+Oglasno sporočilo

Kaj nudi zimski turizem na Gorenjskem?

Bled je veliko več kot slikovito jezero z otočkom in cerkvico. (Slika: Jošt Gantar)

12. decembra, 2023

Izhodišče za zimska doživetja: rajski Bled

Bled zagotovo slovi po razvpitih petih: jezeru z otokom, gradu na skali, fijakarjih, pletnah in kremšnitah – ki so na rajski destinaciji prisotni 365 dni v letu – a Bled je mnogo več kot le atrakcija z razglednic. Je letovišče, ki z razvojem organiziranega turizma seže v leto 1855, ko je Arnold Rikli prepoznal vrednost in prednost podnebnih danosti ter ugodnega položaja Bleda za dolgo kopalno sezono, dokončno se je uveljavil z zgraditvijo gorenjske železnice na relaciji Ljubljana – Trbiž, ko je leta 1870 Bled dobil postajo v Lescah. Že takratni gostje so si Bled izbrali za počitniško destinacijo zaradi lepega in zdravega okolja in lege v osrčju Julijskih Alp.

Dejstvo je, da slovenski obiskovalci Bled pogosto označijo za petično, celo nedostopno destinacijo, predvsem zaradi visokih cen parkiranja in gostinske ponudbe na promenadi, vzdolž Blejskega jezera. Ker izjemen sloves blejske rajske podobe sega daleč prek meja Slovenije, je vedno več tistih, ki si ta podalpski biser želijo ogledati. Tako ne preseneča, da je na mestih, z dih jemajočimi razgledi na otoček sredi jezera, ponudba cenovno višja. A za avtentično blejsko izkušnjo, prijazno slovenskim proračunom, se nam od jezera ni treba popolnoma oddaljiti.

Le streljaj od Bleda lahko uživate v neokrnjeni naravi in zimskih radostih. (Slika: Turizem Bled)

V Občini Bled je na voljo celotna turistična infrastruktura, vključno s širokim naborom namestitvenih zmogljivosti v različnih cenovnih razponih. V nizki sezoni v občini deluje 439 prenočitvenih enot, od tega 20 hotelov, 299 apartmajev, 12 penzionov, 5 turističnih kmetij z namestitvijo, 73 sob v stanovanjskih hišah …

Bled predstavlja vrhunsko izhodišče za raziskovanje Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka, ki postreže s celovito zimsko izkušnjo, od številnih zimskih aktivnosti in kulinaričnih doživetjih, raziskovanja okoliških mest in kulturna udejstvovanja.

Ob tem pa seveda velja toplo priporočilo za izkušnjo žive blejske zgodovine, za vožnjo s fijakarji in pletno, obisk otoka in gradu ter sladkanje s kremšnito – ker so vse izkušnje neponovljive, unikatna doživetja in avtentična na Bledu.

Od Bleda do belih strmin trajnostno in brez skrbi

Pot od Bleda do bližnjih smučišč je kratka, trajnostna in organizirana. Tudi letos je med 15. decembrom 2023 in 3. marcem 2024 v času obratovanja smučišč organiziran Bled Ski Bus do smučišč v Kranjski Gori, na Zatrniku, Pokljuki in Voglu.

Smučišče na Zatrniku, locirano v Gorjah, je od Blejskega jezera oddaljeno pičle 4 kilometre in je izjemno priljubljeno družinsko smučišče. Visokogorsko smučišče na zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka, Vogel, se bohoti z dih jemajočimi razgledi na vrhove Triglavskega pogorja in razgledom na Bohinjsko jezero. Na Voglu so v letošnji sezoni pridobili panoramsko krožno kabelsko žičnico Zadnji Vogel, ki je dostopna tudi za gibalno ovirane, družine z majhnimi otroki in otroškimi vozički. Manj kot uro vožnje z Bleda so tudi smučišča v Kranjski Gori, na Soriški planini, Starem Vrhu in Cerknem. Zimske počitnice na Bledu v prvi vrsti nudijo možnost za smuko na različnih smučiščih in odkrivanja ponudbe okoliških destinacij.

Manj kot uro od Bleda lahko smučate v Kranjski Gori, na Voglu, Krvavcu, Starem vrhu, oživlja tudi smučišče na Zatrniku. (Slika: Tirizem Bled)

Poleg alpskega smučanja pa smo Slovenci izjemni ljubitelji teka na smučeh. Najbolj priljubljen cilj tekačev, Pokljuška planota, je od Bleda oddaljena 20 kilometrov, nudi pa več kot 30 kilometrov redno vzdrževanih smučarsko-tekaških prog, ki povezujejo različne predele planote. Zaradi višje nadmorske višine je tam zimska sezona daljša. Pokljuka predstavlja tudi idealno izhodišče za turno smučanje, zimske pohode, nordijsko hojo in krpljanje.

Zasnežena pokrajina iz druge perspektive

V okolici Bleda so številne sprehajalne in pohodne poti, primerne za vse starosti in težavnosti. Medtem ko je sprehod okoli jezera dolg le šest kilometrov, se lahko dopolni s krajšim vzponom na izjemno razgledni Ojstrico in Malo Osojnico, ali pa zamenja za 12-kilometrski sprehod, ki se vije okoli Bohinjskega jezera. Še več slikovitih pohodov v srcu narave je na voljo na Pokljuki. Med pohodnimi cilji so lahko Javorniška planina, Blejska koča, Uskovnica ali pa recimo Planina Zajamniki, ki navdušuje z lepimi razgledi in znamenito ulico pastirskih koč. Pokljuka je tudi izhodišče za dvatisočaka, Debelo peč, ki se dviga nad Pokljuškimi gozdovi ter Krmo na drugi strani, na vrhu pa se odpira čudovit pogled na Triglav.

Doza zimskega adrenalina

Za celovito zimsko doživetje na Bledu smuči niso obvezna oprema. Bled z območjem Julijskih Alp predstavlja najboljše področje za ledno plezanje v Sloveniji. Mojstri lednega plezanja bodo zavili do slapu Lucifer v Mokri peči, prav vsakdo pa se lahko preizkusi v vihtenju cepinov v prvem lednem centru v Sloveniji, v Soteski Mlačca pri Mojstrani, ki vsako leto povabi tudi v ledeno kraljestvo, ko zasije v številnih lučeh in umetniško oblikovanih skulpturah iz ledu. V lednem centru poskrbijo za različne težavnostne stopnje lednih smeri, na voljo pa je tudi plezanje v spremstvu vodnika in izposoja ustrezne opreme.

Ljudje pogosto ne vedo, da imajo zimsko pravljico za vogalom. (Slika: Turizem Bled)

2.500 metrov dolga osvetljena proga v Gozdu-Martuljku nudi izjemno sankaško doživetje, na Voglu pa so prava snežna doživetja zimsko jadralno padalstvo, sankanje z gumenjaki, airbording, freeride in turno smučanje …

Zdraviliški turizem v slogu tradicije Arnolda Riklija

Zimske aktivnosti in wellness sprostitev sta nerazdružljiv par. Blejska bogata wellness ponudba odseva zgodovinski razvoj kraja, saj Riklijeve zakonitosti zdravljenja in sproščanja nudijo v wellnessih blejskih hotelov Astoria, Kompas, Rikli Balance, Rose, Grand Hotel Toplice in Triglav. Wellness ponudba zajema savne, masaže, bazene in spa program, Spa Luisa v Grand Hotelu Toplice in Wellness Živa v Hotelu Rikli Balance pa se lahko pohvalita s termalno vodo.

S smučišča Vogel pot vodi v Vodni park Bohinj, s smučišča v Kranjski Gori pa v nekaj kilometrov oddaljeni Hotel Špik v Gozdu Martuljku, kjer nudijo izkušnjo blagodejnih učinkov ledeniškega wellnessa.

Za počitnice na Gorenjskem niso obvezne smuči

Zimski turizem na Bledu z zaledjem Julijskih Alp nudi bogato vsebino, številna doživetja in širok nabor izbire turističnih nastanitev in gostinske ponudbe, primerne tudi za pregovorno varčne Gorenjce. Kompaktnost in kratke razdalje med kraji nudijo priložnost za polno doživete zimske počitnice s preizkušanjem v različnih zimskih športih na ledeni ali snežni podlagi. Četudi brez znanja in opreme, oboje nudijo v izposojo in koriščenje na smučiščih, zato izgovorov tokrat ni. Vrtiljak zimskih športov živi na Gorenjskem in škoda bi bilo, da jih ne bi izkusili prav doma.

ZADNJIH 10+

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Ja kaj si pa tale Logar misli, da je?! Za koga se pa ima?!

Strinjam se z zapisanim v izjavi Anžeta Logarja, objavljeni na družbenem omrežju Facebook 14. februarja letos, in sicer da si “v veliki večini ljudje, ne glede na različna politična prepričanja želijo boljšo, spravnejšo prihodnost”. A tisti, ki so se odločili in si upajo iti po Poti, ki poskuša omogočiti ljudem doživeti takšno prihodnost, morajo to Pot ljudem jasno pokazati in prikazati, kako, na kakšen način, s kakšno metodo, s kakšnim orodjem bodo opremili to Pot, omogočili vsa dejanja na tej Poti. In kako bodo tudi omogočili tistim, ki izrazijo željo in se tudi čutijo sposobne, kaj ukreniti na tej Poti, da sodelujejo.

Ali so poslanci res predstavniki vsega ljudstva?

Politično dogajanje je ponovno odprlo razpravo o vsebini 82. člena slovenske ustave, ki pravi: “Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila”. Razprava se je prebudila ob nedavni zahtevi SDS, da njeni poslanci podpišejo izjavo o zvestobi poslanski skupini. Trije, vključno z Anžetom Logarjem, tega niso storili. Podobno kot toktat se je o 82. členu sprožila polemika tudi pred leti ob razkritju pogodbe med SDS in njenimi poslanci, ki določajo njihove finančne obveznosti v primeru, če ti zapustijo poslansko skupino stranke. V obeh primerih se SDS očita, da s takšnimi zahtevami do poslancev krši ustavo. Toda kaj dejansko sploh pomeni ta ustavna določba? Kako naj razumemo nujnost svobode odločanja poslancev in njihovo predstavljanje vsega ljudstva?

“Mrtvaški ples” maestra Roberta Goloba

Če se je premierju Golobu še pred dnevi ob anketah Mediane menda smejalo in dobro zdelo, da je pozornost od svoje nesposobnosti učinkovito preusmeril izključno na Socialne demokrate ter nevtraliziral tragikomedijo okoli afere Litijska 51, pa zadnje raziskave kažejo, da je v zanosu pretiranega mrcvarjenja svojega koalicijskega partnerja pozabil na to, da s tem dolgoročno javnosti dokazuje, da je v osnovi prav on največji problem te koalicije. In sicer z zgodovinskimi dosežki pri doseganju neoperativnosti, slabe organizacije, pa tudi pri očitnemu laganju, sprenevedanju in zavajanju, kar v javnosti pušča neizogibne posledice.

Anderličeva “šelenburška elita” na sejmu slovenske fovšije

Jože Anderlič si zasluži priznanje za poskus, da bi v Ljubljani vsaj na nekaj tisoč kvadratih pričaral okus evropske metropole. Ambicija, ki nikakor ni enostavna – kar morda dokazuje tudi promoviranje stanovalcev, s čemer bi investitor verjetno rad privabil nove kupce. Ali takšen prodajni prijem lahko uspešen, je drugo vprašanje. Morda je res prodanih že več kot polovica stanovanj (četudi so nas pred meseci oglasna sporočila v medijih informirala, da je prodano že “skoraj” vse), to ne spremeni dejstva, da Ljubljana sama po sebi ne mara elitizma in da so ljudje, ki sami sebe razglašajo za elito, medtem ko si z denarjem nepojasnjenega izvora kupujejo drage nepremičnine vsem na očeh, vse prej kot prototip tiste resnične, prave elite, ki se ji ni treba dokazovati ali postavljati pred nikomer.

Krokodilje solze za Navalnega

Ob novici, da je po večletnem “mučenju”, nehumanem mrcvarjenju v Putinovem izumetničenem, nedemokratičnem sodnem sistemu umrl eden zadnjih resnih opozicijskih vodteljev v Rusiji, Aleksej Navalni, se je pojavila množica člankov, priložnostnih modrovalcev, kjer so se kar naekrat vsi spomnili na tega pozabljenega borca za demokracijo. Različne hvalnice objavljajo tudi številni mediji, ki dnevno hote ali nehote, prikrito podpirajo rusko agresijo na Ukrajino. Načrtno, ali pa v svoji plehkosti pozabljajo, da je diktator Putin, ki je dejansko ubil Navalnega, taisti človek, ki dnevno “ubija” Ukrajino in vse preostanke demokracije v Rusiji in njeni okolici. Tisti, ki se s Putinom ne strinjajo, pa redno padajo z balkonov različnih stavb v devetem+ nadstropju in podobnih konstrukcij, ali zbolevajo za bizarnimi boleznimi, za radioaktivnem sevanjem…, kar bi bilo sicer smešno, če ne bi bilo v Rusiji vse res.

Zdravniška stavka v bolnici Franja

Kaj sploh je ta stavka? Kako se kaže? Običajno se stavka tako, da se prekine delo. Naš javno zdravstveni sistem je lahko tak, kot je, samo zato, ker zdravniki zaradi pomanjkanja zdravnikov delajo preko svojega delovnega časa. Le tako so lahko opravili dovolj pregledov in zadovoljili vsaj v osnovi potrebe ljudi. Brez tega nadurnega dela javno zdravstvo sploh ne more obstajati v obliki, kot smo ga imeli. Tega se premalo zavedajo tako pacienti kot politiki. Zato so nekateri zdravniki in zdravstveni delavci delali tudi po 400 ur mesečno, toda tako se ne da delati v nedogled, to je vsakemu jasno.