“Pričakujemo najmanj javno opravičilo odločevalcev in vlade za blatenje in diskreditacijo zdravništva”

Avtor: | 27. marca, 2024

Kot je jasno že nekaj časa, se stavka zdravnikov spreminja v zahtevo po spoštljivi komunikaciji vlade in njenega predsednika. Iz stališč, ki jih je predstavil predsednik sindikata FIDES Damjan Polh, težko sklepamo, ali pričakujemo, da bo kmalu prišlo do kakšnega pogajalskega preboja, če vlada ne spremeni osnovnega komunikacijskega pristopa. S tem (komunikacijo) se sicer predsednik vlade ukvarja precej časa, ampak še vedno ne razume, da je primarni problem vsebina, ne pa sam način komuniciranja. (Vir: FIDES)

7 komentarjev

 1. slavkope

  Če vlada ponuja za pogajalca vladne strani tudi ob obojestransko sprejetem posredovanju tretje strani istega tretje-razrednega uradnika z ministrstva za zdravje, ki je tudi doslej le disciplinirano skrbel za brezdušno neodgovorno in neučinkovito podaljševanje navideznih pogajanj brez odgovornosti in brez meja, si ni mogoče obetati ničesar.

  V resnici gre le še za eno podlo politikantsko-populistično prevaro javnosti s strani opravilno nesposobne Vlade RS, ki je že zdavnaj sama brezupno “zamrznila” vsakršna politično strpna ter strokovno kompetentna in tvorna pogajanja z upravičeno nezadovoljnimi izvoljenimi državnimi funkcionarji (sodniki, tožilci) in uporniškimi državnimi uslužbenci (delojemalci v javni upravi, javnem zdravstvu, javnem socialnem skrbstvu, javnem otroškem varstvu in šolstvu, …).

  Vlada RS oz. pristojna ter odgovorna ministrstva preprosto nimajo, nočejo ali ne zmorejo ponuditi tvornih in uresničljivih rešitev, s katerimi bi dokazala vsaj minimalno spoštljivost do upravičeno nezadovoljnih in stavkajočih delojemalcev v sodstvu, javnem zdravstvu, javni upravi … ter do najširše javnosti državljanov, davkoplačevalcev in volivcev v RS.

  Na nobeni odprti pogajalski “fronti” se pogajalci niso v več mesecih premaknili “niti za milimeter”, saj pogajalci z vladne strani nimajo ustreznih pooblastil in ustreznega pogajalskega znanja, zato so “vkopani za barikade” lastne politične nesposobnosti in strokovnega neznanja ter neodgovornega prezira nad vsemi prizadetimi brezpravnimi delojemalci in davkoplačevalci v RS.

  Kompetentni poznavalci pogajanj vedo, da je potrebno po določenem obdobju neuspešnih in tudi brezuspešnih pogajanj zamenjati operativne pogajalce.
  Obenem z imenovanjem novih pogajalcev je na obeh pogajalskih straneh nujno potrebno kritično prevetriti obstoječa pogajalska izhodišča, jih tvorno prenoviti in si zastaviti nove cilje in nove metode pogajanj za bistveno večjo operativno uspešnost.

  Če na eni strani ni nikakor mogoče odstopati od začetnih pogajalskih izhodišč in če torej pogajalci nimajo nikakršnega manevrskega prostora za konstruktivne napredke in konstruktivna odstopanja od začetnih izhodišč, potem je vsakršen vstop v pogajalski proces ne-odgovoren, ne-resen in prezirljivo zavajajoč.

  In prav to obupno neustvarjalno vztrajanje pri statičnih in nepremičnih začetnih izhodiščih/dogmah (vsakršni popravki plač v javnem sektorju so mogoči šele po začetku leta 2025!) nam demonstrirajo nekompetentni, neodgovorni in človeško brezčutni vladni pogajalci, ki zavestno in naduto le kradejo čas pogajalcem na drugi pogajalski strani in vsem brezpravnim uporabnikom vse bolj drastično omejenih in težko dostopnih storitev javnega sektorja.

 2. vernon coleman

  Spet cenzurirate… vrnite moj kritični komentar s Hipokratovo prisego!

  • Tilen Majnardi

   Lep pozdrav, nihče nič ne cezurira, ampak je bil vaš komentar avtomatsko blokiran, ker ste v nasprotju z opozorilom (glej spodaj pod pogoji komentiranja), da v komentarje ne vstavljate spletnih povezav, prav to storili. Je pa vaš komentar objavljen, v prihodnje pa v izogib slabi volji in neargumentiranim očitkom upoštevajte navodila. Hvala.

   • vernon coleman

    Najprej, najlepša hvala za javni odgovor. Redko videno kulturno obnašanje. Pozitivno ste presenetili, vsaj tokrat. A seveda ta bitka ni dobljena.
    A ne smem prilepit povezave na Hipokratovo prisego? Zanimivo. Ok, sprejmem, ne bom več. Je pa neke vrste čudna omejitev, če gre za tako nedolžno povezavo… teh omejitev, kaj se sme, in kaj ne, se je ”zadnja štiri leta” kar precej namnožilo, niste opazili? Ta vojna, ona vojna, covid-propagandna vojna, notranja, zunanja politika, v NIČEMER več ne smemo svobodno izraziti mnenja, če ni na pravi partijski liniji. Časovno žal ta trend močno sovpada z Janševo vlado, bog-si-ga-vedi, koga je vse takrat nastavil na SURS, na RTV in Sovo, in vse ostalo. V korona-propagandi se niso ustavili pred ničemer. Sam vem osebno za najmanj 5 žrtev cepiva, da ne govorim o medijsko znanih primerih (Katja???), priznali pa so odškodnino do zdaj – pazite – 1 sami osebi??? Pa ne bi dalje, ker je zadeva tako zavožena, da bolj ne more biti. V resnici imamo kitajski popolni nadzor že povsod, sami dojemamo ga ne.
    Najhujši in najbolj očiten je pri tem cenzuRTV, tam izginjajo komentarji, ki niso všeč moderatorjem, pa so povsem kulturni, argumentirani, pomembni. Lahko je o onesnaževanju, lahko o raku, lahko je o sladkih pijačah, lahko o politiki do drog – vsepovsod je ”vzdrževanje visokih standardov komuniciranja” – evfemizem za BRUTALNO NEDEMOKRATIČNO CENZURO, ki UBIJA.
    Žaljive, rasistične, antisemitske, preprosto kverulanstke, komentarje, ki namerno odvračajo pozornost, brezumne bedne trole, ipd. pa istočasno dokaj pogosto lepo pustijo pri miru.
    Ne, ne gre za šalabajzerstvo, gre za BRUTALNO NAMERNO CENZURO, za DOKAZ, da lahko o kaki demokraciji v digitalnem svetu le SANJAMO. tudi na računalniškem forumu slo-tech so očitno in brutalno cenzurirali. Povsod nastavijo kakega Judeža.
    Kakšna lepota se nam obeta, ko bodo aktivirali še Umetno inteligenco za to (če je niso že, osebni menim, da so jo že, ker jo lahko zaobideš, če program ne dojame sporočila). O tem ravno zdaj piše in govori odlična novinarka Whitney Webb (zapamtite ovo ime!!) na strani unlimited hangout. Seveda pa so silicon-valley korporacije v sami zasnovi izumi za popoln nadzor nad in manipulacijo mišljenja.
    Recimo, med korona-prevaro je bilo napisanih v Sloveniji kakih 10 knjig o tem, in glejga zlomka – nikjer se jih ne sme omenjati, v Mladinski knjigi nimajo niti enega samega izvoda recimo knjige: Resnica vas bo osvobodila. Istočasno so postali govid-heroj David Zupančič s svojo kompilacijo laži in domišljijskih spisov iz Infekcijske klinike in podobni najeti propagandi$ti kar OBRAZ Mladinske knjige in skačejo že iz straniščne školjke, če ni pokrita…

    • vernon coleman

     Osnove C. 1, Dodatek 1.1 Metoda 1.1.1:
     Neverjetno ”naključje”, isto sekundo, ko ste objavili ta komentar (vseeno hvala, da ste ga), je izginila izjava g. Polha s prve strani in jo morate sami poiskati s tremi kliki. (Drugače bi morale polemične izjave Fidesa po najdaljši stavki v zgodovini Slovenije izzvati neko pozornost. Ste opazili, da tega nikoli ni na kaki cenzuRTV?)
     Metoda znana s cenzuRTV, cenzur je pač veliko tipov in podtipov. Najbolj primitivno beden način je pač vnaprejšnje brisanje, preden sploh kdorkoli vidi (to imajo sicer najraje, sploh med korona-terorjem smo to izkusili), so pa še drugi, da se novice pač ”dobro pospravi” v omaro, da je nihče več ne najde, kajne?

 3. APMMB2

  Spremljam stavko zdravnikov in sem seznanjen s temeljnimi zahtevami Fidesa.
  Fides zahteva zdravstveno reformo, ki bi slovensko zdravstvo približalo zdravstveneemu sistemu demokratične, razvite evropske države.
  Ena od zahtev Fidesa je preoblikovanje ZZZS v zdravstveno zavarovalnico, ki bo določila košarico zdravstvenih posegov in vsem zavarovalcem zagotovila usluge z zdravstveno polico.
  Druga zahteva je samostonost zdravstvenih ustanov, tako da bodo vodstva sama določala o poslovni, kadrovski in ostali problematiki, tako, da ne bo mogla vlada menjati vodstev in narekovati kaj naj v zdravstvenih ustanovah delajo.
  Zdravstvo se ne bo več ločilo na državno in privatno. Bo zdravstvo,ki je na trgu in financiranos strani zavarovalnice, lahko tudi več zavarovalnic.
  Odpadli bodo plačni razredi, saj bo vodstvo zdravstvene ustanove samo določalo plače,nagrade in ostale bonitete, skladno z učinkovitostjo in finančnimi možnostmi.
  Sledi še kar nekaj zahtev,ki kažejo na pravo usmeritev Fidesa.
  Zahteve so takšne, ki bodo koristile pred vsem bolnikom, zato blatenje zdravnikov ni na mestu.
  Takšne spremembe bodo tudi v največji meri zmanjšale korupcijo ij plenjenje zdravstvene blagajne.
  To paje razlog, zakaj se država brani reform, saj prav korupcija in kriminal omogočata bogatenje nekaterih, ki so prisesani na zdravstveni blgajno.
  Lakajski novinarčki pa na zahtevo mafije pljubvajo po zdravnikih zato,d adovijo drobtinice.
  Hlapči in bebčki. Bolj kot ste pohlevni in poslušni , man ste vredni in ne se jokati, ko tezgarite za beden honorarje.

 4. vernon coleman

  Ne, ne, ne – NE boste dobili nobenega opravičila, ker si ga ne zaslužite. Zamenjali ste Hipokratovo prisego (HP) s hipokritovo. Še enkrat si to preberite:
  https://www.medenosrce.net/dobrote/hipokrat/default.html
  Moj očitek je, da se vi v Fidesu ne držite tega!
  HP: -da bom svoje življenje in vedo svojo varoval vseskozi neomadeževano in pošteno.
  Saj veste, kaj piše na koncu?
  HP: Če bom torej to prisego vestno izpolnjeval in je ne bom prelomil, naj mi bo dana sreča in blagoslov v življenju in poklicu, da me bodo vsi ljudje imeli zmeraj v čislih, če pa jo bom prekršil in postal krivoprisežnik, naj me zadene nasprotno!

  Vi, g. Polh, ste s to slabo utemeljeno politikantsko stavko dodobra uničili ugled zdravnikov oz. tisto trohico, ki je še ostala po korona-mega-prevari. Vi in Bojana Beović. Nič ne govorite o bolnikih, ki čakajo nedopustno dolgo, nič o zelo nezadovoljnem zdravstvenem osebju, nič o kar 131.000 ljudeh brez osebnega zdravnika, nič o vedno slabših izidih, nič o pohlepnih dvoživkah, ki namerno podaljšujejo čakanje, in gledajo v delovnem času na uro, da potem več služijo v prepovedanem privatnem delu NA JAVNIH DELOVNIH MESTIH, nič o goljufijah med korono, nič o varnostnikih, ki štempljajo zdravnike, ki so v privatnih klinikah, nič o merljivih kazalcih zdravja v Sloveniji… Briga vas za zdravje, vas zanima le DENAR, to je že 11. izsiljevanje FIDES-a po vrsti, le politikantsko esdeesovsko izsiljevanje vlade (nikoli niste stavkali med janšističnimi vladami!!), le eno in isto.
  G. Polh, če imate kaj časti, boste sami odstopili, preden vas redki pošteni zdravniki odnesejo ven, za to je že skrajni čas!! Pa sploh nisem nek fan Holoba, ki je dejansko tako nesposoben kot izgleda (ali pa kot okus za oblačenje Tine Gaber).
  Samo eno ga še drži pokonci: Janša je pač še 100x slabši.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Če zmagaš, nekaterim ni prav. Če ne zmagaš, nekaterim spet ni prav. Če skočiš na tistem kilometru, ni v redu. Če čakaš do črte, ni v redu. S tem sem se sprijaznil”

Naš kolesarski šampion Tadej Pogačar o "kavč" poznavalcih kolesarstva z družbenih omrežij. Pogačar ima sicer pred zadnjim tednom dirke po Franciji "udobno" prednost treh minut, pri čemer bosta o končnem zmagovalcu dokončno odločali dve gorski etapi v južnih francoskih...

“Semena jutrišnje zmage so v današnjem izidu”

Dolgoletna predsednica desnega Nacionalnega zbora (RN) Marine Le Pen ni mogla skrivati razočaranja po presenetljivem volilnem preobratu, ki je v Franciji zmago prinesel - sicer zelo razdrobljeni in neenotni - levici. Mnogi analitiki menijo, da so se francoski volivci...