Kriza SD: Koalicija je sama sebi najboljša opozicija

Slika: FB

Avtor: | 7. februarja, 2024

Burleska s pogojnim odstopom Dominike Švarc Pipan, ki ga bo predsednik vlade “morda” sprejel naslednji teden, je dosegla novo, verjetno pa ne zadnjo stopnjo. Kot je v ponedeljkovi oddaji 24ur zvečer povedal celo Ciril Ribičič, zadnji predsednik Zveze komunistov Slovenije, se morda v Svobodi in v Levici na kratek rok lahko pobalinsko privoščljivo smejijo zaradi nespretnosti Socialnih demokratov, ampak v resnici je največji problem koalicija sama, zlasti pa njen šef, torej premier. Koalicija je namreč najboljša opozicija sami sebi. Janez Janša lahko samo sedi in se smeji.

Predsedniku vlade Robertu Golobu je treba priznati, da se je kratkoročno spretno izognil naslovnicam medijev. Namesto stavke zdravnikov, tožilcev, sodnikov, delavcev na upravnih enotah, namesto neobstoječe plačne reforme v javnem sektorju, neobstoječega skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu, resne popoplavne obnove, namesto kaotične zunanje politike, razčiščevanja premierjeve vloge pri kadrovanju v Policiji, vplivanja na SOVO, njegovih zasebnih poslovnih akrobacijah s trgovanjem z elektriko … imamo na ekranih in naslovnicah revico,”skesanko” Dominiko Švarc Pipan, ki menda besno raziskuje svoje korupcijsko omrežje na lastnem ministrstvu, kjer so desetletje zapuščeno poslovno stavbo na Litijski 51 preplačali za najmanj 5 milijonov evrov.

V vsem medijskem “spinu” okoli šlamastike, kot jo je imenoval Ciril Ribičič, nekdanji šef “prenoviteljev”, kot se je preimneovala Zveza komunistov, preden je dokončno postala socialdemokracija, se izgubljajo osnovna dejstva. In sicer, da je Dominika Švarc Pipan kot ministrica za pravosodje podpisala škodljivo pogodbo v breme proračuna Republike Slovenije. Taisto pogodbo je potrdila vlada Republike Slovenije in v roku 24 ur po podpisu pogodbe plačala kupnino iz proračunske rezerve, ki je namenjena za nujne zadeve. Z zadevo je bil več kot seznanjen tudi minister za finance Klemen Boštjančič, pa tudi predsednik vlade ni bil brez informacij. Če bomo šli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.

Če smo že pri objektivni odgovornosti, potem je potrebno jasno povedati, da je Dominika Švarc Pipan objektivno odgovorna za oškodovanje javnih sredstev, na drugi strani pa je objektivno in politično odgovorna za njeno delovanje tudi njena dosedanja politična “šefica” Tanja Fajon, na vrhu odločevalske piramide pa sedi predsednik vlade Robert Golob.

Predsednik vlade se bo moral prej, ali slej soočiti s svojim spornim ravnanjem pri vmešavanju v delo Policije, ki ga je razkrila Tatjana Bobnar. Prav zanimivo tiho je v javnosti šla mimo tudi informacija, da je Gibanje Svoboda širilo laži glede domnevne ovadbe Tatjane Bobnar s strani SOVE. Slednja namreč ni podala nobene ovadbe proti Tatjani Bobnar, ali Boštjanu Lindavu (Slika: gov.si)

Socialni demokrati (SD), ki jih je afera Litijska 51 dobesedno ujela s “spuščenimi hlačami”, so se v nekaj tednih znašli v največji krizi v svoji zgodovini. Stranka stoji pred pomembnimi odločitvami, od katere je odvisna njena prihodnost. Nič ni samoumevno, pod vprašajem je celo usoda celotnega vodstva, ne zgolj Tanje Fajon, ki je prejšnji petek svoj kabinet na Ministrstvu za evropske in zunanje zadeve skopo obvestila, da je ta teden “ne bo”. Po nasvetu najožjega strankarskega vodstva, pravijo naši viri. Še pred taktičnim pobegom na bolniško je na nacionalki in POP TV ostro nastopila proti “izdajalski” in neposlušni pravosodni ministrici, ki ni sledila ukazu stranke in odstopila. Toda odziv javnosti na jezno, zariplo Tanjo Fajon, ki s povzdignjenim glasom moralizira v osrednjih informativnih televizijskih oddajah, je bil zanjo porazen. Prav tako je nezadovoljna strankarska baza, ki jo odstop kompromitiranega generalnega sekretarja SD kot t.i. damage control ne bo zadovoljil.

Za socialne demokrate, ki imajo vsak dan večjo konkurenco v Levici, bodo zato prihodnji dnevi in tedni izjemno pomembni. Po eni strani se mora stranka rešiti (utemeljenih) očitkov, da v svojih vrstah goji vpliven lobi, ki služi na račun prirejenih javnih razpisov, klientelizma in korupcije, po drugi strani pa je pred nami tudi posebna zgodba: reševanje Tanje Fajon. Predsednica stranke namreč zdaj že ve, da je njen življenjski projekt, sedež v Evropski komisiji, bržkone že postal fantazija. Bojazen, da bo stranka zaradi prepočasnega odzivanja in razčiščevana izgubila še več podpore in pogorela na junijskih volitvah v Evropski parlament, je dosegla celo Matjaža Nemca, ki je nasledil Fajon v Bruslju.

Doslej ključno ime, ki ga je medijsko do konca izpostavila ministrica Švarc Pipan, je zdaj že nekdanji generalni sekretar SD Klemen Žibert. Čeprav je bilo le vprašanja časa, kdaj se bo moral posloviti s funkcije, pa je zavlačevanje stranki prineslo še dodatno škodo. Ne glede na to, da mu formalno v aferi Litijska 51 ne bodo mogli ničesar dokazati – razen seveda, če bo forenzični pregled strežnikov razkril nezakonito vsebino njegovih telefonskih sporočil – pa je javno razkritje precejšnjega premoženja njegovih najožjih družinskih članov sprožilo dodatne sume in ugibanja. Dejstvo je, da Klemen ni nič podpisal. S sprejemom službe je pač sprej tudi tveganja. Zato je veliko vode na njegov račun zameglevanje odgovornosti res odgovornih. Je pa res, da je med članstvom stranke, ki prisega na solidarnost in socialno pravičnost, elitistično “afnanje” s stanovanjem v Anderličevi razkošni soseski Schellenburg kot olje na ogenj.

Golobu je doslej afero Litijska 51 uspelo obrniti v svoj prid. Kratkoročno je povsem razorožil in celo destabiliziral konkurenčno SD, ampak s tem je hkrati odprl vrata v neznano; koalicija je na tankem ledu, verjetno se je že začel njen razpad. To pa za Goloba zagotovo ni dobra novica, saj ga postavlja v položaj, ko dejansko nima več kontrole nad ničemer. Premierjeva interna destrukcija koalicije ogroža rezultat levega pola na prihajajočih evropskih volitvah, kjer bo t. i. desnica z lahkoto zmagala, popolno blamažo levih morda lahko reši hiperambiciozni kočevski župan Vladimir Prebilič.

Za koalicijsko poslastico pa so včeraj nepričakovano poskrbeli še v Levici, ki se je do sedaj razglašala za korupcijsko “čisto” stranko. Zaradi zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja so štirje poslanci Levice podali zahtevo za umik Mihe Kordiša iz parlamentarnih odborov in preiskovalne komisije.

V Levici se želijo znebiti svojega predsedniškega kandidata, ker menda grozi svojim kolegom v stranki. (Slika: zajem zaslona 24ur zvečer)

Kot je pojasnil strankih vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je poslanec Kordiš skušal izsiliti zaposlitev kandidatke. A Kordiš je že ocenil, da ga “zelo očitno želijo disciplinirati in utišati”, ker vztraja pri programu stranke. Poudaril je, da že nekaj mesecev “naraščajo politične temperature”, ker se izpostavlja in postavlja na stran strankinih idealov, kar ni vedno v soglasju s potezami koalicije.

Komaj pet tednov smo v novem letu, pa se je v politiki, posebej v koaliciji, zgodilo že toliko nepričakovanih sprememb, obratov in razkritij, da bomo do volitev v Evropski parlament očitno gledali mešanico politične komedije in trilerja. Morda nas doleti tudi kakšno politično truplo.

51 komentarjev

 1. naveličan

  Ne vem o čemu vi to. SD je že dolgo časa pogorišče. Potrebovalo se je očitno le eno malce večjo bajto, da so zgrmeli v propad. Nobenega intelektualnega potenciala, brez lastnih idej, malo jih kradejo Levici…ko je datum, se gredo malo poklonit spomenikom…pa komaj spet dočakajo Dražgoše. Pridigajo o socialni pravičnosti in solidarnosti, pa se predsednica fura s Harleyem in nosi jebeno drage čevlje…v Dražgoše se pripelje folk v 100k+ limuzinah, medicinski dobaitelji se furajo v tajkunskih jahtah…še celo nesojeni mandatar jim je bil sedaj bankrotirani najbogatejši Slovenec!? Pa saj moraji it v maloro…
  Je pa res, da ta generacija ni vsega kriva. Njihovi predniki so se nekoč odločili, da se bodo repozicionirali iz rdečih kmerov v moderne socialdemokrate…kot McDonalds, ko se je z zeleno barvo začel spreminjati v zdravo kulinariko, ob enakih “n” burgerjih in eno dodano solato na menuju. KPS/ZKS/ZL/SD ni zmogla niti ene fakinn solate. Boli me klinac, nikoli niso bili moj izbor, se pa ob trenutni falangi človek ne more nič naučit. Ob Lukšiču, Pahorju, Jeretiču bi bilo to najbrž bistveno drugače, in tudi za državo koristneje. Ta trenutek ostaja žensko blebetanje u 3 p***e m******e v melodiki enega bivših oholih predsednikov države, nek taktično priljuden biznisman z družinskimi biznisi z blue chipi in maneken, ki ne najde dvorane. Tale bajta je v resnici še najmanjši problem.

 2. deni

  Kako bi bilo življenje lepo in podobno pravljici, če ne bi nekdo vedno imel nadzora nad ljudstvom, manjšimi narodi, itd. itd. V glavnem nad vsemi in vsem. Seveda se strinjam s problemom globalizma in skrbi zaradi moderne tehnologije, ki oblasti in vsem zainteresiranim omogoča vpogled in kontrolo nad žitjem in bitjem.

  Seveda se piše debele knjige, članke, objave na netu itd. Milijone različnih pogledov, vsak pač gleda in piše, kot misli, da ima samo on prav, neke vrste egoizem, jaz, jaz. Pisci knjig so v tem oziru še vedno v prednosti, ker obstaja ogromno založb s takšnim ali drugačnim pogledom na svet in sploh vse, oziroma v samozaložbi. Druga pesem so mediji in kot sami racionalnejši analitiki itd, govorijo in pišejo, priznavajo itd. da mediji vodijo politiko in ustvarjajo vzpone in padce strank določene opcije, vodijo državno politiko in obelodanijo nečedne posle svojih zaveznikov, če so jim ti že zrasli čez glavo. Da se nasprotnikov na drugem polu niti ne omenja. Seveda je metanje polen pod noge opravilo staro kot človeštvo.

  Po drugi strani pa taisti strokovnjaki trdijo da korporacije, milijarderji vodijo politiko in so mediji njihovi služabniki. Ja kot navadno je resnica nekje vmes, oziroma so odvisni en od drugega kot pijavke in oboji poneumljajo in ustvarjajo orwelovsko rajo, ki jo vodijo kot lutkovno gledališče.

  Na primer Kitajci in Putin lutkarita z marionetami v obliki milijarderjev in če niso pridni, hop v kletko. Preprosto eostavno “niso plačevali davkov”, to pa je v vseh družbah največji greh. Na zahodu pa najbrž nekako obratno. Američani pravijo, da sta v življenju ljudi samo dve stvari neodložljivi, smrt in davki. In ko dva nasprotujoča se pola trčita skupaj, potem je ….

  Prav zato je naštevanje raznih člankov iz tujine brezpredmetno. Ker je tisoče in tisoče medijev v tujini ali levih ali desnih, in tudi v našem fevdu, nekateri celo, pravim celo neodvisnih in kolikor toliko objektivnih, najbrž. Citirati in trditi, da je objava iz nekega tujega medija ena in edina resnica je čisto sprenevedanje. Prebrati ali kako drugače seznaniti, se je potrebno nujno z leve, desne, črne, bele, rdeče in potem poskusiti izluščiti pravo resnico, seveda kogar to zanima. Večina vidi samo lupino, vendar sta pod lupino jajca rumenjak in beljak, mar ne. Kdo pa je bil prej, kura ali jajce pa bo vedno uganka.

  Filozofi , politologi, analitiki,itd. se prepirajo in klobasajo takšne, da kolikor toliko razgledanemu, realno razmišljajočemu človeku gredo lasje pokonci. Ja, nadzor je postal z vsemi napravami resnična nadloga, vendar se v zahodnih demokracijah desne in leve vlade ne morejo tako močno zasidrati, začrtati in voditi avtoritarno določene države.

  Nato, Nato, EU, Eu sta s plati levičarjev skoraj zločinski organizaciji, seveda z razbohoteno birokracijo nista ravno največji ideal in z mnogo stvarmi nista ravno cvet demokracije. Sploh Nato. Ampak Zakaj je že bil ustanovljen Nato? Ker je bil Stalin dušica in dobri striček. Pajade. Sovjeti so imeli po II. sv. vojni plan doseči Atlantik, ker so bili zavezniki izčrpani, oni pa so še vedno imeli ogromne resurse v človeštvu in orožju. Američani so večji del vojske poslali na daljni vzhod. Stalin pa s svojim črnim humorjem, kdo bo pa futral “osvobojene” zahodnjake.

  Varšavski pakt pod vodstvom SZ pa okupiral v nekem smislu Madžarsko, Čehoslovaško in držal v šahu vse ostale vzhodne podložnike. Seveda Nato ni dobrodelna organizacija, ampak je Evropa tudi po zaslugi Nata in ES, največ časa v miru, kar obstaja, do agresije na Ukrajino. Balkan je itak poglavje zase. Seveda ni idealna tvorba, vendar marsikdo, sploh levi nočejo pogledati resnici v oči, da vsi pametni bežijo daleč stran od Putina pod okrilje zahoda. Ni vse dobro in sploh in oh na zahodu, vendar še vedno glede vseh pravic, ekonomsko in še kako, daleč pred ostalimi.

  Bolj kot zanimivost ali fenomen. V Evropi so trije, resnično avoritarni režimi. Seveda večina to ne zanima, ampak nam bolj zanimiv je primer srbskega poglavarja. Medtem, ko se Putin oglasi vsake toliko, je Vučić prisoten, ravno nasprotno na vsaki pasji procesiji in provladni mediji se dobesedno klanjajo pred njim in čistijo tla. Zdaj je napadel zahodne medije, politike FBI, CIA itd. in celo našega LEVEGA evropskega poslanca, ker si je upal kritizirati njegovo visočanstvo, zaradi čudnih volitev. Na kinesku tablu, na katero je silno ponosen je nakracal vse zunanje sovražnike in neverjetno med njimi ni rusov. Seveda je vladavina vsake države, kakršno si pač izbere ljudstvo, oziroma ga izbere sam vladar, potem pa v ozadju fehtari od zahodnjakov denar, ker rusi in kitajci dajo, če dajo, že vedo zakaj.

  Ni pa nobene potrebe, spuščati se pod nivo, če kdo razmišlja drugače ali pa v večini primerov ljudi niti ne zanima in jih proglasiti za tepce. Ljudje zaenkrat še nismo roboti, zaenkrat.

 3. ren

  Del tvita Bojana Požarja:
  “- po novem – tako DŠP – pri športnem nakupu Litijske 51 naj ne bi zavajali samo nje, ampak tudi ministra za finance Boštjančiča in predsednika vlade Goloba.”

  Očitno gre za reševanje vseh treh, predvsem pa goloba.

  • vernon coleman

   Tole je najboljši komentar s cenzuRTV-ja in preden bo izginil (kar seveda nikoli ne traja prav dolgo), sem ga prekopiral, Just_Me:

   Delitev levi/desni je bila popularna v 20. stoletju, v enaindvajsetem gre bolj za delitev na osi globalisti/suverenisti.

   Mi trenutno v političnem prostoru suverenistov nimamo. Imamo pa samo globaliste. Ti, ki jih narod tako rad deli na leve in desne, so vsi isti in vsi se klanjajo istemu centru oblasti. Ta center oblasti ni v Ljubljani na Šubičevi 4.

   Ta center oblasti je na dveh lokacijah Bruslju; ena je sedež EK, druga pa sedež NATO, ta dca centra oblasti pa imata svojo nadoblast v Washington D.C. ter v Davosu.

   Komu od teh centrov oblasti smo na demokratičen način – z volitvami – dali za določeno obdobje v upravljanje naša življenja? NIKOMUR!

   Mi ne verjamete?

   Vzemite si čas in preberite kaj so zadnjih 10 let pogovarjali v Davosu na vsakoletnih srečanjih WEF. Kdaj teorija zarote ni več teorija zarote? Ko postane dejstvo! Te nekoč teorije zarote so danes že uresničena dejstva ali pa se uresničujejo. Mi, ki volimo predstavnike ljudstva v DZ nimamo nobenega vpliva na to karcse uresničuje, naši predstavniki ljudstva pa tudi ne. In zato naši predstavniki ljudstva izkoriščajo edino moč, ki jo imajo – plenjenje državnega proračuna zase in za sveje prijatelje, to pa lahko počnejo zato, ker se jim še vedno pustimo deliti na leve/desne, naše/vaše.

   • Valentinčič

    Ja Vernon, jaz trobim to že leta in so mi prilepili nalepko “teoretik zarote”
    Saj ne da ljudje ne bi bili sposobni dojeti. Večina gleda samo površino, ovitek. Vsebina jih ne zanima. Vržejo nam nekaj drobtinic in že vsi veselo kavsajo te drobtinice, medtem, ko se okoli nas gradi mreža digitalnega taborišča.
    Je pa res, da se v poplavi informacij in dezinformacij ni enostavno znajti.

   • Miro

    Žal vam moram dati prav.

   • Miller

    Najboljši dokaz EU – Nato demokracije je Assange 2.0. , to je novinar in bivši urednik Fox newsa, Tucker Carlson, ki si je „dovolil“ intervijuirati Putina.
    Danes pisunčki na povodcih in EU funkcionarji – plačanci Davos – Nata izvajajo nezaslišan pogrom nad njim.
    Vpijejo, da je rusofil, da širi propagando itd. Sam jim jasno odgovarja, da ni niti proukrajinec, niti prorus, ampak proameričan in opravlja samo novinarsko delo.
    EU demokracija ?
    SSTotalitarizem v celofanu.

   • Peter Klepec

    Re:…Ta center oblasti je na dveh lokacijah Bruslju;

    Ja logicno! Saj smo hoteli v zvezo EU. Menda ni kdo mislil, da je to samo zastonj denar. EU je neke vrste drzava.
    In za NATO je isto. Cilj je bil varnostni deznik.
    Je pa seveda mozno odlocit se – ali hocemo imeti skupni trg in vse ugodnosti EUja ali pa ne; ce ne potem poglejmo kaj se je zgodilo z BREXITom;
    In glede NATO – poglejte kaj se dogaja tistim, ki niso v NATO.

 4. ren

  Del tvita Bojana Požarja:

  “- po novem – tako DŠP – pri športnem nakupu Litijske 51 naj ne bi zavajali samo nje, ampak tudi ministra za finance Boštjančiča in predsednika vlade Goloba.”

  https://twitter.com/BojanPozar/status/1755249062717116452

  Torej gre za reševanje vseh treh, predvsem pa goloba.

 5. jaz

  Vlada Janeza Janše je uredila centralno nabavljanje medicinske opreme.
  Eden izmed prvih ukrepov te vlade je bil da so centralno nabavo medicinske opreme ukinili. Toliko o poštenosti sedanje usmeritve stranke SD. Je že imel prav dr. Brecelj.

  • Miller

   Če smo že pri zdravstvu in SD: fafajonka je LAGALA “30 dni do specialista.”
   Se bo opravičila državljanom ?

  • Klemen Jerin

   Povsod po svetu kjer kdo kaj kupuje za tuj denar, je korupcija.

 6. deni

  Popoldne je Prednik preimenoval dominko v esmeraldo. Baje ga bo tožila za razžalitev. Pravkar pa je Han telovadil, da naj bi PV prevzel ministrstvo in bodo delovali naprej. Za dobro državljanov. Predvidljivo. Firma je preveč vabljiva. Pravzaprav bo potekal boj med Prednikom in Fajonovo. Od te borbe bo odvisno kam bo plulo plovilo med ledenimi kockami.

 7. Leo B

  Dejstvo je,da imamo totalitarni sistem vodenja, po vzoru sončne ga kralja; ogromno moč ima brez dvoma madame – vplivnica TG ( pripravlja zakone, odstavlja ministre, “predlaga” svoje sledilce-ke na pomembne položaje, skratka so ? odloča o vsem ).
  Povsem jasno je, da imajo nekaj ”
  svobode ” besede podporniki: ministri s finančno podporo SAH, strokovno DšP, BK, člani koalicije in drugačno NVO. NVO pod vodstvom N. Kovač in J. Jenulla ( nekaj čez 100 članov ) so prejeli preko 9.000.000 € davkoplačevalskega denarja, v 2023, za opolnomočenje … ? Ostali NVO pa še ” nekaj ” milijonov EVROV ( podatki na spletu ).
  Ob tem je razumljivo in logično, da nekateri ministri menijo, da jim tudi pripada del pogače. Že bivša ministrica SAH, ministrica ESD ( 13.000 računalnikov za samo 6.500.000 EVROV, da ” Mehanizem deluje “, čeprav so neuporabni brez operacijskega sistema in programa zaščite. S tem bodo digitalno usposobljeni šolarji, mladina, ki že tako več časa preživijo za ekrani kot starši v službah. )
  Ministrica DŠP je reševala dolgoletni prostorski problem sodišč v Ljubljani za borih 7.700.000 Evrov, resda brez planiranih sredstev. No, tretjič je sicer previden, gospodaren finančni minister le klonil. Pa ne pod pritiskom uradnika ministrstva za pravosodje ali funkcionarja stranke iz koalicije.
  Preseneča le dejstvo, da dr. prava DŠP kot pravosodja ministrica ne pozna naših zakonov, npr. Ustavo, Obligacijski zakonik … Dejstvo je, da se brez njene vednosti in odobritve na ministrstvu nič pomembnega ne zgodi. Javno BLATENJE nič krivih. podrejenih uradnikov je višek nemoralnosti ( pa še pozabila je omeniti dr. Igorja ŠOLTESA, Sašo JAZBEC, mogoče še koga? ) Vse ostalo, objektivna odgovornost, njen odloženi odstop, je zgolj farsa in pesek v oči državljan ( om – kam ).
  Lisico so našli v praznem kurniku in ji omogočili, da bo raziskala in pojasnila izginotje – v basni za otroke!
  Ob vsem, kar se dogaja in kar ne izvemo, ob marsičem že pod preprogo ali na raznih računih,
  je jasno, da je priročen krivec – stranka SD, mogoče Levica, SDS …

 8. jaz

  Prišli smo do uvida, da obvezne ženske kvote niso dobra stvar. In da na takšnih položajih kot so recimo minister mora biti človek ki je ne samo politično sposoben, temveč tudi praktično tehničnega uma ko se presojajo podobne zadeve. In da ne sme nikomur ne zaupati ne verjeti. Tu pa ženske po svoji naravi večinoma klecnejo.
  Res je, Lepo so jo “nategnili”, (ne v slabšalnem smislu). Za položaj, nas pa za denar. Sicer je morda prišel čas da se SD prečisti in postane neodvisna stranka za neodvisno državo Slovenijo. Ter začne na temeljih slovenstva . Poštenosti, načelnosti in ponosa, ne pa balkanskega premetenega prevarantstva.
  Sam so predstavljam Levo provinjenco na temeljnih osnovah ki jih zastopata recimo spoštovani dr. Igor Lukšič in Borut Pahor, ne pa kakšen sluzasti nemec in faraonka…Srečno levica narodno zavednih ljudi ki jim slovenstvo nekaj pomeni…

 9. slavkope

  Ko postane politično “vroče”, zbežijo naši diletantski skrajno egocentrični politiki in prvaki strank “na vrat na nos” – v bolniško ali na dopust.

  Menda je nedisciplinirani Kordiš že dva meseca na bolniški in se mu po napovedi obeta še en mesec, a vseeno se je včeraj na videz povsem čil, zdrav in priseben nastavljal medijskim mikrofonom in kameram, da bi izražal globoko osebno začudenje nad rigoroznimi odločitvami poslanske skupine Levice ter da bi obnovil svoje standardne ekstremistične populistične politične puhlice.

  Tudi prvakinja SD Fajon je bila nenadoma nedosegljiva in se sinoči ni utegnila udeležiti niti množične strankarske politične “maše SD aparatčikov s terena” v Cirkusu (boljšega imena zabaviščnega lokala si vrli sd-jevci niso mogli izbrati). Brez nje menda niti ni bilo “spovedi” niti politične katarze.
  “Vroč kostanj” ji je za zdaj z nepojasnjeno odsotnostjo uspelo morda preložiti do ponedeljka, če jo bo Golob do tedaj še privoščljivo čakal in politično ponižano še štel za potrebno in koristno koalicijsko partnerico ter če si je med tem ne bo uprla razočarana in ogorčena baza SD s terena.

  • Miller

   Najbolj zanimivo je, da fafajonka in škofjeloški pujsek mahnić uporabljata ISTI besednjak proti Dominiki.

 10. Valentinčič

  Slabe novice za SDS in NSI.
  Sedaj imamo po novem Neko mešanico LDS in Pozitivne SLO kot pozicijo ter SD in Levico v opoziciji. Janšo so spet izigrali. Mogoče malo prehitevam, a čas bo pokazal svoje. Sedaj bodo prevzeli v svoje roke dejanski odločevalci. Ne se bat.
  Samodanijanša program lahko zaženejo kadarkoli oz. če bo potrebno.
  Ovce bojo spet drle na volitve.

 11. vernon coleman

  Zelo dobra novica je, da je konec z SD. To je zelo dobro za Slovenijo. ampak seveda ne mislim, da bo s pro-hašišarsko Levico in Ploščadjo Kooperacije kaj boljše, to bi bilo prenaivno.
  Potem pa pogledam reakcijo SDS, Janša (Ivani, ali kakorkoli že) na Poptv izreče sledeče: ”… predstavljajte si, da bi se Počivavšek izgovarjal na podrejene…” A je Počivavšek pristal v zaporu, mogoče? Je sploh takrat odstopil? So kokainski-boysi Nicoletti in Lah v zaporu, mogoče? Ali kdorkoli od akterjev SD-SDS kraje imenovane TEŠ 6? Kako lahko mafijozo in večni župan Janković zmaguje na sodiščih 12-0, statistika obsodb pa je sicer 90%?? Ali je sploh potekala kaka preiskava zločina in vele-kraje imenovan ”pandemija covid-19”?
  Slovenija je majhna dežela velike korupcije.
  Sodstvo je tista prava sramota, partijsko – SD-SDS!! sodstvo, tožilstvo, policija, KPK, mediji- vse je popolna farsa. Prisotni niso izvzeti!! Samo so žal Slovenci mnogo, mnogo preneumni, da bi spregledali… smo to žal prejasno videli med IQ preizkusom, imenovanim covid-19 in vsak dan znova…

  • Rokovnjac

   Slovenci so menda ze neumni, samo ne tolk ,kot ti.Zalostno je najbolj to,da so kovid sranje nasrali butalci po celem svetu in nategnili rajo.Tacga osla,kot si ti,pa se ne!

   • vernon coleman

    V kleti mate premalo zraka. Sploh ne vem, kaj si polpismeni retardo hotel s tem povedati: ”… da so kovid sranje nasrali butalci po celem svetu in nategnili rajo.” To je preprosto nerazumljivo. Najprej se strezni, potem pa še malce razmisli, kaj sploh hočeš povedat.
    Poskušaj s slovenskimi besedami napisati, kaj te teži. Covid je seveda totalen nateg (in projekt počasne depopulacije), še vedno prepričljiv le za ravno take možganske maloposestnike, ki volijo esdees.

    • Rokovnjac

     Sorry,tle kjer zivim zadnjih 31 let,ne gradijo his (barak) s kletmi torej ne morem biti v kleti…Mene je zmotil o to o kovidu.Tudi jaz se strinjam,da je kovid nateg,samo pripisati ga celavemu,je pa cista norost,kapish!

     • vernon coleman

      No, me veseli, da se v tej zadevi strinjava. Zelo! Tako-zvani Čelavi je zadevo prevzel, ker je ”vojaški” tip, za take – resne situacije, če verjamete (+Kazzo – ”pejmo se mal hecat”), Šarec pa komik, ki bi ga že tako težko v katerikoli situaciji resno jemali. Problem je pač, ker je svet kljub cenzuri preveč povezan in niso vsi ljudje tako retardirani in prestrašeni, kot misli prodana $$$troka. To je ves razlog za tisto menjavo ”zadnji hip”, mimogrede, zamenjali so tudi vodstvo Nijaza (ki so mimogrede sami reci in piši skupaj popivali v osmicah med najhujšimi ”valovi”), Sursa, pa še koga. In – ne – ni mu bilo treba početi, kar je počel, lahko bi se vsi skupaj uprli norosti, ali pa ostali vsaj zmerni in normalni. PCT pogoj za tankanje, zapiranje na občine, in tone solzivca zame niso normalni, če odštejem pomore v DSO, prisilno cepljenje in brutalno enoumno cenzuro. Da ne omenjam enormnih kraj in korupcije!! Da, upreti bi se moral, tega mu nikoli ne odpustim – bilo bi tudi nevarno za PVja, nekaj afriških predsednikov je kar izginilo, celo Lukašenko je imel kar naenkrat resne težave– toda, kot pravijo: ”Nikoli ni prepozno narediti pravo stvar.” Osebno nimam prav nobenega razumevanja ne za: prodane duše, prodane politike, zdravnike, novinarje ali pa za konformiste, ki so bili ves čas tiho, ali pa za bebce, ki vsem tem nesmislom še celo nasedejo. Lep pozdrav!

 12. Miller

  Fafajonka, Jevšek, Frangež, Hot, GO HOME !
  Narod in mnogi člani vaše stranke vam sporočajo od.j.ebite !
  Vaše mesto je v Levici in demonstraciji karnavalskih šarad pred parlamentom z loparčki…

  @deni, totalne menjave izvajajo samo totalitaristi. Pa naj bo to v podjetju ali državnih organih. Drugače pa so to teorije, ki v praksi ne držijo vode. In so za katerikoli sistem uničujoče.

  Ker: vedno, vedno je potrebno NAJPREJ ugotoviti, kje v sistemu škriplje in tam zadevo popraviti, ne pa da bi kot pri avtomobilu, menjal še nove pnevmatike zaradi slabega vžiga… , isto bi v instituciji izgubil zaradi političnih in brezglavih menjav vlečnega konja…(glej g.Simič)

 13. Veselka

  Nekoč sem poslušala Sebastjana Jeretiča, ki meni, da dnevno politiko spremlja manj kot 10 % državljanov. Slovenci smo narod resničnostnih šovov in ostale neokusne navlake, zato nam lahko razni golobi, mesci, fajonke, tonini in ludomile, prodajajo meglo, mi pa še vedno mislimo, da sije sonce. Tik pred volitvami bodo znova privlekli vrhunskega šalabajzerja, ki bo udrihal po fašizmu in romal v partizansko meko, Dražgoše. Znova bodo čakalne vrste v zdravstvu teoretično skrajšane na tri tedne, cedila se bosta med in mleko, samo še vprašanje časa bo, kdaj bomo postali druga Švica. In državljani bodo vse to kupili, s pomočjo Odlazkovih laži in osvobojene RTV. Medtem nas prehitevajo skoraj vse evropske države vzhodnega bloka, če bo šlo s tako brzino, kot to počnejo v golobnjaku, bomo kmalu imeli standard kot ga imata Kosovo in Makedonija. A koga briga, glavno da naši zmagajo, glavno da državo še naprej vodi Kučan in glavno, da lahko najbolj socialno čuteči še naprej kradejo. Glede na vse našteto stavim glavo, če bi tisti ostareli klovm Tof znova organiziral prireditev Največji Slovenec, bi znova zmagal zadnji partijski sekretar v Jugi. Zato moramo slab standard, neučinkovito zdravstvo, šolstvo in visoko inflacijo pripisati tisti večini, ki znova in znova namesto v razviti svet gleda v Rusijo in njene satelite. Majhno upanje vseeno obstaja, to pa je življenjska doba, morda bodo naši otroci in vnuki spregledali in bo za najboljšega Slovenca izvoljen nekdo, ki si bo to čisto pošteno zaslužil. Morda kakšen bodoči Ivo Boskorol.

  • Awontuwej

   Veselka, vem da pri naštevanju imen politikov nisi slučajno pozabila prishtinskega doktorja, tako da je jasno, v katero smer vlečeš. V senci nakupa stavbe na Litijski medtem SDS kader v Grosupljem kar po bližnjici za nas gradi 36 mio vredno občinsko stavbo, kulturni dom ter Janšev mavzolej z baziliko Sv. Janeza Noriškega. Geslo projekta: Naši za naše.

   • ren

    Ja, vsak forum mora imet tud kakšnega trola.

 14. IVA

  Včeraj “Zidarjev sef”, danes “Skladu za obnovo 1,6 milijarde evrov”, …

  so naslovnice čez prvo stran osrednjega SLO časopisa Delo. Res da njegova naklada pada, vendar so na časopis naročene mnoge državne institucije, kjer zavajajoče naslove (hitra informacija) prebere množica pravovernih osvobojenih volivcev.
  Ko (če) prebereš drobni tisk opaziš resnico: “Sredstva se bodo začela uporabljati, ko bodo v državni proračun uvrščeni projekti in ukrepi, povezani s poplavami.”
  Ko bodo …
  O obljubah in neučinkovitosti vladajočih povedo ogroženi ljudje, ki čakajo in čakajo. Toda RTVS kamera in MSM tega nočejo problematizirati, ker so del mafijske združbe, ki je okupirala Slovenijo.
  Goran Forbici (predsednik neustavnega(!) Sveta RTVS – sestava sveta ne reprezentira splošnega interesa SLO javnosti)
  in “njegov” CNVOS je ravnokar od vlade prejel 1,1 milijona za trajno krepitev nevladnih organizacij! HALO?

  Z novim medijskim zakonom, ki naj bi ščitil pluralnost, bi radi uničili še edino “drugače-mislečo TV” !?

  Dominika ŠP v odstopanju (že kot podpisnica bi morala kazensko odgovarjati) je izrazila mnenje pri depolitiziranem “rtvs hipiju”:
  “Mora biti strokoven in si ne dovoli vplivati strankarski politiki”.

  Je namignila na Čeferina, milijonarja, ki danes finančno ni več odvisen od SLO politike, v resnici pa je del SLO problema – trenutno je prikriti stric iz ozadja!
  In še, parlament sprejema vedno politične odločitve!

 15. ren

  “Če bomo prišli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.”

  Ključni stavek! Zdaj gre samo še za ščitenje prvaka blebetačev. Tudi on bo odletel. Tako, da bo perje frčalo.

 16. deni

  Laično razmišljanje laičnega povprečnega državljana.

  Neko podjetje, oziroma lastnik zamenja generalnega direktorja zaradi spremenjene strukture vodenja podjetja. Generalnemu prepusti kompetence, da zamenja vse direktorje sektorjev, odnosno oddelkov. Po kakšnem ključu, je več dejavnikov, ampak to je stvar notranjih kupčij.

  Novo vodstvo sestavi svoj tim in vsak direktor pripelje svoje svetovalce, pravnike itd., ker zaradi narave dela potrebuje strokovnjake. Nižji uradniki, oziroma delavci pa ostanejo isti, ker si podjetje nikakor ne more privoščiti zamenjavo vseh delavcev, ki so že dolgo zaposleni. Seveda so različnih pogledov, tako političnih kot vsakršnih, ampak delajo kar so že pred tem.

  Podjetje prične poslovanje z novim vodstvom. Direktorji posameznih oddelkov so odgovorni za delovanje, investicije itd. v svojem resorju. Seveda pa ima generalni glavno besedo pri dokončnih odločitvah. Njegov finančni direktor, drugi v hierhiji pa ima denarnico v rokah in jo lahko odpre samo za manjše stroške, za večje naložbe pa najbrž odloča generalni.

  Tako se v oddelku X direktor odloči za sicer nujno investicijo, povpraša generalnega XX in ta odloči, da naj se loti dela. Direktor sektorja X, da nalogo, naj se začne povpraševanje, dobi več ponudb in se odloči za ponudbo Y. Pogovori stečejo in začnejo se pogajanja s ponudnikom XY. Projekt se lahko resno prične. Direktorjevi neposredno podrejeni naložijo svojim podrejenim naj na osnovi zbranih podatkov, oziroma vseh listin potrebnih za projekt začno sestavljati in pripravijo elaborate, da bo vse po zakonskih predpisih.

  Podrejeni delavci se lotijo dela, vendar podatki niso ravno zadovoljivi in opozarjajo nadrejene, da nekatere zadeve niso ravno popolne. Obvestijo direktorjeve neposredne svetovalce in oni posredujejo direktorju X oddelka. Direktor zatem generalnega in ta najbrž reče naj se postopek nadaljuje. Kako postopek teče zdaj ni pomembno, vendar podrejeni delavci vidijo, da marsikaj, najbrž, manjka, vendar skomignejo z glavo, češ, mi samo opravljamo svoje delo.

  Pogajanja gredo h kraju in se mudi. Direktorjevi svetovalci vidijo napake, vendar, najbrž, namignejo, da zadeva še ni čisto dozorela, zatem pa so raje tiho, ker so odvisni od šefove volje. Direktor X pogodbo vseeno potrdi, vendar se zaveda, da ni vse OK. Obvesti generalnega, in najbrž pove, da pogodba ni popolna, ampak da je stvar tako daleč in umika ni. Ta pa samovšečno na seji potrdi ter odloči, da se lahko investicija dokončno izvrši in finančnemu ukaže nakazati določeno vsoto. Ta že prej jamra, da nima niti sredstev, niti ni zadeva popolnoma jasna. Vendar se ukloni in vzame iz rezervnega sklada za nujne primere.

  Čeprav je pogodba nepregledna direktor oddelka X podpiše z odobritvijo generalnega XX in finančni že naslednji dan nakaže sredstva na ponudnikov račun. Seveda se vsi zavedajo, da stvar nikakor ne drži vode, ampak kot navadno bo šlo mimo. Zaradi različnih interesov in spletk v podjetju pride lastniku na uho. In namesto, da bi odgovorni prevzeli krivdo, valijo na podrejene, da so jih s podatki zavajali itd. In začno prati umazano perilo pred vsemi.

  Lastnik bi moral svoje nadzornike poslati takoj na pogorišče, vendar je nekoliko malomaren in iz neznanih razlogov čaka. Med tem pa direktor oddelka X in generalni XX sama s svojimi lojalisti raziskujeta, kaj je šlo narobe. Lastnik pa čaka, češ, saj bodo na koncu vse plačali, se ve kdo.

  Ampak to je samo osnovno, laično, teoretično razmišljanje navadnega državljana. Je pa vse to dogajanje odlična snov, oziroma podlaga za scenarij ali za pisce trilerjev. Seveda ta zgodbica z mnogimi napakami nima nobene zveze s trenutnim dogajanjem in osebami in je vsaka primerjava zgolj naključna in plod kavč komentatorjeve domišljije. Razume pa naj jo vsak , kakor hoče in želi.

 17. Miller

  Ej, Nežmah, zakaj je odstopil mutibarič Žibert, če je bilo v SDju vse redu in je kriva samo Dominika, kot je kokodakala fafajonka in razglašal v Odmevih tudi ti ?
  Aja, že kurijo arhive… SPET !

 18. TL

  Omenjen je Prebilič. Ta človek očitno ne ve, kaj bi rad, je župan, profesor, malo bi se šel domačo politiko, malo bi bil predsednik države, malo bi šel v Evropo… Razočaranje.

  Še večje razočaranje pa je Logar. Nič od nič.

  Kar pa se tiče strank, ki so v parlamentu, škoda besed. Kup ljudi, ki delajo zase in za svoje.

  • Miller

   Praviš: “Kar pa se tiče strank, ki so v parlamentu, škoda besed. Kup ljudi, ki delajo zase in za svoje.”
   ——-
   Ali po domače, “vsi so isti” !

   • TL

    Na jugu ptavijo isto sranje, drugo pakovanje. Zdaj po tem, kar je Kordiš povedal je jasno, da je tudi Levica enaka. Kljub blablabla o tem, kako so drugačni. Pri njih pa je zraven še zagovarjabje totalitarne ideolgije in popolna nezmožnost vodenja projektov. Kako je že s tistimi obljubljenimi stanovanji ali oskrbo starejših?

    • Rokovnjac

     Po srbsko se rece sranju kenjanje!

     • TL

      Besedo kenjanje srečamo marsikje, tudi v spletnem slovarju izolskega slenga. Zanimivo. So pa v enem srbskem portalu o novi Vučićevi vladavini zapisali takole:”Marketinški stručnjaci to zovu “rebrendiranjem“, a narod kaže em lepše, em tačnije: isto sranje, drugo pakovanje.”

      Tako da se izraz “isto sranje drugo pakovanje” uporablja marsikje, predvsem pa velja za vse slovenske politične stranke. Pa če to pristaši in predvsem verniki strank to priznajo ali ne.

  • Jože

   Se strinjam glede Logarja. Na tipokovnici obstaja tipka “mute”. No to je tale Logar. Ne dere vedno tiha voda bregov, anede?

 19. Miro

  Kje je finančna policija? Običajen organ za razvite demokracije za ugotavljanje izvora premoženja in ne protikorupcijska komisija domači izum.

  Bodo odstopljenemu sekretarju stranke, kot je običajno zablokirali premoženje do pravnomočne sodbe in raziskali izvor premozenja? Lahko bi bila splošna akcija za vse politične stranke, saj je
  Die Welt postavil slovensko poslovodstvo na prvo mesto po korupciji. Objavil SamoGlavan na X.

 20. APMMB2

  Pri nakupu nesojene sodne palače gre prav gotovo za kriminal.
  To ni rop, ko vdre v banko maskirali ropar, odpre sef, si naponi vrečo z bankovci in pobegne v noč.
  To je rop, pri katerem je sodelvala organizirana družba, se pravi mafija, pri kateri pa velj pravilo molčečnosti. Močečnost je prekinili DŠP in prelomila mafijsko pravilo. Prav gotovo ni bila na seznamu tistih, ki so si razdelili plen, zato je spregovorila in se vsaj delno izvlekla iz godlje. Malomarnost je bagatelni prekršek, proti mafijskemu ropu.
  Sedaj poglejmo kam bi utegnili ponikniti miljoni.
  Prodajalec je zapufan do vratu in še čez, zato si je vzel del kolača, ki naj sanira njegovo finančno stanje. Posrednica, ki je napreljala in izpeljala posel, potrebuje denar za rešitev svojih ločitvenih problemov. Stranka, ki je bila glavni adut pri nakupu razvaline je zadolžena in se dolga nikakor ne more rešiti, zato je levji delež kupnine šel za poravnavo dolga, morda pa tudi za nakup novih prostorov, saj jih je morala stanka pridobiti, ko je zapustila Moskovičevo vilo. Judovska skupnost jo je prisilila, da je vilo zapustila, sicer bi utegnil nastati neprijetni škandal. Tukaj je še nekdo, ki je verjetno del “zaslužka” namenil poravnavi kupnine za luksuzno stanovanje. Če odštejemo bagatelne nagradice stranskim igralcem je delitev popolna.
  DŠP ni zraven, sprva pa je kazalo,ot da je ona spletla posel in vsa občila in trobila so se zagnala v njo, pa naj se še tako banalno sliši, v skladu z verzom: le v najvišji vrh letijo strele.
  Malo kdo jo razume in malo kdo verjame, da ni udeležena pri delitvi plena, saj ni del mafijske družbe in zato je spregovorila. Normalno je da se brani in zbira dokaze. V javnosti pa se že slišijo govorice, da dokazi ne bodo zadostovali, saj so pridobljeni na sporni način.
  A res?
  Preseneča, ali pa tudi ne, izjava Cirila Ribičiča, ki graja ministrico DŠP in ji očita rušenje koalicije. Kaj je za eminantnega pravnika več, ali tatinska koalicija, ali pa poštenje? Ali ni že nastopil čas, da se začne mafija v Sloveniji preganjati? Ali ni čas, da se njeno delovanje prekine po osmdesetih letih?

  • Mihe

   24. maja 2005 je Državno tožilstvo Republike Slovenije vložilo obtožnico proti Mitju Ribičiču, ki ga bremeni sodelovanja v povojnih pobojih. Obtožnica temelji na dokumentih, iz katerih naj bi bilo razvidno, da je Ribičič podpisal smrtne obsodbe za kar 234 ljudi, ki so bili izvensodno pobiti po drugi svetovni vojni. Kljub obsežni dokumentaciji in številnim pričevanjem je po nekaj mesecih sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva po uvedbi preiskave »zaradi pomanjkanja dokazov«.

 21. SSvoboda

  Škoda besed. Take greznice še nismo imeli.

  • Kkljukec

   24. maja 2005 je Državno tožilstvo Republike Slovenije vložilo obtožnico proti Mitju Ribičiču, ki ga bremeni sodelovanja v povojnih pobojih. Obtožnica temelji na dokumentih, iz katerih naj bi bilo razvidno, da je Ribičič podpisal smrtne obsodbe za kar 234 ljudi, ki so bili izvensodno pobiti po drugi svetovni vojni. Kljub obsežni dokumentaciji in številnim pričevanjem je po nekaj mesecih sodišče zavrnilo zahtevo tožilstva po uvedbi preiskave »zaradi pomanjkanja dokazov«.

   • jože

    Pa kaj ima nek Mitja Ribičič z DŠP?! Vi ste očitno janšist erste klasse- ko zmanjka municije pa brž v partizane in domobrance.
    Upam da po epilogu v SD pride na vrsto tudi korupcija v SDS. Povezava med Matozom in Vežnaverjem oziroma Matozovo lobiranje za Simona Starčka.
    SD + SDS = Brothers in Arms

    • IVA

     Ha, ha, ste preveč “pameten Joža”, da bi razumeli kontekst “kadija tuži-kadija sudi”.
     Slovenska tranzicija še traja, saj se ni zgodil prelom s prejšnjim sistemom.

     “Osvoboditev” 1945 se je začela z monopolizacijo upora proti okupatorju (likvidacija drugače mislečih že 19441-42) in nadaljevala po vojni (poboji, taborišča, … kasneje zapori) Tega vas niso učili v šoli, samoizobraževanje pa vam ne diši.

     Ciril Ribičič (bivši šef CKZKS) ne bi v Nemčiji bil niti sodnik, kaj šele ustavni sodnik, danes je celo medijski komentator (in zagovornik protiustavnega zakona o RTVS.
     Vi pa sanjate, saj ni res, pa je, janšiste! HA, HA!

     • ren

      Ja, ko hočeš neko zadevo malo globlje pojasniti, je takoj udarec “kakšno zvezo pa ima to z obravnavano zadevo”. Večinoma se tako branijo zaljubljenci v ta rdeče.

  • vernon coleman

   Napačna interpretacija, meni se bolj zdi, da je posvetil prvi žarek svetlobe na tri desetletja nedotaknjeno greznico korupcije (razkrita trans-strankarska mafijska naveza prirejanja razpisov) predvsem naveze SD-SDS… ampak to je na PP+ precej nepopularna resnica, se mi zdi…

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Tretje leto: Kljub vsej propagandi Rusija ekonomsko trpi zaradi Putinove vojne

V soboto bosta minili dve leti od ruske invazije na Ukrajino, ki je uspela zdržati in se še vedno upira agresorski vojski. Prve prave vojaške provokacije so se sicer začele že na današji dan, le redki pa so verjeli, da se bo vseobsežni napad res zgodil. Kljub agresivni propagandi Kremlja, ki je celo nekaj zahodnjakov uspela prepričati, kako sankcije Rusiji sploh niso škodovale, celo nasprotno, ruski vsakdan še zdaleč ni idiličen. Socialne in ekonomske posledice vojne so hude; stroški za vojsko so se v dveh letih dvignili za 300 odstotkov, okoli 8 % celotnega ruskega BDP gre samo za financiranje te vojne. Najhujši udarec za Rusijo pa je več kot milijonski osip v demografiji. V zadnjih dveh letih je iz Putinovega imperija pobegnilo najmanj 800.000 Rusov. Na ukrajinski fronti jih je za vedno ostalo (ali pa so se vrnili ranjeni) okoli 300.000.

Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Ali je v naslovu prišlo do napake, sabotaže večje skupine tiskarskih škratov? Ni. Sredi Ljubljane je za soboto, 24. februarja, dva dneva po drugi obletnici vojaškega napada Ruske federacije na Ukrajino, dejansko napovedan shod s pomenljivim naslovom: “Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije”. Enostavno povedano, to bo dogodek v podporo Rusiji oziroma vojni, ki jo je njen predsednik Vladimir Putin 22. februarja 2022 vsilil Ukrajini. Shoda se bo v najboljšem primeru udeležilo največ nekaj sto ljudi, vseeno pa to dokazuje, da ruska propaganda v Sloveniji deluje. Počasi prodira tudi v medije, še bolj vztrajna je na ulici. Vsak petek ob 19. uri se skupina Putinovih podpornikov zbere zraven ruskega veleposlaništva, svojih shodov nikoli ne prijavijo policiji, ki to mirno tolerira. Občasno se srečujejo tudi s predstavniki ruske ambasade. Kaj točno počnejo, ne ve nihče.

Pripravljeni na Trumpa 2.0?

Predvolilna tekma v Združenih državah Amerike vedno bolj intenzivno polni medije po vsem svetu. Deloma zaradi osnovnega bizarnega dejstva, da se v boj podajata precej starostno »iztrošena« kandidata, pri čemer s svojimi izjavami, ki kažejo na mejno opravilno sposobnost, gotovo izstopa kandidat demokratov Joe Biden, veliko razburjenja pa povzroča tudi kandidat republikancev Donald Trump s svojimi »šank« idejami in domislicami, ki lahko dodatno destabilizirajo že tako majavo globalno ureditev.

Frančiškova cerkev v kompleksni globalni realnosti

Veliki izziv miru in za mir ostaja v središču Frančiškovih prizadevanj; mir, ki poleg tega, da predstavlja osrednji cilj novega svetovnega reda, spada tudi med izobraževalne in kulturne dejavnike v dialogu med ljudmi in skupnostmi, še posebej v nasprotju z orožarsko industrijo in trgovino z orožjem. Papež Frančišek je citiral govor Pija XII. iz decembra 1944, ki poudarja “vedno jasnejšo in trdnejšo voljo: narediti to svetovno vojno, ta vsesplošni prevrat, izhodišče nove vseobsežne prenove”, sam pa se je osredotočil na “vseobsežno prenovo”, na katero je upal papež Pacelli. Tokrat namreč pogosto citiran koncept “razdrobljene tretje svetovne vojne” pomeni zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti resničnega globalnega spopada, sposobnega opredeliti nova področja moči.

Ukrajina (2022-2024): Če zmagajo Rusi, bomo vsi revnejši in manj varni

Na Zahodu se množijo glasovi, ki so si enotni v tem, da je treba Rusiji preprečiti, da bi zmagala v vojni v Ukrajini, pa tudi glede tega, da je nujna ponovna oborožitev Zahoda. Eden teh glasov je denimo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se zavzema za vso potrebno vojaško podporo Ukrajini. V Skandinaviji, ki je bila v preteklosti podobno kot nemška stranka Zelenih znana po svojem pacifizmu, pa oblasti odkrito pripravljajo državljane na možnost oboroženega konflikta z Rusijo v dogledni prihodnosti. Ukrajinski predsednik Zelenski je nedavno v Davosu svaril svetovne voditelje, da če Rusom uspe zasesti Ukrajino, bo to privedlo do neposredne vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Nov zakon o medijih po Putinovih demokratičnih smernicah

Konec januarja se je zaključila javna obravnava novega zakona o medijih, ki ga je pripravilo Ministrstvo za kulturo. Predlagatelj sicer trdi, da sta cilja zakona medijski pluralizem in objektivna obveščenost državljanov, podrobnejše prebiranje zakona pa razkriva nič kaj demokratične ideje v smeri večjega vladnega nadzora nad mediji in njihovim financiranjem. Predlagani zakon pa vsebuje tudi nekatere presenetljive določbe, ki se jih ne bi sramovali niti v ranjki SFRJ ali Putinovi Rusiji.