Z Golobom je konec, vprašanje je le, kako dolgo bomo gledali njegovo kalvarijo

Slika: STA

Avtor: | 25. oktobra, 2023

Z Robertom Golobom kot politikom in predsednikom vlade je konec. Ni nujno, da že jutri; lahko, da bo trajalo še nekaj tednov ali celo mesecev, vendar je kocka padla, plaz se je sprožil. Zakaj prav zdaj, kdo je sprožil ofenzivo proti njemu in kakšno je dejansko ozadje množice razkritij, ki razgaljajo modus operandi aktualnega premierja, so vprašanja, na katera bomo iskali odgovore v prihodnjih dneh in tednih. Za državo je seveda nujno, da se premierjeva kalvarija čim prej konča. Ne govorim o (predčasnih) volitvah, čeprav je tudi to legitimna možnost, na katero bo zagotovo ciljala opozicija, ki ima v rokavu še možnost ustavne obtožbe (impeachmenta) zaradi premierjeve zlorabe položaja. V tem trenutku imam v mislih predvsem razmere v vladajoči svobodnjaški stranki, kjer bodo morali – če želijo ostati na oblasti do konca mandata – zamenjati predsednika in premierja v isti osebi. In to čim prej.

Golob je s svojo omaro, iz katere so začeli padati okostnjaki, za stranko enostavno pretežko breme. Poleg tega je kršil zakone in ustavo.

Seveda se gospod Golob že zaradi svojih značajskih lastnosti ne bo dal zlahka. Lahko, da bo besnel, grozil in izsiljeval, lahko bo na vse kriplje zavlačeval z neizogibnim epilogom. Tudi stalinistični obračun z Mojco Šetinc Pašek in Robertom Pavšičem dokazuje, da bo Golob ubral strategijo, po kateri je napad najboljša obramba. Kdor ni z njim, je proti njemu. Podobno taktiko je ubral pred volitvami, ko je volivce lovil na antijanšizem. Če je Janši očital avtokracijo in malodane diktatorske manire, potem se je zdaj izkazalo, da je Golob v resnici še hujši avtokrat …

Včeraj je Golobu uspelo za nekaj časa “nevtralizirati” Urško Klakočar Zupančič, ki sicer ostaja predsednica Državnega zbora, izgubila pa je položaj podpredsednice stranke. Formalno je sicer odstopila sama, v njenih očeh in na obrazu pa smo lahko videli vse tisto, kar se je nabralo v odnosu do Goloba. Ljubezni ni več, ostale so kvečjemu žalost, hudo razočaranje in celo strah. Kako zelo daleč so šli, da so jo prisilili k obstopu?

Govorica telesa in izraz na obrazu Urške Klakočar Zupančič povesta več kot 1000 Golobovih besed. (Slika: TOPNEWS)

Ob odstopljeni podpredsednici je njena naslednica delovala kot iz drugega filma. Pred kamerami smo gledali mrkega pasivno agresivnega Goloba, prestrašeno UKZ in nasmejano sveže pečeno podpredsednico stranke z otroško nedolžnim obrazom, ki ji še zdaleč ni jasno, v kakšno igro je padla. V veliko igro, v kateri bo le nepomembna figura na šahovnici Sončnega kralja.

+++

Golobovi mračni operativci z Vesno Vukovič na čelu bodo seveda v prihodnjih dneh naredili vse, da obrnejo javno mnenje in medije speljejo stran od kontaminiranega premierja. Utegne biti zelo hudo, brutalno in primitivno, saj gre tudi za usodo najožjega kroga premierja, torej ljudi, ki so povsem odvisni od njega. Če pade Golob, je z njimi konec. Zaradi tega se ne bi nič čudil, če bodo z neba padle še kakšne afere, da bi se gnev javnosti vsaj za nekaj časa usmeril drugam, stran od Goloba, ki bo za lastno preživetje pripravljen prodati celotno ministrsko ekipo (z redkimi izjemami).

Vendar preusmerjanje pozornosti ni rešitev, na koncu se vse vrne k izvoru problema. Pravzaprav je lahko Golob še tak politični genij, pa ga to ne bo rešilo. Njegov rok uporabe se izteka. Da je temu tako, so iz političnega zakulisja prihajali namigi že zadnjih nekaj tednov. Iz omizja Gostilne Pečarič je bilo slišati, da po nekaj rumenih kartonih prihaja rdeči. Bilo je le vprašanje časa, kdaj, kje in kdo bo vrgel prvi kamen, če uporabimo biblično primero. In bila je ženska, gospa in bivša notranja ministrica, ki jo je – tako kot kasneje še skoraj pol ducata drugih ministrov –  Robert Golob mirno žrtvoval, ker se ni želela ukloniti njegovim nezakonitim pritiskom in zahtevam. Da, premierja je pokopala izpoved Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava pred parlamentarno preiskovalno komisijo; bivša notranja ministrica je razkrila srhljive razsežnosti premierjeve zlorabe oblasti, svoje je dodal še odstavljeni šef policije. V verodostojnost njunih izjav ne gre dvomiti. Zakaj sta se oglasila šele zdaj, je drugo vprašanje. Morda sta potrebovala čas za zaščito.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve je podrobno predstavila nespodobna, nedemokratična, avtokratska ravnanja predsednika vlade, ki ne morejo in ne smejo ostati brez posledic. (Slika: TVSLO3)

To, kar sta Bobnar in Lindav razkrila o Golobu, je zaskrbljujoče. Lahko nas skrbi. Takšnih zlorab, kot si jih je privoščil bodoči bivši premier, doslej namreč še nismo doživeli. Janšisti so sicer lomastili po institucijah in se obnašali kot pobalini, ki so prišli v slaščičarno, vendar niti slučajno niso šli tako daleč. O vseh razsežnostih Golobove zlorabe oblasti, zaradi katerih je po mojem zrel za ustavno obtožbo, bo javnost sčasoma izvedela še več, to pa bo ponovno znižalo rejting vladajoče stranke. Zaradi tega bodo morali sprejeti krizni načrt.

Bližamo se trenutku, ko bodo zakulisni šefi levice pred izbiro. Ali prisliti Goloba k odstopu, poiskati novega mandatarja (s čemer bi najverjetneje rešili usodo koalicije, s tem pa ohranili mandat do naslednjih volitev), ali pa tvegati ustavno obtožbo, ki je pokvarjeni premier ne bi smel preživeti. Ta premisa sicer temelji na predpostavki, da so poslanci dejansko predstavniki vsega ljudstva in da bodo glasovali tako kot predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v primeru razrešitve kmetijske ministrice. Roko na srce, UKZ je pokazala več integritete kot vsi njeni moški kolegi iz poslanske skupine Svobodnjakov skupaj. Njen tihi upor avtokratu, ki mu povsem ustreza vzdevek Sončni kralj, si zasluži naše simpatije.

Če vladajoča stranka s tiho asistenco stare garde ne bo po hitrem postopku odstavila svojega kontaminiranega predsednika, bo to pomenilo, da v bistvu zagovarja vse tisto, kar je za demokratično in pravno državo nesprejemljivo. Težko si predstavljam, da bi recimo poslanke in poslanci Svobode, med katerimi je še nekaj načelnih in pokončnih ljudi, še naprej tolerirali takšnega politika, kot je Robert Golob.

+++

Liki iz zakulisja, ki so lani Goloba lahkomiselno spravili na oblast, čeprav so bili opozorjeni na njegove karakterne lastnosti in “slabosti”, so pokazali slabo presojo, za kar nosijo svoj del odgovornosti. Nič manjše odgovornosti pa ne nosijo tisti mainstream mediji, ki so doslej slepo podpirali vse, kar ni “janšizem” in so svoje medene tedne z vlado raztegnili v poldrugo leto. Njihova integriteta je pomečkana od ležanja v postelji s politiko. Jutri bodo hinavsko obrnili ploščo in odprli lov na Goloba. V njihovo moralo se ne bom spuščal, naj se s tem ukvarjajo njihovi gledalci, poslušalci in bralci.

Verjemem, da bo eksperiment z Golobom lakmusov test vzdržljivosti slovenske demokracije pa tudi pravne države. Bližamo se namreč točki, bo bodo zasvetili vsi alarmni sistemi in ko bo treba potegniti ročno zavoro tako na institucionalni kot tudi državljanski ravni. Policija in pravosodje sta z nastopom Bobnarjeve in Lindava dobila dovolj “mesa”, da začneta preiskovati Goloba in krog njegovih operativcev, ki že poldrugo leto delujejo izven slehernega nadzora. Na državljanski ravni je slika še jasnejša: civilna družba in nevladniki, ki so s protesti proti t.i. janšizmu pomagali utirati pot Golobu na oblast, se bodo vrnili na ulice in trge protestirat, če se premierjeve zlorabe ne bodo pravno in politično sankcionirale. Demonstracije so vedno legitimne, če pomenijo odgovor na zlorabo oblasti in njene pokvarjene nosilce.

Za konec še kratka anekdota: ko je ta človek postajal premier, sem svoji ženi psihoterapevtki mimogrede navrgel, da naj si zapomni ta obraz, ker bo to prvi premier v zgodovini Slovenije, ki ga bodo iz pisarne pospremili v lisicah …

19 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Čim prej bo Golob zaključil svojo sramotno in za Slovenijo škodljivo politično kariero, tem bolje bo za vse nas. Pred volitvami pa ga lahko umakne samo globoka država s Kučanom na čelu.

 2. Rokovnjac

  Mene pa zanima,kaj bo s tem fantom,ko resnicno odleti.On ima toliko kriminalnega masla na glavi (ceprav se je ostrigel) se iz Gen-i-ja,da bi moral iz vladne palace naravnost v cuzo.Enako bi se moralo zgoditi z mojim former presidentom Trumpeljnom,ceprav ga veliko vas neizmerno hvali.Zame je kriminalec ze v tem,da sem jaz placal vec income taxe,ki sem navaden berac proti njemu (placal je v enem letu 750 green bekov),kar je kriminal in bi moral ze zdavnaj sedeti v cuzi,pa ne bo nikoli,celo el presidente bo lahko spet.Tako to gre po svetu,seveda po zaslugi spostovane demokracije!!!

 3. APMMB2

  Pomajkljivost članka je, da ne poudarja spopad me Kučanom in Golobom.
  V bistu se je to pot Milan Kučan angažiral do te mer, da tega ni mogoče spregledati.
  Npad na Globa prihaja iz predsednišek palače, saj sta kučanova pionirčka iz tega okolja.
  Vprašati se je potrebno, zakaj do takšnega spopada, ki ga v Sloveniji še nismo videl prihaja ravno sedaj.
  Milan Kučan je strateg in se zaveda, da če bo Golob še nadalje vodiltakšno plitikol lahko ogrozi zmago lecega krila na prihodnjih voliitvak, kad pač bodo. Ali bodo predčasne, ali pa redne, vseeno.
  Manj verjetno je, da Kučan ruši Goloba zaradi njegove privatizacije elektogospodarstva.
  Pomembno pa je dejstvo, da nam je Kučan podaril svobodo u Golobom vred. Ko seo levičarji rušili Janšo se je vidno angažiral in se javno razkazoval med demonstranti, kar je njegovim volivcem narekovalo, voliti svobodo, voliti Goloba.
  Iz rezultatov se da razbrati, da ima Kučan 40% vlivcev.
  Podobno nam je Kučan podaril prdsednico Natašo Pirc Musar in njen urad spremnil za štab iz kterega bodo prihajale še mnoge komande.
  Ob teh dejstvih pa se moramo vprašati, kako je mogoče, da Milan Kučan še vedno obvlada levo sceno, ki mu sledi in ga uboga, ne glede na to, da večino komanda povzroča škodo in uničuje Slovenijo.
  Ne se ukvarjati z Golobom, ne s Klakočarjevo, ukvarjati se je potrebno s Kučanom.
  Dolker bo imel moč, tako dolgo miru v Sloveniji ne bo.

  • berger

   Moč v zakulisju imajo tisti, ki so čuvarji svetega grala – to je nekdanjega udbovskega denarja Tu je Kučan glavni. med mlajšimi je gotovo Jamnik ( nečak vplivne tete) Sedaj je direktor še edine slovenske banke SID banke. Tudi Janković ni brez razloga ” nedotakljiv “

 4. Miller

  Tatjana, Irena, Urška, Mojca…
  Rezultat vladanja Alfa nutrije.
  In prisluškovanja.
  Črnčec&comp.

 5. P.Kos

  Da je neizbežno udarilo ven ravno sedaj so krive milijarde; 10 milijard … .
  Jastrebi so zaokrožili nad mrhovino in svinje cedijo sline.

  p.s.: Pa da ne bo pomote, Golob bi moral spokati že davno, preden je sploh vstopil v politiko. Žal ste ga prezrli vsi. Ste pa spoznali njegov značaj tudi njegovi zagovorniki včeraj, ko je zbežal s tiskovke. Enak značaj kot ljubljanski šerif.

 6. tohuvabohu

  Morda pa bi Steinbruch prosil svojo ženo psihoterapevtko, da ga ozdravi antijanšistične obsesije?

  • Miller

   Ne rabiš dokazovat, da si prilezel iz foruma Nore24tv.
   Tam imate primitivni kmetavzarji “kmetijo” tov. Twita in magarci tekmujete, kdo bo koga bolj žalil.

   Drgač pa. o Dejanu nisi povedal nič, si pa veliko o sebi.

   • tohuvabohu

    Hehehe, ti si se pa izdal, da obiskuješ portal Nova24TV … Glede žalitev si pa ti tukaj car, ubogi mlinarčuk.

    Btw, zarukan, kot si, ne ločiš foruma od novičarskega portala.

    • Miller

     V Ameriki plačujejo, da se zabavajo ob pretepanju – valjanju zarukanih kmetavzarjev v blatu.

     Nam ni potrebno plačevati. Gremo na Noro24tv in se režimo ob branju vaših primitivnih valjanj v blatu, oz Nore24tv…

  • jaz

   Tohavabohu, ne ozdravi ga niti Roman Vodeb, Bi ga pa lahko Dejan…ampak boksar dejan Zavec, ki je pa predčasno zapustil Svobodo in raje odšel v suženjstvo kot žrl ta drek…

   • tohuvabohu

    Ojej, z “ga” sem sicer mislil pisca članka, vendar tudi aluzija na goriškega vrabčka ni slaba …

 7. ren

  Ha, ha! In kje je golobova izjava, da bo vladal 6 (šest) mandatov? V nekem trenutku je tako rekel in ta izjava je bila predvajana v neki informativni oddaji TVS.
  BAHAČ golob niti enega mandata ne bo oddelal.
  Trpinčeni slovenski narod si zasluži vsaj 3 mandate desnice, da se državo poravna v normalnost evropsko-zahodne civilizacije.

 8. ren

  Hvala vsem, ki ste volili to nemogoče “gibanje” in z njim človeka, ki nikoli ne bi smel biti predsednik vlade. Hvala vsem, ki ste tako butasti, da niste zapopadli, da se od jankovića naprej nikakor ne sme voliti tistih “strank”, ki so nastale čez noč in tistih tipov, ki jih agresivno reklamira kriminalno politično ozadje.
  Hvala vsem, ki jim domovina ne pomeni nič!

 9. slavkope

  Ko začne patološko narcisoidni in prezirljivo samo-destruktivni samodržec stalinistično brutalno obračunavati z legalno in legitimno izvoljenimi predstavniki ljudstva v DZ (Klakočar Zupančič, Pašek Šetinc), ki so ga veljavno izvolili/imenovali na vrh izvršne veje oblasti in so po veljavni ustavi njemu nadrejeni, je to znak, da samopašni prvak vladajočega Gibanja svoboda in prvi minister Vlade RS v resnici ne pozna, ne priznava, ne spoštuje in ne uresničuje (več) veljavne Ustave RS.

  To porazno politično in demokratično dejstvo bi moralo nemudoma sprožiti ustrezne in nujne demokratične varovalne postopke v parlamentu ter postopke nujnega pravnega varstva pristojnih organov sodne veje oblasti, da odločno zavarujejo veljavni ustavni red pred destruktivno in skrajno škodljivo ignoranco ter tiransko samovoljo in oblastniškimi zlorabami političnega samodržca ter preprečijo nadaljnje rušenje ustavnega in pravnega reda v RS.

  Veljavna ustavna ureditev, večstrankarska parlamentarna demokracija, vladavina prava in univerzalne temeljne človekove pravice ter pristojni državni organi, ki so jih dolžni izvrševati po uradni dolžnosti, še nikoli doslej niso bili postavljeni pred tako resne in zahtevne naloge in pristojnosti.

  Z zadnjimi potezami patološko samopašnega, narcisoidnega in prezirljivega “kralja sončnic” se je RS znašla dobesedno na robu usodnega prepada in povsem možnega ter verjetnega bližnjega padca v nepopravljivo brezpravje diktature samodržca, v kateri bo vladala zgolj še surova moč/teror medijsko in politično malikovanega oblastnika.

 10. juhejfantje

  Že od začetka je jasno, da je osnovi problem te vlade predsednik vlade. Prepričan v svoje skoraj nadnaravne sposobnosti, samovšečen, nagnjen k avtokratskem vodenju. Njegov edini program pa “samo, da ni Janša”.

  • Mike

   moj rek, ki preklemansko drži, “Brez odvetnika ne povem nič, zdaj, ko je Svoboda, pa sploh ne”, torej kam smo prišli pod tem Svobodnim soncem, še Finžgar še obrača v grobu, kaj da se ne bi še kdo drug.

 11. Nekočbomordabolje

  No, pa se je g. Steinbuch po “dolgem” času zopet oglasil in kot že večkrat, s svojim vsegliharstvom ni razočaral. Namreč, ko obdeluje aktualnega PM, ne more iz svoje kože, ker poleg “potegne” še nekdanjega PM oz. SDS. Poleg tega, pa bi zelo rad prebral imena “načelnih in pokončnih” ljudi iz “Svobode” in od kod neki UKZ postane simpatična oseba?!

 12. jaz

  Prvo, pohvalil bi prenovljeni portal v strokovne članke. Kot drugo pa ni kaj dodati.
  sam si mislim da bo predčasni premier iz vrst SD tipa Prebilič. Mislim da bodo priprave preko zime dovolj dol termin za to opravilo. Se bo kmalu videlo koga bodo začeli “greti” za potrebno podobo v javnosti. Prvo delo bo razdejanje “Svobode” odznotraj in nato preštevanje glasov do ugodne večine. Še malo praženja strateške rezerve Nove slovenije za vsak slučaj. Nato bo udarilo…

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Kako sem spoznal Kissingerja

Zakaj Henery Kissinger tudi po pol stoletja še vedno polarizira in nas ne pusti ravnodušnih? Je to zato, ker oblast potrebuje določeno stopnjo tajnosti, saj morajo celo v največji demokraciji na svetu volivci presojati rezultate in ne načinov? Saj, tudi sam sem se ob srečanju z njim veliko naučil. Vsebine se spomnim le bežno, morda je bilo že vabilo na ta dogodek garancija, da vsebina je, nedobljena vizitka to samo potrjuje, veliko več pa mi je ostalo o tem, kako je pomembno mreženje, komunikacija, moč, in vse ostalo, kar sodi zraven. In ravno to je bila odlična lekcija, ki sem je naučil, ko sem spoznal Kissingerja.

Ministrici za zdravje predlagam, da sama napiše odstopno izjavo, ne pa premier Golob

Da je Valentini težko delati na Ministrstvu za zdravje, ni težko ugotoviti ob njenih nastopih na televiziji ter po njeni telesni govorici pred kamero. Dragoceni čas ji bodo pobirali majhni problemi, slabi svetovalci in vedno novi problemi v zdravstvu. Seveda bo na koncu ponovno za vse kriva ministrica. Ko ne bi zmogla več, sledi odstop, še prej pa diskreditacija njenega dela. In ko bo odšla kot ministrica, bo zaradi gnojnice, ki se bo zlila po njej, le s težavo dobila delovno mesto. In prišel bo novi, pa spet novi minister ali ministrica in tako naprej, mi pa bomo vztrajno upali, da bomo rešili probleme v zdravstvu z menjavo ministrov.

Titovo Jajce in Titova televizija

Zgodovina se na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način, ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa. Kajti kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov in pošilja novinarsko ekipo v Jajce, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo “nacionalke” stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije?

Predstava, ki gre narobe

Ko sem natančno pregledal poročilo Evropske komisije, sem ugotovil, da je minister Boštjančič zavajal Bruselj. Tja je namreč (namerno?) poslal napačno verzijo proračuna. Tisto, ki je še vsebovala solidarnostni dodatek. Tisto, ki še ni upoštevala zvišanih povprečnin za občine. Takšno, ki še ni upoštevala indeksacije socialnih transferjev. In ki je še vedno predvidevala zamrznitev plač javnih uslužbencev. Vse te postavke, ki tehtajo nekaj debelih sto milijonov evrov, je Boštjančič dal v proračun tik pred sprejemanjem v parlamentu in o tem ni obvestil Bruslja.

Kdo je ustrelil Johna Krambergerja

Vedno bolj verjamem, da resnice o JFK-ju ne bomo nikoli izvedeli. Tudi če bi ameriške zvezne arhive jutri v celoti odprli za javnost in razkrili vse, kar se nanaša na Kennedyjev atentat, bi ljudje še vedno videli tisto, kar hočejo videti. Ljudje namreč verjamejo samo v to, v kar hočejo verjeti. V tej klasični dihotomiji med logos in mitos, torej med razumom in tistim, kar bi lahko opredelili kot zgodbo, pripoved ali intepretacijo, bomo bržkone vedno bolj verjeli zgodbi. Zakaj? Zato ker so posredi tudi čustva. Močna čustva. Pri Johnu F. Kennedyju jih je seveda ogromno in za veliko Američanov je njegova smrt še vedno travma, iz katere se napajata umetnost in popularna kultura.

Vladno proračunsko burkaštvo z nevarnimi posledicami

Medtem, ko vlada ljudstvo »zabava« z revolucionarnim, aktivističnim zasegom blatnega (zasebnega) goveda, arhaičnimi postopki evidentiranja delovnega časa, napovedanimi in odpovedanimi radikalnimi reorganizacijami vlade, depolitizacijo policije in vseh “nesvobodnih” sektorjev, vogalov te države, je v Državnem zboru potekalo sprejemanje ključnih dokumentov za delovanje države: proračunov za naslednji dve leti. Fiskalni svet je oba ocenil kot neverodostojna, celo brezpredmetna dokumenta.

Nekoč bomo dočakali tudi davčno reformo

Namesto da bi se politika odločila in znižala davčno breme, nas vedno bolj obremenjuje z raznimi stranskimi dajatvami. Nekatere imenuje celo solidarnostni davek, potem pa ga čez nekaj časa ukinejo. Težko jih je razumeti. V moji dolgoletni praksi se ne spomnim, da bi kdo toliko obljubljal, nato pa obljube spremenil ali jih sploh ne bi uresničil. Sprašujem se, zakaj nekaj obljubljajo, ne da bi prej preverili, kaj je sploh izvedljivo oziroma kaj lahko sploh izvedejo. Davčni zavezanci ne marajo presenečenj.

Od banalnosti do brutalnosti

Nevarnost prihaja z ljudmi, ki tlakujejo pot v fašistični pekel na krilih ideološkega zanosa po ustvarjanju boljše družbene ureditve, kot je svobodna demokratična država. Zlo, ki napoveduje resne probleme družbe, je kratenje človekovih pravic posameznika ali določene družbene skupine. Mehanizmi kratenja svobode so znani: demonizacija nasprotne strani, zasmehovanje in nato dehumanizacija določene družbene skupine ali pripadnikov politike s pomočjo oblikovalcev javnega mnenja, pa tudi orkestriranega diskreditiranja političnih nasprotnikov s strani t.i. digitalnih trolov, ustrahovanje in kaznovanje svobodomiselnih z zlorabo policije, sodstva ali celo vojske.