Vlada predlaga, da bi bile odslej plače sodnikov tajne, pravnomočne sodbe pa skrite pred javnostjo!

Kdo je pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan podtaknil spremembe, pisane na roko sodniškemu lobiju?

Avtor: | 9. novembra, 2023

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so se oglasili v zvezi s predlaganimi spremembami in dopolnitvami Zakona o sodiščih in Zakona o sodniški službi, . Predlagatelj noveliranja je formalno seveda Ministrstvo za  pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, vprašanje pa je, na čigavo pobudo sploh prihaja do teh sprememb oziroma – povedano drugače -, kdo je dejansko zlobiral takšne rešitve, ki so za javnost kot tudi za medije naravnost škandalozne, saj omejujejo načelo javnosti sojenja. Tudi DNS meni, da gre pri omejevanju dostopa do informacij o delu sodišč in opravljanju sodniške službe “za korak v napačno smer”.

Krovno novinarsko društvo zato Ministrstvo za pravosodje poziva, naj umakne sporne predloge, ki zapirajo dostop javnosti do informacij iz pravosodja, zlasti 117. člen Zakona o sodiščih, ki določa, da pravnomočne sodbe niso informacije javnega značaja in da dostop do teh sodb po predlogu zakona ne bo več mogoč niti na zahtevo. DNS prav tako nasprotuje določbam 40. in 39. člena Zakona o sodiščih kot tudi določbam 37. člena Zakona o sodniški službi, ki zapirajo takšne informacije o  sodniški službi, kot so podatki o sodniških plačah ali o prenehanju službenega razmerja sodnikov, ki so sicer za vse druge javne funkcionarje javne.

Sodniške tendence po omejevanju svobode medijev in načela javnosti sicer niso od včeraj. Vrhovno sodišče je že pred nič kaj gentlemansko omejilo določila Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), ki nam medijem daje pravno podlago za zakonito zbiranje (javnih!) informacij, vsem državljanom pa pravico do dostopa do dokumentov iz tožilskih ali  sodnih spisov. Taisto sodišče je v kasneje pojasnilo, da so si sodišča, med njimi celo samo Vrhovno sodišče (?!), narobe razlagala to sodbo. A v praksi je to pomenilo, da so morali novinarji v primeru zavrnjene zahteve za posredovanje informacij javnega značaja na upravno  sodišče …

Da so (pravnomočne) sodne odločbe kot tudi druge informacije o delu sodišč oziroma sodniški službi javne, ne more biti dvoma. Slovenija je podpisnica Konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih  dokumentov (Tromsø Convention) iz leta 2008, ki se sicer pri nas uporablja šele od letošnjega julija, pomeni pa, da za našo sodno oblast velja načelo javnosti in transparentnosti v celotni sferi njenega delovanja, torej tudi sojenju)

Vladna politika je očitna že od daleč: z razglasitvijo višine sodniških plač, recimo, naj bi zavarovali njihovo integriteto in neodvisnost pri opravljanju sodniške službe. Z drugo besedo, zmanjšali naj bi korupcijo v sodstvu. Toda takšen “izgovor” se zdi cenen, zlasti pa javnosti odreka pravico do nadzora nad delom sodstva. davkoplačevalci, ki financiramo delo sodnikov, naj skratka ne bi smeli več vedeti, koliko ti sodniki zaslužijo. Ko bo ta informacija prodrla v javnost, utegne sprožiti bune odzive, zagotovo pa ne bo ravno povečala priljubljenosti sodnikov.

Ob napovedani “reviziji” 8. člena Zakona o sodniški službi (njegov zadnji odstavek, imenovan tudi Pučnikov amandma, je bil doslej de facto in de iure edini pravni temelj, ki je tistim sodnikom – in po analogiji tudi tožilcem, ki so pri svojem nekdanjem delu kršili človekove pravice, onemogočal ponovno izvolitev v sodniško službo) je poseganje v načelo javnosti, ko gre za pravnomočne sodbe ali višino sodniških plač naravnost iracionalno.

DNS je zaradi tega sprašuje, ali je slovensko pravosodje “v načelu odprto in zavezano transparentnosti ter zavezanec za dostop do informacij javnega značaja ali pa je zaprt sistem, ki javnosti ne pripušča k informacijam o svojem delovanju”. Retorično vprašanje, ki pa bi v primeru, da Golobova vlada takšne rešitve pošlje v parlament, kjer bi jih vladna koalicija brez pomislekov izglasovala, postalo znanilec nekih čudnih trendov, ki bolj spominjajo na kakšno Madžarsko kot pa Slovenijo, kakršno nam je pred volitvami obljubljal naš svobodnjaški Ostržek

9 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Kako človek ve, da je tisto, kar počne, pravilno? Tako, da mu tega ni potrebno skrivati pred javnostjo. In če sedaj Ministrstvo za pravosodje skuša skriti sodbe in plače sodnikov, lahko z največjo gotovostjo sklepamo, da zadaj ni nič poštenega.
  To smo si lani izvolili!

 2. ren

  “…kakršno nam je pred volitvami obljubljal naš svobodnjaški Ostržek …”

  No, to je prava slika naše zavožene države!!!

  • DUŠAN

   Vsi ki ste oziroma smo gledali ministrico pri Slaku, smo dobili občutek, da gospa sploh ne ve o čem se govori in piše. Njeno izmikanje, da bo to potrebno popraviti, o tem se bomo še dogovorili, …… vse pove, da je odgovorna oseba ministrstva na drugem planetu in se vprašam, kaj je delala v enem letu in pol.
   Strpni g. Jurij Toplak ji je takoj nalil čistega vina, istočasno pa ji pomagal, da ni dokazala, da je popolnoma nesposobna.
   Pričakujem, da taka ministrica prizna svojo nesposobnost in sama odstopi.

 3. ren

  Predlagam, da so vsi člani vlade, vse državne institucije in njeni ljudje skriti pred javnostjo. Ravno tako vse plače. najbolj pa mora biti zaščiteno sodstvo in to tako, da se razglasi, da sodstva sploh nimamo; če ga ni, seveda tudi plač ne more imeti. Vse v “svrho” tajnosti podatkov pa to…

  Če v državnem merilu bluzijo, dajmo bluzit še mi in to do konca. Farsa po imenu Država Slovenija, naj se nadaljuje…

 4. slavkope

  Sodna veja oblasti je edina, ki je po osamosvojitvi in osvoboditvi izpod ene same partije (KPJ/KPS oz. ZKJ/ZKS) ostala praktično nedotaknjena. Sodnikom je ostal zagotovljen trajni mandat, zdaj pa jim skuša aktualna oblast zagotoviti še tajnost njihovih raz-sodb “v imenu ljudstva” in celo tajnost plač sodnikov kot javnih uslužbencev in funkcionarjev.

  Koliko je to v skladu z enakostjo vseh državljanov pred veljavno Ustavo RS in veljavno zakonodajo, si lahko odgovori vsakdo sam.
  Vsekakor je videti gre za hud in civilizacijsko ter pravno nedopusten poskus posega aktualne vladajoče koalicije (GS, SD, Levica) na področje sodobno evropsko pojmovane vladavine prava ter veljavne ustavne ureditve v RS, na področje ustavno zahtevanega sistemskega ravnovesja med zapovedano avtonomnimi in enakovrednimi zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti ter nedopustno uvajanje ne-sistemske neenakosti med državljani RS in ne-enakosti med medsebojno avtonomnimi in neodvisnimi vejami legalnih in legitimnih državnih oblasti.

 5. p.kos

  Jasno, kot beli dan. Če želiš vzpostaviti totilarizem, da ne napišem kaj hujšega, je potrebno vzpostaviti pogoje, kjer bo sodni oblasti prihranjena še tista človečnost, ki ji pravimo vest, ko te namreč vsi v državi poznajo, kot farizeja in prostituta oblasti.

 6. APMMB2

  Brez temeljite reforme sodstva se Slovenija ne bo otresla okostenelosti sodnega sistema.
  Najprej je potrebno razbiti sodno trdnjavo v Ljubljani,ki daje ton slovnskemu sodstvu.
  Potrebno je uvesti specializirana sodišča in jih razporediti po celotni Sloveniji.Davno so minili časi, ko je lahko sodnik sodil vse.Ob šibkem znanju sodnic in sodnikov, ni pričakovati kvalitetnega sojenja. Sodnik bi moral postati inštitucija, ki bi imel strokvne sodelavce in svetovalce različnih strokovnih področij. Danes to opravljajo izvedenci,ki služijo na račun naivnežev in neznanja sodnikov.
  Po tem ko se organizira mreža sodišč po Sloveniji in pred vsem razbije centrala v Ljubljani in se vrh sodstva prenese v eno večjih mest v Sloveniji je potrebno naložiti vsem sodnicam in sodnikom,da odstopijo, in se lahko ponovno prijavijo da zasedejo sodniška mesta. Ta pa lahko zasedejo le pod pogojem, da imajo za seboj uspešno sodno kariero. Sodbe naj govorijo o uspešnosti in ne poznanstva in spol.
  Tako bo pošteno izvedena sodna reforma in potrebna selekcija.

  • jaz

   @apmmb2, vse kar govoriš je res, vendar so spremembe umetnost možnega. Dejansko stanje pa je daleč od tega in se še oddaljuje. Totalitarni krč dejanske moči se še bolj krči in zateguje svobodo v imenu “svobode”. Preveč je stvari da bi jih tu omenjal. Opozoril bi pa na dejstvo ki z lahkoto določa smer, jakost in prijemališče te za demokracijo usodno pot. Količina laži v obtoku. Duhovna komponenta. Vsi grehi so nekako človeški, laž in prevara pa je od absolutnega zla.

   • APMMB2

    Vem, da predlog ni izvedljiv. Je pa potreben razprave. Nikoli se ne ve,kaj se bo zgodilo v prihodnje in dobro je imeti predlog sodne reforme na zalogi. Če jo želimo, jo moramo pravočasno priraviti. Je pa nujno potrebna, saj je sodstvo resnično v krizi in to pred vsem zaradi neznanja sodnic.
    ( sdnice so v veliki večini, zato pač lahko neznanje pripišem njim.)

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Prihodnost Argentine: Norec ali pretkan politik novega kova?

Morda se sprašujete, zakaj je Javier Milei v Argentini zmagal s tako prednostjo. Za analizo smo zaprosili argentinskega Slovenca, novinarja, radijskega voditelja in publicista Mirka Vasleta. Eden od odgovorov je ta, pravi Vasle, da je veliki del Argentincev naveličan velike korupcije na skoraj vseh področjih sedanje vlade, pomanjkanja varnosti, pasivnosti policije in zlasti vsesplošne naveličanosti ljudi nad ekonomskimi in socialnimi razmerami v Argentini, kjer dobijo ljudje volilno pravico s 16 leti, skoraj 45 odstotkov prebivalstva pa je uradno revnih. Novoizvoljeni predsednik, libertarec po prepričanju, je dejal, da so pred njim in pred narodom zelo težki meseci, morda celo leta.

Pozor, nevarnost terorističnih napadov v božičnem času v Evropi je velika!

Evropske institucije, ki v Bruslju skrbijo za varnost in mir državljanov unije, so zaskrbljene. Po 7. oktobru, ko se je začela nova vojna na Bližnjem vzhodu, se je teroristična ogroženost evropskih držav občutno povečala. Resda so najbolj izpostavljene večje članice, denimo Francija in Nemčija, vendar je priložnost tista, ki naredi terorista. Evropska komisarka za notranje zadeve zato svari pred previdnostjo v prihajajočih predbožičnih tednih. Islamisti se lahko maščujejo za evropsko podporo Izraelu kjerkoli.

Scenariji za rešitev politične krize do evropskih volitev

Agencija Valicon ugotavlja, da so Slovenci vse bolj oprezni, zadržani, ko gre za vojne in krizna žarišča in da bi glede tega najraje zavzeli neko nevtralno, neuvrščeno pozicijo. Na prvi pogled to nima neke povezave s politično krizo doma, z iskanjem rešitve na čelu koalicijske vlade. V resnici pa jo ima. Če Slovencev ne zanimajo vojne in krize po svetu, to pomeni, da je njihov fokus doma, kjer so naši problemi: nadpovprečna inflacija, energetska kriza, prometni kaos na vsakem koraku, kolaps zdravstvenega sistema, novi davki, nove grožnje s stavkami in protesti … Slovencev torej ne zanima niti članstvo v Varnostnem svetu. Zanima pa jih, koliko bodo plačali za elektriko januarja 2024. Zanima jih, kdaj bo vlada začela delati. Kajti Robert Golob je v letu in pol veliko obljubljal, naredil pa bore malo. Javnomnenjske ankete mu napovedujejo, da bo pristanek trd.

Vučićeve volitve: Čeferin, nogomet in čevapčiči

17. decembra bodo v Srbiji predčasne parlamentarne volitve, pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 občinah. Najpomembnejše so seveda parlamentarne, saj od njih ni odvisna le politična prihodnost srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki si želi še okrepiti oblast, pač pa tudi nadaljnji razvoj dogodkov na Balkanu. V tem smislu so to zagotovo najpomembnejše letošnje volitve v tem delu Evrope, ki bodo vplivale tudi na dogajanje v prihodnjem letu.

Kanin – potencialni turistični biser pred ponovnim propadom

Letos Kanin, naše edino pravo visokogorsko smučišče, praznuje 50 let od zgraditve kabinske žičnice, začetka smučarske zgodbe. Namesto pravega praznovanja, novih pridobitev, pogleda v prihodnost precej atraktivnega povezanega, čezmejnega sistema Kanin – Nevejsko sedlo, se sooča s propadom. Spet.

Skoraj že pozabljena vojna: Kratko poročilo iz Ukrajine

Po 7. oktobru, ko se je začela nova vojna na Bližnjem vzhodu, se je pozornost svetovnih medijev kot tudi javnosti obrnila proti Izraelu in Palestini. Nenadoma je vojna v Ukrajini spolzela z naslovnic in udarnih novic. Tega se Ukrajinci ne morejo preveč veseliti. Sploh če bo zahodna javnost počasi pozabila nanje. O tem, kakšne so v teh dneh razmere v Ukrajini, nam poroča sodelavec Jure Gubanc, ki je bil še minuli teden v Lvivu: “Tudi na zahodu, kjer je center ukrajinskega duha, počasi pojenja volja do bojevanja. Če je bilo lani na začetku vojne še polno optimističnih prostovoljcev, je trenutna slika morale in ekipnega duha bolj klavrna. Ljudje počasi sprejemajo dejstvo, da bo ta vojna trajala dolgo časa.”

V imenu ljudstva: Kdo bi rad pred javnostjo skrival sodbe našh sodišč?

Škandalozni poskus pravosodnega ministrstva, da pri spremembi zakonov s področja sodstva potihoma skrije sodbe pred javnostjo ali pa ji vsaj čim bolj oteži dostop do pravomočnih sodb, še vedno odmeva. Ministrica za pravosodje se posipa s pepelom in trdi, da je šlo za nesporazum. Jurij Toplak, pravni strokovnjak in profesor prava, pa v to ni povsem prepričan. “Nekateri v vodstvu ministrstva in sodstva se zavzemajo za skrivanje sodb pred javnostjo in čim težji dostop javnosti do sodb”, je zapisal v uvodniku zadnje številke revije Pravna praksa, ki ga poobjavljamo tudi na našem portalu.

700 šolnikov v odprtem pismu opozarja, da tako ne gre več

Neurejeno področje psihoterapije dobiva nove in nove razsežnosti. Zadnji, ki so se oglasili, so šolniki, ki opozarjajo na vedno večje duševne stiske otrok in mladostnikov, te pa so ogledalo stanja v družbi, odraz pritiskov in idealov, ki se kažejo na družbenih omrežjih in jih kot družba tudi spodbujamo. Po podatkih za Slovenijo se je v obdobju 2002–2022 povečalo redno doživljanje vsaj dveh psihosomatskih simptomov pri prav vseh mladostnikih, njihova ocena duševnega blagostanja pa je precej pod mednarodnim povprečjem. Tudi NIJZ opozarja na porast anksioznih motenj. Odstotek tistih, ki kljub simptomom ne poiščejo strokovne obravnave, je visok. Posledično se v šolstvu vse bolj ukvarjajo z delikventnimi in zahtevnimi primeri, ki jim šolniki sami niso kos, pri reševanju pa nimajo dovoljšne podpore.