V deveti teden: Bodo zdravniško stavko odgovorni končno rešili ali odstopili?

Fotomontaža +PORTAL

Avtor: | 10. marca, 2024

Predsednik vlade je pred časom v javnem nastopu povedal sledeče: “Jaz mislim, da ko smo šli na volitve, smo vsi imeli en cilj, da začnemo živeti v normalni državi. To je bil ključni cilj.” Pa vas danes vprašam, gospod predsednik vlade Robert Golob, ali je po dveh letih vašega vladanja tole ta “normalna država”, ali pa moram še počakati, da pridemo končno v normalno državo. Jaz namreč mislim, da ste dali še eno obljubo več, ki je nikoli ne boste mogli uresničiti.

Kdaj se boste naučili in prenehali obljubljati stvari, ki jih ne morete uresničiti?

Kmalu bo 90. dan, odkar je Fides 18. decembra lani napovedal enodnevno prekinitev dela. Vsak čas bosta dva meseca od pričetka najdaljše stavke zdravnikov, ki jo je do sedaj organiziral njihov sindikat. Več kot dovolj časa, da bi vlada, njen predsednik ter ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel s pogajanji ustavili stavko in nas rešili pred vse hujšimi razmerami v zdravstvu. Predsednik vlade in njegova ministrica sta se zbudila šele v zadnjih nekaj dnevih, ker sta spoznala, da sta vse zavozila; kot poroča Fides, hoče premier tudi na silo reševati nastalo situacijo, kar pa se seveda ne da. Zato grozi s totalno vojno proti zdravnikom in sindikatu Fides, kar je nasilje nad zdravniki, ki je v demokratičnih družbah absolutno nesprejemljivo.

Premier Golob bi se moral zavedati, da ima opravka z izobraženimi ljudmi, ki zahtevajo kulturno komunikacijo in ki se branijo nasilne komunikacije.

Če je stavka do 1. marca potekala dokaj milo in jo večina pacientov sploh ni zaznala, saj so zdravniki dejansko delali praktično vse ure, razen ko so bili na stavkovnih sestankih (in so tudi prekomerno delali v dežurstvu itd.), bo odslej popolnoma drugače, ker bo zmanjkalo zdravnikov, ki ne bodo več delali nadur, zato se bo obseg dela zdravnikov zmanjšal in nastopile bodo izredne razmere. Kljub resnosti situacije se pogajalski skupini nista sestali že od 22. februarja. Vlada vseskozi ponavlja, da je potrebno prekiniti stavko. Ampak kako, če se noče pogajati?

Zdravniki so prvega marca še zaostrili stavko in del njih je začel delati po normativih Evropske unije (40 ur + 8 ur na teden). Ni izključeno, da se jim bodo pridružili v nadaljevanju še drugi zdravniki, ki trenutno še vztrajajo v stari organizaciji dela. Posamezne skupine zdravnikov razmišljajo o kolektivnih odpovedih delovnega razmerja.

+++

Javno zdravstvo, ki je do sedaj, kot je bilo videti, obstajalo zgolj zaradi prekomernega dela zdravnikov, je vstopilo v novo krizo, saj bodo direktorji lahko obremenjevali zdravnike, ki so se odločili, da ne bodo več prekomerno delali, le v kontekstu 40 ur in 8 dodatnih ur na teden. To bo pomembno znižalo število razpoložljivih ur, nadur ki so jih do 1. marca 2024 opravili zdravniki, in posledično tudi število storitev ter zmanjšalo dostopnost do zdravnikov in podaljšalo čakalne dobe.

Več kot jasno je, da smo lahko imeli tak zdravstveni sistem, kot smo ga imeli, samo zaradi prekomernega dela zdravnikov, ki so bili za nameček še diskreditirani v javnosti kot zaslužkarji in dvoživke. Zaradi neuspelih pogovorov med vlado in zdravniki (Fidesom) smo padli v še globljo krizo. Ministrica za zdravje se že od samega začetka ne ukvarja s stavko in v pogajanja vlaga zelo malo ali skoraj nič svojega časa. Predvsem pa se še vedno izogiba neposrednih pogovorov z Fidesom. V zadnjem času navaja, da je bila prisotna pri razgovorih med sindikatom in predsednikom vlade, vendar pozabi povedati, da je bila ves čas pogovorov čisto tiho, popolnoma pasivna. Čeprav je pred časom zatrdila, da se da stavko rešiti v 14 dneh, od tega ni bilo nič. Stavka še vedno poteka in obremenjuje državo že osem tednov.

Valentina Prevolnik Rupel postaja ministrica, ki ji ni mogoče nič verjeti. Postaja zvesta posnemovalka predsednika vlade, ki mu tudi nihče več ne verjame.

Se pa Valentina Prevolnik Rupel (VPR) ves čas pripravlja na izredne razmere, ki bodo nastale, če se bo stavka predvsem zaradi njene neaktivnosti nadaljevala. Če dobro pogledamo, ministrica ni vložila pričakovanih naporov v pogajanja, ampak se raje ukvarja z planiranjem reševanja izrednih razmer, ki bi jih lahko s pogajanji že davno rešila. In tako postaja trenutno dejansko največja krivka za to, da se stavka nadaljuje. VPR tako ponovno in ponovno dokazuje, da ni kos ministrskemu položaju, ki bi ga morala že davno zapustiti, pa kljub temu še vedno vztraja.

Za vlado je pripravila in nato je vlada – in to sama, brez njene prisotnosti (!) – sprejela nabor ukrepov v obliki odloka, ki naj bi omilili posledice stavke. VPR ni bilo na seji vlade, ko je ta sprejemala ta sporni odlok, ampak je bila na dopustu, kar samo dokazuje, da ne ve, kakšne so obveznosti ministra, da krepko podcenjuje zdravnike in stavko, ki jo prepušča predsedniku vlade, ki je moral na vladi sam zagovarjati predloge ministrice ob sodelovanju državnega sekretarja z Ministrstva za zdravje. Nje pa preprosto ni bilo. Odšla je in se nato spet pojavila z izjavo za medije, od tam pa nemudoma odšla – ne da bi dovolila novinarjem dodatna vprašanja. Redko vidimo tako ignoranco, toda pri tej vladi smo dočakali tudi to. Polgem čakanju so novinarji dobili skromno izjavo, po kateri pa je VPR preprosto odšla.

Zanimiva je vsebina tega vladnega odloka: zdravniki morajo opravljati storitve z napotnico zelo hitro oziroma nujne storitve in napotitev na nadaljnje zdravljenje, zdravniki morajo izdajati bolniške liste in zdravniška potrdila, zdravniki morajo poskrbeti za zdravstveno oskrbo invalidov in oskrbovancev v domovih za starejše ter zagotoviti informacije v zvezi s stanjem oskrbovalcem in druge storitve, povezane z zagotavljanjem pravic iz zavarovanja. Ministrica je že zmanjšanemu številu zdravnikov in dodatno obremenjenim zdravnikom naložila dodatna dela, kot je izdajanje bolniških listov, ki ne ogrožajo zdravja ljudi.

Bere se, kot da naj bi zdravniki po tem odloku delali vse. Kar diši po prisilnem delu za zdravnike. Zakaj takšen odlok samo za zdravnike? Saj imamo še pravnike in učitelje – ali bo tudi njih doletel odlok, ki jim bo določal, kaj morajo delati? Ali smo res prišli tako daleč, da bo vlada predpisovala zdravnikom obvezno delo zaradi svoje nesposobnosti, da sklene demokratične dogovore z njimi?

Prav ste slišali: vlada, ki je bila proti odlokom Janševe vlade, je začela vladati z odloki. In čeprav je imela tako veliko za povedati o Janševih odlokih, tudi ona ravno tako sprejema odloke brez zakonske osnove.

Na to jo je opozoril tudi zdravniški sindikat Fides, ki je odlok spoznal kot protiustaven in ga vložil v presojo na Ustavno sodišče. Pravica do stavke se namreč lahko omeji le z zakonom, tega vlada ni predlagala, parlament pa ni sprejel. Za sprejetje takega odloka sicer ni niti ustavne niti zakonske osnove. Golobova vlada dela ravno to, kar je najbolj kritizirala pri Janševi vladi – izdaja neustavne odloke. Na podlagi tega danes nekateri dobivajo nazaj že plačane kazni za prekrške. Verjetno jih bodo dobivali nazaj tudi zdravniki, saj bodo kazni, ki jih bodo pisali sanitarni inšpektorji, brezpredmetne, nezakonite. Svojo nesposobnost za pogajanja ponovno dokazuje ministrica VPR, ki namesto da bi skušala vzpostaviti pogajanja, grozi zdravnikom z inšpekcijskimi nadzori.

+++

Stavka bi se takoj končala, če bi vlada realizirala določila iz podpisanega dogovora. Ker jih ne, potiskajo Fides v nadaljevnaje stavke in potem seveda nastradajo pacienti. Kdo je potem kriv: tisti ki stavka, da bi implementirali že sprejeti dogovor, ali tisti, ki dogovora ne spoštuje in ponuja nekaj novega? Prepričan sem, da bodo drugi sindikati, ki so padli na limanice Golobovi vladi, tudi nastradali. Kdaj bo to, pa samo še vprašanje časa.

Predstavnik zdravnikov iz EU, francoski kolega je jasno povedal: “Zares nemogoče je, da neka vlada v Evropi, slovenska vlada, podpiše sporazume, ki jih ne uresniči.” Povedal je tudi, da tako pada tudi kredibilnost slovenske vlade ne samo v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Tega bi se moral predsednik vlade zavedati in imeti bolj spravljiv govor, kot ga je imel pred dnevi v parlamentu.

Zakaj je bil premier v Državnem zboru tako agresiven, zakaj je tako diskreditiral druge? Na misel mi preide samo en razlog: da je potisnjen v kot in da mu skoraj ne preostane drugega, kot da grozi. To sicer ni nivo predsednika vlade, je pa to žal nivo Roberta Goloba.

V svojem govoru pred poslanci je nekajkrat grozeče povzdignil glas. Seveda bo rekel, da ni bil nasilen, a pozornemu gledalcu pač ne morejo uiti obrazna mimika in ostra govorica, ki jo je namenil Fidesu in zdravnikom. Fides želi streti z vojno, ki jo je očitno napovedal tudi zdravnikom, kar je obljubil že predhodnemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu in mu dal tudi to nalogo. Goloba ni sram sramotiti sindikat zdravnikov. Do sebe in vlade je nekritičen, nemoralnost očita zdravnikom, sam pa si ne nastavi ogledala, da bi videl, kako nemoralen je sam. Da je on tisti, ki ovira dogovor, da je on tisti, ki ne dovoli ministrici, da bi sodelovala v pogajanjih. S tem sramoti ministrico, ji onemogoča nadaljnje delo in jo pelje v neodložljiv odstop.

Zdravniška stavka je odgovor na kaos, ki ga imamo v zdravstvu, v katerem zdravniki ne moremo pokazati vsega znanja in sposobnosti, ki jih imamo. Stavka je družbeni fenomen, ki izbruhne, ko je zanj dovolj pogojev. Tu pa sta žaljenje in diskreditacija Fidesa s strani doktorja znanosti (!) Roberta Goloba popolnoma nesmiselna in samo oddaljujeta obe strani od pogajanj.

Pri stavki gre predvsem za to, da opozorimo politike, da gre nekaj zelo narobe v zdravstvu, in da pričakujemo od vlade, da se zbudi in da spremeni pogoje dela in cilje javnega zdravstva. Očitno vlada tega preprosto ni sposobna, pa če se še tako brani v javnosti in parlamentu, zato je najbolje, da odstopi čimprej in prepusti mesto novi ekipi, ki se bo morda iz Golobovih napak kaj naučila.

Zelo jasen pokazatelj Golobove neiskrenosti je tudi to, da sedaj zanika rešitve prejšnjega ministra Bešiča Loredana, jih ocenjuje kot neustrezne. Kriviti sedaj za vse napake te vlade v zdravstvu Bešiča Loredana , ki je v zanosu vladanja izjavil, da sta s predsednikom vlade eno (in bil v to tudi prepričan, vse dokler ni dobil v podpis odstopne izjave, ki ga je razčlovečila), je grdo, nekorektno in nekolegialno, gospod premier.

V nadaljevanju si ob takšnem predsedovanju vladi ne obetam nič novega, še manj pa dobrega. Zato mislim, da je počasi čas za slovo in zamenjavo na vrhu kot tudi v parlamentu. Čas je za volitve, čas je, da začnemo znova, kajti vse to, kar počne Golobova ekipa, je na žalost le izguba časa za Slovenijo in za ljudi, ki tu živimo in upamo, da nam bo uspelo nekoč dobiti neko resno vlado, levo ali desno, saj je vseeno, ki nas bo popeljala ven iz stisk, v katere smo padli v samo letu dni in pol.

Gospod premier Golob, da vam bo lažje, se spomnite, kaj ste obljubili na začetku mandata: “Jaz mislim, da ko smo šli na volitve, smo vsi imeli en cilj, da začnemo živeti v normalni državi. To je bil ključni cilj.”

Danes ne živimo v normalni državi, torej niste dosegli cilja, gospod premier. Zato je čas za časten umik, dokler je še čas.

46 komentarjev

 1. vernon coleman

  E sheh, më vjen shumë keq, por ti nuk je deri në fund…

  Me të vërtetë nuk mund të rregullosh budallallëqe.

 2. Andrej Muren

  Videti je, da golobovci pričakujejo, da bo odstopilo ljudstvo (= zdravniki). lasten odstop jim ne pride na misel. Kdaj pa je že kakšen levičar odstopil? Odstopajo, če kaj naredijo narobe le desni “fašisti” (grdi, grdi).

 3. Miller

  Javnomnenjska anketa Mediane kaže, da vlado podpira samo 14% anketiranih.
  Pred leti je bilo rečeno, da, če te podpira samo 20%, da moraš takoj spokat.
  A se bo našel kakšen posranec v parlamentu in to povedal ?

 4. ren

  Zdravniki, ne dajte se!!!

 5. IVA PŽ

  “Danes ne živimo v normalni državi, torej niste dosegli cilja, gospod premier. Zato je čas za časten umik, dokler je še čas.”(M. Krek)

  Časten umik človeka, ki je pred volitvami politične nasprotnike (celotno prejšnjo vladajočo koalicijo) razglašal za fašiste, človeka, ki je razlagal, do bo na volitvah za predsednico/predsednika preprečil zmago temnim silam, človeka, ki je javno razlagal o dogovarjanju – o čiščenju v policiji, na RTVS, …

  “Ko samo bedaki, naščuvani od do skrajnosti pokvarjene politike, verjamejo, da so krivi zdravniki.” (M. Miklavčič)
  V prispevku Zakaj stavkajo zdravniki se dr. Janez Remškar sprašuje:
  “Ne predstavljam si, kaj je razmišljala vlada, kako bo rešila zahteve Fidesa ob veljavni zakonodaji.” (op.: zakonodaja je stvar vlade in DZ – oktobra 2022 je vlada obljubila, da bo do aprila 2023 oblikovala ločen plačni zdravstveni steber in ga do junija 2023 vložila v parlamentarno proceduro)
  In dodaja:
  Sedaj so izplačila zdravnikom odvisna od “sivih las” in prebitih ur na delu in ne od obsega in uspešnosti pri delu.
  V zakonodaji nimamo urejenega vodenja in odgovornosti vodstev zdravstvenih zavodov(!), ni odgovornosti članov svetov zdravstvenih zavodov!
  Imamo ZZZS s skupščino, v kateri sodelujejo celo dobavitelji.
  ZZZS določa cene zdravstvenih storitev in pri tem imamo cene, ki se izvajalcem izplačajo in take, ki se ne izplačajo. Ali je to normalno?

  No, zdravstvena reforma je bila prioriteta njegove vlade, koalicije, ki ima absolutno oblast v DZ in vseh državnih institucijah.
  Nas ON in Tina vračata v normalnost? Halo??!

 6. deni

  Zdravniška stavka je samo odraz trenutnega stanja v slovenski družbi. Nihče ni zadovoljen, po drugi strani pa še vedno veliko ljudi, ki glede na zadnjo anketo še zmeraj verjamejo notoričnemu lažnivcu. Oziroma hočejo verjeti, zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov. Ko bo pa resnično “zagustilo”, pa bodo spet poiskali drugega s frazami, floskulami napolnjenega gospodarja, ki je samo po gofljanju levičar.

  Pravzaprav sploh ni več pomembno, kaj hoče FIDES, kaj vlada, ker je vsa ta tragikomedija samo še mrtvi tek dveh, kdo bo potegnil ta kratko. Kdo je kriv za trenutno stanje. Za prepir morata biti dva ali več udeležencev, ampak tukaj gre za hudirjevo resno stvar, zdravje ljudi.

  Seveda ima vsak komentator, vsak prebivalec te dežele pravico, da napiše kar misli, oziroma kaj ga muči. Zaenkrat še obstaja nekakšna demokracija, oziroma bolj psevdodemokracija. Sem že napisal enkrat, da sem po nazoru socialdemokrat, ampak ne takšen kot fajonovi pohlepneži, ki so prej skrajna levica pogoltna na denar, kot resna socialdemokratska stranka. Zato tudi na stavko gledam, kakor jo vidim skozi svoje oči.

  Vsak človeka gleda ali iz ptičje ali iz žabje ali še kakšne druge perspektive. Kar eden vidi, drugi ne in obratno. Vsi smo igralci in gledalci, opazovalci, suflerji v tej drami, vsaj dokler smo živi, potem pa itak ni več pomembno.

  Ampak mešanje SDS v stavko zdravnikov pa je čista demagogija. Nobena stranka, niti leva niti desna ni društvo za izdelovanje gobelinov, niti družabni krožek. Vsaka stranka dela na tem, da bi bila nekoč na oblasti in tu ni potrebno izumljati tople vode. Katera bo sposobna narediti tudi kaj za ljudi, pa je drugo vprašanje. Vendar s takšno večino v parlamentu, kjer svoboda lahko skoraj sama odloča, jim tudi Janša ne bi smel škoditi.

  Drug drugemu trgajo levi plen iz gobca in renčijo, ko so siti pa dremuckajo. Ampak kdor drugemu jamo koplje sam pade vanjo kot v primeru Litijske in še kje. Zdravniška stavka je samo odraz za sklepanje kompromisov nesposobnega, vase zagledanega narcisoidnega PV. Nabrani poslanci z vseh vetrov vlečejo dobre plače, razne ugodnosti in bodo do konca držali štango Golobu, seveda zaradi osebnih koristi.

  Mediji, sploh državni so sploh koruptivni, ker morajo živeti od vdinjanja oblastnikom in tu ni potrebno izgubljati besed. V bistvu vsako državo vodi korupcija, od spodnjega dela piramide do vrha, samo pod drugimi imeni. Omenjanje Goebelsa kot izumitelja tovrstne propagande je popoln nesmisel, ker se to počne že od nekdaj. On je samo izkoristil najnovejše izume kot so kino, radio in že tudi nekakšno TV, čeprav še v povojih. Če imaš medije imaš oblast, če imaš oblast pa imaš medije. Kaj tu ni jasno?

  • ren

   Deni, komunisti so povsod imeli socialdemokrate za najhujše sovražnike. Stalin za tiste usodne volitve v Nemčiji ni dovolil nemškim komunistom, da bi se za volitve združili s socialdemokrati v enotno grupo. Tako so se glasovi razpršili in zmagala je NSDAP, torej Hitler. To sem prebral v dveh različnih knjigah, ki obravnavata zgodovino – ena Sovjetske zveze, druga nacistične Nemčije.
   In naši bivši komunisti si nataknejo naziv Socialdemokrati. Kakšno norčevanje!!!

   • deni

    Ren, ravno zato pa vedno trdim, kako velika je razlika med samooklicanimi socialdemokrati in pravimi. Zato pa primer Nemčije, kjer so komunisti uničili socialdemokrate in omogočili Hitlerju pohod na oblast. Tudi v Rusiji so nekakšno tršo inačico SD Menjševike uničili Leninovi jurišniki. Socialdemokrati, seveda ne psevdo, so vedno zagovarjali zasebno lastnino itd. vendar s socialno pravičnostjo, dobrim zdravstvom itd. Ampak se na žalost tudi v EU socialdemokracijo vtihotapljajo popolnoma levičarske ideje.

 7. slavkope

  Opravilno nesposobna Golobova vlada, njej podrejena vladajoča parlamentarna koalicija GS, SD in Levice ter njihovi finančno obilno proračunsko vzdrževani paraziti iz civilne družbe in medijskih kloak agit-propovske masaže in dresure naivnega ljudstva so se očitno odločili “zlomiti” upor zdravniškega sindikata Fides z enoumno dirigiranim ter vsestransko organiziranim nezaupanjem in prezirljivim sovraštvom do zdravnikov, medicinske znanosti, stroke in medicinske etike.

  Svojo ideološko, politično in etično brezsrčno sprevrženo politično vojno proti organiziranim ključnim in najbolj odgovornim nosilcem javnega zdravstva v najširšem pomenu besede brezumno bojuje opravilno nesposobna in skrajno ne-humana Golobova vlada dobesedno na bolnih in ranjenih telesih ter dušah državljanov, rednih plačnikov obveznega zdravstvenega zavarovanja, in davkoplačevalcev, katerih zdravje brezsrčni in brezumni odločevalci zavestno tvegajo in žrtvujejo v vse daljših in vse brez-upnejših čakalnih vrstah zdravstvenih zavarovancev/pacientov v kadrovsko in moralno vse bolj opustošenih ustanovah javnega zdravstva.

  Bolj ko bodo trdoglavi, trmoglavi in nasilni Golobovi malikovalci lažne “svobode” in diktatorji lažne “nove normalnosti”, bolj brezupne bodo razmere v slovenskem javnem zdravstvu za vse bolj razredčene poklicne izvajalce zdravstvenih storitev in vse bolj brezupno dolgo čakajoče njihove uporabnike.

  Namesto, da opravilno nesposobna Golobova vlada poskuša slediti bolnim in skrajno re-akcionarno nazadnjaškim zahtevam “stavkajočih pacientov” pod komando Jaše Jenulla in dr. Dušana Kebra iz samo-oklicanega general-štaba Glasu ljudstva, bi bil že čas, da se najodgovornejši odločevalci ozrejo po zgledih in po strokovni in organizacijski pomoči organizacije javnega zdravstva v socialno in razvojno primerljivih državah iz skupnosti EU.

  Ključna točka razvojnega preobrata in pozitivne razvojne sprostitve sistema javnega zdravstva bo mogoča tedaj, ko bo v središče postavljen zdravstveni zavarovanec, potencialni pacient oz. uporabnik zdravstvenih storitev, ki bo moral končno pridobiti polno svobodo iskanja in izbire potrebnih in nujnih zdravstvenih storitev v čim krajšem času in med vsemi uradno priznanimi ponudniki zdravstvenih storitev, ki bodo ustrezali zakonsko predpisanim strokovnim merilom in kriterijem nujne kakovosti v javnem zdravstvu.

  Za zavarovanca in javno zavarovalnico ne sme biti več vsiljena, obvezna in odločilna izbira pomoči v ustanovi politično malikovanega javnega zdravstva, ampak mora biti ključna čim prejšnja in čim bolj kakovostna zdravstvena usluga katere koli strokovno kompetentne pravne osebe zasebnega prava ali katere koli zdravstvene ustanove iz javnega sektorja.

  • Milena Osole

   9⁹zelo dobro ,vendar zdravstvo je nujno potrebno evropeizirat – skrajsati dopuste ,na ne več kot 30 dni , radiologi naj delajo 8 ur dnevno ,strogo ločiti javno in zasebno ,ter uzeti za primer Avrijo.

 8. Miller

  z izkušenj danes vsakdo ve, da so pri nas stavke pok petarde in potem vse tiho je bilo. Tko so se kmetje pripeljali in odpeljali, tako so se policaji sprehodili, tako so se tudi Rupnikovi penziči skašljali in odšli.
  Tako bo tudi z dohtarji in tako bo tudi 21.marca. Kričanje, mahanje z zastavami, maršal Twito bo poklical svoje šefe iz Ciae, ki bodo poklicali cnn, da se nastavi tudi kameram gospodarjev. In naslednji dan, bodo smetarji čistili Kongresni trg. Spet. In golob bo šel na novi dopust, ali na bolovanje…
  No, prave demonstracije so tiste, kjer aktiviraš navijače in razne antifa. Ti mladci so v deafoltu pretepači in nimajo posluha za čebelice in oče naš. Oni znajo narediti “pravo” vzdušje. Kateri penzič pa se bo šel klofat s policaji in metat kocke. Noben !

  • Miller

   Veliki ljubljenec Slo, francoski el prezidente Makaron, močno podpira nov dopolnjen zakon o “pomoči pri prostovoljnem končanju življenja” za tiste, ki imajo neozdravljive bolezni.. za starce.
   Za mladino je pa vojska.
   Afriški migranti že čakajo pred vrati.

   • APMMB2

    Malo ljudi je, ki razkazujejo svoje neznanje in so na to ponosni.
    Miller sploh ne veš, zakaj zdravniki stavkajo pa modruješ. Zdravstveni sistem je pred raszlom in so nuno potrebn hitri ukrepi. Nikakor ne odloki, ki razmere smo še poslabšujejo. Potrebni so sposobni vladni pogajalci, ki jih pa Golob ne premore.
    Pozanimaj se o tem, kaj so zahteve zdravnikov in boš videl, kako neumen si.

    • Miller

     a sem te kaj vprašal ? Sedi ! Prostor.

     • APMMB2

      Nič me nisi vprašal, dobronamerno pa ti lahko svetujem. Tudi zadnji tvoj odgovore razodeva, za kakšnega primitivca gre.
      Malo se zamisli.

  • rOKC

   Miller: dejansko imate prav in se strinjam z Vami. Vprašanje je samo: kaj pa če nekomu na desni res poči film? Bomo videli nekaj se pripravlja zaenkrat še na periferiji glede migrantskih centrov …. 😉

   • Miller

    rokc, nič ne bo. Demonstrirati je potrebno najmanj mesec dni. Poglej po EU: tudi žrtve, požari itd, ne pomagajo. Davosovi ljubljenčki ostajajo.
    Kdo pa bo v slo mesec dni na ulici ? Nihče.
    Kar je pa na periferiji… bo toliko, kot ravs na veselici.
    Resnica je (grenka): Slovenci smo “za hlapce rojeni”, oz. vse je Cankar že pred 100 leti napisal.

    • Kokodak

     Fides ni ničesar formuliral za bolj dostopno zdravstvo,formo ima za višje plače pa čisto nič drugega,kar pa se vlade tiče pa zaboga milega pokažite mi vlado ki sploh zna delati.Glede na to da ste vsi tako prekleto študirani,zdravniki in politiki,Vas je lahko sram nesposobnosti dogovarjati se med sabo.Verjemite,da se dve barabi, mali barabi,neizobraženi barabi hitreje domenita kaj bo kdo pokradel in koliko in kdaj ,kot pa ves izobraženi slovenski cvet skupaj ,kar se pa tiče raznih jenullov ipd.,če imamo v eur parlamentu razne pisarne ki so same sebi namen ,naj pa imamo vsaj jenulle da malo popestrijo vse skupaj a ne…

    • rOKC

     Se strinjam. Trenutno nič še ne kaže na to.
     Pravim pa, prihodnost še ni napisana.
     In desnica je 30 let vedno postopala v rokavičkah.
     Je pa res, da imamo mednarodni faktor in bomo videli, kaj se bo zgodilo.
     Kot praviš, lahko se zgodi na periferiji in vprašanje ali se potem kot požar razširi.

 9. APMMB2

  Slovensko zdravstvo je pomemben družbeni podsistem,ki ni doživel tranzicije in je danes popolnoma preživet in ne služi ne pacientom, ne izvajalcem, ker pa je ranljiv in nezaščiten je plen mafije, ki iz zdravstva odnaša milijone,ki se pretvarjajo v nekoristen napuh.
  Zdravniki so svetovljani in so seznanjeni z zdravstvom po svetu in vedo,kaj je potrebno spremeniti v Sloveniji, da bo zdravstvo služilo pacientom in da bo zadovoljno tudi zdravstveno osebje ( ne zdravstveni delavci,kakor se jim je reklo v času socalizma)
  Sindikat Fides, ki zastopa zdravnike je točno formuliral, kaj je v Slovenskem zdravstvu potrebno narediti, da bo ustrezalo sodobni družbi in začel zahteve uresničevati, brez Janše in SDS, temveč z izkušnjami,ki so jih zdravniki pridobili v tujini.
  Sedanja vlada pod vodstvom Roberta Goloba je izrazito nazadnjaška, neučinkovita in kar je kritično tatinska, ki ropa Slovenijo in siromaši državljanje, tudi tiste, ki so jo izvolili.
  Tako več ne gre naprej in napočil je čas, da Golob odide s svojo nesposobno ekipo vred in seveda s podporniki in meceni, ki odločajo, kje bo kdo sedel in koliko bo izvlekel iz državne kase.
  Edina obramba Goloba je, da kaže na Janšo in SDS, kot krivca za stanje v državi.
  ni pa s svojo vlado sposoben analizirati zahtev Fidesa in pripraviti strategijo, kako pričeti reformorati zdravstvo,ki je tik pre sesutjem.
  Njašibkejši člen njegove ekipe, poleg njega samega, je ministrica za zdravje, ki tava v temi in se ne upa soočiti z zdravniki in se izgovarja na to, da nima pooblastila za to. Očitno pa ima pooblastilo za dogovore s profanim Kebrom in klošarjem Janullom. Kdo sta ta dava pacienta? Naj pokažeta samo eno državo, kjer deluje podoben zdravstveni sistem kot ga ima Slovenija in ki ga želita z dekreti učvrstiti?
  V svoji oholosti sta toliko zaslepljena in menita, da sta več kot desettisoč slovenskih zdravnikov ki v okviru svojega sindikata Fides stavkajo in zahtevajo reforeme.
  Žalostno pri vsem skupaj pa je, da se v obrambo vladne nesposobnosti vklučujejo mediji in hlapčevski novinarj, ki meglijo jasne zahteve zdravnikov in jih prikazujejo kot pohlepnneže, ki stremijo samo za denar. Pokvarjeno, umazano, zavržno vredno Roberta Goloba.

 10. ren

  Citat:
  “Danes ne živimo v normalni državi, torej niste dosegli cilja, gospod premier. Zato je čas za časten umik, dokler je še čas.”

 11. ren

  Sicer pa: 21. marca bomo na Kongresnem trgu. golobu in njegovi tolpi povedali, da gre njegova igra z državo in njenimi ljudmi predaleč. Naj ne misli, da je vsemogočen, ker je izredno slab predsednik vladem in da si lahko dovoli vse. NE! Diktature v državi, ki se deklarira za demokratično, ne bomo prenašali. In smo tam. Golobova tolpa je diktaturo očitala Janševi vladi, zdaj pa zares prenašamo diktaturo tolpe, ki misli, da je vsemogočna ravno zaradi tega, ker vlada.

  Jenull in njegova kamarila pa naj se raje poskrije. Razjarjen folk ne bo v rokavicah. In vrnite denar, ki ste ga vrnjenega dobili zaradi zganjanja vaše diktature.

 12. ren

  “Vlada, ljudje v njej, ki so bili proti odlokom Janševe vlade, je začela vladati z odloki. In čeprav je imela tako veliko za povedati o Janševih odlokih, tudi ona ravno tako sprejema odloke brez zakonske osnove.”

  Levičarska podlost! Levičarji vedno drugim očitajo tisto, kar počenjajo sami. Zločinski kolesariat je Janševi vladi očital diktaturo in fašizem, so pa sami najhujši diktatorji in mnogo hujši od fašistov.

 13. Jože

  Moram reči da na tem portalu dobro jeb*** vlado in njenga predsedatelja. Za razliko od drugih (ki so ali prodani, nimajo jajc ali pa so strankarski propagandisti) ste izvirni in duhoviti. Tega slovenskim meijecm resnično primanjkuje!

  • APMMB2

   Jože, napiši “jebejo”, saj smo odrasli in ni bojazni, da bi koga pohujšal.

 14. tohuvabohu

  Golob je v parlamentu izdavil še nekaj hudega, česar pa začuda noben kritik ni opazil, namreč da ima Fides s stavko NAMEN rušiti vlado in da to počne po navodilih stranke SDS. Za tako trditev bi si zaslužil obtožbo in kazensko ovadbo! Ali pa vsaj dve na gobec …

  • Brane

   Točno tako, Fides je orodje v rokah Janše, ki po njegovih navodilih ruši vlado in to je edini cilj te stavke.
   Vlada sploh ne bi smela priznati ta sindikat kot reprezentativen, kaj šele se z njimi pogajati.

   • ren

    Kučan je nekoč Viliju Kovačiču rekel: “Pusti narod, narod je butast.”

    To mi je prišlo na misel, ko sem prebral tvoj post.

    • Milanče

     Tega bedaka goloba je treba javno zbrcat iz parlamenta,drugače smo ga najebali v Sloveniji.Jenula pa prefukat sredi Ljubljane,da bo dal že enkrat mir…

    • DRAGO

     Jaz pa Brane je butast

     • Brane

      Mama ti je butasta.

   • uroš gabrijelčič

    Poznam 4 ljudi z imenom Brane. Od vseh ste vi najbolj neumen. Pišete nekaj tja v tri dni, ne da bi navajali dokaze za svoje trditve. In če morda veste več, kot se zdi, da veste, napišite svoj prispevek.

    • vernon coleman

     Spet neko neargumentirano žaljenje – zelo značilno za splošni nivo komentiranja in člankov na PP+. In da imate obraz pisati, da Brane nima argumentov? Jao…
     Morda imate na PP+ le nekega cenzorčka, kar vas vsaj za malenkost razlikuje od Nove24, po vsebini ste pa 100% isti.
     Brane sploh ni neumen, ampak ima povsem prav, Fides je prozorna janšistična falanga, ki nikoli ni stavkala med njegovo vlado. Noben denar jih nikoli ne zadovolji, le Xhony… morda vladati.
     Sicer pa menim, da gre v Sloveniji ves čas za partijsko združbo SD-SDS, ki se vedno skupaj trdo bori proti vsem ‘zunanjim’ sovražnikom.
     Dr. Kreck pa z istim dolgočasnim in nekoristnim esejem spet vse poziva k odstopu.
     Kako se ne naveličate, kako ste lahko tako neskončno dolgočasni? Kako, da se nikoli ne odzovete, ko sem vas pa že 100x osmešil z argumenti? Ali pa to mizerno propagandno bobnanje zahteva skriti sponzor? Tudi to spominja na Novo24, propagande ni nikoli dovolj kajne, kako je že svetoval Goebbels ali pa Bernays – večja kot je laž, prej bodo ljudje nasedli?
     No, zdaj lahko priznam, cepil sem se 218x, in sem zdrav kot dren!! Rojen sem pa v Magdeburgu, ne, ne, lažem –
     moj rojstni kraj je Karl Marx Stadt, kajne Xhoni?

     • ren

      Hahaha, haha, Levičar, ki očita drugim, kar sam počne!

     • Angela Muller

      Pa še o upokojencih,ki so dobili najvišjo povišico od leta 1992.Hja za januar 8%,to je 36,80 evra, na mojo pokojnino, pa še za februar 3,68 evra.Res zgodovinska povišica.To je sramota!Cene ki so jih popisovali pa totalno zlagane, kar so ugotovili , ko je bilo že vse mimo.Vlada sploh ne ve kako je živeti na robu, ker se koplje v bogastvu.Za en mesec zamenjam z njimi takoj.Ta lutka od zdravstvene ministrice, pa naj kar “zgine”, ker je totalno nesposobna.ŽIVELA TAKA DRŽAVA.FUJ!

     • tohuvabohu

      Hohoho, osmešil si izključno sam sebe, in to vedno, ko se skozlaš tukaj.

    • Brane

     Mama ti je neumna.

   • Jože

    Po mojem se motiš Brane. Niso oziroma nismo vsi povezani z Janšo ki nam grejo Golob & svobodnjaki na …. jetra.

    • vernon coleman

     Tohuvabohu, jaz se nisem nič skozlal, le rekel sem bobu bob, in to- vam – dolgočasno lajajočim covidiotskim janšističnim pudlnom (”dr.” MK-alias dr. MetadonKo je secveda vključen). Ob tem niti jaz ne prenesem nesposobneha Holoba, niti te njegove tajnice oz. ministrice, ki ni naredila še prav ničesar; kaj šele vaše dvojčke na esde strani!

     Ali još sam za vas Muhamed Ali- bi rekel Zdravko Mamić in vam zaželel srečen božič 2010.
     Xhoni, na shpeto!

   • Milanče

    Butast si tako,da sploh ne veš,da si butast.Zbrcat bi te bilo treba tako kot goloba,glupo kozo od ministrice in še bolj pripalenga jenulla.Sreča je,da se vaš čas izteka kreteni lopovski…

   • tohuvabohu

    Tudi tebi bi se prilegla kakšna “okol kepe”, ampak kdo bi s klošarjem mazal roke …

    • vernon coleman

     Ejejej, kaka primitivna žalost je pa tole, se vidi, da ste nasproti resnici popolnoma obupani in nemočni, pa zapadete v regresivno žaljenje, vse direkt z Nore24. Cenjeni ne-kultivirani komentatorji PP+: Xhony oz. Gjon, Erjon, Skender, Behgjet, Driton, Flutura in Shpresa, samo še tole:
     ” Ne prepiraj se z bedaki. Spravili te bodo na svoj nivo in premagali z izkušnjami…” Govidno-solzivski skorumpirani diktatorček Janez Ivani Janša – nikoli več, a vam je TO jasno?? Zataknite si tud neodločnega hlapca Logarja pa Ruplna nekam! Ma volim prej Troho!

     • tohuvabohu

      A nisi ti Troha?

     • vernon coleman

      Tohuvabohu, izbrisali so odgovor in vse modrosti v albanščini, žal, zato:
      ne, ne, jaz nisem Troha (saj ni treba verjeti), sem vendar 217x cepljeni anonimni moški iz Magdeburga in sem vsem ovčkam ”dokazal”, da so cepiva varna in učinkovita, hahahaha…
      Aja, BTW, prodorni Mattias Desmet pride kmalu v Ljubljano, samo kaj, ko se tukaj nobenemu varovancu Janeza L. niti malo ne sanja kdo je to…

     • tohuvabohu

      Tudi če nisi Troha, si pa enako ubrisan.

 15. Dk

  norec na oblasti!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar


Evropske volitve: recikliranje “znucanega” Antijanša sentimenta prek trave, Palestine in evtanazije

Zadnje dni smo deležni precej intenzivnega uvoda v kampanjo za volitve v Evropski parlament. Ob žalostnem propadanju, samodestrukciji Socialnih demokratov, lahko spremljamo tudi nekakšno “die hard” politiko vladajoče Svobode, ki želi državljane v stiski zaradi katastrofalnega vladanja z različnimi medijskimi spini odvrniti, preusmeriti od vseh njenih napak, laži, zablod in ponovno, vsaj deloma, prebuditi ideološki antijanša sentiment, ki jih je izstrelil na oblast.

Legalizacija “trave”? Kulturna vojna na področju omame

Zadnja v sklopu referendumskih pobud, ki so razgibale dogajanje na domačem političnem parketu, je bila pobuda stranke SDS, da bi državljane Slovenije na posvetovalnem referendumu povprašali o tem, ali se strinjajo, da je potrebno predstavnike ljudstva, ki sedijo v parlamentu, testirati na prepovedane droge. Povsem resna ta pobuda SDS ni. A tudi povsem neresna ni.

Referendum o češnjevem cvetu

V teh aprilskih dneh prezgodnjega poletja mi je topel veter s kupom bledih cvetov na prag prinesel spomin na čudovit iranski film Vonj češnje. Avtor scenarija je Abbas Kiarostami, ki je film 1997. leta tudi režiral. Kiarostami je bil eden prvih iranskih režiserjev, ki je v devetdesetih vzbudil pozornost svetovne javnosti za iransko kinematografijo. Film prikazuje križev pot običajnega moškega poznih srednjih let, ki se odloči, da bo končal svoje življenje. Toda za to dejanje potrebuje nekoga, ki bi mu pomagal napraviti “samomor”. Torej se znajde v položaju, ki bi mu danes politično korektno rekli: pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Ko je Iran poslal drone nad Izrael, je Milan Brglez zaman molil za zmago

Kongres vladnih socialnih demokratov, ki je vrhunec doživel v soboto zvečer po srednjeevropskem času, je po naključju sovpadel z začetkom novega bližnjevzhodnega konflikta, potencialne vojne med Iranom in Izraelom. Ko so delegati premlevali rezultate prvega kroga glasovanja, so iranski droni in balistične rakete že leteli proti Izraelu. Po zaslugi delegatov, ki so s pičlimi 10 glasovi prednosti za naslednika Tanje Fajon izvolili Matjaža Hana, Milan Brglez ne more postati zunanji minister, kar je morda celo boljša novica kot ta, da je Han novi predsednik socialnih demokratov in da je na nek način “upokojil” staro gardo s Kučanom na čelu, ki je navijala za Brgleza. Vseeno pa ne gre spregledati, da je Brglez ne glede na vse prejel visoko podporo, zato SD ostaja še naprej razdeljena. Bo Matjaž Han res rešitelj svoje stranke ali le njen stečajni upravitelj?

Kučanova poslednja bitka: Predsedniške volitve v SD

Stranka socialnih demokratov (SD) bo na sobotem kongresu v ljubljanskem hotelu Union volila novo vodstvo. Nekdanji tovariši bodo po le nekaj letih zamenjali svoje vodilne kadre, ki jih je načela afera Litijska 51. SD je ob Janševi SDS edina še preživela stranka slovenske tranzicije. Samo ti dve stranki sta obstali vseh teh dolgih in burnih trideset let, vse druge stranke, gibanja in liste so bodisi mlajši bodisi počivajo na političnem pokopališču. Sobotne volitve novega predsednika SD bodo zato tudi simbolni spopad za prihodnji koncept slovenske socialdemokracije, če seveda verjamemo v njen obstoj, izvolitev Brgleza ali Hana pa bo v marsičem res poslednji poskus stare garde, da še naprej upravlja s stranko, ki si jo predstavlja kot naslednico nekdanje Zveze komunistov.

Namišljeni strelski pohod in realne organizacijske bombe v delovanju vlade in policije

Za Slovenijo je precej stresen teden, ki ga je zaznamoval preplah zaradi grožnje s strelskim napadom na šole. Informacije o ogrožanju otrok so vedno zahtevno področje za vse: za odgovorne, politike, starše, učitelje in učence, zato dovolj jasnih in pomirjojočih odgovorov na vprašanja državljanov nikoli ni. Zmeda je zato deloma logična. Je pa ta, zaenkrat neškodljiv “eksperiment” ali obremenitveni test, kakorkoli že hočete, pokazal na dve ključni stvari: precejšnjo neusklajenost, (ne)pripravljenost vodstva Policije in celotne vlade, da se strokovno sooča s takšnimi in podobnimi grožnjami ter jih hitro, strokovno razišče, in še večjo vladno nesposobnost komuniciranja takšnih kriznih dogodkov z državljani.

Vladni sklad za medijski mir

Razdeljevanje državnega denarja po političnih ali celo klientelističnih “merilih” je seveda nepošteno. Vendar pa ni moj namen, da bi moraliziral o tem, kako se sredstva iz medijskega sklada razdelujejo po tako očitno subjektivnih kriterijih, da kdor ni naš, ne bo dobil nič. Res je, to je grdo in kaže na popolno izgubo občutka za spodobnost. Včasih so se politiki vsaj pretvarjali, da jim ni vseeno. Vsekakor pa največji problem našega medijskega prostora ni pluralizem. Niti to ne, da večji del medijskega mainstreama gravitira na levo. Se jim pač splača oziroma so kadrovsko tako sestavljeni, da drugače enostavno ne morejo. Edini pravi in resni problem slovenskih medijev je ta, da so v večini primerov slabi.

Deklica Danka in transgeneracijski prenos travme

Zgodba srbske deklice je tako šokantna, da se nočem niti spuščati v podrobnosti. Srbi, ki so pred letom ali dvema doživeli strelski pohod 13-letnika, očitno dobro seznanjenega s kazensko odgovornostjo mlajših mladoletnih oseb, se lahko zdaj ponovno sprašujejo, kaj se (jim) dogaja. Toda tudi tokrat je odgovor iskati v vprašanju t.i. transgeneracijskega prenosa travme. Generacija, ki podeduje nerazčiščeno, zlasti pa pravno in moralno nesankcionirano patologijo svojih (starih) staršev, neizogibno doživi soočenje z nepredstavljivo fenomenologija zla.