Od(rešitev) za izmučeno Ukrajino

Slika: house.gov

Avtor: | 20. aprila, 2024

Ameriški kongres je po mesecih bizarne blokade republikancev s prepričljivo večino (311 proti 112) sprejel paket pomoči za Ukrajino (in za Izrael ter Tajvan), kar bo v naslednjih mesecih gotovo vplivalo na potek vojne, ki jo je Putin z različnimi hibridnimi metodami zastrupljanja mednarodne javnosti, sejanja dezinformacij poskušal spremeniti v neskončno izčrpavanje Ukrajine, uničevanje njene strateške infrastrukture ter postopno zbijanje morale in vdajo Ukrajincev. Računica ruskega diktatorja se ni izšla, v ozadju ga lahko skrbi tudi vedno večji skepticizem Kitajcev do njegovega agresivnega “preurejanja” svetovne ureditve.

Pomoč ZDA ob hkratnih novih dogovorjenih dobavah protizračnih sistemov s strani NATO pakta, odobreni novi pomoči EU, bo verjetno kratkoročno pospešila napovedano rusko ofenzivo, ki temelji na trenutni oborožitveni podhranjenosti ukrajinske obrambe. Rusom se zelo mudi, da pred novimi dobavami pomoči Ukrajini zavzamejo čim več ozemlja. Se pa tudi Rusi, navkljub očitni premoči v zraku, količini materiala, številu vojakov, soočajo s precejšnjimi težavami. kakršnakoli nova velika ofenziva, denimo na drugo največje ukrajinsko mesto Harkiv, bo zahtevala ogromne premestitve opreme in vojakov, kar bi občutno oslabilo določene druge dele frontne črte. Napad na milijonsko mesto tudi ni enako kot zavzetje neke topniško “zradirane” vasi, kraja z nekaj sto prebivalci.

Ukrajinci sicer zadnje dni, ne glede na kritično pomanjkanje opreme (del tega poudarjenega “kritičnega” pomanjkanja je gotovo tudi informacijska vojna, medijski pritisk na zahodne zaveznike), precej uspešno napadajo rusko energetsko infrastrukturo v sami Rusiji, po ocenah večine analitikov, zanimivo tudi nekaterih kitajskih, so veliko bolj učinkoviti pri uporabi sodobnih tehnologij in na področju taktike, izrabe razpoložljivih virov. Seveda proti surovi ruski premoči brez dodatne pomoči zaveznikov to ne bo dovolj za ustavitev prihajajoče nove ruske ofenzive.

Rusi po zavzetju Avdiivke niso dosegli kakšnega resnega strateškega dosežka. Fronta se premika za nekaj sto metrov v obe strani, izgube Rusov pa so tudi po poročanju ruskih blogerjev ogromne, menda vsaj v razmerju 1:3. Putina to zaenkrat očitno ne skrbi, ampak takšno nekritično pošiljanje vojakov v smrt je dolgoročno nevzdržno tudi za rusko domačo javnost. (Slika: ISW)

Vojna v Ukrajini se je zadnje mesece odvijala po Putinovem scenariju. Pomoč Ukrajincem se je upočasnila, s strani ZDA celo ustavila. reciklirano vojno žarišče na Bližnjem vzhodu pa je Ukrajini prevzelo tudi velik del svetovne medijske, politične pozornosti. ZDA so se ukvarjale s svojimi internimi predvolilnimi zadevami, enako EU. Ne glede na dejstvo, da kakšnih posebnih strateških uspehov ruska vojska ni dosegla, je bilo vzdušje v Ukrajini predvsem zaradi cincanja zaveznikov vedno bolj depresivno. Rusi na bojišču zadnje mesece na določenih mestih minimalno, a konstantno napredujejo s taktiko požgane zemlje, nekritičnega žrtvovanja vojakov in ob očitnem pomanjkanju streliva na ukrajinski strani.

Paket nove, rekordne ameriške pomoči je težak 60,84 milijarde dolarjev. 13,8 milijarde dolarjev bo šlo za nakup naprednega orožja, 13,4 milijarde za obnovo zalog streliva, 11 milijard dolarjev pa za podporo ameriškim zaveznikom v regiji in dodatnih 13,8 milijarde dolarjev za nakup novih ameriških obrambnih sistemov. Dodatnih 9 milijard dolarjev bo namenjenih kot gospodarska, finančna pomoč v obliki posojil, ki jih lahko predsednik z odobritvijo kongresa tudi odpiše. Odprto vprašanje sicer ostaja dobava raket dolgega dosega, s katerimi bi Ukrajina razbila ruske zaledne transportne koridorje, gotovo pa bi resno ogrozila sedaj že znameniti Kerčki (Krimski) most, ki povezuje okupirani Krim z Rusijo.

T. i. Krimski most je “premijska” tarča Ukrajine. Če bodo dobili rakete dolgega dosega, bo to eden izmed prvih ciljev, ki ima poleg vojaškega, logističnega pomena tudi veliko simbolike za obe strani. (Slika: X, Kyiv Independent)

Ameriška administracija je v zadnjih dneh ob pričakovani odobritvi pomoči v kongresu pospešila postopke, ki bodo del potrjene pomoči Ukrajini zagotovile v zelo kratkem času. Pentagon ima nujno pomoč praktično že pripravljeno v skladiščih, ta vključuje nujno potrebno strelivo za topništvo in protizračno obrambo. Odpravili so številne birokratske postopke, zato je pričakovati, da bo šla prva pomoč na pot takoj, ko paket pomoči potrdi še senat in ga podpiše predsednik Joe Biden, to pa naj bi se zgodilo najkasneje do konca naslednjega tedna.

Za Ukrajino je včerajšnji dan izredno pomemben tudi z vidika dvigovanja splošne morale. Po mesecih samospraševanja o iskrenosti zahodnih zaveznikov so zadnje dni, tedne dobili nov zagon, ki se bo zelo hitro poznal tudi v dobavah nujne opreme. Ni zanemarljivo, da je vsaj posredno, sramežljivo podporo Ukrajini prejšnje dni zagotovil tudi Donald Trump.

Kot je poročal Reuters je izjavil, da je “preživetje Ukrajine pomembno za ZDA”. Seveda je ob tem v svojem stilu k večji podpori pozval tudi Evropo, za katero mora biti ukrajinsko preživetje veliko bolj pomembna za Evropo kot za nas, vendar je pomembna tudi za nas”. Se pa zdi, da je večina republikancev v kongresu te njegove izjave razumela kot zeleno luč za odobritev dodatnega paketa pomoči Ukrajini, kar se je pokazalo tudi v praksi glasovanja.

Donald Trump je v zadnjem času omilil svoja pro-putinovska stališča. (Slika: X)

V nasprotju s pričakovanji je zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu v bistvu strateško pomagalo Ukrajini, zahodne demokracije so se vsaj zaenkrat večinoma zbudile iz “demokratične” apatije in utrujenosti ukrajinske vojne. K temu je precej pomagal tudi Putin osebno s svojim agresivnim vpletanjem v notranjo politiko številnih zahodnih držav, vohunjenjem, agresivnim hibridnim vojskovanjem, kar je vsaj do neke mere streznilo demokratične države in ljudi spomnilo na izvor resnične globalne nevarnosti miru in razvoju.

34 komentarjev

 1. deni

  Nekateri spet mešate jabolka in hruške. Meni je ravno eden teh navdahnjenih mirovnikov očital, da sem zgrešil temo. Tudi prav, ampak kaj imajo cigareti, hašiš, hitler itd. s tole temo, mi pa niti približno ni jasno. Ampak OK.

  Kdo je naredil Ameriko veliko, oziroma jo ustvaril kot svetovnega policaja. Evropa s svojimi krvavimi vojnami. V I.sv. vojno je vstopila domala neoborožena z zastarelim orožjem. Še čelade so jim dajali Angleži in Francozi.

  Med vojnama se je zaradi izolacionizma in dogovorov v Društvu narodov skoraj odrekla orožju, razen na Pacifiku zaradi militantnih Japoncev, kjer je v Pearl Harborju imela svoje ladjevje. Ob hinavskem napadu Japonske na to oporišče je šele začela postajati to kar je zdaj. Zaradi neizmernih resursev je potrebovala nekako tri leta in v tem času postala velesila. Kdo je potemtakem kriv. Če ZDA ne bi bile tako močne ob koncu II. sv. vojne bi Stalin mirno pohopsal celotno Evropo in bi danes na nivoju Rusije.

  Marshalov plan je Zahodno Evropo naredil kot najmočnejšo ekonomijo na svetu poleg ZDA. Seveda tudi zaradi svojih parcialnih interesov. Drži. Ampak SZ pa je Vzhodno Evropo samo molzla in zato so sedaj lojalnejši zavezniki kakor Zahodna Evropa, ki ji ni bilo potrebno prenašati ruskega imperializma. Seveda nobena velesila ni ovčka, ampak od Amerike vseeno nekaj dobiš od Rusije in Kitajske pa samo lojalni napol kanibalski voditelji v Afriki.

  Tudi Staremu je bil ponujen finančni zalogaj iz t.i. Marshalovega plana, vendar se je oprl na skrahirano SZ in šele, ko ga je Stalin poslal v tri krasne je zaprosil za pomoč in so ZDA s paketi UNRA rešili Jugoslavijo lakote. Da so pa zastonj pakete komunistični funkcionarji prodajali ljudem pa je javna tajna. Kakor danes v Afriki pomoč Rdečega Križa lokalni poglavarji prodajajo, kakor se jim zljubi.

  • Borovnica

   Bravo.

 2. Andrej Muren

  Upajmo, da se z ameriško pomočjo ne bo kje zataknilo v njihovem senatu. To bi bil uničujoč udarec za Ukrajino, pa tudi za Evropo bi bili slabo. Ne bi koristilo niti samim ZDA. Navsezadnje bo večina te pomoči šla nazaj ameriški orožarski industriji.
  Rusija v primeru svojega neuspeha sicer ne bo razpadla, bo pa blizu bankrota. Tega bo sicer lahko preprečila s prodajo svojih surovin.

 3. Brane

  Kongres je končno odobril pomoč v prvi vrsti lastni orožarski industriji, v bistvu so sami sebi odobrili bonus. Za Ukrajince pa bo to rešilna bilka, končno bodo pregnali Ruse iz svoje demokratične države, ponovno zavzeli Krim, postali polnopravni člani Nata in Eu, mi pa dobimo poceni pšenico. Danes je dober dan za demokracijo.

  • Miller

   Baje je imela SDS včeraj svečano akademijo, posvečeno 80 obletnici prisege njihovih prednikov na Plečnikovem stadionu, ko so prisegli, da bodo za Hitlerja in SS dali svoja življenja.
   Prisega je na 24kur.
   Danes SDSovi belčki, blejski rasist in farji spet z roko v roki.
   Ni jih izučilo.

    • Miller

     1. maj je praznik vseh delavcev sveta. In bo tudi ostal po celem svetu, neodvisno od vojn in uniform !

     Hlapčevanje in priseganje Hitlerju, ki je ukazal “Naredite mi to deželo spet nemško” , pa neguje v EU samo kult SDS na čelu s tov. pukljastim in RKC.

     • ren

      Miller, 1. maj je komunistični praznik, ne pa praznik vseh delavcev. Komunistične države so imele za prvega maja vojaške parade. Tudi v Ljubljani.

    • Miller

     @ren, 1,maj si niso izmislili komunisti, ampak delavci v ZDA.
     Praznujejo ga vsi delavci sveta, razen stavkokazi in farški ritoguzi.

     • ren

      Ni važno, kdo si je izmislil 1. maj. Komunistične države so ta praznik z veseljem pograbile in ga tretirale kot svoj največji praznik. Pomembnost 1. maja za komunistične države kažejo vojaške parade, ki so bile 1. maja po vseh komunističnih državah. Bile so tudi v Lj. in to v letih, ko narod ni imel niti za hrano. Vojaške parade niso zastonj.

   • jaz

    Ampak če gledamo z bolj objektivnimi očmi dragi Miller, bi lahko rekli da je zmagala Hitlerjeva Nemčija. Že 25 let po vojni so se Nemci hodili sončiti na Jadransko morje na enomesečni dopust. Jugoslovani pa so kot izseljenci hodili čistiti stranišča v Nemčijo. …In zanimivo, za dvajset let dela v Nemčiji so naši “gastbajterji” dobivali večjo pokojnino kot mi za štirideset let dela v Titovi Jugoslaviji. Sicer pa sta bila z manjšim zamikom general Rupnik in Tito družno kolaboranta proti Stalinovi komunistični Rusiji. Čemu sicer Goli otok? Preveč gneva in nadutosti je v tebi da bi lahko postal kredibilen presojevalec zgodovine.

    • Miller

     Lani je v Kanadi Zelenski z dvignjeno desnico in vzklikanjem pozdravljal vojnega zločinca SSovca Hunko, tko, da je danes vsakomur jasno, zakaj sta se ovohala zeleni klovn in potomec SS hlapca tov. pukljasti

     • mario

      Miller, upam da opažaš, da si sam sebi v nadlogo…..pa tudi mi te ne maramo!

     • Halobp

      Mileru Zelenski je evidentiran ŽId , če ne veš …
      razloži!

     • APMMB2

      Podobno kot Slovenija je tudi Ukrajina trepela komunistični teror. Pod komunizmom je bil mnogo huje, kot pod nacizmom, zato so se ljudje zatekli k nacistom po pomoč. To je resnica, ki pa jo komunisti nočejo priznati.

    • Borovnica

     Ajoj prejoj kakšen pacient je tale Mueller. O argumentih ne bi “knede”. A smo se za to boril.

   • DRAGO

    Miller če je baje bila akademija si pa res en bebček da se oglašaš in ne veš nič o tem. Verjetno pola pismen.

   • ren

    Če komunisti ne bi bili enaki okupatorju, ki je napadel Jugoslavijo, komunisti pa Slovenijo z revolucijo, ne bi bilo, nobenih domobrancev!
    Regent Pavle je v (tajnem) sporazumu s Hitlerjem dosegel, da se bo Nemčija pri morebitnem pohodu na vzhod izognila Jugoslaviji in je ne bo potegnila v vojno.Angleži pa so na vsak način hoteli Jugoslavijo poriniti v vojno in so zorganizirali puč v Jugi. Komuisti pa so malo pomagali, ker je bil njihov glavni namen uničiti Kraljevino.
    Hitlerju vse skupaj ni šlo v račun in je Jugo napadel.
    Dokumenti o teh dogodkih so shranjeni v srbskem arhivu in so javno dostopni.
    (prosto po Reporterju iz leta 2016)

    • Halobp

     Da,

     Angleži so vedno bili in bodo veliki oportunisti, zato jih lahko imam samo,za čajne kolege ob 5 PM.
     Tukaj jim je dolfek nasedel, ker namreč se je preveč moral ukvarjati z jugo in izgubljal čas, kjer ga je stalo zamude učinkovitega napada na Rusijo, v bistvu je tam zmrznu.
     zelo sem ponosen, da vas veliko VE, kako je bilo!
     IN PIŠITE ….IN PIŠITE !!
     Zgodovina uči !

   • Halobp

    Jutri je dan Zemlje !

    Onesnaženi žajfar ali takozvani miller, zna se zgodit, da te Koroški heimatdienst mal potoži, ker namreč uporabljaš njihov nick name, kot strokovnjak, ti predlagam da se preimenuješ u MILETA z trdim L, v bistvu si potem bolj realen tvojem pisanju. Kot sem omenil jutrišnji dan, te pa urgentno napotim na RAZOGLIČENJE, ker tako onesnažuješ, da je že notranje neozdravljivo zate.
    Kar se pa tiče, tvoje mrzlice po SDS – u, pa je tebe res tako sram ? Pubec tja pojdi fčlani se pa mahaj, tak se to dela!!
    Saj te razumem, tako kot ogljičarsko, miselno onesnažuješ okolico …. res ni druge da se včlaniš v SDS, na kongres pa zamenjaš Janeza!
    A šta onda Mile?

    IDI LJIEĆI SE!!
    🙂

  • Peter jlepec

   Kaj pa, ce gre nekomu nekje tudi za dostojanstvo, svobodo 40 milijonov ljudi, ki bi v primeru poraza postali podlozniki ruskega imperija? Razen seveda, ce ne bi emigrirali.

 4. jaz

  Amerika mora nekaj vedeti. Če pusti Evropo..(vključno z Ukrajino) na cedilu, bo v naslednjih svetovnih trenjih ostala sama. In ji ne bo lahko. Oziroma bo nujno poražena.

  • Moco

   v tem primeru bo največja porazenka prav evropa vključno z Slovenijo ker bo zavladala Putinova ,,demokracija,, kar bi nekaterim našim vodilnim levim politikom in njihovim ponosnim naslednikom bilo zelo prav in bi razvijali Rusko in Jugoslovansko zastavo in bi spet bila temačna Evropa!!!

 5. miro

  Obisk paintballa bi pomagal tako uredništvu kot komentatorjem.

  • vernon coleman

   Se zelo strinjam. nikjer nobenih prizadevanj za mir.
   Počasi bodo tudi najbolj trdi med nami opazili, da živimo v totalitarnem sistemu…

   Kot intermezzo pa še tole: cenzuRTV že ves čas sistematično objavlja vse hašišarske propagandiste, bolj kot je nekaj slaboumno, rajši imajo, in sistematično cenzurira vse upravičene kritike.
   Toliko, da se ve, čemu služi prisilni prispevek. Temu je treba naredit konec.
   Siol pa že neštetič objavlja neke prežvečene zgodbice o vozniku F1 Schumacherju, samo zato, da lahko objavljajo logotip in reklamo za Marlboro (kar je seveda prepovedano). Že vedo, zakaj so ukinili komentarje.

   Po mnenju Mladine jih je itak treba povsod ukiniti.., prej ali slej. Morda pa lahko tudi kaznujemo tiste, ki kritizirajo nezmotljivo oblast?

   • Halobp

    Zanimiv zadnji odstavek,
    potemtakem, kaj je zate demokracija, ali ti poznaš samo demokracijo proletariata?

    Pa kaj če ljudje kadijo, zase se brigaj, pač ne kadi, pa WHO are you?
    Opažam, da si pa že sam toliko kaznovan s temi cigareti, da sam sebi nabijaš to pisanje.
    Živi lepo umikaj se dimu pojdi na Rožnik, samo ne ko bo kres !!
    🙂

    • vernon coleman

     Isto mentaliteto imate kot smrdnugaspohu, isti ”program”. Sem ostro proti cigaretam (ker so najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva) in seveda proti njihovemu nišnemu izdelku – hašišarstvu. Moti me, da ne MZ, ne NIJZ, ne zdravniške organizacije, ne mediji, ki jih vsi plačujemo- ne zastopajo zdravja. Vsi skup so navadni konformisti in pokvarjeni izdajalci. Za moja stališča imam številne dobre razloge. Pišem iz prepričanja, ne proti plačilu. Z možganskimi maloposestniki se pa ne ukvarjam…

     • tohuvabohu

      Joj, šarplaninec, kako si nadležen. Tečen kot podrepna muha. Saj ni treba čisto vsake debate zlorabiti za svoje resni.ce.

      Btw, kot nadbrihtni superiorni intelekt bi lahko počasi kapiral, kaj ti dopovedujem, namreč da ima vsaka palica dva konca, a ti vidiš samo enega.

     • vernon coleman

      Shqiponjat xhuxhe të bodrumit të Gjonit janë goditur si nata dhe nuk shohin më shumë se hunda e tyre…

      Të gjithë nxisin luftën, të gjithë brohorasin për drogën, të gjithë po lypin njësoj sepse janë të privuar intelektualisht!

     • Halobp

      Vernon coleman,

      pa kaj ti pišeš iz vratarnice Derby?
      Če te vse to kar pišeš res moti, kuj transparent pa se used zjutraj zgod pred vrata derby -a pa tam protestiraj, ne pozabi na millerja ……. sam ne pizdit če te bojo vrgli v hladilnico z babanami …. 🙂

 6. APMMB2

  Razmere v svetu se bodo v kratkem zelo spremenile.
  Rusija bo propadla.
  Njena gospodarska moč je prešibka, da bi se lahko upirala Evropi in Ameriki, če ravno se za te dve gospodarski velesili bojujejo ubogi Ukrajinci.
  Vojna Rusijo preveč izčrpava, zato bo prej ali slej bankrotirala. To pa bo izzvalo razpad Rusije.
  Danes je čas, da Evropa in ZDA razmislita, do kam lahko namočijo ubogo Rusijo?
  Če pride do podobnega poraza, kot ga je doživela nacistična Nemčija, utegne Evropa potegniti krajši konec. Pri delitvi Rusije bo najmočnejši partner Kitajska, ki bo nenadoma začela uveljavlajti načelo; Azijo, Azijcem, kar bo pomenilo, da se bo Kitajska razširila do Urala in zasedla celotno Sibirijo. S tem si bo pridobila surovinsko bazo in zavladala svetu kot prva velesila.
  To za Evropo in ZDA ni dobra napoved, zato je potrebno Rusijo spraviti v nadzorovani stečaj in jo ohraniti v celoti.
  Prav gotovo se Putinu bliža neslavni konec, zato je potrebno razmisliti, kdo naj vodi še vevdno največjo državo na svetu in pred vsem, kako to državo demokratizirati. Samo demokracija v Rusiji, lahko prpereči kitajski komunistični diktaturi zasedbo Sibirije.

  • Rokovnjacalois577@gmail.com

   The pygmy eagles of John’s basement are struck like night and can’t see beyond their noses…

   Everyone promotes war, everyone cheers for drugs, everyone is begging the same because they are intellectually deprived!
   Prevod v nekaj razumljivega,da si pa shiptar,to pa ze dolgo vemo!

 7. deni

  ZDA so se končno zbudile iz hibernacije, oziroma zimskega spanja. Kitajci so Putinu dale vedeti, da ni več druga velesila na svetu, temveč samo surovinsko zaledje. Časi ko je Stalin zalagal Kitajce z zastarelim orožjem, z zanič jedrskimi kapacitetami itd. so že daleč nazaj. Kitajci ne oproščajo in niso pozabili, ko je Mao na račun lačnega prebivalstva nabavljal od Sovjetov zastarela jajca. Sovjeti so jim podtaknili staro železje, medtem ko so preko Hong Konga že takrat dobivali modernejše zadeve iz zahoda. Biznis je biznis.

  Američani niso v tri dni izglasovali pomoč Ukrajini in so dobili tiho privolitev Kitajske. Zakaj že. Evropa in ZDA skupaj tehtajo skoraj milijardo prebivalstva s tričetrt BDPja na svetu, oziroma ogromno kupno moč in s svojim invazivnim izvozom Kitajci izredno dobro služijo. Kaj je 160 milijonov Rusov in od tega dve tretjini revežev, ki živijo v lesenih podrtijah. Samo v velikih mestih so prebivalci nekoliko bolje situirani.

  Resda je kitajska oblast komunistična, vendar gleda na svet pragmatično. Zaenkrat bodo pustili Tajvan pri miru, oziroma nekakšen Status Quo, kakršen je momentalno.
  Putin je skoraj zmagal v propagandni vojni, vendar mu je zajec ušel iz ražnja kot bi rekel Šarec. ZDA so stoprocentno dobile namig Kitajske, da se ne bo vpletala v izgubljeno stvar. Seveda bo Kitajska še vedno kupovala surovine od Rusije po dampinških cenah, saj Rusom kaj drugega ne preostane. Indija je izredno velika država, vendar tri četrtine prebivalstva je revnega, da se o Afriki in Latinski Ameriki niti ne govori. Palestina pa Kitajcev in ostalega sveta ne zanima preveč, edino kot nagajanje drug drugemu. Saj Palestinci drugega kot se vedno znova bojevati ne znajo. Sosednje države pa se učijo iz libanonskega primera, ko so Palestinci nekoč najbogatejšo bližnje vzhodno državo Libanon spravili v državljansko vojno, ki še traja.

  Denar vrti svet in ne goflanje raznih tretje razrednih politikov. Denar pač ne smrdi in Putin je na to pozabil. Ja proizvajajo Rusi noč in dan strelivo itd. Ampak smodnika se ne da jesti in svežih denarcev zmanjka. Edino tiskanje vedno znova velike količine rubljev in hiperinflacija je tu. Kaj to pomeni pa se starejši spomnemo iz rajnke Juge.

 8. RuSSkimir

  Končno, Tem republikancev se je zmešalo, Reagan se obrača v grobu. Mogoče so končno poštekali, da se v Ukrajini branijo demokratične vrednote pred Putinovimi pobesnelimi barbari, ki imajo ogledano celotno vzhodno Evropo.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?