“Navsezadnje smo dva meseca po ujmi, nekateri ljudje na Koroškem, v zgornji Savinski dolini nimajo domov, ukvarjamo pa z javnim denarjem, za katerega se sumi, da je bil porabljen nezakonito” – VIDEO

Ključnik:

Avtor: | 5. oktobra, 2023

Tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik težko skriva nezadovoljstvo z upravljanjem vlade, predvsem pa ne more več politično “pokrivati” vse pogostejših ekscesov v največji vladni stranki. (Vir: 24ur.com)

 

 

4 komentarji

 1. APMMB2

  Janiju Predniku in ostalim politikom, ki dobro mislijo, kratki pouk o vodotokih.
  Poplave nastanejo takrat, kostruga vodotoka ne more prepuščati vodnih količin.To se zgodi takrat, ko je vode preveč, ali ko struga ni vzdrževana in je zmanjšan pretočni profil.Ko ocenjujemo posledice poplav, moramo najprej ugotoviti, ali je do polave prišlo zaradi prevelike količine vode, ali zaradi nevzdrževanja struge.Ko govorimo o povečani količini vode, torej pretoku moramo vedeti, da so za poplave merodajni največji pretoki,ki jih lahko meroimo, ali pa izračunamo. Tako dobimo stoletne pretoke, petstoletne, tisoletne.To so pretoki, ki utegnejo nastopiti v sto letih, petsoletil. Tukaj je potrebno opozoriti na dejstvo, da petsoletni pretok ni petkrat večji od stoletnega, ampak le za nekaj prodentov in torej ne zahteva bistveno večječa pretočnega profila struge.
  Poplave nastanejo pred vsem zato, ker struga vodotoka ne zagotavlja ustreznega pretočnega profila. Pretočni profil pa se zmanjšuje pred vsem zaradi nevzdrževanja struge, zaradi naplavljanja materiala, kamenja, peska in mulja, ter zardi naplavljanja matweriala in vejevja, drevja in drugih plavajočih predetov v območju mostov.
  Struge vodotokov običajno obraščaj grmovje in drevesa. V kolikor jih ne odstranjujemo in vzdržujemo se divje razrastejo in zmanjšajo pretočni profil, kar povzroči dvig gladine vodotoka in poplave. Vsaj vodotok transportira material vzdolž struge. Kjer je niveleta vodotoka strmejša, materila spodkopava in ga odnaša, kjer se niveleta struge ublaži, material odlaga. Odloženi materila dviguje niveleto vodotoka in povzroča poplave.Tak material je potrebno odstranjevati, če ga ne, je potrebno graditi zaščitne nasipe. Če ne ukrepamo, papride do poplav.
  Še hujše in še bolj kritično je v obmoju premostitvenih objektov, mostov in prepustov.Če se material odlaga na tem območju, se zamnjšuje pretočni profil. K neugodnemu stanjuu se pridruži se plavajoči material, dreveje, vejevje in ostalo,ki pretočni profil zmanjšajo, ali pa ga popolnoma zaprejo tako, da vododok prestopi bregove in si izdolbe novo strugo. To se je dogajalo med nedavnimi polavami in tako je nastal največji del škode, saj je deroča voda odnašala infrastrukturo, podirala in spodkopavala objekte, prožila podore in sveda pollavljala ter nanašala mulj in blato.
  S terenskim ogledom s eda nemudoma ugotoviti vzroke poplav in nastale škode.
  Večina škode je nastala zato,ker struge vodotokov niso bile vzdrževane in pred vsem, ker so se zamašile ob premostitvenih objektih.
  To pa pomeni, da je večino porušenih in poškodovanih objktov možno zgraditi na istih lokacojah, saj je škoda nastala zaradi malomarnosti.
  Seveda pa bo potrebno struge vodotokov ustrezno urediti, zagotoviti zadostne odtočne profile, ter zagotoviti ustrezen padec struge.
  To je naloga strokovnjakov,ki jih Slovenija ima dovolj, le potrebno je vedit, kdo se na to spozna, kdo mora priti do besede in kdo lahko odloča in svetuje.
  Kolikor je možno izvedeti iz poročanja medijev, ekipa ni ustrezno sestavljena, ima premala pooblastila in se zateka k birokraciji za pomoč.
  Ko pride birokrat pred zid, reče, sedaj pa bomo začeli delati po zakonih.
  Seveda je to najvarneša pot, za reševanje problematike, pa je nesprejemljiv.
  Pred bodo izdelani projekti, odana dela, in izvedene sanacije bo mililo kar nekaj let. Koko vode bo do takrat preteklo se lahko vprašamo. Ne moremo pa dovoliti, da bodo oškodovanci, brezsomci čakali tako dolgo.
  Čim prej jim je potrebno omogočiti gradnjo novih, ali sanacijo poškodovanih objektov. Roko na srce, sami so jih zgradili, brez dokumentacije,brez papirjev, saj so Slovenci inSlovenci smo vsi poleg vsega še zidarji.

 2. ren

  Če se ne znebimo goloba, si bo nabavil reprezentančno letalo (ali zaplenil sedanje), nabavil “modri vlak”, državno jahto in začel graditi podzemna mesta, da bo na varnem. Vse že videno! Znebimo se te vladajoče tolpe!

 3. APMMB2

  Jani Prednik, ko gre zares je važno, kj znaš in ne da si naš.

 4. TL

  On pač ve. Zdaj se obračajo milijoni, kaj bo šele takrat, ko se bodo obračale milijarde?

  Ampak sem slišal, da ljudje še vedno plešejo od veselja, ker so izvolili tako krasno vlado.

  #TooLate

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...