Vrnitev Maršala Štefančiča ali po Titu Tito

Avtor: | 30. januarja, 2024

Vseeno bi vsem tem janšistom, ki so Marcelu Štefančiču ukinili Studio City, lahko odleglo. Razen imena oddaje se pravzaprav ni spremenilo nič. Če bi medijski strategi desnice premogli nekaj samokritike, v kar sicer malce dvomim, potem bi jih morala epizoda z Marcelom izučiti vsaj v tem, da se nikoli ne ukinja oddaj, ki temeljijo na kultu osebnosti voditelja, inerciji in predvidljivosti. Raje bi ustvarili “svoj” Studio City (pa seveda ne z Vido Petrovčič).

Ukinjanje oddaj, kakršna je bila Studio City, ni bila rešitev. Ker se s tem niso znebili “problema”. Tisto, kar bi janšiste lahko skrbelo, bi bila lahko kvečjemu njegova spektakularna, nepredvidljiva vrnitev; oddaja, ki bi se vsebinsko razlikovala od nekdanjega Studia City; oddaja, ki bi dokazala, da ni vse, kar je povezano z Marcelovo vrnitvijo, zgolj kliše.

Zagotovo najlepši del premierne vrnitve Marcela je bil 40-sekundni “premor” s podobami večnega ledu in Antarktike.

Vendar se to ni zgodilo. Verjetno se niti ne bi moglo zgoditi. Marcel je moral nadaljevati, kjer je končal. Pustili so mu le toliko umetniške svobode, da je lahko spremenil ime oddaje. Predvsem pa so ga pustili čakati. Resda že od predvolilne kampanje spomladi 2022 dvomov o njegovi vrnitvi ni bilo, a vseeno je od zmage Golobovih svobodnjakov minilo več kot poldrugo leto, ko se je Marcel sinoči vrnil.

Zakaj nikoli ni bilo dvomov, da bo “dobil” nazaj oddajo? Ker se je pred volitvami zelo jasno politično angažiral, motiv pa je bil povsem človeški. Prejšnje vodstvo nacionalke, janšisti, so mu ukinili oddajo in odpovedali pogodbo. Užaljen, ker so mu vzeli, kar je bilo četrt stoletja njegovo, oddajo, ki si jo je intelektualno sprivatiziral, je šel iskat podporo k svojim naravnim zaveznikom.

Kronologija je vzela nekaj časa: referendum o Zakonu o RTV Slovenija, ustavna presoja, preigravanja med ustavnimi sodniki – v manjšini so na koncu “rodili” odločitev, da je lahko vlada uveljavila novelo zakona, ki je zmagovalcem volitev na široko odprla pot v “medijsko trdnjavo” na Kolodvorski

Janšisti si zagotovo niso predstavljal, da bo ukinitev Studia City vsaj nominalno dokončna in da se bo Štefančič reinkarniral v oddaji z naslovom Marcel.

A Marcelovo čakanje na vrnitev se je obrestovalo, Studio City je “dobil nazaj” v popolnosti. Celo z lastnim imenom. Janšisti na nacionalki si zagotovo niso predstavljal, da bo ukinitev Studia City vsaj nominalno, na nek ciničen način dokončna; da se bo Štefančič reinkarniral v oddaji, ki se bo imenovala Marcel.

Ocena: ZADRŽAN

34 komentarjev

 1. Jelka spehec

  po vsem pompu in napovednikih sem pogledl oddajo in ugotovil, da sem dohtarja že poslušal na popu z isto temo, lokalna problematika v oddaljeni krajevni skupnosti pa ravno ni tista stvar za katero bi zapravljal čas. če neb gledal nebi nič zamudi.

 2. Jože

  A nima že 63 let,
  V pezijon naj gre in da prostor mladim

 3. Miller

  Čeprav to ni v fokusu: pri vseh “odstopih” ministrov, tudi zaradi skoraj kriminalnih dejavnosti, se POZABLJA na tiste, ki so jim JAVNO “držali žakelj” in jih podpirali.

  Kako pa njih obravnavati ? Recimo zagovarjanje kelnarce in zdaj še pravnice v oddaji Tarča in drugod ? mesec, arčon &comp.
  To je isto, kot bi nekdo prikrival kriminalno dejanje svojga prjatla – v stilu kriminalnih tolp, ki pa se tudi kaznuje…
  “dobro jutro”

 4. Bogo

  Odličen komentar. Še posebej predlog naj desnica ustvari svoj studio city in tako na intelektualnem nivoju odgovori RTV in Štefančiču. Tako bi lahko videli in slišali pogled na en problem z dveh zornih kotov.

 5. Andrej Muren

  Marcel Štefančič je pač levi plačanec in s ponovnim sprejetjem na RTV so mu levi poplačali pretekle usluge. Skratka, tipičen družbenopolitični delavec.

 6. naveličan

  Zanimivo, da nek kvazi novinar uspe ukrasti toliko pozornosti. Štefančič je eno tako brezvezno levosučno nabijalo in čisto vseeno je ali je pri tem volonter ali plačanec. Frend, ena največjih oglaševalskih avtoritet, mi je že pred časom dejal, da je marketing borba za duše. Naročniki pač z jasnimi motivi iščejo poti kako si prisvojiti prvi člen prehranjevalne verige – volitve. Prav iz istega razloga obstajajo tudi desna nabijala. Tisti, ki si želimo dobrih in razdelanih načrtov za precej nejasno prihodnost, lahko ob takšnih osebkih nažalost končamo le na pragu psihiatrije, družba pa caplja za svojimi neizkoriščenimi priložnostmi.
  Če odštejem frizuro, si bom Štefančiča najbolj zapomnil po tem, da je ministra Počivavška n-krat zapored vprašal zakaj so zamenjali Goloba…ta pa mu (n-1)-krat mirno odgovoril, da ga niso zamenjali ampak mu je potekel mandat. Tudi tu ni bilo neke sreče…

 7. Marjan

  Človek bi pričakoval ,bo Marcel prikazal spremenjeno,vrhunsko strokovno izpopolnjeno oddajo.Ampak je dokazal,da to nakladanje nima ne repa ne glave.Skratka ,ta oddaja ni vredna počenega Grosa.

 8. Miller

  Kot pravi Brane: Marcel je še vedno tatamata za slovenski medijski prostor. Zato, ker je to dokazal s svojim znanjem.

  V slovenski družbi se dogaja, da: nekoga, ki je redoljuben, vesten, deloven, natančen…, se lahko označi za:
  „natančnega, vestnega, prijaznega…“ ali pa za nekoga, ki „vedno nekaj komplicira, je picajzlast, ne zna komunicirat…“.
  Torej, isto osebo se lahko prikaže kot dobrega ali slabega. Odvisno, kdo ga ocenjuje in kaj hoče z oceno doseči.
  To ne velja samo za medije, ampak tako je stanje v celotni družbi. Marsikdo pa je to občutil v službi…
  ps: iz komentarjev pa se jasno vidi, kako so objektivni in kako ocenjujejo Twitowi verniki.
  Ponavljajo to, kar so slišali na Nori24.

 9. slavkope

  Toliko komercialno agresivne, spektakularno napihnjene, puhle in prazne medijske (samo)reklame, kot so jo na državnem medijskem servisu RTVS (in v drugih medijih vladajoče “svobode”) zadnji teden namenili oživljanju že pozabljenega medijskega mrliča “Marcela”, kaže, da vanj in v njegovo okostenelo ter starosvetno hipijevsko anarhistično levičarstvo ter ekstremno populistično in narcisoidno medijsko samovšečnost niti novi politični oblastniki in uredniki “depolitizirane” TVS ne verujejo in zaupajo več povsem.

  Vzeli so ga pač začasno nazaj na 1. program nacionalke za pol ure na teden (na isti dan in ob isti uri, kot nekdanji komaj še prebavljivi Studio city), da bi poskusili ustreči neučakanim Jenullovim vstajnikom in polit-biciklistom ter tistim političnim organizacijam ne-vladnikov, ki po ustavno sporni noveli zakona o RTVS absolutno eno-umno izključujoče politično nadzirajo in ideološko-politično diktirajo delovanje javnega zavoda RTVS v Forbicijevem nadzornem svetu in ki si želijo enako izključujoče eno-umne info-zabavljaške levičarsko-anarhistične medijske agitacije in propagande v slogu zgodovinskih eno-umnih medijskih reliktov socializma: “Še pomnite, tovariši?!”.

  Vseeno pa je treba pošteno priznati “depolitizirani” Martićevi upravi RTVS in pristojnemu “depolitiziranemu” uredništvu TVS, da je z medijsko obuditvijo in oživitvijo brezmejno narcisoidnega in gostobesedno egocentričnega “Marcela” brez dodatnih naporov našlo najbolj ustrezen medijski ekvivalent nebrzdano svobodnemu in neobvladljivo narcisoidnemu političnemu nastopaštvu aktualnega prvaka vladajočega Gibanja svoboDA, neformalnega voditelja vladajoče parlamentarne koalicije in legalnega ter legitimnega predsednika Vlade RS – dr. Roberta Goloba.

  • Alenka

   Zelo smo veseli,da se je vrnil Marcel. Celotna oddaja narejena perfektno in voditelj ostal na ravni Studia City.komaj čakamo ponedeljek ob isti uri,na istem kanalu.

   • ren

    Kako se floskule in parole za pranje možganov usidrajo v sprejemljivo dušo za pranje.

 10. Nekočbomordabolje

  Janšisti ali “janšisti”. Steinbuchu je ta izraz – vse tako kaže, zelooo všeč, ker kar ne more brez njega.

  • Mari

   Dogajanje na osvobojeni in neodvisni RTV rahlo spominja na inkvizicijo in diktaturo, iz katerega časa že?

 11. Rokovnjač2

  včerajšna oddaja je bila,še kar nekako za gledat,zato bi marcelu svetoval,da se drži življenjskih aktualnih tem politiko pa naj pusti pri miru.

 12. Brane

  Marcel je vseeno še zmeraj tatamata za amaterske novinarje in medijske delavce na tem portalu.
  Je legenda med tv voditelji in publicisti, desničarjem gre v nos ker je tako dober in še levičar povrhu.
  Namen oddaje ni ugajati vsem, gledamo jo tisti, v kateri vidimo dodano novinarsko vrednost, ostali pa naj si najdejo vsebine po svojem okusu.

  • Jože

   Ne razumem zakaj potem bereš ta portal, če pa je tak shit, Branko?
   Aja, pa pol komentatorjev klele se piz** čez Stainbuha ker je kao antijanšist al neki podobnega. Ma dejte se že odločit kdo je kaj LOL

 13. tohuvabohu

  Regiment po cesti gre,
  naš Marcelo zraven je.

  Naš Marcelo se
  izmed vseh spozna,
  ker oddajo svojo ma.

  Pa če jo ima,
  pa le naj jo ima,
  saj mu jo je dala partija.

 14. deni

  Ja, sem pogledal oddajo. Če hočeš biti na čistem z dogajanji, je pač potrebno nekoliko poškili še drugam. Niti se ni ukvarjal z opozicijo, več s trenutnim dogajanjem, če nisem kaj zgrešil, v zdr. in preplačane položnice v Velenju, kar je že bilo v medijih.
  V bistvu popolnoma isti koncept z mnogimi vprašanji in podvprašanji. V glavnem nič, kar že ne bi bilo videno. Izumljanje tople vode ne pride v poštev, ampak je najbrž dobro plačan za vsako oddajo. Seveda bo pristranski v nadaljevanju, saj kaj drugega ni za pričakovati.

  Tudi se bodo spet našli takšni, češ, pa ti naredi bolje. Ja, že res, vendar nismo plačani za te zadeve, temveč mi plačujemo razne samovšečneže. Upam si trditi, da v celotni državi bi se pa le našel še kdo z novimi idejami, oziroma prekopiral iz tujine, če že ne gre drugače in prilagodil našemu okolju.

  Na zahodu nič novega. Najbrž prva oddaja precej gledana zaradi firbca, zatem pa bo padla v še večjo rutino. Edino, če ne bo našel kakšnega greha opozicije, kar se ni bati glede na mladinske rabote. Išči grehe nasprotnika in jih razbobnaj in napihni, grehe svojih ideoloških frendov pa zakoplji v globoko luknjo.

  Glede tega,da mu je predhodna vlada zaprla pipico in, da se bo zdaj zagnal sploh v SDS pa tudi nič novega, ker bi se v vsakem primeru in iskal priložnost kjer se bo le dalo.

 15. P.Kos

  Ne vem kdo sploh še gleda in posluša RTV SLO, če to ni po službeni dolžnosti?!
  S svojega ekrana sem RTV, tako rekoč, deratiziral.

  • Andrej Babnik

   Ne plačujem,ne gledam! In sem samo eden izmed mnogih.Steinbeck pa kot mnogi vsegliharji obseden z “janšizmom” in svojo vzvišenostjo.Rad bi slišal njegov opis pojma “janšizem”!

   • Andrej Babnik

    Se opravicujem,Steinbuch

 16. rOKC

  Verjetno bo res zadnja “zmaga” Marcela Štefančiča na koncu njegov neizbežni poraz. Glede na medijske trende je to neizogibno.

  Pred leti je Požar prvi v slovenski prostor uvedel nov medijski format z Faktorjem in sedaj Uro Moči.

  Pa to niso edini trendi, imamo recimo podcaste (ki jih je z zamikom odkrila tudi vlada).

  V osnovi je oddaja Studio City oddaja časa osemdesetih in devetdesetih. Ob čimer je že v štartu bila sporna, ker nikoli ni imela analitske in tematske širine – spominjam se, da je od vdno bila z gosti in prispevki povezana na medijsko špuro Mladine.

  • DAnica

   BEDA, MALOUMNIH LJUDI.
   TA CLOVEK SPADA V PRETEKLOST ZA ZMIRAJ, V CASE KI SO IDOL IZ BIVSE JUGOSLA IJ
   Debata in nivo kot v preteklih odajah za ljubljansko kolesarstvo. Sem odlocena da te bedne oddaje nikoli vec ne pogledam ker kvalitetne novinarje vrzejo na cesto in trdijo da za njih ni dela. Vsa navlaka na RTV,mi pa z prisililo to placujemo. In kaj premorejo se razen “omejenih” porocil/razumi kot enosmerna pot v neskoncnost/? Ja kulturo po meri levih ekstremistovza bruhat. Pa saj se bojo kmalu pobili zaradi oblasti, pa se brez plesa, boksa v parlamentu…..bo.
   Kakor so pridivljali v parlament tako ga bodo tudi zapustili, upam da cimprej

 17. jaz

  Štefančič se je ponovno vrnil v studio ni pa šel Marcel iz Štefančiča. In ni razočaral. Še vedno je izjemno profesionalno pristranski, ni kaj. Ampak zanj to ni to. To je namreč njegov domet. Morda imam predsodke, toda mene nikoli ne prepričajo tisti moški, ki imajo recimo v ušesu uhan, ali morda so potetovirani ali pa imajo dolgo grivo kot kakšna kobila. Namreč, o takih dobim takoj predsodek da so narcisi. Od nsrcisov pa ni pričakovati objektivne slike. Ker, takoj ko vstopijo v formulo nekega problema so notri kot konstanta. Oni, oni, in samo oni. Tak način pa je v intelektualni presoji vedno podhranjen v objektivnosti rezultata.
  Ideološka gensko prirojena napaka vsakršnega totalitarnega sistema. On ni kriv. On je posledica sita, ki v eter vladanja spušča takšne profile.
  Tudi virusi niso krivi ker obstajajo.

 18. Miller

  Nisem Marcelov fan, je pa bila včerajšnja oddaja zelo zanimiva in taka, kot morajo oddaje biti.
  Predstavitev dveh polov, brez prekinjanja voditelja, ki se mu izkušnje poznajo.
  Le njegovo prehitro govorjenje moti. Po vsebini podobna Tarči.
  ps. kako prepoznati SDS skrajneža. Iz protesta ne gleda. Ker bi ga lahko videl veliki brat in Bog Twito.

  • Rokovnjac

   OK Mlinar,zdej nas pa poduci,kako se spozna levaskega skrajneza.Men se zdi,da ko pogledam tvoje ime nad postom,ga takoj prepoznam,ne vem pa,ce so vsi taki,kot sem jaz?

 19. APMMB2

  Iz protesta oddaje nisem gledal,zato sem avtoreju hvaležen, da sporoča,da se ni nič spremenilo, torej nisem nič zamudil.
  Imam pa vsaj dve, če že ne tri ugtovitve.
  Nova dejanšizirana ekipa na RTV je oslabljena.Pravzaprav nima kadra, ki bi delal program,zato je Marcel rešilna bilka, ki lahko zapolni vsaj eno uro.
  Druga ugotovitev pa je prerokba, ki napoveduje skorajšnji konec Marcela na televiziji.Mož je v letih, tako kot generacije,ki ji je imel, oziroma je mislil, da ji ima kaj povedati.Ta bo morda še žedela pred ekrani in poslušala o grozotah janšizma, mlajši rod svobode pa ga bo ignoriral in tako se bo gkedanost zmanjšala na minimum.Današnja publika ni Tanja Gobec, ali Manca Ambrožič.
  Če bo Marcel govoril sam sebi ne bo škodljiv, če bo samo mašilo programa, bo nepotrebni strošek, sam pa bo poskrbel, da bo šel v pozabo.
  Če se bo ulil dež, ali pa če bo dan meglen, si ga bom zavrtel nazaj, sicer pa ga bom pozabil.

  • brane

   Pozdravljen,

   z velikimi pricakovnji sem gledal oddajo, vendar razocaran – klisejstvo.
   Zato je moja ocena:
   prvi del: POGREB STAREGA ZANDARJA,
   drugi del: OTROSKI VRTEC.
   Vse skupaj ocenjujem kot situacijsko komiko.

   • Peter klepec

    Vsa ta debata o Marcelu kaze na to kako zelo „visi“ slovensko javno mnenje na TV SLO.
    V nekem drugem okolju z mnogo vecjem medijskem okoljem, bi bila tema absolutno nezanimiva. Na nobenem „sanku“ ali privatni zabavi se o tem ne pogovarja vec kot minuto. Ampak v SLO, ki je zaradi svojega jezika avtomaticno medijsko izolirana, je tak talkshow A in O vsega, od TV je odvisen izzid volitev, referendumov in sploh vsega pomembnega. Casopisov ne bere skoraj nihce vec, neslovenskih sploh ne, razen par penzionistov.
    Vcasih smo gledali ORF porocila, ker smo hoteli vedeti in primerjati. Se v 60ih smo doma brali tuje casopise, ki so nam jih posiljali sorodniki. Danes ni treba poste, po omrezju se da brati neskoncno tega, a ocitno to skoraj nihce ne pocne. Od preobilice pride prenasicenost. In od prenasicenosti pride – SLO, kot ta obstaja v 2024. Medijska izolacija!

    • rOKC

     Meni je fascinantno koliko kvalitetnih tujih virov Slovenec dandanašnji lahko dobi na vpoged.

     Šment, še Google omogoča avtomatsko prevajanje tujih tekstov v takšno osnovno, sprejemljivo slovenščino, če bi si kakšen spletnih novic željan starejši penzionist želel pogledati preko domačega plota.

     Ravno v tem je moč spletnih omrežij, kjer novice kar frčijo, omrežje X, pa Reddit, Discord itd.

     Studio City bo imel še nekaj let prostega teka in nato se bo izpel.

     • Peter Klepec

      Imate sicer prav, ampak popvrecni Slovenec tega ne dela.

 20. ren

  Zdaj, ko se je ta tovariš vrnil na Kolodvorsko, bo vse bolje. Zdravniki bodo prenehali štrajkati, na upravnih enotah bodo spet delali, tovarišica ministrica bo vrnila marže, denar od prodane bajte na Litijski se bo vrnil iz Dubaja, Janko in Metka pa bosta srečno živela do konca svojih dni. In problemov ni več. Marcela, hvala lepa!

 21. berger

  Marcel je svojo dejansko strokovno vrednost stehtal v tem letu in pol, ko je bil “na trgu ” misleč, da se bodo uredniki konkurence trgali za njega. Pa ga ni nihče poklical, še pogledal ne
  Očitno je njegova vrednost samo v tem, da je najbolj glasen med tistimi ” ki jih je jebeno več “

  • Rokovnjac

   Tega Stajnbeka je tezko pogruntat,no ja,vazno je,da je tapuklasti spet vsega kriv..Tolk pameti bi pa fant Stajbek ze lahko imel,da bi postudiral,da je Stefancic nas in za nase se vedno najde prostor kjerkoli si zelis,pa ce se tapuklasti na glavo p[ostavi!….sicer pa priznam,da se jaz spoznam na te stvari,kot Marica v krevljast qurac!

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.

Jurski socialdemokratski park bo s Tanjo Fajon težko preživel evropske volitve

Socialni demokrati so se krize, ki jih je zadela po aferi Litijska 51, lotili “by the book”: najprej so hoteli izsiliti odstop pravosodne ministrice, saj so upali, da se bo s tem povezava s stranko končala. Če odsekaš zastrupljeni ud, bo telo ostalo zdravo, so domnevali. Toda kljub ostremu javnemu in brutalnemu spopadu med sedaj že “svobodno” Dominiko Švarc Pipan ter stranko SD, se položaj socialnih demokratov ni stabiliziral. Kljub odstopu generalnega sekretarja Klemna Žiberta, ki predstavlja tretjo generacijo nekdanje družbene in partijske elite, se ugled stranke ni dvignil. Odsekali so prst na roki, odrekli so se Dominiki Švarc Pipan, spokal je generalni sekretar, vendar se okužba ni ustavila. Zaradi vsega tega se zastavlja logično vprašanje: ali se SD sploh lahko dvigne z dna s Tanjo Fajon na čelu?

Politiki, pustite medije pri miru!

Misel, da naj se s politiko ukvarjajo politiki, medije pa pustijo pri miru, ker so v domeni novinarjev, je v Sloveniji še vedno utopična. Temu pritrjuje tudi predlagana novela medijskega zakona, ki je nastajala na Ministrstvu za kulturo in poleg nekaterih racionalnih...

Butalci kot slovenski politični “mainstream”

“Butalci” je sicer naslov zbirke humoresk pisatelja Frana Milčinskega. Objavljal jih je v raznih časopisih, kot zbirka pa so izšli po njegovi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej “omejeni”, kar bi bilo danes za nekatere celo politično nekorektno poimenovanje. Neprestano patološko tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja. Zelo pomenljivo, povedno, če apliciramo na današnji čas bolestnega političnega tekmovanja doma in v svetu. Tudi tale tekst v duhu pustovanja določene aktualne zadeve prikazuje v satiričnem smislu.

Česa vam o zdravniški stavki drugi mediji (še) niso povedali

FIDES je stavko zdravnikov napovedal 18. decembra 2023. Do danes je preteklo že okroglih 60 dni, dva meseca. To sta dva meseca zamujenih priložnosti za nov dogovor, za ureditev razmer v zdravstvu. Do kdaj bomo še čakali in prenašali ta nered? Kdaj se bo Valentina...