“Včasih iščem po radijskih postajah in ne boste verjeli, pride moment, da niti na eni slovenski postaji ne boš slišal slovenske pesmi”

Avtor: | 5. februarja, 2024

Legenda Alfi Nipič, ki bo letos praznoval osemdeseti rojstni dan, je v intervjuju na TV Slovenija izrazil tudi razočaranje nad odnosom do slovenske glasbe, slovenskega jezika.

Video

Alfi Nipič bo 80-ti rojstni dan in 63 let ustvarjanja obeležil na Festivalu Lent.

16 komentarjev

 1. Magda Podlogar

  Glasbe je danes toliko. da ima vsak možnost izbire, okusi so pač različni. Mene zelo moti. da imamo celo radijske postaje, recimo Aktual. ki je nikoli ne poslušam, ravno zaradi predvajane glasbe, pretirano predvajanje hrvaških izvajalcev me moti, zato takoj prestavim na drugo postajo, zelo pogrešam več italijanskih in francoskih izvajalcev, med slovenskimi je pa kar nekaj dobrih, torej ne bo težav.

  • Miller

   “Mene zelo moti. da imamo celo radijske postaje, recimo Aktual. ki je nikoli ne poslušam”.

   hahaha,
   ti pa res potrebuješ psihiatra ! prava zafrustrirana slovenka, ki jo vse moti.
   Aktual: hrvaška in dalmatinska glasba
   Best: srbska glasba
   Veseljak, Sraka itd: slovenska narodno zabavna glasba

   smrk, smrk, mene pa moti… joj, kako me moti…, čepravb ne poslušam..

   • Andreja Grajfoner

    Aktual je med mojih 3 najboljših radijskih postaj. Samo gumbek pritisneš in poslusas tisto, kar ti je vsec.. za tiste, ki tega niso vedeli.

    • Miran

     Aktual je postaja, ki jo kolega tarokaš nastavi na radio, ko tarokiramo, da mi spije živce. PODN! Saj to ni za poslušati…

  • Cule

   res je…čeprav sem velik ljubitelj hrvaške glasbe,predvsem dalmatinskih klapa,pa tudi sam ugotavljam,da je naše glasbe mnogo premalo v slovenski sceni.

 2. deni

  Hvala bogu sem že pred časom nehal poslušati radio, razne aktuale in podobne jugo glasbi uglašene radijske postaje pa nikoli, razen po “službeni” dolžnosti. Pa tudi postaje z anglo ameriškimi štancami ali rapom, ki niti približno ne ustreza našemu okusu.

  Seveda bi potrebno nekaj storiti v smeri več slo. glasbe. Ampak so tudi sami ustvarjalci v veliki meri precej sami krivi. Slo pop glasbo pa itak kroji nekaj produkcijskih cehov z zlizanimi popevčicami v stilu Nocoj bom samo tvoja in podobna trapasta besedila, da se raznih lun in zvezd niti ne omenja.

  Narodno zabavna glasba je pa še bolj zlizana in pocukrana, vendar imajo te postaje, tako TV kot radijske svoje zveste poslušalce, pa če so besedila še bolj dvoumna. Nekaj manjka naši t.i. NZG, nekakšna lirika, ki jo imajo recimo Irci v svoji ljudskih skladbah. Vse je več ali manj narejeno tra, la la, hopsasa. Prava ljudska narodna pesem še vseeno povzema tradicijo izpred mnogo let. Je pa paradoks, da t.i. NZG postaje vrtijo vmes ogromno hrvaške, še bolj pocukrane glasbe in slaboumne slo popevčice, ki ljudi prej poneumljajo kot zabavajo ali višajo glasbeno pismenost. Najbrž je imel Alfi v mislih ravno to. Mogoče so edino t.i. dalmatinske klape nekakšen približek lirični melodiki.

  V temelju nisem pristaš NZG, ampak Avseniki in Slaki so bili sončna leta proti tem novodobnim guncarjem. Ok, včasih poškilim bolj zaradi radovednosti na kakšno NZG TV, vendar je 90% kiča, mogoče optimističnih 10%, kolikor toliko znosne glasbe. Seveda za ljubitelje raznih viž. Mogoče je že kdo opazil, da plesalci v paru gledajo en mimo drugega, moški del pa cepeta in ogleduje naokrog, češ, a nisem faca. Vodeb bi imel o takoimenovanem slo sindromu alfa samca veliko povedati.

  Saj mogoče preveč kritiziram, ker nimam nobene glasbene izobrazbe. Kaj je dobra glasba, pa naj bo pop, NZG, rock pa hudirjevo hitro prepoznam. Ali je napisana na horuk ali pa profesionalna z namenom zabavati, ali celo poučevati, ne pa poneumljati ljudskih množic.

  Nisem več mlad, ampak rocker po duši že od otroštva, sem pač imel srečo poslušati pravi rock in podobne podzvrsti. Danes pa je pravi rock v Sloveniji kaj redka dobrina, prej izjema kot pravilo. Neko značilno slo melanholično jamranje ali pa bend, da najstnice cvilijo pod odrom. Saj so tudi ob Beatlih padale v nezavest, vendar se jih lahko še vedno posluša kot pred mnogimi leti. Medtem ko današnje prej pozabiš kot jih slišiš.

  Tudi popevke, oziroma pop ni to kot nekdaj. Že takrat narejeno za množice, ampak še vedno poslušljivo kot nekoč. In ravno to je omenil Alfi, eden boljših vokalistov, da manjka melodije. Saj ne rečem, Slovenija je poznana po dobrih pevcih in pevkah, Ampak svoj potencial vidijo, samo kot bližnjico do zaslužka in s tem namenoma ali nenamenoma zlorabljajo ušesa svojih poslušalcev ali gledalcev. In si s tem sami sebi delajo medvedjo uslugo.

  Vse to skupaj naredi celotno slovensko glasbo, kakor nekakšen kalup, v katerega padejo izvajalci in se iz njega ne znajo izvleči. Kakor že omenjeno, veliko so krive TV in radijske postaje, češ, saj slo muske ne posluša prav dosti ljudi. Da izpolnjejo kvote pa ponoči vrtijo domače skladbe.

  Je pa še eno dejstvo, da večinski del 99% delavcev iz bivše juge in potomci prejšnih, tudi iz mešanih družin posluša t.i. pocukrani turbo folk. Celo veliko popolnoma slovenske mladine je padlo pod ta vpliv.

  Vendar kljub pesimizmu še vedno obstaja optimizem in pravi ljubitelji slo glasbe, tako NZG, popa, rocka, metala, klasične glasbe itd. še niso nismo izumrli. Samo s pravim prijemom se bo dalo doseči večjo popularnost slo glasbe. Če bo volja, bo tudi pot in če bo pot bo tudi volja.

  • ren

   Deni
   “…ampak Avseniki in Slaki so bili sončna leta…”

   Imaš prav. Jaz Slake že pustim zunaj. Avseniki. Nekoč je Alfi rekel, da so ga (dobro) peti naučili šele Avseniki. Vilc je bil glasbenik z glasbeno akademijo. On je postavljal kvaliteto Avsenikov.
   Sicer “t.i. NZG” ni ravno moja izbira, zato preferiram samo Avsenike.

   • deni

    ren. Se pravzaprav strinjam, da so Avseniki na veliko višji lestvici od vseh ostalih. Primerjava je bila v bistvu, samo napram današnjim NZG,izvajalcem. Preferiram pa niti približno nobenega, ker me niti slučajno ne zanima ta zvrst. Veliko različne glasbe poslušam od irskih do heavy metala in konec koncev klasike pod enim pogojem, da je resnično narejena profesionalno in kot se reče s srcem in dušo. Ne pa plehko. Kot pravi Šifrer: A bodi hladen, hladen ali vroč, ker če boš mlačen, te izpljunem proč.

  • Andreja Grajfoner

   mene zanima kateremu okusu ne odgovarja katera glasba….pravis našemu okusu…govoriš lahko samo zase in svoj okus. Jaz poslusam vso mozno glasbo, odvisno od razpolozenja. NZG me ne pritegne za dolgo casa…dve tri pesmi na mesec je dovolj. Nekdo drug pa brez njih ne more. Taksni smo in vsem ne bo nikoli vse vsec, zato je nemogoce govoriti v mnozini.

 3. Miller

  Ponudba in povpraševanje.
  Tudi na vaških veselicah ne ponujajo štrukljev, ampak ćevape !

  • ren

   čeWAP, nov balkanski pajzl na Cankarjevi v Lj., tam, kjer je bil nekoč Petriček.

 4. Primož

  Se strinjam, prav bizarno je že. Nikoli se mi še ni npr. zgodilo, da bi na hrvaških, kaj šele na bosanskih ali drugih postajah bivše države slišal toliko tuje (največ angleške) glasbe, kot na slovenskih.

 5. Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država, v kateri vladajo rdeči klerikalci.
  Rdeče kerikalce vodijo srbska komunistična stranka, ki jo vodi gazda, ki ima postavljene svoje na vseh pomembnih mestih (krivosodje, tožilstvo, policija, RTV, vodstva javnega sektorja, sindikatov, župani, …) ter veleizdajalci slovenskega
  naroda, ki jih vodijo MARSovci. (Musar, Alenka Robert, Svoboda, je prevod).
  Vidite, to je pravi razlog, da skoraj ni slovenskih pesmi na radiih.

  • ren

   Zaslužiš veliko plusov!

  • Andreja Grajfoner

   iz katere kome si se ti zbudil? še mnogo let pred po tvoje imenovanimi MARSovci, je bila situacija popolnoma enaka. zadeva je znana že več kot desetletje. dobro jutro.

 6. Prask

  Pri čemer visoko vodi Radio Aktual, kjer hrvaške štance neumorno tulijo iz vseh gostilniških feršterkerjev od Ankarana, do Kranjske gore in Pohorja…

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva

“Vsi smo tu!” (reciklaža, 24. 2. 2022)

"Predsednik je tukaj, obrambni minister je tukaj, svetovalec za nacionalno varnost je tukaj, naši vojaki, prebivalci Kijeva so tukaj, vsi smo tukaj in tukaj bomo tudi ostali...". V večernih urah na današnji dan pred dvemi leti je nastala verjetno najbolj znana izjava...

“Ljudje nismo bistveno drugačni od šimpanzov, ki so zelo teritorialna bitja. Če pride tujec na naše ozemlje, ga pobijamo. Šimpanzi ga dejansko ubijajo, mi pa v navijaški pesmi.”

Gregor Tomc s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani v komentarju zadnjih huliganskih izpadov na nogometni tekmi med Muro in Mariborom. Ob tem še poudarja, da ob tem incidentu ni treba odkrivati tople vode. "Te težave so že rešile večje države, z večjim...

“Naj jo imajo!”

Predsednik Vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević o ustreznosti izbire sedaj že "legendarne" stavbe za sodišča. Precej jasno je, da je ministrica, vlada Roberta Goloba, kupila stavbo brez minimalnega posvetovanja z bodočimi uporabniki te stavbe. Komedija, korupcija,...

“Voda, mir, čebele”

V Tarči RTV Slovenija je v. d. tajnika, generalega sekretarja, karkoli že, Socialnih demokratov Matevž Frangež predstavil usmeritve, fokus te stranke in slovenske zunanje politike. S takšnim arogantnim pristopom, ki so ga pokazali včeraj, se gotovo ne bodo dvignili...