“Slavoja Žižka bi morali poslati na Bližnji vzhod kot predstavnika Združenih narodov, saj bi glede na to, kako dobro pozna stvari, hitro rešil vse tamkajšnje probleme”

Avtor: | 21. oktobra, 2023

Drago Jančar je ob oceni knjižnega sejma v Frankfurtu in slovenske predstavitve komentiral tudi uvodni nastop Slavoja Žižka, ki je zaradi komentarjev glede vojne med Izraelom in terorističnim gibanjem Hamas dvignil precej prahu v domači ter mednarodni javnosti. Povedal je, da z Žižkom sicer ne želi polemizirati, se mu pa osebno zdi med drugim precej neprimerno, da se na takšni odmevni prireditvi v srcu Nemčije, ki je danes nedvomno ena najbolj demokratičnih držav svetu, v kakršnemkoli kontekstu omenja denimo Heydricha in nacistične zločine v drugi svetovni vojni. Prepričan namreč je, da je s tem poglavjem zgodovine nemška družba že davno opravila, veliko bolj kot smo s svojimi zgodovinskimi zablodami to storili v Sloveniji. (Vir: Domovina) 

11 komentarjev

 1. slavkope

  Če si je naš najpomembnejši pisatelj Drago Jančar privoščil nekaj navihane posmehljivosti na račun mednarodno razvpitega in najbolj prevajanega slovenskega pop-filozofa Slavoja Žižka, je le še dodaten dokaz svobode in prostosti duha med vrhunskimi intelektualci in besedovalci.

  Kdor je pričakoval, da si bo ekscentrično samopašen pop-filozof kot povabljeni gost otvoritvenega večera mednarodno priznane založniške kulturne manifestacije pustil nadeti “nagobčnik politične korektnosti” od katere koli politike in ideologije, ali oprezno prilagodljive politične pragmatike – se je seveda naivno zmotil.
  Oba mojstra besede ter intelektualno dosledna izrekovalca in pričevalca svobode duha sta nastopila, kot se od njiju pričakuje.

  Je pa škandalozna brutalna politična cenzura, o kateri te dni poroča politik, diplomat, književnik in prejšnji direktor Agencije za knjigo RS, dr. Dimitrij Rupel.
  Že prevedeni in za natis pripravljeni zbornik o sodobni RS, za katerega so prispevali svoje tehtne in informativne prispevke ugledni slovenski akademiki, univerzitetni profesorji in publicisti, namreč novi oblasti Levice na ministrstvu za kulturo in njej podrejeni novi oblasti na Agenciji za knjigo, namreč ni smel ugledati luči sveta in ne radovednih bralcev v mednarodnem kulturnem okolju frankfurtskega mednarodnega sejma knjig in književnosti.

  Gre le še za en dokaz brezobzirnega in škodljivega vmešavanja in brutalnega nasilnega poseganja ekstremistične ne-demokratične levičarske strankarske ideologije in politike vladajoče Levice na področje avtonomije kulture in umetnosti. Še za en sramotno eklatanten primer totalitarne zlorabe pojma “svobode” za obrambo lastne totalitarno in teroristično omejene lažne “svobode”.

 2. Brane

  Drago nima pojma in tudi slučajno ne more polemizirati z Žižkom, ker tudi pod razno nima te širine.

  Filozof lahko filozofira o vsem, saj to je bistvo filozofije, a ne?

  Ena najbolj demokratičnih držav je danes na žalost samo poslušna članica nata, ki sesuva lastno gospodarstvo in posledično vsa gospodarstava povezanih držav, tudi naše seveda.

  • tohuvabohu

   Hehe, filozof lahko filozofira o vsem, zlasti če je superioren kot Žižek … Točno to je vžgalo Jančarju, zato se tudi ni spuščal v debato z njim, ampak je predlagal, da Slavujčka pošljemo reševat BV krizo.

   Btw, Heidegger je lepo razložil, da ko filozofija postane uporabna, ni več filozofija, ampak ideologija.

  • Slovenec

   Brane, oprosti in brez zamere, ampak samo Žižkovo razpravljanje o diktaturi pri čebelah je bila popolna bedarija.

 3. APMMB2

  O bistroumnosti in uspehu paradnega filozofa na Frankfurtskem sejmu knjig priča intervju z modrecem v sobotnem Delu.
  Ali je intervju naročil sam filozof,ali pa je naročilo koga,ki se zaveda škandala, niti ni toliko pomembno.
  Pomebno je to, da je filozof imel priložnost na izpostavljeni sceni stresti vso svojo modrost elitni publiki. Frankfuretski sejem knjig namreč ni kar tako, je namreč špica za modrce in njim podobnim.
  Modrec se zaveda, da ga je polomil in se v intervjuju posipava s pepelom in da se slutiti, da se opravičuje in skuša popraviti slab vtis z dopolnili.
  Za filozofa svetovne slave takšna opravičevanja niso na mestu.
  Kar izjaviš mora sedeti in popravkov ni. Frankfurtski sejem ni tržnica za zelenjavo in če tam nastopiš se moraš pripraviti.
  Očitno pa je filozof sam spoznal, da provakacije na takšnem forumu ne vžgejo.
  Lako se peniš in pluvaš pri Marcelu Štefančiču in prodajaš modrost, ker veš, da te ne bo zgrabilza jezik, ko pa greš na vzišeni oder, pa popravka ni.

 4. TL

  Odličen komentar Draga Jančarja. Če bi večina Slovenije razmišljala podobno kot on ali pokojni Boris Pahor, bi bili na poti v demokracijo. Tako pa…

  #Too Late

 5. ren

  Trezen glas Draga Jančarja. Za ta knjižni sejem so se pripravljali, ko je bil tržaški pisatelj Boris Pahor še živ. Nameravali so v okviru sejma, ki je posvečen Sloveniji, predstaviti njega in njegovo delo. Pod novo vlado in novo ministrico za kulturo, Asto Vrečko-Ždanov, so Borisa Pahorja odstranili in zaradi konflikta Izrael-Hamas, namestili Žižka. V slovensko sramoto. Boljševizem je v Sloveniji še kako živ! Vse, kar je bilo pod vlado Janeza Janše, je bilo treba odstraniti.

 6. juhejfantje

  Pa Žižek lahko še Meseca, Vrečkovo in ostale navdušence nad demokratičnimi vrednotami Hamasa s seboj vzame in naj kar tam ostanejo

  • Slovenec

   Žižek je anarhist. On bo vedno provociral. To je njegov alter ego. On predstavlja samo sebe.
   Taka oseba nikoli ne bi smela predstavljati države.

   • Nekočbomordabolje

    Žižek je le en navaden vseglihar. Malo popljuva teroriste in malo popljuva izraelce in … naloga opravljena.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Izjava dneva


“Vse, predvsem pa koleno.”

"Pretepeni" in delno poškodovani Luka Dončić je po drugi zmagi nad Oklahomo, ki jo je zaznamovala groba igra in na trenutke sporno sojenje, iskreno povedal, kaj ga boli. Vseeno je prepričan, da bo nared za 4. tekmo, ki bo v American Airlines Centru v noči na torek ob...