Hrvaški povolilni cirkus z Domovinskim gibanjem in ustavnim sodiščem v glavnih vlogah

Ključ do oblikovanja nove hrvaške vlade ima Domovinsko gibanje, ki ga vodi Ivan Penava (Slika: FB Domovinski pokret)

Avtor: | 21. aprila, 2024

Po volitvah, ki so bile tokrat v sredo, kar je sicer v skladu z zakonodajo določil predsednik Zoran Milanović, na Hrvaškem potekajo intenzivni pogovori o sestavljanju vlade. HDZ ima sicer udobno relativno večino 61 glasov, a za oblikovanje vlade jih potrebuje 76, kar se na prvi pogled glede na sestavo Sabora morda zdi enostavno, a stvari niso povsem preproste. Napetosti je dvignilo še hrvaško Ustavno sodišče, ki je odločilo, da aktualni predsednik Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade – tudi v primeru, če odstopi z mesta predsednika republike, ne. Odločitev so na hrvaškem levem političnem polu nekateri označili celo za državni udar.

Ustavno sodišče Republike Hrvaške je sporočilo, da se je predsednik Zoran Milanović s svojimi izjavami in obnašanjem, s sodelovanjem v predvolilni kampanji brez odstopa s predsedniškega položaja postavil v položaj, v katerem ne more biti mandatar za sestavo prihodnje vlade ali predsednik vlade. Milanović je po mnenju sodišča za razliko od SDP kršil opozorilo ustavnega sodišča in izrecno ponavljal, da je v kampanji kot bodoči premier, zato je med celotno kampanjo ravnal v nasprotju z ustavo. S takšnimi izjavami in ravnanji se je Milanović postavil v položaj udeleženca parlamentarnih volitev, kar po svoji ustavni funkciji, dokler je predsednik republike, seveda ne more biti.

Hrvaški predsednik Milanović je po mnenju Ustavnega sodišča v predvolilni kampanji konstantno kršil ustavo. (Slika: www.predsednjik.hr)

Ne glede na to precej nenavadno odločitev bi sedanji ekscentrični predsednik Zoran Milanović v vsakem primeru težko postal predsednik vlade, saj je aritmetika sestavljanja vlade na levi sredini okoli SDP (42 poslancev) precej bolj zapletena kot na desni. V bistvu lahko vlado sestavijo samo, če se vladanju s HDZ odreče desno Domovinsko gibanje (Domovinski pokret), ki je postalo tretja najmočnejša politična sila v državi (14 poslancev). Po domače povedano: koalicija, ki bi preprečila nadaljnje vladanje HDZ, bi bila skorajda nevzdržno ideološko in programsko pisana z edino točko programa “samo, da ni HDZ”.

Na drugi strani ima HDZ (61 poslancev) precej ugodnejši položaj, saj ima vsaj teoretično tri potencialne partnerje, s katerimi bi se lahko programsko uskladil: že omenjeno Domovinsko gibanje (14 poslancev), Most (11 poslancev) in skupino poslancev manjšin (8 poslancev), s katero HDZ kontinuirano sodeluje. Problem pa tiči v predvolilnih obljubah, osebnih zamerah in precej hudem obračunavanju s številnimi obtožbami, žaljivkami, ki so padale z vseh strani.

Glede na rezultate volitev v Sabor lahko opozicija prepreči vladanje HDZ le z oblikovanjem pisane koalicije izredno različnih strank. (Slika: zajem zaslona HRT)

Most ima s HDZ že iz preteklosti slabe izkušnje, Domovinsko gibanje pa je HDZ, predvsem njenega predsednika Andreja Plenkovića, med kampanjo označilo za narodnega izdajalca, nosilca korupcije na Hrvaškem, imajo pa tudi močne zadržke pri sodelovanju s predstavniki srbske manjšine, ki so precej verjetni del Plenkovićeve načrtovane koalicije. Predsednik Domovinskega gibanja Ivan Penava je namreč župan Vukovarja, kjer zamere do Srbov še niso pokopane. Padale so številne obljube, da sodelovanja s HDZ v nobenem primeru ne bo, ampak obljube so v politiki zato, da se jih prelomi ali pa vsaj na novo interpretira.

V predvolilni kampanji ni manjkalo osebnih žalitev med strankami, ki se sedaj pogovarjajo o sestavi koalicije. (Slika X)

Glede na vse opisano zato ni presenečenje, da se bo HDZ po napovedih že v ponedeljek začel resneje pogovarjati z Domovinskim gibanjem, ki pa bo moralo svoje spreminjanje predvolilnih obljub precej dobro medijsko in vsebinsko “prodati”, če ne želi popolnoma razočarati svojih volivcev; omenja se namreč tudi morebitni razpad te stranke v primeru prevelikih kompromisov in odstopanja od sicer precej radikalnega programa.

Precej gotovo bo Domovinsko gibanje trd pogajalec z velikimi zahtevami. Neuradno pričakujejo vsaj 4 ministrska mesta, bolj kot število ministrstev pa bo za HDZ problematično pogojevanje določenih kadrovskih rešitev in vključevanje ključnih točk programa Domovinskega gibanja v program vlade.

To v vsakem primeru predstavlja dodaten premik vladajoče hrvaške politike na desno, kar lahko pomeni dodatno zaostrovanje na domačem političnem parketu pa tudi kakšno pripombo iz Bruslja. Pred junijskimi volitvami v Evropski parlament bodo namreč vsake nacionalne volitve držav članic, kjer bi prišlo do izrazitih odstopanj bodisi zelo v desno ali zelo v levo, deležne precej večje pozornosti kot sicer. Hrvaška, kjer je desna koalicija očitno možna, pa bi z Domovinskim gibanjem, kjer so doslej večkrat izražali tudi protisrbski nacionalizem, kot vladno stranko poslali tudi provokativne signale večnemu rivalu v regiji, tj. Srbiji. Tam seveda oblast, ki ji nacionalizem prav tako ni tuj, komaj čaka na zunanjega sovražnika, da lahko preusmeri pozornost domače javnosti od akutnih notranjih problemov.

Od bodoče hrvaške vlade bo vsaj deloma torej odvisna tudi prihodnja dinamika odnosov na Zahodnem Balkanu.

21 komentarjev

 1. deni

  Saj se na vsakem portalu najdejo raznorazni tipi, ki pač ne razmišljajo racionalno. Zdaj ali zavestno, da provocirajo ali podzavestno. V večini komentarjev ni zaslediti t.i. sovražnega govora, temveč realno stanje tukaj pri nas in v tem primeru na Hrvaškem.

  Ampak naj enkrat levo orientirani kamikaze obrazložijo kaj je za njih klerofašizem, oziroma kje vidijo fašizem na desnem polu. Bolje rečeno, v Sloveniji ni prave DESNICE, v tem pomenu besede in je SDS prej socialdemokratska stranka, Nsi pa se ravna kot vetrnica po vetru. Pač določene stvari glede splava, evtanazije itd. imajo svoje mišljenje, glede gospodarstva, ekonomije pa so popolni socialdemokrati.

  Obiskovanje verskih obredov je na najnižji točki prioritet in tudi pisec teh vrstic je bil že dolgo nazaj zadnjič pri maši, čeprav uradno katolik.

  Milanović pa se ravna po vicu iz preteklosti. Zakaj Tito ne igra šaha. Ker je igro potrebno igrati po pravilih in zakaj ne rabi stopnic, ker je na vrhu. Sicer pa Hrvatje resda nekoliko bolj hipokrizijski, vendar ko gre za njihovo usodo veliko bolj pragmatični, kakor slovenski loleki, ki se jim je vrat zaštekal v levo in ne gledajo drugam. Na žalost.

  Golob and co. pa jim pere možgane in naivneži padejo na vsako floskulo, ki jim jo elektro kralj natrese s svojim pocukranimi frazami. Tako naivnega naroda, vsaj v zahodni civilizaciji težko najdeš.

 2. vernon coleman

  Shqiponjat xhuxhe të Gjonit janë vërtet të kufizuara. Unë gjithmonë komentoj argumentues, interesant, të kulturuar, të rëndësishëm, por për ju e vetmja përmbajtje e mundshme është: Xhonny, na shpëto! Ju nuk doni të dëgjoni asgjë tjetër këtu. As ty nuk të intereson censura. Ju dëmtoni si Slloveninë, ashtu edhe atdheun e shqiponjave.

  • Miller

   Res je.
   Odkar so se navlekli iz Nore24 na ta portal fanatični jurišniki pukljastega: rOKC, tohuvabohu, Peter Cepec, mario, Halobp in ostala primitivna ološ, …
   Razbijajo vsako argumentirano debato z žaljenjem, kot to delajo na Nori24 in tudi po drugih forumih.
   Ker proti resnici nimajo argumentov, jim ostane samo žalitev, no drugega pa niti ne znajo.
   Na koncu pa vekajo, ko dobijo odgovor, ki si ga nekulturni primitivci zaslužijo.
   (glej zdaj ta vik in krik spodaj)

   • tohuvabohu

    Glej, glej, kdo se oglaša … Največji neotesanec daleč okoli, ki žali brez vsakih argumentov in brez minimalnega spoštovanja, si prav ti.

    Btw, ni ti dovolj, da me zmerjaš, žališ, diskvalificiraš in predalčkaš, tako nizko si padel, da si se spozabil tudi nad mojo mamo!

 3. TL

  Dol mi visi, kdo bo na Hrvaškem sestavil vlado. Bi pa bil vesel, če bi pri nas imeli sposobno in nekoruptivno oblast. Pa je nimamo.

 4. slavkope

  Zanimivo in pomenljivo, da nihče ne opazi največje ustavno-pravne in demokratične nevarnosti, ki jo vztrajno in fanatično zadrto tudi po volitvah izzivajo s svojo populistično vizijo “tretje republike” in revanšistično napovedjo totalitarne proti-hdzjevske politične čistke predsednik RH Zoran Milanović in njegovi samovolji podrejena stranka SDP.

  Komunistično-nacionalistični samodržec Zoran Milanović se je kot neposredno izvoljeni in sistemsko nadstrankarski Predsednik RH proti-ustavno pred volitvami postavil na čelo ene od političnih strank (SDP) in proti-pravno mimo pristojnih organov stranke samovoljno praktično operativno “odpihnil” z vrha stranke SDP veljavno izvoljenega prvaka Peđa Grbina.

  Po Titovem zgledu tudi Milanović in njegova stranka SDP: “Ne prizanju ovaj sud!”
  Ne priznavajo ne veljavne hrvaške veljavne ustave in ne njenega vrhovnega ustavno-pravnega varuha in interpreta, Ustavnega sodišča RH, ki so ga v Saboru veljavno izvolili in imenovali tudi z glasovi poslancev SDP.

  Še hujše, predsednik RH, vodstva levičarskih opozicijskih strank SDP in Zmoremo! celo v svojih javnih političnih izjavah postavljajo domnevno “voljo ljudstva” nad veljavno Ustavo RH, kar seveda lahko pomeni le konec vladavine prava ter uveljavitev parcialnega “revolucionarnega prava” po presoji in diktatu trenutne politične večine.

  Na žalost to proti-ustavno in proti-.demokratično razmišljanje ter destruktivno politično delovanje ni omejeno le na aktualne politične vrhove odločevalcev hrvaške leve in skrajno levičarske opozicije, ampak smo mu vse pogosteje priče tudi v RS s strani Golobove vlade in vladajoče koalicije GS, SD in Levice.
  Kot primere proti-ustavnega in proti-demokratičnega ravnanja vladajoče koalicije v RS omenimo najnovejše primere politične zlorabe ne-obvezujočih poizvedovalnih referendumov, s katerimi želi vlada populistično povečati pričakovano sramotno nizko udeležbo na evropskih volitvah ne da bi se hkrati obvezala spoštovati, upoštevati in brezpogojno izvršiti referendumsko izraženo večinsko odločitev aktivnih volivcev.

  Hrvaški “povolilni cirkus”, ki razkriva neznosno ohlapno in parcialno preračunljivo razumevanje ustavnosti in žaljivo huligansko nespoštovanje strokovne avtoritete Ustavnega sodišča, je posledica globljega destruktivnega nerazumevanja ustavnosti in večstrankarske parlamentarne demokracije, kakršno tudi aktualnim slovenskim političnim prvakom in odločevalcem vladajoče koalicije ni tuje.

 5. Brane

  Kaj bi pomenili za hrvaško državo tudi v odnosu do sosedov, primitivni fašisti v morebitni novi vladni koaliciji, si lahko samo predstavljate.

  • ren

   Primitivne “fašite” si lahko ogledaš pri nas, saj vladajo in to tako amatersko, da grozi propad mnogih državnih sistemov. Edino kar znajo, je “depolitizacija” in čistke “janšistov”. Pravi, pravcati fašizem!
   Hrvaška postaja kulturnejša od Slovenije!

  • rOKC

   Mislim, da slovenska levica nima nobene pravice določati kdo je fašist in kaj je fašizem.
   Nedvomno pa slovensko levico skrbi vsesplošen premik v desno, kjer izgubljajo dejanske in potencialne mednarodne politične zaveznike.
   V končni fazi pa ima porast konservativizma in desne politične usmeritve na širšem Zahodu tudi pomembne implikacije za Slovenijo.

   • Miller

    Potomci Hitlerjevih kolaborantov in izdajalcev naroda v SDSu, spet ! vlečejo stranko v klero naci fašizem.
    Plevel naroda spet poganja…

    • rOKC

     Miller: zakaj tako napadalno ROFL. Se počutite ogrožene?
     Poglejte, nikogar ne prepričate s to vašo dikcijo, ne v EU-ju ne v ZDA. Vsi v EU-ju vedo za realnost slovenske levice. Mednarodno podporo bo zato dobila slovenska desnica.
     In glede na mednarodno situacijo levici v Sloveniji slabo kaže.
     Menim, da precenjujete svojo moč.
     Ampak kar nadaljujte v to smer.
     Be my guest.

    • tohuvabohu

     Ponosni potomci klavcev slovenskega naroda bi spet klali.

 6. APMMB2

  Na Hrvaškem je zmagala desnica!
  Samo čas je potreben, da Plenković sestavi koalicijsko vlado.
  Desna vlada pa je garant, da bo Hrvaška še naprej napredovala hitreje kot Slovenija.
  Slovenci si lahko vzamejo Hrvaško za zgled. Hrvaška je bila žrtev velikosrbske agresije. Trtjina Hrvaške je bila okupirana in porušena. Hrvati so imeli velike človeške žrtve in gospodarstvo je za nekaj let zastalo. Za orožje se je Hrvaška zelo zadolžila. Kljub vsem težavam je dohitela Slovenijo, ki ji vlada nesposobna levica in mafija, ki je odnesla iz Slovenije 100 milijard kapitala.
  Slovenci, poglejte si, kaj so zreli volilci in kako se voli v demokratični državi.

  • Miller

   Na hrvaškem je zmagala korupcija in mutna posla.

   • mario

    Miller hoče biti pameten, pa mu ne gre, ne in ne….

  • vernon coleman

   Tukaj je nov dokaz, kako so eni komentatorji skregani z realnostjo. Na Hrvaško se priseli letno 35.000 ljudi, od tega 70% tujcev, ki so večinoma nizko-kvalificirani, brez neke navezanosti na HR, in hkrati se izseli 40.000, večinoma mladih domačinov, od tega skoraj 4.000 otrok. Pravi dokaz, kako nas prehitevajo… hmmm.
   Psevdo-ustaški Penava, šaljivec Ričard, nosite me iz parlamenta- Pernar, ali pa stara dobra partija: SDP (=SD) ali HDZ (kradeze ali po slovensko: razširjeni SDS).
   Res jim lahko ”zavidamo”.

   • Halobp

    A si mislu un premik slovenčkov, za tri mijesece u lepu njihovu ?
    Evo zdej si se pa izdal kam nosiš namakat tvoje genitalije, hmm a jih še maš?

    Drugače pa, v sosednji Italiji je na oblasti močna desnica, na trenutke malo ”preveč” nacionalna, iz zgodovine vemo iz kod izhaja, aja tam so fašisti in so vsi zaklenjeni doma, ne smejo kadit in komaj čakajo da jih pride obiskat tvoj robi.

    Vidva MILE& KOLE sta res onasneževalca na današnji dan ko zemlja praznuje svoj praznik, pejta se malo razogljičit v JEK, pa zvečer doma ostanta, ker bosta zelo vidna – gorela od energije.
    Danes je ponedeljek in ima SDS dan odprtih vrat, včlanita se, zlobirajta kongres (tipo litijska) pa odpihneta Janeza.
    Še enkrat lepotca kumrovške demokracije, IN POL? KVA bosta ?
    Ne kadila!
    ne hodila v cerkev, (morda v pravoslavno)
    ne avtov
    ne vlakov
    NE električnih skirojev (samo nogcaarbeit)
    Pa v tujino, če bomo hotli bo treba plačat depozit
    Seveda velike uvozne carine…………

    To mojstra, delomrzna priklopnika na komunjarski sistem.
    Vi2 sta kot kumrovški hamas

    Meni vaju je zanimivo brati, ker sem velik demokrat in sprejemam tudi drugačne, vidva sta pa tudi vesela, da lahko tu pišeta,(mentalno anonirata), ker drugje vas robi radira.
    Tako lepo izrazita sta, da že za vsakega lahko napišem diagnozo- izvid oz. napotnico v katero ustanovo, vaju napotijo na zdravljenje.

    Za konec, pa da je NAS BISVENO BOLJŠIH VEČ!
    KOT PA TVOJIH JEBENO SALBIH!!!!

    • rOKC

     Halobp: slovenska levica se ne zaveda desnega vala na Zahodu, ki se že dogaja.
     Ne zavedajo se situacije, so kot kura brez glave.

    • vernon coleman

     Zdajle bom postavil tezo, da mora biti znamenita ”klet” kar na lokaciji: Studenec, PKL Ljubljana Polje, in danes delajo sestre očitno spet tak neetični eksperiment: brez nujnih zdravil. Vam definitivno manjka par kolesc, to lahko razumemo le kot klic na pomoč. In da, tudi to je spet razlog več, da rečemo NE – vsem drogam.

     Namesto, da bi bili veseli vsaj kakšnega svežega pogleda od zunaj, vedno znova kratkovidno in tumasto odganjate edine razumnike tukaj. Še zadnjič, to stran obiskujem izključno zaradi majhne stopnje cenzure – ravno včeraj so objavili intervju z Desmetom – pazite- govori prav o totalitarizmu- in na cenzuRTV istočasno 5 ur masakrirali komentarje. Če niste opazili… najbrž niste, kaj pa vem, kaj vi sploh opazite.

     • uroš gabrijelčič

      Že dolgo ste dolgočasen in brez argumentov. Oziroma z argumenti, ki jih ne soočate z nasprotnimi. Spet enkrat vas pozivam, napišite prispevek, kako naj bi bila videti družba oziroma njeni port parole po vaše! Pa bomo videli, kaj imate razen kritikarstvstva za ponuditi.

     • rokovnjac

      Mati groza,cudim se,da nisi tega dolgega komentaja napisal v shiptarskem,tvojem materinem jeziku?
      Mir mrama shok!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Opazili smo

RTV soočenje: Grošelj in Gregorčič vsebinska “špicenkandidata”, a koga sploh zanima vsebina?

Včeraj je bilo na javnem zavodu RTV Slovenija prvo soočenje parlamentarnih strank. Če zaenkrat ignoriramo arhaični format, ki spet neustrezno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke, se je pokazalo, da imamo med “parlamentarnimi” dva kandidata, ki precej dobro vesta, kaj govorita, ostali pa so bili precej plehki politični statisti v precej neposrečenem studiu RTV Slovenija, kjer je voditeljica Tanja Gobec namesto soočenja uprizorila nekakšno kviz tekmovanje, ki volivcem ni prav v veliko pomoč, bolj “betonira” obstoječe stanje, ki ga diktirajo takšne in drugačne ankete.

“Hoferska” bedna privatizacija navijaškega slogana kdor ne skače ni Slovenc

Tole ni plačano oglasno sporočilo konkurence trgovski verigi Hofer, ampak javno opozorilo, da so nekateri popolnoma zašli s poti normalnosti. To, da neka trgovska veriga nekritično registrira več desetletni ljudski slogan slovenskih navijačev, je dokaz izumetničenosti sodobnega marketinga, nespoštovanja, pa tudi nesposobnosti uradnikov na Uradu za intelektualno lastnino, da preprečijo deviacije pri registraciji storitvenih, blagovnih znamk.

Grošljeva predvolilna petarda

Ko se je že zdelo, da so se liste za evropske volitve nekako “izkristalizirale”, je prišlo do zanimivega preobrata. Čez ramo predsednika vlade Goloba vržen Klemen Grošelj očitno ni obupal in je našel zanimivega zaveznika – zelenega Andreja Čuša, nekdanjega poslanca SDS. Ta mu je prek stranke omogočil kandidiranje, če seveda do petka zbere dovolj zakonsko overjenih podpisov za svojo listo. Zdi se, da bo, čeprav bo težko. Volilna veselica na levi sredini je tem primeru zagotovljena.

Politično zavožen projekt COBISS.Net: Sprenevedanja, zavajanja in skrivalnice

Minilo je deset let, odkar je takratno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z ministrom Jernejem Pikalom na čelu politično in finančno blokiralo podporo projektu COBISS.Net. Junija bo minilo pet let odkar so prvi direktor IZUM-a v Mariboru (vodilni avtor sistema COBISS), nekdanji rektorji Univerze v Mariboru, eden od nekdanjih rektorjev Univerze v Ljubljani in prva rektorica Univerze na Primorskem ustanovili Civilno iniciativo za rešitev strateških razvojnih vprašanj javnega zavoda IZUM in projekta COBISS.Net z naslednjimi cilji: (1) Povrnitev političnega zaupanja v projekt COBISS.Net v ciljnih državah (Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Makedonija, Srbija in Hrvaška), (2) Povečanje izvoza izvirnega slovenskega znanja in izkušenj pri izgradnji nacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in informacijskih sistemov o raziskovalni dejavnosti ter (3) Dvig ugleda Slovenije v ciljnih državah projekta COBISS.Net in v mednarodnih organizacijah, ki podpirajo približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. In kje smo danes?

Gospod Nateg in njegov komisar za sončno upravo

Gospod Nateg je menda aktualno, ljubkovalno interno ime za predsednika vlade, ki se je prijelo tudi v koaliciji v neformalnih pogovorih. Ni čudno. Najprej je nategnil gasilce z neizplačanimi dodatki za gašenje na Krasu, pa sodnike s “happy endom”, pa tožilce, zdravnike, zaposlene na upravnih enotah, v informacijskih centrih, pa poplavljence, upokojence, mlade iskalce stanovanj, pa Socialne demokrate v aferi Litijska, prijatelja Loredana Bešiča, svojo vodjo kabineta, prebivalce Brežic in Središča ob Dravi, kjer načrtuje migrantska centra, pa Bobnarjevo, Lindava, Šetinc Paškovo, Klemna Grošlja … ne nazadnje pa vse njegove volivce. Zadnji v neskončni vrsti je Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, za katerega koalicijski partnerji niso imeli pojma. Je pa po “golobovo” menda koalicijski kandidat. Vesel je tako postal Nateg, tako kot njegov predlagatelj. Nateg je celo Golobov zadnji Insta video, kjer se oglaša, kot pravi, s “slovenske Obale”, dejansko pa, glede na vidno ozadje, stoji na plaži pod savudrijskim hotelom Kempinski pri Crvenem vrhu. Torej na Hrvaškem.

Se Kitajska odkrito pridružuje Putinovi informacijski vojni proti Zahodu?

Da se Rusija izredno trudi destabilizirati Zahod, relacije med ZDA in Evropsko unijo (EU), razmerja znotraj EU, v NATO paktu, razmerja med EU in Afriko, Bližnjim Vzhodom z različnimi informacijskimi prijemi, promoviranjem dezinformacij, svojih stališč na različnih družbenih omrežjih, v medijih…. ni več nič novega. Navsezadnje se s tem odkrito soočamo tudi v Sloveniji.  Zadnji pomenljiv “incident” je izgon ruskega diplomata, ki ga je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo (“persona non grata”), ker je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Slovenijo je moral zapustiti do prejšnjega četrtka, 28. marca. Pred dnevi pa je prišlo do “ruske” vohunske afere še v Avstriji, kjer je na to temo 9. aprila sklican svet za nacionalno varnost.

Pismo Roberta Dedku Mrazu

Dragi Dedek Mraz, pišem vse z veliko, ker ne vem točno, kaj je pravilno in ne bo nepotrebnih kritik poznavalcev. No, v vsakem primeru se ti opravičujem, ker sem v preteklih dneh naslavljal Božička, na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so me dobesedno prisilili, da voščim celo vesel Božič (pišem spet z veliko, ker nisem prepričan, kaj to je), ampak saj veš, da sem vedno verjel samo vate, zato ti pošiljam pismo želja za leto 2024.

Božično darilo vlade v obliki bizarnih, virtualnih pocenitev hrane

Vlada se je septembra 2022 na presenečenje stroke in večine javnosti odločila za nenavaden spopad z inflacijo: uvedla je svojo, vladno popisovanje cen določenih živil, kar naj bi preprečilo ekscesne, neupravičene podražitve. Po letu in treh mesecih tega precej komičnega eksperimenta je nedvomno največji eksces sam rezultat tega merjenja cen, ki v posmeh stroki, Statističnemu uradu in državljanom, prikazuje tudi več kot 90 odstotne pocenitve živil.