Hipokrizija in oportunizem naših nevladnikov

Protesti 14. maja 2021 v Ljubljani (Slika: zajem zaslona RTVSLO)

Avtor: | 18. oktobra, 2023

Jutri je sklican Shod za Palestino, kjer bodo nevladne organizacije skupaj z Gibanjem za pravice Palestincev protestirale proti izraelski državi. Osebno nimam nič proti, kajti vsak ima pravico do protesta in izražanja misli, vse dokler ostanejo protesti mirni in se ne sprevržejo v rasistične shode, kot smo to lahko opazovali v Nemčiji in Angliji, kjer so aktivisti začeli v stilu Juden raus! označevati judovske trgovine in napadati otroke na poti v šolo. V Belgiji so protesti pripeljali celo do terorističnega napada, kjer sta bila umorjena dva Šveda. Najmanj, kar si želim, je kričanje Allahu Akbar! s strani podivjanih verskih fanatikov po ulicah slovenskih mest.

Izrael in Palestina, dve entiteti, kjer je ena mednarodno priznana, druga pa ne priznava niti same sebe, vedno uspeta iztiriti čustva po celotnem svetu. Glavni razlog tako čustvenega odziva je ideološkost spora med entitetama, vendar ne ideološkost med Izraelom in Palestino, kjer gre v osnovi za verski spor, ampak med levico in desnico na Zahodu. Levica je v Palestincih našla žrtev in mučeništvo, ki jo mora rešiti pred namišljenim kolonializmom in kapitalizmom, medtem ko je desnica našla v Izraelu njen antipod, z izjemo skrajne desnice, ki ima stališča praktično identična s skrajno levico.

Palestina je sprva predstavljala verski spopad med judaizmom in islamom. Arabske države so si leta 1948, ob razglasitvi samostojnosti judovske in islamske države, torej Izraela in Palestine, zadale nalogo obranitve temeljev islama kot branitelja Jeruzalema in temeljev, ki ga ta predstavlja. Kdor je bral Koran, ve, da Judje predstavljajo grožnjo, ki jo je potrebno odstraniti, od tod namreč izhaja močan antisemitizem v islamskem svetu. Zato so reakcije Hamasa v tem kontekstu predvidljive, niti jih ne skrivajo, še več, ponosno jih posnamejo in predstavijo svetu, kot smo lahko videli ob zadnjih množičnih pokolih civilistov.

Islamski svet je leta 1948 videl Izrael kot križarske vpade pred tisočletjem, zato je retorika podobna, ideja uničenja Izraela in njegovega prebivalstva pa sledi takšnemu kontekstu. Kdor je nekoliko skeptičen, lahko ob dovoljšnjem znanju arabščine posluša povprečno pridigo med petkovo molitvijo v Kairu, Amanu, ali Rabatu in prebira sporočila ne le verskih, ampak tudi civilnih oblasti, televizijskih osebnosti ter časopisov in knjig. V arabskem svetu ni nenavadno opaziti nacističnih karikatur Judov, kar je zlahka opaziti tudi v šolskih knjigah. Še več, mediji, založniki in šole celo promovirajo Protokole sionskih modrecev (The Protocols of the Elders Zion), ki govorijo o židovski zaroti obvladovanja sveta. Ta tekst, antisemtiski izbor mnogih evropskih avtorjev, je sprva razpečevala carska Rusija potem, ko je kolonizirala dele Poljske in baltskih držav ter podedovala ogromno judovsko populacijo.

+++

Če se vrnemo v zgodovino, natančno v leto 1956, ko je potekala druga arabsko-izraelska vojna, ki je bila posledica Naserjeve nacionalizacije Sueškega prekopa in kolonialne nadutosti Francije in Velike Britanije, ki sta zavračali kakršenkoli dogovor z Egiptom. Francija je šla tako daleč, da je Naserjev režim celo primerjala z nacizmom in Naserja porinila daleč stran od Zahoda. Rezultat je bila vojna, ki se ji je pridružil Izrael in pripomorel k dodatni zameri v arabskem svetu. Toda če je zahodna levica sprva simpatizirala z Izraelom, je izraelsko zavezništvo z zahodnima imperialnima silama proti Egiptu dokončno zabilo žebelj v krsto Izraela in nova žrtev, imenovana Palestina, je bila rojena. Ne pozabimo, da je zahodna levica doživela šok po Stalinovi smrti, saj je desetletja zanikala razsežnost pokolov in uničenja v Sovjetski zvezi, potem pa je sama komunistična partija pod Hruščevom vse skupaj obelodanila. Za zdaj pustimo ob strani, da je Hruščev reševal lastno kožo, bil pa ni nič manjši klavec od Stalina. Zahodna levica je potrebovala nove žrtve in mučenike, ki jih je potrebno rešiti pred imperialisti in kapitalisti, te pa je našla v ekologiji, spolu, spolni usmerjenosti in Palestini.

Med sueško vojno so simpatije zahodne levice do Palestincev prihajale počasi iz dveh razlogov. Prvi je bil relativno svež spomin na boj proti fašizmu in nacizmu, drugi pa posredovanje ZDA, kjer Eisenhower ni želel podpreti Francije, Velike Britanije in Izraela proti Egiptu. Toda ZDA so hitro podprle Izrael, potem ko je Naser skočil v objem Sovjetske zveze in ljubezen med zahodno levico in Palestino je bila rojena. Ta ljubezen je danes eden največjih simboličnih temeljev za boj proti zahodnemu kapitalizmu in imperializmu, kot ga danes vidi levica. Ne le to, Izrael je za levico mikro okolje zahodnega “pohujšanja”, torej rasizma, kolonializma, apartheida, kapitalizma itd. Boj, ki so ga izgubili na Zahodu, zdaj bijejo na Bližnjem vzhodu, kjer Izrael predstavlja nekakšen offshoot zahodnega demokratičnega liberalnega sistema.

+++

Nevladniki, ki so podprli zadnji Hamasov napad na Izrael, ga vidijo kot osvobodilni boj, torej revolucijo, ki ne pomeni le “osvoboditve” izpod škornja “neokolonialne” entitete, ampak kot priložnost za vzpostavitev nove entitete, ki bo odpravila z grehi zahodnih liberalnih demokracij. Tako kot so sovjetski revolucionarji videli v pokolih civilistov nujno zlo v vzpostavitvi “boljše prihodnosti, je dojemanje Hamasovih pokolov podobno. Poglejmo, koliko je bilo javnih obsodb pobijanja civilistov, rezanja glav dojenčkov, za kar se je na koncu izkazalo kot resnično, kurjenja še živih prebivalcev kibucev, ugrabitev otrok itd. Tišina ob tako strašnih zločinih pove veliko. Predvsem v luči dejstva, da je Hamasov napad predvideval teror nad civilisti, vključno s pokoli in ugrabitvami, medtem ko izraelsko posredovanje cilja na uničenje Hamasovih in drugih vojaških kapacitet.

Hamasov cilj so bili civilisti, kjer je bila kolateralna žrtev vojska, cilj Izraela pa je Hamas, kjer so kolateralna žrtev civilisti.

Kdor noče prepoznati te temeljne razlike, je hinavec.

Izrael, ki se danes sooča z ekstremisti celo v lastni vladi, je primerna tarča za proteste. Tega ne moremo zanikati, kajti tudi Izrael se poslužuje nasilja na zasedenih ozemljih, Netanjahujev politični oportunizem, ki je pripeljal do večje vojaške navzočnosti na Zahodnem bregu, saj je zamižal na obe očesi na meji ob Gazi in ošibil obveščevalne službe, pa je velik krivec za nastalo situacijo. Zato Izrael ne more biti izvzet iz odgovornosti, na koncu pa bo moral pristopiti k dokončni rešitvi, ki bo omogočila dostojno življenje tako Izraelcem kot Palestincem.

Nevladniki zelo hitro izkoristijo vsako situacijo na Bližnjem vzhodu za proteste proti Zahodu ali Izraelu. Vsi ti protesti niso namenjeni reševanju tamkajšnjega prebivalstva. To je največja laž, ki vam jo nevladniki prodajajo. Ne zanima jih, kako bo preživel povprečen Palestinec, ker če bi jih to zanimalo, potem se bi zavzemali z boj proti ekstremističnemu Hamasu in dokončni umik koruptivnega Fataha. Vprašali bi Hamas, zakaj so ob gradnji vojaških tunelov namenoma pozabili na gradnjo civilnih zaklonišč? Zakaj so zapravili na desetine milijonov za rakete, medtem ko niso zagotovili skladišč hrane? Kako to, da se člani Hamasa zdravijo v Izraelu, strehe bolnišnic v Gazi pa uporabljajo kot izstrelišča? Na koncu, zakaj ne dovolijo umika civilistom, ne glede na to, da Izrael napove tarče in uro obstreljevanja, medtem ko visoki člani Hamasa uživajo v petzvezdičnih hotelih v Katarju?

+++

Nevladniki trdijo, da se borijo proti apartheidu, kolonializmu, nasilju itd., toda naj dokončno obrazložijo, kaj jih je oviralo pri protestih pred iranskimi veleposlaništvi med iranskim pobojem civilistov in nasiljem nad ženskami? Kaj jih ovira danes? Nikoli niso priredili množičnih protestov proti Asadu, ki je izvajal enega najbolj množičnih in krvoločnih pokolov civilnega prebivalstva v 21. stoletju. Ne pozabimo, da je Asad uporabil kemično orožje proti otrokom, njihove slike pa danes uporabljajo novinarji Hamasa v propagandi proti Izraelu. Ali so nevladniki protestirali proti Rusiji, ko je bombardirala civiliste in pomagala Asadu pri pokolih civilnega prebivalstva? Ali so protestirali proti Iranu, ko je financiral Hutije pri izvedbi državnega udara? Ali so protestirali proti Iranu, ko je uporabil milice pri napadih na Kurde in Jazide v Siriji?

Kolikokrat vidimo nevladnike protestirati pred kitajskim veleposlaništvom, kajti koncentracijska taborišča za Ujgure so močan razlog za proteste.
Še več, ali ne bi bilo primerno, da bi vsi ti nevladniki povzdignili glas, ko gre za kršitve pravic žensk v muslimanskem svetu? Zakaj tiho podpirajo moško nasilje nad ženskami, ki zahteva nošenje naglavne rute, ker je ženska videna kot izključno objekt poželenja? Predmet, ki se ga lahko dotika in z njim ravna po želji, če ne dosega zapovedanega standarda, ki so si ga izmislili moški v 6. stoletju?

Ne pozabimo, da je Inštitut 8. marec celo podprl nošenje naglavne rute kot kulturni fenomen. Ali bodo slovenski nevladniki podprli žensko, rojeno v muslimanski družini, ki bo želela poročiti Juda ali kristijana, zavrnila zakrivanje in se razglasila za ateistko? To je ključno vprašanje, ki pokaže, ali je nevladna organizacija resnično borka zatiranega člana in članice družbe, ali pa gre zgolj za politično in ideološko vprašanje.

Kako močan je boj nevladnikov za pravice šibkih v islamskem svetu, povprašajte tiste, ki so šli izven okvirov, ki so jih zastavili Hamas in nevladniki. Tistega Palestinca, ki ima raje izraelsko kot palestinsko državljanstvo. Tisto žensko, ki je v družini povedala, da bo poročila tistega, ki ga ljubi. Tistega moškega, ki je odvrgel parolo boja proti Judom in postal njihov prijatelj. Tisto žensko, ki je rekla ne dogovorjeni poroki. Tistemu moškemu, ki je spremenil vero ali se razglasil za ateista.

Verjetno vas odgovori ne bi presenetili in bi ugotovili, da gre na koncu le za ideološki in politični boj. Najbolj nenavadno pa je dejstvo, da bo povprečni Izraelec našel več podpore v Savdijcu kot pa povprečnem zahodnem nevladniku.

Žal.

21 komentarjev

 1. brane

  Dragi avtor, povsem si izpustil financno komponento nasih vrlih drzavnih nevladniskih organizacij – podpisnic. Zal so to le kruhoborci – njim pripada, politika pa je le siroka pot do denarja.

 2. brane

  Izraelske obveščevalne službe so vedele kaj pripravlja Hamas, pa so zavoljo interesov Netanjahujeve vlade, pustili da se vdor in pokoli Hamasa zgodijo, ker so vedeli da imajo tako prosto pot za naslednjo fazo v izvajanju apartheida na Gazo – vdor in dokončni obračun ne samo s Hamasom, temveč tudi z ostalimi uporniškimi organizacijami v Gazi.

  Netanjahu je na domačem političnem parketu zaradi sporne pravosodne reforme, začel izgubljati tla pod nogami in ta šok terapija za cel narod je prišla zanj kot naročena in ne bi se čudil, če je Netanjahu sklenil hudičevo kupčijo s Hamasom.

  Po mnenju nekaterih političnih analitikov, pa je terorističnemu Hamasu uspelo izraelsko vlado zvabiti v past s tem, da se bo počasi svetovna javnost obrnila proti njim zaradi pretirane uporabe nasilja, bombardiranj in preveč pobitih Palestincev.

 3. pl@c

  Pričakujem, da se bo ta sramotni shod odvijal pod budnim očesom policije in SOVE in da se bo proti morebitnim kršiteljem javnega reda in miru ukrepalo skladno z zakonom. Sicer je res, da Justicia pri nas ni slepa in sodi različno glede na politično pripadnost, tukaj ji dajemo priložnost, da se izkaže.

 4. ren

  Uredništvo!
  Zakaj ste odstranili moj komentar kot odgovor @Millerju, kjer sem omenil, da je na knjižnem sejmu v Frankfurtu slovensko kulturno ministrstvo odstranilo prvotno namenjen del razstave slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju in ga zamenjali z Žižkom?
  Zelo čudna cenzura!

  • Tilen Majnardi

   Lp, nobenega komentarja nismo odstranili, je pa res, da se ubadamo s poplavo SPAM tekstov, ki jih poskušamo maksimalno omejiti. Mogoče se je vaš komentar po nesreči ujel v ta filter. Za nevšečnosti se opravičujemo.

   • ren

    Hvala za pojasnilo!
    LP

  • Miller

   @ren, da ni Pahorja na knjižnem sejmu se pritoži Vrečkovi in ne name. Na nori24tv spet norijo, ker mir ni agenda gospodarja.
   Žižek pa je bil NAPROŠEN s strani organizatorja, da pove svoje filozofsko mnenje o trenutnem dogajanju !

   • ren

    @Miller! Nič te nisem spraševal o Novi24. Obrni se na njih, ne name!

 5. jaz

  na zahodu kjer vlada demokracija ne moremo posameznih držav enačiti s Krščanstvom. Edina Krščanska država je Vatikan. A ta zagovarja nasilje???
  Dokazljivo na leta zaradi svojega prepričanja uamreč umre cca. 5000 Kristjanov s strani Muslimanov. Njim njihov Koran te umore opravičuje. S strani Kristjanov najverjetneje ne umre niti en Musliman. In tudi nikjer v svetem pismu Nove Zaveze umora Bog ne opravičuje. Preberite Novo Krščansko Zavezo in Koran.

 6. jaz

  @Nekočbomordabolje. Krščanstvo samo se imenuje po Kristusu. Njegovo temeljno delo je nenasilje in nikoli maščevanje zob za zob, oko za oko. Njegovo delo je Nova zaveza nenasilja. Je presežek Stare zaveze…zob za zob… Koran je nekakšen povzetek stare zaveze. In zato ne za Jude ne Muslimane ni izhoda iz kroga menjave…glavo za glavo Seveda nekateri komentatorji ščuvajo kaos in ne želijo resnice.
  Ko Miller našteva vse napake Krščanstva to počne iz razloga očrniti temeljno krščansko vero. Ne mislim opravičevati napak Krščanstva ki so nedvomno bile. Vendar tudi ne mislim za njegove advokate klicati ljudi ki niso ne pravični in ne realni. Mimogrede tako za primerjavo..je kdo slišal od kakega škofa ali papeža pozive oziroma fatve, da je treba kakšnega ateista ubiti?? Od Islamskih verskih voditeljev pa smo slišali vsi. Sta si ti dve religiji v čem podobni?

 7. APMMB2

  Vse se dogaja zaradi Velike oktobrske revolucije, ki so jo davnega leta 1917 izvedli ruski boljševiki.
  Od takrat dalje je svet razdeljen.
  Rusi osavajajo svet s komunizmom in želijo uničiti kapitalizem.
  Kapitalizem je naravni družbeni sistem, ki posnema naravo, narava pa je osnovno vodilo sveta. V naravi vlada naravna selekcija, evolucija pa ohranja najsposobnejše. Tako se je kot najrazvitejši pojavil človek, z vsemi lastnostmi narave. Zmaguje najsposobnejši in to je človek.
  Marx pa je uvedel novega človeka, takšnega, ki naj ne bi več sledil naravnim zakonistostim in njegove sposobnosti ne bi vplivale na njegov status. Visi moramo biti enaki. To pa je protinaravno in v življenju tega ni mogoče doseči.
  Ruski boljševiki se tega zavedajo, pod pretvezo enakosti želijo uničiti nasprotnike in zavladati svetu.
  Začeli so svetovni boj za enakost, v bistvu pa izvajali revolucije in nasilno rušili države in jih kolonizirali. To počnejo še danes, če ravno jim je propadla mogočna Sovjetska zveza, največja teroristična država na svetu. K temu se je pridružila tudi Jugoslavija pod vodstvom maršala Tita, enega največjih teroristov na svatu,ki je pod krinko neuvrščenih podpiral revolucije in diktatorje po svetu zato, da bi slabil ostali svet. Sojetska zveza in Jugoslavija sta plačali ogromno ceno za to, da sta uvajali terorizem po svetu in sveda tudi doma. Obe državi sta bankrotirali in razpadli.
  Ko je svet mislil, da se je odkrižal terorističnega zla, se je pojavilo novo gibanje, ki najverjetneje korenini v Moskvi in širi po svetu nov terorizem
  Nič ni čudnega, da Rusija, naslednica Sovjetske zveze ponovno gradi svoj imperij. Nič ni čudnega, da se podobno dogaja v Srbiji, ki si ponovno želi podrediti Kosovo, Črno Goro, Bosno in ne nazadnje Slovenijo.
  Seveda se bistveno niso spremenile razmere tudi drugod po svetu.
  Namesto komunistične internacionale sedaj Rusija poizkuša svet osvojiti z BRIKSOM.Južno Ameriko preveva Forum Sao Paolo, Ameriko in Evropo Wake gibanje, Arabce pa militantni islam, ki seje terorizem po svetu.
  Vrhunec militantnega islamslega terorizma so Palestinci, ki jih druge islamske države oborožujejo, da sejejo nemire in s tem dražijo nafto, kar jim prinaša ogromne dobičke in seveda tudi Rusiji, saj je ena največjih izvoznic energentov na svatu.
  Tako kot je ves levičarski svet podvržen lažem, je tudi palestinski problem ena sama velika laž.
  V kolikor bi svet spodbujal sobivanje Judov in Palstincev, bi zavladal mir. Tako pa Palestince nenehno podžigajo Rusi in druge islamske države, da se upirajo, da terorizirajo celi svet in s tem slabijo gospdoarstvo po svtu.
  Namesto, da bi Palestincem omogočili razvoj, jih oborožujejo , da z orožjem ogrožajo okolico in celi svet.
  Propagada prepričuje svet, da je Gaza največji zapor na svetu. Gaza je samsoojna enklava pod vdstvom palestinskega Hamasa. Hamas se je v zadnjem času tako oborožil, da klubuje eni najmočnejših armad na svetu.Koliko to orožje stane? Če bi ga pretvorili v druge dobrine, bi Palestinci v Gazi živeli kot Švicarji. Pa so reveži in nespametni napad bo povzročil dodatno škodo in žrtve. Mir morajo iskati Palestinci in ne Izraelci. Palestince pa podpirajo militantne države, med njimi tudi Rusija,ki stoji za vsemi vojnami in revolucijami pos vetu.
  Ali Rusi ne napadajo Ukrajino? Ali ne stojijo za pučem v Nigerju, ali ne podpirajo militantnih Palestincev? Niso Rusi razrušili Sirije?
  In ne nazadnje, ali ne stojijo tudi za demonsracijami v Ljubjani?

 8. Andrej Muren

  Levim nevladnilom gre samo za zrušenje zahodne civilizacije in to z vsemi sredstvi. Vse ostalo, vključno s Palestinci, Sirci ali pravicami iranskih žensk jih ne zanima. Kaj šele kitajski Ujguri!

 9. pl@c

  Hvala za tale članek, boljše ne bi mogli zapisati. Dejansko bi bilo koristno, če bi ga prebralo čim več ljudi, ker odlično opiše problematiko levo-desnih kot tudi res bolano stanje duha skrajne levice.

 10. miro

  “Kapital se mora zaščititi na vse možne načine, tako s kombinacijo
  in zakonodajo. Dolgove je treba izterjati, hipoteke pa čim hitreje
  kolikor je to mogoče. Ko v sodnem postopku navadni ljudje izgubijo svoje domove, bodo postali bolj ubogljivi in jih bo lažje upravljati z
  močno roko vlade kot osrednje oblasti bogastva pod vodstvom vodilnih finančnikov. Te resnice so dobro znane med našimi vodilnimi možmi, ki so zdaj zaposleni z oblikovanjem imperializma, da bi upravljali svet. Z delitvijo volivcev prek političnih strank, jih lahko pripravimo do tega, da porabijo svojo energijo v boju za nepomembna vprašanja. Tako lahko z diskretnim ukrepanjem zagotovimo za nas to, kar je bilo tako dobro načrtovano in do sedaj uspešno doseženo”.
  – Montagu Norman,
  Guverner angleške centralne banke v govoru v Združenih državah Amerike
  Združenje bankirjev, New York, Idaho Leader, 26. avgust 1924.

 11. Miller

  Dobro bi bilo, če bi tudi tu objavili govor Žižka s frankfurtskega knjižnega sejma, kot je v Reporterju.
  Fenomenalno.

  Danes je ameriška propaganda podtaknila v glave ljudi “svojih kolonij”, da, ko vidijo Palestinsko zastavo, takoj pomislijo na terorizem. Enako podtika zgornji članek.

  In enako postane tisti, ki si želi mir med Ukrajino in Rusijo in se mu smilijo nedolžni in trpeči ljudje, takoj označen za rusofila.
  Groza !

 12. Rokovnjac

  Ne vem kjako naj si razlagam tole tolmacenje,zdi pa se mi,da podpri Jude al pa crkni.Tisti so ze crknil,ki so bil v tistmu spitalu v Gazi!

 13. Miller

  Višek propagandnega hujskaštva je, da se enači nek narod s teroristi.
  Tudi Irce so enačili z IRO. Tudi IRA ni nastala sama od sebe, kakor ni Hamas. Vedno je vzrok.
  In višek pokvarjenosti je, da se enači tiste, ki so za mir, kot zagovornike teroristov.
  Kaj počne Zahod, od križarjev pa do Angležev in Američanov na Bližnjem vzhodu, razen da že tisočletje KRADE od artefaktov pa do nafte !?

  Anglosaški svizec zavija laži s polno paro.

  • Roman n.N

   škoda,da ne razumeš napisano.verjetno iz neznanja zgodovine ali pa iz same hudobije.

   • Miller

    Nepoznavanje zgodovine in hudobija je:

    Ko pisec našteva vse napake islamskih držav, bi lahko naštel tudi dosežke krščanskih držav, kot je pokristjanjevanje J in S Amerike v cilju ropanja zlata, z genocidi in pobijanjem milijonov domorodcev, sužnjelastništvo, kolonizacije, izkoriščanje in ropanje Afrike, pa do krematorijev. Pobijanje, zasužnjevanje in ropanje. Krščanska kultura, s katero se je obogatil in se razvil Zahod.

    Še to: če bi vrnili vse artefakte neprecenljivih vrednosti, ki so jih Angleži naropali od Egipta in po celem Bližnjem vzhodu, potem bi bili njihovi muzeji prazni.
    Ko je pred desetletjem Amerika brez sankcij okupirala Irak in pobili skoraj milijon civilistov, so obenem izropali muzeje v Bagdadu in odnesli antične artefakte neprecenljivih vrednosti.
    Krščanska kultura.

  • pl@c

   Kaj je bilo pa pred križarji? Imaš zgodovinsko demenco in ti potegne samo do križarjev?

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Slovaški atentator: Ustrelil je premierja, ker Ficova vlada uničuje javno televizijo

Dober teden dni po vrnitvi iz Slovaške, kjer sem poskušal ugotoviti, ali gre ta srednjeevropska država res po poti Madžarke, njen premier pa je nekakšna slovaška kopija Viktorja Orbana, je prišlo do atentata na Roberta Fica. Malomarno varovanje je omogočilo atentatorju – to je Juraj Cincula, pisatelj in nekdanji varnostnik -, da je poklical premierja po imenu, da se mu je ta približal, potem pa vanj izstrelil tri naboje. Cincula je dejanje, kot je priznal, načrtoval. Pred mesecem se je odločil, da bo ubil premierja, ker se ni strinjal s politiko vlade in njenim uničevanjem javne televizije. Asociacij na slovensko zgodbo z Janševo vlado in podrejanjem javne RTV Slovenija se ponujajo kar same od sebe, vprašanje je le, kdo bi bil žrtev atantatorja pri nas – Janez Janša ali Robert Golob?

Skrivalnice Prešičkovega centra za pomoč nerazvitim

Slovenija je lani za mednarodno razvojno sodelovanje namenila prek 20 milijonov evrov, roko nad projekti pa ima Center za mednarodno razvojno sodelovanje (CMSR), ki mu načeluje Dejan Prešiček iz kvote stranke socialnih demokratov. Mediji so se Prešička lotili zaradi vloge v Inštitutu 1. maj, ki verjetno deluje kot obvodno podjetje za financiranje stranke SD. Toda pri Prešičku je bolj zanimivo njegovo delo v CMSR, kamor smo poslali vrsto vprašanj, vendar nismo prejeli vseh odgovorov. Glede na vse navedeno so v preteklih dneh medijsko izpostavljena in problematizirana nakazila sredstev MZEZ za projekte CMSR razumljiva, vprašanje pa je, kako so bili projekti izbrani, kako so bili izbrani izvajalci in podizvajalci projektov, ter ali so med njimi morda tudi donatorji Inštituta 1. maj, ki ga vodi Jan Škoberne, predsednik sveta zavoda pa je ravno Dejan Prešiček …

Pravljica o 9. maju – Saj niso mogli vedeti, kakšno svobodo prinašajo

Dokument o vojaški predaji Nemčije v drugi svetovni vojni je bil prvič podpisan 7. maja ob 2:41, nekoliko spremenjeni dokument, ki velja za dokončno nemško listino o predaji, pa je bil podpisan 8. maja 1945 v Berlinu ob 21:20. Hitler se je s svojimi pajdaši poslal na drugi svet že 30. aprila, Berlin je padel 2. maja. Naši osvoboditelji so po pranju lipicancev, šivanju uniform in usklajevanju scenarijev “vkorakali” v prazno Ljubljano po “hudih bitkah na Orlah” 9. maja zjutraj. 

Dan upora proti imperialistom, ki je trajal skoraj dva meseca

Dan upora proti okupatorju, kot se imenuje 27. april, nekoč znan tudi kot Dan Osvobodilne fronte, ne bomo obeležili na klišejski način. Torej nobene “polarizacije”, ki bi poudarjala eno ali drugo stran v državljanski vojni, do katere je prišlo zaradi invazije na Kraljevino Jugoslavijo 6. aprila 1941. Zgodovina pogosto pozablja, da Jugoslavija ni kapitulirala nič hitreje kot mogočna Francija in da so bili boji proti okupatorjem srditi. Poseben poudarek tokrat dajemo avtentičnemu zgodovinskemu viru, Slovenskemu poročevalcu: ta je bil maja 1941 posvečen veliki tragediji, ki je zadela Slovence, vendar je krivdo za vojno naprtil vsem imperialistom tega sveta, nikakor pa ne le Nemčiji ali Italiji. Zakaj so bili v kasnejši Osvobodilni fronti tako previdni in zadržani do Hitlerja, kot razkriva faksimile Slovenskega poročevalca?

Priznanje Palestine

Vprašanje mednarodnega priznanja Palestine s strani preostalih (zahodnih) držav in tudi Slovenije je seveda na mestu, vendar je potrebno biti tudi realist. Kajti pričakovati, da bo zaradi takojšnjega in brezpogojnega slovenskega priznanja Palestine vojne v Gazi v hipu konec, da bo palestinska država zaživela čez noč in da bo bližnjevzhodni problem rešen, je seveda iluzorno. Naš sodelavec Božo Cerar ugotavlja, da Palestino trenutno priznava 139 držav, pa vojna med Hamasom in Izraelom traja že več kot pol leta. Priznanje mora biti del neke širše zgodbe, denimo ponovnega zagona mirovnega procesa in dialoga, ki bo vodila k miru in rešitvi dveh držav. Priznanje bo drugače strel v prazno. Resda bo pri nekaterih ustvarjalo dober občutek in kot simbolno dejanje lajšalo vest ob vojnih grozotah v Gazi, a bo pri drugih obenem utrjevalo prepričanje, da gre za nagrado Hamasu in njegovemu stališču, da le odrekanje pravice Izraelu do obstoja, jemanje talcev in terorizem dajejo rezultate.

Kdo kljub stabilnim cenam na mednarodnem trgu Slovencem draži elektriko

Ljudje se sprašujejo, zakaj so računi na položnicah za elektriko vedno višji, če pa je cena električne energije na trgu padla. Naš sodelavec Bine Kordež je analiziral izrazit skok cen električne energije v letih 2021-2023, ki je posledica rasti cen plina, predvsem pa neustrezno reguliranega trga električne energije. Ta je povzročil visoke stroške porabnikom, ker pa se stroški proizvodnje elektrike niso pomembneje povišali, so omogočil enormne zaslužke posrednikov. Svoj delež pri končni ceni ima sicer tudi t.i. zeleni prehod: razogljičenje oziroma usmeritev v zelene vire energije pomeni višje cene. Vseeno pa to ni ključni razlog za visoke cene elektrike na položnicah. Trgovci oziroma posredniki z električno energijo so.

Ekscentrični Milanović ni rešil hrvaške levice, slavila je ponovno HDZ

Hrvaške parlamentarne volitve, razpisane za 17. april, niso prinesle zmagoslavja levosredinske opozicije, zbrane okoli socialnih demokratov (SDP) pod poetičnim imenom Reke pravice prihajajo (Reke pravde dolaze). Zgodba nekdanje Kukuriku koalicije se ni ponovila. Kot vse kaže, bo SDP s partnerji dobila vsaj 20 mandatov manj kot HDZ v 151-članskem saboru. To pa je rezultat, ki nikakor ne more veseliti hrvaške levice, še manj predsednika države, ki se je želel aktivno vključiti v predvolilno kampanjo. Operacija Z, kot so na Hrvaškem imenovali “volilno intervencijo” predsednika republike Zorana Milanovića, torej ni uspela. Varuhom ustavnega reda je odleglo, zadovoljni so seveda tudi v desnosredinski HDZ in stranki Domovinsko gibanje, ki se je uvrstila na tretje mesto.

Demografsko-migrantski samomor Evrope se nadaljuje

Evropski parlament v Bruslju je razpravljal in odločal o t. i. evropskem migracijskem paktu ter ga tudi sprejel. Z njim naj bi Evropska unija “celovito uredila upravljanje migracij”, kar so ponovno le obljube. V realnosti pa ostajajo odprta nekatera ključna vsebinska vprašanja, ki jih ne gre pavšalno politizirati, vsekakor bodo ostala del razprave v evropskem medijskem in političnem prostoru. Naš sodelavec Maksimiljan Fras se je zato lotil odmevnih knjig britanskega avtorja Douglasa Murrayja. Murray se namreč, kot ugotavlja Fras, v svojih treh knjigah Nenavadna smrt Evrope, Norost množic in Vojna proti Zahodu spretno giblje znotraj provokativnih tem, piše v jasnem in razumljivem jeziku ter naravnost kliče k javni razpravi o družbenih vprašanjih, ki jih odpira. Migracije, posebej nezakonite, s katerimi se soočata Slovenija in Evropa, so zagotovo eno od njih.