“Cilj je, da dosežemo minimalne marže, ali celo brez marž!

Avtor: | 26. januarja, 2024

Novopečena, menda atipična ministrica Mateja Čalušić si želi, da marž v trgovski verigi ne bi bilo. Marže, dobički, dodana vrednost so v trenutni “svobodni ekonomiji” vrhunskega menedžerja nezaželen pojav. Osnovno vprašanje pa je: od kje bo denar za davke, plače, investicije, ne nazadnje za njeno plačo, ko marže, dobičke ukinemo? Kot kaže, bi bilo malce več zahtevane izobrazbe zelo pomembno za delovno mesto ministra, ministrice.

Video

Slovenija bo po novem dežela brez dobičkov in marž. Vprašanje je, iz česa se bo financirala socialna država.

12 komentarjev

 1. jaz

  Jaz vem kako trgovci izsiljujejo dobavitelje. …brutalno. Vem pa tudi to, da polne police mogočih in nemogočih izdelkov na policah ostanejo leta in leta. Pokvarljivo blago seveda ne, kajti po pretečenem roku ga morajo zavreči…(na čigav račun)? Mnogo izdelkov ne prodajo nikoli, zavzemajo pa prostor drugim izdelkom ki bi jih lahko prodali….(na čigav račun)? …zmrzovalne skrinje, klime, itd., vse to mora nekdo pokriti, kajti v sosednji trgovini prodajo majčkeno ceneje iz uvoza. …pa morajo tudi v naši trgovini…na čigav račun? Bi imeli ljudje ki jih je večina možnost kupovati izdelke, če ne bi kdo izsiljeval; en kmet drugega, trgovec kmeta, drugi trgovec prvega, itd. Bi ljudje ki delajo v tovarnah sploh imeli kaj delati in po kakšni ceni, če nekdo ne bi njihove izdelke kupoval, ker bi bili predragi.
  LJUDJE NE GA SRAT! Še vedno smo del evolucije ki je neprestana borba za preživetje. KOMUNIZEM KI JE VIDEL POVSOD SAME IZKORIŠČEVALCE JE PROPADEL, KER NI UPOŠTEVAL OSNOVE IN PODSATATI PREŽIVETJA NA TEM PLANETU. EVOLUCIJE! Menda vam idijoti iz stranke Levica niso skisali možganov!!!!

  • Miller

   Kupec v trgovini ali volivec na volilnem mestu sta isto. Onadva odločata, kje in (sploh) kaj bosta kupila. Ali kaj volila.

   Kapitalizem nam je prinesel PREDVSEM potrošništvo. LAŽNIVE reklame, ki kazijo naravo, prepričujejo ovce, popolnoma na isti način, kot strankarski Predvolilni plakati volivce.

   Kupi, kupi, mi smo najboljši, 30 dni do specialista. 30.000 stanovanj z levo roko..
   “pjesma drugovi”

 2. slavkope

  Glede na popolno strokovno, politično, delo-dajalsko, delo-jemalsko in gospodinjsko diletantstvo in značilno puhlo-glavo nadutost ter samovšečnost nove ministrice za kmetijstvo, ribištvo in prehrano ne bi bil presenečen, če bi brezsramno oblastno ambiciozna populistična “intelektualka” brez vsakršnih delovnih in politični9h izkušenj ne predlagala v bližnji prihodnosti celo kar “revolucionarne” ukinitve cen (saj so marže le nujni sestavni del tržnih cen).

  Najbrž si tega “gen-i-alnega” politično-ekonomskega domisleka (članice in ministrice iz vrst “gen-i-alnega vladajočega Gibanja svoboDA) niti najbolj militantni in nazadnjaški malikovalci ter zasvojenci zgodovinsko poraženega leninizma in marksizma še niso upali na glas izreči.

 3. Miller

  Marsikdo ne ve , da veletrgovci kot so Mercator, Spar itd, IZSILJUJEJO proizvajalce in kmete, da jim prodajajo proizvode po cenah, s katerimi ne morejo pokriti niti vseh stroškov proizvodnje in pridelave. (glej Akcije itd)

  Grozijo: „Če nam ne prodaš po tej ceni, ne kupimo!“
  In komu naj potem proizvajalci in pridelovalci prodajajo, če so veletrgovci večinski kupec ?
  Še pred maržami, pa morajo proizvajalci pri trgovcu plačevati „police“, če hočejo prodajati svoje proizvode.
  Pa to še ni vse…

  • Miller

   …in tako so proizvajalci, da preživijo, prisiljeni uporabljati za izdelavo cenejše in slabše surovine…
   …v trgovinah pa cena izdelkov, kljub slabši kvaliteti ostaja ista…
   začaran krog.
   Ampak vladni NADUTI, LAŽNIVI, nerazgledani, polupismeni radiator majmuni tega NE razumejo.

 4. jaz

  …tranzicija po Slovensko, z oblasti nazaj na oblast. Samo toliko vstati da si pretegnejo noge potem pa se nazaj vsesti na isti fotelj letik 45.
  A se niso mali princ in njegov duhovni oče Kardelj že dovolj delali norca iz Slovencev?

 5. APMMB2

  Marx je rekel: trgovina je legalizirana plačka.
  Ali nam Golob s svojo jato ni obudili marksizma?
  V socilizmu smo vsi enaki, le da eni bolj kot drugi.
  Naj povem, kako se je pravljica končala?
  Z bankrotom!

 6. ren

  Zdi se mi, da je bil v drugi Janševi vladi minister, ki je bil bolj na začetku svojega mandata gost v Odmevih in ni imel pojma o svojem resorju. V parih dneh je potem odletel.
  To, kar govori neka Čalušiććć, je tako noro, da bi morala odletet z mesta ministrice minuto za to svojo izjavo. Pa ne bo. Še naprej jo bomo morali prenašati.

  JOJ, KAŠNA DRŽAVA!

 7. TL

  Ljubi Bog, pa kje najdejo take ljudi???

  A ko je vodila domači lokal, je na primer tudi steklenico piva kupila po x eur in jo potem solidarno prodajala strankam po enaki ceni x eur?

 8. deni

  Vsak kolikor toliko pameten človek ve, da marže obstajajo že od davna nazaj, seveda pod različnimi imeni. Ministričina izjava pa kaže na marxistično leninstični, oziroma niti ne socialistični pogled, prej utopični komunizem. Še v socializmu smo se učili vsaj osnov ekonomije itd. Seveda se ve kako je vse skupaj izpadlo v SZ in njenih satelitih. Marže so bile in bodo vedno, kako visoke so pa je veliko dejavnikov, največ pa od ponudbe in povpraševanja in konec koncev konkurence in koliko bodo olupili proizvajalce. Enostavno kot pasulj.

  Raje naj se vlada posveti maržam v zdravstvu in še kje, kjer ima veliko deležnikov precej leplive prste. Ampak v osje gnezdo ne bo bezala ali pa imajo določeni priveski itd. “mogoče”, korist, če ne pa vladarji mižijo na obe očesi in še kaj. V glavnem populistično demagoška brezpredmetna izjava za naivneže.

  • Rokovnjac

   Velika vecina Butalcev nima pojma,kaje to “MARZA”!

 9. tohuvabohu

  Kaj ji bo izobrazba, če ne razume stvari, ki jo razume vsak otrok?

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...