11 laži Jenullove iniciative Glas ljudstva in Dušana Kebra

Kdo je v središču, kdo je glavni na tej fotografiji? (Foto: Vlada Republike Slovenije)

Avtor: | 26. junija, 2024

Skupina zdravstvo.si, v kateri so ugledni slovenski zdravniki, je skrbno preučila najpogostejše trditve t.i. civilnodružbene skupine Glas ljudstva, ki ga v javnosti poosebljata heroj klesarske vstaje in eden stebrov antijanšizma Jaša Jenull ter Dušan Keber, nekdanji Drnovškov minister za zdravje in dolgoletna siva eminenca Ministrstva za zdravje.  Sklepna ugotovitev se glasi: laž vseh laži je slogan “ohranimo vsem dostopno javno zdravstvo”. V resnici pa so šli vsi dosedanji predlogi Jenulla, Kebra in vlade, kjer za zdravstveni resor skrbi Valentina Prevolnik Rupel, za katero se v vladnih kuloarjih govori, da komaj čaka na priročen izgovor za odstop, saj njen soprog Tadej konec poletja odhaja za veleposlanika v Madrid, v nasprotno smer. Namreč v de facto zmanjševanje dostopnosti zdravstvenih storitev, saj se čakalne dobe še povečujejo oziroma podaljšujejo. Ministrica, ki jo stavka zdravnikov očitno zabava, je brezbrižna tudi do nadaljevanja mafijske prakse, ko se nabave medicinskega materiala in zdravil še naprej mastno preplačujejo, zaposleni v zdravstvu pa pospešeno zapuščajo sistem. Hote ali nehote – to je zdaj vprašanje – vsi trije, Keber, Glas ljudstva in Golobova vlada s Prevolnik Rupel v vlogi ministrice za zdravje z vztrajanjem pri socialističnem planskem modelu državnega zdravstva in izvajanjem prepovedi in prisile pospešujejo privatizacijo zdravstva, namesto da bi končno pogled usmerili čez planke in se v dobro bolnikom začeli zgledovati po uspešnih rešitvah na primerih Francije, Nizozemske, Avstrije ali Švice

V nadaljevanju povzemamo ugotovitve, ki demantirajo in razgaljajo lažne trditve iniciative Glas ljudstva in Dušana Kebra. Lažni trditvi sledi resnično dejstvo.

LAŽNA TRDITEV: Dvoživkarstvo uničuje javno zdravstvo.

RESNIČNO DEJSTVO: Izraz “dvoživkarstvo” se namenoma uporablja z namenom diskreditacije zdravnikov in zdravstvenega osebja. Pravilen izraz je dvojna praksa, ki je ustaljen način delovanja zdravnikov v vseh državah Evropske unije.

+++

LAŽNA TRDITEV: Načrtno ustvarjanje daljših čakalnih dob.

RESNIČNO DEJSTVO: Bolniki prekomerno in nedopustno dolgo čakajo na storitve v državnem zdravstvu zato, ker ZZZS ne predvidi in plača dovolj potrebnih storitev. V stiski za svoje zdravje so bolniki primorani rešitev iskati pri zasebniku ali v tujini. Zaradi unikatne ureditve slovenskega zdravstva bolniki pri zasebniku kljub obveznemu mesečnem plačilu prispevka ne dobijo povrnjenih stroškov zdravljenja. Slovensko javno zdravstvo se zaradi tega dejstva imenuje državno zdravstvo.

+++

LAŽNA TRDITEV: Prevzemanje lažjih in dobičkonosnih posegov.

RESNIČNO DEJSTVO: Koncesionarji opravljajo vse vrste posegov, od najlažjih do najtežjih, vendar samo tiste, ki jih ZZZS želi plačati.
Zasebniki določenih najtežjih posegov ne smejo izvajati, saj ne smejo opravljati bolnišnične dejavnosti. Vsi posegi, ki jih opravijo zasebniki ali koncesionarji, razbremenijo državne izvajalce (zdravstvene domove in bolnice). Za razliko od državnih bolnic in zdravstvenih domov država zasebnikom in koncesionarjem ne krije izgube iz poslovanja ter ne vlaga v njihovo opremo in prostore.

+++

LAŽNA TRDITEV: Izvajanje nepotrebnih storitev in posegov.

RESNIČNO DEJSTVO: Izvajanje nepotrebnih storitev in posegov je prisotno v državnem zdravstvu, kjer je izvajalec primoran opraviti določeno kvoto le-teh zaradi pogodbe z ZZZS. Za razliko od javnega zdravstva v Evropski uniji slovensko državno zdravstvo nima nobenih učinkovitih kontrolnih mehanizmov preprečevanja izvajanja nepotrebnih storitev in posegov.

+++

LAŽNA TRDITEV: Omogočanje preskakovanja čakalnih vrst.

RESNIČNO DEJSTVO: Gre za obtožbo kaznivega dejanja, zato je tisti, ki s podatki o takih primerih razpolaga, dolžan to prijaviti ZZZS in policiji, sicer je kazensko odgovoren.

+++

LAŽNA TRDITEV: Kadrovsko plenjenje javnih zavodov.

RESNIČNO DEJSTVO: Zdravnik se lahko po ustavi svobodno odloča o svojem delovanju, enako kot prav vsi drugi poklici.

+++

LAŽNA TRDITEV: Kraja zdravil, materiala in opreme.

RESNIČNO DEJSTVO: Gre za obtožbo kaznivega dejanja, zato je tisti, ki s podatki o takih primerih razpolaga, dolžan to prijaviti ZZZS in policiji, sicer lahko kazensko odgovarja!

+++

LAŽNA TRDITEV: Manjši obseg dejavnosti v javnem zdravstvu.

RESNIČNO DEJSTVO: Način upravljanja in organizacije državnih zdravstvenih domov in bolnišnic je glavni vzrok manjše produktivnosti in s tem obsega dejavnosti v primerjavi s koncesionarji ali zasebniki.

+++

LAŽNA TRDITEV: Preutrujenost in večja možnost napak

RESNIČNO DEJSTVO: Obremenjenost zdravnikov in ostalega zdravstvenega kadra je največja prav v državnih bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Prav tam se prepogosto ne upošteva delovno-pravna zakonodaja in odločba US glede maksimalnega zakonsko dovoljenega števila nadur.

+++

LAŽNA TRDITEV: Demotivacija javno zaposlenega osebja.

RESNIČNO DEJSTVO: Glavni razlog za demotivacijo zdravnikov, medicinskih sester in ostalega kadra je plačna uravnilovka v državnem zdravstvu, saj se ne nagrajuje učinkovitosti, znanja, marljivosti in izkušenj, pač pa le prisotnost na delu.

+++

LAŽNA TRDITEV: Zanemarjanje razvojnega, pedagoškega in raziskovalnega dela.

RESNIČNO DEJSTVO: Glavni kreator in promotor državnega zdravstva Dušan Keber je med prvimi kot popoldanski zasebnik “dal svoje znanje na trg” in razvil ter izvajal dvojno prakso pedagoške dejavnosti, čeprav je imel dolžnost svoje učence izobraževati v matični državni ustanovi. Dušan Keber izpolnjuje vse pogoje svoje lastne definicije t.i. dvoživkarstva.

Laž vseh laži je poziv, ki simbolizira vso dvoličnost in sprenevedanje iniciative Glas ljudstva in Dušana Kebra: Ohranimo vsem dostopno javno zdravstvo!

60 komentarjev

 1. beri1122

  Tole je moja prošnja ekipi Portala Plus? Ne vem katero novo temo boste izbrali – tole je moj predlog.

  Veliko novinarjev, levih in desnih sploh ne razume osnovnih naravnih/človeških zakonitosti. V mislih imam počasno umiranje levih/komunističnih in desnih/kapitalističnih imperijev – oziroma kako do tega prihaja. Primer.

  Veliko pišejo recimo o antisemitizmu na ameriških univerzah ali prebujenstvu in podobno ali o množici pod-spolov itn. Zame vse to in še kaj niso naključja, ampak ne-naključja. Bistvo je v tem, da prav vsak imperij (levi in/ali desni) prične razpadati. Poiskati je potrebno samo prave vzroke in posledice se bodo našle same. Komentarji na tem portalu bi našli 101 primer tega in bilo bi res zanimivo kaj vse bi napisali tako levi kot desni komentatorji, mar ne? Sem seveda sodijo tudi vse bolj nora izbiranja za predsednika Amerike itn.

  • tohuvabohu

   In kaj predlagaš časnikarjem?

   Btw, kaj je zate naključje?

 2. beri1122

  Če čakate na novo temo sem iz zanesljivih virov izvedel, da je ta tim novinarjev trenutno pri spovedi. Vodi jo osebno Asta Vrečko. Spoved traja nekoliko dlje, ker se ta tim novinarjev ne more spomniti kakšne grehe so naredili? Pred spovednico stoji Mesec imenovan Lunatik, s prižnice pa vse nadzira Kordiš. Ko bom izvedel kaj več se slišimo?

 3. beri1122

  Malce za šalo in bolj zares. Danes sem osvojil dva nova pojma in sicer ta dva: polit-komisar in polit-kolesar – oba pa sta nastrojena proti zdravnikom in zdravstvu. Sedaj razumem zakaj je Jenull na pravi levi strani. To je prava stran v Sloveniji, da ne bo pomote.

  • ren

   So politi, so! Od lastnega znoja pa nikoli!

 4. Grunf

  V zadnjem vprašanju, oz. odgovoru se skriva ključni problem zdravstva pri nas. Če želimo dobro delujoče zdravstvo, bo potrebno za to plačati več. Pri nas se sicer še tisto nekaj več denarja, ki ga izmenično dodeli enkrat leva, drugič desna vlada ne obrne v prid pacientov temveč v žepe zasebnikov. Tipična primera za to sta bila razmetavanje javnega denarjal Golobovega ministra Bešiča ter dobesedno noro razmetavanje javnega denarja v obliki covid dodatkov, daleč največ seveda v zdravstvu. O preplačilu zdravstvene opreme in zdravil zadnje čase sicer ni dosti govora, kar pa še zdaleč ne pomeni, da tega ni več.
  Je pa ob tem zanimivo, da nobeden od komentatorjev, predvsem tistih, ki običajno za vse težave vidijo vzrok v tem, da nam ne vlada Janša, ampak t.i. ponosni nasledniki komunistov, kar je seveda deloma tudi Janša sam, niso pripravljeni polemizirati z nobenim od dejstev, ki jih npr. v tem primeru navaja komentaror Miro. Kot trdi sam, po navedbah našega zdravnika na delu na drugi strani Karavank. K tem navedbam dodajam le, da pri nas koncesije s katerimi je nezakonito začel Bručan niti približno niso bile dodeljene v podobnih kriterijih kot so se podelile v Avstriji.

  • tohuvabohu

   A bi lepo prosim kaj muksnil o temi, ki jo obravnava članek? Slame je tukaj mnogo preveč.

   • grunf

    Najbrž si se zmotil. Večina komentatorjev muksa in mlati prazno slamo, ki nima nobene zveze s člankom, bolj je podobno blodnjam. Njim piši, naj se držijo teme. Lahko ti pa pod nos še enkrat navržem, da je Bručan koncesije podeljeval nezakonito, zato je primerjava z Avstrijo glede tega vprašljiva.

    • ren

     Ta članek je šele začetek. Na vrsto bo prišla tudi konkretna zadeva, od katere bom navedel samo en (1) stavek iz izvida, ki sem ga prejel.
     Država hoče samo DRŽAVNO zdravstvo! Brez javnega, ki je pojmovno zavajanje.
     PONOSNI predniki zdajšnjih PONOSNIH naslednikov imajo zelo konkretne izkušnje. Uničili so eno državo, zdaj mislijo še našo.

     • ren

      Glede tega, kdo je “ponoosni” naslednik: tudi Pučnik je boil v partiji, pa sovjetska oporečnika Saharov in Solženicin, pa pisatel, Andre Gide, ki ga je obšla groza, kaj se dogaja v SZ, ko je bil tam na obisku na povabilo sovjetskih pisateljev. A človek, ob teh grozotah, ki jih kot član partije vidi in občuti, ne sme spremeniti mnenja? Ne sme uvedeti, da je komunizem ZLO in ZLOČINSKI sistem?
      Kako si naphan s komunistično propagando!!!

    • tohuvabohu

     Nič se nisem zmotil. To, da nisi edini tak primer, te ne rešuje pred ugotovitvijo, da gre za slamo. Ampak ti si šel še korak naprej, ko od “janšističnih” komentatorjev zahtevaš, da se ukvarjamo z levičarskimi traparijami, ki niso predmet članka. Čemu tu meni nabijaš o Bručanu? Nobeno sodišče ni ugotovilo, da je komu dal nezakonito koncesijo, če prav vem.

     • grunf

      Spoštovani, ne gre za slamo. Gre za vzroke in posledice. Res je edino to, da tudi ugotovitev nezakonitosti s strani sodišča ne bi bistveno spremnila poteka dogajanja v zdravstvu ker to ni bila prioriteta nobene od politik. Mimogrede, nezakonito je bilo, da so se koncesije podeljevale brez javnih razpisov in predvsem ne tam, kjer bi bilo to v korist pacientov, ampak izvajalcev. Bručan je sprožil plaz. Lahko ti pojasnim tudi zakaj pa vpletam “janšistične” komentatorje. Izključno zato, ker nikoli in nikdar niso sposobni priznati, da obstajajo tudi desničarske traparije in to ne majhne.
      No, v bistvu sem zadovoljen že s tem, da na komentarje “Mirota” na katere sem se sicer sprva odzval, s strani drugih komentatorjev ni ugovorov, kar pomeni, da se z njim vsi strinjajo predvsem pa, da je pisarija “uglednih” zdravnikov navadno zavajanje, nič manjše kot Golobovo. Znajdikovič so, kot pravi Miro po potrebi tako levi kot desni. Pa ne bi bili, če jim obe politike ne bi šle na roko.

     • tohuvabohu

      Ja, seveda gre za slamo. Ta tvoj Miro tukaj lepi dolga čreva, a nikoli ne navede vira. Ni pa sposoben spacati nič lastnega.

      Stari so rekli, qui tacet consentire videtur. Ampak to ni noben dokaz, da je povedano vredno komentirati. Jaz se na neumnosti najraje ne oglašam. Zato ne razumem, zakaj “janšiste” moriš s tem.

  • APMMB2

   Zaenkrat je še tako, da zdravniki zdravijo paciente in so pacienti odvisni od zdravnikov in ne obratno.Če zdravniki nimajo ustreznih pogojev za delo, so nezadovoljn, stavkajo prizadeti pa so pacienti,bolnki.
   Država je dolžna zagotoviti ustrezne pogojezdravnikom in pacientom bo lažje. Država ustreznih pogojev ne zna in pred vsem noče zagotoviti, zato so nezadovoljnizdravniki,prizadeti papacienti.

  • APMMB2

   Vsak socializem se konča s propadom.
   Propadla je mogočna Sovjetska zveza, propadla je Jugoslavija, propadla je Kuba, pa Venezuela in še marsikatera socialistična država.
   Propadlo je tudi socialistično zdravstvo v Sloveniji. Zdravniki to vidijo in se zato borijo, da se zdravstvo ohrani. Ohrani pa se lahko tako, da se odpravi socialaizem in samoupravljanje v zdravstvu. Vsaj dva socialistična ostanka zavirata razvoj zdravstva v Sloveniji.
   Prvi tak zaostanek je uravnilovka plačnega sistema. Praktično so vsi zdravniki v istem plačnem sistemu. 200, 300 € razlike v plačei ne odraža razlike v učinkovitosti zdravnika, zato se zdravniki upirajo takšnemu sistem s tem da delajo v privatnih ambulantah, ki razlike priznavajo in upoštevajo.
   Zdravnik,ki pisše napotnice in recepte ima 300 € manjšo plačo od vrhunskega nevrokirurga. To je neumnost in temu se vrhunski kirurg upira.
   Kebru in Jenullu priporaočam, naj pridobita Ano Netrebko v Ljubljano s plačo 60.plačilnega razdera,kakršno ina primadeiva Ljubljanske oprere.
   Drugi socialsitilni atavizem pa je kraja in korupcija. V vseh socialističnih državah se krade in cveti korupcija. Uravnilovko je možno ohranjati z nasiljem in terorjem, kljub temu pa se krade, kjerkoli se lahko.
   Kuharice v državnih menzah kradejo meso, delavci kradejo v tovarnah materil za soje hiše in vikende, direktorji kradejo, ministi kradejo, predsedniki pa si kar prisvajajo.
   Iz Slovenskega zdravstva odteče vsaj 10 % proračunskih sredstev, to je orog 400 milijonov.
   Če dodamo k temu milijardo, bo pač odteklo še 100 milionov več.
   Če pa zdravstvo smiselno privatiziramo, bo kraj bistveno manj.
   zdravnik v privatni ordinacije ne bo kradel samega sebe. Če pa kdo pozna tak primer, naj ga sporoči Jenullu, ki bo nemudoma ukrepal.

  • miro

   Za začetek bi lahko preslikali poslovni informacijski sistem iz Univerze v Ljubljani v bolnišnice in oba klinična centra ter tako dobili takojšnje podatke za upravljanje in nagrajevanje.

 5. beri1122

  Ja, demenca je hudič. V zadnjem prispevku sem hotel svojo misel povezati z zdravstvom pa sem pozabil. Tole sem mislil dodati.

  V zdravstvu bomo pričeli reševati probleme takrat ko se bodo veliki levi dominanti mediji za to odločili. To torej ni odvisno od te vlade, še najmanj od Goloba – ampak od tega kako dolgo bodo ti mediji to vlado podpirali. Dokler jih bo ta vlada (Vrečkova) zalagala z denarjem rešitev ne vidim na obzorju.

 6. Miller

  Za kratek predah,
  če smo že pri zdravstvu; nocoj bo CNN gostil predsedniško soočenje med Trumpom in Bidnom.
  V živo se bo dalo videti, kakšni so trenutno največji dosežki farmacije zoper demenco.

 7. beri1122

  Na še eno žalostno resnico, verjetno zakonitost, sem se spomnil. Na tole.

  Če se menja oblast se z lahkoto prilagodijo veliki mediji (levi in/ali desni) in ne bodo imeli kakšnih pomembnih posledic, če so prej navijali za drugačno oziroma nasprotno vlado.

  Pri majhnih medijih pa je takšna zamenjava na oblasti lahko usodna za te medije. Lahko se celo zgodi, da prenehajo izhajati, celo na spletu.

  V digitalni dobi so veliki mediji pridobili podobno moč kot v gospodarstvu korporacije, multinacionalke itn. Teh zakonitosti se moramo zavedati.

  • Halobp

   Ta medij, katerega prebiramo, ne more nikoli ”umreti”, ker namreč, tukaj je vsaj realnost brati!!

   Razen ekstremno drugače plačano mislečih, se imamo Slovenci tukaj fajn!!
   😉

  • Peter klepec

   Nekaj pozabljate, namrec, da ima v SLO od nekdaj oblast klan. Razlika je v tem, da ga vcasih moti desna vlada, kar pa ne vpliva bistveno. Vsakic, ko desni uspejo zadihati, se klan nekaj nauci. Jansa&co nimajo moznosti, tudi ce bodo izvoljeni.
   Predvidevam, da se bo prej ali slej Sloveniji zgodil grski scenarij, ceprav je mozno, da se je tudi iz tega klan nekaj naucil in ne bo sel preko meje.
   Gremo stavit, da je scenarij za naslednje volitve ze izdelan. Eno he pa gotovo, enodnevnice Goloba ne bo v njem.

 8. deni

  Če pogledam iz perspektive navadnega državljana Republike Slovenije, ki ga siceršnja politika zanima ravno toliko kot nedavni poskus državnega udara v Boliviji. Se pravi, popolnoma nič. Povprečni sploh starejši, pravzaprav vsak, dokler mu bije srce in diha potrebuje solidno zdravstveno storitev. Zdaj, kdo je na oblasti sploh ni pomembno, oziroma veliko večino boli ku… koliko politikov, pravzaprav prej politikantov se prepira za udobne fotelje v pisarnah z obveznim fikusom in še pomembnejšo tajnico, po novem poslovno sekretarko v predverju.

  Seveda poteka boj, tako v stranki, kot v koaliciji in v vladi in različne frakcije se očem skrite navadnim državljanom, “nevidno gredo” “mesarsko klanje”, kakor bi to opredelil Ribčev France. Vsake toliko izbruhne, in zaradi takšnih ali drugačnih koalicijskih koristi itd. in pride na dan, kakor v primeru Litijske.

  Se pravi, namesto, da bi vlada poskrbela, sploh leve so znane po raznem “grebatorstvu” , da bi ljudje živeli v normalni državi, z dobro razvitim zdravstvenim in sploh vsemi sistemi, ki jih vsak potrebuje od rojstva do smrti, se ravsajo med seboj ali pa podložniško kimajo kot tisti gugajoči možici na starih igračah.

  Biološkega tkiva vseh bitij, ne zanimajo niti levičarji niti desničarji, še manj pa neki “nevladni Jenulli, kovačke itd” s svojim utopičnim nakladanjem.

  Vse skupaj je za kovačico, ki se slikari po raznoraznih eksotičnih plažah tega sveta, jenule, ki dobro živijo kot NVOji pod golobovjim pokroviteljstvom je to samo igra, kjer se prikoritniki pulijo za lagodno življenje. Gredo se nekakšen feminizem, pravično družbo in podobno flancanje okinčano s puhlicami. Glas ljudstva, pa ne jenulovega je prej glas vpijočega v puščavi. Ljudi ne zanimajo različni interesi novega Novega razreda, temveč, da se davkoplačevalski denar pravično porazdeli za vse, sploh za razvito zdravstvo, ker ga, ne boste verjeli, potrebujemo vsi.

  Seveda se gospoda zdravi v tujini, pri zasebnikih in imajo v KC prednostno pravico. Tako je znano že oddavna, da je bog najprej sam sebi naredil brado. Saj vsak kolikor toliko uvideven, relevantno razgledan, realen niti optimist, niti pesimist razume, da se stvari, pa najsibodi kjerkoli, ne da urediti v enem dnevu, tednu, mesecu. Vendar v dveh letih bi se pa že moralo vsaj nekaj poznati in ne , da se vrste daljšajo, namesto krajšajo, problem osebnih zdravnikov, da ne naštevam naprej.

  Od flancanja, če ne potakneš flanc tja, kakor narava zahteva, ostanejo samo borni ostanki. V praksi so flance v kmetijstvu na splošno zelo, zelo pomembne rastlinice, v vsakdanjem življenju politikantov, pa samo metanje peska v oči, tistim tepcem, ki to vse verjamejo. In na žalost bo temu tako vsaj še dve leti, če butci spet ne bodo nasedli na pocukrano leporečno govorništvo, oziroma govoranco, sicer retorično še daleč od kakšnega Cicera, pa vendar še vedno dovolj prepričljivo, da premami naivneže s prozornimi obljubami novega levega preroka. Samo potem ne kriviti oblastnike, temveč se prej pogledati v ogledalo.

  • Miller

   …kakor 400.000, je ENAKO ali še bolj krivih 550.000 butcev, ki ni volilo.
   Prvih je manj kot drugih.

   • Halobp

    Mile ti si še vedno carinik ?

    😉

  • ren

   Toda v Sloveniji smo boljši. Imamo rekordne čakalne dobe. Slabo pa je v teh obravnavanih državah, ker sploh nimajo čakalnih dob. In te čakalne vrste dajejo vtis, da je naše zdravstvo zelo “regulirano”, ker ga šofirajo iz ozadja.

 9. miro

  Še drugi del za arhiv. Vprašanja postavil eden od naših zdravnikov, odgovoril zaposlen v Avstriji:

  Dodatki? Ali imate v Avstriji kakšne dodatke ( recimo za delo z infekcioznim materialom, delom v intenzivi, delo v območju sevanja)?

  Menda obstajajo, vendar bi moral o tem povprašati radiologe, infektologe, mikrobiologe. Po osnovnih (ustnih) informacijah primerljivo s Slovenijo.

  Kako je urejena kakovost , varnost za bolnike? Ali obstajajo podatki o delu zdravnikov? Kako je to urejeno na oddelku, bolnišnici

  Na splošno NE. Nekatere bolnišnice (v glavnem boljše oz. Klinike) so mednarodno certificirane, kar pomeni merjenje števila zapletov, kontrola kakovosti zunanji »audit« vsake 2-3 leta, itd. Vendar se meri na oddelek in NE NA POSAMEZNIKA. Odgovornost za oddelek tako nosi predstojnik. V moji bolnišnici imamo tako 4 certifikate (za kirurgijo trebušne slinavke, trebušnih kil, debelega črevesa in danke, ščitnice). Na ta način si bolnišnica počasi, z leti ustvarja »dober glas«. Ker je bolnišnic veliko in si na »trgu bolnikov« nekoliko konkurirajo, pomeni to neke vrste tekmovanje za bolnike. V Sloveniji se bolnikov zaradi preobremenjenosti bolnišnice večinoma »otepajo«, v Avstriji jih na ta način vabijo k sebi.

  Kako se obravnava nezgoda pri delu, škodljive dogodke?

  Podobno kot v Sloveniji. T. i. CIRS (»critical incident report system«). Na oddelku vsak mesec dotični zdravnik, ki je imel zaplet, naredi kratko powerpoint predavanje o zapletu z namenom, da se izpostavi zaplet kot tak ter da se vsi iz tega kaj naučijo. Ne z namenom, da se na posameznika pokaže s prstom.

  Absentizem? To je velik in drag problem v Sloveniji.

  Se dogaja tudi v Avstriji. A ne pogosto. Če predstojnik skrbi za dobro vzdušje in predvsem z zgledom za dobro motivacijo kolegov (da ne zahteva več, kot dela, opravi in nudi sam), potem absentizem ni ključni problem.

  Defenzivna medicina? Ali obstajajo podatki?

  Je vedno bolj v ospredju tudi v Avstriji. V abdominalni kirurgiji npr. UZ preiskavo skoraj vedno nadomešča CT preiskava, saj UZ velja za nekakšno osebno interpretacijo radiologa, stanje, ugotovljeno s CT pa je vedno dokazljiv na podlagi slik. So še druge situacije, kjer se opravlja več preiskav, kot bi bilo potrebno, a v to smer gre medicina danes. Stanje se tozadevno poslabša, če bolnik nima dobrega vodenja s strani osebnega, hišnega, splošnega zdravnika.
  Morda le nekaj besed kar se tiče zavarovanja: o tipih zavarovanj in posledicah teh zavarovanj za tiste, ki so zavarovani in tudi za tiste, ki, recimo nimajo dodatnih zavarovanj? Ali so dodatna zavarovanja koristna za obe strani?

  Ali morda kaj omenite, kako je z plačevanjem storitev? Ali dobi bolnišnica plačano vse kar naredi, še posebej , če je priliv bolnikov zaradi bližine ali vedenja , da dela dobro, povečan in drugje zmanjšan. Kako se razporeja denar po bolnišnicah?

  Bolnišnica VEDNO dobi plačano vse, kar naredi. Vendar so tudi v Avstriji nekatere preiskave preplačane nekatere pa podplačane in management bolnišnice mora krmariti tako, da ne zaide v negatrivne številke. Po mojih informacijah so storitve v Sloveniji močno podplačane. Npr. za operacijo dimeljske kile dobi bolnišnica od ZZZS v Slovenijo okrog 1000 EUR, v Avstriji med 2500-3500 EUR.

  Predlagal, da pretvorita v članek.

 10. baubau

  Po njih delih smo jih spoznali in po njih delih jih bomo še naprej ocenjevali

 11. brane

  Uredništvo s temi kao resničnimi dejstvi zavaja in s tem načrtno ustvarja še večjo zmedo, da se ne ve kdo pije in kdo plača.
  Uredništvo je apologet totalne privatizacije zdravstva, za katero se nehote ali hote zavzema tudi zdajšnja vlada, tako kot se je na svoj način tudi prejšnja.
  Zato pa Glas ljudstva nenehno opozarja da se reforma zdravstva ne izvaja in kam vlade to naše zdravstvo peljejo. Mogoče s ne strinjate z njihovim aktivističnim stilom delovanja,vendar se za razliko od njih, v mainstream medijih kot tudi na Plusportalu noben ne trudi kaj preveč s to tematiko.
  Če je večini v interesu popolna privatizacija zdravstva oz. trenutno stanje, pa naj bo tako, samo da ne bi kdo jamral potem.

  • miro

   V EU je okoli 80% zdravstva javnega in okoli 20% privatnega. Pri čemer se v javno štejejo tudi koncesionarji. Toplo vodo je odkrival že Edi in ni potrebno, da jo v zdravstvu ponovno.

  • Depresiven optimistAndrej Plesničar

   Zmota. Ali pa namerno zavajanje. Vlada in okolica hočeta prevzeti elektriko in vodo. Zdravstvo je prezahtevno. “Aktivistični stil delovanja” je pač lestev na vrhove oblasti za uporabne, v hierarhični in disciplinski vertikali sorodstveno povezane in dobro plačane ambiciozne klovne.

 12. Miller

  Zdaj, ko je to napisano črno na belem, je to potrebno razposlati vsem medijem in na vse možne konce in kraje po državi in tudi ključnim posameznikom, da se ne bo kdo kdaj izgovarjal, da ni vedel !
  Zraven pa dodati še @mirotov komentar.
  In to ponavljati in ponavljati.
  Valjda se bo nekaj že prijelo.

  • Nikolić Radoš

   Vsem ljudem: V ZVO-1 je v 3. členu točka 1.1. je pravilno pisalo: Narava je celota materijalnega sveta in sestav z naravnimi zakoni med seboj povezanih in soodvisnih delov in procesov. Človek je sestavni del narave. Pol so šli “pametni poslanci” to preklicati! Kako ljudje navadno kličejo nekoga, ki poskuša preklicati naravne zakone? Ja iz naravnih zakonov izhaja, da je človek socialno živo bitje, kar pomeni, da je sodelovanje osnovni, prvobitni, dominantni, brezpogojni, logičen in edino sprejemljiv družbeni odnos in vsak drug odnos kot je izkoriščanje, ki je v kapitalizmu je za socialna živa bitja nesprejemljiv. V kapitalizmu te ne izkorišča samo kapitalist, ampak tudi država, torej poslanci, ki so v parlamentu zato, da izkoriščanje uzakonijo!

   • ren

    “V kapitalizmu te ne izkorišča samo kapitalist, ampak tudi država,”

    Ja, tako je bilo tudi v SFRJ….in v Sovjetski zvezi. Neprenehoma so častili delo (in delavca). Delo je bilo celo tako “čaščeno”, da je bilo kazen. Sodniki so te namreč obsojali na PRISILNO delo in na kazenska taborišča s prisilnim delom. Kapitalizem je bil v primerjavi s komunizmom prava Indija Koromandija.

   • uroš gabrijelčič

    Iz naravnih zakonov izhaja, da preživijo samo najboljši, iz družbenih pa samo prilagodljivi. Kapitalisti, po vašem mnenju izkoriščevalci, potrebujejo izkoriščane, ti pa obratno izkoriščevalce. Jean Jaques Rousseau je med drugim zapisal: Med šibkim (izkoriščanim) in močnim je svoboda zatiralni princip, zakon pa osvobajajoči. Že pred 5000 leti so stari Egipčani razumeli idejo o zaščiti pred zatiranjem, ki ga povzroča neenakost, in že takrat je, vsaj do neke mere, takšno ravnanje navdihovala ideja o enakosti vseh živih bitij. Seveda pa je vse odvisno od tega, kako neka družba opredeli pojem izkoriščanje. Pa da ne bi zašli v to, kako je to razumel in IZVAJAL komunizem (imel je vse možnosti, da bi to izvajal v praksi, pa ni. Zakaj!), bom tu postavil piko.

 13. beri1122

  @leiito – kateri pameten človek se ne bi strinjal s tabo. Žal pa je problem narediti domačo nalogo pri medijih kjer vladajo levičarji v državi razumljeno drugačen. Primer.

  Kako lepo bi šlo temu portalu, če bi čivkal po levičarsko. Asta Vrečko bi jih takoj nagradila s kupom denarja, a ker želijo biti nevtralni – nevtralnost pa ne daje denarja – je posledica ta, da levi uredniki, levi lastniki medijev in levi novinarji in novinarke pihajo v levo in to zavestno, da lahko preživijo oni in njihovi mediji. Levi dominanti mediji so zadnji, ki jih boš pripravil do tega, da bi šli delati domačo nalogo! To je žal naša usoda, ker majhni mediji nimajo te moči, da bi jih poklicali na odgovornost. Žal!

  • Miller

   Pri nas imamo levičarje in “Levičarje”. Eni skrbijo za blaginjo “majhnih” drugi pa “velikih”.

   • uroš gabrijelčič

    Lahko naštejete nekaj levičarjev (domnevam, da so to tisti, ki se nanje sklicujete, ali jim celo pripadate) in “levičarje”. Z imeni ni priimki. Seveda tiste najbolj vidne in izpostavljene. Res sem radoveden.
    Hvala.

    • Halobp

     Milan Kučan, kateri se danes ni podpisal med 60 ”intelektualci”
     😉

     • uroš gabrijelčič

      Pošteno od njega, saj ni intelektualec niti “intelektualec”, je preprosto zagrizen levi ideolog zgrešene ideologije! In nevaren v svoji zaslepljenosti. Umakniti bi ga morali, ko je bil še čas!

 14. leiito

  zdravstvo.si imajo seveda prav in velik del krivde za zgrešenost sistema gre gotovo na rovaš Kebra, ampak kdor ni naredil svoje domače naloge, so mediji, oni se razglašajo za pse čuvaje demokracije in dežurne interpretatorje realnosti, oni bi morali že zdavnaj narediti preprosto analizo in primerjati rešitve v državah, ki so nam za zgled, s slovenskimi vaškimi posebnostmi, če bi to storili, se ne bi mogel nihče dreti, da ne da javnega zdravstva, ker bi bilo vsem jasno, da javnega zdravstva nihče ne ogroža, vse države ga imajo, še Etiopija, vprašanje je drugje, namreč ali so znotraj javnozdravstvene mreže izvajalci storitev lahko tudi zasebniki oz. ali ima bolnik pravico svobodno izbrati svojega zdravnika.

  Če nihče drug, bi morala RTV to že pred 30 leti razložiti državljanom, namesto tega se je uklonila diktatu ulice, Jenulju in podobnim. Upajmo, da dvignejo “naročnino”, da se ustvarijo razmere za masovni bojkot plačevanja prisilne naročnine.

 15. slavkope

  Golobova opravilno nesposobna vlada in vladajoča parlamentarna koalicija GS, SD in Levice sistemsko in načrtno uničujejo javno zdravstvo ter javno socialno skrbstvo (vključno z lažno obljubljeno dolgotrajno oskrbo) ter sistemsko in načrtno podaljšujejo neobvladljive vrste čakajočih na dostojno ter strokovno neoporečno zdravstveno in starostno-dolgotrajno oskrbo.

  Namesto nujnih sistemskih posegov v prid sanacije najširše dostopnega in dosegljivega javnega zdravstva, javnega socialnega skrbstva in javne dolgotrajne oskrbe obetajo vladajoči ignoranti brezpravnim državljanom RS, zavarovancem javne zdravstvene zavarovalnice in javne zavarovalnice socialnega zavarovanja najširše odprt dostop do “rekreativne uporabe” mamil (zasvojenosti in odvisnosti) ter do sistemske državne pomoči pri nasilni prekinitvi vse bolj nevzdržnega životarjenja sistemsko preziranih in žaljenih “odvečnih” državljanov RS.

  V dveh letih prezirljivo avtoritarnega in nepredvidljivo narcisoidno samovoljnega vladanja se je Golobova opravilno nesposobna vlada in vladajoča parlamentarna koalicija izkazala le s porazno neobčutljivostjo za resnične in najbolj žgoče probleme prebivalstva, prizadetih pravnih in fizičnih oseb, ter s porazno sovražno politiko sistemskega razrednega, družbenega in političnega izključevanja, žaljivega, podcenjevalnega in sovražnega etiketiranja ter načrtnega sprožanja medsebojnega nezaupanja, nejevere ter prikritega in celo odkritega sovraštva.

 16. Peter klepec

  Zdravstveni sistem pri katerem so pacienti primorani placevati zdravstvene usluge mimo zavarovalnic, sploh ne zasluzi naziva sistem.
  Razen SLO ne poznam v Evropi nobene drzave, kjer bi bilo to tako pogosto.

 17. beri1122

  @miro – še eno tvoje odlično branje in prikaz kako to delajo v tujini, a tudi ti si nekaj spregledal. Če ti namreč vodijo državo komunisti, danes ekstremna Levica, ki se ji pohlepni avtokrat Golob udinja in ne obratno – je težko reševati probleme na kateremkoli področju in ne samo v zdravstvu. Dokaz.

  Danes sem prebral misel, ki me je nasmejala do solz in sicer tole, da Levica reže komuniste kot salamo? Hočem ti reči, da dva ekstrema ne moreš odpraviti tako, da vsaka stran zagovarja svoje ideje. Potreben je nek kompromis med t. i. reveži in t. i. bogati, da bodo oboji zadovoljni in živeli kolikor se da dolgo.

  Prav to počno zakonitosti Narave s svojimi ekstremi, da jih brusi in obrusi. Na ta način bo vedno zmagal napredek in ne zaostalost na kateremkoli področju. Veselim se že tvojega novega odličnega branja.

  Z napredkom/prihodnostjo pa je enako kot s preteklostjo in sedanjostjo – eni so zadovoljni z njo bolj, drugi manj ali čisto nič.

  • miro

   Zdravstvo vodijo znajdikoviči, kot jih poimenujejo med seboj. So po potrebi na levi ali na desni. So tam, kjer je oblast in posledično denar. Seveda v zakolisju. Zadnji primer je zakon o kakovosti. MZ ustanovilo ekspertno skupino iz deležnikov, ki ga je po pol leta usklajevanja pripravila na osnovi enakih evropskih zakonov. Usklajenega ga je predala MZ, ki ga je namesto v javno razpravo dalo predelati za plačilo in ga potem poslalo v javno razpravo. Iz pripomb predelanega se vidi, da so nekateri deležniki zamenjali svoje stališče…

 18. miro

  O aktualnih temah zdravnik okraj Karavank takole:

  Kako je urejen urnik dela zdravnika?

  Zdravnik v Avstriji lahko dela maksimalno 48 ur na teden. To ureja paragraf § 3 Abs. 5 AZV – Bund. Če zdravnik podpiše t.i. OPT-OUT, lahko dela max. 55. ur na teden (v povprečju-kar pomeni, da kak teden manj, kak teden več). So oddelki, kjer lahko OPT-OUT obsega do 72 ur na teden, vendar so redki.

  Ali imate konkurenčno klavzulo, kdo, kdaj in zakaj?

  Da. Kot kirurg ne morem operirati v nobeni ustanovi izven moje matične bolnišnice, kjer sem zaposlen redno. Lahko pa imam (teoretično neomejeno) število zasebnih posvetovalnih ordinacij (kjer določam cenik sam) in te (zasebne) bolnike nato operiram v domači bolnišnici. Obstajajo pa seveda prosti zdravniki specialisti, ki nimajo redne pogodbe z bolnišnico (niso redno zaposleni v ustanovi. Takšni svobodni oz. samostojni (»niedergelassen«) specialist pa lahko operira v več ustanovah, če ima z njimi sklenjene pogodbe.

  Kako je urejeno nagrajevanje, napredovanje?

  Preko t. i. sistema nadstandardnega zavarovanja (»Sonderklasse«). Ta delež lahko znaša do 30 % zdravniške plače. Osnova za ta sredstva so nadstandardno zavarovani pacienti (na avstr. Koroškem npr. obvezno vsi zdravniki, pravniki nekateri uredniki,…). Preedstojnik oddelka naredi ključ razdelitve teh sredstev glede na »pridnost«, motivacijo in angažiranost sodelavcev. Predstojnikova vloga je zato pomembna in tudi zaradi teh odločitev ima predstojnik več »moči« oz. vpliva. Natančen obseg zdravniških plač v Avstriji je razviden na tej spletni strani. Plače namreč variirajo glede na zvezno deželo.

  Kako je z licenco zdravnika in njenim podaljševanjem.
  Za podaljševanje licence skrbi organizacija dfp (»Diplom-Fortbildungsprogramm«), ki ima podeljen mandat s strani deželnih zdravniških zbornic.

  Beleženje izobraževanj poteka avtomatsko, elektronsko ob prijavi izobraževanja z osebno številko člana zdravniške zbornice.

  Obseg dopustov?
  Zaposleni imajo pravico do plačanega dopusta v trajanju 25 delovnih dni za petdnevni teden (ali 30 delovnih dni za šestdnevni teden) za vsako delovno leto.

  Le povprašati je potrebno.

  • Peter klepec

   Ali drugace: topla voda je bila izumljena ze davno

 19. miro

  O aktualnih temah zdravnik okraj Karavank takole:

  Kako je urejen urnik dela zdravnika?

  Zdravnik v Avstriji lahko dela maksimalno 48 ur na teden. To ureja paragraf § 3 Abs. 5 AZV – Bund. Če zdravnik podpiše t.i. OPT-OUT, lahko dela max. 55. ur na teden (v povprečju-kar pomeni, da kak teden manj, kak teden več). So oddelki, kjer lahko OPT-OUT obsega do 72 ur na teden, vendar so redki.

  Ali imate konkurenčno klavzulo, kdo, kdaj in zakaj?

  Da. Kot kirurg ne morem operirati v nobeni ustanovi izven moje matične bolnišnice, kjer sem zaposlen redno. Lahko pa imam (teoretično neomejeno) število zasebnih posvetovalnih ordinacij (kjer določam cenik sam) in te (zasebne) bolnike nato operiram v domači bolnišnici. Obstajajo pa seveda prosti zdravniki specialisti, ki nimajo redne pogodbe z bolnišnico (niso redno zaposleni v ustanovi. Takšni svobodni oz. samostojni (»niedergelassen«) specialist pa lahko operira v več ustanovah, če ima z njimi sklenjene pogodbe.

  Kako je urejeno nagrajevanje, napredovanje?

  Preko t. i. sistema nadstandardnega zavarovanja (»Sonderklasse«). Ta delež lahko znaša do 30 % zdravniške plače. Osnova za ta sredstva so nadstandardno zavarovani pacienti (na avstr. Koroškem npr. obvezno vsi zdravniki, pravniki nekateri uredniki,…). Preedstojnik oddelka naredi ključ razdelitve teh sredstev glede na »pridnost«, motivacijo in angažiranost sodelavcev. Predstojnikova vloga je zato pomembna in tudi zaradi teh odločitev ima predstojnik več »moči« oz. vpliva. Natančen obseg zdravniških plač v Avstriji je razviden na tej spletni strani. Plače namreč variirajo glede na zvezno deželo.

  Kako je z licenco zdravnika in njenim podaljševanjem.
  Za podaljševanje licence skrbi organizacija dfp (»Diplom-Fortbildungsprogramm«), ki ima podeljen mandat s strani deželnih zdravniških zbornic.
  https://www.arztakademie.at/dfp-programm-aerzt-innen
  Beleženje izobraževanj poteka avtomatsko, elektronsko ob prijavi izobraževanja z osebno številko člana zdravniške zbornice.

  Obseg dopustov?
  Zaposleni imajo pravico do plačanega dopusta v trajanju 25 delovnih dni za petdnevni teden (ali 30 delovnih dni za šestdnevni teden) za vsako delovno leto.

  Le povprašati je potrebno.

 20. Damijan Klemenčič

  kako vas ni sram biti del nazadnjaške politike velekapitala in sebicnih interesov???

  • ren

   Lahko obrazložiš svoje vprašanje? Hvala.

  • Peter klepec

   Nazadnjaska politika velekapitala obstaja od kamene dobe naprej. Takrat je bil velekapitalist lastnik votline.

 21. beri1122

  Veste kaj je največja žalost v Sloveniji? Ta članek vam daje odgovor. Če hočete izvedeti pravo resnico potem se mora novinar posluževati takšnega prikaza pravih dejstev od ne-pravih dejstev kot je prelep ta primer. Samo tako lahko ljudstvo počasi dojame, kako naivni so v resnici, da še vedno poslušajo, berejo, gledajo t. i. dominantne leve medije. Nič na svetu ni lažje prikrojiti kot prav resnico. To pa je hkrati moj odgovor na mojo tezo/hipotezo.

  Lahko se še tako trudijo levičarji zaustavit napredek na vseh področjih, ne samo v zdravstvu – bodo na koncu premagani. Veliko lažje pa bodo premagani, če bodo imeli voditelje, ki ta stanja zmorejo uničiti kot kakšno plevel. Primer.

  In še moja misel. Kaj mislite kaj želi doseči tisti, ki se poslužuje takšne prakse? Samo to, da vas odvrne, da pogledate še kam drugam, da preverite dejstva. Lep primer je t. i. sovražni govor. Njegov namen je v prvi vrsti utišati nasprotnike, šele nato so dejstva (resnična in neresnična). Še en primer.

  To je tako kot če bi nek levičarski komentator uresničil svojo bolno željo/ fantazijo/frustracijo tako, da bi s pomočjo žaljenja pričel utišati drugače misleče. Več ko jih preneha komentirati – večja postane njegova zmaga.

 22. ŽANE ŽAFRAN

  Problem je globji in širši. Neoliberalni red je zdravnike deklasiral iz zdravilcev v trgovce.

  PS
  Močeradi, žabe ipd. so po novem “živali z dvojno prakso”

 23. Weedoc

  Tudi mnenja zdravstva.si so nekoliko prenapeta, čeprav so v osnovi resnična. Opozoril bi na odstavek Izvajanje nepotrebnih storitev in posegov ter dvoživkarstvo. Po mojih dveh izkušnjah s “čistimi” privatniki, je izvajanje nepotrebnih storitev in njihova kakovost resna težava, ki je nihče od pristojnih ne opazi ali noče opaziti, tako kot ne opazijo zadev s formalnostmi / pristojnosti posameznih poklicev. In drugo: Keber je seveda bivša dvoživka, še več; v odmevnem članku v Delu je svoje trditve podprl s strokovnimi viri, ki pa, če se vam jih ljubi brati, trdijo, da je tudi delo preko delovnega časa, torej dežurstvo, dvoživkarstvo. Kar Keber, vlada in raziskovalni novinarji mirno preskočijo. Za Kebra in večino slovenskega akademskega sveta je v argumentiranju značilen “cherry picking “.

  • miro

   “Cheryl picking” v polnem razmahu. Zdravništvo o prenizkih plačah in nič o previsokih. Tudi o kakovosti in stroških posameznih storitev ni nič slišati. …

 24. VESELKA

  Največji hujskači proti privatnim zdravstvenim ambulantam in enako goreči zagovorniki javnega zdravstva, se praviloma zdravijo v tujini,. Eklatanten primer sta Kučan in Danilo Turk, ki sta odšla na operacijo v tujino. Bi bilo zanimivo vedeti, kje se zdravi gospod Keber ? Vsi ti sovjetski prijemi v zdravstvu me spominjajo na Kučanovo izjavo, ob prvi najavi prodaje pivovarne Union, da se ne sme prodajati države srebrnine. No, če danes pogledamo kakšno je lastništvo bivših državnih paradnih konjev slovenskega gospodarstva, so levaki prodali vse kar je bilo vrednega, v žepe so pobasali lepe provizije in ob tem je tudi Kučan utihnil, saj so to počeli njegovi. Enako je v zdravstvu, dokler si bodo eni in isti socialno čuteči pripadniki levice veselo basali žepe z našim denarjem, se v zdravstvu ne bo spremenilo nič. Je pa gnusno gledati Jenula, Kebra in vse ostale kolesarje in kričače, kako nesramno in lažno zavajajo ljudi, predvsem nas bolnike, ki smo zelo hvaležni, da obstajajo “dvoživke”, saj mnogokrat le pri njih opravimo pregled, na katerega se v javnem zdravstvu čaka tudi leto ali več. In prvič je tu zapisano, da so čakalne vrste dolge, ker država za naše zdravje ne nameni dovolj denarja ! Ima ga dovolj za vse jenule, kovačičke in ostale “pravičnike”, ki tako zelo skrbijo za majhnega človeka. Sram naj jih bo ! Zdravnike spoštujem in jih podpiram v njihovem boju za pravice, ki jim pripadajo.

 25. APMMB2

  Zdravnikom je pekipelo. Nočejo biti del socialističnega zdravstva, kjer politkomisarji narekujejo izvajanje zdravstvenih storitev ter z okrožnicami zahtevajo, kaj in kako naj zdravniji delajo.
  Zdravniški poklic je svoboden poklic,ki zdravniku narekuje, da dela po vesti in sveda z znanjem , ki ga ima.
  Zdravniki niso birokrati in družbenopolitični delavci, tako kot novinarji, uradniki univerzitetni prodesorji družboslovja, ali poslanci koalicijskih strank in seveda nevladniki, ki živijo od proračunskih sredstev.
  Zdravniki nočejo biti ukleščeni v plačne razrede, saj njihove sposobnosti močno presegajo birokratsko določene lestvice, ki veljajo za birokrate, ne pa za ljudi,ki rešujejo človeška živjenja.
  Ko se med zdravniki iščejo negativne izjeme, ki naj potrdijo vse najslabše, kar človeštvo premore: lenobo, požrešmost, nasilništvo, krajo in podobno, seveda takšen pristop ne more rešiti zdravstvo.
  Žaljivo dvoživarstvo tudi zdravnike same obremenjuje.Zapuščajo svoje ordinacije in delajo drugje, ker birokrati niso sposobni urediti razmer. Zanesljivo bi zdravniki iz kliničnega centra raje oravljali svoje delo v kliničnem centru, če bi to bilo mogoče, tako pa po opravljanme šihtu, gredo še v privatne ambulante in porabijo čas, ki ga sicer ne bi.
  Zelo enostavno je prekopiratizdravstveni sistem iz držav, kjer uspešno deluje. Seveda bi tak sistem udaril po mafiji,ki letno odnese svojo nezasluženo desetino in sedaj uživa na jahtah, ki jim jih plačuje neuspešen zdravstveni sistem.

  • miro

   “Zdravnikom je prekipelo”.

   Še bolj je prekipelo pacientom od kaosa in plačevanja ne izvedenih zdravstvenih storitev ob hkratnem plačevanju zdravniške stavke ter še plačevanju hitrejših storitev iz žepa. ..

 26. tohuvabohu

  Keber je težek bandit, podobno kot nekoč npr. Mitja Gaspari, ki je kot guverner BS mižal na vsa očesa pred tajkunskimi podvigi, ali Jože Mencinger, ki je podjetnike zmerjal z mobitel-kapitalisti, pa še veliko je takih tičev. Jašek JeZero je le klošar in nepomemben nakladač.

  Sicer pa je bilo uredništvo s tem člankom kar preveč obzirno. Poleg navedenih 11 lažnivih je v obtoku še več hudih trditev. Najbolj peklenska je dvoumna raba besede “privatniki”, s katero zamegljujejo bistvo, da imamo (javne) koncesionarje in tržnike.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Zakaj je Poljska za Rusijo takšen trn v peti

Poljska se pospešeno oborožuje in kadrovsko krepi svojo vojsko, ki šteje 200.000 aktivnih pripadnikov, izdatki zanjo pa presegajo 4,0% BDP. V nekaj letih naj bi poljska vojska narasla celo na 300.000 aktivnih pripadnikov, s čemer bi Poljska postala država z najmočnejšo vojsko znotraj Evropske unije. Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 je vojska na Poljskem sploh ena najpomembnejših tem v javnih razpravah. In to z dobrim razlogom – zaradi Rusije. Rusija namreč vleče Poljsko vse globlje v hibridno vojno. V minulih mesecih je v državi izbuhnilo več velikih požarov, Rusija naj bi stala tudi za hekerskimi napadi na poljsko državno tiskovno agencijo, na poljsko-belorusko mejo vedno znova prihajajo skupine ilegalnih migrantov. Najnovejša provokacija pa so skupne vojaške vaje beloruske in kitajske vojske le nekaj kilometrov od poljske meje.

Kaj je rešilo Donalda Trumpa pred usodnim strelom

Bivši ameriški predsednik Donald Trump bi v soboto zvečer skoraj postal bivši. Če bi namreč atentator boljši strelec, bi republikanskega predsedniškega kandidata krogla zadela v glavo, ne pa le oplazila desnega ušesa. Glede na kaliber polavtomatske puške Remington AR 15 bi bil Trump v tem primeru skoraj zagotovo mrtev. Takšna puška je v ameriških zveznih državah, kjer je orožarski trg liberaliziran, v prosti prodaji in stane približno 950 evrov. Ali so se z (neuspelim) atentatom Donaldu Trumpu na stežaj odprla vrata Bele hiše? Ankete so mu namreč prikazale takojšen skok podpore.

NATO je kljub 75-letnici v boljši kondiciji kot kadarkoli prej

NATO ni le vojaško obrambno zavezništvo, ampak tudi politična organizacija, ki enako kot Evropska unija temelji na vrednotah, kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava. Natu ni vseeno, ko se te zanikajo. Pri tem lahko ugotovimo, da ne tako majhen del slovenske javnosti ob ruskam napadu na Ukrajino, torej ob največji varnostni krizi na našem kontinentu po drugi svetovni vojni, ostaja dokaj neprizadet. Naš diplomatski komentator Božo Cerar ob tem ugotavlja, da se del Slovencev obnaša tako, kot da nova pravila, ki jih skuša v Evropi uveljaviti imperalistična Rusija, izrecno za Slovenijo ne bodo veljala. In kot da je slovenska varnost razumljiva, za vedno dana sama po sebi in da nam zanjo ni treba skrbeti oziroma k njej skoraj nič prispevati. Ankete kažejo, da kljub zelo kritičnemu mednarodnemu trenutku naša javnost ni naklonjena dodatnemu trošenju za obrambo in da je podpora našemu članstvu v zavezništvu med vsemi članicami sploh najnižja.

Iranska pravljica o tem, kako so novega predsednika naslikali kot reformista

V Iranu je končno zmagal “reformist”, politik, naklonjen spravi z Zahodom, pravicam žensk in bolj liberalnemu vzdušju v družbi. Takšne so bile ugotovitve večine mainstream medijev na Zahodu, potem ko je na volitvah v Iranu zmagal nekdanji srčni kirurg in minister za zdravje Mahmoud Pezeshkian. A kot opozarjajo iranski borci za človekove pravice, je vse skupaj za lase prevlečeno. Takšen narativ spregleda bistvo iranske teokratske diktature: namreč da v takšnem režimu ne more biti nobenih “liberalcev”, torej zmernih, reformističnih ali celo demokraciji in človekovim pravicam naklonjenih politikov. Če bi bili, bi se že zdavnaj našli v zaporu, pred nekaj desetletji pa bi končali pred strelskim vodom ali bi jih obesili na kandelaber.

Zmaga levice kot “vrnitev v normalnost”

Glede volitev v Veliki Britaniji ni bilo dvoma, da bodo zmagali levosredinski laburisti, bolj napeto je bilo v Franciji, kjer so po zaslugi dvokrožnega večinskega volilnega sistema preprečili zmago radikalne desnice, ki jo simbolizira Nacionalni zbor. Francoska izkušnja bi morala enkrat za vselej strezniti desnico o večinskem volilnem sistemu v Sloveniji, saj bi se pred drugim krogom vse stranke, ki slišijo na “antijanšizem”, dogovorile o podpori kandidatom levice ali leve sredine. Kar bi lahko pripeljalo celo do tega, da bi imela levica 80 odstotkov poslancev v Državnem zboru, opozicija pa bi bila marginalizirana. Tako izrazita neenakomerna zastopanost prinaša tveganje, da se politika iz parlamenta v nekem trenutku preselila na ulico. To pa ustvarja nevarnost državljanske vojne, pred katero ni imuna nobena, še tako demokratična država ne.

Nova nuklearka bo draga le, če bodo z njo zaslužili finančni vlagatelji in posredniki

V prvem delu teksta o energetski prihodnosti Slovenije, ki smo ga naslovili “Energetske dileme: Ali še ena nuklearka ali pa uvoz iz tujine”, smo prejšnji teden ugotavljali, da bomo v prihodnosti glede na trenutno znane tehnologije lahko na domačih tleh proizvedli pozimi manj kot 40 % potrebne elektrike. Zato je prvo ključno vprašanje, na kakšen način si bomo v tem letnem času zagotovili vso potrebno elektriko – z izgradnjo JEK2, z uvozom ali na nek tretji način, ki ga zaenkrat še ne poznamo. Vsi se najbrž strinjamo s tem, da se država brez zadostne oskrbe z električno energijo preprosto ustavi. Zato bi moral razpravljavec o tej tematiki predvsem predlagati, kje vidi vire oskrbe – in ne samo česa si ne želimo.

Ali je SLS sabotirala svojega “špicenkandidata” Petra Gregorčiča?

SLS je najstarejša demokratična stranka pri nas, ki je 9. junija izgubila status parlamentarne. Leta 1988 ustanovljena stranka enostavno nima sreče s svojimi predsedniki, ki se med vsemi strankami najpogosteje menjavajo – doslej so jih imeli že 11. Zadnji, Marko Balažic, je za evropske volitve angažiral Petra Gregorčiča. Resda je ta dosegel dober rezultat in bil skoraj izvoljen, vendar je hkrati tudi res, da SLS v vzhodni Sloveniji praktično ni imela opazne predvolilne kampanje. Kdo je zagrešil tako usodno napako? Je šlo res le za malomarnost? SLS je zmanjkalo manj kot 3.000 glasov za vstop Evropski parlament.

Energetske dileme: Ali še ena nuklearka ali pa uvoz iz tujine

Električna energija je najpomembnejši energent in v bodoče bo z opuščanjem fosilnih goriv njena vloga v energetski preskrbi države samo še večja. Brez elektrike se država dobesedno ustavi, ostali energenti imajo alternativo, elektrika je nima. Čez 30 let bomo morda potrebovali še enkrat več električne energije kot danes, če mislimo resno z opustitvijo fosilnih goriv in brezogljično Evropo. Lani smo zaradi ugodnih vodnih razmer proizvedli preko 90 % potrebne elektrike (preostalih 9 % smo uvozili), leta 2022 pa smo morali zaradi suše v tujini kupiti skoraj 30 % vse potrebne električne energije. Dobrih 30 % elektrike v Sloveniji sicer proizvedejo hidroeletrarne, petino jedrska elektrarna, petino TEŠ, slabo desetino pa sončne elektrarne. Vetrne elektrarne pa pri nas smešnica, saj zadovoljijo komaj pol tisočinke potreb.