Predlog predsedniku vlade za racionalizacijo ministrstev

Slika: Instagram Robert Golob

Avtor: | 31. oktobra, 2023

Predsednik vlade je ob predpočitniškem discipliniranju svoje stranke in sprejetju sklepov, po katerih bodo v njegovi stranki svobodno »vsi mislili enako«, sporočil, da se bo lotil radikalne reorganizacije vlade. Manj ministrstev zanj pomeni boljšo, vitko organizacijo. Super razmišljanje, če ne bi pred letom dni volivce za nekaj milijonov evrov brez veze pognal na volišča, da mu »požegnajo« ustvarjanje umetnih, filozofskih ministrstev za njegovo ideološko vlado brez operativnega programa.

Kakorkoli obrnemo je učinkovitost vlade odvisna od sposobnosti predsednika/ce vlade in ministrov/ministric. Je ministrstev 5, 10, 15, 25, 30… precej nepomembno, če ekipa deluje, če ima program, znanje, sposobnosti, da izpelje zadane projekte in se odziva na nepričakovane dogodke, kot je bila npr. v mandatu prejšnje vlade pandemija COVID-19, v tem pa katastrofalne poplave, ki jim ni videti konca.

Čeprav menim, da nobena reorganizacija, rekonstrukcija, ne more rešiti te vlade, ki jo dnevno potaplja njen »selektor« z neustreznim, nespodobnim, nedemokratičnim vodenjem, ki poraja celo dvome v njegovo opravilno sposobnost, pa spodbujamo ideje o vitkejši, bolje organizirani vladi, ki bo dejansko ekipa v službi državljanov, ne glede na njihova politična, ali druga prepričanja.

Vlada namreč že leta, desetletja, ne glede na politično sestavo, ali ideološko usmerjenost, zaradi zasnove in logike delovanja naših političnih strank, večinoma deluje kot skupina nepovezanih ministrstev, ministrov in njim podrejenih uradnikov, ki namesto javnim interesom pogosto sledijo le političnim interesom svoje stranke, neredko pa interesnim skupinam zunaj vlade.

Posledica takšne logike »privatizacije« resorjev je neučinkovitost procesov, neusklajenost aktivnosti, ukrepov, strategij… Vse skupaj se jasno kaže v neracionalni porabi javnih sredstev in razširjenosti različnih oblik korupcije, v kadrovanju, kjer je politična pripadnost pred strokovnostjo, prirejanju javnih razpisov. Zadnje poplave so krovni dokaz tega izumetničenega birokratiziranja, ki je pogosto samo sebi namen.

Premier še vedno naivno stavi na cenene PR ideološke akrobacije, ki naj bi mu dvignile popularnost. Iz naftalina je potegnil tudi hudobnega, nedemokratičnega Janšo, kar samo dokazuje njegovo stisko in nesposobnost ukrepanja, reševanja realnih problemov ljudi. (Slika: Instagram Robert Golob)

Resna reorganizacija bi morala imeti za cilj omejevanje političnih vrtičkov, preprečevanje položajske korupcije, fleksibilno organizacijo v skladu s sodobnimi razvojnimi izzivi, tveganji kot je bila „korona ekonomija“, ali sedanje pustošenje narave, v trendih s tehnološkim razvojem, potrebami državljanov, gospodarstva pri prehodu v trajnostno ekonomijo, ki pa ne more sloneti na zapovedanem in samodestruktivnem eko fanatizmu, ki povzroča več škode kot koristi.

Da ne bo izgubljal preveč časa, predsedniku vlade predlagamo oblikovanje devetih ministrstev, pri čemer so seveda mogoče določene finomehanične spremembe po njegovem okusu. Predlagamo torej, da imamo v vidu učinkovitosti in soočanja s podnebnimi ter drugimi spremembami, globalnimi izzivi, naslednja ministrstva:

 1. finance,

 2. gospodarstvo, delo, mobilnost in digitalizacija,

 3. trajnostni razvoj,

 4. varnost,

 5. pravosodje,

 6. javna uprava in decentralizacija,

 7. zdravje, sociala in medgeneracijsko sodelovanje,

 8. izobraževanje, znanost, kultura in šport

 9. zunanje zadeve.

Ključne optimizacije so na ministrstvu za gospodarstvo, ki učinkovito združuje reševanje vprašanj gospodarstva, trga dela, digitalizacija družbe, ki mora postati operativno, ne samo filozofsko vprašanje, regionalni razvoj, malo gospodarstvo, obrtnike in črpanje evropskih sredstev.

Drugo pomembno področje je integriran pristop k celoviti varnosti, ki presega arhaično delitev med notranjo in zunanjo varnostjo, saj je to v modernem svetu postalo prepleteno področje brez jasnih ločnic. Pri tem je potrebno ustrezno organizirati digitalno varnost, ki je temelj normalnega delovanja sodobne družbe.

Namesto filozofiranja o solidarni prihodnosti se pod eno streho združijo zdravje, družina, sociala, medgeneracijski odnosi, demografska gibanja, kar omogoča celovitejše reševanje problemov starajoče družbe.

V luči zadnjih poplav, ponavljajočih vremenskih ekstremov, energetskih pretresov bo izredno pomembno integralno ministrstvo za trajnostni razvoj, ki združuje energetiko, okolje, prostor, kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in podnebne spremembe kot spremljajoči, obvezni dejavnik vsega ukrepanja.

Ni nepomembno funkcionalno povezovanje področij izobraževanja, znanosti, kulture in športa v celoto, ki je jedro razvoja sodobne, z mnogimi izzivi soočene družbe, ki pod pritiskom porumenelih medijev izgublja strokovni, etični, moralni kompas.

Prav tako ne bo škodilo enotno vodenje zunanje, občutljive in prilagodljive globalne ter evropske politike (ta je v MZZ hvalabogu integrirana že danes), spremljanje globalne transformacije in močnejša spodbuda zamejcem in Slovencem po svetu. Čeprav bi slednje vprašanje lahko sodilo tudi pod kulturo.

Upamo, da bodo naši nasveti koristni, smo pa na voljo tudi za dodatna vprašanja. Brezplačno, brez provizij in posrednikov.

22 komentarjev

 1. vernon COLEMAN

  Razumeti morate, ljudje božji, da je bistveno ravno tisto, kar je cenzurirano.
  Tole je bilo tudi tukaj – že trikrat (imam shranjeno in odgovor še sledi!!).
  Ob oddaji komentarja se po novem vedno pojavi napis, da se čaka odobritev moderatorja? Kaj naj bi to pomenilo? Če me ne bo več tukaj, so pač CENZORJI ”spet” zmagali, to je pa res tista pirova zmaga PO DEFINICIJI, kajti – ZMAGA CENZURE je SMRT DEMOKRACIJE. Zanima me, zakaj ste izbrisali moj komentar o tem: ”…se odziva na nepričakovane dogodke, kot je bila npr. v mandatu prejšnje vlade pandemija COVID-19, v tem pa katastrofalne poplave, ki jim ni videti konca.” Samo dodal sem ključen članek za razumevanje nepričakovanosti ‘določenih’ pandemij, za kar sem porabil skupno zanesljivo več časa – kot vi za vaše novinarstvo:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3127275/
  in vi ste ga zdaj že dvakrat izbrisali? To ni in ne more biti več naključje, pred prenovo niste cenzurirali, čestitam vam za to. A ste zdaj pobrisali vse komentarje od prej in začeli brisati nove, khmmmmmmm. Se greste že iste igrice z mano kot cenzuRTV????

  • Tilen Majnardi

   Ker v tekst kopirate linke na neverodostojne spletne strani in se komentarji uvrščajo med spam. Hvala za razumevanje. Brez teh linkov noben vaš komentar ne bo blokiran.

 2. Miller

  Nič ne bo, vsak gleda samo še nase „i svoje prase.“

  Vse evropske države so v sebi globoko razdvojene.
  To je rezultat delovanja tujih agencij tipa CIA. V vsaki državi, od Slovenije, Makedonije pa do Gruzije, nagovarjajo in podkupujejo dve strani, oz.njihove vodje, da se med seboj koljeta, oni pa v miru ožemajo države in jih vodijo v bankrot po agendi Davosa.
  Ob plebiscitu l.1990, sta bili dve strani in takrat še nobena na plačilni listi tujih obveščevalnih služb. Zato smo bili kljub velikim političnim razlikam, enotni v doseganju svojega cilja.
  In nikoli več.

  (ni propaganda) Za enotnost je lep primer je Rusija.
  Zahod je sanjal mokre sanje, da bo s ščuvanjem opozicije, izvozom LGBT in sankcijami razsul rusko gospodarstvo, kar bo privedlo do kaosa in se bo narod uprl. A se je zgodilo ravno obratno.
  Popolnoma obratno. Rusi so strnili svoje vrste in po 30 letih gospodarske stagnacije, doživljajo neverjeten gospodarski razcvet. Pač vse morajo delati sami. Nove in nove investicije in zagon proizvodnje na vseh področjih. Pa ne samo doma, ampak tudi po svetu.
  Zdaj piše, da bo EU v novem paketu sankcij prepovedala izvoz igel za šivanje v Rusijo. Ni več idej, kaj bi še…
  Ne morš verjet, s čim se EU ukvarja…, Rusi pošiljajo raketo na Mars, mi jim pa grozimo z iglami.
  Kam smo padli…
  Enotna EU.

  • Rokovnjac

   Amerika je v zgodovini pomagala svetu veliko vec,kot kot je pa od sveta dobila zastonj.Teb se pa CIA prikazuje kot posast po dnevi in po noci.All indicators show you are mentally disturbed personality!

   • Miller

    Največja tragedija tega sveta je, da so step by step legalizirali CIo, morilske plačance, kot nekaj pozitivnega in dobrega. Noro.
    Celo Američani so posneli cel kup dobrih filmov na to temo.
    Recimo film Green zone, posnet po resničnih dogodkih in v glavni vlogi Matt Damon itd.

 3. slavkope

  Aktualni premier si je s svojo bolestno in nepredvidljivo samovšečnostjo in narcisoidnostjo že trajno in nepopravljivo zapravil vsakršno možnost za kakršno koli pozitivno spremembo v snovanju in vodenju odgovorne in demokratične vladne politike.
  Njegov barbarsko brezčutni in brezčustveni odnos nadutega samodržca do potencialnih sogovornikov in sodelavcev, ki se lahko v vsakem trenutku sprevrže v posmehljivi ali celo sovražni prezir in kruto maščevalnost, dobesedno odbija vse potencialno zainteresirane in konkurenčne, visoko strokovne, poštene in požrtvovalne strokovnjake, ki bi se bili pripravljeni celo začasno žrtvovati v korist družbene skupnosti in države, a nikakor ne v korist ideološko, politično, kulturno in etično ne-zrelega in ne-odgovornega narcisoidnega samodržca ter njegove vulgarno koristolovske politične kamarile.
  Ob nujni racionalizaciji vladanja in razumni, učinkoviti ter gospodarni optimalizaciji števila in nadaljnje notranje sestave ministrstev je potrebno odpraviti sedanjo proti-ustavno in ne-demokratično “fevdalizacijo” posameznih ministrstev, ki si jih kot “povolilni plen” v celoti razdelijo ter surovo podredijo posamezne koalicijske stranke ter si s svojimi kadri in ideološko-političnimi parcialnimi nedopustno omejijo in podredijo začasne politike in operativne prakse posameznih ministrstev.

 4. p.kos

  Ko je podlegel oz.prepustil pobudo in celo pisanje zakonov, o groza, kaviar levičarjem a’la Kovač, T.Jarc, Jenul, …, razvajenim, za življenje nepripravljenim ljudem, bi moralo biti vsakemu Slovencu jasno, da je Robert Golob, menda genij(?!), in vsled potez, ki jih vleče enkrat z desnega, drugič z levega rokava in so si zaradi tega tudi v koliziji, resnično, kot je v članku navedeno, opravilno nesposoben.

  • vernonCOLEMAN

   Torej ta portal zdaj tudi cenzurira kritike?
   Lepo je to vedeti (hehe…), toda prosim to odkrito in javno objavite na vidnem mestu…

 5. TL

  Zanimiv predlog, ampak pametnih predlogov PV ne bo poslušal. Ne od nekega (večinoma) kritičnega portala.

  #TooLate

  • p.kos

   Vsi portali bi morali imeti kritični odnos do vlade, saj jim le tak, usmerja pogled v pravo smer.
   In ker mediji, predvsem MSM niso taki, ga v bistvu silijo v norost.
   Saj veste tisto o meji med genijem in norcem; med njima je zgolj korak…

   • TL

    Točno tako. Pri nas pa škoda besed, PV gre na osvobojeno nacionalko, kjer ob aferi, ki kaže na grobo kršenje ustave in zakonov voditeljica Odmevov z njim opravi prijateljski pogovor. Brez enega samega kritičnega vprašanja.

    #TooLate

   • jaz

    @ p.kos, med genijem in norcem le korak…nekateri se silijo celo v nasprotni smeri od norca k …..

  • miro

   Dokler bo volilni zakon omogočal tolikšno število strank in posledično njihovih predsednikov, bo tudi preveliko število ministrstev.

   • Miller

    Enostavno. Samo prag naj se zviša na 5%.
    Pa naj se prej združujejo, ne pa da blefirajo, da so oni drugačni…

 6. Andrej Muren

  Predlog preoblikovanja ministrstev se mi zdi slab. Pozitivno je le zmanjšanje števila ministrstev. Uvaja neka nova ministrstva, za katera ni jasno, kaj bodo počela in od kod dobila svoje kadre. Tako je predlagano ministrstvo za trajnostni razvoj. V ime ministrstva za gospodarstvo se je nabutalo celo vrsto dejavnosti, ki jih to ministrstvo lahko opravlja samo po sebi, brez kilometrskega imena.
  Gospodarstvo in delo je treba ločiti, ker si dostikrat nasprotujeta. K delu spada sociala bolj kot k zdravstvu, ki je država zase. Ni kmetijskega ministrstva. Ni jasno, kaj si avtor predstavlja pod varnost. Notranje zadeve (policija) in obramba (vojska) ne sodita v isti resor.
  Kje sta urbanizacija (stanovanjska gradnja) in varovanje okolja? Izobraževanje in znanost naj bi bila en resor, kultura in šport pa drugi. Oboje stlačiti skupaj je neumno, kar smo enkrat že preizkusili. In še kaj bi se našlo.
  Seveda s takimi predlogi ne more biti nič, saj bi koalicija takoj razpadla, če bi se tako skušalo preoblikovati resorje. Prav pa je, da se o tem razmišlja.

 7. Miller

  Lepo po vrsti.
  Trenutno stvari stojijo tako, da je potrebno najprej dati te predloge v pregled nutriji.

 8. ren

  Takih napotkov predsednik vlade ne bo upošteval, ker misli, da vse ve in da je najboljši predsednik vlade na svetu. On meni, da je najhujša težava te države Janša. Zato napenja vse svoje amaterske sile, da ga uniči, da državo postavi na pot uničevanju “janšizma”.

 9. SSvoboda

  Takšni predlogi njega ne zanimajo, ker učinkovito vodenje vlade ni njegov cilj. Pokradel bo, kar se da pred zamenjavo vlade. Upam, da bo kdaj odgovarjal za vse korupcijske zadeve, ki jih je zakuhal.

 10. roman n.

  če prej ni poslušal tudi sedaj ne bo.Dokler ne privatizirajo energetike,bo še delal škodo,potem bo pa sam odstopil.

 11. juhejfantje

  Upam, da bo kaj poslušal, se bojim, da ne. Je ujet v svoje narcisne tirnice, ki nimajo veze z vodenjem države. Vsak dan njegove vladavine je škoda za državo in državljane.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?