Zdravniška stavka v bolnici Franja

Avtor: | 16. februarja, 2024

Še vedno smo sredi zdravniške stavke. Žal ni nič novega, kar je slabo. Stavkajo najbolj izobraženi ljudje v zdravstvu, bolniki in zdravniki so v stiski, ministrica in predsednik vlade pa to mirno gledata. Vsi skupaj drvimo v kaos in stisko, ki bo nastopila prvega marca 2024.

Od napovedi enodnevne stavke zdravnikov je poteklo že 60 dni. Od začetka doslej najdaljše zdravniške stavke je poteklo že 31 dni in obe strani sta še vedno na izhodiščni pogajalski točki. Slabo kaže, da se bosta s te točke kaj kmalu premaknili. Ob tem teče stavka dalje, dogajajo se odpovedi pregledov in ostale posledice. Dostopnost do zdravnika se zmanjšuje in število napotnic je manjše in zato se tudi število čakajočih manjša, kar samo pomeni, da se vse prenaša v prihodnost, ko se bomo spet srečali zaradi anomalij v času stavke s še večjim porastom števila čakajočih na pregled. Torej je to, da se je število čakajočih zmanjšalo, kar radi zapišejo novinarji, brez dodatne obrazložitve predvsem samo zavajanje ljudi.

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Utrujeni zdravniki sporočajo, da tudi oni želijo 40 urni delavnik, tako kot delajo ostali delavci in da so pripravljeni narediti na teden še dodatnih 8 ur in nič več, tako kot se to dela v EU in kot je zapisano v zakonodaji. Stavka zdravnikov dejansko ni stavka, saj še vedno delajo, vendar pa brez nadur. A sistem, ki je bil navajen na enormno število nadur posameznega zdravnika, tega preprosto ne bo prenesel brez hudih posledic. Zato bo prišlo do zapletov. Direktor ZD Maribor je skušal na hitro opisati, kaj nas čaka po 1. marcu: “Ko bo marca umik soglasij tudi stopil v veljavo, si ne znam predstavljati, kaj se bo zgodilo, morali bomo kompenzirati z drugimi zdravniki. Če je na bolniških staležih običajno med 5 in 10 odstotkov zdravnikov, katerih termine je treba nato pokrivati, nadomeščanj zdaj ne bo več. Preklicali bomo tudi preventivno delo, ukinili pa bomo tudi ambulanto za neopredeljene.”

Če povem bolj preprosto, zdravniki še vedno delajo in opravijo polno mesečno število ur, torej niso doma, ampak v ambulantah na delovnih mestih, le veliko manj kot v preteklosti, ker ne bodo delali nadur. Ne obremenjujejo se več dodatno. Do tega je moralo priti, ker preobremenitev zdravnikov ne more trajati večno. Na to smo zdravniki opozarjali leta, zato predčasno zbolevamo, umiramo, zato naše družine in predvsem otroci v najbolj občutljivem delu življenja, ko odraščajo, nimajo veliko od nas. Denar, ki ga dobijo zdravniki od nadur, ne more pokriti izgub, ki nastanejo zaradi nadur in nočnih ur na zdravju, v družini in partnerskih odnosih.

Golobov poziv zdravnikom, naj v interesu bolnikov prekinejo stavko, je zloraba pacientov za dosego političnih ciljev Gibanja Svobode in vladne koalicije.

Konec meseca februarja se bodo tako začele uresničevati grožnje z odpovedjo nadurnega dela zdravnikov. Do takrat je še 14 dni, dva tedna. Ali bolje: samo še 11 delovnih dni. Prišlo bo do pomanjkanja kadrov in ob tem bo prišlo do še dodatnih odpovedi pregledov, verjetno do dodatnega podaljšanja čakalnih vrst. Kot da to še ni dovolj, direktorji javnih zdravstvenih zavodov odpovedujejo dovoljenja za delo zdravnikov v drugih javnih zdravstvenih ustanovah in s tem onemogočajo tekoče delo v njih ter tako močno škodujejo javnemu zdravstvu.

Premier Robert Golob in ministrica Valentina Prevolnik Rupel ne iščeta dogovora z Fidesom, ampak kaznujeta paciente še dodatno in poslabšujeta stanje v sistemu. Sklicujeta direktorje in pritiskata na njih, da morajo organizirati delo v zavodih kljub temu, da bo veliko zdravnikov odsotnih. Če ni, še vojska ne more vzeti, je modroval moj ded, ki je preživel soško fronto. Tudi tu velja isto, če ni zdravnikov, pač ni storitev in strokovni direktorji povejo: “Pričakuje se domino efekt zmanjševanja storitev po bolnišnicah. Kakovost storitev bo padla, zaradi pomanjkanja osebja se bodo ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice. Zato je nujno, da se odgovorno pristopi k dogovoru s sindikatom in vloži vse napore v končanje stavke.”

Razum nam veleva, da je končanje stavke edina pametna rešitev, ker kadra preprosto ni niti ga ni mogoče nikjer vzeti. Ministrica in predsednik vlade ne naredita nič v tej smeri in ne rešujeta konflikta, kar bi bila edina pametna rešitev v tem trenutku. Krivdo seveda spretno preko PR sporočil zvračata na zdravnike. Toda zdravniki niso odločevalci, odločevalca sta predsednik in ministrica; onadva bosta morala stopiti v razgovor z Fidesom in se odločiti. Če ne bosta, bo ljudstvo to njuno igro končno spregledalo. Le premier in ministrica lahko rešita zaplet, če ga ne bosta, bo prišlo do jasnega upora bolnikov proti vladi, do česar nas loči le še majhen korak.

Predsednik vlade in ministrica sta očitno prepričana, da je njuna prisotnost ob odpiranju manjših novih bolnišničnih kapacitet v regijski bolnišnici na Jesenicah (12 intenzivnih postelj) veliko pomembnejše dejanje kot pogajanja z sindikatom zdravnikom. Na Jesenice sta se pripeljala kar oba in se istočasno drenjala za fototermin. Ironija je, da ne Golob ne Prevolnik Rupel nimata prav nobenih zaslug za izgradnjo novih kapacitet na Jesenicah, pač pa jih ima predhodna vlada. Ministrica in njen predsednik se kitita s tujim perjem. Žanjeta tisto, kar je posejal Golobov “najljubši” politik. Janez Janša.

Se je pa med obiskom Jesenic po dolgem molku le oglasil Golob in uspel pred kamerami po enem mesecu zdravniške stavke izustiti: “Razumemo tudi stisko zaposlenih, pa vendar, prepričani smo, da je skrb za bolnika vedno na prvem mestu, in zato tudi danes pozivam Fides, da se za čas pogajanj odpove oziroma zamrzne stavko samo z enim namenom, da ne povečujemo stiske ljudi.”

S tem je premier nedvomno perfidno izkoristil paciente za politično obvladovanje Fidesa. Za pridobitev prednosti v pogajanjih je zlorabilpaciente, ki niso krivi za stavko in še manj za katastrofalne razmere v zdravstvu. Do zaposlenih je Golob izrazil le razumevanje. In nič več. Ni povedal, da je vlada z njimi podpisala obvezujoč dogovor, ki se ga ne drži in da je ravno to povod za zdravniško stavko.

Torej gospod predsednik, razumem vas, da bi zmanjševali stiske ljudi, saj so vaši volivci, a ob tem zavestno povečujete stiske zdravnikov, ki so vam povedali, da je dovolj in da ne zmorejo več tega napora. Potem so za nagrado za svoj prekomerni dolgoletni trud še šikanirani v javnosti, češ da imajo (pre)visoke dohodke za veliko preveč dela. Vse to delajo zato, da lahko to tako opevano javno zdravstvo v Sloveniji sploh preživi.

Vemo, da niste samo vi krivi za razmere, predsednik, toda žal ste trenutno na oblasti in zato tudi najbolj odgovorni tudi za zdravstveni sistem in reševanje njegovih zagat. Upravičeno čakamo, da po letu in pol megalomanskih obljub glede zdravstva nekaj tudi od tega, kar ste obljubili, naredite. Radi bi kakšen konkreten rezultat, ki pa ga ni in ni.

Ministrica za zdravje s svojimi dejanji dokazuje, da ni kos strateškim nalogam, ki jih ima trenutno ministrstvo. Raje se udeležuje odprtja posameznih manjših pridobitev po regionalnih bolnišnicah (operativni nivo), namesto da bi se začela pogajati z Fidesom in skušala reševati zdravstveni sistem.

Naš predsednik vlade očitno noče razumeti, da sta malo več kot pred letom dni njegova vlada in njegov priljubljeni minister Danijel Bešič Loredan podpisala obvezujoča dogovora z Fidesom, ki ju vlada ni uspela uresničiti. Iz današnje perspektive se postavlja resno vprašanje, če je vlada podpisana sporazuma sploh kdaj hotela uresničiti. Danes se kaže ta dogovor le kot politični manever, ki je vplival na zdravnike, da lani niso izvedli stavke. Popustili so ravno zato, ker niso hoteli škodovati bolnikom, to bolniki velikokrat pozabljajo. Zdravniki so nasedli zvijači predsednika vlade in ministra Bešiča, ki se je tedaj celo hvalil, da je ta dogovor nekaj velikega.

Danes predsednik vlade ta manever ponavlja in tudi sedaj bi rad Fides prinesel okoli in se rešil obeh že podpisanih dogovorov. Če je uspelo prvič, lahko tudi drugič, je njegovo geslo, ki kaže na logiko otroka. Če so bili do sedaj sindikati (SVIZ in ostali) izjema, želi vlada tudi pri njih dosedanje dogovore anulirati in vzpostaviti nove – tako kot pri Fidesu. To je seveda odlična šola za sindikate, ki namesto da bi delovali skupaj in bili tako močnejši, gredo vsak po svoji poti, kar vlada in njen predsednik odlično izkoriščata v svoj prid. Prav ste slišali, tako stanje ni koristno za bolnike, je pa odlično za nabiranje političnih točk vse do trenutka, ko bodo ljudje prepoznali past, v katero so padli.

Fides je predsednika vlade Goloba pozval, da vstopi v pogajanja že 29. januarja 2024, pa od tedaj do pred nekaj dni ni niti komentiral pogajanj. Ta pasivnost predsednika vlade ob vse slabši dostopnosti bolnikov do storitev je – milo rečena – proti zdravju bolnikov, proti zdravi pameti in proti sistemu javnega zdravja. Golobov poziv zdravnikom, naj v interesu bolnikov prekinejo stavko, je zloraba pacientov za dosego političnih ciljev Gibanja Svobode in vladne koalicije. Ravno to, kar očita zdravnikom, počne sam. Podobno kot njen šef se spreneveda tudi ministrica za zdravje, kateri je večja prioriteta predvsem fototermin kot reševanje zdravstvenega sistema.

Ministrica Valentina s svojimi dejanji dokazuje, da ni kos strateškim nalogam, ki jih ima trenutno ministrstvo. Raje se udeležuje odprtja posameznih manjših pridobitev po regionalnih bolnišnicah (operativni nivo), namesto da bi se začela pogajati z Fidesom in skušala reševati zdravstveni sistem. Hkrati predlaga strategijo zgolj za primarni zdravstveni nivo, kot da ne bi vedela, da je zdravstveni sistem celota in da je lahko uspešen le, če se dogajajo spremembe sočasno v celotnem sistemu. Pa ta dokument sploh ni produkt njenega kabineta, ampak predhodne vlade, ki je ob menjavi obstal nekje v predalu na Ministrstvu za zdravje. Ministrica je torej le obrisala prah z dokumenta in ga dala v javno razpravo do konca februarja 2024. Po stari navadi daje v razpravo pomembne temeljne dokumente za prekratek čas, tako da se razprava sploh ne more razviti, ker zanjo enostavno ni dovolj časa.

Ostane mi samo še poziv gospe Valentini Prevolnik Rupel, naj nemudoma odstopi in da prostor prepusti nekomu, ki bo začel resno reševati probleme na ministrstvu in v zdravstvu na strateškem nivoju.

To je ponovno en velik primanjkljaj ministrice za zdravje, ki ne zna s svojimi sodelavci oceniti časa za kvalitetno razpravo. Hkrati pa je 7. februarja 2024 izdala nov pravilnik Ministrstva za zdravje o določitvi dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve za zdravstvene ekipe v osnovnem zdravstvu. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS)je posvarila ministrico, da pravilnik ne ustreza času in da ne pospešuje razvoja primarnega zdravstvenega varstva. Da pa se slutiti iz tega pravilnika, da je usmeritev te ministrice predvsem zmanjševanje stroškov dela. S pravilnikom povzroča zmanjševanje kvalitete dela v osnovnem zdravstvu in obremenjevanje urgenc in hospitalnega dela. In smo ponovno tam: ministrica ne razume, da ima opravka s sistemom in ne samo s posameznimi deli sistema.

Ostane mi samo še poziv gospe Valentini Prevolnik Rupel, naj nemudoma odstopi in da prostor prepusti nekomu, ki bo začel resno reševati probleme na ministrstvu in v zdravstvu na strateškem nivoju. Nimamo več časa, da se ministrica uči veščin vodenja sistema, ki se mu reče zdravstvo in od katerega smo vsi zelo odvisni od rojstva do smrti, s katerim smo hočeš nočeš vitalno povezani.

Časa nam zmanjkuje. Zdravstvo v tem trenutku pač ne more biti poligon za ljudi, ki se pridejo učiti ministrovat na Ministrstvo za zdravje. Sistem se sesuva in vse luči so že davno začele utripati rdeče. Zdravniki znamo delati tudi v bolnici Franji, vendar v vojnih, izrednih razmerah. Smo prišli že tako daleč?

33 komentarjev

 1. deni

  Nedavno je bilo objavljeno, kako so operirali napačnega človeka. Kolega je po dopustu čakalo pismo, da se mora čez tri dni zglasiti na operacijo. Začudeno se je spraševal, čemu to, saj ni imel nikakršnih težav. Poklical je na oddelek, kjer naj bi napoten na operacijo. Administratorka je imela vse njegove podatke izpred skoraj 50 let. Nikakor si ni dala dopovedati, da ni pravi naslov in trmasto vztrajala, da se mora tega in tega dne zglasiti tešč.

  Šel je do osebnega zdravnika in šele po njegovem posredovanju so ugotovili, da ne bo prava oseba. Seveda je bilo potrebno kar nekaj telefonad in je osebni zdravnik zatrjeval, da že nekaj let ni bil človek pri njem. Ampak se niso niti opravičili, temveč birokratsko ugotovili, da gre za napako, ki se pač zgodi. To je čista resnica. Seveda so že marsikaterega zamenjali in namesto zlomlenega uda operirali zdravega itd. Se zgodi tudi najboljšim, vendar.

  Se pa strinjam, da so na MF sprejeti res najbolj pametni in ni rečeno, da bodo dobri zdravniki. Nekdo, ki bi res opravljal svoje delo vestno in z veseljem zaradi ene nekoliko slabše ocene na maturi nima niti najmanjše možnosti. Zakaj se država obnaša tako birokratsko in se oklepa zakonov kot pijanec plota. Ni potrebno veliko, samo zaplankanost šolskega sistema nekoliko prilagoditi.

 2. slavkope

  V sistemu javnega zdravstva, kjer lahko prostodušno pošljejo v grob in obredno pokopljejo napačno osebo, ali odrežejo želodec drugi napačni osebi, je zares verjetno in mogoče vse.
  Zato ni čudno, da tudi ideolog (dr. Keber) in kolovodja samo-oklicanih “pacientov” (Jenull) pod vstajniško firmo Glas ljudstva organizirata lažne stavke “pacientov” in ni izključeno, da kdaj ne bosta organizirala tudi stavke “pokojnikov” iz hladilnic javnega zdravstva.
  Tudi to je Slovenija; kjer si resnica in laž, profesionalnost in diletantizem, odgovornost in brezdušno pohlepni kriminal … – zarotniško podajajo roke.

 3. Andrej Muren

  Slovenski narod danes žanje tisto, kar je sejal pred dvema letoma na volitvah. Kaj so ljudje mislili, da bodo dobili z levaki? Ali 70 let “socializma” ni bilo dovolj?
  Po drugi strani se seveda tudi zdravniki že leta dolgo osredotočajo samo na višino svojih plač, čisto nič pa ni od njih slišati, kako preurediti zdravstveni sistem.

  • Miro

   Zdravniki zdravite človeka in ne organizacij.

   Pogled v zgodovino v UKC LJ ve povedati, da je takratni generalni direktor Jaanez Zemljarič povedal zdravnikom “Vaša naloga je zdravljenje, moja finance in ekonomija”, ob prisotnosti moje se živeče matere. Povedala je tudi, da so morali pisati poročila o opravljenem dežurstvo. Podrobnosti lahko dobite, če jo obiščete v DSO Fužine.

   Kot je opozorila predsednica zbornice nege, je pri zdravnikih odsoten občutek za delo v skupini. Pogoj pri vpisa na MF je inteligenca in spomin, sebnostne lastnosti, kot del profesionalnega kadriranja, se ne preverjajo. Kolega mojega pokojnega očeta na MF je imel fotografski spomin in je dobival same desetke. Pri izpitu, ko so mu pripeljali pacienta, ni znal postaviti diagnozo. Šel je ven in se obesil v stranišču.

   Zanimiv in poučen je tudi neuspešen poskus prenosa dobre prakse primarnega zdravstva iz Aljaske na Škotsko zaradi močne pripadnosti zdravniškemu cehu (professional identity)….

   Ne spomnim se tudi, da bi zasledil toliko zdravnikov, ki so kolumnisti po medijih, kot pri nas. Sploh pa ne pišejo o organizacijsko upravljavski zadevah na osnovi svojih izkušenj v ambulanti.

  • Leo B

   Dr. Milan Krek je specialist javne medicine, svojo kariero je posvetil temu področju in odlično pozna razmere in probleme v zdravstvu. Poznan ( vsaj Primorcem ) je kot strokovnjak z visokimi etično – moralnimi standardi, zato začudenje nad vzdevkom ” crack “. Res pa je, da je že 1990 leta na Obali, v Kopru, pionirsko uvedel Program za pomoč odvisnikom ( od drog) in ga uspešno vključil v zdravstvo.
   Zaposleni v zdravstvu opozarjajo na težave v zdravstvu že leta, nihče pa ne pristopi k sistemskim rešitvam, za to pa je odgovorna vsakokratna vlada in ministrstvo za zdravstvo. PV Robert Golob ( od 01.6.2022) je skupaj z zdravstvenim ministrom je veliko obljubil, se z dogovori celo zavezal, ukrepov ni in to je dobesedno podcenjevanje, poniževanje zdravniške stroke, tudi drugih. Rezultat je so katastrofalne razmere: glede delovnih pogojev, opreme in kadrovske podhranjenosti. Stavka zdravnikov, kot izvajalcev storitev javnega zdravstva je popolnoma upravičena; tudi v drugih poklicih in to verjetno še ni vse. Saj ne živimo v suženjstvu ali tlačanstvu; vsak ima pravico do poštenega plačila za pošteno delo. Obremenitve zaposlenih so vedno večje, dodatne odgovornosti in zadolžitve, za OSNOVNO PLAČO, ki ostaja enaka oz. stagnira glede na kupno moč.
   Naravnost sprevrženo pa je, da z milijoni evrov iz državne blagajne ” podprti ” aktivisti NVO, posebej Nika Kovač z 8 urnik delavnikom za zdravnike in Jaša Jenull s stavko 8 -ih pacientov, teptata dostojanstvo in delo strokovnjakov zdravstva.

   Opazno dobro je sedanja vlada poskrbela za politike, politične stranke, nevladne organizacije. za zaposlene davkoplačevalce pa ni denarja.

   Povsem jasno je, da sedanja ministrica Valentina Prevolnik Rupel, ki je prevzela vodenje resorja sredo oktobra 2023, za sistemske rešitve ne bo imela dovolj časa za korenite spremembe, kljub strokovnosti in velikim naporom. Velik korak bo že, če bo uspela izboljšati delovne pogoje, vsaj delno kadrovsko podhranjenosti in seveda plače.
   Celovitega reševanja plačne problematike v javnem sektorju v tem mandatu verjetno ne bo videla.

   Sploh pa v zdravstvu ni problem denar; glavni problem je naraščajoča sistemska korupcija in kriminal, ki pogoltne več kot 3 milijarde evrov na leto (vir: Transparency International ) ter pravična razporeditev -ostanka.

   P.S. Branje teksta ni obvezno!

   • vernon coleman

    Go. Leo, vi ste pa res strašno naivni. Zakaj komentirate temo, ki je niti malo ne poznate?
    Pišete: ”Poznan (vsaj Primorcem) je kot strokovnjak z visokimi etično – moralnimi standardi, zato začudenje nad vzdevkom ” crack “.”
    Pa se vi hecate, ali je to mišljeno resno? Dr. Krek (mislim, da doktorata sploh nima) je po vsej verjetnosti kompromitiran (zaradi raznih sumljivih metadonskih ”akcij”), zato je bil izbran za najbolj umazane koronske ”naloge”. Je pa zato marsikomu odprl oči.
    Je to tako težko razumeti? Poleg tega pa v celotni karieri na področju drog ni naredil popolnoma nič, menda je prijazno klepetal z đžankiji, to je pa tudi vse… Rezultatov ni nikjer, vsak tretji petnajstletnik poha, NIJZ bolj propagira droge kot se proti njim bori… lahko bi pisal dalje, a ne bom. Ivani Januzhaj (SDS je najuspešnejši projekt v Sloveniji??!! Spet je pozabil zdravila.) pa danes razkazuje svoje evrokratske poslance, ene in iste, ki so nas – vseh 8, da bomo natančni- poceni prodali med korono. Že Hrvati so imeli dva s hrbtenico (Vilibior Sinčić, Kolakušić), Romuni enega (Terheš), mi pa niti enega…
    Ejejejej, da kdo to prodano farško zalego voli in to celo prostovoljno…

 4. vernon coleman

  Ojojojoj… spet en in isti pamflet, iste besede so okrepljene, spet eno in isto… v nedogled, res ste dolgočasni tukaj. A zdaj se nam prikazuje pa še bolnišnica Franja?
  Ja, seveda je ministrica popolnoma nesposobna, to je res, enako kot Krek, Poklukar, Beško, Miklavčič, itd. A smo sploh že imeli sposobnega ministra za zdravje? Da, smo, pa ste jo vsi napadali… Stavka je navadno in nagnusno izsiljevanje!
  Ali vi tukaj sploh veste, kaj največ šteje pri zdravju? PREVENTIVA!!! Preventiva SŽB, preventiva raka, preventiva sladkorne, preventiva pljučnih bolezni, preventiva duševnih bolezni… TO JE DAALEČ najbolj VAŽNO!!! Koliko pa temu namenjamo, kje so kaki rezultati? Nikjer nič! Sprenevedanje vseh deležnikov!!
  Le zaradi sžb in raka umre 2/3 vseh ljudi od 21.000. Pri nas se pa na 6.000 mestih prodajajo čiki, vzrok 17 vrst raka, 1/3 vseh smrti zaradi raka in 90% pljučnih bolezni. Enako je s sladkimi pijačami – ogromno je sladkorne, debelih otrok… In nimamo niti minimuma, niti trošarine na to svinjarijo. kaj šele, da bi znižali vsebnost sladkorjev na neko normalno količino. Celo Hrvati jo imajo –
  In na tem se ne dela popolnoma nič, še dr. Crack, iz Nijaza, ustanove – NI javnega zdravja, ki bi to MORAL VES ČAS delati, ne dela POPOLNOMA NIČ, le piše neke bedne pamflete… v vsem dolgem življenju in karieri na Nijazu ni še ničesar pokazal, razen, da je blebetal neumnosti v maskirano brado…
  Kdor bo zaradi PP+ in teh kravjih črev volil skorumpiranega dr. Januzhaja, ki je še 100x slabši od komunajzerskih SD-jevcev, je popolnoma brez spomina, slabši od zlate ribice in mu res ni pomoči…

  • Peter klepec

   No, sedaj ste rekli, kdo je zanic (vsi) in kaj se dela (nic). Kaj pa zdaj?

  • ren

   Vernon, nikoli se ne bo zgodilo, da bodo pisali po tvojih željah. Tvoje želje so nekaj drugega . Zato nehaj drgniti eno in isto. Napiši samostojen članek, kjer boš omenil svoje želje in ne boš omenjal dr. Kreka.

   • vernon coleman

    Dr. Krek je zaposlen na NIJZ, in to celo kariero. samo zato ga sploh omenjam. Država je dala najmanj nekaj sto jurjev za njegovo plemenito ”delo” in dobili nismo za to- prav NIČ. Vsak tretji 15-letnik pri nas poha travo, to pa je področje dr. Cracka, kjer naj bi ta ‘ugledni direktor z izkušnjami’ – kot se je sam oklical – vso kariero ”uspešno” delal. In kje se to vidi, lahko preverimo njegove uspehe, ima kakšen razlog, da vedno znova piše te pamflete in vse po vrsti poziva k odstopu, ne le ministrov, sodelavcev na Nijazu, tudi Holoba?
    Morda smo od njega dobili le nekaj komičnih trenutkov, momljanje z masko na kosmati bradi, besedo ”ghovid”, strahopetno bežanje pred Zlatkotom itd.

    Tukaj pa komentiram izključno zato, ker na cenzuRTV SLO ne morem, ker mi 90% vsega tiste pre**** hinavske, smrdljive cenzorske ****batine izbrišejo.-

   • Miller

    Kar nekaj vas je takih, ki NAPADATE kot stekli psi vsakogar, ki ne piše tako kot vi,
    (oz Nora24)

    • tohuvabohu

     Pravi se je oglasil, hehehe.

   • Miro

    Delovni čas je v EU, kateri del smo, je omejen na 40 plus 8.
    Kazen za prekoračitev v sosednji Avstriji plača zdravnik, njegov nadrejeni in direktor ustanove. Pri soferjih to redno preverja policija. Zanimivo je, da glede precejšnje prekoračitve število ur posameznikov v UKC, s čemer opravičujejo svoje visoke dohodke, tega ne preverja inšpekcija? ..

    Ponovno je prišlo do zamenjave in so napačnega operirali. Kakovost in varnost železniškega prometa preverja agencija za ta namen. Ravno tako letalskega. Zdravstveni sistem takega organa nima. Klinične center v Gradcu ima direktorja za procese in informatiko, ki je odgovoren za to področje. Imel je predavanje tudi pri nas leta 2014. Piloti morajo imeti poleg licence tudi ustrezno število ure letenja. Zdravniku tega ni potrebno?

    Pri nas pa ima generalni direktor poleg dela v ambulanti se čas za upravljanje 7000 članskega kolektiva visoko izobraženih posameznikov, ki so jih uspeli dobro razdražiti. Poznani pravijo, da si želijo predvsem reda in miru za svoje delo. Zanimivo bi bilo izvedete, javni podatek, kakšne letne cilje ima zapisane v pogodbi? Tudi kolikokrat se vedno sestaja? Katere kazalnike gledajo in kako ukrepajo ob odstopanjih?

    Kot pišejo mediji, je dolgoletni glavni dobavitelj medicinske opreme odprl poslovno stavbo za več deset milijonov evrov?

    Drznil bi si postati trditev, da je vodenje in upravljanje naših največjih zdravstvenih ustanov enako malemu podjetju, kjer se zjutraj dobijo, popijejo kavico in se dogovorijo, kdo bo kaj delal. Nekateri imajo celo računalniške programe za delo na terenu, mi pravijo.

    Ne levo in ne desno, ampak naprej in ne nazaj.

  • uroš gabrijelčič

   Vse vaše pisanje je en sam izbruh sovraštva in nekih kar tako nametanih statističnih podatkov, ki ničesar ne povedo. In potem ste v trenutnem preblisku iznašli še preventivo. Res genialno. In okrcali nezdravo hrano in pijačo. Odlično. Za vas ne vem, moji otroci in vnuki so uživali zdravo hrano (kolikor je ta sploh lahko zdrava) in jo še uživajo, zato k sreči nimamo primera debelosti, težav s sladkorno itd. Zaradi mene je lahko v Slo 60000 kioskov s čiki, nezdravo hrano, pijačo, pa še napol zastonj bi lahko bila ta ponudba, pa me ne zanima. Temu se reče dobra vzgoja, zdrava kmečka pamet in sposobnost razumeti zelo zapletene družbene odnose. Marsikaj, kar ste izpostavili, je sicer res problem današnje družbe, a rešitev ni v blatenju ljudi, kot je dr. Krek. In še mimogrede, je res potrebno žaljenje, kot je aluzija na njegov priimek, v vašem primeru imenovana Crack. Ali pa se vam je crack že tako zažrl v možgane, da v vsem vidite crack. V tem primeru je za vas prepozno za preventivo, pač pa je nastopil skrajni čas za kurativo.

   • vernon coleman

    1. Vi žal ničesar ne razumete. Ste tipičen komentator Nore24 in PP+.
    Trdoglava ***** brez trohice pameti.
    2. Za vas je bistveno, da (ne glede na okoliščine) vedno hvalite Kreka in Januzhaja. Tako so vam naročili in vi jih zadovoljite. Pa Logarja, Mahniča, Koprivo, Grimsa, Hojsa, Poklukarja… tako v nedogled.
    3. Preventive nisem za ta primer ”iznašel”, že vse življenje vem in vedno znova trobim, da je daleč najpomembnejši del medicine, ”dr.” Krek (Crack) pa bi to po službeni dolžnosti moral delati, pa tega ne počne…
    In navajam neko kao ”statistiko”, to je le osnovna splošna izobrazba, minimum od minimuma, ki jo NUJNO POTREBUJEMO, da sploh lahko ocenimo delo Cracka, Nijaza, MZ, ministrice in ostalih …
    4. A je z vsemi vami kaj zelo narobe, da vam popolnoma nič ni jasno? To je zgolj retorično vprašanje.

 5. deni

  Bolnica Franja kot prispodoba, na vse dogajanje kaže kam drvimo in to v državi, kjer se namenja za zdravstvu, kar nekaj milijard.
  Mimogrede. Sicer vem precej zgodovine bolnice Franje. In to od ljudi, ki so vedeli zanjo. V bistvu skoraj vsi okoliški prebivalci, vendar nihče ni izdal. Nemci so ali vedeli ali slutili, zakaj niso nikdar prodrli do nje je velika enigma in je možno veliko teorij. Seveda pa ni skoraj nikjer objavljeno, kako so zdravnico Franjo preganjali, zaradi nekega, ne bom rekel zakaj, zdravnika in se lahko zahvali samo posredovanju nekega višjega se je izognila smrti. Tudi dokumentarec na RTV je bil objektiven in zmerjan s strani takratnega predsednika ZB.

  Za boga milega saj nismo v nekakšni banana republike, pač pa sredi Evrope, kjer se vpleteni ne morejo zmeniti med seboj. Trenutno bi res najbolje, da obe strani stopita korak nazaj. Začasno FIDES zamrzne stavko in se zmenijo, kaj bo najboljše za vse, ker na koncu koncev bomo nasrkali navadni ljudje. Vsi pogajalci so najbrž dobro situirani in bodo za sebe hudirjevo dobro poskrbeli. Saj kot je znano okrog politikov skače medicinsko osebje, v primeru zdravstvenih težav.

  Pa saj že vsak kolikor toliko razgledan ve, da bi potrebna reforma, slediti cenam medicinskim pripomočkov, zdravil itd. To najbrž zmore vsak kolikor toliko usposobljen strokovnjak. In brez skrbi bi se našel denar za vse medicinsko in tudi za osebje, ki ni v neposredni zvezi z zdravljenjem, vendar tudi brez njih ne gre. Ampak tega si nobeden ljubitelj jaht in podobnega luksuza ne želi.

  • ren

   Deni, ja nihče od domačinov ni izdal, kaj je v Pasicah. So se pa domačini takoj po vojni mnogo bolj bali Ozne, kakor pa Gestapa. Kar tresli so se, ko so prišli oznovci. Nekateri so bili po vojni tudi zaprti, ker so reševali življenja ljudi. Imajo pa salabe spomine na nekatere partizanske veljake. Nič prida niso bili.

   • ren

    Še nekaj za Denija. Pasice so med Velikim in Malim Njivčem. Na nasprotni strani te doline, kjer pelje cesta proti Gornjim Novakom in Črnem vrhu, je hrib Škofje, prek katerga pelje tudi cesta. Z dela te ceste se krasno vidi grapo Pasice. In je tudi krasna tarča za topovsko obstreljevanje. Nemci so se pa matrali z letali, da so metali bombe v Pasice in skoraj nič zadeli…

    • deni

     Več kot dobro poznam tiste kraje in Pasice si točno umestil med vse te hribe. Zakaj pa niso Nemci napadli je velika uganka. Nad pasicami je kmetija, če se ne motim Zanivč in z nekaj municije …

    • deni

     in kmetija Pasice.

   • deni

    ren. Drži ob neki drugi priliki bom omenil veljake in njihovo obnašanje. Še vedno živi človek, ki je imel veliko povedati o tako imenovanih različnih kotlih. in še o marsičem.

 6. slavkope

  Vlada RS je od svojega formalnega prevzema izvršne oblasti v RS agit-propovsko prenapihnjeno in lažno postavljala sanacijo razmer v javnem zdravstvu za svojo prednostno politično nalogo in obveznost ter zaradi tega podelila dodatno pooblastilo podpredsednika vlade tedanjemu ministru za zdravje, dr. Bešiću Loredanu.
  Ko je prvak vladajočega GS in prvi minister dr. Golob nenadoma samovoljno prisilil k odstopu podpredsednika in ministra za zdravje ter ga začasno nadomestil, je tako rekoč v zadnjem trenutku našel zasilen nadomestek v ministrici dr. Prevolnik Rupel, ki pa je ni več imenoval za podpredsednico vlade.
  S čimer je simbolno in dejansko pokazal, da sanacija javnega zdravstva ni več prednostna skrb diktature Gibanja svoboda ter Vlade RS.
  Izpraznjeno mesto podpredsednika in simbolno ter dejansko prednostno podpredsedniško politično moč je dodelil ministru za finance Boštjančiču (skupaj z ohranjeno podpredsedniško vlogo zunanje ministrice Fajon in ministrom za delo Mescem).

  Ko se pogajalci obeh strani po več kot dveh mesecih niso sposobni premakniti v pogajanjih niti za milimeter k sprejemljivemu sporazumu za obe strani, je potrebno zamenjati pogajalce in s potrebnimi pooblastili omogočiti novim pogajalcem, da si sami določijo za obe strani sprejemljive pravne in strokovne okvirje ter določijo za obe strani sprejemljive cilje ter za obe strani sprejemljiv omejen in dopusten čas pogajanj.

  Glede na pomen optimalno urejenega in dostopnega javnega zdravstva, ki je vsaj deklarativno še vedno veljavna prednostna naloga in skrb vladajoče koalicije GS, SD in Levice tudi po veljavni in obvezujoči koalicijski pogodbi, je Golobova Vlada RS in vladajoča parlamentarna koalicija pred vso slovensko javnostjo odgovorna, da takoj pokaže in dokaže prednostni interes in pripravljenost za resna, odgovorna, politično in strokovno kompetentna ter razvojno tvorna in ciljno naravnana pogajanja s sindikatom zdravnikov Fides.

  Nujni prvi znak politične in državniške odgovornosti in resnosti bo Vlada RS izkazala s takojšnjo zamenjavo nekompetentnih pogajalcev, ki zdaj po ukazu vladajočih zavestno zavlačujejo pogajanja in kradejo čas sebi, drugi pogajalski strani ter vsem državljanom, volivcem in zavarovancem javne zavarovalnice ZSSS.

  V simbolno in dejansko polno politično odgovorno in strokovno kompetentno pogajalsko skupino vladne strani bi vlada morala z vsemi pooblastili postaviti predsednika vlade, podpredsednika in ministra za finance, ministrico za zdravje in direktorico javne zdravstvene zavarovalnice. Pogajanja bi se morala začeti takoj, za javnost bi morala biti tajna in sklenjena v časovno omejenem roku – do 1. marca 2024 oz. največ polnih sedem delovnih/pogajalskih dni.

  • Peter klepec

   Ali ne razumete, da je odpustiti koga se najmanjsi problem? Skoraj neresljiv problem je koga nastaviti.

 7. ren

  Všeč mi je, da se omenja novaške Pasice (naslov in zadnji odstavek), v katere drvi davkoplačevalski denar. Kot da bi neko planinsko društvo vztrajno postavljalo planinsko kočo na mestu, kjer vsake tri leta pridrvi snežni plaz in kočo odnese.

 8. jaz

  Vsakokrat ko bo kdorkoli hotel enačiti zdravniški poklic z drugimi državnimi poklici ga bom poslal na kratek kurs operacij recimo hemoroidov ali debelega črevesa…dan za dnem, leto za letom…

  • ren

   Abdominalni kirurg…

  • Milena

   Ministrica je nekompetentna , dokazala je da je tudi operativno nesposobna ,žal moram poudariti da je pravi mediokritet ( pod povprečna) , trenutno je to kompletna vlada tudi..Podpiram Fides in vse zdravnike .

 9. Boldy

  “……zato tudi danes pozivam Fides, da se za čas pogajanj odpove oziroma zamrzne stavko samo z enim namenom, da ne povečujemo stiske ljudi.”
  Če PV Goloba toliko skrbi povečanje stiske ljudi in edino rešitev vidi v zamrznitvi stavke FIDES-a, potem ima na razpolago elegantno rešitev. Odstopi naj, saj potem zdravniki ne bodo več imeli nasprotnega pogajalca med stavko in bodo, do imenovanja nove vlade, stavko prekinili ali zamrznili.
  ,

  • Peter klepec

   Hja, kaj pa, ce bi se zmenili, da morajo vsi zaposleni v celi drzavi delati toliko ur kot zdravniki?
   Bi bilo fair ali ne?

 10. TL

  Na koncu je rezultat vedno enak, nasrkamo navadni ljudje. Vedno in povsod.

  • Bojan Vasle

   Na prisego in kodeks ste pa pozabili.Samo denar.Nic pa o produktivnosti.Koncesionar naredi veliko več in me sploh ne zanima koliko ima.Po 8. urah ima dovol.Tisti,ki pa delajo vsak dan po 20ur so pa zelo nevarni in tist,ki jim to podpišejo bi morali kazensko odgovarjati.O tem pa Fides in zbornica nič.

 11. SIM

  Dejstvo je, da bolnike izkoriščata obe strani, tako vlada kot fides.

 12. APMMB2

  Odsotnost Valentine Prevolnik Rupel s pogajanj, lahko opravičujemo s te, da sanira po poplavah razrušeno bolnišnico Franja,ki bo ob kolapsu slovenskega zdravstva postala zdravstveno zatočišče slovenske komunistične elite, tako, kot je bila med vojno.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar


Evropske volitve: recikliranje “znucanega” Antijanša sentimenta prek trave, Palestine in evtanazije

Zadnje dni smo deležni precej intenzivnega uvoda v kampanjo za volitve v Evropski parlament. Ob žalostnem propadanju, samodestrukciji Socialnih demokratov, lahko spremljamo tudi nekakšno “die hard” politiko vladajoče Svobode, ki želi državljane v stiski zaradi katastrofalnega vladanja z različnimi medijskimi spini odvrniti, preusmeriti od vseh njenih napak, laži, zablod in ponovno, vsaj deloma, prebuditi ideološki antijanša sentiment, ki jih je izstrelil na oblast.

Legalizacija “trave”? Kulturna vojna na področju omame

Zadnja v sklopu referendumskih pobud, ki so razgibale dogajanje na domačem političnem parketu, je bila pobuda stranke SDS, da bi državljane Slovenije na posvetovalnem referendumu povprašali o tem, ali se strinjajo, da je potrebno predstavnike ljudstva, ki sedijo v parlamentu, testirati na prepovedane droge. Povsem resna ta pobuda SDS ni. A tudi povsem neresna ni.

Referendum o češnjevem cvetu

V teh aprilskih dneh prezgodnjega poletja mi je topel veter s kupom bledih cvetov na prag prinesel spomin na čudovit iranski film Vonj češnje. Avtor scenarija je Abbas Kiarostami, ki je film 1997. leta tudi režiral. Kiarostami je bil eden prvih iranskih režiserjev, ki je v devetdesetih vzbudil pozornost svetovne javnosti za iransko kinematografijo. Film prikazuje križev pot običajnega moškega poznih srednjih let, ki se odloči, da bo končal svoje življenje. Toda za to dejanje potrebuje nekoga, ki bi mu pomagal napraviti “samomor”. Torej se znajde v položaju, ki bi mu danes politično korektno rekli: pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Ko je Iran poslal drone nad Izrael, je Milan Brglez zaman molil za zmago

Kongres vladnih socialnih demokratov, ki je vrhunec doživel v soboto zvečer po srednjeevropskem času, je po naključju sovpadel z začetkom novega bližnjevzhodnega konflikta, potencialne vojne med Iranom in Izraelom. Ko so delegati premlevali rezultate prvega kroga glasovanja, so iranski droni in balistične rakete že leteli proti Izraelu. Po zaslugi delegatov, ki so s pičlimi 10 glasovi prednosti za naslednika Tanje Fajon izvolili Matjaža Hana, Milan Brglez ne more postati zunanji minister, kar je morda celo boljša novica kot ta, da je Han novi predsednik socialnih demokratov in da je na nek način “upokojil” staro gardo s Kučanom na čelu, ki je navijala za Brgleza. Vseeno pa ne gre spregledati, da je Brglez ne glede na vse prejel visoko podporo, zato SD ostaja še naprej razdeljena. Bo Matjaž Han res rešitelj svoje stranke ali le njen stečajni upravitelj?

Kučanova poslednja bitka: Predsedniške volitve v SD

Stranka socialnih demokratov (SD) bo na sobotem kongresu v ljubljanskem hotelu Union volila novo vodstvo. Nekdanji tovariši bodo po le nekaj letih zamenjali svoje vodilne kadre, ki jih je načela afera Litijska 51. SD je ob Janševi SDS edina še preživela stranka slovenske tranzicije. Samo ti dve stranki sta obstali vseh teh dolgih in burnih trideset let, vse druge stranke, gibanja in liste so bodisi mlajši bodisi počivajo na političnem pokopališču. Sobotne volitve novega predsednika SD bodo zato tudi simbolni spopad za prihodnji koncept slovenske socialdemokracije, če seveda verjamemo v njen obstoj, izvolitev Brgleza ali Hana pa bo v marsičem res poslednji poskus stare garde, da še naprej upravlja s stranko, ki si jo predstavlja kot naslednico nekdanje Zveze komunistov.

Namišljeni strelski pohod in realne organizacijske bombe v delovanju vlade in policije

Za Slovenijo je precej stresen teden, ki ga je zaznamoval preplah zaradi grožnje s strelskim napadom na šole. Informacije o ogrožanju otrok so vedno zahtevno področje za vse: za odgovorne, politike, starše, učitelje in učence, zato dovolj jasnih in pomirjojočih odgovorov na vprašanja državljanov nikoli ni. Zmeda je zato deloma logična. Je pa ta, zaenkrat neškodljiv “eksperiment” ali obremenitveni test, kakorkoli že hočete, pokazal na dve ključni stvari: precejšnjo neusklajenost, (ne)pripravljenost vodstva Policije in celotne vlade, da se strokovno sooča s takšnimi in podobnimi grožnjami ter jih hitro, strokovno razišče, in še večjo vladno nesposobnost komuniciranja takšnih kriznih dogodkov z državljani.

Vladni sklad za medijski mir

Razdeljevanje državnega denarja po političnih ali celo klientelističnih “merilih” je seveda nepošteno. Vendar pa ni moj namen, da bi moraliziral o tem, kako se sredstva iz medijskega sklada razdelujejo po tako očitno subjektivnih kriterijih, da kdor ni naš, ne bo dobil nič. Res je, to je grdo in kaže na popolno izgubo občutka za spodobnost. Včasih so se politiki vsaj pretvarjali, da jim ni vseeno. Vsekakor pa največji problem našega medijskega prostora ni pluralizem. Niti to ne, da večji del medijskega mainstreama gravitira na levo. Se jim pač splača oziroma so kadrovsko tako sestavljeni, da drugače enostavno ne morejo. Edini pravi in resni problem slovenskih medijev je ta, da so v večini primerov slabi.

Deklica Danka in transgeneracijski prenos travme

Zgodba srbske deklice je tako šokantna, da se nočem niti spuščati v podrobnosti. Srbi, ki so pred letom ali dvema doživeli strelski pohod 13-letnika, očitno dobro seznanjenega s kazensko odgovornostjo mlajših mladoletnih oseb, se lahko zdaj ponovno sprašujejo, kaj se (jim) dogaja. Toda tudi tokrat je odgovor iskati v vprašanju t.i. transgeneracijskega prenosa travme. Generacija, ki podeduje nerazčiščeno, zlasti pa pravno in moralno nesankcionirano patologijo svojih (starih) staršev, neizogibno doživi soočenje z nepredstavljivo fenomenologija zla.