“Tudi v 6. razredu osnovne šole otroke učijo, da je kmet manjvredna oseba”

Avtor: | 10. februarja, 2024

Kmetom je zavrelo očito tudi v Sloveniji, zato so svoje traktorje pognali na ceste. Predstavnik kmetov Boštjan Slemenšek je za oddajo 24ur zvečer povedal, da jih že mesece ignorirajo, tako vlada, kot njihove krovne organizacije, ki se ukvarjajo same s seboj. Dosti imajo podcenjevanja, ki je vgrajeno v same temelje države in komunikacijo na vseh ravneh.

Video

Kmetje imajo dovolj podcenjevanja. So steber družbe in samooskrbe s hrano, ki je strateška dobrina.

24 komentarjev

 1. Tanja

  Jaz bi te butaste učitelje poslala naj žrejo travo. Brez kmeta in čebel življenja ni. IDIOTI ZARUKANI!

 2. Helena

  Kmet, ki na ravnini obdeluje zemljo pognojeno z umetnimi gnojili do onemoglosti zato, da pridela hrano za govedo pri pridelavi zdrave hrane ne kotira prav visoko in tudi niti slučajno ne preživi težko. Precej drugače je pa pri hribovitih večina malih kmetijah, kjer pa preživijo največkrat na račun gozda, in subvencij, pa največkrat je vsaj eden od zakoncev zaposlen v bližnjem kraju. Vendar življenje je vsekakor znosnejše od malih ljudi, ki nimajo zemlje, so podnajemniki in živijo z minimalno plačo. Mogoče bi bilo pa za razmisliti ob dejstvu, da naj zemljo obdeluje tisti, ki jo ima rad….

 3. Rokovnjač2

  Res je .da se trenutna oblast dela ,norca iz kmetov: ampak ,kmetje to lepo prenašajo,le tam pa tam slišiš katerega,da protestira ,ampak,samo za šankom.Enako velja tudi za ostale državljane
  vsak gleda samo za svojo rit,.zato pa imamo ,kar imamo.
  Neprimer v Lukovici zraven tržnicice prodaja sadje in zelenjavo -nevm kdo ampak naredi več prometa kot na tržnici vsi kmetje skupaj,samo da je lepo in poceni.

 4. Lojze

  Upam, da bodo kmetje izbrali predstavnika, ki bo znal artikulirati njihove zahteve, ne pa nesposobneža kot je gospod Klemenšek, ki je očitno delegiran, da ruši vlado, ne pa da zastopa interese kmetov. Sklicuje se na Magno, pa je pozablja, da so botri razlastitve organizatorji protestov. Pa ne zaradi interesov kmetov! Povprečni slovenski kmet ima 9 glav in obdeluje manj kot 9 ha na hribovitem in gorskem območju. Pogoje za gospodarski in kulturni razvoj kmetij je v skladu z Ustavo, (71. člen), dolžna zagotoviti dtžava. Kdo je torej odgovoren, da vsakodnevno propade šest, sedem kmetij, da večino subvencij dobi peščica velikih gospodarstev, ki se širijo na ravninskem delu medtem pa se hribovita in gorska območja zaraščajo? Večina traktorjev na protestih je za obdelavo teh območij neprimernih, pretežkih, prevelikih. Ali njihovi lastniki odražajo interese povprečnega slovenskega kmeta in značilnosti krajine ?

  • Lojze

   Odgovornost je na vseh vladah doslej in na razdrobljenem uveljavljanju interesov kmetov zaradi vtikanja politike in lobističnega pristopa nekaterih največjih kmetijskih gospodarstev. V kmečkih stanovskih združenjih se naj slišijo interesi vseh kmetov, delovati morajo enotno, predvsem pa v njih ni mesta za politične emisarje!

 5. slavkope

  Zanimivo in simptomatično je, kako kratkovidni so večinoma civilizacijsko, zgodovinsko in človeško odtujeni in narcisoidno egocentrični urbani/meščanski samooklicani militantni varuhi narave in modno zapovedanega trajnostnega razvoja, ki na čelu s politično in medijsko lažno malikovano “sveto Greto” v imenu malikovane “zelene razvojne paradigme” srdito preganjajo kmete in njihove stoletja naravno razvijane ter umno pospeševane načine pridelovanja hrane.

  Kmetom kar naprej diletantsko očitajo in zavidajo namenske državne subvencije, ne da bi se zavedali, da so prav subvencije še edina otipljiva finančna spodbuda in garancija za to, da kmetje ostajajo ne le ključni oskrbovalci s hrano, ampak v večini tudi edini braniki kultivirane narave in vsaj vse bolj redko poseljene ter primerno obdelane naravne krajine na podeželju kot ključnega elementa nacionalne in državne ozemeljske suverenosti.

  Namesto profita izkoriščevalskih mednarodnih trgovskih omrežij, ki kujejo ogromne dobičke na račun drastično podcenjene naravno pridelane hrane in naravnih pijač ter na račun medijsko zdresiranega potrošnika, ki naseda nenehni propagandi po cenejši in še cenejši preskrbi s hrano, bi morala vladajoča večinska politika in vladajoča mnenjska večina prebivalstva storiti vse, da zaščiti z vsemi sredstvi družbeni položaj kmeta, brez katerega ni kmetijstva in ne nujne prehranske neodvisnosti, a tudi ne vitalno kultiviranega podeželja, najbolj naravno varovanega pred vsemi vrstami sodobnega egocentričnega človeškega huliganizma, terorizma in imperialističnega vojaškega prilaščanja tujih ozemelj, a tudi pred naravnimi ujmami in nesrečami, ki so pogosto prav pogubna posledica brezbrižno ne-kultivirane in brezvestno zanemarjene in zapuščene narave.

 6. Janez

  Sam eni se pa res zastopajo na kmetijske premije pa …

 7. Pika Černič

  Gospodarske dejavnosti po vrsti, po pomembnosti
  – kmetijstvo
  – rudarstvo, pridobivanje naravnih virov
  – predelava le-teh
  – trgovina
  (Adam Smith: Bogastvo narodov)

 8. APMMB2

  Evropsko politiko so zasedli ljudje, ki so prepričani, da denar raste na devesih,krompir, zelje in meso pa pridelujejo v tovarnah, ali na asfaltu.
  Slovenija seveda ni izjema, zato se zakonodaja za proizvodnjo hrane zaostruje.
  Prav ti nevedneži na eni strani zahtevajo prvovrstno hrano, na drugi strani pa se zgražajo, da se polovica hrane zavrže.
  Ko so se v Evropi ljudje preživljali z lovom in zbiranjem koreninic, jih je bilo le nekaj milijonov. Danes bi večina Evropejcev pomrla od lakote. Da se to ne zgodi je zasluga modernega kmetijstva, ki temelji na znanosti.
  Seveda je ljudem, ki menijo, da se krompir prideluje na asfaltu, težko dopovedati, da ni tako, da za hrano stojijo kmetje, ki trdo garajo, da so ljudje siti in da se uspešno razvijajo.

 9. ren

  Kmetijska ministrica Marža pa nič. Ko bodo Marži na vrata potrkali nezadovoljni kmetje, bo pa zbežala.

 10. Andrej Muren

  Kmetje so korenine naroda. Ni potem čudno, da so slovenski komunisti, ki so vedno sovražili lastni narod in bi hoteli biti raje Rusi ali vsaj Srbi, poskušali kmeta uničiti. Toliko pa o naravi tudi komunisti vedo, da se drevo žaga pri koreninah.
  Odločno podpiram kmečki upor. V ceni nekega živila najmanjši delež pripade kmetu, čeprav ravno on opravi največji delež potrebnega dela.

  • Lojze

   Pri 65 se mi zdi vsako jadikovanje na temo
   ” komunisti” rezultat vpreženosti v ideološki voz interesov določene politike. Na kaj le, se zaradi težav kmetov v Franciji in Nemčiji sklicujejo tamkajšnji kmetje?
   Število kmetijskih gospodarstev in odkupne cene padajo ne glede na leve ali desne vlade vse od 1991 naprej!

  • Slavica borštner

   Tudi mi navadni ljudje imamo dosti politika take in zelene srednje,ki nima nič opraviti z realnostjo kaj šele z diplomami življenja.Podpiram kmete v vseh pogledih posebaj male kmete ti so in in srčni.Najbolje bi bilo odvzeti legitimnost politike in zelenim,da začnejo že enkrat pošteno delat.

 11. naveličan

  Ma, daj, kakšen učbenik neki, naj ga pokaže! Ne vem točno za kaj štrajkajo ampak enkrat bo treba te subvencije skenslat, nihče več ne ve kdo pije kdo plača. Seveda je hrana izjemnega pomena ampak saj je to njihov biznis…in tudi obnašajo se tržno. Če jim italijanni ponudijo višjo ceno mesa, jim ga z veseljem prodajo…in ko je suša, kumarice skočijo za 300%. Nekdo bo enkrat moral ta nered od države spraviti na skupni imenovalec. Samo ne vem kdo.

  Razen, če je vse skupaj organizirano rušenje vlade in se nima smisla globlje ukvarjati s vsebino…

  • Luna

   naveličan on 10. februarja, 2024 at 18:43
   Ma, daj, kakšen učbenik neki, naj ga pokaže! Ne vem točno za kaj štrajkajo ampak…

   Ne veš, zakaj štrajkajo, zakaj štrajkajo cela Evropa?
   Morda se boš zavedal, ko ne bo več hrane, ali boš jedel samo še umetno meso iz laboratorija.
   Škoda besed!

   • Martin Kocen

    Večino subvencij požre nekaj velikih kmetij,za majhne,ki jih je največ ostanejo drobtinice,zato te tudi množično propadajo!

 12. TL

  Drži. Se spominjam tudi, kako so se zafrkavali iz bivšega ministra za gospodarstvo, ko je povedal, da pred službo gre delat še v hlev. Kmetavzar, so se drli razni brezdelneži.

  Ko pa drugi politiki in njihove spremljevalke pred službo potegnejo nekaj črtic, pa je vse v redu.

  • Janez

   Koliko je bil v hlevu, razen na Erj…, ne vem,
   je pa z Magno zafural 150 ha najboljše zemlje + vložek drzave (brez posledic!).

   • TL

    Za Magno se strinjam, ampak to je bil takrat projekt celotne Cerarjeve vlade, ki ni imela nobenih rezultatov in je nekaj morala pokazati.

    Ampak kolesaril ni takrat nihče, inštitutskim ” varovalkam narave” je bilo takrat vseeno, saj je šlo za njihove levičarje, kot jim je vseno za drekovod, ki ga gradi njihov velik prijatelj.

    Mi pa ljudje iz tistih krajev vedo povevati, da kmet ni samo na jeziku.

    • Lojze

     RESNICI NA LJUBO:
     Lex-Magna je dobil podporo 58 poslancev (med njimi tudi SDS, NSi se je vzdržala), proti so bili trije poslanci Združene levice.

     Zakon je med drugim predvidel razlastitev imetnikov kmetijskih zemljišč, kar se kasneje ni zgodilo, saj so vsi kmetje pristali na nadomestna zemljišča.

   • Lojz

    PS:
    Nekateri kmetje imamo spomin, tudi zdravo kmečko pamet in vsakodnevno skrbimo za ovce in za druge živali, ki so s svojim vedenjem prispevale k oblikovanju pregovornih resnic. Torej dvomimo v iskrenost zaskrbljenost opozicije in v obljube pozicije!

 13. RuSSkimir

  Zabit ko “kmet” je ponarodel izraz, promovirali so ga pa socialisti, ki ne prenesejo podeželja in ne razumejo kmetijske proizvodnje. Ni sexy. Pa tam na kmetih sta samo dva spola, ženski in moški. Ni afnanja.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva

“Vsi smo tu!” (reciklaža, 24. 2. 2022)

"Predsednik je tukaj, obrambni minister je tukaj, svetovalec za nacionalno varnost je tukaj, naši vojaki, prebivalci Kijeva so tukaj, vsi smo tukaj in tukaj bomo tudi ostali...". V večernih urah na današnji dan pred dvemi leti je nastala verjetno najbolj znana izjava...

“Ljudje nismo bistveno drugačni od šimpanzov, ki so zelo teritorialna bitja. Če pride tujec na naše ozemlje, ga pobijamo. Šimpanzi ga dejansko ubijajo, mi pa v navijaški pesmi.”

Gregor Tomc s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani v komentarju zadnjih huliganskih izpadov na nogometni tekmi med Muro in Mariborom. Ob tem še poudarja, da ob tem incidentu ni treba odkrivati tople vode. "Te težave so že rešile večje države, z večjim...

“Naj jo imajo!”

Predsednik Vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević o ustreznosti izbire sedaj že "legendarne" stavbe za sodišča. Precej jasno je, da je ministrica, vlada Roberta Goloba, kupila stavbo brez minimalnega posvetovanja z bodočimi uporabniki te stavbe. Komedija, korupcija,...

“Voda, mir, čebele”

V Tarči RTV Slovenija je v. d. tajnika, generalega sekretarja, karkoli že, Socialnih demokratov Matevž Frangež predstavil usmeritve, fokus te stranke in slovenske zunanje politike. S takšnim arogantnim pristopom, ki so ga pokazali včeraj, se gotovo ne bodo dvignili...