“Fantje gredo lahko na letalnico in bodo uživali v najboljši stvari na svetu, skakalke pa bodo zraven tekmovale na majhni napravi. Resnično sem razočarana”

Avtor: | 20. marca, 2024

Svetovna rekorderka v smučarskih poletih (230,5 m) Silje Opseth bo skupaj s svojo kolegico Eirin Mario Kvandal protestno izpustila zadnjo tekmo svetovnega pokala v Planici, ki bo v četrtek ob 17. uri na 90-metrski skakalnici. Norveški skakalni zvezdnici menita, da gre za svojevrstno podcenjevanje skakalk, neenakopravnost. (Vir: Delo)

6 komentarjev

 1. TL

  Kakorkoli, Niki Prevc čestitke, enako ostalim slovenskim skakalkam. Punce. super ste!

 2. jaz

  Se strinjam z odgovornimi za prireditev. Kar se tiče velikank je treba ženske počasi vpeljevati v ta projekt. Prvo varnost in izkušnje skozi daljše obdobje. Čemu bi uničevali zdravje in življenja mladih deklet na račun hlepenja po …kruha in iger? Rekordi bodo. Prej ali slej. Imejmo pamet!!

 3. deni

  Roman Vodeb se stalno obregne ob ženske, ki skačejo, oziroma so pogumne, da tudi letijo. Kot bivši športnik, trener in še marsikaj trdi, da ženska konstitucija ne prenese velikih obremenitev pri doskoku. Sploh Prevčevo ima stalno v zobeh. Da je veliko poškodb itd. Vendar je procentualno v skokih izredno malo poškodb. Druga pesem je alpsko smučanje, ko je občasno tretjina smučark poškodovanih in to tisth na vrhu. Izjema je bila samo Tina Maze.

  Menda je bil trener rokometašic, bolj grobega športa kot je rokomet ni, če izvzamemo ragbi in ameriški nogomet. Ko se prerivajo in ob vsakem golu “poletijo” in trdo pristanejo na tleh. Zanimivo, da tudi odbojka ni nežen šport, čeprav ni neposrednega dotika.

  Razumem Norvežanke, ki so že po defoltu bolj emancipirane, kakor južnejše tekmice. Ob doskokih je manj trenja in hitrost nižja od smukačic, kjer ob vsaki tekmi padeta in se poškodujeta in to huje vsaj dve tekmovalki. So se pa še nedavno nazaj odgovorni za skoke zgražali ob poletih, ki niso nič bolj nevarni kakor tisti na devetdeset metrov velikih skakalnicah. Seveda gredo postopoma iz manjših na večje skakalnice in tiste, ki pač ne vidijo v tem smisel odnehajo, kakor v vsakem športu. Včasih rekordi, danes pa zelo dolgočasni. Mogoče moderno gladiatorstvo, vendar se je varnost, udobje v toplih čakalnicah, proti vetrne ograje, oprema itd. sploh izboljšala in jim ni potrebno čakati na mrazu, razen res redkih izjem, ko so neogreti tekmovalci bili podvrženi hudim poškodbam.

  Punce kar tako naprej in se ne pustite moškim šovinistom.Če se udejstvujete v vseh športih, tudi tu ne popustite. Če ste na srednje velikih skakale po stopetdeset metrov vas zdaj za konec pošljejejo na “otroško” skakalnico. Najbolj bi bilo, da bi vse bojkotirale, seveda ga ni športa brez poškodb in to veliko hujših kot pri skokih.

 4. slavkope

  Kot so pokazali zadnji poleti obeh spolov v Vikersundu na Norveškem, je tako med moškimi kot med ženskami le del tekmovalcev/tekmovalk, ki so dovolj psiho-fizično pripravljeni/pripravljene za resnične polete.
  Na obeh tekmah je bilo “mojstrov letenja” le okoli ducata ali največ tretjina vseh udeležencev. To dejstvo so v svojih strokovnih komentarjih poudarili tudi strokovnjaki, kot je Jelko Gros (TVS 2) in Jernej Damjan (Eurosport 1).

  Protest obeh norveških šampionk in rekorderk tudi v poletih je torej vsestransko utemeljen in upravičen. Terja pa od funkcionarjev mednarodne skakalne organizacije in od planiških organizatorjev tehten in razvojno odprt odgovor na vprašanje: kako določiti vstopne pred-pogoje za varna in enakovredna tekmovanja primerno pripravljenih in preverjenih skakalk/skakalcev na nekaj ustrezno homologiranih letalnicah?

  Za zdaj je očitno, da funkcionarji mednarodne skakalne organizacije skakalk ne diskriminirajo le z večinsko ne-dostopnostjo tekmovanj v poletih, ampak jih opazno odrivajo tudi v manj atraktivne smučarske centre ter včasih celo v vremensko bolj nepredvidljive in celo nevarne termine dneva.
  Da o porazni neenakosti nagradnih skladov med obema spoloma v skakalnem športu sploh ne govorimo posebej. Sicer pa vemo, kako dolga je bila borba profesionalk v tenisu za vsaj približno enakopravnost z narcisoidnimi moškimi “mušketirji v belem”.

 5. juhejfantje

  Bravo. Tisto skakanje čez pručko je res brez veze.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Po koncu kariere bom imel v Sloveniji kmetijo”

Slovenski superzvezdnik Luka Dončić, ki kljub vsem izjemnim rezultatom letos verjetno ne bo postal MVP lige NBA, je za revijo Esquire razkril nekaj njegovih osebnih načrtov, želja. Za prihodnost slovenskega kmetijstva očitno ni bojazni. (Vir: Sportklub)

“To je posebnost slovenske levice, kjer se NATO stigmatizira in sovraži in s tem bo treba en dan razčistiti. Denimo Švedi se recimo niso eno jutro zbudili zadrogirani in po 200 letih nevtralnosti vstopili v NATO, to so storili zato, ker so imeli tehtne razloge.”

Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost, je v oddaji Marcel voditelja, ne glede na njegovo fanatično ideološko "proti NATO" agendo in klasično polagaje besed v usta ter agresivno skakanje v besedo, precej učinkovito in...

“Iskreno povem, da se še nisem odločil”

Očitno imamo še četrtega kandidata za vodenje SD. Gospodarski minister Matjaž Han, tretji najbolj popularen politik v Sloveniji via Mediana, ne zanika ambicij. Na kongresu stranke lahko ob že potrjenih kandidatih kandidira, če ta predlog poda tretjina delegatov...

“Mi smo bili zelo skeptični, če s tem ne povzročamo še večje panike. Če bi jaz neposredno dobila takšno pismo, kot so ga poslali oni (Policija), je vprašanje, če bi otroka poslala v šolo.”

Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Fužine, se je podobno kot mnogi drugi v šolstvu obregnila ob ustreznost komuniciranja Policije in vlade ob domnevnih grožnjah nasilja v šolah. Dejstvo namreč je, da je Policija skupaj z ministrstvom za izobraževanje s svojim...