Srbija mora v Evropsko unijo, vendar mora tudi Evropa v Srbijo

Avtor: | 1. marca, 2024

V zadnjem času javnomnenjske raziskave kažejo drastičen padec podpore državljanov Srbije članstvu v Evropski uniji, kar je zaskrbljujoče. Le nekaj več kot 40 % državljanov Srbije si želi v EU. Zame je to hkrati porazen podatek, predvsem nezainteresiranost mladih za članstvo v EU. Hkrati se je povečalo zanimanje za nekatere druge integracije, kot je BRICS. Srbija mora sodelovati z vsemi deli sveta, vendar je članstvo v EU srbski strateški interes in nedvoumna zaveza, kar pogosto poudarja tudi predsednik Aleksandar Vučić, in pri tem je treba vztrajati.

Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, je na Bledu dejal, da bi lahko leta 2030 države Zahodnega Balkana postale članice EU. Ko pogledamo posamezne izkušnje držav članic v pristopnem procesu, npr. Slovenije, to ni nerealno in nedosegljivo. Svojo pot v EU moramo graditi na znanju in izkušnjah drugih, saj je to že dokazano in preverjeno v praksi. Slovenija je začela pogajanja o članstvu leta 1998, polnopravna članica EU pa je postala leta 2004. Vse skupaj je trajalo le šest let. Nato je bilo v članstvo EU sprejetih 10 novih držav. Takrat je v Evropi prevladovalo mnenje, da bo širitev koristila vsem, kar se je izkazalo za pravilno.

Predhodnica EU, Skupnost premoga in jekla, je nastala predvsem kot mirovni projekt. Ta mirovni projekt je treba prenesti v našo regijo. Za preprečitev morebitnih konfliktov na Zahodnem Balkanu je treba delovati preventivno, saj bi nas to stalo veliko več kot sama širitev EU. Ljudje na Zahodnem Balkanu si ne želijo konfliktov, saj si želijo miru, blaginje in prosperitete. Perspektiva članstva je najboljši možni mehanizem, ki ga ima EU na voljo pri svojem delovanju v regiji z vidika zagotavljanja trajne stabilnosti. Takšna razmišljanja sovpadajo s stališči večine evropskih voditeljev, ki podpirajo nadaljevanje politike odprtih vrat, ko gre za Zahodni Balkan. Na evropski celini ne sme nastati nova “železna zavesa” proti Zahodnemu Balkanu.

Mednarodni položaj vsake novo sprejete države članice EU je močnejši, kot je bil pred članstvom v EU, saj kot članica EU sedite za isto mizo in lahko vplivate na dogajanje v sami EU, pa tudi na odnose med EU in širšo mednarodno skupnostjo. S članstvom v EU se država vključuje v uspešno skupnost držav, ki svojim članicam, v zameno za prenos dela suverenosti nudi prednosti na gospodarskem, varnostnem in drugih področjih. EU je usmerjena v vsesplošni napredek, vsak narod mora skrbeti za ohranjanje svoje kulturne in nacionalne identitete. EU ponuja priložnosti, ki jih mora vsaka članica znati izkoristiti. Nihče v EU ni izgubil svoje nacionalne identitete, temveč jo je okrepil. Poglejte primer Srbom bližnjih narodov, Bolgarov, Grkov …

“Da bi bili verodostojni, verjamem, da se moramo pogovarjati o časovnici in domači nalogi. In imam predlog. Ko pripravljamo naslednjo strateško agendo EU, si moramo postaviti jasen cilj. Menim, da moramo biti do leta 2030 na obeh straneh pripravljeni na širitev. To pomeni, da bo moral naslednji dolgoročni proračun EU vključevati naše skupne cilje. To je ambiciozno, a nujno. To kaže, da mislimo resno. Ustvarilo bo zagon. Reformam bo dalo preobrazbeni zagon in ustvarilo zanimanje, naložbe in boljše razumevanje ter nas vse spodbudilo k sodelovanju.”

(Charles Michel na Blejskem strateškem forumu, 2023)

Želim poudariti vlogo mladih v procesu približevanja Srbije k članstvu v EU, saj je članstvo v EU naložba za prihodnost. Opažamo trend odseljevanja iz države, predvsem mladih. Zahvaljujoč izvajanju aktivne politike naše oblasti se to počasi ustavlja. Moramo pripeljati EU v Srbijo in Srbijo v EU, potem se bo potreba po izseljevanju zmanjšala, vendar bodo normalne migracije potekale znotraj držav članic EU. To pomeni, da bodo ljudje iz drugih držav EU prihajali živet in delat v Srbijo. Pri tem sta pomembni vloga in izkušnje naše diaspore, ki je že v EU.

Mladi so po navadi internacionalni: želijo študirati in delati v tujini, EU vidijo kot dejavnik stabilnosti v Evropi. Tudi dolgo po drugi svetovni vojni je še vedno veliko anketirancev, ki menijo, da je mir zelo pomembna vrednota EU, saj bi morala Evropa za vedno ostati celina miru.

Zato je pomembno spodbuditi mlade, da so nosilci evropske poti Srbije. Eden od predlogov je znižanje volilne meje s sedanjih 18 na 16 let, kar je resnična potreba po medgeneracijskem ravnovesju pri odločanju, možnosti za večjo angažiranost in koristi vključevanja. Pobude za znižanje starosti za volilno pravico se vse bolj uveljavljajo po vsem svetu, vodi pa jih prepričanje, da mora biti v resnično predstavniški demokraciji slišan vsak glas, ne glede na starost. Nekatere države so nedavno znižale splošno volilno starost na 16 let, npr. Avstrija, Argentina, Brazilija, Ekvador, Nikaragva, medtem ko o tem potekajo resne javne razprave v številnih državah, npr. na Češkem, Finskem, v Kanadi, na Danskem, Irskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, Estoniji, Avstraliji, Japonski

Mlade generacije, predvsem tiste, katerih pogledi so usmerjeni v druge dele sveta, v druge integracije, organizacije in interesne sfere, bi morale dobro odpreti oči in ne gledati samo čustveno in indoktrinirano, ampak razumsko in videti, kaj je dobro in v interesu Srbije in njenih državljanov. Srbija je vedno bila del Evrope in ji je pripadala. Delimo usodo Evrope, a tudi prispevamo k njeni sedanjosti in prihodnosti.

Kot poslovnež pogosto potujem po svetu in veliko vidim in slišim. Vidim tudi številne migracije, ki so usmerjene predvsem proti članicam EU. Očitno je EU privlačno mesto za življenje in delo. To lahko potrdim tudi kot poslovnež – EU je odlično poslovno okolje.

Po začetku pogajanj med Ukrajino in Moldavijo in EU ter podelitvi statusa kandidatke Gruziji ne vidim nobenih ovir, da ne bi države Zahodnega Balkana postale članice EU. In to bo win-win situacija za vse in potrditev naše pripadnosti Evropi.

Bogoljub J. Karić je srbski poslovnež in ekonomist. Objavo gostujočega avtorja je omogočil ljubljanski Inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije (IFIMES).

22 komentarjev

 1. Peter Klepec

  Dosedaj so vsi politiki, ki imajo kaj teze v EU izjavili, da bo najprej treba temeljito spremeniti EU statute. Dokler se to ne bo zgodilo, ne bo nobene nove clanice.
  Dokler niso bile sprejete vzhodnoevropske clanice v EU, ni bilo nobenih trenj pri soglasnosti. Od takrat naprej je pa tezko doseci soglasnost vseh clanic.

  Treba se je zavedat, da ko bo uveljavljeno vecinsko odlocanje, solisti ne bodo imeli nobene vloge vec.
  Ali drugace: Srbija, ki poznano tiktaka drugace, ne bo imela vec besede, ker bo vedno preglasovana. Ce s tem ne more ziveti (in to je realno mozno), potem naj se sedaj odloci za svojo pot. Pa tudi EU mora rigorozno zapreti pipico, ker nima smisla “razvijati” bodoco clanico, ce ta sploh ne bo nikoli clanica.

 2. Miller

  Srbijo v EU .
  Avtomatično pa dobi srbski narod v Slo status manjšine. Tudi glede na to, da so tukaj že iz časov kraljevine YU in prej.
  Brdo, Bled…

  • Peter Klepec

   Migranti, pa cetudi v tretji ali cetrti generaciji, niso nikjer manjsina. Lahko dobijo dotacije za integracijo v druzbo, ne morejo pa dobiti dotacij za vzdrzevanje svoje maticne kulture.

   • Miller

    polpismeni peter cepec,
    Srbi so v Sloveniji AVTOHTON narod !

   • Miller

    Uskoki so pri nas od cca 1550, od Metlike do Krasa. Torej bo zdaj že skoraj 500 let, kar živijo v teh krajih.

 3. deni

  Vućić je vsaj bil v osnovi radikal in Šešeljev učenec. Kot takšen ima popolnoma diametralen pogled na Zahodno politiko. Iz svoje kože pač ne more in vsako kritiko na svoj račun predstavi kot napad na Srbijo. Srbom se zaenkrat še ne bo strgalo, ker zaradi kitajskih investicij drži Vučić prebivalstvo na distanci.

  Tudi pogled na kosovsko stvarnost je še vedno nekje zakoreninjen, čeprav izgubljeno vnaprej, vendar zaradi dnevne politike se mora srbska politika politika kot pijanec plota oklepati svojih dogem. Potem takem bi morali tudi Slovenci imeti pretenzije do Koroške ali pa do dela Istre, ki nikoli do 45. leta ni bila kot samostojna enota Hrvaške, temveč dolgo pod Benetkami in pozneje pod Avstrijo. Istro je že nekdaj poseljevala množica raznoraznih ljudstev in je za Slovenijo izgubljena stvar, ker so Hrvati v istro pripeljali svoje in razni populizmi so samo nabiranje političnih točk.

  Dokler Srbija ne bo spoznala, da je Kosovo izgubljeno in lahko samo z vojno pridobi nazaj, ampak to ni možno, ker bi potemtakem morali Albance ali pobiti ali jih izgnati v Albanijo, vendar vojna v Bosni bi bila mačji kašelj proti tem balkanskim zdraham. Oziroma bi se Rusi in Zahod pomerili za prestiž, ki bi se razširil še na ostale balkanske države. Nekoč velika Bolgarija bi zahtevala svoje, Grčija takisto in bi vse zahtevale vključno s Srbijo Makedonijo. V vse bi se vtaknili še Romuni pa Madžari in kaj sledi, .Balkanski kotel z dodatki. In tega se vsi zavedajo, sploh zahod, Rusom pa ni pomembno, samo da lahko pokažejo svoje mišice.

 4. ren

  Znižanje volilne starosti na 16 let je pretirano. Še 18 let ni v redu. Pri teh letih so ljudje premladi, da bi kaj več vedeli. Ko sem bil pri teh letih, bistvenega o Jugoslaviji še nisem vedel, kajti če bi vedel, bi na vsakih volitvah oddal neveljaven listič. Ta država je bila ena večjih zločinskih držav na svetu. Ker sem to vedel, recimo pri volitvah Drnovška za predsednika predsedstva SFRJ, nisem šel na volitve, dva člana volilne komisije pa na moj dom, češ, da še nisem volil. Odšla sta z dolgim nosom.

 5. Andrej jamnik

  Objektivno in samokritično razpravo o Srbiji in ‘srbstvu’, ki temelji na realnem stanju, najdete v intervjujih ali pa omizjih, v katerih nastopajo zgodovinar in bivši diplomat Milan St. Protić ali pa politika Nenad Čanak in Vuk Drašković.

  Vuk Drašković meni, da se v Srbiji že vrsto let vrši lobotomija državljanov – narod je zaveden, ker se mu skriva resnica.

  • Jože

   Že morda, ampak vseeno imajo Srbi v političnem smislu nekaj kar Slovencljni žal nimajo niti nikoli ne bodo imeli: ko se Srbom “odpelje” ker jih oblast preveč zlorabla, grejo na ulice. Protestirajo in se ne pustijo jeb***. Da bi imeli Slovenci tolk jajc si je znam predstavljat… Bećki konjušari pač.

   • Andrej jamnik

    Res je. Tudi Madžari so šli na ulice, ker je predsednica pomilostila kriminalca. In je morala odstopiti.

 6. APMMB2

  Srbi imajo dva problema in sicer, ker menijo, da je Srb za dva človeka, recimo Hrvata, Slovenca, Turka, ali Šiptarja.
  Drugi problem Srbov je Ksovo, ker menijo, da je Kosovo zibelka Srbov in da brez Kosova ni Srbije.
  Prvi problem jih dela velike, prevelike in zato so Srbi v nenehnem konfliktu z vsemi sosedi in tudi ostalim svetom. Mislijo da so prva nacija na svetu. Imajo vse največje od znanstvenikov, športnikov, politikov in svededa vojskovodij.
  S takšnim prepričanjem sveda ne morejo živeti s sosedi v slogi in sdelovanju, ampak vedno mslijo, da imajo premalo, da so prizadeti in da jim sosedi jemljejo njihovo.
  Za kratek čas so imeli svojo veliko Srbijo v srednjem veku. Koliko je bila to srbska država je težko reči, saj je hitro razpadla in utonila, ostali so le miti in mitske osebnosti, povzdignjene med svetnike, na katerih gradijo sedanjo večvrednost.
  Samo napuh in notorična večvrednost jih je stala Jugoslavije, ki so si jo prisvojili in despotsko vladali v njej.
  Lažne in mitske veličine se niso obnesle in tako so jo zapustili podjarmljeni narodi. Ostali so sami zreducirani na Beograjski pašaluk. Kljub temu pa ne mirujejo. ponovno si želijo privojiti Kosovo, ponovno Črno Goro, pa seveda pol Hrvaške, da o Makedoniji niti ne govorimo. Tudi misel na Slovenijo niso opustili in jo , zaradi neodločnosti Slovencev po malem kolonizirajo.
  Seveda pa je njihova največja bolečina Kosovo, ki se ge nočejo odreči na noben način.
  Srbi so Kosovo izgubili. Izgubili so ga zaradi despotizma, ki so ga tam uvedli in Albance podredili v državljane drugega reda. Albanci so se temu začeli upirati in se s pomočjo ZDA tudi osamosvojili. Spomnimo se samo napada srbske vojske na Kosovo,ki je pregnal nad milijon ljudi in postalo kavnica v Evropi. Temu se je po robu postavila Amerika, ki je nasilneža Miloševića prisilila, da je srbska vojska zapustila Kosovo. Kosovo je samostojna svobodna država, ki pa ji Srbi onemogočajo vstop v OZN in menijo, da zato ni država. To ni res, saj jo priznavajo najpomembnejše Evropske države in ZDA.
  Srbi so Kosovo izgubili tudi de facto. Danes noben Srb ne more na Kosovo brez pasoša in lahko vstopi samo preko prizannih mejnih prehodov. To velja tudi za Vučića, in za patrijarha Porfirija. Države,ki so Kosovo priznale ravnajo tako, da je Kosovo država in Kosovu priznavajo vse pravice,ki samostojni državi propadajo. Srbi se s tem ne strinjajo in hočejo Kosovo ponovno priključiti Srbiji. Žalostno je, da Srbi na Kosovu ne verjamejo , da se bo to zgodilo, zato zapuščajo Kosovo in tako jih je na Kosovu samo še sto tisoč in predatavljajo le 5% preivalstva.
  Prej bodo Srbi dojeli, da so Kosovo izgubili, prej bodo olajšali Srbom življenje na Kosovu, sami pa se bodo znebili velikega bremena, saj jih provokacije na Kosovu ogromno stanejo i krnijonjihov mednarodni ugled.
  Prej, ko bodo to dojeli, prej bodo zreli za vstop v EU.
  Srbija je v Evropi in spada v Evropo. Popolna iluzija je, da bodo s pomočjo Rusija in Kitajske večji, samotojneši in da bodo gospodarili Evropi. Prej bo Rusija postala Evropa, kot pa Srbija voddila Evropo s pomočjo Rusije.

  • Peter Klepec

   Nemci so imeli dolgo casa problem s tem, da so zalovali za izgubo tretjine svojega ozemlja v obeh vojnah. Dokler niso ugotovili, da teritorij sam na sebi ni nic. Ce bi jim danes ponudili tista ozemlja nazaj, jih najbrz sploh ne bi vzeli. Nostalgija stane prevec denarja in na koncu s tem nimas kaj poceti. Kaj bi Nemci danes poceli z Mazurskimi jezeri? Za izlete? Saj to itak lahko pocno, tudi investirajo lahko, ce hocejo.
   Kosovo so srbski Mazuri. Ampak Srbi ne razumejo, da s tem nimajo kaj Razlika med Nemci in Srbi je najbrz v tem, da se Srbi bolj pocasi ucijo. Sicer pa, tudi Nemci so rabili pol stoletja, Srbi mogoce rabijo sto let.

  • Ronin

   Navedel si ogromno neresnic; Srbi nimajo nobenega problema ziveti s sosednjimi drzavami, ampak celotno zgodovino so ravno sosedje konstantno napadali Srbijo. Da, Kosovo in Metohija je zibelka Srbije, saj je tam Srbija nastala, verjamem, da vi Slovenci in ostale novonastale nacionalnosti po raspadu Jugoslavije tega ne razumete saj nimate prakticno nobene zgodovine, vedno ste bili, ste in vedno boste ostali hlapci drugim vecjim drzavam.
   Ja dejansko ima Srbija veliko znanstvenikov, politikov, sportnikov in vojskovodij, taksnega stevila velikih ljudi kot jih je imela in ima Srbija ima zelo malo drzav na svetu. Da ti omenim samo par: Nikola Tesla, Mihajlo Pupin (mimogrede Pupin je posredoval pri takratnemu ameriskem predsedniku Wilsonu, da je bled ostal v Sloveniji, ker so ga Italijani hoteli imeti, general Subic (je tudi Subiceva ulica v Ljublani), je pregnal Italijane da niso vam vzeli Postojne, ce njega ne bi bilo bi vam zasedli tudi Ljublano. Severno mejo Rudolf Meister ne bi mogel odbraniti brez srbskih vojnih ujetnikov, kateri so se vracali iz ujetnistva nazaj v Srbijo in jih je Meister prosil naj se prikljucijo in pomagajo, seveda so to tudi storili in pregnali Avstrijce.
   In ja na danasnjem ozemlju Srbije (Lepenski Vir na reki Donavi) je nastala evropska civilizacija in ja 20 rimskih imperatorjev je bilo iz področja danasnje Srbije. Ravno zaradi teh vsej dejstev gre vsem vam iz bivse juge to v nos, ker nimate nicesar kar bi lahko pokazali in dokazali vaso drzavnost.
   V komunisticni Jugoslaviji, ce je kdo vladal ste bili to vi Slovenci in Hrvati in najmanj Srbi, komunisti so namenoma dvigovali Slovenijo v industrijsko republiko, Srbijo pa potiskali v kmetijsko republiko.
   Kosovo in Metohija ni izgubljena za Srbijo, Srbi so poterprezljivi narod in ce so lahko cakali 400 let na ponovno osvoboditev bodo se teh par desetletij zdaj pocakali. Ce se nisi ugotovil samo tretina svetovnega prebivalstva je priznalo Kosovo, geopolitika v svetu se neustavljivo spreminja in ne bos verjel v prid Srbije in na skodo Albancev in zal tudi na skodo Slovenije.
   Ta tvoja izjava, da si Srbija hoce prisvojiti HR, Crno goro, Bih in Makedonijo je res smesna; najboljsa je pa da se celo Slovenijo; halo: pa Srbi so vam drzavo naredili vam Slovencem in vsem ostalim ko so vas 1918 resili jarma pred Avstrijci in Italijani pa spet 1945 pred Nemci.
   Kako ste vsi vrnili smo videli 1991,
   To da so vas Srbi resevali je bila zgodovinska napaka Srbije, morali bi vas pustiti pa danes ne bi niti obstajali (kje so danes Slovenci v Trsu ali Grazu – jih ni so statisticna napaka).
   Zal pa se zgodovina ponavlja, koliko kaze vojna v Evropi bo sigurno, vprasanje je samo cez koliko casa. Na tvojem mestu bi raje razmisljal kako bodo reagirali slovenski “prijatelji” Madzar vam je ze rekel, da je za njega meja na Muri, italijanka vam je ze tudi povedala (nazadnje pred kratkim na proslavi pri fojbah), da bo treba vrniti to kar ste dobili od tita (vi in Hrvati), Avstrijci samo cakajo na primeren trenutek da vzamejo nazaj kar je njihovo, hrvatom pa je itak zgodovinska zelja da mejijo na germane. Tako da ne skrbi za Srbijo, bolje da mislite na sebe, da ne bo spet jok in stok in prosnje Srbiji; bratje Srbi pomagajte nam Avstrijci nas klicejo hohstaplerski psi (imas pismo v arhivu ko so tvoji predniki jokali in prosili za pomoc).
   Vendar te pomoci zdaj ne bo vec!

   • mario

    Ronin., če si ti tako kolca po Srbiji, izvoli, vrata so odprta…

   • APMMB2

    S Hrvati ste se bojevali, Bošnjake ste klai, Črnogorce ste preimenovali v Srbe,Šiptarji so za vas tako in tako živali.Makedonci so v bistvu Srbi,ki govorijo Bolgarsko, Bolgari so ugrabili polovico srbskega ozemlja, Rumuni so Rumuni, ki jih je porebno preganti iz Srbije, Madžari so zasedli Vojvodino, ki je bila vedno Srbija, k sreči pa so Vojvodino podarili nazaj kraljevini Srbiji, tako da ste lahko Madžare pregnali in je Vojvodina ponovno srbska, žal pa je del Srbov še vedno na Madžarskem, kar bo potrebno še urediti.Četo ne bo storil Vučić ša se bo že našel kakMilošević, ki bo junaško srbsko vojsko ognal v boj. Ka se Slovenije tiče je tako in tako del Srbije, saj je bila lot nagrada dana Srbom za večno.
    Sicerpa za Nikolom Teslo in pupinom stoji četa nobelovcem, ki so dali človeštvo vse, kar potrebuje, celo letala, rakete in računalnike, pa seveda mobitele.
    Pride pa dan, ko bo Evropa pisala cirilico.

   • uroš gabrijelčič

    Tole je pa res malo (zelo) mim. In ne bi bilo vredno odgovora, če ne bi Slovenca spreletel gnus do takšnega pisanja, Srbe sem spoznal v času služenja v JNA, kjer so bili tako ali tako v večni in so nam dali (vsem drugim narodnostim) vedeti, da je srbska zemlja povsod tam, kamor je stopila srbska noga! In to zagovarja narod, ki bi rad šel v EU! Nič nimam proti srbskemu narodu, v N. sadu imam celo prijatelja, vendar, ko mi je Srb v vojski razlagal, da oni premikajo svet na Balkanu in ne Slovenci, me spreleti srh in hkrati spoznanje, da imajo do članstva v EU (pa naj bo še tako zblojena), še dolgo, dolgo pot. Merjeno v desetletjih!

   • deni

    Nič nimam proti Srbom. Vendar so-ste pozabili, da so sami bili več stoletij pod Turki in hlapčevali Sultanu. in so potem Rusi, in Zahod Osmane pregnali. Kdo je že osvobodil v ii. sv. vojni Beograd. Rusi in šele potem so se prisvaljkali partizani. Slovenijo so osvobodili Rusi, in partizani z angleškim orožjem , ko so Nemci bili v bistvu že poraženi. Res, da tudi v I. sv. vojni, ko je bilo že jasno, da je Avstrija poražena, zakaj pa so Slovenci na plebiscitu volili za Avstrija pa ne bom. Si lahko vsak predstavlja. Razni miti iz stoletij nazaj, saj še zdaj praznujejo-te samo poraze. Ampak kot sem že omenil, resnično nimam nič proti Srbom.

   • deni

    Samo še to. Kar se tiče Postojne, to pa resnično drži in brez pogumnega Srba, vprašanje. So pa v I. sv. vojni čez Albanijo zbežali Srbi na Krf. Z neverjetnimi žrtvami, ampak, če ne bilo Francozov, ki so opremili srbsko vojsko. Znanstvenike pa imajo vsi narodi in Tesla resda Srb je produkt Amerike, čeprav je res eden največjih znanstvenikov. Ampak je bil ob klanju Hrvatov in Srbi resnično razočaran.

   • Peter klepec

    Vase “razumevanje” je predvsem material za psihologe, nic drugega.

   • tohuvabohu

    Še v času Juge je krožil tale vic:

    Vprašanje: zakaj so Turki tako zaostali?
    Odgovor: zato, ker so bili petsto let v Srbiji!

 7. deni

  Zakaj je tako malo Srbov za vstop v EU ni potrebno prav veliko razglabljati. Kdor vsaj malo sledi Vučićevi politiki, oziroma velikem prijateljstvu s Putinom. Seveda vsak si želi čim bolje prosperirati, vendar od Rusije razen orožja, tudi plina in nafte ne bodo dobili prav veliko.

  Vučić venomer ponavlja samo to, da hočejo ZDA in EU spraviti Srbijo na kolena. To se potem odraža tudi v slabi podpori vstopu v EU. In da se za tistih nekaj fičnikov ne bo uklanjal, čeprav je tistih nekaj fičnikov kar konkretna vsota. Tudi opozicijo venomer zmerja kot agente, hlapce itd., ki da želi Srbijo prodati Zahodu. Seveda takšna politika pade na plodna tla, ker klub temu, da je nekakšen avtokrat, ga prebivalstvo množično voli in ga podpira.

  Srbska politika se bo morala sama odločiti. BRICS bo v prihodnosti zelo dejavno gospodarsko združenje in konkuriralo ZDA in EU. Kaj bo imela relativno majhna Srbija od tega pa je vprašanje. Že zdaj je Kitajska največji investitor v Srbiji. Vendar Kitajska za to zahteva, tudi določene ugodnosti, kot njej ustrezna politika itd.

  Seveda je Srbija zemljepisno Evropa in tudi EU si želi Srbijo, kot obratno. Kam bo krenila v naslednjih letih, ali v večjo soodvisnost od Kitajske in Rusije ali si želi postati del EU, oziroma del zahoda. Vendar s trenutno politiko ni videti, da hoče ravno na Zahod. Seveda kaj se v resnici dogaja v pogovorih najvišjih predstavnikov pa je očem javnost skrito.

  • Peter klepec

   Srbija je iz EU aspekta strosek. Ampak ta strosek bi se izplacal zaradi stabilizacije Balkana, kar bi pa bilo v interesu EUja.
   Srbija tega ne vidi, ceprav bi prav ona neznansko profitirala tako glede financnih prilivov kot glede stabilnosti.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?