Dobri vojak Švejk v slovenskem absurdistanu

Avtor: | 11. januarja, 2024

Če bi dramatiki, ki so v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja ustvarili absurdno dramo, vsi so že “onkraj dobrega in zlega”, videli in prebrali, kaj se dogaja v Sloveniji A.D. 2023/24, bi verjetno obupani opustili svoje pisanje, ki v najbolj absurdnih domislicah niti približno ni doraslo temu, kar s Slovenijo in njenimi državljani počne vladajoča politika.

Primerov, ki ilustrirajo mojo trditev, je več kot dovolj, izbira je pisana, bizarna, a na žalost tudi mračna in moreča, saj absurdne odločitve in ukrepi zadevajo vse ljudi, vse davkoplačevalce, katerih denar prisilno pita to oholo politikantsko druščino. V tem vsiljenem teatru absurda si je zaradi impotentnosti tako predsednice države kot predsednika vlade, oblast in odločanje prisvojila stranka Levica, čeprav je intelektualno podhranjena, mentalno zazrta v ideje avnojske Juge, prekipevajoča od boljševističnega stalinizma in nabasana z zmedenimi idejami o nekakšni “neuvrščenosti”, dobrih hamasovcih, ljudomilem Putinu, Chavezu in podobnih rdečih kljukcih.

Predsednik vlade je bil razkrinkan kot “poslovnež”, ki dobiva za svojo firmo denar od države, v kateri je premier … pa se nič ne zgodi in se nič ne bo zgodilo. Kot še v sto in eni aferi, recimo tisti, imenovani Fotopub. Da je absurd res popoln, mešetar z električno energijo in popoldanski predsednik vlade nastavi za direktorico svoje firme kar hčerko (hruška očitno ne pade daleč od drevesa), ki je pri svojih menda osemnajstih očitno wunderkind in vrhunska menedžerka. Kaj šele bo nastalo iz nje, ko bo imela štirideset, petdeset let! Verjetno bo vodila kakšno multinacionalko, saj svojih talentov ne bo mogla do konca izkoristiti v Sloveniji, ki je že zdaj, zaradi takih ljudi, kot je njen očka, na robu bankrota.

Neka gospa, ki je, teater absurda je pač samo bleda senca realnosti, postala ministrica za “digitalno preobrazbo”, je kupila 13.000 nevidnih računalnikov, tako popolno nevidnih, da se pri Applu mečejo po tleh, ker niso niti približno sposobni take tehnološke inovacije. Pazite, to ni šala: 13.000 nevidnih računalnikov, ne 13, ne 130, ne 1300, ampak reci, beri in piši 13.000! In ker so nevidni, je jasno, da jih nikjer ni, da jih nihče ne more videti, kaj šele prijeti v roke. Ampak vidnih pa je 6 milijončkov evrov, ki jih je gospa dala zanje. Nevidnega denarja niti ona, digitalna genialka, še ni uspela izumiti, zato je porabila naš, davkoplačevalski denar. Ampak zagotovo dela na tem. Mogoče bo projekt stal nekaj milijonov, nekaj deset milijonov ali nekaj sto milijonov evrov, na koncu bodo zmagali Butalci in ministrica, ne pamet!

Neki klovn in zabavljač z vaških veselic, ki je bil nekaj časa celo predsednik vlade, je pod Pernatim sončnim kraljem, njegovo gen-italno visokostjo Robertom, postal obrambni minister. Pravilno, hura! V težkih časih, ko kremeljski patološki despot uničuje sosednjo državo in grozi Evropi, malo po malo spreminja v smetišče tudi svojo in v mesoreznico pošilja tisoče in tisoče svojih podanikov, ko zločinski in teroristični islamski ekstremizem pobija ne samo po Izraelu, Nigeriji, Sudanu (seveda je v Koranu lepo zapisano, da je sveta dolžnost vsakega pravovernega muslimana, da pobije čim več nevernikov), ampak tudi po Evropi, kamor muslimani niso prišli delat, ampak osvajat nova ozemlja, ne potrebujemo ministra z ustrezno izobrazbo. Potrebujemo klovna, ki bo s svojimi klovnijadami tako prestrašil džihadiste, da bodo od smeha pomrli ali pa opustili svoje osvajalske namene.

Imamo ministra, verjetno ne samo njega, cela vlada je za to, ki bo prepovedal kurjenje z lesom in plinom. Ne vem, kako je s plinom, pred dvajsetimi leti, ko sem prenavljal pradedovo hišo, je bil prehod na plinsko ogrevanje najbolj ekološka varianta! Danes je poleg lesa, ki ga raste dovolj na 58 odstotkih ozemlja te države, plin sovražnik št. 1. Koga le? Ja Pernatega gen-italca in njegove pajdaške združbe, ki nas skuša prepričati, da se bomo greli in kuhali s solarnimi paneli in vetrnicami, čeprav vetra v večini slovenskih pokrajin ni dovolj in so sončni paneli posebej učinkoviti, ko so pri minus 10 stopinjah in oblačnem vremenu prekriti s snegom. Takrat so, kot kažejo posnetki s Švedske, Norveške, Kanade, zelo učinkoviti tudi električni avtomobili in avtobusi, še posebej če s seboj v prtljažniku prevažajo prenosni električni generator, ki proizvaja električni tok s pomočjo bencina ali dizla! Naši električni avti pa po večini vozijo na indonezijski premog. To se učeno imenuje zeleni prehod, saj je Indonezija zelo zelena dežela.

Imamo pravosodno ministrico iz kvote ponosnih naslednikov medvojnih likvidatorjev in požigalcev, ki se ne more zmeniti s svojimi sodniki, saj jih je večina iz istega gnezda, kot je sama. V šlamasiko, kot bi rekel pokojni Josef Švejk, jo je spravil njen šef, prime minister. Ker je genialni gen-italni pernati predsednik vlade nekaj bleknil o povišicah plač teh varuhov reda in pravičnosti, so se, ker so besede ostale besede in se niso hotele spremeniti v kljuseta, sodnice in sodniki odločili, da bodo stavkali. Ok, naj stavkajo, vsaj delovni človek, pa naj bo še tako nedelaven, ima pravico do štrajka. Absurd se prične, ko objavijo, da bodo tožili državo. Aha, le kje?? Na sodiščih vendar, kjer sodijo sodniki, ki bodo vložili menda kar skupinsko tožbo. In kdo bo sodili?? Ja, sodniki vendar, ki so postavljeni za sodnike na teh sodiščih. Seveda bodo težko sodili pravično, če pa bodo hkrati tožniki in sodniki. Pa še štrajk bodo morali prekiniti, saj takrat ne smejo delat, drugače postanejo ne preveč priljubljeni stavkokazi.

Verjamem, da bodo ta problem zadovoljivo rešili, saj so med njimi sodnice, ki še vedno častijo Titove pionirčke in so ostale na mentalni stopnji teh “za domovino, s Titom naprej!”! Če to ni bolje od vsega, kar so napisali dramatiki, ki so izumili absurdno dramatiko? Naravnost genialno, vredno najvišje vladavine prava, ki vlada v tej deželi: naši, prvorazredni imajo vedno prav in so vedno nedolžni, kot režeči se gradonačelnik Lublane, drugorazredni naj bodo lepo tiho in veselijo naj se, da so lahko drugorazredni!!!

Minister, soavtor književne uspešnice o lizanju dank (da ne bo pomote, pisano z malo!!), je več kot mojster absurda, je rokohtrec, ki iz rokava vleče številke o stanovanjih, ki jih bo zgradil, enkrat 30.000, enkrat 3.000, enkrat 6.000, saj tudi številka ni konj, je samo matematični simbol. In preden bo lizajoči minister odplahutal, se odkotalil v solidarno prihodnost, se bo zgodilo marsikaj nesolidarnega. Potrpite dragi sodržavljani in sodržavljanke, kaj vam ni Cankar lepo povedal, da se je hrbet že zdavnaj navadil na bič. Če ne najdete kilograma mesa za 1 evro in kruha belega za 19 centov, berite Cankarja, saj ne rabite drugega kot toplo odejo in debelo bundo, da vas ob pomanjkanju energije iz sončnih panelov in vetrnic pri branju ne bo preveč zeblo. In zavedajte se, vedno je dobro misliti pozitivno, misliti na solidarno prihodnost, ki vas čaka tam za devetimi gorami in devetimi vodami! Kot je rekel Krležev Perica Kerempuh: Nikoli ni tako, da ne bi moglo biti še slabše! Ali pa znameniti Murphy: Če gre kaj lahko narobe, bo zagotovo šlo narobe!

Aja, skoraj bi pozabil na klimaks, ki se odvija na Ministrstvu za zdravje, ki je postalo franšiza nekega obskurnega ostarelega delomrzneža, človeka, ki se nonšalantno predstavlja za “glas ljudstva”, pa je v resnici vse kar zna in zmore samo cviljenje nekega razvajenca, ki ni nikoli zlezel iz mentalnih plenic, podobno kot še nekaj njemu podobnih faktotumov. Ponosni nasledniki prej omenjenih medvojnih razbojnikov so pred volitvami javno obljubljali, da bomo vsi imeli osebnega zdravnika, do zdravnika specialista bomo prišli v največ 30 dneh in podobne pravljice za naše male so krožile, tudi s pomočjo tistega dela javnih medijev, ki jih obvladuje trenutna vladajoča pajdaška sodrga. In ker cvileči razvajenec in ministri za zdravje, ki se menjavajo hitreje kot letni časi, niso uspeli narediti nič konkretnega, so se zdaj enoglasno spravili na zdravnike in tudi drugo osebje, ki skrbi za naše zdravje. Kampanija ni samo absurdna, kompanija je podla, pritlehna in hujskaška, še posebej se v njej odlikuje neki razvajeni gimnazijski maturant, ki stoji na čelu tednika, katerega pisci s svojimi idejami, predlogi in ugotovitvami tudi posekajo vse pisce absurdnih dram. Kaj vse je bilo napisano o zdravnikih, kakšne zlohotne insinuacije, laži in zavajanja ob tem, da je tudi ta tednik prisesan na gen-italne seske in bi v normalni družbi že zdavnaj propadel, saj v normalni družbi veljata ponudba in povpraševanje tudi na tržišču informacij, posebej pa velja poročevalska resnicoljubnost in objektivnost, ne pa “naši” smejo vse, “oni drugi” pa nič.

Poseben teater absurda, tako rekoč vrhunsko umetniško instalacijo, predstavljata radio in televizija, ki naj bi predstavljala informativni servis za vse prebivalce Slovenije. Ker sodita pod ministrico, ki se najraje slika ob kipih enonogega diktatorja in leta na kraje, kjer so se zbirali rdeči teroristi, poleg turških vpadov ena največjih nesreč, ki je zadela ta narod, je seveda ukaz gen-italnega genialnega sončnega kralja Roberta, da je treba hišo deratizirati, saj se po njej sprehajajo strašne pošasti v človeški podobi, imenovane tudi janšisti, izpolnila kot dobra in poslušna komsomolka. Ko gre za biti ali ne biti in strašne prikazni v podobi janšistov strežejo “nikogaršnjim hlapcem” po življenju, je treba nemudoma ukrepati. Kaj bi se v takih trenutkih zadrževali ob nepomembnostih, kot je to, ali je nekaj v skladu z internimi akti, prepisi ali celo z zakonodajo, ki je temelj tako imenovane vladavine prava!

Revolucionarna pest udari bliskovito in učinkovito, mi čebinski revolucionarji nismo nikakršni polovičarji. Naj janšisti vidijo, da z nami ni dobro češenj zobati, pa kaj, če jih vržemo na ulico, bodo videli, kako je bilo v kapitalizmu, ko si čez noč ostal brez službe. In ko se cepijo drva (dokler se še bodo lahko!), ljudska modrost dodaja, da naokoli letijo trske, kar pomeni, da tudi kakšen “naš” lahko doživi usodo janšistov, še posebej, če ob nepravem trenutku ne zna držati jezika za zobmi.

Za konec mi je ostala “zaskrbljena” Tanja, ki vodi bleščečo zunanjo politiko, poleg eksotičnih držav obiskuje predvsem nekdanje brate iz propadle skupne države, pa kakšen avstrijski deželni glavar jo tudi sprejme. Na svetovno in evropsko politiko se razume toliko kot zajec na boben, a to seveda ni nikakršna ovira, saj je podobno kot predsednica države, Nataša z Rollsom in Rolexom, prepričana, da sodi v sam vrh svetovnih odločevalcev. Sama sebi je všečna, ko stresa neumnosti, a tudi izreče kakšno bolj neotesano! Njene izjave bi bile same po sebi, lepo razvrščene in z nekaj vmesnega teksta, ki bi ga za primeren honorar rade volje napisala Tadej Golob ali Goran Vojnović, zagotovo uspešnica in bi zasenčile marsikatero kultno absurdno dramo. Do medijske popolne slave in neizpodbitnega zapisa v knjigo slovenske zgodovine ji manjka le posvojitev kakšne eksotične živali, mogoče bi tudi lahko solo zapela, recimo v Dražgošah, kakšno revolucionarno pesem. Jo bo že Urška z opico izšolala v koloraturi!

O novi izbranki gen-ialnega predsednika vlade, imenovanega tudi sončni kralj Roberto, bodoči ministrici za kmetijstvo, pa bomo kakšno rekli, ko bodo tabloidi kaj lepega in ganljivega napisali o njenem zajčku, pa o tem, da ima rada naravo, ptice, kravice in osličke. A že samo zajček dolgoušček je kronski dokaz, da se zagotovo vrhunsko spozna na kmetijstvo, o tem ne more biti dvoma! Ali prosto po Francetu iz Vrbe: O, zlati vek zdaj zajčkom (kmetom) kranjskim pride!

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva.

19 komentarjev

 1. TL

  S tistimi 800 milijardami pobranih davkov bomo tudi Švico pustili daleč za sabo.

  Ladja norcev.

 2. Miller

  Še glede izjave majmunske botrce: „dejmo mladim priložnost“:
  Trener nogometnega moštva, ki vodi najmanj s 3:0, pošlje šele v 85 minuti v igro mladega debitanta, ki se je že DOKAZAL v najmanj sto tekmah v pionirskih in mladinskih ekipah.

  PV pa v državi, kjer kmetijstvo vpije „na pomoč“, postavi na ministrsko mesto, kjer se sprejemajo strateške odločitve, neizkušeno, neizobraženo in povrhu goljufivo osebo.
  No, mogoče ravno zato.
  Kelnarco.

 3. slavkope

  Slovenija postaja pod diktaturo infantilnih samodržcev, oznanjevalcev, oblasti-željnih “pastirjev” in slepih sledilcev ter ponižnih ovčic brez-programskega, brez-idejnega in ne-ideološkega političnega “gibanja” lažne “svobode”, lažne “de-politizacije” in lažnih “nikogaršnjih hlapcev” zares vse bolj neponovljivo eksotičen otoček sistemskega ustavno-pravnega brezpravja ter infantilne politične samovolje, sistemskega oblastniškega uveljavljanja in monopoliziranja dvojnih kriterijev in meril na vseh področjih družbenega življenja, sistemskega oblastniškega zlorabljanja veljavne ustave, zakonodaje in vsakršnih oblastniških političnih, socialnih, premoženjskih in medijskih privilegijev … sredi sodobne Evrope in sveta 21. stoletja.

  Najbrž je le v RS mogoče, da kot da zares “stavkajo” samooklicani “pacienti” oz. “bolniki”, za katere se lažno javno razglašata tudi nikoli legalno in legitimno izvoljeni neformalni vodja, organizator, scenarist, režiser in operativni komandant politično organizirane, vodene in financirane “spontane” skupine uličnih vstajnikov oz. polit-kolesarjev pod lažnim imenom “Glas ljudstva”, ter upokojeni dr. medicinskih ved, multipraktik politik in nekdanji minister za zdravje dr. Dušan Keber.

  Ni sicer jasno, iz katerega javnega zdravstvenega doma ali bolnišnice sta začasno “ušla” prvo-imenovana stavkajoča “pacienta”, da bi se postavila na čelo nepričakovano eno-glasnim ter soglasno borbenim “pacientom” oz. ” bolnikom”. Vsekakor pa bi komaj nekaj desetin njunih besnih in glasnih sledilcev in kameradov, ki so se nazadnje zbrali pod Prešernovim spomenikom, veljalo zares “vprašati po zdravju”.

  Če bodo idejni in operativni voditelji “spontanih” uličnih aktivistov, polit-kolesarjev in zdaj celo že stavkajočih “pacientov” pod lažno firmo “Glas ljudstva” še nadaljevali aktivistično organiziran ulični aktivizem in vstajništvo s svojimi izvirnimi oblikami organizirane državljanske ne-pokorščine ni izključeno, da bi se kdaj med “stavkajočimi” morda pojavili tudi lažni “mrliči” oz. začasno aktivistično obujeni človeški in živalski “pokojniki”.

  Scenaristična in režiserska umetniška domišljija neformalnega karizmatičnega političnega voditelja in “frontmana” Glasa ljudstva, Jaša Jenulla, namreč ne pozna pri njegovem zamišljanju in organiziranju uporniško-umetniških uličnih množičnih performansov, inštalacij, akrobacij, demonstracij in larpurlartističnih samozadovoljevanj – ne pregraj in ne mej.
  Medijski lastniki, uredniki in poročevalci pa tako ali tako že standardno “profesionalno” kot “nikogaršnji hlapci” posredujejo svojim bralcem, poslušalcem in gledalcev mimo lastne in morebitne umetne pameti vse, kar jim aktivistično manipulativno in populistično natvezijo in upodobijo tisti, ki jim je že vnaprej (pro)dano brez-rezervno zaupanje in vera.

 4. Valentinčič

  Denis zelo duhovito opiše vse ude smrdljive ribe, a žal pozabi na glavo, katera najbolj smrdi in sliši na ime “gazda” po slovensko gospodar. To je tisti, ki nastavlja in odstavlja, ima permanentno imuniteto in se mu odpiše dolgove.
  Holob mi deluje bolj kot potrošna roba. Ima pa očitno podporo “gazde” vsaj za enkrat. V tej luči je tudi zanimivo opazovati kljukce iz NSIja. Kot da jejo iz roke Holobu. Slutijo, da jih gazda opazuje.
  Čehi so baje med rusko tiranijo fukali, mi se pa dajmo hecat.
  p.s. Ali je že kdo vprašal Roberta Waltla zakaj ni pustil predvajati filma, ki opravičuje poboj 2,5 miliona ljudi?

 5. R

  Tej naši sicer lepi deželici bi lahko nadeli še ogromno ljubkovalnih imen. Lahko bi jo predstavljali kot Živalsko farmo. Ampak ker ima naša Slo VEN ija že v imenu navedek VEN- ezuela naj tako ostane. Oziroma D.D. (Dvigovanje Davkov) Slo VEN ija.

  D.D. SloVENijo vodi Podpoglavar Prevzetnia Vrana s svojimi ministranti in z večino pos(l-r)ancev v zboru ploskačev. Srbi jim poetično pravijo taptaši. Ker je kar nekaj vzporednic z našo bratsko državo bo mogoče še kdaj omenjena.

  Že prva vzporednica je objemanje in lizanje našega Mera de Bien-aime z Velikim Dodinijem in s Capom di Banda Loups-om. Čeprav najmogočnejša zvezda v Galaksiji Via Lactea ga vrhovni zvezdnik sorodne Galaksije kot kužka vabi k sebi na ogled Rimskocestnih kipov. Ker si mora tako zafrustrirani Mere zalizati prizadete psihične rane ima pač na voljo ministrante Podpoglavarja, da se mu ponižno prikljanjajo in oooooopravičujejo. Celo prezidentka D.D. je na tapeti. Po njenem opravičilu pa bo itak zasijal v neskončni svetlobi in tudi Venez. ups, Slo VEN cem bodo vremena se zjasnila in odplaknila vse grehe v Ganges. Menda ta sveta reka odplakne vse grehe sveta.

  Nekoč se je Volkec v Beču, ups, Prahu srečal z PVS, vendar se z njim ni pogovarjal, pač pa pozneje z galebom. (povzeto po bratskih medijih).

  Kakorkoli mer in PV vodita D.D. pod patronatom MKM v zlato dobo (veliki prijatelj Mera ljubljene, Veliki Volkec pravi temu Zlatno Doba). Pretcednica NPM sIcer Vrhovna Poveljnica SV je moteča ptica v isti jati.

  Ministranti zbrani iz nepregledno pregledne jate ptic ki z juga letajo na sever in ne obratno, ter nabavljajo NLP do Glavnega Odvezovalca Mošnje, ki ima menda v preteklosti veze z letenjem. Potem je tukaj matematik, ki z deljenjem, množenjem, odševanjem, seštevanjem pride od števila 30000 do 1300, pa še ta cifra je x neznanka. Seveda je že pred volitvami zavajal matematika in učence neki Trabant, ki prav zaradi tega še vedno živi nekje v kom, kom, kameni dobi.
  Tu je tudi Svetovno znana Falcon popotnica, sicer izjemna govornica, ki veliko govori pa nič ne pove, če pa že… Notrimist je pa še bolj neviden kot najnovejši nevidni računalniki Abak. Obrambo vodi hum, hum, humanist, ki mu hočemo vodilno vlogo komedijanta prevzeti z neposrečenimi za lase privlečenimi šalami razni nebodijihtreba komentarianti.

  Seveda cvetober vlage, ups, vlade sestavljajo še rožice, ki so resnično brez heca najbrž žlahtno dehteče in z izredno lepo obarvanim večinoma v rdeče barve odetim cvetjem in socvetjem in seveda kot pritiče zeleno oblečenimi stebli in listi. Sploh v oddajah na nacionalnih frekvencah.

  V Parlarementu pa glasovalno telo, ki naj bi bilo najvišji organ v D.D. Slo. Levo krilo sestavljajo ploskači in kot jim ljubkovalno rečejo Srbi “preletači”. To so tiste ptice, ki letajo sem ter tja in iščejo boljšo hrano,” klopo” bi rekli naši južni sosedje. Desno pa žalostni neploskači, ki se jim še tako dobronameren poizkus podre zaradi vesoljskih neviht. Saj kot omenjeno je D.D. Slo nekakšna varianta nano Roma Galaksije.

  Kakor rečeno uradno vodi Parlare demo dom sicer dobra PisaTeljICA, ki jo je PVC pred časom ohladil, vendar mu na traču še vedno sledi z revolucionarnim zanosom ter podložnike sramoti, češ da nobeden ne bi plačeval davkov imel bi pa vse uhodnosti dežele s širnimi pampami, kjer sonce dan in noč skrbi za zeleni prehod. V deželi, kjer je gozd sam sebi namen in ga je vrhovni, to pot nebeški, zasadil samo za to, da ob vikendih lahko poleti v njegovi mogočni senci praslovani prirejajo žurke, kjer častijo boga Triglava. Goste krošnje pa preprečujejo troedinemu pogled na poganske obrede. Pač se je glavni nebeščan nekoliko uštel in sam sebe ustrelil v koleno. .

  Kakorkoli Zlata doba RR (raznih reform) se približuje s sončno hitrostjo in BDP se bo višal še hitreje kot v bratski Srbiji, kjer po mnenju pogllavarja volčiča raste najhitreje v Regionu i Svetu. Zato dragi Krajnci ali Kranjci in malo manj Kranci, potrpljenje je božja mast, čeprav je trda, trda.
  Kot navadno so vse osebe, kraji in kralji itd. izmišljeni, ker se vse dogaja kot v filmu Stari Vors in z Slogalaksijo nima niti najmanjše veze.
  P.S. nočem delati brezplačne reklame našim bratom, ampak naj mi urednik tega portala ne zameri. Že vnaprej se opravičujem kakor naš PV. Naši emetatorji in emetatorke naj pozorno pogledajo satirične ter pogovorne oddaje kljiž in se od njih naučijo, kako se stvari streže, saj so na straneh ju trobente. Lep posprav.

 6. Iztok

  Don t know where, don t now when, some sunn day ,bo kamarila puhlega ,palcka zskompleksanega Goloba odtavala v zgodovino , Ostal bo le se spomin na hude sedanje bebave cse.

 7. ren

  Pravzaprav je bistvo aktualnega prime ministra v gen-i-talijah, saj je med svojim madatom zamenjal soprogo za priležnico in se z njo ponosno kaže v javnosti in govori samo še o GEN-I-talni energiji. Zato bo prepovedal vse druge energije, da bo ostala le GEN-I-talna energija.

 8. miro

  analizi učinkovitosti sodnega sistema v državah EU je zapisano, da ima Slovenija 49,9 sodnikov na 100 000 prebivalcev, medtem ko jih je v Avstriji 17,8, Franciji 10,7, Italiji 10…

  Čas bi že bil, da se analizira učinkovitost slovenskega javnega sektorja, posebno tam, kjer stavkajo za denar davkoplačevalcev. Običajno je, da stroške stavke krije sindikat stavkajočih. Najprej bi pogledali njihov vozni park.

 9. Miller

  Včerajšnjo Tarčo so avše izkoristile za strankarsko propagando. O davkih pa so pametovale: „če ne znamo, bomo pa druge učili“.
  Najboljše popravljajo v stilu: „a je to“.

  Pravosodna prekla stisnjena v kot, je zopet sikala v stiliu „mi“ in napadala Eriko. Škoda, da niso prikazali njene izjave pred dnevi, ko se je hvalila, po kako ugodni ceni so kupili stavbo.

  Večini je ušlo, da je majmunska botrca med vrsticami zagrozila, da so v prispevkih grde stvari predstavili prav gotovo nekateri zaposleni, ki so iz drugih strank.
  Ali po golobovo: „depolitizacija in na cesto z njimi“.

  Upam, da sta G. Simič in g. Lahovnik preživela, ker je že vsakemu davčnemu laiku dvignilo pokrov, kaj šele njima..

  Ja, pa plače so si siromaki dvignili, ker kot pravijo, je to garant, na so nepodkupljivi in da delajo za blagor državljanov.

 10. pl@c

  Kaj pa Levica ve, kaj je 800 milijard, Levica pride in vzame.

 11. jaz

  @Berger, dobro da si to povedal. Tudi jaz, (in še marsikdo), je to opazil. Verjetno tudi Erika Žnidaršič, ampak se ve koga, sicer na višjem nivoju zastopa. Ampak vrana vrani…

  • ren

   Sicer oddaje nisem gledal, da pa zinejo tako kolosalno neumnost, je vzrok v tem, ker so navajeni operirat z milijardami in je za njih 100 milijard gor ali dol zanemarljiva malenkost.

 12. APMMB2

  Jaroslav Čapek je dogodivščine Švejka spravil v dve knjige, za Golobov absurd, pa bi bilo potrebne polovico zajetne knjižnice. Vsaki dan, celo vsako uro, vlada naredi skeč, vreden zabeležke in uvrstitev v knjižnico.
  Izbor neumnosti je tolikšen, da ne vem, kaktere bi se lotil,katera je bolj absurdna.Nekje po ušesih mi zveni narodna: Nikol se nismo tolk smejal, ko bajta je gorela, gasilci so po ognju hcal….. Nekako tako pa gledamo na absurd, ne glede na to, da gori naša bajta in da bomo , ko bo popolnoma pogorela vsi nagagali.
  Med biseri in prelami si bom izbral najdaljšo. Da ne boste ugibali, je to ministrica za pravosodje. Cenjena mednarodna pravnica ,ki je uspešno branila vojenga hudodela in s s tem pridobila izkušnje in renome, da lahko brani tudi sama sebe, ko zaide v težave. Za njo praktično ne more biti nihče kriv, tudi če je zločinec,ki mu je mogoče očitati genocid, najhujše kaznivo dejanje.
  Ob takšnem spoznaju je nemogoče pričakovati, da bo uvidela svojo krivdo.
  Pred vseč kot letom dni, pred predlanskim Božičem je vrli PV obljubil sodnikom ( oprostite, sodnicam)700€ dodatka, vsakemu po glavi in s tem uresničil potrebno uskladitev sodniških plač s plačami funkcionarjev,kar sodniki so.
  Minila sta dva Božiča, od obljube pa še vedno nič
  Vemo, da je za področje sodstva odgovorna ministrica, ki mora v prvi vrsti zagotavljati pogoje za funkcioniranje sodstva. Med te pogoje prav gotovo spadajo plače in PV je kljub rokohitrstvu imel prav, ko je sodnikom obljubil višje plače. To, da je v nevednosti zadevo skrajno poenostavil, mu lahko oprostimo,saj je to bil predbožični čas, ko je vse v rožcah in veselem pričakovanju. Obljuba pa vseeno dela dolg in na ministrico je padla naloga, da plače sodnikom( pardon, sodnicam) uredi skladno z obljubo, dejasnko potrebo in pred vsem z zakonom, ki bo pil vodo in bo slonel na ustavnih določilih.
  Leto dni je imela mednarodna pravnica časa, da nalogo izvede. Leto dni.
  Pazite, to ni skanje zdravila proti kovidu, ali zahrbtenmu raku, to ni izgradnja atomske centrale, ureditev zanemarjenih vodotokov, ali izgradnja trejih pasov na avtocestah. To tudi ni izkop Karavanškega tunela.
  To je preprosto spisati zakonček, akt z nekaj členi, ki omogoči dvig plač sodnikom( pardon, sodnicam) in z zakonom zaovolji sodnike in ustavo.
  Potrebno je povdariti, da ministrica kljub višini ni sama na ministrstvu, temveč ima zajetno ekipo.med sodelavci bi lahko našla pismenega birokrata,ki bi sestavil teh nekaj členov zakona in Državni zbor, ki obožuje mednarodno pravnco, bi ga kljub naspotovanju opozicije sprejel. Pa se v enem letu in še nekaj ni zgodilo nič
  Jasno je, da je za to odgovorna izključno ministica. Če ni znala sestaviti zakona, če ni našla pravega birokrata je kriva.
  Če pa ni mogla prepričati svojih ministrskih kolegov, da je zakon potreben in ustavno opravičljiv, poteem pa je njena dolžnost, da vladi obrne hrbet in odstopi.
  Bistra ministrica je našla še tretjo pot, ki jo uvršča med protagonistke teatra absurda, ki ga uganja naša, bolje Golobova , vlada.
  Noče odstopiti. Napda opozicijo in se izgovarja, da ni imel dovolj časa, skratka krivde se otrese, kot berač uši.
  To je karakter, to je pokončnost, to je pravi kader za ministra.
  V teatru absurda krivcev ni, saj vsi delajo( ali tudi ne delajo) odlično. So njaboljši vseh časov do sedaj in očitno tudi za naprej.
  Malo na široko sem se razpisal, pronicljivi pa lahko vstavijo na mesta kjer se omenja ministica poljubna imena iz ministrske ekipe, saj gre povsod za enake primere,

  • Rokovnjac

   Jest sm slisou,da je Dorgega vojaka Svejka napisou Jaroslav Hashek in ne Jaroslav Capek<am I right or wrong??

   • APMMB2

    Imaš prav, zmotil sem se.

    • Rokovnjac

     Zmota oproscena,saj se ze tuik star,da se za Haseka nisem biu siguren,hvala!

 13. berger

  Vodja Levice in ministrica za kulturo je danes v Tarči dokazala, da se ji o financah – pa očitno tudi o drugih stvareh – niti sanja ne. Ko je govorila o davčni reformi je izjavila da bodo prihranili 800 MILJARD € ???? To je več kot 14 letnih BDP – jev ( kar družba v 14 – tih letih ustvari ) ??? IN TAKŠNI NAJ BI VODILI državo !!!!
  Je pa tudi žalostno, da nihče od sogovornikov te neumnosti očitno ni opazil Nihče ni reagiral Tudi voditeljica ne

  • tohuvabohu

   Da se nihče ni obregnil ob ta očiten spodrsljaj, je posledica dejstva, da te ženščine nihče ne jemlje resno.

  • Peter KlepeC

   Cakte no, saj niso rekli, da vodijo drzavo.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?