Zgodbe iz zlate dobe slovenskega državnega zdravstva

Dr. Gorazd Kalan

Avtor: | 14. marca, 2024

Zdravnica Apaurina, anesteziologinja, 45 let

Dr. Apaurina je zaposlena v javni bolnišnici za polni delovni čas. Na teden opravi 60 delovnih ur. Dva dni v tednu dela v protibolečinski ambulanti, kjer izvaja tudi zdravljenje z akupunkturo. En dan dela v reanimacijskem prostoru, dva dni pa je razpisna kot anesteziologinja v operacijskem bloku. Poleg tega dežura v reanimacijski ekipi ali na oddelku za intenzivno terapijo. Svoje obveznosti pri svojem delodajalcu opravi 100 %. Je edina v bolnišnici, ki zdravi z akupunkturo. ZZZS plača 1000 terapij na leto, en bolnik pa v povprečju potrebuje 10 terapij, torej na leto ZZZS plača tovrstno zdravljenje 100 bolnikom. Letno pa takšno zdravljenje v njeni bolnišnici potrebuje 300 bolnikov. Samo v enem letu se v čakalno vrsto postavi 200 bolnikov. Če torej danes pridete v njeno protibolečinsko ambulanto na akupunkturo z napotnico, boste 201. v čakalni vrsti. Datum prve obravnave boste dobili šele čez dve leti. Dr. Apaurina v resnici v bolnišnični ambulanti na leto naredi 1200 obravnav. Nekateri, predvsem starejši bolniki, se ji enostavno preveč smilijo, da bi jih odklonila. Medicinska sestra, ki ji asistira pri zdravljenju, zaradi tega ni vedno najbolj vesela, saj se delo v ambulanti zavleče preko rednega urnika. Direktor bolnišnice pa tudi ne, ker s tem dela dodatno izgubo bolnišnici, ki že tako ali tako preko javnih razpisov preplačuje medicinski material dobaviteljem.

Dr. Apaurina se je zato lani odločila, da se odzove povabilu kolega koncesionarja, ki ji je v popoldanskem času dvakrat na teden ponudil svoje prostore, registrirane in opremljene za izvajanje zdravstvene dejavnosti. K njemu prihajajo bolniki z kroničnimi bolečinami, pa bi jim rad ponudli kaj več kot le napotnico. Pridobila je soglasje delodajalca za delo izven bolnišnice za 8 ur na teden. Odprla je s.p. in začela samoplačniško izvajati zdravljenje z akupunkturo. V tej ambulanti na leto zdravi 25 bolnikov in opravi 250 terapij. Za vse opravljene storitve izda račun ter plača vse prispevke. Kolegu pa nekaj odšteje še za stroške najema ordinacije. Pa je zato pohlepna? 25 bolnikov, tistih, ki si to lahko privoščijo in ki ne morejo več trpeti bolečin, izstopi iz “njene” čakalne vrste. So ti bolniki sebični, nesolidarni? S tem 25 drugih bolnikov iz čakalne vrste pride prej do zdravljenja. Res, ko posluša po medijih vso to gonjo proti zdravnikom dvoživkam, s sklonjeno glavo, s pogledom uprtim v tla in občutkom krivde kradoma po robu ulice po doglem delovniku hiti domov. Da si ob koncu dneva ukrade še kakšno uro zase in družino.

Doc. dr. Kostnak, ortoped, 56 let

Dr. Kostnak je skoraj 30 let delal v Univerzitetnem kliničnem centru. Že kot specializant se je izkazal, dodatno se je izobraževal v tujini. Tekom svojega delovanja je uvedel dva zahtevna ortopedska posega, ki se do takrat še nista izvajala pri nas. Tudi sicer se je v zadnjih desetih letih uspešno loteval najzahtevnejših posegov. Bil je med tisitmi, ki je največ operiral. Med kolegi je bil in je še vedno spoštovan. Nekaj časa je bil tudi predstojnik večjega oddelka. Delal je veliko, operiral, dežural, poleg tega vodil in koordiniral delo. Bil je aktiven tudi na Medicinski fakulteti. Nekaj svojih izkušenj je objavil v strokovni literaturi, domači in tuji, bil nekajkrat tudi vabljeni predavatelj na strokovnih konferencah v tujini. Zadnji dve leti, pred kovidno epidemijo, je v svojem prostem času tudi s soglasjem matičnega delodajalca delal v zasebni kliniki. Tudi on je bil dvoživka. In tudi on je nekaj dodatno zaslužil. Je pa bila večina bolnikov v zasebni kliniki operiranih na napotnico, ker ima klinika tudi koncesijo za ortopedske storitve. Ker v UKC ni pristajal na kravje kupčije, ker se ni zlahka podrejal politično nastavljenim nadrejenim, zlasti pa ni pristajal na kupovanje enormno preplačanih ortopedskih endoprotez, ali pa na nabavo tistih kitajskih endoprotez sumljivega porekla in brez ustreznega certifikata, ki jih je dobavil brat visokega funkcionarja in naj bi že leta stala v nekem zakotnem skladišču, je zašel v spore z vodstvom UKC. Poskušali so ga ovirati pri delu zunaj UKC, tudi tako, da so v necenzuriranih medijih objavili njegove bojda enormne zaslužke in na dan privlekli nekatere povsem zasebne zadeve, ki nikogar prav nič ne brigajo.

Dr. Kostnak je zato pred slabimi tremi leti UKC zapustil in se zaposlil v zasebni kliniki, katere večinski lastnik je sicer zavarovalnica, ki je večinoma v državni lasti. Tam zdaj dela samo samoplačniške ortopedske posege. Klinika namreč, verjetno tudi zaradi njega in starih zamer v UKC, zaenkrat ni pridobila koncesije. Dela manj zahtevne posege in dela manj. Ima pa več časa za bolnike in tudi več časa zase. Čez vikende in vse noči je prost, le kdaj pa kdaj se zgodi, da ga konzultirajo mlajši kolegi tudi izven delovnega časa. Zasluži manj kot je, pa še vedno dovolj za spodobno življlenje. Trenutni delodajalec ga nagovarja, da bi v primeru, da dobijo koncesijo, za katero se vneto potegujejo in si bolniki želijo njegove pomoči, razširil svojo ekipo in se ponovno lotil zahtevnejših posegov. Pri tem pa usposobil mlajša kirurga, ki bi ga lahko nasledila. Tudi doc. Kostnak ves čas poklicne kariere vse prihodke prijavlja FURS-u in redno plačuje prispevke, ki so glede na njegove prihodke tudi v najvišjem davčnem razredu.

Lojze, hišnik, 59 let

Lojze je letos že dopolnil dovolj delovnih let za polno upokojitev. Po poklicu je vodovodar, zaposlil se je že pred osemnajstim letom starosti. Zadnjih 25 let je zaposlen kot hišnik v vrtcu. Lani so mu ugotovili izrabo levega kolka, zdaj je že devet mesecev na bolniški, no že prej je bil kdaj pa kdaj na bolniški po nekaj tednov. Upokojil bi se lahko že pred tremi meseci. Do datuma napovedane opercije kolka ima še 12 mesecev. Vmes hodi k osebnemu zdravniku, hvala bogu ga še ima, jemlje protibolečinske tablete, malo pa se zraven tolaži še s hrano, tako, da se je v devetih mesecih zredil za 10 kilogramov. Pa že prej ni bil med najvitkejšimi. Zaradi bolečin v kolku ne more na lestev, težko dlje časa hodi, zaradi česar ne more kositi trave ne doma ne v vrtcu. Tudi v avtu težko sedi, tako da je tudi za razvoz hrane in drugih stvari med posameznimi enotami vrtca v kraju neuporaben. Tako čaka na operacijo v bolniški in si podaljšuje delovno dobo. Pokojnina bo zaradi tega za kakšen odstotek višja. Ko bo imel nov kolk, se bo pa upokojil. Plača je sicer nizka, ampak Lojze tudi med bolniško fuša. Sicer manj kot prej. Če se ravno ni treba sklanjat, kakšno pipo tu pa tam še zamenja. Za inštalacijo WC školjko in kakšno štemanje pa zeta zraven vzame. Danes vsak evro prav pride. Hči je visoko noseča, s ta mladim sta si v Lojzovi hiši v mansardi uredila lepo stanovanje. Preden se mlada družina poveča za vnuka, pa bi hči imela še večjo kopalnico. Lojze je bil celo življenje priden, v vrtcu je naredil tisto, kar je pač moral, če je bilo kaj bolj zahtevnega, so pa zunanje izvajalce v vrtcu najeli. Večino popoldnevov je pridno montiral in popravljal v glavnem vodovodne inštalacije. Tudi pri Kostnaku je že bil. Zadnjič je njegovi ločeni ženi menjal pipe. Kostnak mu je seveda vse takoj plačal tako kot sta se zmenila. Na roke, seveda. In obljubil mu je, da če dobi koncesijo, ga bo prednostno operiral. Žal je pa endoproteza predraga, da bi to lahko samoplačniško izpeljala.

Fani, kuhinjska pomočnica, 33 let

Fani je zaposlena v osnovni šoli, v javni. Tam je že nekaj let. Prej, ko še ni imela kuharskega tečaja, je delala v fabriki na tri izmene. Z delom je zadovoljna, čeprav je na minimalcu. Mlajši sin se težje uči, je na začetku osnovne šole, pa mu učiteljica rada pomaga, ker se s Fani dobro razumeta. Otroka oba jesta v šoli, tudi Fani. Za moža pa tudi velikokrat kaj prinese iz šole, kaj tistega, kar ostane in česar otroci ne marajo preveč. Tudi na ta način jim ostane kakšen evro več. Fani dva do trikrat na teden pomaga dvema družinama pri gospodinjskih opravilih, največkrat pospravlja in lika. Čez vikend, ko kuha doma, pa skuha še za dve osamljeni ostareli sosedi v bloku. Enostavno skuha malo več. Sosedi pa se ji oddolžita s kakšnim evrom. Ali pa otrokoma primakneta kaj k njunima skromnima žepninama. Vrag je, da je Fani pred meseci, ko je v šoli pomivala težke lonce, uščipnilo zgoraj v hrbtu med lopaticama. Od takrat jo neprestano boli v vratu in mravljinči po rokah. Težko dela. Potožila se je eni od gospa, gospe Hladnik, pri kateri ob popoldnevih čisti. Svetovala ji je zdravljenje z akupunkturo, priporočila jo je znanki dr. Apaurini. Pri osebnem zdravniku je dobila napotnico, a bila razočarana, ko je ugotovila, da je prva terapija možna šele čez dobri dve leti. Ponovno se je potožila gospe Hladnik. Ta je posredovala pri dr. Apaurini. Naslednji teden je Fani opravila prvo poskusno zdravljenje. Učinek je bil neverjetno dober, vendar je trajal le nekaj dni. Fani žal nima denarja, da bi si sama plačala vseh 10 priporočenih seans. Dr. Apaurina je zaznala Fanino zadrego in stisko. Predlagala ji je, da tri seanse odsluži z likanjem moževih srajc, sedem pa jih bo plačala po izdanem računu. Teden po zaključku zdravljenja je Fani zlikala 10 srajc in odslužila preostale tri terapije.

Epilog

Dr. Apaurina je na zadnjih volitvah volila dr. Pidžona. V medijih je pred volitvami obljubljal, da bo uredil zdravstvo. Da bodo izvajalci plačani po storitvah, da bodo zdravniki v javnem zdravstvu lahko opravili toliko storitev, kot jih njihovi bolniki potrebujejo, da bo delo organizirano tako, da bo potrebno minimalno število nadur, da bodo izvajalci, zlasti zdravniki, razbremenjeni vseh adminstrativnih obremenitev. Skratka, da bo zdravstvo urejeno v enem letu.

Tudi Fani je volila Pidžona, tako šarmanten se ji je zdel na televiziji. In sodelavka, katere brat je aktiven član Levice, ji je povedala, da nobenemu ne bo več treba plačevati dodatnega prostovoljnega zavarovanja. Da ji bodo to v šoli avtomatsko trgali od plače in ona ne bo s tem imela nič več opraviti. Tudi tisti na televiziji, ki zastopa Glas ljudstva, je tako govoril.

Lojze si je mislil, glasoval bom za tistega, ki lahko zmaga. In za tistega, ki se fuša in sive ekonomije ne bo tikal. Ta desni nekaj lamentajo o nižjih davkih in večji transparentnosti. Ampak oni itak nikoli ne zmagajo. Zdaj pred penzijo naj me pustijo na miru, naj odfušam še tistih nekaj mesecev, potem je pa itak vseeno. In je tudi on volil Pidžona.

Docent Kostak tokrat ni volil. Vedno do zdaj je volil leve. Tako so mu svetovali prijatelji še iz gimnazije. Eden je advokat, en je visoko v eni od večjih bank, dva sta pa pomembna lastnika nekdaj državnih firm, v katerih sta začela svojo kariero in bila soudeležena pri menedžerskem odkupu. Obe firmi, zdaj precej manjši kot nekoč, dobro poslujeta. Zadnjič je z veliko upanja, da se tudi zdravstvo končno uredi in stopi na pot modernega javnega zdravstva po evropskem vzoru, volil nov obraz v politiki dr. Karierarja. In ostal globoko razočaran, zdravstvo je še bolj nazadovalo, korupcije je bilo še več, apatija zaposlenih pa neznosna. Tako razočaran in opeharjen v življenju še ni bil. Zato tokrat ni volil. In tudi nikoli več ne bo.

O stranpoteh slovenskega zdravstva pa kdaj drugič!

49 komentarjev

 1. Samoslav

  Brovnica

  Toute vérité n’est pas bonne à dire

 2. deni

  Seveda vidim spodaj v nekaterih komentarjih, da je covid kot takšen. teorija zarote. Vsak pač razmišlja na svoj način. Še dobro, da včasih niso obstajale razne bolezni kot so kuga, kolera, tifus, davica, mumps, ošpice, škrlatinka, otroška paraliza, razne gripe, sploh t.i. španska gripa, ki je po I. sv. vojni pobila več ljudi kot vojna sama. Očitno takrat še ni bilo pohlepne farmacevtske industrije, čeprav se pa strinjam, da je zelo, zelo pridobitna dejavnost. Ampak, kaj bi bilo brez vsega medicinskega osebja in moderne farmakologije. Sepsa včasih in še danes največji sovražnik je kar neki. Očitno ni nihče zbolel v njegovi, njihovi rodbini ali okolici ter nihče umrl in povem, ni bilo fajn.

  • vernon coleman

   G. deni, nihče ne pravi, da virusi ne obstajajo, ali da ni bilo v preteklosti resničnih pandemij nalezljivih bolezni. Trdim pa, da so zadnje tri p(l)andemije in sicer ptičja gripa 2004, svinjska gripa 2009 in con-vid 2020- zelo očitno popoln ”nateg”. Za to sploh ne rabite biti tak strokovnjak, to lahko brez težav opazi vsak povprečno inteligenten posameznik, ki ni padel v TV-histerični trans t.i. ”mass formation”. Spreminjati je bilo treba celo definicije pandemije na nivoju SZO, kajne, ste to vedeli?
   Isto kot jaz misli tudi urednik BMJ Peter Doshi, malo posurfajte njegovo ime na bmj.com Naj vam za ogrevanje pomagam s prvim člankom: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/270941/PMC3127275.pdf?sequence=1&isAllowed=y
   Lep večer vam želim in hvala za zanimivo iztočnico.

  • vernon coleman

   2. poizkus, zelo vam odsvetujem cenzuro. Toplo vam priporočam, da pustite svobodo govora, tale moj komentar je brez dvoma povsem kultiviran in argumentiran.
   G. deni, nihče ne pravi, da virusi ne obstajajo, ali da ni bilo v preteklosti resničnih pandemij nalezljivih bolezni. Trdim pa, da so zadnje tri p(l)andemije in sicer ptičja gripa 2004, svinjska gripa 2009 in con-vid 2020- zelo očitno popoln ”nateg”. Za to sploh ne rabite biti tak strokovnjak, to lahko brez težav opazi vsak povprečno inteligenten posameznik, ki ni padel v TV-histerični trans t.i. ”mass formation”. Spreminjati je bilo treba celo definicije pandemije na nivoju SZO, kajne, ste to vedeli?
   Isto kot jaz misli tudi urednik BMJ Peter Doshi, malo posurfajte njegovo ime na bmj.com Naj vam za ogrevanje pomagam s prvim člankom: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/270941/PMC3127275.pdf?sequence=1&isAllowed=y
   Lep večer vam želim in hvala za zanimivo iztočnico oz. komentar. (Sepsa pa je precej redka in je posledica odpovedi imunskega sistema, spet v večini primerov zaradi neustavljivega napredovanja KNB.)

   • deni

    Sem omenil, da ima vsak pravico povedati, oziroma napisati kakor želi. Ne razumem pa tisto s cenzuro. Članki me ne zanimajo, ker obstaja milijone različnih. Če pa bi imeli v družini enega obolelega, ki je potreboval par mesecev, da je ozdravel in enega, ki je umrl, potem pa res ne vem. Kdo pada v trans pa vemo že dolgo. Ne žalim, argumenti pa so relativna zadeva, kakor pač kdo vidi, oziroma hoče videti. Pa lep večer.

    • vernon coleman

     G. deni, zdaj me pa malo skrbi za vas. Tisto s cenzuro je opozorilo administratorjem te strani, ki so moj prvi odgovor na vaš komentar dolgo ‘zadržali’.
     Ne morem preveriti tega podatka, ki ga navajate, ali je nek vaš sorodnik potreboval par mesecev, da je ozdravel, in enega, ki je umrl; ničesar konkretnega o njih niste navedli; zato se bom vzdržal vsakršnega komentarja. Sklepam, da ste potem posledično vnaprej prepričani v vašo ”resnico”, ki je s tem podobna ”uradni” in vas noben še tako jekleno neizpodbiten argument ne bo omajal. Toda na splošno, laži je bilo v zvezi s co(n)vidom veliko, veliko preveč. Skoraj nič, kar so javno vsakodnevno razglašali, se ni obdržalo kot resnica.
     Še tole za vas, zakaj so ”pametni” ljudje nasedli:
     https://swprs.org/smartest-people-pandemic/

   • Noctilucens

    OT

    Vernon, iz lastnih izkušenj vem, da se komentarji z linki radi “zataknejo” za uro ali še dlje; najbrž morajo preveriti linke (domnevam, da zaradi ogabnega “spama”, ki se je pojavil po uvedi nove podobe portala). In če komentar napišete še enkrat, bodo potem objavili kar oba. 😀 Po tem sklepam, da uredništvo komentarjev najbrž ne bere. Škoda.

    • vernon coleman

     Kolega Noctilucens, menim, da vaš sklep morda ni pravilen. Cenzura je postala vseprisotna, nagnusna, nedemokratična, tiranska. Od covida bi moral to že vsak dojeti, pa žal ni tako. Primitivno žaljenje vedno pustijo, tudi tukaj… resnica pa je izjemno ogrožena roba. Žal so ljudje že tako poneumljeni in slepi, da tega niti ne vidijo…
     PP+ je eden redkih portalov, ki ”le” zmerno cenzurira. Jep, link na swprs je vsekakor zelo vroč, da ga je bilo treba ‘zadržati’, ravno pri kontroverznih temah imajo jako zanimiva mnenja.

 3. deni

  Ne morem iz svoje kože, da ne navajam kakšne knjige. Tokrat je na vrsti knjiga Adam Keya, Tole bo bolelo, sicer ginekologa, pisatelja, scenarista, ki je ravno zaradi odnosa angleških fosilov na oblasti zapustil svoj poklic. Avtobiografske zgodbe, začinjene s črnim angleškim humorjem prebereš na mah.

  Kritičen do njihovega zdravstvenega sistema, oziroma do ministrstva za zdravje ali kakorkoli se že imenuje. Nekoliko me članek dr. Kalana, ki seveda ve zadeve iz prve roke, spominja na dr. Keya. Razne dogodivščine iz bolnišnic, točno iz ginekoloških ordinacij, porodnišnic, seveda večinoma žensk, pa tudi moških s svojimi najrazličnejšemi težavami, resničnimi ali namišljenimi, je realno prikazal na značilni anglosaksonski humoren, včasih celo bizaren način. In kako je vplivalo tudi na njegovo osebno življenje. Je pa po tej knjigi posneta tudi serija, katere scenarist je ravno omenjeni bivši zdravnik.

 4. Samoslav

  Spoštovani Brovnica
  Morda nisem bil dovolj jasen, pa bi rad še nekaj pojasnil. Prijatelj, o katerem sem pisal, je imel več kot samo težave. Ni mogel ne stati, ne sedeti, tudi hoditi skoraj ni mogel več. Vse se mu je poslabšalo v zelo kratkem času, odlašati ni mogel več, in zato je padla odločitev, da gre samoplačnisko. Pravite, da mora biti premožen, če si je to “privoščil”. Ali se kdaj vprašate, kako premožni so ljudje, ki se vozijo v avtomobilih za 30, 40 in več tisoc evri? Če nekdo da za svoje zdravje osem tisoč, se vam pa zdi premožen? Res je, imel jih je, a do premožnosti mu še kar veliko manjka. Jaz mislim, da bi vsak med nami dal zadnji cent, če bi to pomenilo, da bo lahko kolikor toliko normalno živel. Najbrz tudi vi.

  • Borovnica

   Sam se vozim v 50k€ dragem avtu z katerega sem placal 15k€…
   To ni merilo. No mogoce je skozi slovenske zelodce.
   Bistvo je, ali se vam zdi fer in posteno da zaposleni, ki mu ob neto plači 2500€ zaplenijo vsak mesec 500€ samo in le za zzzs svoje tezave resuje samoplacnisko?
   No further questions your Honor. The whitnes may step down.
   Vprašanje je zgolj in samo retoricno.

 5. Miller

  Taubi je predlani po medijih oznanjal: “vse je pripravljeno, s prvim začnemo.”

  A bi mogoče kakšen poslanec opozicije povprašal Taubija, če se da kje prebrati tisto, kar je bilo pred letom dni “pripravljeno”.
  Obenem bi lahko dali ta pripravljena čtiva prvošolcem, da preberejo nekaj na njihovem strokovnem nivoju.

 6. TL

  Žalostno, ampak naša realnost je taka.

 7. Peter KlePec

  Re Apaurina
  Iz zgodbe sledi, da bi Apaurina lahko oddelala se mnogo vec pacientov, ce bi ZZZS to placala. Ta placa 100 pacientov in pika. Zato Apaurina poleg 60 ur oddela se 8 ur za samoplacnike.
  Torej ni problem ne zdravnikov, ne njihovih kapacitet, ampak EDINO denar, ki bi moral biti, pa ga ni za tistih 300-100-8=192 pacientov, ki sicer placujejo ZZZSu prispevke, za samoplacnistvo jim pa zmanjka.
  Resitev je ena: Apaurina dela 100% kot zasebnik in ponudi ZZZSu konkurencno ceno.
  Drzava privabi iz Filipinov&co. Apaurino2, tako da Apaurina 1 in 2 vsaka oddelata po 150 pacientov.
  Drzava odpusti 20% uradnikov, ki niso smotrno zaposleni in prelije sredstva za obravnavo pacientov v cakalnih vrstah.
  Drzava dovoli ustanovitev ZZZS2, kot konkurenco ZZZS1.

 8. samoslav

  Javnega zdravstva ni. Kajti če bi ga imeli, bi morali imeti tudi tajnega, kajti nasprotje od javnega je tajno. Morda ga celo imamo. Za izbrance . Ampak kolikor vem, izbranci na zdravljenje hodijo v tujino. Kučan, denimo.
  Imamo pa državno zdravstvo, ki zajema vse, ki se kakorkoli ukvarjajo z zdravljenjem bolnih ali poškodovanih ali jim nudijo vsakovrstno tehnično in drugačno podporo. V tem zdravstvu ni vse tako slabo, kot se govori, pri čemer veliko pomagajo tudi zasebniki, ki imajo koncesijo.
  Ko se govori o zdravstvu, se največkrat govori o zdravstvenem sistemu, ne pa o zdravnikih, požrtvovalnih medicinskih sestrah in bratih, tudi ne o bolničarkah in bolničarjih, čistilkah itd. Ko govorimo o njih, potem ne moremo reči, da je naše “zdravstvo” slabo. Ravno nasprotno, izkušnje kažejo, da deluje dobro, ponekod celo odlično. Zdravstveni sistem pa je zanič. Zastavljen in voden od aparatčikov, ki v njem vidijo priložnost, da se tako ali drugače obogatijo. Skratka, so koruptivni ali pa korupcijo dovoljujejo.
  Za zdravje Slovencev bo bolje poskrbljeno, ko bomo dobili več zasebnih ordinacij in bolnišnic, kamor bodo prišli tisti, ki si bodo lahko privoščili, da za svoje zdravje nekaj dajo tudi iz svojega žepa. Zavarovalnica pa jim bo krila določen odstotek stroška.
  Primer: prijatelj bi moral čakati na operacijo hrbtenice več mesecev, zato se je odločil, da bo šel v zasebno kliniko. Plačal je 8000 EUR. Danes hodi kot prerojen. Če bi mu država pomagala vsaj z 20-30 odstotki, bi lahko rekli, da jo je “poceni odnesel”. In ker je šel k zasebniku, je sprostil eno mesto za nekoga, ki nima tega denarja. V tem pa je bistvo takšne ideje.
  Toda v Sloveniji še vedno veje duh komunizma, kjer je vse zasebno treba preganjati, kajti oblastniki in njihovi pajdaši od zasebnika ne dobijo nič, od državnega pa veliko.
  To pišem z bolniške postelje na Golniku, kjer so mi odstranili rakavo prostato.
  Pa lep in dolg dan želim vsem nergačem!

  • Borovnica

   S tem da je drzava beri Zzzs skozi prispevke temu samoplacniku zaplenila dobersen del place saj da si privoscis operacijo za 8k€ ne moras biti ravno siromak in moras imeti nadpovprecno placo.
   Posteno, ni kaj.

 9. uroš gabrijelčič

  Ko gre za takšne parodije, je treba imeti nekaj literarnega posluha ali pa vsaj nekaj več izobraženosti. Tisti, ki to premoremo, smo razumeli besedilo, Pa čeprav ni bilo po šiptarsko intonirano!

  • Miller

   Oooo, kakšen napuh.
   Sporočilo v sestavku razumejo tudi preprosti in odkritosrčni ljudje, brez literarnega pedigreja in izobraženosti ter znane slovenceljske hinavsko podle in nadute večvrednosti, o kateri je pisal že Cankar.

   • uroš gabrijelčič

    Kje je Cankar pisal o slovenski hinavsko podli večvrednosti?

    • tohuvabohu

     Hehe, če so hlapci več vredni kot gospodarji, potem ima prav …

  • tohuvabohu

   Zdaj je v modi poglobljeno branje …

 10. Borovnica

  Briljantno.

 11. vernon coleman

  Ojoj, nimam besed za tole. Menim, da je tole besedilo pod vsako kritiko, celo za zdravnika iz notorično neprepihane Poljanske doline in člana raznih esdees skupin ”za zdravstvo”. Je res avtor dr. Kalan, je namreč zmes Kreckovih esejev s polanonimnim šaljivcem FordPerfectom.
  Sploh ne vem, kje začeti kritiko – tole ni ne duhovito, ni resno, ni pomembno, je le politikantsko, plitvo, bedno, neizobraženo, zlagano, celo infantilno. A je to neka konstruktivna kritika dr. Kalan? Pozabili ste še omeniti znano dejstvo, da snažilke menda več zaslužijo od grofa dr. de Contestabileja (brez vile v obnovi), kajne? Je to vaš prispevek k napredku v zdravstvu, vi to resno?
  To so ti ”bogovi v belem”, that’s it. Srce me v resnici boli, ko rečem: oh, kako bedna mizerija. Sliši se grobo, toda po takih člankih bi rekel: članstvo v SDS lahko počasi sprejmemo kot ultimativni dokaz duševne motnje. Moje zaupanje (to je le zasebno mnenje) ste tudi ostali zdravniki 100% zapravili, celo pred korona-nategom, jaz vam ne verjamem več ničesar. Tako lažete, da niti sami sebi več ne verjamete. Treba je omogočiti ljudem, da nehamo to totalno sranje prisilno financirati in se odrečemo temu očitnemu šarlatanstvu. Ste res vsi po vrsti totalni zahojeni šarlatani in celo skrajno pohlepni za povrh?? Medicina, ki naj bi bila nekaj izvorno plemenitega in humanega, rabi en velik reset.

  Edina misel, ki vodi vse te eseje, je očitno spet ena in ista:
  Xhon, na shpeto!

  • Rokovnjac

   All indicarors show,da je tebe namigov en Shiptar,am I right or wrong???

  • APMMB2

   Gre seveda za kozerijo in na za esej. Kozerija pač pretirava in na humoren način obravnava resno zadevo.
   Razmere v Sloveniji so kritične, v zdravstvu pa še posebno.
   V Sloveniji imamo okrog 10.000 zdravnikov. To je kar velika množica , ki se statistićno zlahka razporedi po gaussovi krivulji in v kateri najdemo vse od svetnikov, do zločincev. Gauss nas uči, da so na robu ekstremi, te pa ne smemo šteti, kot reprezentante množice, ki jo obravnavamo.
   Kot množico je potrebno upoštevati sredino, povprečje, saj le tako dobimo tisto, kar pravzaprav želimo obravnavati.
   Prav to povprečje pa se upira preživelemu zdravstvenemu sistemu. Prav to povprečje je nezadovoljno z razmerami,ki vladajo v Sloveniji, kjer vsemogočni bog golobje rasti zamenja skoraj vso vodstvo v zdravstvenih ustanovah in si nastavi sebi lojalne kimavce.
   Prav ta povzpetnik prizna peščico ex kolesarjev za glas ljudstva, ki zavira reforeme v zdravstvu in želi zdravstvo vrniti 50 let nazaj, v čase propadlega samoupravnega socializma.
   Ko se zopet vrnem h Gaussu in ocenim zdravnike po kvaliteti njihovega dela, je moč ugotoviti, da imamo v Sloveniji špice na področju medicine. Te se uvrščajo v najvišje plačne razrede recimo 60. njegovi kolegi pa po zakonu uravnilovke celo v 56. ali 57. razred.
   Ali naš esejist res mili, da so zdravnki zarobljeni in da ne znajo ceniti svojega dela.
   Če lahko direktor banke mlati 50.000 ali celo 100.000 ojrov na mesec, zakaj pa vrhunski zdravnik ne sme preseči 5.000 ojrov?
   Da ne rečem, da je med vrhunskim zdravnikom in direktorejem banke še cel bataljon, ali dva takšnih, ki z lahkoto presegajo vrhunskega zdravnika.
   Vrhunskega zdravnika pa sistem poniža s tem, da dela še v privatni ambulanti, kar z delom zasluži še nekaj ojrov, to pa mu novinarska sodrga očita, kot pohlep, kot zasluškarstvo, ki najeda državno zdravstvo. Kje je tukaj morala?
   In končno, kaj ima SDS s stavko zdravnikov? In, kaj je s stavko zdravnikov narobe, če zdravniki zahtevajo vsaj podobne razmere,kot jih imajo zdravniki v državah, kjer zdravstvo funkcionira in so zadovoljni pacienti in zdravniki ter vso zdravstveno osebje?

  • ren

   Vernon – dvorni norček tega foruma. Hvala za zabavo.

   • vernon coleman

    Najprej nekaj razčistimo, absolutno ne prenesem ne Goloba (saj je že vnaprej bilo zelo jasno, da je navaden blefer s slabim okusom), ne SD-ja. SD je mimogrede že od nekdaj najbolj tobačna stranka.
    Imena vseh 38 odvratnih prodancev se še hranijo.

    Nisem ideološko fanatičen, tudi Xhonija sem 1x v preteklosti volil.
    Toda nisem še postal dementen in še predobro se spominjam, kako gnusno poceni so nas prodali, kako so pred nami kradli med korona-”pandemijo” in ”reševali življenja”, kako so vsakodnevno blesteli in se izživljali nad nami: Poklukar, Kazzo, dr. Kreck, Logarca, Lejko Zupanc, Beovićka, Fafanđželi, ”mlada zdravnica” Tina Bregant, gorenjska pižmovka in ostali covid-fašisti, kako je Hojss zaplinjal Ljubljano vsepočez, kako gnusno so povsod cenzurirali resnico o tem smrtonosnem vele-nategu. Verjemite mi, enkrat bo prišplo na dan, za koliko krvavih srebrnikov so nas vse prodali, za vsakega bomo vedeli. Kaj so šele počeli z ubogimi starčki v DSOjih… A ste že kaj osvežili govid cepljenje zadnje čase, zakaj ne? Prišla je zelo nevarna različica – **covidiot-omega**, je Gebrejezus posvaril, pa Gebremarija.
    No, vendarle se premika, Desmet kmalu pride v Slovenijo, s knjigo, ki bi vas morala zanimati, če bi vi res bili to, za kar se izdajate – Psihologija totalitarizma; zelo se boste morali potruditi, da ga ignorirate- vi nevedni, potuhnjeni intelektualno prikrajšani strahopetci!!
    Je dr. Kalan alias dr. Van Nostrand morda dobil kak sladki dodatek med korono? Ups… vse jasno.
    Zato, Xhoni, faleminderit, por, jo, faleminderit!

    • tohuvabohu

     Naj nekaj razčistimo. Če ne bi bilo tobaka, alkohola in podobnih sladkosti civilizacije, bi pokojninska blagajna že zdavnaj crknila. Če bi bil jaz predsednik vlade, bi uvedel subvencioniranje tobaka in alkohola in potem nobena pokojninska reforma ne bi bila potrebna.

     • vernon coleman

      Glej, kolega, tole pišeš samo iz žlehtnobe, samo, da si proti. Le zaradi tobaka smo 1,5 milijarde v minusu in to vsako leto: stroški (2 mia.) niso le stroški zdravljenja (nekaj 100 mio.), so predvsem stroški invalidnosti, nege na domu, 3.000 je samo bolnikov s kisikom na domu (zakaj le – kaj misliš, hm?? in o tem ni nikoli nobene novice???), onesnaženje, požari, itd. daleč največji strošek pa je izguba DELA, kajti kadilci se pogosto invalidsko upokojejo hitro po 50. letu, nekateri celo prej, in to s KOPB, z raki, po infarktih, kapeh, gangrenah… nisem niti omenil kriminala, prepovedanih drog, in ostalega.
      Skratka, ne piši na pamet, samo zato, da kontriraš. Raje povejte to dr. Van Nostrandu, ki tukajle precej slabo duhoviči—
      Tole je pa kopiran komentar (ni moj, napisal ga je SamSvojMojster) s cenzuRTV, začuda je obstal, citiram:
      Pri “pogajanju” z 5 letnim otrokom v trgovini (tako se obnaša Fides), ne pomagajo nobeni strokovnjaki, saj zaleže le “trda” roka. Daleč najbolje plačana skupina javnih uslužbencev izsiljuje še bistveno večje plače, ker oni so po njihovem bogovi in jim to pripada. Še vse dosedanje vlade so jim popustile. Zdaj se je končno našel nekdo, ki želi temu narediti konec.
      V povprečju želijo za dobro povprečno slovensko plačo zvišati svojo plačo. In to z 50-60 letnega dopusta, da lahko popoldne “fušajo”. Brezsramnost “par excellence”.
      Trdo povedano, a resnično.

      Kolega tohuvabohu – držite se tegale:
      »Nobenega drugega bolj opogumljajočega dejstva ne poznam od tega, da ima človek brez dvoma sposobnost zavestno izboljšati svoje življenje.«

     • tohuvabohu

      Glej, brihtna buča, vsakega od nas, ne glede na to, ali je s čim zasvojen ali ne, prej ali slej doleti taka ali drugačna bolezen ali še kaj hujšega. Nihče (razen zaradi nesreč) ne umre zdrav, ne glede na starost. Stroški so torej v vsakem primeru. Bi pa ob krajši življenjski dobi imela korist pokojninska blagajna. Če tega ne razumeš, si navaden butec.

      Btw, tvoj smisel za dojemanje humorja je pa sploh nekaj posebnega. Toliko si zateleban v svoje fantazme, da sploh ne vidiš nič drugega. A je to od Janševega solzilca?

     • vernon coleman

      Tohuvabohu, v ste res malce ”trd” v glavo. 2,00 mia – 500 mio je 1,5 mia. 1,5 mia. je 1.500 milijonov Evrov izgube vsako leto, kapiš? Tobačni morilci po drugi strani dobijo v krvave roke 500 mio., da s tem podkupijo ključne zdravnike, novinarje in politike, to je vsa skrivnost, država pa ima izključno izgubo s to svinjarijo! Recimo, sem dobro obveščen, da je prav tako ponudbo dobil Loredan, jo zavrnil in zadevo prijavil KPK. Mislite, da se je kaj zgodilo??
      G. Tohuvabohu, ne ponavljajte ciničnih neumnosti za najbolj pokvarjenimi lobisti.
      In vsi ”prihodki” od smrtonosnih cigaret so v večini le trganje zadnjih bankovcev iz rok hudo zasvojenih revežev, ki jim itak tako ali drugače pomaga država… Ne ga srat s tem še naprej, a je jasno?

     • tohuvabohu

      Tebi se blede, siromak. Nobene tobačne propagande ne ponavljam za lobisti. Hotel sem le povedati, da ima vsaka palica dva konca in da stroškom zaradi bolezni ni mogoče ubežati, nasprotno, s podaljševanjem življenjske dobe se bolezni samo še kopičijo. Treba je gledati stvarnost z obema očesoma, a ne, miško.

     • vernon coleman

      Ojojoj, bukselj, še vedno ničesar ne dojameš. Smrdljivo tobačno trdo in smrtonosno drogo, glavni vzrok smrti zaradi raka, glavni vzrok krute bolezni KOPB – imenuješ z visokoletečim imenom ”sladkost civilizacije”(????); s tem veliko poveš o sebi. Ali tisti reveži s pol obraza, ki jih družba izloči, po rekonstrukciji zaradi raka obraza in vratu tudi mislijo tako?
      Kot drugo, žal res ne štekaš, da je 1 in 1 enako 2, da imajo kadilci bolezni že ves čas, najkasneje od svojega 20. leta dalje, vse je slabše- sžb, pljuča, rak, … s tem, da umrejo 15 let prej prav ničesar ne prišparajo nobeni blagajni, le manj dela prispevajo in več nege terjajo. Zaključujem to debato, dovolj je zdaj, dojemi že, amater mali, če ne bo ‘zapelo’ kaj drugega.

     • tohuvabohu

      Kakšen strokovnjak si pa ti? Glede na traparije, ki jih govoriš na temo protikovidnih ukrepov, zelo hud … In ne, mene se ne boš kar tako znebil, sploh pa ne s tako slaboumnim razumevanjem stvari, kakršnega iz dneva v dan izkazuješ tukaj.

    • ren

     V prejšnjem – zgornjem – postu se nisem zmotil.

    • uroš gabrijelčič

     In seveda so bili ukrepi med pandemijo samo slovenska posebnost, nošenje mask, cepljenje in omejevanje gibanja pa kaprica JJ in takratne vlade. Res ste revež, Vernon, ker vam spomin bodisi nagaja bodisi niste bili obveščeni o dogajanju v svetu. In ja, covid idiotov smo imeli dovolj in veliko jih je očitno preživelo veliko v naš čas!

     • vernon coleman

      Covidioti med nami so tisti, ki so verjeli debilnim ali podkupljenim novinarjem (motečim so pa dali odpoved!), ki so se cepili z ekperimentalno in nepreizkušeno mRNA tehnologijo (ne cepivom), ker je podkupljena $troka (kakih 50 judežev) tako rekla proti govidu (ste se že cepili 5.?? Zakaj pa zdaj ne??), ki so strahopetno težili z maskami, razkužili in drugimi prevarami za retarde, tisti, ki so zapirali zdrave ljudi v občine, otroke v domove, zaklepali telovadnice in igrišča, umirajoče starčke pa priklapljali na morilske kvazi-respiratorske naprave, jim dajali midazolam in morfij ter jih kruto strašili in izolirali. Da ne omenjam odvratnih zaslužkarjev in ponarejenih TV-pridigarjev, ki so se še sadistično norca delali… A ni to Stockholmski sindrom, da še občuduješ tistega, ki te zatira? Big brader Gjony ima vedno prav, tudi, ko se moti, kajne?
      Ne, tako sploh ni bilo povsod po svetu, niti v Evropi ne, a za zaplankance je morda bolje, da v to verjamete, tako kot še vedno verjamete v svojega Xhonyya. Zadnjič je mladim povedal: ”Če se ne boste ukvarjali s politiko, se bo politika ukvarjala za vami..” Ma, može seljak iz partije, ali ne može partija iz seljaka…

   • vernon coleman

    G. ren, vsakokrat poskušate žaliti, tako – na prvo žogo, to res počnete vedno znova in vedno na svojem relativno nizkem nivoju, toda – ni pa vam uspelo niti enkrat z argumenti ovreči niti ene same stvari, ki sem jo napisal. Opogumite se že enkrat, ljudje vas že čudno gledajo…

    • ren

     S svojimi posti si TEČEN! Kapiš?

     • vernon coleman

      Hvala, enako. In kje so vaši argumenti? Jaz sem jih kar dosti navedel, kot vedno, celo referenco Petra Doshi-ja, tako bilten SZO kot bmj.com, lahko pa bi tudi Johna Ioannidisa ali 100.000 podpisnikov deklaracije Great Barrington. Saj vem, da za vse to prvič slišite… ubožec nevedni. Ste vi morda možganski maloposestnik, ali zakaj ni mogoče z vami kulturno in argumentirano razpravljati (z deni-jem pa se deni-mo – da?)?

  • Andrej Babnik

   Verodostojni,z dejstvi podkrepljeni odzivi,se podpišejo s pravim imenom in priimkom.

 12. ren

  Nocoj je v Odmevih bil gost dr. golob. Ne, ni zdravnik. Je pa ljubiteljski predsednik slovenske vlade. Torej amater. V odgovorih gospej Rosviti je dolgovezil, leporečil in skoraj nič povedal. Nekajkrat je celo rekel, da vlada dela za ljudi. Ma, oštja, tale bi moral že včeraj odstopiti.

  • tohuvabohu

   Hvala za novico.

   Frazo “delamo za ljudi” je izumil Fric Cmerar mlajši, kakor še več drugih traparij. Ko slišim tako govorjenje, se brž primem za denarnico.

  • miro

   Skratka, amaterji vsepovsod.

 13. deni

  Satirično tudi nekoliko ironično povsem realno napisan članek, ki odseva stanje v zdravstvu in sploh. Seveda se v zgodbo vtakne Glas ljudstva, ki ga upravlja samooklicani skrajno levičarski strokovnjak z majskim hroščem, ki se spozna na vse, sploh pa na zdravstvo kot takšno, oziroma na proticepilsko bicikliranje ob pandemiji covida.

  Menim, da eden boljših, oziroma današnjemu času primeren članek. Napisano v relativno mirnem času, ko ni videti na pohodu kakšne epidemije ali bog ne daj pandemije.
  Vendar ne morem mimo pandemije covida. Zakaj, ker sem ravno prebral knjigo Alberta Camusa Kuga napisana 47. leta. Videnje v prihodnost. Predlagam v branje, ker opisuje resnično zelo čudno stanje, v mestu kjer razsaja kuga, ko ljudje postanejo drugačni in se pristojni borijo proti tej nadlogi kakor vedo in znajo. Izolacija, prostori za bolne itd. Zelo podobno kot ob covidu, seveda bolj kot prispodoba.
  In na tej t.i. nesvobodi so gradili NVOji in zdajšni PV, da so ljudje tudi v afektu volili nekoga, ki jim bo dal svobodo. Seveda sčasoma bolezen prestane in se potuhne, vendar čaka na boljše čase. Toliko v razmislek.

  • uroš gabrijelčič

   Primerjava Camusove knjige Kuga je kar posrečena, predvsem v tistem delu, kjer avtor slika, kaj neki družbi prinese dolgotrajna izoliranost in nemožnost bega v neke druge, normalne razmere. Tekst je sicer filozofsko naravnan, pač v skladu z avtorjevo eksistencialistično usmeritvijo. Ne glede na to, je v slikanju človeške stiske in različnih odzivih nanje prepričljiv. Vsaj zame.

   • deni

    Uroš drži, da je filozofsko naravnano pisanje z njegove strani. Obenem pa napisano v takšnem jeziku, da lahko, če hoče vsak kolikor toliko normalen človek razume poanto. Pač razlaga vse dobro, slabo, prizadetost, nemoč, stanje duha itd. in ne zavija v filozofijo ala Žižek in podobni, ki nazadnje niti sami sebe ne razumejo.

    • uroš gabrijelčič

     No, saj sem napisal nekaj podobnega, v predzadnjem stavku.

    • deni

     Mogoče sem nekoliko čudno odgovoril, vem, da razumeš in kaj si hotel povedati. Moj način, ki mi je bolj v škodo kot korist. Mi je pa všeč, ker bereš in razumeš stvari, ki jih povprečen človek ne, ki iz ene vesti v medijih potem pozna vse skrivnosti sveta.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar


Evropske volitve: recikliranje “znucanega” Antijanša sentimenta prek trave, Palestine in evtanazije

Zadnje dni smo deležni precej intenzivnega uvoda v kampanjo za volitve v Evropski parlament. Ob žalostnem propadanju, samodestrukciji Socialnih demokratov, lahko spremljamo tudi nekakšno “die hard” politiko vladajoče Svobode, ki želi državljane v stiski zaradi katastrofalnega vladanja z različnimi medijskimi spini odvrniti, preusmeriti od vseh njenih napak, laži, zablod in ponovno, vsaj deloma, prebuditi ideološki antijanša sentiment, ki jih je izstrelil na oblast.

Legalizacija “trave”? Kulturna vojna na področju omame

Zadnja v sklopu referendumskih pobud, ki so razgibale dogajanje na domačem političnem parketu, je bila pobuda stranke SDS, da bi državljane Slovenije na posvetovalnem referendumu povprašali o tem, ali se strinjajo, da je potrebno predstavnike ljudstva, ki sedijo v parlamentu, testirati na prepovedane droge. Povsem resna ta pobuda SDS ni. A tudi povsem neresna ni.

Referendum o češnjevem cvetu

V teh aprilskih dneh prezgodnjega poletja mi je topel veter s kupom bledih cvetov na prag prinesel spomin na čudovit iranski film Vonj češnje. Avtor scenarija je Abbas Kiarostami, ki je film 1997. leta tudi režiral. Kiarostami je bil eden prvih iranskih režiserjev, ki je v devetdesetih vzbudil pozornost svetovne javnosti za iransko kinematografijo. Film prikazuje križev pot običajnega moškega poznih srednjih let, ki se odloči, da bo končal svoje življenje. Toda za to dejanje potrebuje nekoga, ki bi mu pomagal napraviti “samomor”. Torej se znajde v položaju, ki bi mu danes politično korektno rekli: pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Ko je Iran poslal drone nad Izrael, je Milan Brglez zaman molil za zmago

Kongres vladnih socialnih demokratov, ki je vrhunec doživel v soboto zvečer po srednjeevropskem času, je po naključju sovpadel z začetkom novega bližnjevzhodnega konflikta, potencialne vojne med Iranom in Izraelom. Ko so delegati premlevali rezultate prvega kroga glasovanja, so iranski droni in balistične rakete že leteli proti Izraelu. Po zaslugi delegatov, ki so s pičlimi 10 glasovi prednosti za naslednika Tanje Fajon izvolili Matjaža Hana, Milan Brglez ne more postati zunanji minister, kar je morda celo boljša novica kot ta, da je Han novi predsednik socialnih demokratov in da je na nek način “upokojil” staro gardo s Kučanom na čelu, ki je navijala za Brgleza. Vseeno pa ne gre spregledati, da je Brglez ne glede na vse prejel visoko podporo, zato SD ostaja še naprej razdeljena. Bo Matjaž Han res rešitelj svoje stranke ali le njen stečajni upravitelj?

Kučanova poslednja bitka: Predsedniške volitve v SD

Stranka socialnih demokratov (SD) bo na sobotem kongresu v ljubljanskem hotelu Union volila novo vodstvo. Nekdanji tovariši bodo po le nekaj letih zamenjali svoje vodilne kadre, ki jih je načela afera Litijska 51. SD je ob Janševi SDS edina še preživela stranka slovenske tranzicije. Samo ti dve stranki sta obstali vseh teh dolgih in burnih trideset let, vse druge stranke, gibanja in liste so bodisi mlajši bodisi počivajo na političnem pokopališču. Sobotne volitve novega predsednika SD bodo zato tudi simbolni spopad za prihodnji koncept slovenske socialdemokracije, če seveda verjamemo v njen obstoj, izvolitev Brgleza ali Hana pa bo v marsičem res poslednji poskus stare garde, da še naprej upravlja s stranko, ki si jo predstavlja kot naslednico nekdanje Zveze komunistov.

Namišljeni strelski pohod in realne organizacijske bombe v delovanju vlade in policije

Za Slovenijo je precej stresen teden, ki ga je zaznamoval preplah zaradi grožnje s strelskim napadom na šole. Informacije o ogrožanju otrok so vedno zahtevno področje za vse: za odgovorne, politike, starše, učitelje in učence, zato dovolj jasnih in pomirjojočih odgovorov na vprašanja državljanov nikoli ni. Zmeda je zato deloma logična. Je pa ta, zaenkrat neškodljiv “eksperiment” ali obremenitveni test, kakorkoli že hočete, pokazal na dve ključni stvari: precejšnjo neusklajenost, (ne)pripravljenost vodstva Policije in celotne vlade, da se strokovno sooča s takšnimi in podobnimi grožnjami ter jih hitro, strokovno razišče, in še večjo vladno nesposobnost komuniciranja takšnih kriznih dogodkov z državljani.

Vladni sklad za medijski mir

Razdeljevanje državnega denarja po političnih ali celo klientelističnih “merilih” je seveda nepošteno. Vendar pa ni moj namen, da bi moraliziral o tem, kako se sredstva iz medijskega sklada razdelujejo po tako očitno subjektivnih kriterijih, da kdor ni naš, ne bo dobil nič. Res je, to je grdo in kaže na popolno izgubo občutka za spodobnost. Včasih so se politiki vsaj pretvarjali, da jim ni vseeno. Vsekakor pa največji problem našega medijskega prostora ni pluralizem. Niti to ne, da večji del medijskega mainstreama gravitira na levo. Se jim pač splača oziroma so kadrovsko tako sestavljeni, da drugače enostavno ne morejo. Edini pravi in resni problem slovenskih medijev je ta, da so v večini primerov slabi.

Deklica Danka in transgeneracijski prenos travme

Zgodba srbske deklice je tako šokantna, da se nočem niti spuščati v podrobnosti. Srbi, ki so pred letom ali dvema doživeli strelski pohod 13-letnika, očitno dobro seznanjenega s kazensko odgovornostjo mlajših mladoletnih oseb, se lahko zdaj ponovno sprašujejo, kaj se (jim) dogaja. Toda tudi tokrat je odgovor iskati v vprašanju t.i. transgeneracijskega prenosa travme. Generacija, ki podeduje nerazčiščeno, zlasti pa pravno in moralno nesankcionirano patologijo svojih (starih) staršev, neizogibno doživi soočenje z nepredstavljivo fenomenologija zla.