Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Foto: Pxll

Avtor: | 18. aprila, 2024

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Prvi rezultati so sicer kazali manjšo razliko, vendar je kasneje postalo jasno, da je SDP velika poraženka teh volitev.

Kot vemo, je Milanović na veliko osuplost ustavnih pravnikov in strokovne javnosti želel aktivno poseči v predvolilno kampanjo, s čemer bi presegel svoja ustavna pooblastila, zato je moralo preventivno posredovati celo ustavno sodišče, da so ga “umirili”. Ne glede na to pa je Milanović, ki je bil nekoč šef SDP-ja in njegov premier, izkoristil vsako priložnost, da je neusmiljeno napadal vladajočo HDZ in njenega predsednika Andreja Plenkovića. Bolj ko se je bližala volilna sreda, agresivnejši je bil Milanovićev besednjak.

Ključno vprašanje, ki ga predvolilne ankete niso uspele razrešiti, je bilo, ali bo Milanović s svojim ekscentričnim obnašanjem lahko pomagal SDP-ju osvojiti oblast. Odgovor volivcev je očiten NE!

Bo agresivna, žaljiva, a občasno tudi humoristična retorika hrvaškega predsednika, ki mu konec tega leta poteče mandat, koristila stranki, kjer se že več let borijo sami s sabo in svojimi notranjimi problemi. Peđa Grbin, šef SDP, je kljub svojim velikim telesnim meram ostajal v senci Milanovića, ki je s svojo kilometrino deloval kot njegov veliki mentor. Da so ne glede na vso Milanovićevo podporo dobili tako nizko podporo, bo za Grbina bržkone usodno. SDP čaka novo iskanje voditelja. Če Milanović konec leta slučajno ne bi kandidiral za še en mandat predsednika republika – v kar sicer nihče ne verjame -, bi se zdelo logično, da se vrne na čelo SDP in jo poskuša do naslednjih volitev sanirati.

Stranka hrvaških Srbov (SDDS) je imela izvirno kampanjo, na žalost pa so bili nekateri odzivi klišejsko nacionalistični.

Po prvih podatkih je HDZ osvojila največ glasov v 8 volilnih enotah, SDP le v dveh. V sabor so prišle še nekatere manjše, regionalne stranke, med katere pa ne moremo šteti presenečenje teh volitev, pretežno dalmatinsko Domovinsko gibanje (Domovinski pokret), ki je z 12 mandati postala tretja najmočnejša stranka na Hrvaškem. Gre za stranko, v kateri je precej nekdanjih hadezejevcev, za katere je HDZ postala “premehka”. Domovinsko gibanje lahko umestimo precej daleč na skrajno desnico. Da bi prišli v vlado, je v tem trenutku težko verjeti. Plenković preveč skrbno neguje podobo modernega evropskega konzervativca, krščanskega demokrata, da bi tvegal takšno kombinacijo. Poleg tega je Domovinsko gibanje zelo ostro nastopilo do stranke hrvaških Srbov SDSS, češ da z njimi nikakor ne bi šli v koalicijo. HDZ je bil zadnja štiri leta v koaliciji (tudi) s SDSS. Ta kombinatorika se torej ne izide.

Milanoviću so HDZ-jevci , ki jih je predsednik zmerjal z lopovi, vrnili udarec s fotomontažami in ga prikazali kot filmski lik negativca.

Če želi Plenković dobiti večino v 151-članskem saboru, bo najverjetneje potreboval še okoli 12 glasov, če bo seveda HDZ na koncu ostal pri 64 mandatih. Za sestavo vlade, ki ima večino, potrebuje 76 glasov. V sabor so prišle še stranke, med njimi tudi Most, s katerimi lahko HDZ brez posebnih težav sestavi koalicijo. S tem se dokončno podrejo sanje o tretji republiki, o čemer je govoril Milanović, ko se je razglasil za prihodnjega premierja, ko bo SDP zmagala na volitvah.

Nauk, ki ga lahko iz teh volitev potegnejo v SDP-ju, se skriva v stari modrosti, ki pravi, da ne hvali dneva pred nočjo. Peđa Grbin je stranko dobesedno predal Milanoviću, polnemu samega sebe, ki je bil prepričan, da bo s svojo gostilniško debato prepričal večino. Načrt se ni posrečil, Hrvaško bo še naprej vodila desnosredinska koalicija pod taktirko HDZ-ja.

Za konec še zanimiv detajl, ki kaže na to, kako se hrvaški politični prostor razlikuje od slovenskega – ali nemškega. Floskule o zelenem prehodu, ki jih pri nas dnevno poslušamo, so pri naših južnih sosedih “vžgale” le pri stranki Zmoremo! (Možemo!), ki je osvojila dobrih 6 odstotkov glasov. V Sloveniji bi jih verjetno 30.

Glede na zadnje podatke o rezultatih pa obstaja še ena precej znanstveno fantastična opcija oblikovanja vlade: da se iz nekega iracionalnega principa večina dosedanje opozicije, ne glede na njihovo barvo, združi proti HDZ. Število glasov jim to omogoča, ampak potem bi dobili neprogramsko vlado po slovenskem vzorcu: “samo, da ni HDZ”. Taka vlada bi verjetno začela razpadati že ob njenenem nastanku. Izkušnje iz Slovenije so več kot pomenljive.

33 komentarjev

 1. deni

  Hrvati so pač pametnejši in veliko večji domoljubi, oziroma lokalpatrioti, kakor mi zacuknjeni Slovencelji. Zato volijo desne stranke in tudi v EU nas “nadmudrijo”. Takšna je realnost.

  Oni ne uvažajo prerokovih južnjakov, temveč raje filipinske katolike, ki bodo zaradi veliko vzrokov lojalnejši, kakor nepredvidljivi potomci osmanov.

  Nočem žaliti, ampak ti novi bodoči državljani tukaj zdaj točno vedo, zakaj se gre. Tipi še po nekaj letih ne znajo skoraj besedice slovensko. Edino ko gre za denar pa poznajo vse pravice. So tudi neizmerno hipokrizijsko usmerjeni, ko te rabijo si jim prijatelj, potem pa pozabijo ali si celo izmišljajo polresnice, če jim ustreza.

  Zato pa hrvaška politika kljub medsebojnem zmerjanju stopi takoj skupaj, ko državni interes tako zahteva. Mi pa nasprotno.

  Ta naša mlada državica se bo čez nekaj časa imenovala popolnoma drugače, kakor zdaj. Naj vsak ugiba kako. Stara imena mest se bodo spremenila, sestava pa je že zdaj v prid prišlekom. Menda je večina porodov žensk iz Bosne.

  Ko bo Hrvaška še Hrvaška se tej naši sicer lepi in do zdaj homogeni družbi obeta klavrna prihodnost. Oni so se borili v Bosni in poznajo značaj nekristjanov. Brez skrbi. Sem izreden pesimist, ko že zdaj s svojimi intrigami prevladujejo na našem področju in jim verjamejo bolj kot nam domorodcem. Bravo levičarji, ste si že nabrali hvaležne bodoče vollillce, ki niti slovensko ne bodo znalli.

  • Miller

   Lupaš traparije.
   HDZ je na oblasti večino časa, kot pri nas naša levica, oz. kar je pri nas levica, je pri njih HDZ, čeprav so “desnica.”

   Iz Hrvaške je odšlo več kot 300.000 mladih strokovnjakov v svet. PO ZASLUGI mafijske in skorumpirane HDZ !
   Hrvaško rešuje turizem. Pika ! Podražijo za 10 % in so na konju.
   Zdravstvo jim propada !

   In zdaj naj bio to pokrpali z nekaj tisoč filipinskimi “katoliki” ? hahaha, katoliki…

   • deni

    Hvala enako.

   • deni

    Ja , katoliki zaradi španskega vpliva dokler niso ZDA zmagale. Seveda je v zadnjem času islam, zaradi svojega ekstremizma nekako uspel.

   • Miller

    Na volitvah bi zmagal tudi majmun, če bi imel nasproti takega klovna kot je Milanovič,
    Če bi bil Račan, bi bilo drugače.

  • mario

   Upam, da se zaradi enega “butlna” ,ki je še vedno v hosti ne sekiraš, upam, da veš na koga mislim….Nekomu s tem primimkom je bilo ime Gerd.

 2. Miller

  Slovenski državljani že desetletja zaman čakamo na odrešenika, ki nas bo odrešil skorumpiranih, lopovskih, farško rjavosrajčniških in revolucionarnih skrajnežev.

 3. slavkope

  Zadnji volilni izidi (do 1. ure po polnoči 18. aprila) ter zaključne javne povolilne izjave prvakov vladajoče HDZ ter opozicijskih SDP, Zmoremo!, Domoljubnega gibanja in Mostu ne pritrjujejo povsem optimistični napovedi gornjega članka, po kateri je HDZ že zmagal ter da naj bi tudi zlahka sestavil novo vladajočo koalicijo in vlado.

  Prvaka SDP in zagrebške lokalne stranke Zmoremo! sta po volitvah naduto in zmagoslavno napovedala, da bodo Milanović in vse deklarirano proti-hdzjevske stranke (ne zgolj iz koalicije SDP “Reke pravičnosti”,) storile vse za Milanovićevo razglašeno “tretjo republiko”, v kateri ne bo prostora za domnevne “korumpirance” in “kriminalce” doslej vladajoče HDZ. Skratka: obljubila in napovedala sta totalitarno politično čistko, ki naj bi se začela kar z odstavitvijo pred kratkim izvoljenega vrhovnega državnega tožilca Turudića.

  Prvaka SDP in Zmoremo! sta se sklicevala na predvolilne obljube in zagotovila vseh opozicijskih strank, ki so se že vnaprej javno odrekle povolilnemu sodelovanju s HDZ. Kar bi po napovedih omogočilo Milanoviću in njegovim prostovoljnim političnim podložnikom najmanj izvolitev manjšinske vlade s parlamentarno podporo tudi vseh tistih opozicijskih strank, ki iz načelnih razlogov morda ne bi želele v SDP vlado, bi jo pa kot manjšinsko vlado SDP podprle, da bi končno “sklatile” z oblasti Plenkovićevo HDZ.

  Plenkoviću in HDZ ostane (s približno 60 sedeži v Saboru) po volitvah dokaj zožen prostor sklepanja možne koalicije zgolj in samo z Domoljubnim gibanjem (večinoma razočaranih nekdanjih hdz-jevcev) ter s poslanci narodnostnih skupnosti oz. manjšin. Pri čemer je bilo s strani DG izrecno povedano, da Domoljubno gibanje načeloma odklanja vsakršno možno sodelovanje v vladi s stranko Srbov na Hrvaškem.

  Najvidnejši hrvaški politični analitiki napovedujejo po volilni noči na eni strani zelo močno prizadevanje Plenkovićeve HDZ, da v konstruktivnem dialogu z Domoljubnim gibanjem čim prej pridobi zadostno število glasov za nujno večino v Saboru, na drugi strani pa prognozirajo izkoriščanje vseh legalnih in ilegalnih sredstev političnega zaviranja in celo blokiranja s strani Zorana Milanovića, SDP in njihovih političnih podnajemnikov in pribočnikov.

  Kot napovedujejo najbolj poučeni politični analitiki, nadaljevanje brezobzirno brutalnega in mestoma proti-ustavnega ter proti-pravnega političnega spopada med Milanovićevimi in Plenkovićevimi političnimi vojščaki in medijskimi vazali obeta še veliko “znoja, solz in krvi” ter veliko brezdanjega populističnega primitivizma..

  Dlje časa, kot bo trajalo kaotično politično brezvladje v RH, večje bodo možnosti za edini i poslednji demokratični izhod iz politične krize v razpisu novih izrednih parlamentarnih volitev.
  Tedaj se utegne hrvaško volilno telo v večini razočarano in jezno obrniti proti tistim, ki bodo osebno in parcialno politično neposredno odgovorni za dolgotrajno proti-ustavno in ne-demokratično politično krizo ter skrajno škodljivo in porazno destruktivno politično in pravno brezvladje.

 4. Sonatine

  Čudi me, s kakšno lahkoto Most uvrščate k desnici. Ravno z Mostom bo Plenković po moji oceni imel velike težave, če želi nanj računati kot na koalicijskega partnerja, poleg tega je Most skrajno hinavski in nezanesljiv partner za HDZ. Most v bistvu eno govori, vedno pa je podpiral levake.

  Zadovoljna, ker je HDZ tako prepričljivo zmagala. Zna se! V zadnjih letih scene na Hrvaškem ne spremljam več natančno, a bi nekako skladno z evropskimi trendi jačanja desnih strank v evropskem kontekstu tudi doma HDZ najbolj logično sklenila koalicijo z Domovinskim pokretom in manjšinci, IDSom, s katerim je že koalirala, in še kom. Mosta v tej shemi sama ne vidim. Zaupati Mostu je v my book of things enako samomorilstvu.

  Za Slovenijo je zelo dobro, da je zmagala HDZ, saj s tem nekoliko “veže roke” agresivni politični in bizantinsko- kimunjaraki ideološki kolonizaciji srbske južne braće po osi bivše SHS. Hrvati s HDZjem so se vmes razprostrli kot Egejsko morje in otežkočili lahkotnost dominacije škodljivega srbsko-ruskega vpliva, aleluja, aleluja! 🙂

  Se režim kot krapavca od zadovoljstva. ZNA SE!

  • Sonatine

   * bizantinsko-komunjarski

   • rOKC

    Sonatine: dobrodošla na tem forumu, na forumu Domovinie zelo dobro pišeš, te bo zanimivo brati tudi tukaj 😉

    Malo sem poškilil na Wikipedijo in Most je desno sredinski.
    Je pa res, da nastopa v koaliciji z Hrvaškimi suverenisti, ki pa imajo evropskega evroposlanca v skupini ECR (Melonijeva, Morawieczki, v bodoče Orban itd.). To bi s HDZ-jem moralo iti skupaj tudi glede na prihodnja razmerja v evropskem parlamentu.

    Domovinski pokret je bolj trda desnica oni se bodo na evrovolitvah pridružili Le Penovi in AfD-ju. Ampak tudi tukaj bi bile opcije.

    Lahko bolj razložiš zakaj so težave na relaciji HDZ-Most, ker ne razumem hrvaške politične scene?

    • Sonatine

     Hvala rOKC, tudi mene veseli, da te lahko berem na tem forumu 🙂
     Kot sem zapisala v zgornjem komentarju zadnja leta hrvaške politične scene ne spremljam več natančno (čeprav imam tam volilno pravico, ki pa je doslej še nisem uresničila). Zgodovina napetosti na relaciji Most-HDZ je kar dolga, začetna idila o novem desnem zavezniku se je razbila namreč v manj kot letu dni od nastanka Mosta. Most, zlasti Nikola Grmoja pri tem izstopa, je bolj naklonjen koaliranju s strankami, ki ne bi vključevale HDZja. To seveda ni nič novega, če si kaj spremljal leta nazaj, je košarico HDZju dr. Božo Petrov stisnil že nekajkrat, stranka je to počela tudi na tudi na lokalnem nivoju, v saboru se je Most kot opozicija pogosto pridruževal levičarskim napadom (zlasti prvi jurišnik stranke Nikola Grmoja, a tudi Božo Petrov) itd. V operativi je Most kot opozicija v saboru velikokrat podpiral projekte levice, zato tudi pravim, da na to stranko HDZ kljub programski sorodnosti ne more ravno zanesti, niti računati.

     Tudi sedaj mislim, da se bodo v Mostu pogajali izključno na levo (čeprav je v politiki vse mogoče) pod dvema pogojema: da Milanović ne bi bil premier (kar mu sicer prepoveduje tudi Ustavno sodišče), in da bi v tej levi koaliciji tvorili nekakšno “naravno” zavezništvo z Domovinskim pokretom (brez katerega SDPjeva koalicija sploh n mogoča). Ali bo DP to sprejel, je pa seveda drugo vprašanje. Po mojem, da ne. Lahko pa, da bodo tehtali, kaj je zanje bolje, SDPjeva široka koalicija z Mostom, ali koaliranje s HDZjem ter manjšinci (kjer pa se bo Plenković zelo težko odrekel Pupovcu).

     Že iz tega lahk9 vidiš, da je Most bolj kot ne svingerski, ne glede na program, ki je desno- sredinski. Je pa res, da kakršnololi koalicijo bo skušal na kup privleči SDP, bo takšna koalicija skrajno nestabilna. SDP nujno potrebuje oba, Most in DP, ki je sicer naznačil, da bi koaliral, a bom presenečena, če bodo na koncu šli v posteljo z SDPjem. Nekako ne vidim tega filma. SDP potrebuje tudi manjšince, tu pa se zna pri Madžaru in Kajtaziju (Romi) zalomit, kajti oba sta napol HDZjevca. A tudi tu je tako, da je politika ku***. Enak problem ima na drugi strani Plenković: če hoče DP se mora odreči Pupovcu, če se odreče Pupovcu pa nima dovolj glasov. Na Most po mojem Plenković ne mote računati, čeprav ga bi verjetno imel raje od DPja. Bomo videli. Vse je še odprto.

  • rOKC

   Sonatine: dobrodošla na tem forumu, že na Domovininem portalu imaš odlične komentarje 🙂
   Most vsaj po Wikipediji je desna sredina: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bridge_(Croatia)
   Del koalicije so Hrvaški suverenisti, ki so bolj ostra desnica v skupini ECR ki imajo celo evroposlanca.
   Tako, da ne vem od kej takšni zaključki, lahko pojasniš?

   • Sonatine

    Rokc,

    nekaj sem zapisala že zgoraj, zdaj pa tudi berem, da Most javno poziva na anti HDZjevsko vlado tudi Penavo iz DPja, torej da bi vsi skočili v posteljo z SDPjem, kar naj bi Penava pred nekaj minutami tudi zavrnil.

    Most je ne glede na program že od nastanka naprej zelo glasni kritik in opozicija HDZju, zato ne glede na programska izhodišča med tema strankama nikdar ni prišlo, in kot kaže, nikdar tudi ne bo prišlo do sodelovanja. Most namreč vidi HDZ kot vir in izvor vsega zla na Hrvaškem, začenši s korupcijo.

   • Sonatine

    Evropski nivo je čisto druga zgodba od domače, tu se utegnejo bolj poenotiti in tudi sicer vse politične strange ne glede na barvo v EU parlamentu zastopajo izključno strayeške interese Hrvaške, šele od te točke naprej se delijo po ideološki premici.

    Doma se pa Most hrani na podobnem refleksu kot je v Sloveniji “samodaniJanša”, le da gre za “samodaniHDZ”. Tu bi Most pogoltnil marsikatero načelo, za katerega gre s HDZ na nož, samo da bi preprečil ali zrušil HDZjevo oblast.

 5. ren

  Slovenski zeleni prehod: Vsi na glave mini sončne celice!

 6. ren

  Očitno so Hrvati pametnejši od Slovencev. Na žalost sta našemu narodu preveč pod kožo zlezla Kardelj in Kidrič.

  • Miller

   …in Rupnik in Grazioli.

   • rOKC

    Ti si pa obseden z Rupnikom ROFL.
    Rupnik je pač naredil manj škode SLO narodu kot Kardelj in Kidrič.

    • Peter klepec

     Rupnik je skodo naredil s tem, da ni zmagal.

     • Miller

      a je kje še kakšno ščene ?

     • rOKC

      Mislim, da domobrancev ne moremo šteti pod tabor osi. So nadaljevanje četnikov in so od njih prevzeli proti komuistični odpor.
      Politično bi se z zavezniki itak zmenili nato 1944/1945, kot je bil plan.
      Tako je potekalo v Grčiji med njihovo državljansko vojno, ko so imeli dve skupini, komunistična je bila kao sicer bolj aktivna, ampak takoj po koncu vojne so Britanci z orožjem podprli konservativce/monarhiste in so le-ti premagali medvojne komunistične odpornike.

   • marko

    Na tekmovanju debilov zmaguješ v svetovni konkurenci

  • Jože

   Ne vem če so pametnejši. So pa bolj pragmatični. Manj komplicirajo. Vsekakor pa dobro vejo kaj hočejo, česar za Slovence ne moreš rečt.

   • Sonatine

    Pametnejši. Bo kar držalo. Ne kupujejo medijskih konstruktov i majmunska posla, v Sloveniji pa smo imeli kandidata zalotenega pri kraji državnega denarja (računi na madžarskem, sporna nakazila preko Bečirovića), pa smo si tatinskega ptiča izvolili. In to z zgodovinsko večino! Tako neumnega in samodestruktivnega naroda, kot je slovenski, zlahka ne najdeš. Smo totalni Bedaki pod (ne) Svobodnim soncem.

 7. TL

  Hrvati niso nasedli oholemu. nesposobnemu in žaljivemu Milanoviću. Za razliko od Butalcev, ki (z obilno podporo “neodvisnih intelektualcev”, dominantnih medijev, “nevladnikov” in sodrge z ulice) izvolijo tako katastrofo od vlade, kot jo imamo zdaj.

 8. jaz

  Ali se sloni ljubijo ali tepejo, trava glih tolk nastrada, Afriški pregovor…ali se Hrvati ljubijo ali tepejo, Piranski zaliv ostaja Hrvaški…Slovenski pregovor.

  • Jože

   No sej to je itak znano že 30+ let ko gledaš recimo slovensko politiko na eni in italijansko ali hrvaško na drugi strani. razlika je očitna. tam je vseen katera stranka je na oblasti – nacionalni interes je nacionalni interes, Levi, desni … sej ni važno … na prvem mestu je nacoanlni interes. Slovecni tega res ne razumejo. Velik delam na Hrvaškem in precej poznam mentaliteto.,. rečejo Slovenčki: Hrvati kaj se jajcate za tistih 500 metrov Piranskega zaliva saj imate še 1000 km morske obale, morja.
   Hrvati ne razumejo tega vprašanja. Zanje je vse kar naj bi bilo njihovo, sveto, nedotavljivo. O tem se sploh ne da pogajat.
   Ali je to ok ali ni, težko rčeem. Nisem politik, Mislim pa da ljudje na koncu izbirajo tiste na oblasti za katere imajo večji občutek da znajo vldat. Na Hrvaškem je levica konstantno v krizi, ne uspe in ne uspe zlesti iz luknje. Zato bo HDZ najbrž še vsaj 4 leta na oblasti, Milanović pa si je s tem opičjem obnašanjem zapravu še šanse za 2 predsedniški mandat… If you ask me.

 9. APMMB2

  Kljub vseemu je Hrvaška demokratična država za razlikood Slovenije.
  Volilci izvolijo tiste,ki znajo voditi državo.
  Plenković je državnikin to se pozna pri napredku Hrvaške.
  Hrvaška je imela vojno in težave, ki jih je vojna povzročila, seedaj pa dohiteva Slovenijo.
  Dohiteva jo pred vsem zato, ker ne dovoli, da bi jo vodili tipi kakršen je Milanović.
  Če se Slovenci ne bomo zavedli pomena volitev, nas bo že v tem mandatu Hrvaška prehitela.
  Priložnost se kaže že kmalu, da v Sloveniji porazimo vladajočo kolaicijo in nakažemo možnost za boljšo prihodnost.

  • Janez K.

   In Janša je ta prihodnost? I doubt …

   • Sonatine

    Izjemno sposoben premier. Torej: ja. Če bi slovenci volili za svoj žep namesto za Kučanov, bi Janšo še kako radi imeli za premierja. Če bi JJ pred dvema letoma zmagal namesto nesvobodnjakov oz. Kućanove plenilske opcije, bi že danes vsak slovenec imel po zakonu, ki ga je naša ptica serica razveljavila (zakaj že? Ker ga je sprejel Janša, si morte mislit! In ne, ker bi bil zakon slab!) 700 EUR NETO višje plače, naslednje leto pa še več. Nižje davke, inflacijo na evropskem ali pod evropskim povprečjem, gospodarstvo v odlični kondiciji, itd.

    Samo slaboumen se bori proti takšnim vladam. Ti pa kar izvoli volit po sentimentu. Ne vem sicer zakaj, saj ti z JJ ni treba spat ali seksat. Sam za tokove v tvojo in naše državljanske denarnice mu je treba pustiti skrbet. Ker jih JJ vlade državljanom debelijo. Kučanove vlade pa jih debelijo Kučanu in njegovemu skorumpiranemu dvoru. Pametnemu dovolj. Ampak mi dokazano nismo država pametnih ljudi, raje kot za lastni žep volimo za nekakšne na hitro medijsko skonstruirane golobe na strehi. Ki serjejo z nje navzdol po podanikih.

    Sej ni čudno, da nas Hrvati prehitevajo. Hrvat je pameten, gleda v sedanjost in prihodnjost in spoštuje ter se uči iz lastne preteklosti. Slovenec pa je na duhu in inteligenci ubožen bedak, ki gleda zgolj v leto 1945. In teh, ki vidijo samo to leto in vzdihujejo po njem, saj ga simbolizira pokol dobre četrtine in še več
    sodržavljanov, je “jebeno več”. Res ste lahko izjemno ponosni nase, butalci. V Butalah ste res ta glavni. Skladno z butalskim rekom, “bolje prvi na selu nego zadnji u gradu”. Seljaki, pač, obrnjeni v čas 70+ let nazaj, ki se razglašate za progresivce LOL. Seljaki v najbolj negativnem pomenu te besede.

   • ren

    @Janez K. Ne razumem. Tako, kakor v naši vasi ne razumem tistih, ki z avtom dokaj hitro peljejo v slabo pregledno križišče, nimajo prednosti, pa vseeno ne umaknejo noge z gasa. Tako tudi tebe ne razumem. Razumem pa, da si pod vplivom levih medijev, ki ZAVESTNO, NAMENOMA širijo lažno propagando proti Janši. Janševa prva vlada je uvedla cestne vinjete Ena naslednjih negovih vlad je uvedla elektronsko cestninjenje. Vinjete so mnogo bolj pametne kot pa pobiranje denarčkov na cestninskih postajah. Prvi so v Evropi vinjete uvedli Švicarji. Se mi zdi, da leta 1977. Prej so imeli AC zastonj. Tudi Avstrijci so imeli zastonj avtoceste, razen tunelov v smeri sever- jug. Potem so uvedli vinjete namesto cestninskih postaj. Pri nas so postale AC preozke, slabo pretočne. Kaj bi bilo, če bi še vedno imeli cestninske postaje???
    Ostalo je zelo dobro povedala @ Sonatine. Naš narod ne premore zdrave kmečke pameti!!! Hrvati so zelo drago plačali svojo državo. Radi jo imajo! Slovenci pa ne marajo svoje države zato, ker niso pri postavljanju države imeli glavne besede komunisti. In hočejo, da komunisti vladajo do konca vseh vekov. In ravno komunisti so najhujši krvosesi v vsej slovenski zgodovini.

    • rOKC

     ren: ta praktični primer vinjet je dober primer.
     Napaka Janše je bila, da se je premalo fokusiral na številne majhne reforme, ki bi direktno imele impact na ljudi, ki bi jih navadnen folk opazil.
     Npr recimo ena taka simpl je sprememba stopenj DDV-ja za živila, kot je v Italiji (manj za moko, olje, testenine itd.). Ali pa recimo 0,5% manj DDVja overall.
     Ali pa neobdavčitev prvih 1000 EUR dobička (delnice, S.P.).
     Ali pa recimo vsaj simboličen popravek davčnih stopenj.
     Potem recimo možnost, da ljudje sami namenijo denar medijem in ne gre vse RTV-ju.
     Pa recimo spodbujanje neposrednih tujih investicij, da pridejo investitorji v neko gospodarsko upešano regijo (to je delal Cerar takrat Magna pa še eni drugi, ali pa Yaskawa pod Prebiličem).

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Ali je priznanje Palestine tudi podpora teroristični skupini Hamas?

Podpora Palestini vsekakor da, vendar ne Hamasovi Palestini, če hočemo dobro Palestincem, če hočemo dobro Izraelcem in če smo res za mir na Bližnjem vzhodu. Tako razmišlja naš diplomatski sodelavec in nekdanji veleposlanik Božo Cerar, ki se je oglasil v sila dramatičnih razmerah na Bližnjem vzhodu. Namreč na dan, ko je tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča zoper izraelskega premierja Benjamina Natanjahuja, njegovega obrambnega ministra ter vodstvo teroristične organizacije Hamas zahteval nalog za aretacijo. Vse to se je zgodilo le dan po helikopterski nesreči, v kateri sta umrla iranski predsednik Raisi in njegov zunanji minister, oba znana kot predstavnika trde struje v iranski politiki. Na Bližnjem vzhodu skratka nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu umirile – prej nasprotno.

Kako je Slovenija pustila na cedilu svoje ribiče in se spet blamirala s propadlo arbitražo

Slovenski ribiči, ki jih hrvaška terja za več kot 3 milijone evrov kazni zaradi ribarjenja v domnevno hrvaških ozemeljskih vodah, so na lastni koži občutili nesposobnost slovenske oblasti, da poskrbi za interese države in njenih državljanov. Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je zavrnilo pritožbo ribičev zaradi hrvaških kazni kot nedopustno, je sledilo Sodišču Evropske unije, ki je podobno ugotovilo že pred leti: da namreč arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško ni, saj je postopek propadel zaradi hrvaškega izstopa iz arbitraže, do česar je prišlo po škandalu zaradi prepovedanega telefonskega pogovora med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik.

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je s svojimi pajdaši poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

Vojna in mir imperialista Vladimirja Putina

Prisega Vladmirja Putina, ki bo v Kremlju še naslednjih šest let, je ostala pri nas medijsko precej prezrta. Pa ne bi smela biti, kajti ruski avtokrat je naš sovražnik, evropske volitve čez mesec dni pa bodo idealna tarča ruskih služb. V bistvu lahko pričakujemo okrepljene subverzivne dejavnosti, kar velja tudi za Slovenijo, ki se je znašla med državami na vrhu seznama Putinovih sovražnikov. Resda skuša vlada iz razumljivih razlogov ustvariti občutek varnosti, vendar je dejstvo, da smo z Rusijo v (hibridni) vojni in da poteka obveščevalna vojna že več let. Razkritje dveh spečih agentov iz Črnuč ali izgon ruskega “diplomata” Lemeševa iz Ljubljane še ne pomenita, da je v naši državi razbita tudi Putinova vohunska mreža.

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.