Vzporedni svet svobodnega voditelja

Slika: Instagram Robert Golob

Avtor: | 23. decembra, 2023

Predsednik vlade je imel predpraznični pogovor, nekakšno inventuro dela na javni RTV Slovenija. Da bo jasno, kdo in kako nam vlada, smo osnovna sporočila predsednika vlade iz pogovora strnili v izvid, na podlagi katerega lahko državljani sestavijo diagnozo. Da ne boste rekli, da niste vedeli, v katerem svetu živi predsednik vlade.

Po besedah premierja Roberta Goloba imamo končno “menedžerja” na vrhu izvršne oblasti, ki se zna učiti in prilagajati. No, slovenski jezik mu očitno dela hude težave. Predsednik Borut Pahor je denimo živel, se rodil le streljaj stran od rojstnega kraja vrhunskega menedžerja, pa se je naučil govoriti perfektno slovensko, kjer G ni H nista problem. Ponavljajoči H namesto G je morda simpatičen v občasnem gostilniškem pogovoru, gotovo pa ni dokaz vrhunske poslovnosti in uspešnosti v komunikaciji. Ampak to je še najmanjši problem našega ener(h)getskega guruja.

Novinarki TV Slovenija Tanji Gobec, ki je v tem primeru vrhunsko opravila svoje delo, in slovenski javnosti je predsednik vlade malce osvetlil zadeve v Bruslju, ker smo doma na sončni strani Alp menda nepoučeni. Izvedeli smo, da je imel osebno srečo, ker se je Evropskemu svetu pridružil v času največje ener(h)getske krize, zato smo sedaj “na radarju” in prejemniki največje, najhitrejše pomoči v zgodovini Evropske unije. Ko “človek pokaže svojo vrednost, jo Evropa nagradi”.

Človek, ki je zaslužen za vse, je seveda on.

Je pa po njgovih besedah tudi pozitiven in se rad uči. Je nezamerljiv, razen ko tistega, ki ni usklajen z njim, vrže čez ramo, kot je spoznala Mojca Šetinc Pašek in drugi odstavljeni ministri. Odnos s predsednico države pa ima neko posebno dinamiko, razmejitveno.

Mojca Šetinc Pašek je dobro spoznala metode Golobove Svobode (Slika: STA)

Vlada je pod njegovim vodstvom investirala 170 milijonov evrov v krajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, a se ni nič spremenilo. Še huje, ljudje čakajo še dlje na storitve, ki jih avansno plačujejo prek obveznih prispevkov. Zdravje pa je menda še vedno prioriteta. Po letu in pol je menedžerski predsednik vlade ugotovil, da v zdravstvu ni problem denar, ampak etika in organizacija. Zato bodo v zdravstveni sistem investirali še vsaj 320 milijonov v tem in naslednjem letu. Čakalne vrste so se po njegovih podatkih “ustavile”. Domnevamo, da je mislil, da se ne povečujejo, daljšajo. Seveda se ne. Ker naravna selekcija skrbi za njihovo skrajševanje. Tistih 140.000 ljudi brez osebnega zdravnika pa nima kaj skrbeti. Saj se bodo v vladi fokusirali na področja, kjer so zamude najbolj škodljive. Kaj je pri zdravstvenih problemih najbolj škodljivo, ni znal povedati.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je po njegovem mnenju nedvomno največji vsebinski, reformni in politični dosežek te vlade. Premaknili so denar iz enega v drugi žep. Na tem vprašanju so se do sedaj polomili, skregali vsi. Sedaj so brezkompromisno omejili stroške in umaknili zasebne zavarovalnice, dobičke, iz sistema,

Krepijo javno zdravstveno mrežo, ni še čisto jasno kako, ampak jo. Iz silnih dobičkov zasebnih zavarovalnic bodo sedaj imeli 120 milijonov razvojne izgube iz naslova novega obvezno-dopolnilnega zavarovanja, kar pa bo pokril proračun. Kaj natančno ljudje dobijo iz novega obvezno-dopolnilnega zavarovanja bo jasno leta 2025, ko bomo dobili novo košarico storitev, ki jih plačujemo. Tem PR-ovskim klobasam verjetno ne verjamejo niti sami.

Razlogi za padec javne podpore pa predsednika vlade ne zanimajo, ne ganejo. V politiki štejejo samo volitve, ankete so nepomembne. Malce je sicer pozabil, da so ga taiste ankete naredile, ampak v tem trenutku nepomembno. On osebno se drži zapisanega v koalicijski pogodbi. Optimistično pričakuje volitve. Vse, evropske, lokalne, parlamentarne. Predsednik vlade nikoli ne dela ljudem, partnerjem za hrbtom. Je iskren, tako vodi vlado in se obnaša pri menjavi ministrov. Zaradi večmesečnih menjav ministrov ni nobenega prostega teka v delu vlade. Tudi nov minister za kmetijstvo, ki je strokovnjak za obrambo, nas bo vse presenetil.

Urška Klakočar Zupančič je menda na svojo pobudo odstopila kot podpredsednica stranke Gibanja Svoboda. Temu ne verjame nihče. (Slika: Domžalske novice)

Predsednik vlade je tudi ugotovil, da deljenje razmišljanj z javnostjo v politiki ni najbolj pametno. Zato si je premislil glede radikalne reorganizacije vlade. Bomo pa presenečeni, da se bodo določene stvari učinkovito rešile brez napovedane rekonstrukcije vlade. Manj ministrov bi lahko delalo več, več ministrov pa tudi manj, a bolj učinkovito.

Kot pravi, je Gibanje Svoboda trdno, stabilno, enotno bolj kot kadarkoli do sedaj. Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, nekdanja podpredsednica Svobode, je sama ocenila, predlagala, da se umakne iz izvršilne funkcije v stranki. To se mu je zdelo zelo korektno. Ne držijo pa informacije, da je zahteval njen odstop. Tudi izključitev Mojce Šetinc Pašek iz stranke je povsem logična. Temu se sicer pripisuje prevelik pomen. Gre za obrobno dogajanje v stranki, ki se je enotno odločila, da gospa ne ustreza vrednotam stranke.

Tehnični zaplet pri glasovanju o dopolnilih proračuna v Državnem zboru so mu precej neznani. To ni bil manever stranke, ki je ugotovila, da počne neumnost, parlamentarne službe so pač ugotovile napako. Tudi on se sprašuje, kako je do tega prišlo. Sta pa po dveh dodatnih dnevih pavze z ministrom za finance osebno zagotovila denar za polno usklajevanje socialnih transferjev. Kaj pa bo, če bo KPK, ali kdo drug, ugotovil njegovo odgovornost v primeru pritiskov na nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar? On trenutno ne razmišlja, da bi karkoli na to temo izjavil. No, pred meseci je trdil, da gospa halucinira, da bo vse pojasnil z dokazi na vseh komisijah. Tega sedaj ne bo, ker to ni njegovo delovno področje.

Tanja Gobec je precej izčrpno in vsebinsko obdelala Roberta Goloba (Slika: zajem zaslona RTV SLO)

On osebno tudi ni pritiskal na poslanca Svobode Miho Lamuta, predsednika preiskovalne komisije, da bi načrtno diskreditiral komisijo, ki preiskuje njegovo vmešavanje v kadrovanje v Policiji. S poslancem menda nikoli nista govorila o tem. Ne komentira tudi postopkov proti tujim vohunom, zavrača vse očitke o vmešavanju v delo SOVE. Nikoli ni z nobenim na tem svetu govoril o ruskih vohunih.

Vesel je, da popoplavna obnova poteka super. Da zbiramo denar v trenutku, ko sploh ni realne ocene škode, je povsem normalno, S tem kažemo solidarnost. Vprašanje višine škode pa je po novem za predsednika vlade kompleksno. Razlika med 3 in 10 milijardami evrov se skriva v metodologiji. Po metodologiji EU se upošteva tudi posredne stroške obnove. Metodologijo mu je osebno predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

O padanju podpore in odstopu pa predsednik vlade ne razmišlja. Manjša kot je podpora, bolj je motiviran za svoje delo.

Le kaj bi lahko šlo narobe?

27 komentarjev

 1. Nekočbomordabolje

  G(H)olob je en navaden hohštapler in ima trenutno izredno srečo, ker globoka država ne najde nove face, ki bi ga zamenjala. Je pa res, da takšno kaotično stanje odgovarja njemu osebno, ko v z elektriko dela veliki biznis in raznoraznim šušmarjem z davkoplačevalskim denarjem.

 2. Miller

  Novice:
  “Kolegij DZ je potrdil finančni načrt DZ za prihodnji dve leti, s katerim se bodo proračunska sredstva za sofinanciranje političnih strank z dosedanjih 2,5 milijona evrov dvignila na pet milijonov evrov.”

  Nihče ni bil proti.
  Niti levi niti desni.
  Pri ožemanju državljanov, so složni.

 3. slavkope

  “LAŽNIVI KLJUKEC ALI ČUDOVITE PRIGODE BARONA MÜNCHHAUSNA” – bi lahko sarkastično poimenovali sleherni javni verbalni nastop narcisoidnega prvaka vladajočega Gibanja svoboDA in predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba.
  Verjamejo in zaupajo mu le še najbolj zblojeni in brezversko fanatični “verniki” njegove novo-komponirane partije za en mandat ter tisti preživetveno profitoljubni paraziti, jih mastno podkupuje in razkošno plačuje za apologetsko hlapčevsko zvestobo in lakajsko servilnost- iz mukoma zbranih ter vse bolj oskubljenih javnih prihodkov državnega proračuna RS.

 4. Iva

  Mi je znanec dejal, ko se je zgodila zadeva Bobnar -Lindav, da bo Golob “od-letel” (pobegnil). Kje pa, sem rekla, dokler ga bodo strici potrebovali, lahko javno razlaga o čiščenju na Policiji in RTVS, kar bi v normalni državi sicer pomenilo takojšen “pritisk” institucij (odstop).
  Ne, ne, je dejal, problem so ruski vohuni (zamik aretacije na Golobov “poziv” in “obstaja dokaz”, je dejal), kar je poseganje na področje varnosti. Zanimivo, da skušajo odgovorni to pomesti pod preprogo – zakaj so Lindava zavezali molčečnosti?

  V intervjuju je Golobu ušlo prav to, kako je Bobnarjeva na komisiji sprožila tajno zadevo “izven konteksta” – čiščenja janšistov, kar je v SLO kot vse kaže dovoljeno.
  Bodo “tajno zadevo” obelodanili, ko bodo našli novega kandidata za premierja?

  Sem pa pogledala zaključek, kjer je leporečil o tvornem sodelovanju z vsemi “deležniki”, nato pa še o iskreni, ljubeči borki za solidarnost … (že celo življenje).
  Raznim tetam, ki so ga volile, so se orosile oči, saj ne poznajo raznih piramidnih shem in javno zamolčanih zgodb s Tino&Co.

  V nedeljo sem gledala Intervju z odličnim M. Tuškom in Petrovčičevo, kjer je veliko povedal o jaz-jaz golobih.

 5. deni

  Golob je v intervjuju povedal, kaj? Da ne bo več govoril, temveč delal, zakaj? V glavnem sicer spreten retorik, vendar pove, da ne bo nič več povedal, ker ga butasti Slovenceljni napačno interpretiramo. Razvlečeno nakladanje, zakaj? Ker na koncu, najbrž nihče od gledalcev z nekoliko nižjim IQ, od njegovega, pač ne razume retoričnih bravur s katerimi več ne poveš kot poveš. Saj tudi ni naše, da bi vodili državo, zato pa imamo Državni zbor, Državni Svet ter kot izvršilno oblast Vlado s predsednikom na čelu in množico birokratsko političnih trotov v nižji ligi. Tako sposobni, bi vsi prebivalci Podalpskega raja imeli med 3000 do 4000 evrov plače, seveda z vsemi ugodnostmi v smislu avtov, zastonjskih pogostitev, zastonj letov s Falconom in še in še. Seveda je to čisto normalno za vsako državo, da si voditelji privoščijo in jim ne bi smel biti nevoščljiv še tako za našo deželico značilen nevoščljivež, zakaj? Zato, da bi delali v korist vseh in za vse, ne samo za kar veliko število prikoritnikov. In ko bi imeli in delavci spodobno plače in upokojenci pokojnine za solidno preživetje, potem pa naj ima tudi Pv in sodelavci višje dohodke. Na žalost je to čista utopija, zakaj. Dokler bo imela Levica s svojimi uličnimi podrepniki glavno besedo v Vladi iz te moke ne bo kruha. Priljubljena levičarska krilatica, pravi, če nisi za Goloba, si za Janšo. Če nisi za Maršala, si za Hitlerja, če nisi za komunizem in socializem, si avtomatično za fašizem in nacizem. Če držiš za Ukrajino si Zahodnjaški Imperialist. če ti ni všeč množica emigrantov v naši deželici si ksenofob, rasist, šovinist, klerofašist itd, itd. Če si slučajno za normalno Slovenijo si pa janšaklerorasistoksenofobnišovinistični nacifašist. V stilu, če si nisi, če nisi si in tako v neskončnost. Einstein je že vedel.

 6. ren

  Zdaj je napočil čas, da bo naslednji kandidat in favorit na volitvah orangutan. Že milijonkrat napisano mnenje, da bi narod volil tudi orangutana, če bi ga namontirala globoka država, se bo zdaj uresničilo. Kdorkoli bo v glavnih medijih postavljen za novega predsednika vlade, bo “orangutan”. In tega bo narod množično volil. Slabši ne more biti kot je trenutni golob.

  • Miller

   “Narod si bo pisal sodbo sam !”

  • deni

   Ja, seveda, vendar je orangutan, menda na živalski lestvici, takoj za , no ja, človekom. Ni moj način, da bi žalil ljudi kot take. Ampak, na žalost se vedno znova in znova pripelje, kakšnega “genija”, da kot raco oskubi, kar je še ostalo. Ker menda ni primerne prispodobe, da bi opisal prihodnjega “prvaka”, in njegove zveste črede. Jej, jej, kaj naredi 100 let Balkana na tisoč in več Zahodne podlage (Bavarska, Avstroogrska, Italija…) .

   • Miller

    Jej, jej, kaj naredi Evropi 10 let Davos – Washingtonsko Pentagonski povodec na tisoč in več Evropske podlage.

    Imaš prav.
    Papež že žegna ritoguzne poroke.
    Naslednji korak Bruslja je uzakonjenje sodomije in pedofilije.

    Ni težko zaključiti, katera vera zgublja in katera zmaguje.

 7. uroš gabrijelčič

  Upanja in napake Slovencev lahko vpnemo v verižico nekaj zadnjih predsednikov vlad in praviloma njihovih nedokončanih vladavin. Cerar (njegov glavni tekmec po krivici v zaporu), Samodanijanša Šarec iz KUL koalicije, nato po sili razmer (epidemija covida) Janša, ki je z uspešnim vladanjem obrnil slovenske negativne trende v pozitivne, nato pa “fasal” hvaležnost državljanov, da jim je reševal zdravje in ohranjal dobro kondicijo gospodarstvo, v obliki klofute na volitvah, ko so volivci spet ponovili napako in dokazali, da so v politiki bolj ali manj analfabeti. Temu se pravzaprav ne gre čuditi in sicer zaradi razlogov, ki so jih komentatorji prav na tem portalu večkrat in zelo jasno obrazložili. Vprašanje za milijon dolarjev se torej glasi: kaj storiti? Kdo in kako bo presekal ta gordijski vozel. Bi nam bil morda v pomoč primer iz časovno zelo oddaljene zgodovine? Stari Egipčani so v nekem obdobju svojega razvoja med seboj sprte manjše kraljevine, vojvodstva, kneževine, kakor koli že imenujemo te družbene ureditve, ugotovili, da je treba za dolgoročno stabilnost in nemoten razvoj uporabiti silo, da bi bilo vsem bolje! Takole zapiše Niklas Luhmann: »Politika in pravo sta možna le, če sta za svojo krepitev sposobna uporabiti fizično nasilje in učinkovito izključiti protinasilje.« To zveni nevarno (diktatura), vendar je treba temu dodati še misel njegovega kolega Carla Schmidta: Bistvena za takšno politiko je ideja, da ne more biti politike brez oblasti in da tudi oblasti brez etosa prepričevanja ne more biti.« Etos tu pomeni moralna načela, moralnost torej, etičnost. V tej povezavi je nasilnost lažje sprejemljiva, saj jo razumemo kot odločenost zoperstaviti se ne nemoralnemu, neetičnemu ravnanju, ker to izpodbija temelje kulture naše družbe. In na tem mestu se lahko navežemo na našo trenutno resničnost, ko se državljani soočamo z načrtnim razgrajevanjem teh temeljnih načel, ki jih trenutni oblastniki s sprevrženo retoriko vsem nam v posmeh prikazujejo kot obrambo prave demokracije, pri čemer niti ne zardijo od sramu, ko jih dejstva vsakodnevno postavljajo na laž. Zadnji primer: intervju PV na nacionalni rtv, ob katerem se človek spet enkrat vpraša: kako lahko ljudje nasedajo tem praznim besedam?

 8. ren

  UKZ na Plečnikovih stopnicah, ki vodijo v WC.

  • Miller

   ..in v Ljubljanico k Povodnemu možu…

  • tohuvabohu

   Fotografija je bila objavljena v sklopu intervjuja z njo en mesec pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. To je bila gnusna ZLORABA lokalnega medija za politično propagando v korist ptičje stranke. Ni pa to edini primer, da so se lokalna ali občinska glasila sprevrgla v propagandno orodje te stranke, pri čemer se ta glasila večinoma financirajo iz JAVNEGA denarja!

 9. ren

  Primerjajte kaj in kako je istega večera na TVS govoril Janša in kaj je povedal golob. Ko noč pa dan v korist Janše. In takega politika (državnika!!) na mestu predsednika vlade rabi naša država.

 10. Brane

  Hahaha koliko ljudi ima Robija v zobeh odkar je na čelu vlade, še posebej se janševiki ne morejo vzdržati žaljivk in pljuvanja na njegov račun.
  Golob je daleč od tega, da bi bil idealen ali vsaj primeren PV, slaba komunikacija, diletantske napake, zamerljiv, vpleta čustva, ne zna ali ne zmore koordinirati-zadovoljiti interesnih skupin itd. Naivneži pač mislijo, da je potencialni dober PV za vsakim vogalom. Imamo to kar si zaslužimo, zmeraj. Smo pa kot narod vseeno naredili tektonski premik, PV ni več psihopat, mogoče se včasih obnaša in deluje, kot da je nuravnovešen, pa vseeno ne tvita sovražnega govora, ne poziva ljudi k oboroževanju in ne straši z apokalipso.

  • ren

   golob ni predsednik svojega stanovanja, temveč PREDSEDNIK VLADE!!!
   Po zdravi kmečki pameti ima zaradi te razlike večjo odgovornost in posledično večji odmev in izpostavljenost v javnosti.

   • jaz

    Sprej “za oči” je tudi samoobrambno orožje. Menda se je prodaja le tega po posilstvih v Ljubljani povečalo za desetkrat. In Janša ima prav. Tudi desetkrat več policistov te ne more rešiti posilstva ker jih pač v takšnih trenutkih ni zraven. Zato je nekakšno orožje edina obramba. Nasilniki in posiljevalci so sami na sebi orožje, da o obveznem nošenju nožev niti ne govorim. “To orožje” posiljevalce naših žensk uvažajo tisti ki se priklenjujejo na “uboge pribežnike”. Te ženske posredno pomagajo k posiljevanju naših deklet in žena. Sram naj jih bo!!!

  • uroš gabrijelčič

   Vaš zadnji stavek je res pravi “biser”: tektonski premik! Tole je pravzaprav res, a ni premik, je potres, potresi pa niso nekaj, kar bi si želeli. Poplave že še, potresa pač ne! Še najboljši pa je konec stavka: ne tvita sovražnega govora, ne poziva ljudi k oboroževanju in ne straši z apokalipso!” Tvitati mu ni treba, saj so mu na voljo vsa državna medijska trobila. Ko tu in tam dobi priložnost JJ (kot npr. včeraj), pa je, vsaj pametnim ljudem jasno, kdo zavaja. In da ne bomo pozabili: kdo je pozival k čiščenju janšistov (pozneje to popravil na čiščenje janšizma, kot da janšizma ne predstavljajo ljudje, ki mislimi podobno kot JJ!)?

  • ren

   Si sinoči poslušal (gledal) kakšne dnevnike? Recimo TVD?
   Zapišeš: “…ne poziva ljudi k oboroževanju in ne straši z apokalipso.” V TV Dnevniku sinoči sporočajo, da v Nemčiji najvišji politiki omenjajo možnost vojne v osrednji Evropi. Janša se je kvečjemu izkazal za vizionarja, ko je omenjal, naj se ljudje oborožijo. Ubogi@Brane pač naseda propagandi po vzorcu “samo da ni Janša!” Že od leta 1941 narod naseda agresivni propagandi ekstremnih levičarjev. Vmes so celo pri nas zafural celotno državo, narod jim pa naseda. Neverjetno!!!

 11. TL

  Vse drži. In tudi večina njegovih volilcev se zdaj zaveda, da so izvolili nesposobnega populista, ampak ta množica predstavlja tisto večino volilnega telesa, ki bo odločila naslednje volitve.

  Komu bodo namenili svoj glas? Naslednjemu izbrancu globoke države? Kateri od strank na levi ali desni, ki se v preteklih desetletjih niso izkazale? Komu novemu? Bodo ostali doma?

  P.S. Čeprav si večina komentatorjev tukaj želi, da bi glas zgoraj omenjenih dobil njihov večni vodja, se to ne bo zgodilo.

 12. jaz

  Pa še nekaj si nisem na jasnem. A je tista Urška na stopnicah prizor iz filma Poletje v školjki, Pika nogavička, ali Lily Marlen…

 13. jaz

  Najprej ena velika pohvala uredništvu za ta prispevek. Bolje ne bi mogli oponašati praznino gospoda Fižolčka na mestu predsednika vlade. Ker pa so komedije v težkih časih zaželjene, se bojim da ga bodo še naprej vrteli do volitev kot špansko nadaljevanko…no no, saj tudi zgleda kot kakšen playboj, njegova kraljičina pa kot princesa iz pravljic. Lahko samo sklepamo da poje in vlada na playback, Njegovi strici pa garajo na področju izgradnje socializma po meri ljudi..(pardon, tajkunov!)!

 14. Veselka

  Se strinjam z RuSSkimir-jem in dodajam, da je tega “lažnivca, bedaka, skorumpiranca” volilo skoraj 35 % volilcev. In da kljub katastrofalnemu vodenju vlade še vedno uživa skoraj tako podporo, kot jo imajo vse tri druge koalicijske partnerke skupaj ? Sprašujem se, kaj se dogaja tem Slovencem, da kar vztrajajo in vztrajajo in volijo vedno večje nesposobneže in se že sedaj bojim novega Kučanovega izbranca. Ko smo že mislili, da nižje in slabše kot Šarec ne gre, se pojavi ” čudežen deček”, ki učinkovito skrbi samo za lastno rit in svojo bejbo. Čeprav ga sesuvajo tudi na levici, se sliši, da se bo kar za pisalno mizo privezal, namesto da bi takoj odstopil in nas rešil svoje “menađerske genialnosti.

 15. APMMB2

  Če bi živeli v pravljici, potem bi se intervju glasil; Naivna deklica sprašuje lažnjivega kljukca.
  Na vas vprašanja je deklica dobila odgovor in to tako prepričljiv, da ji ni bilo potrebno zastaviti podvprašanj, s katerimi bi se razkrilo dejansko stanje.
  To je svojevrstna umetnost.
  Zapraviti uro TV programa ,zastaviti vrsto vprašanj , dobiti odgovore in nič izvedeti.
  Pred leti je Janez Janša opozoril na leteče slone.
  V tem intervjuju jih je bil toliko,da so zasenčili nebo.
  Živimo v Indiji Koromandiji, medu in mleka je toliko, da se že utapljamo v njem in kmalu se bomo potopili v izobilju, saj se mojster,ki nam ustvarja ta čudež hitro uči in odpravlja napale. Res je, da jih je ogromno, sveda iz prejšnjih časov, ko so jih ustvarjali šarlatani.Temu je sedaj konec, res pa je, da je napak toliko, da bosta potrebna vsaj dva mandata, da jih velemojster odpravi.
  Takole nekako, se je končal doselej najbolj optimistični intervju s katerim koli političnim prvakom v samostojni Sloveniji.
  Enkratno, neponovljivo.
  Upamo le, da je zadnji.

 16. Dolfe

  Kaka tableta, ali pa liter viskija ne bo škodilo temu tipu. Predvsem pa naj bo tiho, ker vsakič ko usta odpre bruha neumnosti. A nima nobenega tam v PRu, da mu kaj razloži. Bolnica na kubik

  • Martin

   Hvala Bogu za ta portal, eden redkih medijev, ki še za brati..

 17. RuSSkimir

  Lažnivec, bedak, skorumpiranec

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Ali je priznanje Palestine tudi podpora teroristični skupini Hamas?

Podpora Palestini vsekakor da, vendar ne Hamasovi Palestini, če hočemo dobro Palestincem, če hočemo dobro Izraelcem in če smo res za mir na Bližnjem vzhodu. Tako razmišlja naš diplomatski sodelavec in nekdanji veleposlanik Božo Cerar, ki se je oglasil v sila dramatičnih razmerah na Bližnjem vzhodu. Namreč na dan, ko je tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča zoper izraelskega premierja Benjamina Natanjahuja, njegovega obrambnega ministra ter vodstvo teroristične organizacije Hamas zahteval nalog za aretacijo. Vse to se je zgodilo le dan po helikopterski nesreči, v kateri sta umrla iranski predsednik Raisi in njegov zunanji minister, oba znana kot predstavnika trde struje v iranski politiki. Na Bližnjem vzhodu skratka nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu umirile – prej nasprotno.

Kako je Slovenija pustila na cedilu svoje ribiče in se spet blamirala s propadlo arbitražo

Slovenski ribiči, ki jih hrvaška terja za več kot 3 milijone evrov kazni zaradi ribarjenja v domnevno hrvaških ozemeljskih vodah, so na lastni koži občutili nesposobnost slovenske oblasti, da poskrbi za interese države in njenih državljanov. Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je zavrnilo pritožbo ribičev zaradi hrvaških kazni kot nedopustno, je sledilo Sodišču Evropske unije, ki je podobno ugotovilo že pred leti: da namreč arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško ni, saj je postopek propadel zaradi hrvaškega izstopa iz arbitraže, do česar je prišlo po škandalu zaradi prepovedanega telefonskega pogovora med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik.

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je s svojimi pajdaši poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

Vojna in mir imperialista Vladimirja Putina

Prisega Vladmirja Putina, ki bo v Kremlju še naslednjih šest let, je ostala pri nas medijsko precej prezrta. Pa ne bi smela biti, kajti ruski avtokrat je naš sovražnik, evropske volitve čez mesec dni pa bodo idealna tarča ruskih služb. V bistvu lahko pričakujemo okrepljene subverzivne dejavnosti, kar velja tudi za Slovenijo, ki se je znašla med državami na vrhu seznama Putinovih sovražnikov. Resda skuša vlada iz razumljivih razlogov ustvariti občutek varnosti, vendar je dejstvo, da smo z Rusijo v (hibridni) vojni in da poteka obveščevalna vojna že več let. Razkritje dveh spečih agentov iz Črnuč ali izgon ruskega “diplomata” Lemeševa iz Ljubljane še ne pomenita, da je v naši državi razbita tudi Putinova vohunska mreža.

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.