“Kdo sem jaz, da bom odtegnil življenje nekomu drugemu? Kdo? Stvari, ki se mi zdijo zavržne, ne bom počel. Če bo moja zdravniška usoda pogojevana s tem, ali bom to naredil ali ne, ne bom. Znam kaj drugega. Lahko grem kopat jarke.”

Ključnik:

Avtor: | 2. marca, 2024

Zdravnik in predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana Samo Zver, ki se sicer spopada z neozdravljivo Parkinsonovo boleznijo, je jasno povedal, kaj si misli o predlogu, ki uzakonja evtanazijo. (Vir: Zdravniška zbornica Slovenije X)

VIDEO

Samo Zver je v mnogih zadevah glas razuma, ki pa pogosto ni uslišan.

8 komentarjev

 1. slavkope

  V državah s smrtno kaznijo opravljajo usmrtitve “v imenu ljudstva” posebej pooblaščeni strokovnjaki, ki se imenujejo “rablji” Ti seveda nikoli in nikdar niso imeli nikakršne zveze s poklicem in profesionalno prisego ter poklicno humano etiko zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja.

  In ker v naši državi nimamo več smrtne kazni, vladajoči pa nameravajo izsiliti moralno in etično sprevrženo “državno pomoč pri samomoru”, bodo morali za nove državne naloge ustanoviti pristojno državno specializirano podjetje, agencijo ali d. d. – “rablji za pomoč pri samomoru”.

  Kot postaja več kot očitno, bosta politično nesposobna vladajoča parlamentarna koalicija GS, SD in Levice ter opravilno nesposobna Golobova Vlada RS nedomišljeno ter neučinkovito socialno in zdravstveno politiko ne-moralno in nehumano “nadomestili” z uzakonjeno državno pomočjo pri predčasnem in ne-naravnem dokončanju človeškega življenja.

  Popolnoma jasno je, da univerzalna profesionalna zdravniška etika in državljanska ustavna pravica do posameznikovega ugovora vesti omogoča vsem zdravnikom, da svobodno odklonijo vsako morebitno sodelovanje pri nasilnem oz. “strokovnem” posegu v enkratno in neponovljivo ter popolnoma razvito, avtonomno in svobodno človeško življenje.
  Ni ga zakona in ni ga državnega organa, ki bi lahko zdravnika pod Hipokratovo prisego prisilil k umetni/”strokovni” nasilni in samovoljni prekinitvi enkratnega in neponovljivega človeškega življenja.

 2. jaz

  Dobro poslušajte!!! Glede na to, da ima z upepelitvijo in pokopom več ali manj opravka komunalna pogrebna služba, bi bilo dobro če bi opravilo evtanazije kot šifro delovnih nalog dodelili kar njim ali s.p.-jem.
  Recimo: Evtanazija in pokop s.p. Naročila ukinjanja vašega življenja sprejemamo na tale naslov…
  “Komunalne storitve odstranitve prebivalcev iz življenja in pokop.” Pepelna ulica 13. Novo Mesto. Obvezno priložite že zdravniško napotnico za ukinitev, in lastnoročno napisan in podpisan razlog za ukinitev. Zaradi travmatičnih in stresnih odločitev in dejanj sprejemamo tudi morebitne samomorilce da ti ne bi po nepotrebnem travmatizirali sorodnikov. Lep pozdrav .
  vršilka dolžnosti Matilda Kosec

  • Noctilucens

   Dobro napisano. 👍
   In priznam, da me je “vršilka dolžnosti Matilda Kosec” spravila v glasen, čeprav kratek smeh. 🙂

 3. Andrej Muren

  Dr. Zver je očitno načelen človek, dam mu povsem prav. Upam, da mu ne bo treba kopati jarkov, čeprav je pod golobjo vladavino vse možno.

 4. ren

  Zdravniki ZDRAVIJO, zdravniki NE UBIJAJO!!!

  naveličan: predno se kaj uzakoni, je na sporedu na tisoče ton LEPOREČJA in nasprotnega zanikovanja. Potem pa pride realen udarec…

 5. naveličan

  Ne vem od kje Samotu ideja, da bo evtanazija delovna obveznost zdravnikov?

  • APMMB2

   Kar je predpisano z zakonom je obvezno,vsaj v pravni državi.Splav je pravica ženskein če ga zahteva, ga je potrebno izvršizti.
   Tako bo tudi z evtanazijo.Če bo kdorkoli zahteval, da ga umorijo, ga bo potrebno bek spraviti.
   Če pa je zakon samo predstava za javnost, kar počne sedanja kaoalicija, potem pa je to povsem nekaj druggega.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...