Kaj vse je še povedala Tatjana Bobnar, pa ni bilo objavljeno v glavnih medijih

Tatjana Bobnar med pričanjem v Državnem zboru. (Slika: zajem zaslona TVSLO3)

Avtor: | 25. oktobra, 2023

Izčrpna izpoved nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je dokončno razgalila nesprejemljive, nespodobne, nedemokratične, nezakonite prakse vodenja predsednika vlade Roberta Goloba, je po mnenju analitikov z obeh političnih polov “nahrbtnik”, ki bo premierja prej ali slej odnesel s položaja. Je pa Bobnarjeva povedala o načinu vladanja trenutne vlade še marsikaj sočnega, kar v osrednjih medijih ni bilo objavljeno.

Nekdanja ministrica je namreč predstavila celotno časovnico svojega odnosa s predsednikom vlade, z mnogimi podrobnostmi, ki kažejo na zaskrbljujoče pomanjkanje kredibilnosti, odgovornosti, nenazadnje osnovne spoštljivosti in upoštevanja pravil obnašanja, in to med ljudmi, ki vodijo državo in upravljajo z javnim denarjem. Zato smo njeno zgodbo s ključnimi poudarki strnili v zaključeno celoto, ki je še bolj povedna kot posamezne izrezane izjave, ki smo jih slišali v zadnjih dneh.

+++

V Gibanje Svoboda jo je – v nasprotju z različnimi medijskimi špekulacijami – pripeljala Sanja Ajanović Hovnik. Z Robertom Golobom sta se prvič dobila 11. maja 2022. V stranko se ni hotela včlaniti, sicer so ji ponujali celo podpredsedniško mesto, pri čemer so omenili, da imajo kadrovske probleme. Na tem sestanku je Golob povedal, da se glede ministra za notranje zadeve odloča med njo in Marjanom Šarcem. Povedal je, da ima poleg zagovornikov tudi precej nasprotnikov. Ni navedel, kdo naj bi to bili. Kot pa je izvedela od Andreja Ribiča, je bila njen največji “sovražnik” Vesna Vuković, tedanja vodja odnosov z javnostmi v Gibanju Svoboda. Tega si sicer ni znala razložiti, saj se z gospo Vuković nista poznali ali imeli kakršen koli kontakt.

Robert Golob jo je takoj “seznanil” s svojim načinom vodenja, pri čemer je izpostavil, da on človeka, sodelavca, ki v pol leta ne opravi zadanih nalog, vrže čez ramo in ne pogleda več. Odvrnila mu je, da je njen primarni cilj vzpostaviti zaupanje v policijo, njeno strokovnost in neodvisnost, da pa v nobenem primeru ne “praska” za položaj.

Jasno mu je povedala, da z ministrstvom za notranje zadeve ne želi imeti opravka, če bo tam prisotna “frakcija” LMŠ. V tem primeru raje ostane v Tacnu, saj ima z nekdanjim (in sedanjim) ministrom Boštjanom Poklukarjem in Damirjem Črnčecem precej slabe izkušnje še iz časov vlade Marjana Šarca, ko je bila direktorica Policije.

Takrat je minister Poklukar od nje zahteval, da najprej odvzame pooblastila in zatem odpusti predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša. Ne zaradi strokovnih napak, neizpolnjevanja nalog, ampak zaradi njegovih spornih izjav o zvezi NATO, ki niso imele nobene povezane z njegovim delom v policiji.

Z nekdanjim in sedanjim ministrom za notranje zadeve (t. i. varnostno frakcijo LMŠ) ima Tatjana Bobnar slabe izkušnje, saj je že v vladi Marjana Šarca izvajal sporne pritiske. (Slika: gov.si)

Robert Golob je izrazil željo, da bi se s kandidatom za v. d. direktorja Policije Boštjanom Lindavom pogovoril sam, na štiri oči. Na njeno presenečenje je tudi odkrito podvomil v pripravljenost kandidata, da bi policijo očistil “janšistov”, kar bi morala biti ena njenih in tudi njegovih glavnih nalog. S sestankom brez svoje prisotnosti se Bobnarjeva ni strinjala, o tem je Lindava tudi obvestila. So se pa skupaj srečali 31. maja, dan pred potrditvijo vlade, v prostorih Državnega zbora, prisotna je bila tudi Tina Heferle, nekdanja poslanka LMŠ in podpredsednica Državnega zbora. Tatjana Bobnar je predstavila Boštjana Lindava, njegove kompetence, izkušnje. Govorili so tudi o Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pri čemer je Golob izrazil pričakovanje, da bosta z novim v. d. direktorjem Policije čim prej pozvala Evropsko javno tožilstvo, da konča postopke proti Darku Muženiču, ki je bil očitno kandidat za ponovno vodenje NPU, a ga je ta postopek pri tem obremenjeval (Muženič naj bi z goljufijo oškodoval Evropsko unijo, s tem pa si omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v višini 60 tisoč evrov, op. p.). Tedaj še kandidatka za notranjo ministrico je predsedniku vlade razložila, da za to v nobenem primeru ni pristojna, direktor Policije pa tudi ne.

Prvi posredni pritiski so se začel konec oktobra. Ministrica je dobila nenavadno sporočilo PR-ovke Gibanja Svoboda Vesna Vuković. Spraševala je, ali je smotrno prijaviti uničevanje plakatov (šlo je za plakate v referendumski kampanji pred odločanjem državljanov o RTV, dolgotrajni oskrbi in oblikovanju vlade) na Policijsko postajo Nova Gorica, pri čemer je Vesna Vuković namigovala na dejstvo, se “itak ve”, kdo je tam vodja (namigovala je na komandirjevo domnevno naklonjenost SDS). Ministrica je odgovorila, da je prijava absolutno smiselna, ker ni nobenih podatkov o tem, da Policijska postaja Nova Gorca ne deluje profesionalno. Ministrica je bila sicer začudena nad nenavadno komunikacijo, PR-ovci političnih strank namreč po navadi ne poskušajo neposredno komunicirati z ministri, sploh pa ne o internih zadevah političnih strank.

V začetku novembra (7.) 2022 je sledilo sporočilo predsednika vlade. Napisal je, da je zaskrbljen nad kadrovsko politiko v Policiji, da mu ni prav nič všeč. Zato sta imela 10. novembra sestanek v prostorih vlade. Golob ji je povedal, da v. d. direktorja Policije ni opravil naloge čiščenja “janšistov” s Policije, da to pomeni izdajo, saj ima okoli sebe še vedno neustrezne ljudi, pri čemer je na presenečenje ministrice podrobno naštel imena vseh sodelavcev. Iz tega je bilo očitno, da premier informacije dobiva od direktorja NPU Darka Muženiča. Povedala mu je, da gre v vseh primerih za karierne policiste, strokovnjake, ki opravljajo svoje naloge, predsednik vlade pa ji je zatrdil, da gre po njegovih informacijah v določenih primerih za “speče celice” stranke SDS.

V. d. direktorja Policije Boštjan Lindav ni pristal na politično diskriminacijo sodelavcev oziroma ni izpolnil nezakonitega “ukaza” predsednika vlade o čiščenju t. i. janšistov (Slika: zajem zaslona 24ur)

14. novembra je ministrica odgovarjala na interpelacijo, pri čemer dobila prve informacije, namigovanja da Vesna Vuković in Damir Črnčec pripravljata medijski konstrukt za njeno odstavitev, kar je v komentarju Gregorja Repovža prvič potrdila Mladina. Kot je bilo razbrati iz dosegljivih informacij, naj bi Vesna Vuković po medijih širila informacije, da je Tatjana Bobnar prestopila v SDS, da je “popolnoma Janševa”, zato se izogiba menjavam domnevnih kadrov SDS, kar je bila popolna laž, bizarnost.

Po interpelaciji so se nekateri ministri iz kvote Svobode, ki so ocenjevali, da so v nemilosti pri Vesni Vuković, redno dobivali v pisarni Sanje Ajanović Hovnik. Prisotni so bili še Bojan Kumer, Matej Arčon, Daniel Bešič Loredan in Andrej Ribič, ki je ministrici predal pismo z dokazi, da je za medijskimi konstrukti Damir Črnčec.

16. novembra 2022 jo je poklical Miloš Milović, zasebni “svetovalec” premierja za varnost, in zahteval, da Policija zaposli določeno osebo, ker bo menda varnostnik pri predsedniku vlade. Policija je o tem podala negativno mnenje, Milovič pa je želel, da se to spremeni. Rekla mu je, naj preneha s klicarjenjem po policiji, saj je to kadrovska korupcija, vsa imenovanja pa so pristojnosti direktorja Policije. Kmalu zatem je predsednik vlade zahteval zamenjavo Martina Jazbeca, vodjo uprave za policijske specialnosti, ni pa obrazložil zakaj, dejal je samo, da se to nemudoma stori. Tega seveda ni storila. Tudi sicer je bilo osebno varovanje premierja posebno kritična tema, saj je želel organizirati varovanje izven sistema policije (menda zato, ker iz policije uhajajo informacije, policiste je krivil tudi za objavo slik njegov otrok na sicer uradnem obisku v Bruslju), za kar bi po mnenju ministrice morali spremeniti zakon, česar niso storili. Ministrica je premierju predstavila svoje mnenje, da takšna organizacija pomeni nesprejemljivo nezaupanje do Policije, kar gotovo ni dobro, saj so policisti profesionalci, ki korektno opravljajo svoje delo. Premier je vztrajal pri svojem in zaključil, da je to že odločeno ter da o tem ne bo več razpravljal.

28. novembra je imela nov pogovor z Robertom Golobom v njegovi vladni pisarni. Tokrat na temo poslansega vprašanja Žana Mahniča v zvezi z varovanjem predsednika vlade. Golob jo je obtožil, da sta vprašanje Mahniču “pripravila” ona osebno in v. d. direktorja Policije Lindav. Poskušala mu je razložiti, da to nima nobene veze z realnostjo, da je vse skupaj absurdno, bizarno. Premier ji je ne glede na vsa zagotovila in pojasnila odvrnil, da je sedaj očitno “zadeva” med njima na osebni ravni, da gre za stvar njegove osebne varnosti, družine, eksistence, da bo naredil vse, da družino zaščiti. Bila je šokirana, presenečena, saj sploh ni vedela, o čem govori, o kakšnih grožnjah … Povedal je še, da je zaupanje do konca porušeno, da je 10. novembra že dobila rdeči karton, da ji ne zaupa več. Odgovorila mu je, da je njeno zaupanje izgubil tudi on, zato je najbolje, da se razidejo.

Premier je ministrici očital, da je ona v ozadju poslanskega vprašanja Žana Mahniča (SDS). To se ji je zdelo absurdno in skregano z realnostjo. S tem bi se verjetno strinjali tudi vsi poznavalci slovenske politike. (Slika: SDS)

Zatem pa je predsednik vlade presenetljivo dejal, da je še možnost za povrnitev njegovega zaupanja, ampak da mora za to nekdo izgubiti službo, ta nekdo pa je Martin Jazbec. Takoj mu je povedala, da ne bo kupovala zaupanja na tak način, da za odpustitev Jazbeca ni nobenega razloga in da je kadrovanje v vsakem primeru v pristojnosti direktorja Policije.

30. novembra je na prireditvi v Portorožu k njej pristopil Boštjan Poklukar, ki jo je opozoril, naj pazi, kaj dela, ker da jo opazujejo.

1. decembra je bila prek portala N1 sprožena medijska komunikacija, da ministrica nima več zaupanja predsednika vlade.

5. decembra je imela zadnji pogovor s predsednikom vlade. Naložil ji je pripravo poročila o pritiskih na ministrico in na Policijo, tega naj pripravi Lindav. Povedala mu je, da bo v poročilu navedla, da ji je predsednik vlade izrecno povedal, da lahko pridobi zaupanje, če bo poskrbela za odpustitev Martina Jazbeca, da bo izpostavila nasprotovanje ljudem, ki so vrhunski policisti, strokovnjaki.

Golob je odreagiral z vprašanjem, ali želi, da se v vlado vrne Janez Janša, on pa dobi ustavno obtožbo. Rekla, da ne želi nič slabega, da so obljubili drugačno, strokovno, zakonito, transparentno politiko, temu pa sedaj ni tako, da je v bistvu sedaj še slabše, ker se govori eno, dela pa drugo.

Poročilo o pritiskih sta dan zatem z Lindavom oddala vsak posebej. 8. decembra je sledilo sporočilo za javnost Gibanja Svoboda, v katerem so trdili, da gre s strani ministrice za izdajo zaupanja, objave korespondence, iztrgane iz konteksta, opravičevanje različnih pritiskov, ki naj bi bili samo “iskreni pogovori”, kar pa seveda ne drži, ker je predsednik vlade dajal navodila v nasprotju z zakonom in se je tega zavedal.

8. decembra je podala prijavo na KPK in tožilstvo, dan zatem je odstopila.

Po odstopu je sledila obsežna kampanja osebne diskreditacije, s katero je bil povezan tudi sedanji minister Poklukar, ki se je dokazano dobival z novinarji in širil informacije o njenem osebnem življenju, neresnice o njenem načrtovanem rušenju vlade. V diskreditacije se je osebno vključil tudi predsednik vlade, ki je medijem razlagal neresnice, da je ministrica odstopila, ker je v osebni stiski, da razmišlja neracionalno, da je bilo njuno sodelovanje šest mesecev odlično, potem pa se je zgodilo nekaj nerazumljivega… Minister Poklukar je sicer po njenem mnenju izbral novega direktorja Policije, ki gotovo ne izpolnjuje pogojev, a o tem bo na koncu odločilo sodišče. Proti Senadu Jusiću sicer nima nič, saj ga je sama, ko je bil Poklukar minister v Šarčevi vladi, predlagala za policijskega atašeja v Rimu, pa ga minister ni potrdil.

Vse sporne pritiske predsednika vlade je Tatjana Bobnar predstavila svoji ožji ekipi, v kateri so ocenili, da so v teh očitno tudi elementi kaznivih dejanj. Po besedah vodje njenega kabineta Vesne Drole jo je državna sekretarka Tina Heferle pozivala, da če “jo bodo tako jebali”, naj gre sama z vso zgodbo v medije. Ko je bil 7. decembra objavljen odgovor vlade na poročilo Lindava, je Tina Heferle (via Drole) sporočila, da je Golob prasec, ki laže in je treba odreagirati.

Tudi državni sekretar Branko Lobnikar je poudaril, da delajo zelo dobro, ampak imajo na drugi strani nekoga, ki svet vidi popolnoma drugače, tudi če naredijo obredni harakiri, bo Golob naprej tumbal svoje.

Je pa Lobnikar pozneje obrnil ploščo in javno ocenil, da političnih pritiskov na ministrico ni bilo. Podobno si je “premislila” tudi državna sekretarka Tina Heferle. Ta je ministrici sicer večkrat povedala, da če odstopi, tudi ona avtomatsko izgubi službo, a nima nove in bo izgubila tudi službeni avto, zato ne ve, ali naj sedaj kupi novega. Branko Lobnikar pa je tudi povedal, da je vsak mesec, ko dobi plačo državnega sekretarja, zanj dober mesec, ker ima veliko stroškov s svojim življenjem.

+++

UREDNIŠKI DODATEK

Za piko na i so v medije pricurljale še informacije iz zaprtega dela zaslišanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, ki so v nahrbtnik Roberta Goloba dodale še nekaj kilogramov novih grehov. Oba zaslišana sta namreč potrdila, da je predsednik vlade pred referendumi konec novembra 2022 od direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA) zahteval, da nekoliko “odloži” aretacijo domnevnih ruskih vohunov, ker bi ta informacija v medijih pred referendumsko nedeljo zmedla fokus volivcev. Zaradi tega je v Državnem zboru danes sklicana tudi nujna seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Predsednik vlade se je v poskusu nevtralizacije poplave očitkov, razkritih zlorab oblasti in informacij o hudih napetostih znotraj Gibanja Svoboda, sinoči PR-ovsko sinhronizirano pojavil v Odmevih na nacionalki in pri Urošu Slaku v 24ur zvečer. Očitno razburjen in tudi zmeden je med nespoštljivim prepiranjem z voditeljema povsem neprepričljivo zanikal vse očitke, na neposredna vprašanja pa ni želel odgovarjati. Tatjano Bobnar je ponovno obtožil laganja, medije pa izkrivljanja dejstev. Po njegovem v Gibanju Svoboda ni nobenih trenj, v vladi tudi ne. Za neučinkovitost vlade pa so seveda krive poplave. Vzporedni svet predsednika vlade je očitno vsak dan dlje od realnosti, zato lahko pričakujemo začetek resne politične krize, ki se bo končala zgolj z Golobovo odstavitvijo ali odstopom.

30 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Velika je moralna zavrženost boljševikov. To je vse, kar človek lahko reče, ko prebere izjave Bobnarjeve o početju Goloba.

 2. utergang

  Sedaj je Golob v svoj destruktivni vrtiljak laži in blodenj potegnil še direktorja SOVE, ki ga je vsaj deloma “pokril”. Me zanima, kaj bo direktor SOVE odgovoril na vprašanje “ali ste kdaj o načrtovanju aretacij ruskih vohunov govorili državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Andrejem Benedejčičem?”.

 3. tohuvabohu

  Smejali smo se Pahorjevim semaforjem.
  Smejali smo se Jankovićevi zagovednosti.
  Smejali smo se Bratuškini zmedenosti.
  Smejali smo se Cerarjevi moralni etiki.
  Smejali smo se Šarčevemu skakanju v prazen bazen.
  Smejati pa smo se nehali ob početju ptičjega drekača.

 4. Miller

  Sporočilo iz globin
  Današnja klofuta varovanke don.murgeljoneja mu sporoča: gotof si.

 5. jaz

  sem kar zadovoljen s svojo dalekovidnostjo…nekaj nazaj sem zapisal da se meri sbstoj te vlade v tednih, morda meseci…ko so nekateri modreci govorili o koncu mandata,

 6. Darko

  Če predsednik vlade odstavi svoje sodelavce po 6 mesecih, če ni rezultatov… po tem bi tudi volivci morali storiti enako. 6 mesecev je mimo. Rezultatov pa ni. Samo zmeda in kriminal.
  Naj gre!

  • brane

   Tocno tako.

 7. Iva

  T. Bobnar je tudi razkrila množico lobnikarjev – prisklednikov v javnem sektorju. Volivci so to volili (referendum)! Celo NSi, ki bi morala agitirati za vitko, odgovorno in učinkovito vlado je takrat padla na izpitu. Le SDS je naredila primerjavo št. ministrov na 100tisoč preb. po državah Funkcionalno nepismeni Slovenci (tudi novinarji?) pa …
  “Lobnikar, pozneje …, da političnih pritiskov na ministrico ni bilo. Podobno si je “premislila” tudi državna sekretarka Tina Heferle. Ta je ministrici sicer večkrat povedala, da če odstopi, tudi ona avtomatsko izgubi službo, a nima nove in bo izgubila tudi službeni avto, … Lobnikar pa … da ima veliko stroškov s svojim življenjem.”

  Se je pa blefer Golob reševal pri Slaku rekoč, da se je z Bobnarjevo, še preden je postala ministrica, dogovoril (!) o “čiščenju janšistov” in bi lahko takrat odstopila od kandidature. Kar je neprijetno dejstvo. Tudi to, da je plačala za Gallupov test, ki ga je morala opraviti, torej je želela v njegovo vlado, čeprav je pred tem nasprotnike javno zmerjal s fašisti. Se je strinjala s sovražno govorico?

  P.S. Pred leti se je Golob, v sporu stanovalcev ul. G. brigade (N. Gorica) in tajkuna, ki si je prilastil prostor za garaže, ponudil za odrešenika. “Filantrop Golob” je angažiral Čeferina (ta je Goloba pred volitvami podprl) in … Na koncu so ljudje ostali še brez denarja!

  Funkcionalno pismeni Goričani smo Goloba že pred volitvami poznali kot bleferja in patološkega narcisa (stremijo k moči, občudovanju in se vidijo na vodilnih položajih, so brezobzirni in arogantni, hlinijo sočutje, ljubijo pa le sebe).

 8. Brane

  Čelavemu psihopatu se smeji: ko strici iz ozadja sesuvajo Goloba namesto njega.
  Pa še primer Trenta bo padel na sodišču.

  • P.Kos

   Nastavi si ogledalo ter aktualiziraj probleme, ki tarejo slovensko družbo z gospodarstvom vred.

  • brane

   Zelo yal, vendar povsem mimo.

 9. Rok

  Caeci sunt oculi, cum animus alias res agit.
  Ex avarita omnia scelera ac maleficia gignuntur.
  Hominem liberum dedecet hostibus servire.

 10. ren

  Ker smo v svobodi, ki pravzaprav pomeni NEsvobodo, lahko zapišemo: trenutni predsednik vlade nujno potrebuje psihiatrično zdravljenje. Tako, kakor je dravljenje potrebno bolnemu srcu, je potrebno tudi bolni glavi.

  • Rokovnjac

   Ne bo nic,postavili ga bodo v cakjalne vrste!

 11. leiito

  @miller “Takšen način vodenja nove generacije japi direktorjev, je v realnem sektorju, od osamosvojitve dalje čisto običajen.”

  Japajade, tak način vodenja “deluje” samo v JS in v paradržavnih oligarhičnih kartelih, na prostem trgu si pa prisiljen delovati usklajeno in učinkovito ali te pa ni več. Golob je neučinkovit vodja, ker tak način vodenja ne deluje, ker je v resnici slab menedžer, kar je sinoči nehote priznal tudi sam, ker če sta dva tvoja ministra nesposobna skoordinirati medresorsko sodelovanje svojih ministrstev, je to tvoja napaka in odgovornost, ti si izbral te ljudi, ti jih vodiš.

  • Miller

   Ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš.
   Po 40 letih dela v realnem sektorju, na zahtevnih področjih, imam to v mezincu.

   In ne samo našteto, temveč so že desetletja po novejših kadrovskih metodologijah, za vodstvene kadre IDEALNI psihopati.

   Egoistični, stremuharski, maščevalni narcisoidi, brez empatije in notorični lažnivci… so glavna odlika psihopatov.
   Njihov moto je “preko trupel”.
   Golob je šolski primer.
   Nekateri smo ga prokužili, ko je v govoru mahal s pestjo. Enako kot Mussolini in Hitler.

   Psihopati so idealno in iskano testo za vodenje korporacij, velikih firm, EU, EK, obrambnih ministerstev itd.

   • P.Kos

    Miller, si bil 40 let v realnem sektorju, na zahtevnih področjih in imaš to v mezincu, ker so že desetletja po novejših kadrovskih metodologijah, za vodstvene kadre IDEALNI psihopati, kot sam praviš?

    • Miller

     Eno so zahtevna dela, drugo so vodstvena dela.

    • Miller

     Zahtevno delo: pilot helikopterja SV, ko rešuje v zahtevnih pogojih v gorah,
     Vodstveno delo: minister SV, ki je lahko po poklicu tudi klovn.

 12. slavkope

  Če si medijsko ustvarjeni, vztrajno promovirani in lakajsko servisirani patološko samo-opijanjeni in narcisoidni “kralj sončnic” (konjukturnih sončnih panelov), si lahko tako rekoč hkrati z nastopaštvom brutalne politične moči zagotoviš in izsiliš “ekskluzivna” intervjuja v “elitnih” večernih informativnih oddajah Martić tv (TVS) in Pop tv, kjer ti lojalni uredništvi zagotovita lojalnega in servilnega zasliševalca/zasliševalko in te vnaprej zavarujeta pred nepričakovanimi in morebiti politično nekorektnimi vprašanji ter pred od javnosti pričakovanim in s stališča novinarskega profesionalizma nujnim javnim neposrednim soočenjem s ključno neprijetno “kronsko pričo” javno razkritega nezakonitega preseganja pooblastil in nezakonitih pritiskov na najvišje funkcionarje po veljavni ustavi in zakonodaji sistemsko neodvisnih MNZ, Policije in Sove.

  Najvišji funkcionar izvršne veje oblasti, ki se je enkrat pregrešil zoper veljavno Ustavo RS in veljavno zakonodajo, bo to vztrajno in trmoglavo počel, dokler mu nedostojnih, nezakonitih in etično zavrženih sistemskih kršitev ne bodo preprečili po veljavni ustavi pristojni in pooblaščeni organi in najodgovornejši funkcionarji zakonodajne in sodne veje oblasti.

  Na najtežjem praktičnem preskusu spoštovanja in doslednega izvrševanja veljavnega ustavnega reda, vladavine prava in večstrankarske parlamentarne demokracije so najvišji funkcionarji in najvišji pristojni organi MNZ, Policije, Državnega tožilstva RS, KPK in celotne neodvisne sodne veje oblasti vse do Vrhovnega sodišča in Ustavnega sodišča RS.

 13. jaz

  Dragi meni vsi s komentatorji vred, pa tudi g. Milerju. Jaz sem že opravil to psihoterapijo…zavrtite si, (poiščite) na internetu pesem golobovega rojaka Iztoka Mlakarja z naslovom, POLITIK GVIDO. deluje zelo politično psihoterapevtsko. Ker brez te pomoči bomo še mi znoreli. Sem slišal nekoga da je rekel…ker je smeh pol zdravja in čakalne vrste do smrti se smejte še enkrat več, če hočete preživeti.

  • Miller

   Slovenci smo unikat v svetu. Ni je stvari, ki je ne bi spolitizirali.
   Ali je to državni medij, narodna glasba, kolesarstvo, kanalizacija ali poplava.
   Noro .
   Rokovnjač ima prav.
   Čistokrvni Butalci.

 14. TL

  In potem pride PV k svoji prijateljici na nacionalno televizij in opravita prijateljski pogovor. V normalni državi bi ta ženska PV povprašala, zakaj ga zaradi njegovih dejanj že zdavnaj ni zaslišala policija.

  Ampak za vse so krive poplave. In seveda Janez Janša.

  Za bruhat vse skupaj.

  #TooLate

  • P.Kos

   Če je ga.Bobnarjeva že 8.12.2022 res dala prijavo na tožilstvo, se vidi kakšna gnojna jama je postala Slovenija. Očitno tožilstvo ne opravlja svoje naloge, ko gre za korupcijo in uzurpacijo oblasti. Da bo možno vzpostaviti demokratične vzvode oblasti bo potrebno aktivno državljanstvo nas vseh in med drugim odločno, z množičnimi protesti zahtevati prevetritev tako v tožilstvu kot tudi sodstvu; da o takojšnjem odstopu Goloba sploh ne govorim.

 15. Pesimist

  Sedaj se kaže karakter našega premiera v polni luči. Tisti, ki smo z njim že poslovali, ko je bil še v GEN-i, dobro vemo, kakšen je.
  Ta človek ne bi smel nikoli postati premier in tega se sedaj zavedajo tudi tisti, ki so ga ustoličili.
  Upam, da bodo politiki in policija opravili svoje delo

  • Lojze

   Tudi sam imam takšne izkušnje, mož nima nobene ideologije, še manj morale, je fantast prepričan v svoj prav.

   • Nekočbomordabolje

    … ste morda mislili; narcisoiden psihopat …

 16. juhejfantje

  Game Over za pernatega

  • Miller

   Takšen način vodenja nove generacije japi direktorjev, je v realnem sektorju, od osamosvojitve dalje čisto običajen.
   Za vse v JU in ostale, ki ne vedo, kako zgledajo odnosi v firmah, pa neobičajen in presenetljiv.

   Danes vodje z desetletnimi bogatimi izkušnjami letijo na cesto in so “nič vredni”, če se ne strinjajo z (napačno) vizijo direktorja.
   Ali, odpustiti v firmi 300 delavcev ni novica, odpustiti nekega novinarja v javni hiši pa vik in krik..

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Skrivalnice Prešičkovega centra za pomoč nerazvitim

Slovenija je lani za mednarodno razvojno sodelovanje namenila prek 20 milijonov evrov, roko nad projekti pa ima Center za mednarodno razvojno sodelovanje (CMSR), ki mu načeluje Dejan Prešiček iz kvote stranke socialnih demokratov. Mediji so se Prešička lotili zaradi vloge v Inštitutu 1. maj, ki verjetno deluje kot obvodno podjetje za financiranje stranke SD. Toda pri Prešičku je bolj zanimivo njegovo delo v CMSR, kamor smo poslali vrsto vprašanj, vendar nismo prejeli vseh odgovorov. Glede na vse navedeno so v preteklih dneh medijsko izpostavljena in problematizirana nakazila sredstev MZEZ za projekte CMSR razumljiva, vprašanje pa je, kako so bili projekti izbrani, kako so bili izbrani izvajalci in podizvajalci projektov, ter ali so med njimi morda tudi donatorji Inštituta 1. maj, ki ga vodi Jan Škoberne, predsednik sveta zavoda pa je ravno Dejan Prešiček …

Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je s svojimi pajdaši poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.

Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Demografsko-migrantski samomor Evrope se nadaljuje

Evropski parlament v Bruslju je razpravljal in odločal o t. i. evropskem migracijskem paktu ter ga tudi sprejel. Z njim naj bi Evropska unija “celovito uredila upravljanje migracij”, kar so ponovno le obljube. V realnosti pa ostajajo odprta nekatera ključna vsebinska vprašanja, ki jih ne gre pavšalno politizirati, vsekakor bodo ostala del razprave v evropskem medijskem in političnem prostoru. Naš sodelavec Maksimiljan Fras se je zato lotil odmevnih knjig britanskega avtorja Douglasa Murrayja. Murray se namreč, kot ugotavlja Fras, v svojih treh knjigah Nenavadna smrt Evrope, Norost množic in Vojna proti Zahodu spretno giblje znotraj provokativnih tem, piše v jasnem in razumljivem jeziku ter naravnost kliče k javni razpravi o družbenih vprašanjih, ki jih odpira. Migracije, posebej nezakonite, s katerimi se soočata Slovenija in Evropa, so zagotovo eno od njih.