“Zveni podobno, kot bi vojski, ki izgublja na bojišču zaradi pomanjkanja streliva, v podporo poslali nekaj politkomisarjev, da bodo s predavanji vojakom dvigali moralo”

Avtor: | 18. marca, 2024

Alojz Ihan, dr. medicinskih znanosti, imunolog, pisatelj in publicist, je v kolumni za časnik Delo precej jasno opisal, da sedanja kozmetika, neke začasne uredbe, prazno paberkovanje ministrice za zdravje in predsednika vlade o reformah zdravstva ne peljejo v izboljšanje razmer. Zdravstvo je v takšni krizi, da potrebuje korenite spremembe v organizaciji in mišljenju vseh ključnih akterjev, kar pa lahko za začetek začnemo reševati s temeljitimi spremembami zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ). (Vir: Delo, celoten članek na VIR, Foto: Carlos David, El Normal)

15 komentarjev

 1. deni

  V vsaki še demokratičnejši državi je boj za oblast sestavljen iz spletk, kdo bo koga brcnil v ta zadnjo in podobna prerivanja. Vendar mora vsak, ki pride na oblast tudi kaj pokazati. In največkrat je ravno sociala, zdravstvo poligon, kjer se pokaže, kdo je sposoben in kdo blefer. Kam spada naš PV ni treba biti prav posebno pameten.

 2. Valentinčič

  Ihan tokrat razmišlja vsaj po mojem mnenju v pravo smer.
  Res škoda, da se je tako zasral ko je bil eden protagonistov covid natega oziroma, kot bo prej ko slej ugotovljeno škandala.
  Sem pa imel občutek, da bi bil lahko prav on lahko tisti, ki bi lahko pojasnil zakaj je bilo prepovedano zgodnje zdravljenje, zakaj se ni izvajala diagnostika in zdravljenje bakterijske pljučnice, zakaj se je predihavalo z usodnimi dozami kisika v povezavi z hudo spornimi preparati i.t.d.

  • Rokovnjac

   Vse do dan danasnjega dne nismo vedeli,da si ti Valentincic najpametnejse stvorenje na celem svetu.Ti si unik o znanju bolezni cepiv in se marsikaj drugega,posebno kommunisticnih ved!!!!
   Celi svet se je drzal raznih navodil zaradi covida,ti prokleti svetovni bedaki so pa pozabiuli vprasati tebe za nasvet,kaj jim je za storiti.Jaz bi ti rekel navadni osel,samo nocem ponizevati oslov,kapish???

   • Valentinčič

    A ti res misliš da predstavljaš cel svet????

    • vernon coleman

     Kolega Valentičič, podpiram vaše zapise; žal spodnje velja za večino komentatorjev tukaj, zlasti pa neke Rokovnjače, APMBBB-je, ren-e, itd., debatirati s temi je izguba časa:
     Shqiponjat e Gjonit janë budallaqe si nata!

 3. slavkope

  Golobova vlada in vladajoča parlamentarna koalicija GS, SD in Levice načrtno in zavestno zavajata javnost s pogajanji strokovno in politično ne-kompetentnih predstavnikov vlade, ki se rutinsko srečujejo s sindikalnimi predstavniki brez ustreznih pooblastil in brez resne namere, da bi se kakor koli in kadar koli približali objavljenim zahtevam stavkajočih delojemalcev.

  Predvsem pa vladni serijski lažnivci in kameleonski prilagodljivci že vnaprej onem0gočajo kakršen koli resen dialog z vnaprejšnjo blokado, po kateri bodo menda možne kakršne koli spremembe enotnega plačnega sistema v javnem sektorju po začetku leta 2025.
  Skratka, odgovornost vladni lažnivi pogajalci “po balkansko” prenašajo na negotovo in nepredvidljivo prihodnost, v kateri najverjetneje današnji “fake” pogajalci sploh ne bodo več imeli ne ustreznih pooblastil in ne pristojnosti.

 4. ren

  Ministrica za zdravje je približno na isti ravni kot ministrica za kmetijstvo, imenovana Marža. Obe sta ničvredni. Ena za nateg zdravnikov, druga za nateg kmetov.

 5. APMMB2

  Stavka zdravnikov je koristna že zato, ker so zdravniki pojasnili,kaj je narobe s slovenskim zdravstvom.
  Seveda pojasniti niso mogli v režimskih medijih, zato ljudje še vedno ne vedo točno, kaj je narobe, kaj gre narobe.
  Tudi koalicija ne ve, kaj je narobe, saj v glavnem ne sledi opozicijskim medijem. Seveda pa vladajoča politika tudi ni seznanjena z razmerami v zdravstvu v državah, kjer zdravstvo deluje.
  Slovenija ni izvedla tranzcije v celoti. pomembni družbeni podsistemi so ostali nereformirani. Med njimi je tudi zdravstvo.
  Zdravstvo mora biti ločeno od d ržave. Država mora poskrbeti le za ustrezno financiranje, ostale organizacijske zadeve pa prepustiti zdravstvu.
  V diktaturi kakršno imamo, je politika poskrbela pred vsem za zamenjavo vodstev večine zdravstvenih ustanov v državi z namenom, da bodo vodstva obvladovala razmemre v teh ustanovah. To je tipična predstava diktatorjev, ki gredo s prisilo nad ljudstvo in mislijo, da bodo uredili razmere.
  To se ne obnese in slovensko zdravstvo je primer, kako utegne nek pomemben podsistem propasti, uničiti državo in vladajočo politiko.
  Slovenija je članica EU in diktatura, kakršno uganja Putin v Rusii, ni mogoča.
  Putinova zmaga na volitvah je pot v propad Rusije.
  Če zmaga Golob v boju s slovenskimi zdravniki, je to zanesljivi poraz njega samega in vladajoče kolaicije.
  Ljudje brez zdravstva pač ne morejo biti, takšno kozdravstvo, kot ga imamo, pa ne zadostuje.
  Specialisti, kakršni so Keber in Jenull zdravstva ne bodo rešili. Ne zavedajo se, da je Slovenija bankrotirala zaradi samoupravnega socializma.Zdravstvo je bankrot sicer preživelo, brez temeljite reforeme zdravstva pa kolaicija na bo.

 6. vernon coleman

  Precej si upa, tale ”prof. imunolog” Ihan, kot, da on nima nobenega vpliva in odgovornosti za stanje v slovenskem zdravstvu, vedno znova le vzvišeno pametuje vsem, isti kot Erik Brecelj – no. 2. Vpliven v Zbornici, na MF, povsod v medijih, piše knjige, veliki etik, vpliven povsod, vsa vrata so mu odprta, pojavil se je celo s kompanjonom Velikim mojstrom lože Bitencem na srečanju prostozidarjev,… in kaj je do zdaj pozitivnega naredil, konkretno za slovenske bolnike, je morda že kdaj rešil kako življenje? Zelo dvomim, prej obratno. Zakaj ima ta človek še vedno navidezno intaktno kredibilnost, če pa je tako očitno kompromitiran?? On je kvečjemu simbol padca slovenske medicine, slovenskih zdravnikov… tako kot Beovićka. Marca 2020 je še govoril o koroni kot o požarni vaji, pa se je hitro kot calzetta obrnil, se reče in postal eden glavnih akterjev nizkotne gonje proti redkim poštenim zdravnikom… saj vemo, dalje ne gremo – pust’mo stat’, bo bolje tako.

  • TL

   Aja, Ihan pojma nima in Brecelj na onkološki inštitut hodi samo kavice pit? Nekateri pa res nimate niti kančka sramu, da pišete kaj takega.

   Ampak ko se bo javni zdravstveni sistem dokončno zrušil in bo najboljšim zdravnikom dovolj, da se jih tako blati in bodo zapustili Butale, kdo bo zdravil paciente? Sodrga z ulice?

  • ren

   Edini, ki zna – @vernon…

   • vernon coleman

    A sta vidva pametnjakoviča že nastav’la guzico za 5. in 6. odmerek? Zakaj pa zdaj – ne??
    Kaj pa ne drži, kar sem napisal – oba Brecelj in Ihan sta ves čas na visokih položajih in sta oba zelo soodgovorna za slabo stanje, morda to ni res??

    • ren

     Edini, ki zna in ima odgovore na VSE – @vernon…

     • vernon coleman

      Vsekakor bi več dosegel kot vse te prodane duše in podtaknjeni lažni moralizatorji. Z vami pa se nima res smisla ukvarjati. Nikoli niti enega samega argumenta, razmisleka- poden!
      Shqiponjat e Gjonit janë budallaqe si nata!

 7. deni

  To nakladanje raznih strokovnjakov je popoln nesmisel, ker vsi vedo, sploh z levice, da se Golob ne bo umaknil in to v trenutku, ko strici nimajo zajca v čarovniškem klobuku, da bi ga za ušesa privlekli na dan. Mogoč edino odpiralec mošnje z imenom FM. Ampak prevzeti potapljajočo barčico v roke, si pa najbrž nihče ne želi, vsaj ne prostovoljno.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Po koncu kariere bom imel v Sloveniji kmetijo”

Slovenski superzvezdnik Luka Dončić, ki kljub vsem izjemnim rezultatom letos verjetno ne bo postal MVP lige NBA, je za revijo Esquire razkril nekaj njegovih osebnih načrtov, želja. Za prihodnost slovenskega kmetijstva očitno ni bojazni. (Vir: Sportklub)

“To je posebnost slovenske levice, kjer se NATO stigmatizira in sovraži in s tem bo treba en dan razčistiti. Denimo Švedi se recimo niso eno jutro zbudili zadrogirani in po 200 letih nevtralnosti vstopili v NATO, to so storili zato, ker so imeli tehtne razloge.”

Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost, je v oddaji Marcel voditelja, ne glede na njegovo fanatično ideološko "proti NATO" agendo in klasično polagaje besed v usta ter agresivno skakanje v besedo, precej učinkovito in...

“Iskreno povem, da se še nisem odločil”

Očitno imamo še četrtega kandidata za vodenje SD. Gospodarski minister Matjaž Han, tretji najbolj popularen politik v Sloveniji via Mediana, ne zanika ambicij. Na kongresu stranke lahko ob že potrjenih kandidatih kandidira, če ta predlog poda tretjina delegatov...

“Mi smo bili zelo skeptični, če s tem ne povzročamo še večje panike. Če bi jaz neposredno dobila takšno pismo, kot so ga poslali oni (Policija), je vprašanje, če bi otroka poslala v šolo.”

Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Fužine, se je podobno kot mnogi drugi v šolstvu obregnila ob ustreznost komuniciranja Policije in vlade ob domnevnih grožnjah nasilja v šolah. Dejstvo namreč je, da je Policija skupaj z ministrstvom za izobraževanje s svojim...