“Kar se tiče medijskega, informativnega dezinformiranja, hibridnega načina vojskovanja, vplivanja na javno mnenje je Putin kar nekaj korakov pred EU”

Avtor: | 3. aprila, 2024

Dr. Denis Mancevič, strateški komunikator, kolumnist, predavatelj je za 24ur zvečer pojasnil, kako učinkovito Putin vnaša razdor med članice Evropske unije, kar zamegljuje realne probleme in šibi mednarodni položaj EU.

Video

Taktika Putina je jasna: z destabilizacijo zahodnih demokracij, s šibitvijo zaupanja državljanov, s sejanjem dvoma,… vzpostaviti pogoje za uveljavitev svojih načel, praks vladanja, in ne nazadnje tudi prenovljene svetovne ekonomske ureditve

13 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Logično je, da je Putinov režim nekaj korakov pred evropskimi demokratičnimi državami v razširjanju laži in dezinformacij. Putin je neposredni dedič ruskih boljševikov, prevzel je vse njihove navade, miselnost in predvsem represivni aparat.
  Komunisti/boljševiki so vedno morali lagati, da so prikrivali dejansko stanje v njihovih državah. zato so tega vešči in tovrstno dobro organizirani.
  Nasprotno pa v demokratičnih državah vladam ni bilo treba lagati, zato nimajo izdelanih podobnih sistemov kot komunisti. Povrhu so z napadom začeli Rusi, ostali sos e z zakasnitvijo začeli braniti. Posledično v vsem zaostajajo za Rusijo.

 2. jelena

  V državah, ki so le pogojno demokratične oziroma so nerazvite demokracije s stalnimi deviacijami v avtoritarne načine izvajanja oblasti, kamor sodi tudi Slovenija, imamo z razkrivanjem hibridne vojne kar velik problem. Lep primer je vloga sovražnika države številka 1- Janeza Janše v ruskem napadu na Ukrajino. Ko se njegovo ime pojavi na seznamu potencialnih ruskih informatorjev, zato ker je dal intervju za nek EU portal, to vnašanje zmede nemudoma pograbijo privrženci nasprotnih političnih strank, tki. levice. Laž lahko brez ovir zaokroži po medijih, ker ni politične etike in se uporablja načelo: slabo za mojega nasprotnika, dobro zame, ne glede na to, kaj je resnica. Ampak laž se na koncu maščuje. Četudi laži same ne moremo razkrinkati, se posledice resnice prej ko slej manifestirajo v vsej svoji razsežnosti. Žalostno je le to, da je za posamezne akterje takih dezinformacijskih vojn ali samo diskreditacijskih kampanj včasih prepozno.

  • Miller

   Ravno države, ki se imajo za demokratične, na čelu z ZDA, izkoriščajo svojo visoko informacijsko tehnologijo, za plasiranje dezinformacij, neresnic in fake newsov.
   ŽAL.
   In še slabše bo. Ponavljam: gremo proti Orwellovem 1984.

   Če redno bereš https://www.foxnews.com/, vidiš, da so Američani še bolj kritični do svojih medijev in sodišč, kot mi.
   In si ne morejo pomagati. Imajo pa moč, da spravijo še druge v drek.

 3. slavkope

  Nezamenljivi in nedotakljivi ruski samodržec, diktator in tiran V. V. Putin se dobro zaveda, da dosežena gospodarska, vojaška in intelektualna moč Ruske federacije ni zadostna za morebitno pošteno in zmagovito strateško tekmo s konkurenčnimi najrazvitejšimi državami prostovoljne politične skupnosti EU ter prostovoljnega politično-obrambnega evro-atlantskega zavezništva Nato.

  Zaveda pa se tudi, da lahko globoko osovraženi in prezirani politični, gospodarski, socialni in demokratični konkurenci najrazvitejših držav svobodnega dela sveta nenehoma podlo in skrajno destruktivno nagaja ter povzroča stalne težave s svojimi zvestimi mojstri mednarodne politične agitacije in propagande, da permanentno destruktivno deluje s svojimi brezštevilnimi “specialnimi” agenti, provokatorji in diverzanti med politiki in medijskimi vplivneži v vseh državah EU in zavezništva Nato, da brezvestno izrablja in zlorablja državno zaščitena in sponzorirana kriminalna hekerska omrežja v RF za skrbno načrtovane in usmerjane hibridne napade na strateška spletna vozlišča izbranih držav EU in Nata ter da se s sredstvi najbolj manipulativnega hibridnega spletnega inženiringa in terorizma že nekaj let neposredno vmešava v volilne procese demokratičnih držav EU, VB in ZDA.

  Ker kremeljski veliki diktator in tiran ne premore dovolj gospodarske in vojaške moči ter celo čedalje manj “žive sile” fanatičnih podložnikov, se vedno pogosteje zateka h kriminalnim in nezakonitim metodam destruktivnega spodjedanja mednarodnih odnosov, k permanentnemu vzpostavljanju in pospeševanju medsebojnega strahu in nezaupanja v konkurenčnih državah in med državami EU in Nata ter k zavestnemu ustvarjanju vsakršnega družbenega nereda in kaosa, v katerem se brezsramno lahko povzpenjajo na vrhove političnega populizma le najbolj brezsramni in neetični sistemski politični lažnivci, goljufi in najbolj brezsrčni potencialni množični zločinci.

 4. Miller

  Pred dvemi leti je iz ZDA prišel woke val o sovražnem govoru. (ko še ni bilo vojne v Ukrajini). Vse kar je drugačno od ameriške agende, JE SOVRAŽNI GOVOR. A se to ni prijelo, kot je bilo načrtovano. (po celi EU).

  Pred dnevi sta Slo in ameriška vlada podpisali sporazum, o informacijah. Novicah. Oni nam bodo predpisovali – cenzurirali informacije, novice… (samocenzura glej. Orwell), kaj je resnica in kaj ni, oz. vse kar je drugačno od (ameriške) agende, SO DEZINFORMACIJE. Kot se že kaže v članku zgoraj.

  Gospodarja ne zanima, kdo našo državo (in države EU): komunisti, golob, Twito, Nika ali fašisti. Za Washington je pomembno edino to, da fura njegovo agendo. Samo to.
  Putin je prišel kot naročen…
  V obrisih se že vidi zadnja postaja: 1984.

  • APMMB2

   Rusija je naslednica Sovjetske zveze. Sovjetska zveza je bila prva komunistična država na svetu. Komunisti so v Rusiji prišli na oblast s prevaro, tako kot so kasneje prihajali na oblast povsod drugod po svetu.
   Kmalu po uspostavitvi oblasti, se je izkazalo, da komunizem ne deluje in da je potrebno z lažmi ublažiti razmere. Zato so ustanovili znameniti Agitprop, ki je skrbel, da so laži postale resnica. Za to so zaposlili ogromno ljudi, katerih naloga je bila ustvarjati laži in jih ponavljati tako dolgo, da so postale resnica.
   Na ta način so ustvalili na miljone bebcev , najprej doma, potem pa še po svetu. Tudi v Sloveniji.
   Od tistih časov se Rusija ni bistveno spremenila in tudi v Sloveniji ostaja kar zajetno število bebcev,ki niso samo zaslepljeni, ampak so postali verniki.
   Eden takšnih je Miller.
   Ni sicer čisti vernik Putina je pa vernik domačih komunistov,ki po ruskem vzoru nenehno ustvarjajo laži, ki preidejo v afere in zamegljujejo dejstva.Dejstvo je, da so ponosni nasledniki komunistov in dejstvo je, da je komunizem neosbstojen in da vodi v propad družbe. Več kot 100 let je minilo od Oktobrske revolucije in niti ena komunistična država še ni preživela sto let. Vse so propadle, ali pa je zelo varljivo ocenjevati Kitajsko kot komunistično državo, saj tam državo vodijo komunisti, dalavci pa garajo po načelih zgodnjega kapitalizma.
   Tudi v Severni Koreji komnizem ne deluje in bi država že davno propadla, če je ne bi obilno podpirali Kitajska in Rusija.
   Slovenija se je ponovno podla na pot komunizma. Golobova Svoboda je v dveh letih uspela vse trende, ki kažejo napredek obrnitinavzdol in država drsi po lestvici uspešnosti. Pada tudi standard.
   Propaganda , ki jo uganjajo pohlevni novinarčki pa nas obvešča o velikih uspehih. Če se že ne bodo zgodili jutri, pa v tem mandatu, če ne pa v naslednjih.
   Seveda takšnim obljubam verjamejo zaslepljenci, med nimi tudi Miller.
   Da pa ne bi iztirili, jim komunisti nenehno ustvarjajo notranje in zunanje sovražnike. Eden takšnih je Janša. Brez nega ne bi mogli izvajati propagande.
   Prav tako je sovražnik Amerika, pa je skoraj vse, kar imamo in kar poganja svet prišlo iz Amerike.
   Millerja pa sprešujem če je že videl kak ruski kompjuter, mobilnik, ali pa navadni mikser? Kot tolažilno vprašanje pa : kje so se skrajšale čakalne dobe? Ali pozna koga , ki se je vselil v obljubljena stanovanja?

   • Miller

    Članek o banani, ti od komunizmu in Stalinu,
    članek o svinčniku, ti o komunizmu in Stalinu,
    članek o kolesu, ti o komunizmu in Stalinu.
    Res si odličen primerek za muzejski eksponat, opranoglavega fundamentalističnega vernika kulta SDS.

    • Peter klepec

     Je pac tako, da clovek mora govoriti o tistem, kar je najvecji problem – in to so recidivi komunizma, ne kot ideje, ampak kot sistema represije.

    • APMMB2

     Za vsako bolezen je potrebno postaviti diagnozo, torej pogledati nazaj, kaj se je dogajalo s pacientom.Enako velja za bolezen države. Rusija je olna, Slovenija je bolna.Diagnoza pokaže, da je za bolezen kriv komunizem, ki s eje spočel v Oktobrski revoluciji in ga državi do danes nista uspela odpraviti.

 5. Miller

  Zakon prijateljstva:
  „Prijatelj mojega prijatelja je moj prijatelj.“
  Janša & Orban – Orban & Putin

  • Peter klepec

   Kje ste to slisali? Original namrec pravi, da je sovraznik mojega sovraznika moj prijatelj. Ceprav ne v poslu, ne v politiki prijateljev sploh ni. So samo zastopniki interesov.

   • Miller

    hahaha, a to je pa drugače ?
    No, važno, da si se pod moj komentar podelal.
    Zdaj si pomirjen.
    Psiho.

 6. tohuvabohu

  Putin je res nor. Gre se vojno z neprimerno razvitejšim Zahodom, ki je na dolgi rok ne more dobiti. Škoda. Rusi so imeli vso možnost integracije v demokratično Evropo, NATO itd., a so raje izbrali spopad z Zahodom in azijski despotizem.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Po koncu kariere bom imel v Sloveniji kmetijo”

Slovenski superzvezdnik Luka Dončić, ki kljub vsem izjemnim rezultatom letos verjetno ne bo postal MVP lige NBA, je za revijo Esquire razkril nekaj njegovih osebnih načrtov, želja. Za prihodnost slovenskega kmetijstva očitno ni bojazni. (Vir: Sportklub)

“To je posebnost slovenske levice, kjer se NATO stigmatizira in sovraži in s tem bo treba en dan razčistiti. Denimo Švedi se recimo niso eno jutro zbudili zadrogirani in po 200 letih nevtralnosti vstopili v NATO, to so storili zato, ker so imeli tehtne razloge.”

Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost, je v oddaji Marcel voditelja, ne glede na njegovo fanatično ideološko "proti NATO" agendo in klasično polagaje besed v usta ter agresivno skakanje v besedo, precej učinkovito in...

“Iskreno povem, da se še nisem odločil”

Očitno imamo še četrtega kandidata za vodenje SD. Gospodarski minister Matjaž Han, tretji najbolj popularen politik v Sloveniji via Mediana, ne zanika ambicij. Na kongresu stranke lahko ob že potrjenih kandidatih kandidira, če ta predlog poda tretjina delegatov...

“Mi smo bili zelo skeptični, če s tem ne povzročamo še večje panike. Če bi jaz neposredno dobila takšno pismo, kot so ga poslali oni (Policija), je vprašanje, če bi otroka poslala v šolo.”

Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Fužine, se je podobno kot mnogi drugi v šolstvu obregnila ob ustreznost komuniciranja Policije in vlade ob domnevnih grožnjah nasilja v šolah. Dejstvo namreč je, da je Policija skupaj z ministrstvom za izobraževanje s svojim...