“V naslednjem srednjeročnem obdobju, denimo v petih letih, se bo dejansko pokazalo, ali bo Evropska unija sedela za mizo globalnih igralcev ali bo na mizi”

Avtor: | 14. maja, 2024

Profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Mojmir Mrak je plastično predstavil problem EU, ki se zatika ob precej nepomembna ideološka vprašanja, strateških razvojnih odločitev pa ni sposobna sprejeti. Enako velja za slovensko vlado. “Dosedanja priprava reform je bila preprosto notranje nedosledna in fiskalno nevzdržna. Vlada preprosto ne daje ven tistega, kar je obljubljala”. (Vir: Radio Slovenija)

4 komentarji

 1. Andrej Muren

  Pravilno povedano s strani prof. Mraka, vendar sem sam pesimist. Letos bi se moral na evropski volitvah zgoditi čudež, da bi se opisani trend preobrnil.
  Ravno socialistično usmerjeni tepci na visokih položajih so pripeljali Evropo v tako bedno stanje. Ali se spomnite prve programske točke von Leynove ob njenem prevzemu predsedovanja Komisiji EU? Več pravic LGTB! A si predstavljate? Bodo pedri naredili Evropo bolj močno in gospodarsko konkurenčno?
  Razumljivo, da se ob takšni politični naravnaosti EU gre “zeleni prehod”, ki ni čisto nič rešil svetovnega podnebja, je pa že naredil orjaško gospodarsko škodo Evropi. Evropska politična impotentnost je pomagala sprožiti vojno v Ukrajini, saj se Putin Evrope, kakršna je, nič ne boji. Vojna pa spet povzroča gospodarsko škod in ravno Evropi največjo.
  Tako da brez čim prejšnjega radikalnega političnega zasuka Evropa nima šans v globalni konkurenci.

  Odgovori
 2. APMMB2

  Evropa je žrtev novega socializma, kulturnega komunizma, Gramscizma in podobnih neumnih filozofij, ki izhajajo iz Frakfurtske šole.
  Vrh teh neumnosti je Greta Thungerg, ki ji je bilo omogočeno, da vkoraka v Evropski parlament in z ognejvitim govorom očara 700 evropskih polsncev.
  Takrat je Evropa dokazala, da ni zrela. Kako je mogoče da se 15 letna puberztetnica poigrava s politično elito celine? Kako je možno, da smrklji, ki je končala osnovno šolo nasede 700 poslancev? To je največje ponižanje, ki se lahko zgodi.
  In zgodilo se je.
  Malo kdo je opazil, da je s tem Evropa dosegla dno in potrebno je spremeniti smer in pot v prihodnost.
  Z zelenim programom, s človekovimi pravicami, s svobodo je šla Evropa predaleč. Presegla je naravne zakone, zapustila je naravo in maščevanje je neizbežno.
  Smo pred evropskimi volitvam. Slovenija je majhna in nepomembna, pa vendar se lahko postavi s tem, da izvoli takšne poslance, ki bodo zagotovili spremembo sedanje evropske politike in pot v uspešno bodočnost.
  Slovenci smo nasedli svoji pernati Greti, ki je obljubljala čudeže, po dveh letih pa vidimo, da bo ostalo samo perje,obljube pa na bodo izpolnjene.
  Opozorilo dr. Mraka je na mestu. Potrebno je temeljito spremeniti pot v bodočnost tako v Sloveniji, kot pred vsem v Bruslju.

  Odgovori
 3. deni

  Ko je francoski zunanji minister Schuman dal pobudo za enotno premogovništvo in jeklarstvo, EGS je imel najbrž v mislih čisto nekaj drugega v kar se je zdaj razvila EU. Kot mulo sem v Italiji prvič opazil na izdelkih Made in EGS in si mislil, da je to resnično združenje, ki lahko konkurira na svetovnem odru. Kitajska se je šla kulturno revolucijo, Indija je častila svete krave. Rusija pa svojimi super avioni, ki so tudi po obliki spominjali na ameriške, obenem pa niso znali narediti spodobnega avtomobila. Sploh Zaporožec med ljudstvom Zaprašič.

  Dandanes pa množica, oziroma armada dobro plačanih birokratov, ki bo kmalu uzakonila kockasta jabolka, pravokotne kumare itd. itd. Medtem so Kitajci nehali kuriti razne konfucijanske knjige in čeprav še vedno vladajo komunisti je sistem popolnoma kapitalistični.

  EU že nekaj časa izgublja zaradi svoje zategnjenosti, in se raje ukvarja z “binarnimi” osebki kot z ekonomijo. Še nekaj let in glavna svetovna igralca bosta ZDA in Kitajska. Mogoče še Indija, Rusi so že izločeni in to se lahko zgodi tudi Zahodu, odnosno Evropi.

  Odgovori
 4. slavkope

  Kdo bi se ukvarjal z mračnimi razvojnimi napovedmi mednarodno priznanega univerzitetnega profesorja ekonomije, ko pa se naši dreserji javnega mnenja po direktivah medijskih lastnikov in urednikov morajo vsestransko poglabljati v Logarjev intervju v Reporterju in neslutene posledice Eurosonga za javno zdravje in počutje v EU in RS.

  Odgovori

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...