Blefokracija

Slika: zajem zaslona DZ/TVSLO3

Avtor: | 28. novembra, 2023

Po petkovem dogajanju v Državnem zboru je jasno, da je bil t. i. zaplet pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu glede polnega usklajevanja socialnih transferjev v celoti insceniran zaradi nesoglasij znotraj Gibanja Svoboda, nedoraslosti, cagavosti, nesamostojnosti njihovih poslancev, ki so namesto glasovanja po svoji vesti uprizorili skupinsko zlorabo glasovalnega sistema, svoja nesprejemljiva dejanja pa poskušali skriti za domnevno programsko napako na glasovalnem sistemu.

Za sanacijo dvodnevnega nategovanja javnosti, ki se bo gotovo poznalo v nadaljnjem padanju podpore največji vladni stranki, se je krizni PR Gibanja Svoboda v očitni paniki domislil še vsebinskega salta pri podpori opozicijskemu dopolnilu glede 100 odstotnega usklajevanja socialnih transferjev z inflacijo. Ob ponovljenem glasovanju o tem sicer že sprejetem dopolnilu je celotna koalicija ob pričakovani obstrukciji opozicije enotno glasovala za dopolnilo SDS in NSi, ga še enkrat sprejela.

Po dveh dneh prizadevanj, da sprejeto dopolnilo opozicije ne bi obveljalo, je Gibanje Svoboda naredilo vsebinsko salto in s celotno koalicijo enotno podprlo dopolnilo opozicije (Slika: zajem zaslona DZ/TVSLO3)

Čemu potem sploh ves “zaplet”, razburjenje ob prvotnem rezultatu glasovanja in ponovitev glasovanja? Ta bizarnost celotnega dogajanja kaže na šokantno sprenevedanje, laganje, načrtno zavajanje javnosti s strani največje vladne stranke. Menda je rešitev za očitno medijsko zagato na bolniški pogruntal kar sam predsednik vlade Robert Golob v pogovoru s finančnim ministrom, ki je “našel” slabih 19 manjkajočih milijonov evrov za usklajevanje. Vsaj tako je širni slovenski javnosti sporočil vodja poslanske skupine Gibanja Svobode. Bolj plehke in patetične obrazložitve, s katero si poskušajo pripisati zasluge za rešitev umetnega problema, bi se težko spomnili.

Že sam znesek, zaradi katerega je vlada nasprotovala 100 odstotnemu usklajevanju socialnih transferjev z inflacijo, kaže, da vlada očitno deluje na podlagi kapric, fiksnih idej, brez minimalnega racionalnega, strateškega razmisleka. 19 milijonov evrov ob 16,2 mrd evrov težkem proračunu, ob 2,2 milijardah evrov primanjkljaja, je namreč pljunek v morje. Očitno je bil glavni problem dejstvo, da je dopolnilo predlagala opozicija. Otroško, nedoraslo, neodgovorno, sprevrženo.

V Gibanju Svoboda očitno menijo, ali vsaj načrtujejo, da so s to prozorno PR akrobacijo pokrili sporna ravnanja poslancev. To gre sklepati iz precej skope obrazložitve predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Ta je ponovno glasovanje o dotičnem dopolnilu obrazložila s kratkim povzetkom poročila tehnične službe o napaki, ki je menda nastala zaradi težav v komunikaciji med strojno in programsko opremo glasovalnega sistema. Poslanci Gibanja Svoboda v nasprotju s prejšnjimi dnevi presenetljivo niso več zahtevali poglobljene forenzične preiskave, ki bi podrobno odkrila razloge za “izkrivljanje” njihove demokratične volje. Nikogar ni več zanimalo, zakaj točno je prišlo do te “napake”, se je to morda zgodilo že kdaj prej, se lahko ponovi. Zelo pomenljivo. Očitno je, da želijo to farso čim prej končati, pomesti pod preprogo, upajo, da se bodo čez vikend našle druge teme za zabavo volivcev v naslednjih dneh in tednih.

Hudič za Svobodo pa se skriva v delu obrazložitve predsednice državnega zbora, ki je ponovno glasovanje obrazložila nekako takole: “Ni pomembno, kako je do napake prišlo, ampak je ključnega pomena, da je bila napaka ugotovljena.” Kot izhaja iz dosegljivih informacij iz Državnega zbora naj ta identificirana “napaka” sploh ne bi bila napaka, ki bi izhajala iz samega sistema, nepravilnega delovanja, ampak je posledica nepravilne uporabe glasovalnega sistema, neustreznega večkratnega odstranjevanja, ali ponovnega nameščanja kartic s strani poslancev.

Podporna IT služba Državnega zbora je menda pri določenih poslancih zaznala do petkrat več aktivnosti znotraj posameznega postopka glasovanja kot je to normalno za pravilen, ustaljen postopek. Po domače povedano: poslanci so s svojim ravnanjem zaradi nekih banalnih razlogov poskušali zmesti sistem, ustvarili so umetno napako, ki je de facto ni bilo. Rezultat prvotnega glasovanja je bil v osnovi pravilen.

Poslanci Svobode (na sliki Miha Lamut) so se v sredo zvečer dobesedno “metali ob tla” ob dokazovanju napačnega delovanja glasovalnega sistema. (Slika: zajem zaslona DZ/TVSLO3)

Iz vsega navedenega je jasno, da gre za do sedaj še ne videno, zaskrbljujočo, načrtovano zlorabo glasovalnega sistema Državnega zbora, ki pa sedaj res zahteva natančno preiskavo in podrobno predstavitev javnosti. Dejanja poslancev Gibanja Svoboda, ki so zanikali svoja zavržna, z demokracijo skregana dejanja (poslanka Levice Nataša Sukič je svoje dejanje vsaj priznala in jasno povedala, da je številne druge poslance jasno videla pri enakem dejanju), državljanom dobesedno lagali v obraz, pa kažejo na njihovo integriteto, izkrivljeno razumevanje demokracije, pri čemer so za dosego njihovih sprevrženih ciljev dovoljena vsa sredstva. To ni samo žalostno, ampak nevarno za razvoj slovenske demokracije. Načrtovana zloraba glasovalnega sistema z namenom prirejanja rezultatov glasovanja pa bi morda morala zanimati tudi pristojne preiskovalne organe.

16 komentarjev

 1. Marjana

  Burkaštvo. Sem brez besed!

 2. Julija

  zelo si želim, da bi Slovenci imeli za obvezno donače čtivo vaš članek.
  Hvala vsem ki delujejo v razkrivanju vsega, kar se v demokraciji ne bi smelo dogajati.

 3. Iva

  Poslanec Svobode Miha Lamut je pomemben predstavnik ljudstva, saj je predsednik preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov (alias čiščenje janšistov).

  V sredo je, po glasovanju o amandmaja SDS o 100% uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo, potem ko je amandma bil potrjen dejal:
  “Miha Lamut je moje ime. Bil sem tle in glasoval sem PROTI.”

  Vladajoči poslanci so zahtevali forenzično preiskavo glasovalnih naprav, saj niso mogli verjeti, da je amandma stranke SDS bil potrjen. In so dosegli ponovno glasovanje v petek.

  V petek je isti Miha Lamut, ki je s kompanijo zahteval ponovitev glasovanja, da bi njegov glas PROTI obveljal, glasoval, saj ni res, pa je, ZA uveljavitev amandmaja SDS. Ha, ha!
  Ker pa neuko ljudstvo, ki voli nove obraze, ne spremlja političnega dogajanja (danes ne, jutri ja), bodo golobji prevaranti medijsko predstavljeni kot podporniki sociale. Bodo butalci ponovno nasedli ?! Koliko časa še?

  • P.Kos

   Drži, da gre le za zunanji videz, sicer gnilega jabolka koalicije. Pa vendar, vsebinsko je bil sprejet amandma SDS oz. opozicije napram zaničevalnemu predlogu vladne koalicije. To in dejstvo, da ima t.i. slovenska vladajoča levica mačehovski odnos, do najbolj ranljivih skupin družbe pa ostaja kot pribito. Žal imate prav, da bodo morda ravno ti ponovno nasedli; kot že tolikokrat doslej.

   p.s.: razen če se ne zgodi sončni dež …

   • Julija Verona

    Ravnanja kot, da nimamo več države.

 4. slavkope

  Po včerajšnji naduto samopašni demonstraciji prezirljivo samovoljne zlorabe večinske volje poslancev GS, SD in Levice v DZ RS nad veljavno Ustavo RS, veljavno zakonodajo ter nad veljavnimi internimi pravnimi akti v DZ RS bi morali v RS zazvoniti vsi alarmi.

  Oglasiti bi se morali vsi poklicani in poklicni ter vsi prostovoljni kompetentni varuhi vladavine prava in veljavne ustavne ureditve, vsi varuhi večstrankarske parlamentarne demokracije in vsi varuhi univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

  Glasovalni stroj enoglasno monolitne vladajoče diktature “svobode” ni ignorantsko in prezirljivo “povozil” le zavestno ignorirano mnenje stroke o korektnem delovanju glasovalnih naprav, ampak je z vzorčnim nasiljem nad elektronsko in pravno stroko na široko odprl vrata tudi vsem morebitnim naslednjim možnim manipulacijam, goljufijam, krajam in potvorbam, kadar bodo v prid vladajoči večini in njenim parcialnim oblastniškim interesom.

  Nerazumljivo je sramotno dejstvo, da je na čelu proti-ustavnega in proti-pravnega ravnanja poslancev vladajoče koalicije predsednica DZ RS Urška Klakočar Zupančič, ki je bila nekdaj izvoljena sodnica s pravosodnim izpitom.
  Če formalno izprašana in v praksi preverjena sodnica s trajnim mandatom postavlja interese vladajoče politične večine pred veljavo ustave, prava in internih pravnih aktov v DZ, potem je v tej državi konec vladavine prava in je začetek diktature vladajočega Gibanja svoboDA s sistemsko podrejenimi političnimi vazali iz SD, Levice in parazitskih pro-vladnih ne-vladnih organizacij.

  Kdaj se bo v obrambo veljavne Ustave RS in vladavine prava v RS oglasile Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, ki je pred volitvami obljubljala, da ob kršitvah temeljnih človekovih pravic in svoboščin ne bo molčala?

  Kdaj se bo v bran veljavne ustavne ureditve in večstrankarske parlamentarne demokracije oglasila pravniška elita uglednih in spoštovanih akademikov in profesorjev ustavnega in mednarodnega prava, sedanjih in nekdanjih ustavnih ter vrhovnih sodnikov?

  Kdaj se bodo proti samovolji vladajoče diktature “svobode” javno oglasili kompetentni, ugledni in spoštovani dr. Ernest Petrič, dr. Peter Jambrek, mag. Matevž Krivic, dr. Jurij Toplak, dr. Andraž Teršek …?

  Po zaslugi Urške Klakočar Zupančič in politi komisarja vladajočega GS Boruta Sajovica ter njunih enoumno zdresiranih in prisilno monolitiziranih poslancev GS, SD in Levice se je RS znašla na najnižji točki poraznega razkrajanja veljavne ustavne ureditve in zgolj še populistično lažno oznanjane vladavine prava.

  Ko je glasovanje vladajoče večine v DZ RS nad veljavno Ustavo RS in veljavno zakonodajo, je v tej razkriti diktaturi vladajočega enoumja dejansko nepreklicno konec ustavno zagotovljene in varovane večstrankarske parlamentare demokracije.

  Kje ste poklicni in poklicani ter tudi samo-oklicani varuhi veljavne ustavne ureditve, veljavne večstrankarske parlamentarne demokracije in univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin?

 5. Una

  Ta glasovanja meni ponovno dajejo potrdilo v postenost drzavnih volitev. Se posebej th zadnjih,!

  • Nekočbomordabolje

   Sarkazem?! Verjetno.

 6. uroš gabrijelčič

  Zaplet, ki so ga povzročili poslanci GS, jim bo bolj škodil, kot so si to lahko predstavljali. Dvom v pravilnost glasovanja se bo zdaj prenesel še na vsa prihodnja preverjanja štetja, pa tudi v dvom za štetja v preteklosti. Ne le v DZ, tudi na štetje na volitvah. Ker sem bil na enem od okrajnih volišč v komisiji, sem opazil, da je v zadnji uri tja prihajalo zelo malo volivcev, ob koncu skoraj nič. Ker sem bil tisti, ki je, ob prisotnosti kolegov, seveda, štel glasove, lahko rečem še, da med zadnjimi ni bilo glasov za levico. In tudi sicer je levica pri nas dobila zelo malo glasov. Teh rezultatov seveda ne morem posploševati, so pa vsekakor zanimivi v luči vstopa levice v parlament. To in pa dejstvo, da je tradicionalno rdeči Primorski SD dobila zelo malo glasov, GS In SDS pa sta si bila bližje kot na državni ravni, je tudi zgovorno.

 7. Drago Pirec

  Ni kaj čakat. Takoj na volitve. Še je čas da zaščitimo demokracijo v SLO. Vsa ta dejanja se prenašajo na in uporabljajo na lokalni ravni. Slovenci zbudite se.

 8. Veselka

  Ljudstvo, ki izvoli skorumpirane politike, prevarante, lopove in izdajalce, ni žrtev, temveč soudeleženec. George Orwell

  • P.kos

   Pa kako prav ima!
   Odgovornost za to, kar se v državi dogaja, nosimo državljani sami, družba kot celota z vsemi subjekti. Največji sokrivec za razpad demokracije pa so t.i. NVO, ki bi v normalni družbi bili gibalo razvoja demokracije, pri nas pa so cokla razvoja in v svojem bistvu nastopajo kot rentniki in aktivisti kaviar socialistične vlade ter parlamenta.

 9. slavko finec

  Kozmični dež ne vpliva samo na tehnologijo

 10. juhejfantje

  Če poskušajo goljufati vsem na očem, kaj šele počnejo na volitvah z vsemi glasovnicami, vnašanjem v sistem…. katastrofa

  • ren

   To o volitvah je sprožil v Odmevih Zvonko Černač, ki sta skupaj s Sajovicem nastopala kot gosta. In Bergant je Černaču takoj oponesel, da aludira na nepoštenost pri volitvah.

   Sicer je pa tako obnašanje koalicije katastrofa. Ta državni zbor bi morali takoj razpustiti.

 11. RuSSkimir

  Za takšne zlorabe bi moral nekdo v zapor. Pa kaj tem likom ni jasno, ne moreš kar prirejati glasovanja, če ti ni všeč.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Volilna farsa v Belorusiji po kremeljskih demokratičnih uzancah

Belorusi so v nedeljo, 25. februarja, odšli na parlamentarne volitve in volitve v lokalne svete. To so prve volitve v Belorusiji po politični krizi leta 2020. Volivci so izbirali 110 poslancev v spodnjem domu parlamenta in 12.000 predstavnikov lokalnih svetov. Ne glede na to, koliko ljudi se jih bo udeležilo, se bodo štele za veljavne. Te volitve sicer nikogar ne zanimajo, ker je izid znan v naprej. Je pa stanje demokracije v Belorusiji lep prikaz tistega, kar bi se zgodilo, če bi Putinova »tridnevna specialna operacija« uspela in bi Ukrajina dobila vodstvo po kremeljskih demokratičnih uzancah.

Intervju z vampirjem: Kaj je Vladimir Putin prek Tuckerja Carlsona sporočil Donaldu Trumpu

Pogovor črne ovce ameriškega novinarstva z osumljenim vojnim zločincem, ki je potekal 8. februarja letos, dobra dva tedna pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, zagotovo ne bo šel v zgodovino. Kremeljska sobana z razkošnim pohištvom, kot iz škatlice urejeni izpraševalec in predvsem nobenih neprijetnih, kaj šele kritičnih vprašanj, ki bi vznejevoljila sogovornika. Tucker Carlson ni Barbara Walters, še manj Walter Cronkite ali Larry King. Vladimir Putin se je monološko pogovarjal dobri dve uri in dosegel svoj namen – svetovni javnosti prodati pravljico o ubogih, ogroženih Rusih, ki so jih neonacisti v Ukrajini prisilili v “posebno vojaško operacijo”, da bi zaščitili svobodo, nacionalne pravice in zgodovinsko vlogo ruskega naroda. Ne glede na to, je med pogovorom vseskozi poudarjal Putin, pa je Rusija vedno pripravljena na sklenitev miru, na premirje z “režimom v Kijevu”.

Tretje leto: Kljub vsej propagandi Rusija ekonomsko trpi zaradi Putinove vojne

V soboto bosta minili dve leti od ruske invazije na Ukrajino, ki je uspela zdržati in se še vedno upira agresorski vojski. Prve prave vojaške provokacije so se sicer začele že na današji dan, le redki pa so verjeli, da se bo vseobsežni napad res zgodil. Kljub agresivni propagandi Kremlja, ki je celo nekaj zahodnjakov uspela prepričati, kako sankcije Rusiji sploh niso škodovale, celo nasprotno, ruski vsakdan še zdaleč ni idiličen. Socialne in ekonomske posledice vojne so hude; stroški za vojsko so se v dveh letih dvignili za 300 odstotkov, okoli 8 % celotnega ruskega BDP gre samo za financiranje te vojne. Najhujši udarec za Rusijo pa je več kot milijonski osip v demografiji. V zadnjih dveh letih je iz Putinovega imperija pobegnilo najmanj 800.000 Rusov. Na ukrajinski fronti jih je za vedno ostalo (ali pa so se vrnili ranjeni) okoli 300.000.

Putinova peta kolona v Ljubljani ob obletnici invazije na Ukrajino pripravlja shod v podporo Rusiji!

Ali je v naslovu prišlo do napake, sabotaže večje skupine tiskarskih škratov? Ni. Sredi Ljubljane je za soboto, 24. februarja, dva dneva po drugi obletnici vojaškega napada Ruske federacije na Ukrajino, dejansko napovedan shod s pomenljivim naslovom: “Shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije”. Enostavno povedano, to bo dogodek v podporo Rusiji oziroma vojni, ki jo je njen predsednik Vladimir Putin 22. februarja 2022 vsilil Ukrajini. Shoda se bo v najboljšem primeru udeležilo največ nekaj sto ljudi, vseeno pa to dokazuje, da ruska propaganda v Sloveniji deluje. Počasi prodira tudi v medije, še bolj vztrajna je na ulici. Vsak petek ob 19. uri se skupina Putinovih podpornikov zbere zraven ruskega veleposlaništva, svojih shodov nikoli ne prijavijo policiji, ki to mirno tolerira. Občasno se srečujejo tudi s predstavniki ruske ambasade. Kaj točno počnejo, ne ve nihče.

Pripravljeni na Trumpa 2.0?

Predvolilna tekma v Združenih državah Amerike vedno bolj intenzivno polni medije po vsem svetu. Deloma zaradi osnovnega bizarnega dejstva, da se v boj podajata precej starostno »iztrošena« kandidata, pri čemer s svojimi izjavami, ki kažejo na mejno opravilno sposobnost, gotovo izstopa kandidat demokratov Joe Biden, veliko razburjenja pa povzroča tudi kandidat republikancev Donald Trump s svojimi »šank« idejami in domislicami, ki lahko dodatno destabilizirajo že tako majavo globalno ureditev.

Frančiškova cerkev v kompleksni globalni realnosti

Veliki izziv miru in za mir ostaja v središču Frančiškovih prizadevanj; mir, ki poleg tega, da predstavlja osrednji cilj novega svetovnega reda, spada tudi med izobraževalne in kulturne dejavnike v dialogu med ljudmi in skupnostmi, še posebej v nasprotju z orožarsko industrijo in trgovino z orožjem. Papež Frančišek je citiral govor Pija XII. iz decembra 1944, ki poudarja “vedno jasnejšo in trdnejšo voljo: narediti to svetovno vojno, ta vsesplošni prevrat, izhodišče nove vseobsežne prenove”, sam pa se je osredotočil na “vseobsežno prenovo”, na katero je upal papež Pacelli. Tokrat namreč pogosto citiran koncept “razdrobljene tretje svetovne vojne” pomeni zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti resničnega globalnega spopada, sposobnega opredeliti nova področja moči.

Ukrajina (2022-2024): Če zmagajo Rusi, bomo vsi revnejši in manj varni

Na Zahodu se množijo glasovi, ki so si enotni v tem, da je treba Rusiji preprečiti, da bi zmagala v vojni v Ukrajini, pa tudi glede tega, da je nujna ponovna oborožitev Zahoda. Eden teh glasov je denimo nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki se zavzema za vso potrebno vojaško podporo Ukrajini. V Skandinaviji, ki je bila v preteklosti podobno kot nemška stranka Zelenih znana po svojem pacifizmu, pa oblasti odkrito pripravljajo državljane na možnost oboroženega konflikta z Rusijo v dogledni prihodnosti. Ukrajinski predsednik Zelenski je nedavno v Davosu svaril svetovne voditelje, da če Rusom uspe zasesti Ukrajino, bo to privedlo do neposredne vojne med Rusijo in zvezo NATO.

Kriza SD: Koalicija je sama sebi najboljša opozicija

V vsem medijskem “spinu” okoli afere Litijska 51 se izgubljajo osnovna dejstva. In sicer, da je Dominika Švarc Pipan kot ministrica za pravosodje podpisala škodljivo pogodbo v breme proračuna Republike Slovenije. Taisto pogodbo je potrdila vlada Republike Slovenije in v roku 24 ur po podpisu pogodbe plačala kupnino iz proračunske rezerve, ki je namenjena za nujne zadeve. Z zadevo je bil več kot seznanjen minister za finance Klemen Boštjančič, pa tudi predsednik vlade ni bil brez informacij. Če bomo prišli stvarem “do dna”, potem bomo z institutom objektivne odgovornosti na koncu dejansko prišli do predsednika vlade.