“Naši”

Slika: STA/Daniel Novakovič; Vir: vlada RS X

Avtor: | 28. februarja, 2024

Odkar je v Sloveniji svoboda postala orwellovska nesvoboda in obratno, ko vedno več nesvobode “naši” razglašajo za edino pravo in resnično svobodo, ta država pospešeno tone v blato ultralevičarskih ideologij, tako domačih kot uvoženih, a ne samo ideologij, ampak tudi iz njih izvirajočih praks. Domače se “ponosno” utemeljujejo v ideologiji, ki je od leta 1941 do danes povzročila toliko tragedij, osebnih in kolektivnih, da jih stotnija zgodovinarjev ne bi mogla popisati v desetih ali več letih. Pa saj so dovolj zgovoren dokaz perverzije teh ideologij nepokopani mrtveci po slovenskih jamah, globelih in kdo bi vedel še kje. Grob jim odreka recimo naduti jugo-Slovan, ki vlada v Ljubljani. Ta ideologija ima samo dve zapovedi, in sicer: 1. kdor ni z nami, je proti nam; in 2. kdor je proti nam, ga je treba uničiti, če ne drugače, pa fizično.

Uvožene ideologije pa so zmedena mešanica antifa in woke gesel, okoljskega terorizma à la Greta in stokrat prežvečenih parol, ki imajo vsa stalinistične ali fašistične prednike. Te zblojene hibridne ideologije niso nič kaj izvirne, saj se vse, bolj ali manj dosledno povezujejo z dvema totalitarnima sistemoma mišljenja in delovanja, nacifašizmom in komunizmom.

Tudi uvožene ideologije, ki so se na Slovenskem dobro ukoreninile, humus je ravno prav pognojen z zemskimi ostanki tistih, “ki niso bili z nami, torej so bili proti nam”, so se z domačimi prepletle do nespoznavnosti. In kar je še bolj zaskrbljujoče, velika večina ljudi, Slovencev in drugih državljanov Slovenije, ki so opravilno sposobni, imajo volilno pravico in s svojim delom, ki je obdavčeno najbolj v Evropi, če ne celo na svetu, omogoča, da se nosilci teh ideologij redijo in postajajo vedno bolj predrzni, napadalni, izključujoči in žugajoči. V prvih vrstah nastopajo v petek in svetek aktivisti« nekih bizarnih “nevladnih” organizacij, z Brechtom bi jih lahko preprosto poimenovali socialni paraziti. Vedno bolj so te “nevladne” organizacije, inštituti, krožki in skupine pohlepni, tatinski in sleparski, gesla, s katerimi pitajo volivce, pa so ogabno sluzava in brez sleherne vsebine, zgolj sublimat sovraštva do vsega drugačnega.

In tu je kleč! Ljudje, ki so tako lahkoverno pred skoraj dvema letoma volili za “svobodo”, proti “desni diktaturi”, za nov razkuštran obraz, z eno besedo “samo da ni JJ”, še vedno nočejo videti, kam nas pelje politika svobodnjakov, kako se je slabih v dveh letih “svobode” dramatično zmanjšal standard, v nebo poletela inflacija, kako usihajo socialne pravice, kako se rušijo temeljni sistemi kot so vojska, policija, sodstvo, zdravstvo, kako so se v parlament naselili moški in ženske, ki bi v tej stavbi lahko opravljali zgolj vrtnarska, strežniška, kuharska ali čistilska dela, zdaj pa blebetajo tja v en dan, ker kaj pametnega povedati, kaj šele narediti niso sposobni. Vse, kar jih druži in kar jim daje moč, je dejstvo, da so enako sleparski in pohlepni, njihova “svoboda” je, da se grebejo samo za denar, za privilegije in podobne bonitete, ki jim jih omogoča delovno ljudstvo, pa ne tisto, za katerega se imajo klošar s prasetom, prežrta in razvajena bejba, dva ali trije “filozofi” in še nekaj podobnih kreatur, ki so zdaj izstavili račun za umazano in podlo predvolilno kampanijo svobode in njene ikone, doma nekje s Primorske.

Če jih ne bi bilo in če ne bi bili tako agilni, skupaj z nekaterimi mediji polni laži in strašenja, “naši” verjetno ne bi zmagali in prevzeli oblast v svoje roke. Ne druži jih samo sla po denarju, moči, blišču, medijski pozornosti, družita jih tudi strah in groza, da lahko kdo zasede njihov položaj, da bodo odšli tja, od koder so se priplazili, v zgodovinsko pozabo. Če ne bi bilo tega strahu, bi se že zdavnaj požrli, kot se požrejo podgane, stisnjene na premajhnem skupnem prostoru.

Njihovi navidezni spori in spopadi so zgolj predstava za neumno rajo, ki ne misli s svojo glavo, ampak bulji v ekrane, s katerih jim pridigajo svojo novo vero, ali pa prebira cunjasti rumeni tisk, ki ga s svojimi dirigiranimi člančiči polnijo neki nešolani ali napol šolani pisuni, ki jih usmerjajo ultra levi, s sovraštvom do vsega drugačnega napolnjeni profesorji, lastniki raznih agencij za merjenje javnega mnenja in podobni čarodeji.

To z veseljem počnejo tudi “naši znanstveniki in misleci”, ki svoje “znanstvene kariere” čarajo predvsem na znameniti Dolančevi partijski visoki šoli in na ZRC, pa še kakšna visokošolska ustanova ali njena katedra bi se našla, ki usmerja “naše” novinarje, “aktiviste”, da dan na dan zavajajo s svojimi sovražnimi zapisi ljudi, ki so utrujeni od naravnih in drugih nesreč. To je resničnost te uboge in propadajoče države, to je vsakdan, v katerem živi, kakor pač živi, ta ubogi narod zadnjih pet let. A pandemija ni bila najhujša nesreča, dosti hujša je »svoboda«, ki ji ni videti konca. Da ne pozabim: “Samo da ni JJ!”

Katastrofa, ki jo je ta sleparska druščina “naših” uspela povzročiti v slabih dveh letih, nima samo notranjih, ampak tudi zunanje posledice. Iz države, ki je tako v kovid krizi kot tudi v prvih tednih putinovske fašistoidne agresije na suvereno državo Ukrajino, bila zgled drugim evropskim državam in njihovim voditeljem, saj je nemški Bild ob obisku državnikov treh evropskih “nejedrnih” držav v Kijevu, na katerega so padale rakete in bombe, zapisal, da je to “Evropa s svoje najboljše strani”, smo postali zadnja balkanoidna luknja, bolj balkanoidna od držav, na katere smo se po osamosvojitvi gledali s pomilovalnim posmehom. Zdaj na nas gledajo s pomilovalnim posmehom, zdaj se mi spreminjamo v črno luknjo, v balkanoidno greznico. A v teh državah, ki smo se jim posmehovali, ne v vseh, a v večini, policija aretira in sodni sistem obsodi kriminalce, pa naj se šopirijo še tako visoko in naj bodo njihovi ovratniki še tako beli, pri nas pa se brez kančka sramu krade ne v deset- in  sto tisoč evrih, mera ukradenega se meri z milijoni evrov.

Pa je tem lopovom, tem “našim” lopovom, v stotih odtenkih rdeče malo mar, ali ukradejo upokojencem, zdravnikom, mladim družinam, vojnim veteranom (seveda samo tistim iz leta 1991), invalidom, poplavljencem, študentom, otrokom z redkimi genetskimi boleznimi. Ne, mi, ki smo “naši”, krademo vsepovprek, tu pa zares nismo izbirčni! Saj so na “naši” strani vsi, od policajev, velike večine sodnikov in tožilcev,  do varuha človekovih pravic, predsednice države in podobnih svobodnih strelcev.  Kaj bi šele napisal italijansko dramatik Dario Fo, ki se je v svoji črni komediji Sedma zapoved – kradi malo manj, spopadel prav s takimi beloovratniškimi italijanskimi lopovi, kakršni danes in tukaj ne samo potrjujejo njegove bridke resnice, ampak jih s svojimi sleparijami nadgrajujejo in poglabljajo.

“Naši” so pač nedotakljivi, so kasta zase, prvorazredni državljani, de luxe sloj, za katerega zakoni ne veljajo, politična pravila pa so si že tako ali tako priredili, da lahko utišajo vsakogar.

Kaj pa je drugega kot svobodna diktatura početje, ki se ga gredo “naši” na nacionalnem radiu in televiziji, ki nista samo last “naših”, ampak nas vseh državljanov, ta medij pa zadnje čase vedno bolj propagira samo eno, ultralevičarsko doktrino in samo stvar časa je, kdaj bodo, tako ali drugače, “naši” pospravili še tiste redke novinarje in urednike, ki nočejo biti del tega “svobodnega depolitiziranega krdela”. “Naši” so ugrabili tudi večino šolskega sistema, zadnji škandal na Gimnaziji Šentvid je samo vrh ledene gore, saj pranja možganov mladim ljudem ni mogoče razumeti drugače kot temeljnega principa za uničenje slehernega pluralnega pogleda na svet, ljudi in zgodovino. Temu pa se reče korporativni totalitarizem in če se enoglasno ne bomo z vsemi legalnimi sredstvi uprli, če ne prej, vsaj na naslednjih državnozborskih volitvah, potem nam ni pomoči in ne rešitve. Lahko pa jim pokažemo vzdignjen sredinec že letos, ko bodo volitve v Evropski parlament, kamor želijo, kako zanimivo, prav najbolj pogoltni “naši”.

Za konec pa vprašanje, ki zadeva organe pregona alias policijo:

Kako je mogoče, da v hipu sprocesira nekoga, ki se, naj bo jasno, nisem za nobeno nasilje, obregne ob razvajeno, blebetavo dondo, ne morejo pa najti podivjanega navijača, ki je na nogometni tekmi poškodoval trinajst ljudi?

In ta “učinkovita” policija takoj najde tatiča, ki je ukradel v samopostrežbi pašteto, ne more pa odkriti tistega ali tistih, ki je ukradel (ali so ukradli) milijone in jih je (so jih), za varna stara leta deponiral(i) v eni od davčnih oaz. Pred zakonom smo vsi enaki, tako pravi ustava, sam pa dodajam, “naši” so zagotovo bolj enaki, so nad-enaki, saj so vendar “naši”.

Stališča avtorja ne odražajo nujno mnenja uredništva +PORTALA.

30 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Drži, Slovenija je z golobjo koalicijo postala evropska greznica. Ko je človek že mislil, da slabše ne more biti (za časa Šarca), mu je po dveletnem presledu sledil Golob in dokazal, da je možno še dosti slabše.
  Vladajoči levaki niso samo nesramni in arogantni, to bi jim človek še spregledal, če bi bili vsaj učinkoviti, vendar so zgled nesposobnosti in za dobro mero ne marajo Slovenije, še manj slovenski narod. Da ne mara lastnega naroda, ni mogoče očitati niti Putinu. Lahko pa to rečemo za Goloba, Kučana, Meseca, Fajonovo….
  Taki ljudje, tako rekoč narodni odpadniki, nas vodijo v pogubo, če jih kmalu ne bomo nagnali z oblasti.

 2. deni

  Vsak ima pravico do svojega mnenja, če se že gremo demokracijo. Če bo Golob in njegovi kimavci naredil vsaj kakšno pametno za trenutno stanje in ne Slovenijo tunkal v greznico, mu bo marsikdo, ki ni ravno njegov ljubitelj priznal, da je pa le nekaj dobrega naredil za ljudi. Ja nihče ni popoln, ampak Golob misli, da je in že skoraj dve leti zna samo polniti žepe sebi in ozkemu krogu svojih. Toliko spremljam vašo t. i. Noro kot ostale medije. Seveda vsak pove, kar mu odgovarja, vendar levi mediji prednjačijo 90%.

 3. vernon coleman

  Ista propagandna greznica postajate kot Nova24, morda ste že od vekomaj taki, tako članki (nisem ravno fan Zorangutana ali Pepe, ampak: razvajena, blebetava donda – kakšna slaboumna diskvalifikacija je to?) kot komentatorji… in na to vas opozarjam le odkrito in dobronamerno. A vem, da ne bo učinka. Tole je klasični primer ”mass formation”, t.i. masovne psihoze po Desmetu.
  Zato le:
  Xhon, na shpëto! Amin!

 4. Miller

  Tudi v SDju, SDSu, Svobodi, Levici.., potekajo boji med našimi.

 5. IVA PŽ

  Odličen avtorjev prikaz banana republike!

  Ko je vodstvo RTVS uvedlo novo oddajo Arena, je postkomunistična nomenklatura z NVO sateliti skočila v napad. Kajti oddaja je pomenila tedenski kritični pregled aktualnih dogodkov (dejavnosti vladajočih struktur) z različnimi gosti, strokovnjaki in politiki, na gledanem prvem programu.
  Česa so se vladajoči oblastniki ustrašili? Filmski posnetki so prikazovali resnično dogajanje, sodelujoči (tudi vpleteni) so imeli možnost razlage – replike!
  V demokraciji so mediji zunanja opozicija, nadzornik oblastnih struktur. So v pomoč politični opoziciji pri opozarjanju na napačno vodenje države. Gre za zaščito koristi države, davkoplačevalcev, ljudstva! Posebej velja to za javno RTVS, izražati mora javni interes vseh državljanov, na pa samooklicanega kovač-jenul ljudstva.

  Boj proti alternativni politični opciji (v demokraciji je izmenjava oblasti normalna in potrebna) imenovan “smrt janšizmu” se je odvijal celotno obdobje vlade JJ (obdobje pandemije), ko so tedensko vstajali uličarji (revolucijo je treba izvesti v obdobju vojne ali gospodarske krize, je učil Lenin), ki so skušali destabilizirati in nato zrušiti vlado, ki je bila po uspešnem delovanju v vrhu OECD.
  Za zmago na aprilskih volitvah so potrebovali agitprop MSM – indoktrinacijo volivcev o “diktaturi prejšnje oblasti”, o kršenju ustave in nesvobodi. Zanimivo, da večina državljanov o nesvobodi v času YU enoumja sploh ni razmišljala. Naenkrat pa je “svoboda” postala najpomembnejša ljudska dobrina?! O tem so ljudstvo prepričevali tajkunski mediji in javna RTVS, ko so promovirali novonastalo gibanje svoboda. Marketinško (agitprop) so ga promovirali kot boj proti prejšnji vladi – fašistom (narodnemu sovražniku). So se ljudje na volitvah sploh zavedali kaj (vsebina) in koga (kompetence-reference) volijo?

  V predvolilnem soočenju na RTVS (aprila 2022), je Golobova kandidatka in navijačica Urška KZ dejala, da njeni protikandidati v studiu (dr. Ernest Petrič, dr. Mark Boris Andrijanič) vrhovnemu sodniku Branku Masleši ne sežejo niti do kolen. Na volitvah ji je “ljudska volja” v Šiški 3 namenila – saj ni res, pa je – 17 krat večji rezultat od kandidata z referencami, takrat predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce! Je to normalno za neko državo, ki naj bi bila demokratična?

  Medijsko poneumljanje (manipulacija) množice se nadaljuje.
  Stanislav Kovač je pred leti v Financah vladavino LDS označil s 3xK (korporativizem, korupcija, klientelizem).
  Danes imamo 4xK , imamo še kriminal, ki ga “ščiti” celo policija in pravosodje, Kdor molči se strinja!

 6. Peter Klepec

  Re: uvozena ideologija…

  Problem je, da v SLO ni originalne, predvsem pa ne delujoce ideologije.
  Leta 1990 se je slo v revizijo ideologije, kot osnovni namen, ker se je izkazalo, da obstojeca ideologija ne daje rezultatov. Ljudej so imeli dovolj skiljenja cez bliznje meje in se sliniti, kako drugim gre, nam pa ne.
  Referendumsko vprasanje bi se povsem lahko glasilo: ali se strinjatem, da prevzamemo sistem, ideologijo in metodologijo Avstrije, Nemcije&co?
  Rezultat bi bil precej podobne.
  In zakaj potem po 1991 tega nismo storili? Nemci&co so desetletja pilili svojo drzavo, da je bila kakrsna je bila. Ni bila niti priblizno idelna, se sedaj ni. Ampak kolikor toliko deluje, tako kot moderna demokraticna drzava pac lahko deluje (dobra, pravicna avtokratska drzava zanesljivo deluje z manj izgubami, ampak tega tveganja si noben razumen ne bi upal privosciti).
  Facit: ce nekdo ni toliko genialen, da bi znal izvleci iz vseh poznanih sistemov samo dobro in najboljse, potem je treba prepisat, prekopirat do potankosti en izbran sistem, ki dokazano deluje. In ne eksperimentirat z variantami, domestificiranji in eksperimenti.

  Ce zgradite novo avctomobilsko tovarno in hocete od zacetka delat dobre avtomobile, potem morate iti v Daimlerja ali BMWja in do pikice prekopirat vse nacrte. Ze to je precej tezko, delat nekaj na novo je pa nemogoce. Kitajci naredijo tocno tako.

 7. TL

  Problem Slovenije je, ker zdaj obstajajo samo naši in vaši. Pri službah, pogodbah, povsod.

  Kaj pa ostali, ki nismo niti naši niti vaši?

 8. deni

  Odličen članek pa naj si o njem misli kdorkoli kar hoče. Pa saj ne gre za kritiko kar v tri dni, zaradi same kritike. Trenutno stanje je resnično zaskrbljujoče in opozarjanje na vse mahinacije te vlade ni samo muha enodnevnica.

  Pred okrog 1300 let nazaj smo imeli Slovenci edinokrat kolikor toliko samostojno državo. Potem pa več ali manj pod raznimi germanskimi državami. Vendar niso mogli izbrisati sicer majhnega naroda in jezika, ki je temelj vsake državnosti. V dobrem stoletju pa smo se pojugoslovanili.
  Popolnoma pozabili, da smo stoletja pripadali zahodu. Tudi kraljevina in potem socializem nista mogla izbrisati slovenskega naroda.

  Prvič v edini pravi državi zedinjeni vsi Slovenci. Dobro pustimo ob strani manjšino, ker tu razen podpore ne moremo nič. Končno država in uresničene sanje Slovencev več stoletij. Ampak politikantski povzpetneži vidijo dandanes državo samo kot sredstvo, kako čimprej in čimveč zaslužiti in si prisvojiti z raznimi mahinacijami in bi sklenili pakt tudi s hudičem, če bi jim to ustrezalo.

  Nič nimam proti nikomur, ampak slovenščina in slovenstvo počasi postaja skoraj sramota. Domoljubje, patriotizem smatrajo levičarji kot ksenofobijo, ker jim ustreza kupovanje glasov slo. državljanov iz bivše Juge. Ti še vedno v 80% vidijo jugosocializem kot naj obdobje, kar je čisto razumljivo, saj je bil Balkan zaostalo kmečko področje, ki so ga Turki več stoletij načrtno držali na kratko. Tisti, ki so služili vojsko v JNA v teh krajih itd. dobro vedo o čem govorim. Pa še dandanes v kaki vuko… j… ni nič boljše.
  Naj obdržijo svoj materin jezik in vero, vendar se morajo prilagoditi državi, ki jim omogoča prosperiteto. Slovenci več generacij staršev t. i. izdajalcev slovenskega naroda v Argentini še vedno znajo govoriti slovensko, dočim v severni ameriki ne več, vendar se še vedno počutijo Slovenci. Ampak na žalost sami Slovenci pačimo lastni jezik.

  Ni pa prav, da hočejo tujerodne jezike izenačiti v šolah s Slovenskim. Če sem prav razumel nakano trenutnega ministra za šolstvo.

  V glavnem najslabša vlada ever, se požvižga na slovensko državo in ni kriva niti Amerika, niti Rusija, niti bivši bratje, temveč izključno mentaliteta dunajskih kočijažev. Srbi so bili tudi stoletja podaniki beograjskega pašaluka pa so ponosni na svojo državo in so zahvaljujoč , tako ruskim kot zahodnim zaveznikom pregnali Turke in zatem Avstrijce ter se potem šopirili po Balkanu kot, da ne bi bili še malo nazaj sultanovi podložniki.

  Takšne samozavesti manjka nam Slovencem. Goloba kot Slovenca, Primorca pa kot vse drugo bolj zanimajo balkanski posli in mu je vodenje države samo popoldanska obrt. Čimprej naj prepusti vodenje sposobnejšim, vendar ne bo, ker ima večino poslušnih apartčikov v parlamentu, ki kimajo kot tisti možici, ki so jih včasih rezljali iz lesa.

  Za ministre pa na žalost skrajne levičarje, ki po Marxu vidijo kot naslednjo stopnjo umiranje države. Tako so nas pač učili pri STM v šolah. Seveda pa niso imuni na razne ugodnosti, kot zastonjska potovanja po eksotičnih državah in podobne zadevščine. Nič dobrega se nam ne obeta, vendar za vsesplošni revolt plebejcev očitno še ni dozorel čas, če pa in ko bo, ne bo imelo smisla jamrati, ker ko ni ni. Že stari Egipčani so vedeli, da po sedmih letih debelih krav pride obdobje suhih in je potrebno ustvariti rezervo, kar naši geniji ne prepoznajo in trošijo kar poprek.

  Bravo genijalni požrešneži, ki se tako radi šopirijo z dosežki slovenskih športnikov. Edini, ki Slovenijo postavljajo na zemljevid sveta. Medtem, ko se vladni podrepniki svaljkajo po raznih konferencah in mlatijo prazno slamo. Ta 0,0002 velik narod napram svetu bo pa resnično rešil svet pred globalnim segrevanje,, vojnam, lakoto v Afriki.
  .

 9. Peter Klepec

  re: …“Naši” so ugrabili tudi večino šolskega sistema, zadnji škandal na Gimnaziji Šentvid…

  Omemba te sole me je zbodla, pa sem sel gledat kaj je nastrani, ker sem pred pol stoletja sam bil tam, v nekem drugem “geopoliticnem” scenariju.

  Izgleda, da mnoge moti “pranje mozganov”. Danes. Pred pol stoletja je bila ta sola izrazito “konformna”. Dijaki smo se naposlusali precej dramaticnih mnenj. Takrat smo samo poslusali, nismo se kregali s profesorji. Ta “Predvojaski”, bivsi partizan nam je pripovedoval kako so ubijali nemske vojne ujetnike. Aha, smo si mislili, rekli nismo pa nic. Potem smo doma vprasali in so nam rekli, ja, menda so jih res, kar tamle zraven v gozdu. Huuuh!
  Potem je bila razrednicarka, za katero so rekli, da je bila nekoc tercijalka, ki nas je potem precej na silo vabila v partijo. Huuuh!
  No, in potem je bil nek sociolog, ki je v uradnem casu utemeljeval samoupravljanje, v rezervnem casu pa rrazlagal kaj pise Fromm, pa zakaj so danski otroski vrtci boljsi in podobne strasno bogokletne zadeve. Oto Vilcnik se je pisal in po tistem so ga vrgli v jeco za dve leti in je revez umrl.

  Zakaj to pisem? Ker nam je to silovito koristilo za zivljenje. Pranje mozganov nam je mozgane utrdilo in naredilo sposobne za zivljenje. Ne vsem, ampak nekaterim mozganov sploh ni bilo potrebno prat. Sploh ni res, da dijaki ne morejo imeti politicne usmeritve. Ce pri starost med 15 in 18 nimas urejenega podstresja, ga najbrz nikoli niti ne bos imel. Otroci, dijaki morajo slisati tudi “grde” zadeve, da se jim izoblikuje osebno mnenje.
  Dobro se se spomnim solskega pranja mozganov ob kubanski krizi 1962. Ampak so mi potem doma povedali kako je s tisto stvarjo bilo (po resnici, kot sem lahko preveril desetletja kasneje). Pa so mi tudi rekli, da naj to obdrzim zase in sem tako tudi storil.
  Facit: dijakom nic ne skodi, ce jim sola servira provokatorje in agitatorje. Kar steje, je “ozemljenost” in za to se mora tudi nekdo brigat. Agitarorji so informacija in ti si sami sebi dajejo avtogole. Vilcnik nam je 1972 rekel, da sta najslabsa casopisa tedanjega casa Komunist in Druzina”. Zaradi enobarvnosti povsem nezanimiva. Smo poslusali in si zapomnili, ter dali svojim otrokom, ko so se pojavili, misli naprej.
  Obvezne filme smo gledali tudi takrat. Neretva pa Sutjeska itd. Odlicno za “streznitev”. Ce je bil kak dijak tako omejen, da ni videl pocenske propagande, potem tudi ni bilo velike skode. Hocem reci, mularija si mora izdelati svoje moralne in eticne standarde in za to potrebuje dobre in slabe aspekte.
  Ali drugace: tudi slaba sola je lahko dobra sola.

  • jelena

   Vse drugače je, če ti doma nima kdo povedati druge plati zgodbe …
   ker veliko dijakov politično vzgaja najprej šola, šele potem starši, je vsaka politična propaganda škodljiva; šola mora izobraževati, ne pa prati možganov z ideološkimi puhlicami. Šola bi morala s podajanjem zgodovinskega znanja (dejstev!), s študijem književnosti, sociologije, psihologije, filozofije dati učencem dovolj trden temelj, da bi si šele lahko sami izoblikovali svoje politično prepričanje.

  • ren

   No, Oto Vilčnik ni umrl. Kar dobro sem ga poznal. Nazadnje sva se srečala pred slabimi 20 leti. Po letu 1990 je po dolgih letih brezposelnosti dobil službo v državnem zboru. Je dec na mestu.

   • Peter klepec

    No, saj nekaj!

 10. slavkope

  Včeraj so vladajoče politične sile “statusa quo” tudi v Državnem svetu RS avtoritarno zaustavile in omrtvičile še en demokratično sproženi poskus nujne neodvisne kriminalistične in tožilske preiskave utemeljenih sumov mnogih nezakonitih dejanj nekdanjega direktorja državnega Gen-i in aktualnega predsednika Vlade RS, ki s svojim zasebnim podjetjem celo ta čas neovirano “dvoživkarsko” služi zasebne prihodke v poslovanju z državnim Borzenom, katerega nadzornik je kot skupščina Borzena prav vlada RS pod komando narcisoidnega samodržca dr. Roberta Goloba (GS).

  Združene politične sile “statusa quo” ter celo neidentificirane mistične “višje sile” so “v kali zatrle” legalno in legitimno pobudo državnega svetnika, ki se je “simbolno” pred očmi navzočih svetnikov in pred medijskimi kamerami spektakularno zaključila oz. sesula dobesedno z nepričakovanim razpadom govorniške tribune pod rokami enega od šokiranih govorcev.

  Ponovila se je spektakularna situacija mističnega “vesoljskega dežja”, s katero so najbolj jasnovidni poslanci vladajočega Gibanja svobode v Državnem zboru RS “znanstveno” pojasnili in razložili zavestno diverzantsko organizirano sesutje oz. blokado digitalnega glasovalnega sistema, ko je bilo potrebno najprej “načelno” preprečiti in po nezakonitem ponovnem glasovanju o isti stvari poniglavo pragmatično potrditi prvotno nesprejemljiv predlog opozicije.

  Kot je videti, za vladajočo diktaturo “svobode” ni ovir, kadar gre za brezobzirno in celo proti-ustavno in ne-zakonito obrambo privilegirane nedotakljivosti vladajočih funkcionarjev ter zvestih hlapcev in lakajev Gibanja svobode v vladi, vladajoči koaliciji GS, SD, Levici, v državni in para-državni administraciji, v sodni veji oblasti, v pro-vladnih ne-vladnih organizacijah civilne družbe, v pro-vladnih sindikatih in pro-vladnih javnih ter zasebnih medijih.

  Ob brezštevilnih javnih demonstracijah zavestnega nespoštovanja in brutalnega kršenja veljavne Ustave RS in veljavne zakonodaje s strani Vlade RS in vladajoče parlamentarne koalicije GS, SD in Levice je mogoče ugotoviti, da RS nikakor ni več ustavna republika, v kateri vlada ljudstvo kot suveren, ki si na svobodnih in demokratičnih večstrankarskih volitvah neposredno izvoli večstrankarski parlament kot zakonodajno oblast in posredno vlado kot izvršno oblast .

  Zaradi ustavno in demokratično invalidnega sorazmernega volilnega sistema ter zaradi demokratično invalidnega medijskega prostora imamo namesto večstrankarskega parlamenta samostojnih in svobodnih ter lastni vesti odgovornih predstavnikov vsega ljudstva le strankarsko delegirane in vezane odposlance vodstev posameznih političnih strank. Namesto formalne in dejanske oblasti ljudstva imamo dejansko diktaturo vladajoče večine v parlamentu oziroma vladajoče koalicije političnih strank. Zaradi česar je proti-ustavno tudi dejansko ravnanje vlade ter vladajoče koalicije, ki si z brezumnim oblastnim “valjarjem” vladajoče večine podreja zakonodajno vejo oblasti in celo vedno bolj le na papirju tudi sodno vejo oblasti.

  Namesto medsebojno po ustavi in tradicionalnih demokratičnih načelih ločenih, samostojnih in neodvisnih treh vej legalne in legitimne državne oblasti smo državljani RS vse bolj priče in žrtve proti-ustavno prepletenega in pomešanega konglomerata zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti, katerega vse bolj tiransko in diktatorsko samovoljno vodi in nadzira vladajoča koalicija GS, SD in Levice.

 11. Miller

  Brcanje mrtvega konja in preusmerjanje pozornosti.
  Vsak razgledan, brez plašnic in neindoktriniran VE, da vladajo svetu že tisočletja prostozidarske in orožarske lože, ki nastavljajo politike. Tudi pri nas.

  V svetu ima orožarska industrija na povodcu ameriško oblast, ta pa evropsko. Lep primer je ameriška izjava, da mora trajati vojna v Ukrajini “kolikor bo potrebno”, pa ne zaradi zmage ukrajincev, ampak zaradi dobička orožarske industrije. Za njo čakajo v vrsti “prostozidarji”.

  Več je vojn, požiganja in rušenja, več je cekinov…
  Kdo vse sedi v teh ložah, se ne ve. Ve se le to, da sedijo člani različnih strank in profilov.

  • Peter Klepec

   Re orozarska industrija
   Ali je bila prej kura ali jajce?
   Denes brem, da evropsla orozarska industrija, ki je seveda privatna, ne dela kot bi lahko, ker nima narocil. Da edino nemska industrija dobiva dolgorocna industrija in zato gradi nove tovarne za povecanje kapacitet.
   Vsakemu je jasno, da se je “Rusija” zgodila, ker je Evropa zanemarila svojo vojsko. Zanemarila je svojo orozarsko industrijo. Ker smo mislili, da je zgodovine konec in vojn ne bo vec, ter da zato tudi orozarske industrije ne rabimo vec. Na sreco je ta industrija dobivala narocila od drugod, kjer so msilili drugace. Sicer danes ne bi imeli kaj razsirjat. Mogoce je malo narobe, da je orozarska industrija privatna in ne drzavana. Ampak ravno zato, ker je privatna, je najbrz kvalitetna. Rusija ima drzavno orozarsko industrijo in najbrz so zato nemski tanki boljsi od ruskih. Kar ni bistveno.

   Vsekakor pa dobicek orozarske industrije ni gonilo vojn. Vojne so gonilo dobicka vojne industrije, to je precej razlike.

   • Miller

    ej, pero cepec, tvoje prepričevanje še za v vrtce ni.
    DANES orožarska industrija POGANJA vojne.
    Ker oni IZBIRAJO in VODIJO politiko in politike.

    Ameriška orožarska industrija si mane roke. Rusi so zanjo dar božji.
    Kajti večino orožja iz EU skladišč, ki je bilo šenkano v Ukrajino, so Rusi uničili.
    Zdaj je potrebno naročiti novega. Tu se skriva zajček. Seveda bodo jenkiji v EU prodali najprej prefarbane stare zaloge, nove imajo zase.
    Tudi naš Boskarol si mane roke, in donira “našim”.

    • Peter klepec

     Mogoce pa tudi mlekarska industrija povzroca, da pijemo mleko. In to kljub obcutljivosti na laktozo.

 12. P.Kos

  @D.Poniž: “… vrtnarska, strežniška, kuharska ali čistilska dela, zdaj pa blebetajo tja v en dan, …”

  Sicer se s kolumno strinjam in aktivno razmišljam kako
  prepričati sodržavljane, da končno spregledajo to združbo, ki nam vsakodnevno krade miljone. Ponavljam, nam! To je naš denar. Iz imaginarno praktičnih razlogov mu pravijo tudi državni denar. Ponavljam, naš denar! In državljani dopuščamo, da nam lopovi z imenom in priimkom, pri belem dnevu kradejo dobesedno iz žepov. Zakaj gledamo v stran in to dopuščamo?!

  Da se po izraženem gnevu, ki tli tudi v množici duš sodržavljanov in čaka zgolj še trenutek, da se vname, končno vrnem k izpostavljenemu komentarju; zgoraj omenjena dela so potrebna in mojstri svojega poklica so osebe vredne spoštovanja, v nasprotju s to oholo in duhovno prazno zločinsko vladno koalicijo. (Sicer razumem namen te primerjave, ki je po mojem mnenju neposrečena, kot tista o kmetu. Pa brez njega ne gre, kajne? Hvala Bogu!)
  Vse te afere, ki so povsem odkriti poizkusi kraj, oz. kar kraje pri belem dnevu, niso nič drugega kot zločini. In pomnite tovariši, za to boste odgovarjali in to vsaka, k Golobu dvigajoča roka.

  p.s.: pa da ne bi slučajno pozabili, na NVO-je, ki so to vlado ustoličili in jim, nesposobnežem, celo pišejo zakone.

 13. APMMB2

  Metode so enake,kot jih je uvedel že Ivan Zidar? Pridobiti delo in nato izvleči vsaj desetino za svoj žep. Da je desetina čim bolj obilna , je potrebno, da je cena objakta čim višja. Če je ni mogoče dvigniti že ob prvi licitaciji, jo je potrebno dvogovati z aneksi in tako bomo dobili enotirno progo, plačali pa vsaj dva tira.
  Za enak denar bi zanesljivo zgradili železnico iz Mojstrane na Kredarico.

  • Peter Klepec

   Res, ampak tako se to dela po celem svetu.
   Nekoc mi je nekdo pripovedoval, da kalkulirajo ponudbo povsem brez dobicka. Tega izvlecejo med izvedbo, ker so specifikacije narejene tako, da jih narocnik sam ne more spostovati.
   Vsi projekti razvojnih bank imajo cas izvedbe okoli dveh let. Copy-paste. GV resnici pa trajajo povprecni projekti tam okoli pet let. Razlika se monetarizira s claimi izvajalcev.

 14. ren

  Tako so nesramni, tako arogantni in polni sami sebe, tako domišljavi, da odvetniška pisarna Mirka Bandlja pošlje zahtevo na državni svet, da se NE SME preiskovati unega, kwa je že, aha, goloba, ki je ljubiteljski predsednik vlade, v zadevi GEN-I in najbž še cel kup kriminalnih dejanj, ki jih ima nespoštovani predsednik vlade na grbi.
  Ta država je tako mafijska, da samo še čakamo, kdaj se bodo ti politični mafijci po ulicah začeli streljati med sabo za raznorazne vplive in za stotine ton denarja.

 15. uroš gabrijelčič

  Tisti, ki nekoliko dlje spremljamo notranje politično dogajanje v Slo, se bomo spomnili, da nam je skoraj 4 leta brezizrazno vladal M. Cerar, da smo se skoraj 2 leti hahljali ob komični vložkih takratnega PV g. Šarca, vendar zelo veliko škode državi nista naredila, razen da je bilo zapravljenih 6 let, kar tudi šteje. Seveda se spomnimo tudi kriminalne vlade A. Bratušek, k sreči kratkotrajne, a ji je vseeno uspelo zvrtati veliko finančno luknjo. Seveda se vsi spominjamo 2 letnega obdobja pandemije, ki je bila ob vsej tragični razsežnosti za ljudi vsega sveta za nas pozitivna samo v tem, da nam je takrat vladala dobra vlada. Iz krize smo izšli v boljšem položaju od večine držav EU in dobra pot se je nadaljevala vse do izjemno dobrega predsedovanja EU, česar Evropa ni spregledala, kot tudi ne pogumne poteze g. J. Janše in kolegov, ki so prvi odšli na obisk v Kijev, glavno mesto napadane Ukrajine. Zdelo se je, da bodo prve volitve minile v znamenju teh uspehov, a smo se, vsaj jaz, ušteli. Niti v sanjah si nisem mogel predstavljati, da bodo slo državljani tisti vladi zamerili nošenje mas, zapiranje v občine, omejeno gibanje itd. Nekaj, kar so takrat v dobro svojih državljanov počele vse države. In vendar! Slovenci so še enkrat dokazali svojo zaplankanost, zaslepljenost, nerazgledanost in pomanjkanje kritične misli. Ne vsi, seveda, a dovolj veliko število, da je volilo in izvolilo nov, popolnoma prazen brezvsebinski obraz. Podrobnosti poznamo, vendar smo nekateri spet naivno verjeli, da bo pač moral miniti še en mandat (morda niti ne cel) in bomo dobili novo priložnost za spametovanje. Vendar ne! To, kar se dogaja in kar izvaja ta vlada je napad na narod, na ta narod, ki je z osamosvojitvijo postal nacija. Ja, nacija, ampak nacija, osnovana na narodu, ki izginja. Kajti vodilni se na vseh ravneh trudijo oslabiti narodovo samobitnost, njegovo stvarjalnost, ki jo jo je ta narod že večkrat izkazal, zdaj pa vso to dobro dediščino ropajo ljudje, ki niso niti levičarji, čeprav jim slednji dajejo površinsko intonacijo, ampak so grabežljivci, roparji, ki kradejo narodovo srebrnino. Sam, najbrž spet naivno, upam, da bodo evropske volitve prinesle nujen preobrat na EU ravni in zato tudi pri nas. Če se to ne bo zgodilo, nas čakata dve možnosti: počasno propadanje oziroma samomor na obroke ali pa upor in sicer s sredstvi, ki jih pokvarjenci edino razumejo.

  • Borovnica

   Ampak, ti pokvarjenci so definitivno slovenci. V večini. Sem in tja se pojavi kakšen kavboj balkanskih korenin, to pa je tudi vse.
   S tem odpade ves mit o pregovorno pridnih majhnih in poštenih slovencih ki ga je tudi partizan Klinar gradil tam nekje okrog osamoavojitve.
   Dajmo si naliti cistega vina in bodimo posteni, slovenci nismo pošteni niti pridni. Smo pa majhni, predvsem v glavah.

   • uroš gabrijelčič

    Nikjer nisem zapisal, da gre za ne-Slovence in nisem krivil balkancev. Ker pa ste že načeli to temo, bi vseeno opozoril, da je bilo med 400000 volivcev Svobode zagotovo veliko balkancev, ker ti, ki se prepoznajo v tem izrazu, ne marajo JJ, ki zagovarja slovenstvo in vztrajno ponavlja, da je Slovenija osnovana na ideji slovenstva, torej slovenskega naroda. Da niso vsi državljani Slovenci, je jasno in s tem ni nič narobe, je pa narobe, če ti ljudje niso ponotranjili dejstva, da živijo v deželi Slovencev, ki si je z osamosvojitvijo izborila pravico do svoje države, torej je narod s to državotvornostjo postal nacija. V tej državi so dobrodošli vsi, ki spoštujejo pravila, ki jih vsaka nacija postavlja pripadnikom drugih narodov. Zato ponavljam, da so imeli pri zadnjem volilnem debaklu veliko besede tudi balkanci (vaš izraz, ki ga uporabljam v tem komentarju). Sicer pa je to obširna tema, vredna razprave in osvetljevanja z različnih strani, takšna kratka opomba je samo opozorilo, da bi bilo treba v družbi več razpravljati, še zlasti, ker usmeritev te vlade v tem pogledu za idejo slovenstva ni obetavna.

    • Danijel

     Spomnimo se tiskovne konference po volitvah, ko je hrvaška novinarka v hrvaščini postavila vprašanje mandatarju Robertu Golobu. Zakaj jezikovna podrejenost sredi Ljubljane samo enemu sosedu? Ali ta doktor obvlada jezike vseh svojih sosedov?

     • Peter Klepec

      Luksemburski minister dobiva vprasanja v nemscini, francoscini in anglescini in v teh jezikih tudi odgovarja.
      Kdo je sedaj Dzek?

    • Brane

     Tvoj veliki vodja Jajo, zagovarja slovenstvo po meri sdsa, kar je pa najbolj ogabno: zagovarja in soglaša z izraelskim genocidom nad Palestinci, pobijanjem otrok.
     Janša je prijatelj terorizma.

  • DRAGO

   Odličen komentar g. Gabrijelčiča predvsem pa je poudarek na zadnjem odstavku komentarja. Da ponovim: upor in ne samomor na obroke.

   • JJakaBrus

    Izrael je moralno upravičen celotni Jeruzalem vključiti v svoje nacionalno ozemlje in ga proglasiti za svoje glavno mesto. S tem je samo sledil moralno-etičnim principom protihitlerjanske koalicije !
    Islamska kultura ne pozna pojma naroda kot državotvorne nacije. Ta pojem je proizvod evropske kulture. V tem konceptu Palestinci niso in nikoli niso bili narod in še manj državotvorna nacija.

 16. Rokovnjac

  Stališča avtorja ne odražajo nujno mnenja uredništva +PORTALA.

  Torej je portal sramota,ce se z napisanim ne strinja.Vse kar je fant navedel,drzi kot pribito.Torej,kdor se z napisanim ne strinja,ima levasko oprane mozgane,ce jih sploh ima kaj???

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?