Predlog predsedniku vlade za racionalizacijo ministrstev

Slika: Instagram Robert Golob

Avtor: | 31. oktobra, 2023

Predsednik vlade je ob predpočitniškem discipliniranju svoje stranke in sprejetju sklepov, po katerih bodo v njegovi stranki svobodno »vsi mislili enako«, sporočil, da se bo lotil radikalne reorganizacije vlade. Manj ministrstev zanj pomeni boljšo, vitko organizacijo. Super razmišljanje, če ne bi pred letom dni volivce za nekaj milijonov evrov brez veze pognal na volišča, da mu »požegnajo« ustvarjanje umetnih, filozofskih ministrstev za njegovo ideološko vlado brez operativnega programa.

Kakorkoli obrnemo je učinkovitost vlade odvisna od sposobnosti predsednika/ce vlade in ministrov/ministric. Je ministrstev 5, 10, 15, 25, 30… precej nepomembno, če ekipa deluje, če ima program, znanje, sposobnosti, da izpelje zadane projekte in se odziva na nepričakovane dogodke, kot je bila npr. v mandatu prejšnje vlade pandemija COVID-19, v tem pa katastrofalne poplave, ki jim ni videti konca.

Čeprav menim, da nobena reorganizacija, rekonstrukcija, ne more rešiti te vlade, ki jo dnevno potaplja njen »selektor« z neustreznim, nespodobnim, nedemokratičnim vodenjem, ki poraja celo dvome v njegovo opravilno sposobnost, pa spodbujamo ideje o vitkejši, bolje organizirani vladi, ki bo dejansko ekipa v službi državljanov, ne glede na njihova politična, ali druga prepričanja.

Vlada namreč že leta, desetletja, ne glede na politično sestavo, ali ideološko usmerjenost, zaradi zasnove in logike delovanja naših političnih strank, večinoma deluje kot skupina nepovezanih ministrstev, ministrov in njim podrejenih uradnikov, ki namesto javnim interesom pogosto sledijo le političnim interesom svoje stranke, neredko pa interesnim skupinam zunaj vlade.

Posledica takšne logike »privatizacije« resorjev je neučinkovitost procesov, neusklajenost aktivnosti, ukrepov, strategij… Vse skupaj se jasno kaže v neracionalni porabi javnih sredstev in razširjenosti različnih oblik korupcije, v kadrovanju, kjer je politična pripadnost pred strokovnostjo, prirejanju javnih razpisov. Zadnje poplave so krovni dokaz tega izumetničenega birokratiziranja, ki je pogosto samo sebi namen.

Premier še vedno naivno stavi na cenene PR ideološke akrobacije, ki naj bi mu dvignile popularnost. Iz naftalina je potegnil tudi hudobnega, nedemokratičnega Janšo, kar samo dokazuje njegovo stisko in nesposobnost ukrepanja, reševanja realnih problemov ljudi. (Slika: Instagram Robert Golob)

Resna reorganizacija bi morala imeti za cilj omejevanje političnih vrtičkov, preprečevanje položajske korupcije, fleksibilno organizacijo v skladu s sodobnimi razvojnimi izzivi, tveganji kot je bila „korona ekonomija“, ali sedanje pustošenje narave, v trendih s tehnološkim razvojem, potrebami državljanov, gospodarstva pri prehodu v trajnostno ekonomijo, ki pa ne more sloneti na zapovedanem in samodestruktivnem eko fanatizmu, ki povzroča več škode kot koristi.

Da ne bo izgubljal preveč časa, predsedniku vlade predlagamo oblikovanje devetih ministrstev, pri čemer so seveda mogoče določene finomehanične spremembe po njegovem okusu. Predlagamo torej, da imamo v vidu učinkovitosti in soočanja s podnebnimi ter drugimi spremembami, globalnimi izzivi, naslednja ministrstva:

 1. finance,

 2. gospodarstvo, delo, mobilnost in digitalizacija,

 3. trajnostni razvoj,

 4. varnost,

 5. pravosodje,

 6. javna uprava in decentralizacija,

 7. zdravje, sociala in medgeneracijsko sodelovanje,

 8. izobraževanje, znanost, kultura in šport

 9. zunanje zadeve.

Ključne optimizacije so na ministrstvu za gospodarstvo, ki učinkovito združuje reševanje vprašanj gospodarstva, trga dela, digitalizacija družbe, ki mora postati operativno, ne samo filozofsko vprašanje, regionalni razvoj, malo gospodarstvo, obrtnike in črpanje evropskih sredstev.

Drugo pomembno področje je integriran pristop k celoviti varnosti, ki presega arhaično delitev med notranjo in zunanjo varnostjo, saj je to v modernem svetu postalo prepleteno področje brez jasnih ločnic. Pri tem je potrebno ustrezno organizirati digitalno varnost, ki je temelj normalnega delovanja sodobne družbe.

Namesto filozofiranja o solidarni prihodnosti se pod eno streho združijo zdravje, družina, sociala, medgeneracijski odnosi, demografska gibanja, kar omogoča celovitejše reševanje problemov starajoče družbe.

V luči zadnjih poplav, ponavljajočih vremenskih ekstremov, energetskih pretresov bo izredno pomembno integralno ministrstvo za trajnostni razvoj, ki združuje energetiko, okolje, prostor, kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in podnebne spremembe kot spremljajoči, obvezni dejavnik vsega ukrepanja.

Ni nepomembno funkcionalno povezovanje področij izobraževanja, znanosti, kulture in športa v celoto, ki je jedro razvoja sodobne, z mnogimi izzivi soočene družbe, ki pod pritiskom porumenelih medijev izgublja strokovni, etični, moralni kompas.

Prav tako ne bo škodilo enotno vodenje zunanje, občutljive in prilagodljive globalne ter evropske politike (ta je v MZZ hvalabogu integrirana že danes), spremljanje globalne transformacije in močnejša spodbuda zamejcem in Slovencem po svetu. Čeprav bi slednje vprašanje lahko sodilo tudi pod kulturo.

Upamo, da bodo naši nasveti koristni, smo pa na voljo tudi za dodatna vprašanja. Brezplačno, brez provizij in posrednikov.

22 komentarjev

 1. vernon COLEMAN

  Razumeti morate, ljudje božji, da je bistveno ravno tisto, kar je cenzurirano.
  Tole je bilo tudi tukaj – že trikrat (imam shranjeno in odgovor še sledi!!).
  Ob oddaji komentarja se po novem vedno pojavi napis, da se čaka odobritev moderatorja? Kaj naj bi to pomenilo? Če me ne bo več tukaj, so pač CENZORJI ”spet” zmagali, to je pa res tista pirova zmaga PO DEFINICIJI, kajti – ZMAGA CENZURE je SMRT DEMOKRACIJE. Zanima me, zakaj ste izbrisali moj komentar o tem: ”…se odziva na nepričakovane dogodke, kot je bila npr. v mandatu prejšnje vlade pandemija COVID-19, v tem pa katastrofalne poplave, ki jim ni videti konca.” Samo dodal sem ključen članek za razumevanje nepričakovanosti ‘določenih’ pandemij, za kar sem porabil skupno zanesljivo več časa – kot vi za vaše novinarstvo:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3127275/
  in vi ste ga zdaj že dvakrat izbrisali? To ni in ne more biti več naključje, pred prenovo niste cenzurirali, čestitam vam za to. A ste zdaj pobrisali vse komentarje od prej in začeli brisati nove, khmmmmmmm. Se greste že iste igrice z mano kot cenzuRTV????

  • Tilen Majnardi

   Ker v tekst kopirate linke na neverodostojne spletne strani in se komentarji uvrščajo med spam. Hvala za razumevanje. Brez teh linkov noben vaš komentar ne bo blokiran.

 2. Miller

  Nič ne bo, vsak gleda samo še nase „i svoje prase.“

  Vse evropske države so v sebi globoko razdvojene.
  To je rezultat delovanja tujih agencij tipa CIA. V vsaki državi, od Slovenije, Makedonije pa do Gruzije, nagovarjajo in podkupujejo dve strani, oz.njihove vodje, da se med seboj koljeta, oni pa v miru ožemajo države in jih vodijo v bankrot po agendi Davosa.
  Ob plebiscitu l.1990, sta bili dve strani in takrat še nobena na plačilni listi tujih obveščevalnih služb. Zato smo bili kljub velikim političnim razlikam, enotni v doseganju svojega cilja.
  In nikoli več.

  (ni propaganda) Za enotnost je lep primer je Rusija.
  Zahod je sanjal mokre sanje, da bo s ščuvanjem opozicije, izvozom LGBT in sankcijami razsul rusko gospodarstvo, kar bo privedlo do kaosa in se bo narod uprl. A se je zgodilo ravno obratno.
  Popolnoma obratno. Rusi so strnili svoje vrste in po 30 letih gospodarske stagnacije, doživljajo neverjeten gospodarski razcvet. Pač vse morajo delati sami. Nove in nove investicije in zagon proizvodnje na vseh področjih. Pa ne samo doma, ampak tudi po svetu.
  Zdaj piše, da bo EU v novem paketu sankcij prepovedala izvoz igel za šivanje v Rusijo. Ni več idej, kaj bi še…
  Ne morš verjet, s čim se EU ukvarja…, Rusi pošiljajo raketo na Mars, mi jim pa grozimo z iglami.
  Kam smo padli…
  Enotna EU.

  • Rokovnjac

   Amerika je v zgodovini pomagala svetu veliko vec,kot kot je pa od sveta dobila zastonj.Teb se pa CIA prikazuje kot posast po dnevi in po noci.All indicators show you are mentally disturbed personality!

   • Miller

    Največja tragedija tega sveta je, da so step by step legalizirali CIo, morilske plačance, kot nekaj pozitivnega in dobrega. Noro.
    Celo Američani so posneli cel kup dobrih filmov na to temo.
    Recimo film Green zone, posnet po resničnih dogodkih in v glavni vlogi Matt Damon itd.

 3. slavkope

  Aktualni premier si je s svojo bolestno in nepredvidljivo samovšečnostjo in narcisoidnostjo že trajno in nepopravljivo zapravil vsakršno možnost za kakršno koli pozitivno spremembo v snovanju in vodenju odgovorne in demokratične vladne politike.
  Njegov barbarsko brezčutni in brezčustveni odnos nadutega samodržca do potencialnih sogovornikov in sodelavcev, ki se lahko v vsakem trenutku sprevrže v posmehljivi ali celo sovražni prezir in kruto maščevalnost, dobesedno odbija vse potencialno zainteresirane in konkurenčne, visoko strokovne, poštene in požrtvovalne strokovnjake, ki bi se bili pripravljeni celo začasno žrtvovati v korist družbene skupnosti in države, a nikakor ne v korist ideološko, politično, kulturno in etično ne-zrelega in ne-odgovornega narcisoidnega samodržca ter njegove vulgarno koristolovske politične kamarile.
  Ob nujni racionalizaciji vladanja in razumni, učinkoviti ter gospodarni optimalizaciji števila in nadaljnje notranje sestave ministrstev je potrebno odpraviti sedanjo proti-ustavno in ne-demokratično “fevdalizacijo” posameznih ministrstev, ki si jih kot “povolilni plen” v celoti razdelijo ter surovo podredijo posamezne koalicijske stranke ter si s svojimi kadri in ideološko-političnimi parcialnimi nedopustno omejijo in podredijo začasne politike in operativne prakse posameznih ministrstev.

 4. p.kos

  Ko je podlegel oz.prepustil pobudo in celo pisanje zakonov, o groza, kaviar levičarjem a’la Kovač, T.Jarc, Jenul, …, razvajenim, za življenje nepripravljenim ljudem, bi moralo biti vsakemu Slovencu jasno, da je Robert Golob, menda genij(?!), in vsled potez, ki jih vleče enkrat z desnega, drugič z levega rokava in so si zaradi tega tudi v koliziji, resnično, kot je v članku navedeno, opravilno nesposoben.

  • vernonCOLEMAN

   Torej ta portal zdaj tudi cenzurira kritike?
   Lepo je to vedeti (hehe…), toda prosim to odkrito in javno objavite na vidnem mestu…

 5. TL

  Zanimiv predlog, ampak pametnih predlogov PV ne bo poslušal. Ne od nekega (večinoma) kritičnega portala.

  #TooLate

  • p.kos

   Vsi portali bi morali imeti kritični odnos do vlade, saj jim le tak, usmerja pogled v pravo smer.
   In ker mediji, predvsem MSM niso taki, ga v bistvu silijo v norost.
   Saj veste tisto o meji med genijem in norcem; med njima je zgolj korak…

   • TL

    Točno tako. Pri nas pa škoda besed, PV gre na osvobojeno nacionalko, kjer ob aferi, ki kaže na grobo kršenje ustave in zakonov voditeljica Odmevov z njim opravi prijateljski pogovor. Brez enega samega kritičnega vprašanja.

    #TooLate

   • jaz

    @ p.kos, med genijem in norcem le korak…nekateri se silijo celo v nasprotni smeri od norca k …..

  • miro

   Dokler bo volilni zakon omogočal tolikšno število strank in posledično njihovih predsednikov, bo tudi preveliko število ministrstev.

   • Miller

    Enostavno. Samo prag naj se zviša na 5%.
    Pa naj se prej združujejo, ne pa da blefirajo, da so oni drugačni…

 6. Andrej Muren

  Predlog preoblikovanja ministrstev se mi zdi slab. Pozitivno je le zmanjšanje števila ministrstev. Uvaja neka nova ministrstva, za katera ni jasno, kaj bodo počela in od kod dobila svoje kadre. Tako je predlagano ministrstvo za trajnostni razvoj. V ime ministrstva za gospodarstvo se je nabutalo celo vrsto dejavnosti, ki jih to ministrstvo lahko opravlja samo po sebi, brez kilometrskega imena.
  Gospodarstvo in delo je treba ločiti, ker si dostikrat nasprotujeta. K delu spada sociala bolj kot k zdravstvu, ki je država zase. Ni kmetijskega ministrstva. Ni jasno, kaj si avtor predstavlja pod varnost. Notranje zadeve (policija) in obramba (vojska) ne sodita v isti resor.
  Kje sta urbanizacija (stanovanjska gradnja) in varovanje okolja? Izobraževanje in znanost naj bi bila en resor, kultura in šport pa drugi. Oboje stlačiti skupaj je neumno, kar smo enkrat že preizkusili. In še kaj bi se našlo.
  Seveda s takimi predlogi ne more biti nič, saj bi koalicija takoj razpadla, če bi se tako skušalo preoblikovati resorje. Prav pa je, da se o tem razmišlja.

 7. Miller

  Lepo po vrsti.
  Trenutno stvari stojijo tako, da je potrebno najprej dati te predloge v pregled nutriji.

 8. ren

  Takih napotkov predsednik vlade ne bo upošteval, ker misli, da vse ve in da je najboljši predsednik vlade na svetu. On meni, da je najhujša težava te države Janša. Zato napenja vse svoje amaterske sile, da ga uniči, da državo postavi na pot uničevanju “janšizma”.

 9. SSvoboda

  Takšni predlogi njega ne zanimajo, ker učinkovito vodenje vlade ni njegov cilj. Pokradel bo, kar se da pred zamenjavo vlade. Upam, da bo kdaj odgovarjal za vse korupcijske zadeve, ki jih je zakuhal.

 10. roman n.

  če prej ni poslušal tudi sedaj ne bo.Dokler ne privatizirajo energetike,bo še delal škodo,potem bo pa sam odstopil.

 11. juhejfantje

  Upam, da bo kaj poslušal, se bojim, da ne. Je ujet v svoje narcisne tirnice, ki nimajo veze z vodenjem države. Vsak dan njegove vladavine je škoda za državo in državljane.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Kako sem spoznal Kissingerja

Zakaj Henery Kissinger tudi po pol stoletja še vedno polarizira in nas ne pusti ravnodušnih? Je to zato, ker oblast potrebuje določeno stopnjo tajnosti, saj morajo celo v največji demokraciji na svetu volivci presojati rezultate in ne načinov? Saj, tudi sam sem se ob srečanju z njim veliko naučil. Vsebine se spomnim le bežno, morda je bilo že vabilo na ta dogodek garancija, da vsebina je, nedobljena vizitka to samo potrjuje, veliko več pa mi je ostalo o tem, kako je pomembno mreženje, komunikacija, moč, in vse ostalo, kar sodi zraven. In ravno to je bila odlična lekcija, ki sem je naučil, ko sem spoznal Kissingerja.

Ministrici za zdravje predlagam, da sama napiše odstopno izjavo, ne pa premier Golob

Da je Valentini težko delati na Ministrstvu za zdravje, ni težko ugotoviti ob njenih nastopih na televiziji ter po njeni telesni govorici pred kamero. Dragoceni čas ji bodo pobirali majhni problemi, slabi svetovalci in vedno novi problemi v zdravstvu. Seveda bo na koncu ponovno za vse kriva ministrica. Ko ne bi zmogla več, sledi odstop, še prej pa diskreditacija njenega dela. In ko bo odšla kot ministrica, bo zaradi gnojnice, ki se bo zlila po njej, le s težavo dobila delovno mesto. In prišel bo novi, pa spet novi minister ali ministrica in tako naprej, mi pa bomo vztrajno upali, da bomo rešili probleme v zdravstvu z menjavo ministrov.

Titovo Jajce in Titova televizija

Zgodovina se na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način, ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa. Kajti kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov in pošilja novinarsko ekipo v Jajce, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo “nacionalke” stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije?

Predstava, ki gre narobe

Ko sem natančno pregledal poročilo Evropske komisije, sem ugotovil, da je minister Boštjančič zavajal Bruselj. Tja je namreč (namerno?) poslal napačno verzijo proračuna. Tisto, ki je še vsebovala solidarnostni dodatek. Tisto, ki še ni upoštevala zvišanih povprečnin za občine. Takšno, ki še ni upoštevala indeksacije socialnih transferjev. In ki je še vedno predvidevala zamrznitev plač javnih uslužbencev. Vse te postavke, ki tehtajo nekaj debelih sto milijonov evrov, je Boštjančič dal v proračun tik pred sprejemanjem v parlamentu in o tem ni obvestil Bruslja.

Kdo je ustrelil Johna Krambergerja

Vedno bolj verjamem, da resnice o JFK-ju ne bomo nikoli izvedeli. Tudi če bi ameriške zvezne arhive jutri v celoti odprli za javnost in razkrili vse, kar se nanaša na Kennedyjev atentat, bi ljudje še vedno videli tisto, kar hočejo videti. Ljudje namreč verjamejo samo v to, v kar hočejo verjeti. V tej klasični dihotomiji med logos in mitos, torej med razumom in tistim, kar bi lahko opredelili kot zgodbo, pripoved ali intepretacijo, bomo bržkone vedno bolj verjeli zgodbi. Zakaj? Zato ker so posredi tudi čustva. Močna čustva. Pri Johnu F. Kennedyju jih je seveda ogromno in za veliko Američanov je njegova smrt še vedno travma, iz katere se napajata umetnost in popularna kultura.

Vladno proračunsko burkaštvo z nevarnimi posledicami

Medtem, ko vlada ljudstvo »zabava« z revolucionarnim, aktivističnim zasegom blatnega (zasebnega) goveda, arhaičnimi postopki evidentiranja delovnega časa, napovedanimi in odpovedanimi radikalnimi reorganizacijami vlade, depolitizacijo policije in vseh “nesvobodnih” sektorjev, vogalov te države, je v Državnem zboru potekalo sprejemanje ključnih dokumentov za delovanje države: proračunov za naslednji dve leti. Fiskalni svet je oba ocenil kot neverodostojna, celo brezpredmetna dokumenta.

Nekoč bomo dočakali tudi davčno reformo

Namesto da bi se politika odločila in znižala davčno breme, nas vedno bolj obremenjuje z raznimi stranskimi dajatvami. Nekatere imenuje celo solidarnostni davek, potem pa ga čez nekaj časa ukinejo. Težko jih je razumeti. V moji dolgoletni praksi se ne spomnim, da bi kdo toliko obljubljal, nato pa obljube spremenil ali jih sploh ne bi uresničil. Sprašujem se, zakaj nekaj obljubljajo, ne da bi prej preverili, kaj je sploh izvedljivo oziroma kaj lahko sploh izvedejo. Davčni zavezanci ne marajo presenečenj.

Od banalnosti do brutalnosti

Nevarnost prihaja z ljudmi, ki tlakujejo pot v fašistični pekel na krilih ideološkega zanosa po ustvarjanju boljše družbene ureditve, kot je svobodna demokratična država. Zlo, ki napoveduje resne probleme družbe, je kratenje človekovih pravic posameznika ali določene družbene skupine. Mehanizmi kratenja svobode so znani: demonizacija nasprotne strani, zasmehovanje in nato dehumanizacija določene družbene skupine ali pripadnikov politike s pomočjo oblikovalcev javnega mnenja, pa tudi orkestriranega diskreditiranja političnih nasprotnikov s strani t.i. digitalnih trolov, ustrahovanje in kaznovanje svobodomiselnih z zlorabo policije, sodstva ali celo vojske.