že vstopni kapital žičniške naprave zmanjša, oz. razliko nameni gor na hrib !

   V vednost bralcem, da EDINI smučarski center v Evropi, kateri se samo financira, se pravi da iz kupljene vozovnice so poplačani vsi obratovalni stroški je smučarski center Mokrine – Nassfeld.
   zato tako visoke cene sm. vozovnic.
   Vsi ostali sm. centri v Evropi so pa sofinancirani, tako s strani države, regije in lokalnih turističnih organizacij, ter vseh turistično vključenih akterjev (sobodajalci, gostinci…)
   V Sloveniji ta dozorelost še ni priplavala do omenjenih.
   Zato pa vsi kar nekaj čakajo , ja saj bo država saj nam je dolžna itd. 🙂

   Lepo vas prosim, vsak se mora vzajemno v družbi, sokrajanov potruditi in seveda prispevati !!!
   tako deluje pri naših sosedih!
   Država lahko pripomore tako ali drugače, vsaj da bi bila manj birokratska pri papirologiji, bi bilo že veliko storjenega.

   Zavedati, da Kanin ni samo Kanin, tam ni konec doline, Kanin je okno v svet, onstran je Nevejsko sedlo, Trbiž, to pomeni še bližji korak za kakšen Interreg projekt.
   Toliko z moje strani 🙂
   TAM KJER JE VOLJA, JE TUDI POT !!

   Odgovori
   • Kugy

    Kar precej soli je v tvojem razmišljanju. Ze dolgo let trdim isto. Dokler ne bo ceste nad C kjer so možnosti park. in tudi začetnikom primerne površine, ne bo investitorja. Miler je pa tudi na nepolitičnem parketu se vedno Miler-Brčko-Banovici

    Odgovori
    • Halobp

     G.Kugy,

     vse kar sem napisal so živa dejstva, pač zelo poznam ta del kateremu rečemo turizem, sploh pa projekt Kanin, pa slovensko korupcijo okoli nabave žičniških naprav.
     Največ izkušenj imam pa iz tujine, kjer je bistveno drugače, kot pri nas!

     Kanin ima vse pogoje tudi za začetnike (prihajam iz stroke), samo nekaj preureditev bi bilo potrebno opraviti.
     Kanin, pa ni samo zima je tudi poletje, veliko je lepega tam gor, za kar nam marsikdo od sosedov zavida, smo na sončni strani Alp 😉

     Sedaj pa glede soli, upam da ne tiste mislil na sejanje tiste butalske 😉

     Odgovori
     • ren

      Jocota B. poznaš? Pomagalski!

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...