Kdor je videl dokumentarec o 7. oktobru, razume, zakaj je treba Hamas izkoreniniti

Avtor: | 11. januarja, 2024

To ni prispevek o vzrokih ali ozadjih izraelsko-palestinskega sovraštva, predvsem pa vojne, ki že tri mesece poteka v Gazi. Niti to ni politična interpretacija ravnanja Izraela, ki je kmalu po terorističnem vdoru Hamasa začel neizprosno, srdito vojno v Gazi, kjer se globoko pod mestom že leta in leta skriva Hamas. Nobenega politiziranja, zgolj zapis o 43-minutnem “dokumentarcu”, nastalem 7. oktobra 2023 zjutraj. Film, ki je v resnici zgolj skupek različnih posnetkov, ki so jih zabeležile izraelske in palestinske kamere. Na enih so žrtve snemale svoj pekel, včasih tudi lastno smrt, na drugih so zmagoslavni pripadniki Hamasa ponosno dokumentirali svoje maščevanje, svoj uničevalni pohod nad judovskimi psi.

“Oče, oče!” kriči Hamasov mladi borec v mobilni telefon, ki ga je vzel umorjeni prebivalski obmejnega kibuca. “Kličem iz Mefalsina, ubil sem 10 Judov, 10 Judov je ubil tvoj sin, z lastnimi rokami! Alah je velik! Alah je velik! Deset sem jih pobil!” Mladenič je povsem ekstatičen od silnega navdušenja. Njegov oče na drugi strani zavpije, Alah je velik, v ozadju se sliši še mešanica joka in vpitja, mladenič, ki je z lastnimi rokami pobil 10 judovskih psov, prepozna mati in začne še njej razlagati, kakšno junaštvo je storil. Nerazločna mešanica joka in vpitja se nadaljuje, človek ne ve, ali je tudi morilčeva mati tako navdušena nad dejanjem svojega sina kot oče. Je lahko navdušena?

Katera mati se veseli tega, da njen sin z lastnimi rokami pobije deset ljudi?

+++

7. oktobra 2023 okoli sedmih zjutraj so nadzorne kamere v obmejnih izraelskih kibicih, kjer so večinoma živeli Izraelci, za katere je znano, da nikoli niso bili podporniki Natanjahuja in njegove desničarske koalicije, tiho beležile prihod množice poltovornjakov, ki so prevažali oborožene moške. Niso imeli vsi uniform niti zaščitnih jopičev. Njihov identifikacijski znak je bil morda le bel trak na glavi. Vsi so bili oboroženi, streljali so brez usmiljenja na vse, kar se je premikalo. Niso varčevali s strelivom, ko so prerešetali desetine avtomobilov. Streljali so tudi v trupla. Za vsak slučaj. Da ne bi kdo ostal živ.

Gradivo, ki so ga izraelske oblasti sestavile v – pogojno rečeno – 43-minutni dokumentarec, zabeleži smrt ali umiranje 134 ali 135 ljudi. Torej približno desetine vseh, ki jih je Hamas pobil 7. oktobra. Napadalci, teroristi, hamasovci, kakor jih pač imenujemo, nikjer ne pokažejo nobene milosti, obotavljanja ali pomislekov. Morda so bili drogirani, kot namigujejo nekateri. Ne vem. V bistvu je vseeno, iz njihovega obnašanja je moč razbrati zgolj eno in edino namero: pobiti čim več judovskih psov. Vojakov in policistov, na katere so naleteli, predvsem pa civilistov. Moških, žensk in otrok.

Prizor iz enega izmed stanovanj, v katera so vdrli palestinski teroristi in pobili ali hudo ranili stanovalce in jih odvlekli v Gazo.

Znašanje nad trupli naj bi bilo že od antičnih časov dalje nekaj nesvetega, nekaj, česar bogovi ne marajo, ne odobravajo in včasih celo kaznujejo. Za Hamasovo teroristično “vojsko”, ki je v tipičnem arabskem kaosu pridrvela v Izrael in začela pobijati vse, kar je bilo živega, celo pse, zgodovina civilizacije ne obstaja. Posvečenosti mrtvih ni. Za Hamas je zahodna civilizacija, judovsko-krščanska Evropa, če smo natančni, legitimna tarča, predmet uničenja. Z drugimi besedami, Hamas je 7. oktobra dokazal, da je reinkarnacija Islamske države, ki se je v minulih letih proslavila s pobijanjem nevernikov, posiljevanjem žensk, uničevanjem antičnih spomenikov …

Prispevek o napadu na kibuz Be’eri, ki ga je objavil Reuters’ (vir)

Ko so talibani na začetku tisočletja ponovno prevzeli oblast v Afganistanu, so se znesli tudi nad orjaškimi kipi Bude, vklesanimi v skalovje Bamijana. Razstrelili so jih in zahodni intelektualci so se zapletli v žolčno razpravo o vzrokih za to neracionalno početje. Ne spomim se več, ali je kdo prišel do kakšnega “racionalnega” zaključka, ker je ta v resnici nemogoč. Za takšno početje res ni nobene razlage, ki bi ustrezala zahodnjaškemu mentalnemu okvirju. Če sedaj preskočimo na dogodke 7. oktobra 2023, je lahko vprašanje identično: zakaj je Hamas vdrl v Izrael z namenom, da bi se prvenstveno znesel nad civilisti, torej neoboroženim prebivalstvom? Zakaj obglavljati moške, pohabljati in posiljevati ženske, streljati otroke kot pse in povrhu vsega trupla zažigati?

Kaj je Hamas tem pridobil? Kakšen je bil namen skrbnega snemanja teh okrutnosti?

Dejansko so pripadniki Hamasa vestno snemali svoje zločine, prihod zajetih talcev v Gazo, ki ga je spremljalo veseljačenje prebivalstva, vzklikanje Alah je velik, so prav tako dokumentirale kamere. Da slučajno ne bi kaj ostalo nezabeleženo. Da se ne bi izpustil kak detajl. Naj ljudje vidijo, kakšno je maščevanje božjih bojevnikov, kakšen je džihad, ko se začne. Je to poanta vsega tega? Komu so namenjeni posnetki zmasakriranih judovskih psov, za koga je telefonski klic mladega hamasovca svoji družini, ki se ji je pohvalil, da je lastnoročno pobil deset židov?

Zagotovo so namenjeni tudi nam. Da nas posvarijo pred tem, kaj se zgodi, če srednjeveška mentaliteta islama, ki simbolizira Islamsko državo, doseže drugo stran bližnjevzhodnega “zidu”. To, kar je izraelska desnica gradila leta in leta, tisti visok betonski zid, ki naj bi njihove naseljence ločeval od Palestincev, zlasti pa jih varoval pred napadi ekstremistov, se je zdaj spremenilo v distopično nočno moro: islamistični zombiji vdrejo v svet miru in spokojnosti, takorekoč na naše dvorišče, in začnejo masaker. Za izraelsko javnost po 7. oktobru ne more biti nobenih pomislekov ali dvomov: Hamas je treba iztrebiti, sicer nikoli več ne bodo mirno spali. Pa naj jih od Palestincev ločuje še tako visok zid.

+++

Projekcijo dokumentarnega filma o dogodkih 7. novembra 2023 si nas je včeraj skupaj z veleposlanikom Izraela ogledalo manj kot 20 ljudi. Namesto v dvorani Judovskega kulturnega centra, ki je zaradi pritiskov levega kulturnega establishmenta in groženj propalestinskih aktivistov odpovedal gostoljublje projekciji (formalno so bile vzrok selitve “tehnične težave”), smo se stiskali v neki sejni sobi v 19. nadstropju hotela Intercontinental. Kot da bi šlo za nek napol ilegalen dogodek, kot da bi si ogledalovali prepovedane stvari. Pa saj za veliko večino prebivalcev te države dejansko so – prepovedane. Kajti tega dokumentarnega filma ljudje v Sloveniji ne bodo videli. Seveda razumem argumente, ki takšno odločitev racionalizirajo; so pravni (zaščita integritete žrtev ipd.) in moralno-etični (šokantni, srhljivi posnetki bi marsikoga travmatizirali). Toda najpomembnejši po mojem mnenju je tisti argument, ki temelji na strahu. Če bi ljudje videli, kaj so 7. oktobra zagrešili Hamasovi zombiji, ne bi niti za trenutek več podvomili v pravico Izraela do odgovora. Lahko mu rečemo maščevanje, seveda, lahko ga označimo tudi kot izvajanje pravice do samoobrambe.

Posnetek nadzorne kamere v kibucu Be’eri, ki kaže, kako so Hamasovi teroristi odprli vhodna vrata in vstopili na območje.

Meni pa je na misel prišla še ena, morda najosnovnejša pravica, kar jih je. Pravica do preživetja. Do življenja.

Hamas kot zločinska organizacija, ki je prevzela metodologijo Islamske države, zagovarja fizično uničenje Izraela oziroma likvidacijo vseh Judov. Kako bi to izgledalo, so pokazali 7. oktobra. Če bi imeli logistične možnosti, bi napadli ves Izrael. Če bi ga po kakšnem čudežu zavzeli in uničili, bi se lotili Evrope. Glede tega ne more biti nobenih dvomov: cilj Islamske države, ki jo Hamas zelo očitno posnema, je vzpostavitev kalifata. To pa vključuje tudi precejšen del Evrope, pravzaprav ves pas od Pirinejskega do Balkanskega polotoka . Na tem portalu je že več odličnih avtorjev razgalilo zaslepljenost in naivnost precejšnjega dela evropske politike, ki še vedno ni dojela, da je Izrael glede islamizma – podobno kot Ukrajina v primeru ruskega imperalizma – predsoba Evrope. Da če pade Izrael, bo naslednja na udaru Evropa.

Slovenska slepota, ki jo bremeni tudi zgodovinski resentiment antisemitizma, je v primeru Bližnjega vzhoda neizmerna. Antiamerikanizem, nostalgija za Titovo neuvrščenostjo in stalno spogledovanje levice z primitivnim ruskim despotizmom so privedle tako daleč, da vlada Roberta Goloba, v kateri naj bi bila skrajna levica zgolj manjšinski partner, podlega ideološkim in političnim predsodkom do Izraela in ignorira njegovo pravico do preživetja. Zategadelj ne čudi ignorantsko obnašanje koalicijskih strank do izraelskega dokumentarca, ki si ga je na koncu v Državnem zboru menda ogledalo vsega skupaj pet poslancev (med njimi ni bilo nobenega koalicijskega). Slovenska oblast si zatiska oči pred 7. oktobrom, obsoja Izrael zaradi vojne v Gazi in poskuša delovati pravičniško, pri čemer pa s prstom ne migne proti naraščajočemu antisemitizmu v državi.

Kljukasti križ, izenačen z Davidovo zvezdo, naslikan na vratih Judovskega centra, je morda le začetek.

35 komentarjev

 1. Miller

  To,
  da eni strani prepoveš govoriti,
  da vnaprej razglašaš, da so njegove resnice laž in propaganda
  ter hujskaš prebivalstvo proti njemu,
  se je dogajalo v času Jezusa,
  se je dogajalo v srednjem veku,
  se je dogajalo pod Stalinom,
  se je dogajalo pod Hitlerjem
  in se danes dogaja v Washingtonskih kolonijah EU in Nata,
  in v Sloveniji.

  Zato so pred 2000 leti vpili „križaj ga“,
  pred 1500 leti „zažgi ga“,
  danes pa „ubij ga“.

 2. Andrej Muren

  Za Izrael se ne bojim, se bo že znal ubraniti arabskih teroristov, čeprav za ceno svojih žrtev. Bojim se za Evropo, ki bo naslednja na vrsti, če bomo še naprej množično sprjemali muslimane z vsega sveta. Mi nismo tako oboroženi kot Izraelci, niti vojaško izurjeni, saj smo naborniške vojske ukinili že pred leti.

  Kdor misli, da smo v Evropi varni pred podobnimi prizori, kot so se zgodili v Izraelu 7. oktobra lani, je v velikanski zmoti. Prav enako se lahko zgodi kjerkoli pri nas, ko se bo nekoč zbrala dovolj velika množica islamskih teroristov. Že sedaj lahko kar naprej beremo o posamičnih napadih na povsem mirne ljudi s strani islamskih skrajnežev, ki se v Evropi ne morejo izgovarjati, da jih je ona pregnala iz njihovih domov. Prav nasprotno! Gostoljubno jih je sprejela, za kar pa ji niso prav nič hvaležni. Evropa ima še en problem, ki ga Izrael nima. To je notranja peta kolona, ki jo sestavljajo evropski skrajni levičarji, katerih osnovni cilj je uničenje zahodne civilizacije. Oni se nedvomno na strani teroristi, pa naj bodo ti kdor koli.

  In zdaj še k Sloveniji. Da so slovenski levi militanti preprečili ogled omenjenega filma v Judovskem kulturnem centru, dokazuje vse o njihovi pravi naravi. Resnice se boljševiki bojijo bolj kot hudič križa. Njihovo početje pa potrjuje trditve tistih, ki pravijo, da med terorističnimi organizacijami, kakršna sta Hamas in Hezbolah ter slovensko Zvezo komunistov oziroma njenimi ponosnimi nasledniki ni prav nobenih razlik. Tudi naši komunisti so leta 1945 pobi+jali vsevprek (kot nedavno Hamasovci) in leta 1991 so ponovno imeli enake namene (spomnimo se Srebrenice), le da so se jim je takrat na srečo vseh nas ostalih sfižili.

  Nečesa pa naši in ostali evropski levaki nikakor ne morejo razumeti: če bi islamisti uničili Evropo, kakršno poznamo danes, bi na koncu potolkli tudi njih. Sicer jih ne bi bilo nič škoda, samo mi drugi od tega ne bi imeli nobenih koristi, ker tudi nas ne bi bilo več.

 3. Valentincic

  Nekateri bi radi iskoreninili Palestince, spet drugi bi Ruse, tretji bi Žide in tako dalje po spisku vsi proti vsem. Če bi razumeli univerzalne zakone in zajezili podivjano mešanje kultur, ras, verskih prepričanj in podobno bi lahko naredili korak v pravo smer, tako pa izgleda da so vse opcije ena bolj črna od druge.

 4. jaz

  Ja, ja, pa ravno Južna Afrika se lahko zgraža nad “genocidom”. Nekaj dni nazaj so v eni Afriški vasi pobili vse vaščane, Kristijane se ve. Kdo? Muslimani se ve. Približno 5000 kristjanov je zaradi tega ker so kristjani vsako leto umre. Katera vera je genocidna v 21 stoletju?

  • Miller

   A pet tisoč ?
   Kristjani so pobili več kot 50 milijonov Afričanov.
   Cca 15 milijonov sužnjev, več kot 20 milijonov jih je pobila Belgija v Kongu, več kot 20 miljonov pa Francija, Nemčija, Nizozemska. In še vedno.
   Kdo je zdaj agresiven in morilski in genociden ?
   Ko bodo muslimani pobili 50 milijonov ljudi samo v Afriki, potem se oglasi in kokodakaj.
   Da ne omenjamo cerkvene misijonarske pedofilije !

   • Andrej Muren

    To se je zgodilo že pred stoletji, Hamas (in Rusi) pa pobijajo danes.

   • jaz

    @Miller, sem vedel da boš zakikirikal. Leta 1850 je imela Afrika cca 110 milijonov prebivalcev. Tudi če bi hoteli ne bi zmogli po prostrani Afriki “nastreljati” skoraj vse prebivalce takratne celine. so pa do nedavnega množično umirali bodisi zaradi pomanjkanja hrane bodisi zaradi bolezni. Množili pa so se množili…saj veš, ena ženska za dve kravi. Blejaš in blejaš, če uporabim tvojo kulturnobesedno terminologijo. Se je pa dogajalo marsikaj, le da ti ne znaš še manj pa hočeš biti objektiven.
    Res si pod nivojem za kakršnokoli objektivno komentiranje.

   • Nekočbomordabolje

    Miler, torej po vašem, “no problemo”, pobijmo vse do zadnjega kristjana, potem bodo tudi muslimani izginili. Vi ste navaden zaslepljenec in levičarski provokator.

   • Franc

    Miller, ne seri. Kristjani niso bili idealni v preteklosti, niso pa bili nič slabši od drugih.

 5. Miller

  The International Court of Justice (ICJ) in The Hague will start hearings on a genocide case brought by South Africa against Israel.

  South Africa brought the case accusing Israel of genocide in the Gaza Strip on December 29, 2023. Its application lays out that Israeli actions are genocidal in character as “they are intended to bring about the destruction of a substantial part of the Palestinian national, racial and ethnical group.” In its application, South Africa demands that the court rule that Israel is violating its obligations under the Genocide Convention and that it should stop hostilities in the Gaza Strip and pay reparations.

  Nič o tem v naših medijih ?

  • Nekočbomordabolje

   Očitno vas ne moti, da v JAR vsak mesec črnski klavci s podporo črnske vlade, pobijejo in posilijo nekaj deset belcev. Vidim, da sovražite žide in kristjane.

 6. jaz

  Če zajec napove totalno vojno medvedu, to pomeni da ga bo napadal in nikoli ne bo nehal pomeni, da bo zmagal medved. Hočejo Palestinci svojo državo? Nočejo! Oni hočejo Izraelce izbrisati s tega področja. Hoteli so vojno. Zdaj jo imajo.
  s kom imamo opravka se vidi po tem, da nočejo resnice o sebi razen tisto ki jo oni producirajo. Ste že kdaj slišali, da so Judje grozil v primeru ko so palestinci kazali svojo plat zgodbe kot je v zgornjem zapisu.

 7. deni

  Resnično ne vem več ali sem slep. Pregledal različne portale, vendar na levih ni bilo opaziti včerajšnega dogajanja. Udarna novica. JAR obsodila Izrael genocida nad Palestinci. Za boga milega, ravno ti ki so do nedavna predstavljali najbolj rasistično državo na svetu.
  Levi res ne znajo drugega kakor večni bla, bla, bla in ponavljajo propaganda, propaganda kot papagaji. Seveda obstaja, vendar vedno iz več strani.
  Včasih bi človek pomislil, da obstaja na svetu samo ena zla velesila, med tem ko ostali dve tiho ponižno ždita v zapečku. Ne me basat. Saj običajen človek, ki ga ne zanima politika stoji ob strani, obenem pa se ne zaveda, kaj se lahko nekoč zgodi njihovim zanamcem.
  Tistega slavnega filozofskega nakladača so vprašali, ko je poveličeval Kitajsko in Rusijo, kje bi raje živel. Odgovor, v Ameriki se ve. Hipokrizija in kvadratura kroga ali pa krog kvadrature na potenco.
  Naši veleumni poltikanti in politikantke so pa itak vredni svojega denarja. Večinoma glavni, so se kot miši potuhnili v luknje. Razni vratovinci, falconi, in neka tovarišica (o priimku naj vsak sam), pa se izpostavili Ampak mediji politično korektni so hudirjevo nekorektni. V strogo zaupnih krogih pa, raje ne bi. Kdor je vsaj kdaj slišal prijatelja levičarja ve o čemu …
  Če razumem prav bi ogled strogo določene skupine različnih strankarskih politikov lahko zanetil državni udar ali puč in fašisti bi prevzeli oblast. Bože pomozi: bi rekli naši slovanski bratje. Aha in kako bi se imenovala vojaška hunta sestavljena iz vseh povabljenih, tako levih kot desnih.

 8. Brane

  Ni razloga da bi gledali nasilje nad Izraelci, je samo še ena epizoda te vojne, tega konflikta. Je pa v interesu Izraela, da ta kao dokumentarec vidi čim več ljudi in doseže namen propagande, za keterga je namenjen. Rezultat je že viden v zgornjem zapisu, propaganda že dela svoje in to je seveda zelo pomemben faktor v vojni, ki pa kot vemo producira nasije v vseh oblikah na obeh straneh. Ne pozabimo pa da je to asimetrična vojna, se pravi nasilja in pobijanja je na drugi strani vsaj desetkrat več.

  Pa tudi to je del propagande: ali je kdo zasledil koliko izraelskih vojakov je dosedaj padlo?

  • Miller

   Dokler ne bo dokumentarcev z OBEH strani, je to propaganda, pranje možganov in hujskanje.

   Dokler ne bo dokumentarcev z OBEH strani, je to propaganda, pranje možganov in hujskanje.

   Pa ni važno, ali je to Sirija, Ukrajina, Izrael ali Afganistan.

   Ptič ne more leteti samo z enim krilom, laž pa lahko !

   • Nekočbomordabolje

    28.12.2023 je IDF objavilo, da je do tistega dne v Gazi umrlo 114 vojakov in vojakinj IDF.

  • Franc

   Ta vojna je res asimetrična. Muslimanov je mnogo več kot Židov. Tudi Arabcev je več – Palestinci so Arabci in so le umetno ustvarjen narod.

 9. R

  Že od nekdaj obstajajo stereotipi o določenem ljudstvu, narodu, plemenu, da se ne našteva naprej.
  Žid kot sinonim za pohlep, izkoriščanje, skopuštvo itd. Seveda deloma najbrž drži, vendar osebno ne poznam niti enega. Medtem ko zaradi bivše skupnie države precej muslimanov. Ker je današnja tema posvečena sovraštvu, mučenju, posiljevanju, nasilju, se raje posvetim tej neljubi tematiki.

  Kot prvič je judovska vera ena najstarejših na svetu, medtem ko sta krščanstvo, sploh pa islam veliko mlajša. Krščanstvo je s prihodom renesanse izgubilo veliko svojega vpliva do dandanes in so vse krščanske države več ali manj sekularne družbe. Nasprotno pa islam, kjer je droben žarek upanja posijal z Ataturkom, ki je bolj ali manj uspešno udejanil Turčijo kot sekularno sodobno družbo.. Pustimo zaenkrat ob strani pogrome nad Armenci, kar je siceršnje precej napredne poglede potisnilo precej nazaj v čase barbarstva.

  Po razpadu Otomanskega imperija in po koncu 1. in 2. sv vojne so na Bližnjem vzhodu nastale številne nove države, seveda pod patronatom zahodnih sil. Zakaj Palestinci takrat niso hoteli ali znali izkoristiti nastali položaj, ko so imeli svojih pet minut, si lahko predstavlja vsak po svoje?

  Kakorkoli, vakum so izkoristili že tam živeči Judje in novi prišleki, prisiljeni oditi iz Evrope, zaradi pogromov iz časov ruskih carjev pa do Hitlerja.
  Judje po difoltu eno najbolj inteligentnih ljudstev, tudi pregnani in preganjani so kupovali, “zemljo”. (najbrž poceni, ampak to ni današnja tema).

  Arabci, oziroma Palestnci so rade volje prodajali, pol puščave in puščave, kjer razen peska in redkega grmičevja ni bilo kakšne hude vrednosti. Seveda so potemj Izraelci iz nerodovitne pokrajine ustvarili ogromne nasade raznih agrumov itd. Sploh po zavzetju Golanskega višavja, kjer se nahajajo velike količine vode. Drži,so in bodo polemike zakaj, kako, kje, zato, kdo ali kaj, čemu, koga itd?

  Kje je tu srž problema. Če bi dandanes Judje še živeli v srednjem veku bi mogoče bile lokalne praske z muslimanskimi plemeni in niti približno nikogar ne bi zanimalo. Kakor naprimer medplemenski spori v Afriki in drugje.

  Ker pa je Izrael tehnološko razvita država s kolikor toliko spodobno demokracijo, če pustimo ob strani ortodoksne fanatike, ki niso nič boljši od muslimanskih sosedov, je pač na očeh vsega sveta, sploh muslimanskega.

  Fora je v tem, da so Palestinci ostali v srednjem veku, tako s pogledi na vero kot v ostalem razmišljanju. Seveda jim je všeč vsa sodobna oborožitev, internet in še druge pritikline, ki so si jih zamislili zahodnjaki po navodilih njihovega boga . Alah je samo izgovor za poboje, ko v njegovem imenu pobijajo judovske in krščanske džaure.

  V temačnem krščanskem srednjem veku so bili znani arabski, oziroma muslimanski učenjaki, matematiki itd. Na žalost so potem prevzeli nadzor kleriki in potisnili znanost nazaj namesto naprej in začeli ustanavljati verske šole in širiti šeriatsko pravo. Medtem ko so-smo zahodnjaki v renesansi več ali manj vzeli oblast cerkvi iz rok ter postavili cerkev v drugi plan. Ne vero, ta je pač stvar posameznika. V dveh stoletjih je zatem zahodni svet napredoval s sončno hitrostjo. Oziroma nam danes v več ozirih prej škoduje kot koristi.

  Kakorkoli na Bližnjem vzhodu se dogaja trk civilizacij, oziroma velesil in miru ne bo vsaj za čase naše in naslednjih generacij. In dokler bodo voditelji velesil ter fundamentalističnih držav puntali sprte strani med seboj, miru ne bo. Na žalost pa pri tem podpihovanju prednjačijo zahodnjaški levičarji, ki vede ali nevede dajejo roko v vrelo olje in sami sebi kopljejo jamo. Njihovi nameni pa izrecno koristoljubni in hinavški. oziroma je kaj dvorezen meč. Res nima nobenega smisla, da zagovorniki geyev, kar ni nič narobe, prej njihov prav, zagovarjajo poboje, posilstva rezanje glav z vzklikom Alah je velik.

  Ok, tudi Izraelci se ne obnašajo ravno po vojnem kodeksu ob vojni v Gazi. Ampak vsako živo bitje stisnjeno v kot se zna hudirjevo dobro braniti in sopomenka, napad je najboljša obramba ni iz trte izvita.

  Nočem postati ali biti vseglihar. To večno prepiranje med desnimi in levimi mediji, strokovnjaki, politiki, analitiki in konec koncev med običajnimi ljudmi ne pelje nikamor in je prej voda na mlin, kako poraziti zahodno civilizacijo.

  Pripadnike in somišljenike Svobodoželjnih skupin, ki se trudijo pridobiti, oziroma so si pridobile že veliko pravic, kar ni nič narobe, prej pravilno bi v nasprotnem primeru zavzetja zahoda s strani zdajšnih varovancev preprosto zbrisali s sveta. Kako, pa naj si raje sami zamislijo? Pa lep pozdrav.

  • franc

   V renesansi ni nihče vzel Cerkvi vpliva ali oblasti. Cerkev se je spremenila. Cerkveni učenjaki so popravili teologijo.

   Podobno je bilo v islamu. Bilo je zlato obdobje, ko so matematiko vključevali v svojo filozofijo, potem so prišli pa nasprotniki – podobno kot danes woke levica.

 10. P.Kos

  @APMMB2: “… saj komunisti niso znali gospodariti in so pokazali, kako se da iz agrarne države narediti lačno državo.”

  Ne, da niso znali, še vedno ne znajo; tudi pri nas. Z moje perspektive ni PV nič drugega kot levi kaviarski povzpetnik, s slabimi idejami in nikakršnim ekonomskim znanjem, ki mu tak položaj v družbi za enkrat zagotavlja samo politična pripadnost izrojeni levici, ki v realnem življenju z levo, socialno pravično paradigmo nima čisto nič. Ti povzpetniki, ki nam vladajo (pa to ni vladanje, to je uzurpacija oblasti) so sami sebi namen. Zato je tudi zunanja politika zmedena, neaktualna in ukradena oz. prepisana iz SFRJ memoranduma o neuvrščenih. Preživeto in obsojanja vredno.

 11. slavkope

  Včerajšnje nasilno onemogočanje oz, brutalno nezakonito blokiranje javne predstavitve video-dokumentiranega terorističnega povoda za aktualno obojestransko brezobzirno barbarsko nasilje v Gazi kaže, da v RS ne velja več ne veljavna Ustava RS in ne politično samovoljno kršena in poljubno zlorabljana “vladavina prava”.

  Saj napadenemu Izraelu niti v omejenem obsegu komorne javne projekcije avtentičnih video dokumentov v “judovskem centru” oz. Mini teatru sredi Ljubljane ni bilo mogoče zainteresirani javnosti predstaviti nekaterih ključnih dejstev “druge strani” v vojaško-terorističnem sporu in totalnem teroristično-vojaškem spopadu med teroristično napadeno neodvisno in suvereno državo Izrael ter skrajnimi islamističnimi terorističnimi organizacijami “v imenu” in na račun politično zavestno in podlo žrtvovanih Palestincev.

  Projekcijo video dokumentov “druge strani” v brezobzirnem nasilnem sporu in spopadu so očitno skrbno organizirano preprečile politične stranke vladajoče koalicije (GS, SD in Levice) in z njimi povezane nekatere najbolj pro-palestinske nevladne organizacije, ki aktivistično in militantno podpirajo proti-judovsko “sveto vojno” skrajnih islamističnih organizacij Arabcev v njihovem skupnem boju za ponovno “očiščenje” in totalno nasilno zasedbo Palestine “od reke do morja”.

  Da gre za politično organizirano in s strani vladajočih strank GS, SD in Levice zapovedano in nezakonito nasilno blokado projekcije video dokumentov v avtonomnih prostorih zasebnega kulturnega zavoda Mini teater, ki je obenem tudi “judovski center” v Ljubljani, dokazuje dejstvo, da social-svobodnjaško “de-politizirana” Policija ni ukrepala proti učinkovito organiziranim protestnikom pod tujo palestinsko zastavo, ki so z množično fizično okupacijo okolice Mini teatra nasilno preprečili legalno in legitimno javno prireditev v javnem prostoru legalnega in legitimnega organizatorja in prireditelja.

  Policija se (tudi) tokrat ni postavila na stran ustavne pravice državljanov RS do čim bolj popolne in vse-stranke obveščenosti državljanov RS, ni zavarovala ustavno zagotovljene avtonomije organizatorjev javnih in kulturnih prireditev ter ustavne pravice do posredovanja in predstavitve različnih dejstev in mnenj.
  S svojim ne-delovanjem oz. pristajanjem zgolj na vlogo pasivnega opazovalca očitnih kršitev veljavne Ustave RS in veljavne zakonodaje v RS, s strani organiziranih demonstrantov in okupatorjev javnega prostora pred Mini teatrom, se je Policija politično in mednarodno-pravno nedopustno enostransko postavila na stran politično ekstremistično nahujskanih in organiziranih kršilcev temeljne človekove pravice do obveščenosti ter celo najbolj militantnih hujskačev in agentov skrajnih islamističnih arabskih teroristov Hamasa, Hezbolaha, Islamske države, itd. itn.

  Še enkrat se je razločno pokazalo in dokazalo, da v tej državi ter pod aktualno zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti ne velja veljavna ustavna ureditev in vladavina prava v enaki meri za vse državljane RS in za vse pravne osebe.
  Kar seveda pomeni, da v tej državi in pod aktualno državno oblastjo ne veljajo niti univerzalne temeljne človekove svoboščine in pravice za vse državljane in tujce v RS ter da je aktualna državna oblast, vključno s pro-vladno skupino ne-vladnih organizacij, sindikatov in množičnih medijev, vse bolj odkrito in nasilno pripravljena samovoljno in enostransko interpretirati veljavno ustavo in zakonodajo ter vse bolj enostransko zlorabljati vsa razpoložljiva sredstva državnega nasilja za ogrožanje, omejevanje in celo proti-ustavno odpravljanje državljanskih svoboščin in pravic drugače mislečih državljanov in tujcev v RS.

 12. ren

  Skozi celotno branje sem mislil na to, kar piše v zadnjem odstavku (če povsem zadnji stavek odmislim kot odstavek). Ker sem že precej v letih, se dobro spominjam, kakšen odnos je imela titovina do Izraela. V vojni, kjer so Izraelci zasedli celotni Sinaj, so jugo mediji pisali, kako zmaguje ZAR (združena arabska republika – Egipt, Sirija). Titovina, kot nosilka surovega, agresivnega komunizma mi nikoli ni bila všeč. V tej državi je bilo na tone laži in na stotisoče trupel nedolžnih ljudi. Slabo desetletje pred razpadom, so na Kosovu s tanki mleli ljudi! Slišal sem tudi razlagati zdravnika, kako nikoli ne bi živel v USA, ker dobiš kroglo takoj, ko pomoliš nos izza vogala. Ko pa je začela ljubljanska televizija s programom pa je imela izključno ameriško tehniko.
  Sem na strani žrtev. Za Jude je bilo prehudo v nacističnem režimu.

  • rOKC

   res: tisto je bil famozen feler Dela, ki je imelo vnaprej pripravljene naslovnice o zmagi arabskih vojska (verjetno so celo imeli obveščevalne podatke o prihajajoči arabski ofenzivi). Potem je zmagal Izrael in so morali počakati in pripraviti novo politično “korektno” naslovnico.

  • miro

   (Judovska telegrafska agencija) Ko so morilski podvigi judovskih boljševikov prišli v zahodni tisk, so se Judje začeli distancirati od tega množičnega judovskega gibanja, saj so se bali, da bi to lahko povzročilo reakcionarni pogrom nad Judi po vsem svetu:

   Nedavni dogodki v komunistični partiji v Rusiji in v sovjetski vladi, zlasti usoda Leona Trockega, so tema uvodnika v clevelandskem “Jewish World”. Zaradi teh dogodkov med komunističnimi voditelji ni več Judov, trdi časopis.

   “Res je prijetno vedeti, da ni več judovskih komunističnih voditeljev. Stari voditelji izginjajo s platforme, novi pa se ne dodajajo,” piše časopis.

   “Ko se je leta 1917 na svetu pojavil nesrečni boljševizem, je peščica judovskih boljševikov naredila toliko hrupa, da bi človek lahko pomislil, da so na svetu samo judovski boljševiki.”

   “V Nemčiji je bila Rosa Luxemburg, na Bavarskem Kurt Eisner, na Madžarskem Bela Kun, v Rusiji pa, groza ! [Leon] Trocki, [Lev] Kamenjev, [Grigorij] Zinovjev, [Maksim] Litvinov in Karl Radek. Danes, dvanajst let pozneje, od njih ni ostalo skoraj nikogar, nobene sledi o njih. V različnih državah sicer še vedno obstajajo komunistična gibanja, tu šibka, tam močnejša, vendar judovskih komunističnih voditeljev ni več.”

 13. miro

  APMMB2″ “Začelo se je z boljševiško revolucijo, ko so s prevaro v Rusiji zasedli oblast boljševiki z Leninom na čelu.”

  Lahko bi že nehali s temi neumnosti:

  Anthony C.Sutton: Wall Street and the Bolshevik Revolution: The Remarkable True Story of the American Capitalists Who Financed the Russian Communists

  Zakaj je bilo v misiji ameriškega Rdečega križa v Rusiji leta 1917 več finančnikov kot zdravnikov? Namesto da bi skrbeli za žrtve vojne in revolucije, se je zdelo, da so se njeni člani bolj posvečali pogajanjem o pogodbah z vlado Kerenskega in pozneje z boljševiškim režimom.

  Antony Sutton v pogumni preiskavi ugotavlja otipljive zgodovinske povezave med ruskimi komunisti in ameriškimi kapitalisti. Na podlagi spisov ameriškega zunanjega ministrstva, osebnih dokumentov ključnih osebnosti Wall Streeta, biografij in konvencionalnih zgodovin Sutton razkriva:

  Vlogo vodilnih bančnih uslužbencev banke Morgan pri pretakanju nezakonitega boljševiškega zlata v ZDA.
  kooperacijo ameriškega Rdečega križa s strani vplivnih sil Wall Streeta.
  posredovanje virov z Wall Streeta za osvoboditev marksističnega revolucionarja Leona Trockega, katerega cilj je bil strmoglaviti rusko vlado.
  Posli, ki so jih sklenila velika podjetja, da bi desetletje in pol pred priznanjem sovjetskega režima v ZDA osvojila ogromen ruski trg.
  Tajno sponzoriranje komunizma s strani vodilnih poslovnežev, ki so javno zagovarjali svobodno podjetništvo.

  Knjiga Wall Street in boljševiška revolucija sledi temeljem zahodnega financiranja Sovjetske zveze. Avtor nepristransko in z izjemno dokumentacijo podrobno opiše ključno fazo vzpostavljanja komunističnega Rusije.

  Piše na amazon.com.

  • APMMB2

   Miro, dejstvo je, da je oktobrska revolucija uresničitev marksistov, saj so komunisti uveljavili parolo: Proletarci vseh dežel, združite se. Ruski boljševiki so to parolo razumeli, da so poklicani, združiti vse proletarce in jih voditi iz Moskve. Slovenski boljševikiso se šolali prav v Moskvi in pridobili znanje, kako uničiti opozicijo. Postavili so si spomenik z 20.000 pobitimi Slovenci takoj po vojni, z 200.000 razlaščenimi, s preganjanimi in zatiranimi. To počnejo še danes njihovi nasledniki.Nihče od teh hudodelcev niti vedel ni za Wall Street, niti za finančne mahinacije, hudddelstva so počeli zato, da so prišli na oblast in še danes vladajo, tako kot je to rekel tovariš Stane Dolanc.
   Brez pomoči ameriških kapitalistov pa bi nas pobrala lakota, saj komunisti nisoznali gospodariti in so pokazali, kako se da iz agrarne države narediti lačno državo.

   • Nekočbomordabolje

    Amen. To je dejstvo, ki ga levičarji nikoli ne bodo sprejeli, ker so preveč pokvarjeni.

 14. jaz

  …nismo se prišli integrirati, prišli smo da vas zamenjamo…je dejal županji bližnjega Italjanskega mesteca “njihov” Imam.
  Vmesno obdobje te zamenjave približno 50-ih let vključuje nasilje nad našimi ženskami, njihovo svobodo oblačenja, obnašanja. Nasilja nad njimi če bodo hodile brez moškega spremstva. Nad našo svobodo govora. Nad našim pravom in zamenjavo z šerjatskim pravom. Ne domišljajte da ne bo tako. Glavno besedo bodo imeli podobni bradati ljudje današnjim. popolnoma bodo iztrebili našo kulturo z nasilnimi in nenasilnimi dejanji. Berite Koran.

 15. jaz

  Še enkrat…preberite Koran. Poslušajte kaj je povedal Iranski Imam o gejih! Kateri škof ali papež je izdal fatva koga je zaradi njegove narave treba ubiti in koga ne. Kdo si je vzel pravico da razsoje kdo si kdaj samo misli o čem ali kdo naj kaj gleda ali ne, sicer ga bo ubil? Večje od živih bitij je samo življenje samo na sebi. Kdo se postavlja nad življenje drugih? Kajn ali Abel? Kdo je proti Bogu če ne morilec. Berite Koran.

 16. Teodor

  Dejan je z velikim veseljem komentiral zmago levice na volitvah v Sloveniji, kar težko je skrival navdušenje. Ker pač ne mara JJ. Torej je sokriv sedanjega stanja v Sloveniji. Da je v Sloveniji levica antisemitistična, pa je bilo znano že pred 7. oktobrom.

  • rOKC

   Teodor: ja na žalost je res, da je slovenska levica že dolgo antisemistična. To je povezano z obsedenostjo z jugo-“izročilom”, ki pa ga je čas že davno povozil in v 21. stoletju ne moreš bazirati politike samostojne Slovenije na izhodiščih Neuvrščenih: predvsem zato, ker so globalna politična razmerja ter silnice povsem drugačne kot v času hladne vojne. Istočasno pa danes ta slovenska čudaštva ne morejo ostati skrita – živimo navsezadnje v času družabnih omrežij in interneta in vse pride na plano – s posledicami za Slovenijo.

  • jože

   Solze sem dobil na oči ob branju. Hvala za ta članek!

 17. APMMB2

  Svet mora prepoznati zlo in se proti zlu boriti.
  100 let prihaja zlo iz Moskve.Za večino vseh vojn, diverzij, revoluciji in klanja stoji Moskva.
  Začelo se je z boljševiško revolucijo, ko so s prevaro v Rusiji zasedli oblast boljševiki z Leninom na čelu.
  Pod pretvezo osvobajanja delavcev in kmetov so boljševiki najprej utrdili revolucijo v Rusiji in so s prevarami uvedli krvavi teror in pobili na milijone svojih sodržavljanov ter jim poleg življenja še odvzeli imetje in s tem ohranjali revolucijo.
  Ko so se utrdili doma, so začeli podžigati svetovno revolucijo po svetu.
  Številne revolucije po svetu so do sedaj terjale že nad 100 milijonov žrtev.
  Med njimi so tudi kleni Slovenci, ki so plačali svoja življenja podivjani komunistično boljševistični hordi, katere potomci nam še danes vladajo.
  Kaj pa ima boljševizem z napadom Palestincev na Izrael?
  Mnogo. Zlo, katerega center je v Moskvi, se širi po celem svetu in tako podpira tudi morilske milice v Palestini in je v dolgih desetletjih izuril morilce, ki pod krinko osvobajanja Palestine in Palestincev povzročajo nemire in pobijajo nedolžne ljudi.
  Palestinci so postali teroristi in izurjeni morilci. Sprva so še bili sosednji Arabci njihovi podporniki, zadnji vdor v Izrael pa Arabci niso več podprli. Podporniki Palestincev seo edino še v Iranu in sveda v Moskvi, ki je očitno odobrila morilski vdor v Izrael.
  Morilski vdor v Izrael je mogoče pripisati Moskvi zato, da bi delno prikrila vojne zločine v Ukrajini in preusmerila pozorenost na vojno v Gazi.
  Z odlično in obširno propagando Moskva poziva svoje vernike k uporu proti Izrealu in hkrati podžiga laži o ameriškem imperializmu,ki da uničuje svet.
  V bistviu pa je Rusija imperialistično zlo, ki podžiga revolucije in nemire pos vetu.
  Naivneži pa nasedajo lažni propagandi, ki zvablja na ceste množice, ki se zavzemajo za morilce, ki ogrožajo mir v svetu.
  Terorimem se je rodil v Moskvi in Sovjetska zveza, kasneje pa Rsija sta podžigali terorizem, ki je v Moskvi na akademski ravni, saj je obstajala in je še ddanes fakulteta za terorizem, znana pod imenom slavnega morilca Đerđinskega.
  Svet se je razdelil na tiste, ki podpirajo terorizem in na tiste,ki se terorizmu upirajo.
  V socilistični Jugoslaviji je vazal Moskve in diktator Tito zahteval popolno podporo palstinskim teroristom, Izrael pa oznanjal kot teroristično zlo. Bratil se je , Tito, s teroristom Arafatom in od jugoslovanov zahteval, da so terorista podpirali.
  Do danes se razmere bistveno niso spremenile in zunanja politika samostojne Slovenije je še vedno na strani Palestinskih teroristov.
  Z brutalnim napadom na Izrael, so vojno začeli Palestinci in Izrael je napovedal vojno, s tem pa vojno v Gazi proglasil za vojno območje, ki ga utemeljuje z obrambo Izraela, saj je Izrael ogroćžen.
  Na vojnem področju veljajo vojni zakoni.Ve se , kaj vojska sme in kaj ne sme početi.
  Izraelci se držijo vojnega prava. Za vojno pa vemo, da povzroča žrtve, trplejenje in veliko škodo. Vse to so Palestinski teroristi vedeli, a so kljub vsemu vojno začeli, sedaj pa bodo nosili posledice .
  Palestinci so imeli priložnost najti pogoje za sobivanje z Judi. Ti so jim nudili mnoge ugodnosti, saj jih zaposlujejo in vsaj 2 miljona Palestincev dela v Izraelu in za Izrael. Med tem,ko Izrael krepi gospodarstvo in je ena jarazvitejših držav na svetu, so Palestinci očitno vse sile vlagali v orožje, v terorizem in željo, da pobijejo čim več Judov.
  Sedaj pa plačujejo svojo nespamet in hlapčevanje Moskvi, ki izgublja še drugo vojno.

 18. Martin

  Pri nas pač rdeči grofje preferirajo Iran in njegove podaljške… Žalostno…

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Ko Putin grozi z atomskim uničenjem, greš na kavico

Ker ima Rusija atomsko orožje, pravi Vladimir Putin, zato ne more biti premagana. Torej je ves planet odvisen le od Putinove odločitve, od njegovega ega, ali bo prišlo do atomske vojne in uničenja človeštva. Je ves planet ujet v zagato, odvisno od dobre volje enega avtokrata? In kaj naredi človek? Gre na dopust na Maldive. Imaš ti drugačen, boljši nasvet?

Evropa umira!

Kar se ni posrečilo hordam z vzhoda, ki so jo plenile, požigale in morile njene prebivalce v srednjem veku, kar se ni posrečilo otomanskim zavojevalcem v poznem srednjem veku in renesansi, da sploh ne omenjamo pandemij kuge, kobilic, potresov, kar ni uspelo “naprednim” ideologom devetnajstega in dvajsetega stoletja, bo uspelo samim Evropejcem. Seveda bodo avtohtoni uničevalci pomešani s prišleki z vzhoda in juga, z nepreglednimi množicami, ki s seboj poleg revščine, neznanja in bolezni prinašajo tudi tuje kulturne vzorce, ki morda delujejo na Bližnjem vzhodu ali v Afriki, z evropskimi kulturnimi modeli povsem nekompatibilni.

Pirati z Litijske

V zadnjih dneh se za medijsko zaveso uspehov naših športnikov in fizičnega, ali vsaj mentalnega romanja na dopuste večine Slovencev, odvija končnica afere Litijska 51, ki je odnesla Tanjo Fajon z vrha SD. Najprej je notranja revizija ministrstva za pravosodje pokazala, da neki imaginarni nižji uradniki, naj si bodo člani različnih strank ali prepričanj, nikakor niso odgovorni za ta korupcijski in poslovni škandal. Kot smo na tem portalu že večkrat izpostavili, so logično, pravno, vsebinsko, računovodsko…edini odgovorni ex ministrica Dominika Švarc Pipan, finančni minister Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob. To je potrdilo tudi Računsko sodišče. Novica, ki bi v razmeroma normalni demokraciji odnesla vlado, je v večini medijev končala pod neko na pol zabavno rubriko. Upajo, medijsko urejajo, “spinajo”, da bi šlo čim prej “mimo”.

“Oblast je slast, v mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš”

Da, oblast je slast! V mafijsko past padeš, še predno se dobro zaveš in začarani krog tega nedorečenega političnega sistema je tu. Elegantno se generira najbolj klasična mafijska finta, posebno uporabna pred volitvami, ko poizkušajo najti dobre in boljše ljudi ter tiste, ki so čisti in še bolj čisti. Ko jih najdejo, jih povabijo na ladjo, sprehodijo jih skozi srce ladje, skozi njeno dobro naoljeno strojnico. A dobri fantje ne vidijo (ali pa nočejo videti), da to ni olje, temveč maslo, ki jim kaplja izza ušes, in še predno se zavedo, pluje ladja svojo pot, oni pa morajo biti tiho, kajti maslo jim z glave teče čez ušesa in jim je že zdavnaj zamašilo usta.

Hlapec Branimir in njegova pravica

Sindikati niso več pravi sindikati, čeprav članstvo še vedno pridno plačuje članarino, a za to dobi bore malo. Prav nenehno odlašanje implementacije novega plačnega sistema je tipičen primer, kako se vladi nikamor ne mudi, ker ima večino sindikatov pod kontrolo in ve, da jih lahko še naprej zavaja, ne da bi se preveč razburili in pripeljali delavce na ceste. Sindikati se med seboj tudi premalo povezujejo, zato postajajo pogajalsko vse bolj šibki. Neoliberalni vladi Roberta Goloba je uspelo razbiti sindikate in jim odvzeti moč, tako kot je na vrhuncu neoliberalizma Margaret Thatcher v Veliki Britaniji uspelo razbiti tamkajšnje sindikate in potem uvesti močan neoliberalni princip vladanja. V vladi Roberta Goloba lahko delajo z sindikati, kar hočejo.

Bibijev mit: Kdo želi ugrabiti izraelsko demokracijo?

Benjamin Netanjahu je že davno zamudil priložnost, da bi se v zgodovino vpisal kot eden največjih izraelskih državnikov; namesto tega se se ga bomo spominjali kot nekoga, ki je v prelomnih trenutkih izgubil moralni kompas. Tako pravi Nejc Krevs, novinar in velik poznavalec izraelske politike, ki smo ga prosili za oceno razmer v Izraelu in politične prihodnosti “Bibija”. Doma in v tujini večinoma osovraženi premier je pred dnevi izposloval, da bo tajna služba Šin Bet njega in njegove družinske člane varovala še leto po izteku mandata. Ali je to prvi namig, da imajo množični protesti v edini demokraciji na Bližnjem vzhodu vseeno velik vpliv na izraelsko družbo, ki si razbija glavo z vprašanjem, kako se znebiti Netanjahuja?

Kdo bo naslednji na vrsti, če Ukrajina podleže Putinu?

Spomniti velja na izjavo ruskega predsednika, da propad Sovjetske zveze predstavlja največjo rusko katastrofo 20. stoletja. Ne samo z besedami, tudi z dejanji jo očitno želi popraviti in ponovno ustvariti rusko interesno območje. Povsem na mestu je torej vprašanje, kdo bo na vrsti naslednji, če Ukrajina podleže. EU in njene članice, ki so s svojimi vrednotami trn v peti Putinovemu režimu, so že sedaj predmet ruske hibridne vojne. S tem, ko evropske države pomagamo napadeni Ukrajini, da se brani, branimo tudi sebe. Premalo je le verjeti v svobodo in druge vrednote, potrebno jih je tudi vseskozi aktivno braniti.

Anticiganizem ali pripoved o pasjem življenju

V Sloveniji so Romi in Sinti avtohtoni v dvajsetih občinah. Romska skupnost, ki smo ji leta 1991, da bi izpadli čim bolj evropski in civilizirani, z ustavo obljubili poseben status in pravice, je svoj zakon čakala celih 16 let in šele leta 2007 jim ga je dala – ne boste verjeli – desničarska vlada. Janševa vlada je leta 2021 sprejela tudi Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje (2021-2030), z nastopom Svobodnjakov pred dvema letoma pa so domači problemi postali drugorazredni, saj država zdaj rešuje svetovne probleme, denimo palestinsko vprašanje. V praksi so zato stavri precej manj bleščeče, slabšalen odnos do Romov pa obstaja že stoletja. Med II. svetovno vojno je nacistična Nemčija podobno kot za Jude tudi za Rome določila iztrebljenje, leta 1942 pa so pogrom nad Romi izvedli tudi slovenski partizani v Iški vasi pod Krimom. Zločin pa so prikrivali dolga desetletja, zato so množično grobišče, kjer je bilo vsaj 53 okostij, so tako odkrili šele leta 2017. Rome, med njimi tudi nosečnico in majhne otroke, so herojski partizani pobili za vsak primer, da slučajno ne bi postali izdajalci ljudstva.