Petina Anderličeve palače Schellenburg naj bi stala na skupnih funkcionalnih zemljiščih dveh sosednjih stavb!

Foto: Mediaspeed.net

Avtor: | 15. oktobra, 2023

V sredo napovedana otvoritev prestižnega stanovanjskega kompleksa Schellenburg v središču Ljubljane se naglo bliža. Investitor tega projekta Jože Anderlič, ki verjame, da gre za “najbolj vrhunski stanovanjski projekt v Sloveniji”, je že začel z medijsko kampanjo, v kateri pojasnjuje, da je njegov projekt enkraten in da ga v Ljubljani “še dolgo ne bomo ponovili”. Anderlič, ki sicer velja za prekaljenega poslovneža z dobrimi zvezami tudi na desnici in v Cerkvi, je v sobotnem pogovoru za Telekomov spletni portal Siol potarnal, da se po dvajsetletnem boju z mlini na veter niti slučajno ne bi še enkrat podal v podoben projekt: “Svojo kalvarijo sem oddelal. Častno in odlično.”

Sliši se prepričljivo, vendar je v kuloarjih že dlje časa slišati tudi kaj drugega. Od tega, da naj bi šla prodaja luksuznih stanovanj bolj slabo zaradi astronomskih cen in slabih arhitekturnih rešitev, pa tudi da naj bi ta projekt Anderliča tako izčrpal, da naj bi si bil denar prisiljen sposojati mimo bank, na črnem trgu, kot se temu reče, in to z zelo visoko obrestno mero. Ko smo mu pred časom zaradi tega poslali nekaj novinarskih vprašanj, da bi preverili resničnost teh govoric, smo od Mateja Sodina, direktorja podjetja Reitenburg d.o.o., ki stoji za projektom Schellenburg, dobili nazaj zgolj arogantne in nesramne odgovore, s katerimi si nismo mogli kaj dosti pomagati (razen tega, da jih bomo lahko objavili v enem izmed naslednjih člankov).

Jože Anderlič se je v intervju za Siol pohvalil s svojim projektom Schellenburg. Odzvali so se tudi njegovi sosedi, ki razkrivajo drugo plat medalje.

 

Toda zaradi sobotnega intervjuja za Siol, v katerem se je Jože Anderlič pohvalil, da je projekt izveden “častno in odlično”, sta se nam zdaj oglasila odvetnica v pokoju Pavla Zemljak Sladič in družba Pandom d.o.o., To, kar sta nam povedala, je za gospoda Anderliča vse prej kot ugodno.

+++

“Lastniki sosednje Vile Verlič niso nikoli nasprotovali novi gradnji na zemljišču bivšega Kolizeja, pač pa so samo branili svojo lastninsko pravico nad skupnim pripadajočim zemljiščem v izmeri približno 1.800 kvadratnih metrov, na katerem danes stojijo stavbe Schellenburg”, sta nam povedala sogovornika, ki dodajata, da je bil Jože Anderlič direktor kar sedmih podjetij.

Bil je direktor podjetij MONS d.o.o., direktor Kolizej d.o.o., direktor Kranjske investicijske družbe d.o.o., direktor Kranjske stavbne družbe d.o.o., direktor ILAG d.o.o. in direktor Tivoli d.o.o. in direktor Reitenburg d.o.o. Vse te družbe so bile bodisi v njegovi lasti bodisi so še danes povezane z njim. Jože Anderlič se je 3. 10. 2008 Pavli Sladič Zemljak z lastnoročnim podpisom na notarskem zapisu kot direktor podjetja MONS d.o.o. zavezal, da bo to podjetje do 31. 12. 2009 zgradilo mejni zid med sedanjo Vilo Schellenburg in sosednjo Vilo Verlič. Vse to je bilo predvideno v okviru priprav gradnje Palače in vile Schellenburg. Rok 31. 12. 2009 je potekel, zid ni bil zgrajen. S pravnomočnimi sklepom je Okrajno sodišče v Ljubljani njegovemu podjetju naložilo, da mora izpolniti svojo obveznost. Jože Anderlič je po poteku roka 31. 12. 2009 dne 23. 6. 2010 kot direktor MONS d.o.o. prodal nepremičnine, na katerih sedaj stoji Vila Schellenburg in Palais Schellenburg drugemu svojemu podjetju Kranjska investicijska družba in v sodnih postopkih ugovarjal, da ne more zgraditi zidu, ker so nepremičnine prodane. Sodišča temu ugovoru niso sledila. Ta podjetja morajo sedaj zaradi tega plačevati sodne penale, morala pa so plačati tudi predujem za izvršilni postopek v znesku več deset tisoč evrov. Med drugim je denar za predujem izplačalo podjetje Reitenburg d.o.o., ki je v lasti Jožeta Anderliča.

Pavla Zemljak Sladič je hotela, da Jože Anderlič in z njim povezana podjetja izpolnijo svojo obveznosy, ki pa je niso.

Vendar pa tudi to ni bila ovira, da je MONS d.o.o., ki je kljub jasni obveznosti dne 23. 6. 2010 prodalo nepremičnine, na katerih sedaj stoji Vila Schellenburg in Palais Schellenburg drugemu podjetju Jožeta Anderliča, sprožil kar nekaj postopkov proti Pavli Sladič Zemljak, ki so bili vsi po vrsti neuspešni. Če MONS d.o.o. ne bi sprožil postopkov, tudi Pavla Sladič Zemljak ne bi bila prisiljena v postopke za varstvo svojih lastnih pravic. MONS je v postopkih med drugim pojasnjeval, da zastopa interese Jožeta Anderliča, kar naj bi Pavla Sladič Zemljak dobro vedela. Med drugim je to podjetje tudi vložilo kazensko ovadbo, ki sta jo sestavila Anderličeva odvetnika Domen Neffat in Ana Toni. Ovadba je bila upravičeno zavržena, ker je bila brez kakršne koli dejanske podlage. Med drugim sta ta dva odvetnika zatrjevala, da MONS spada v podjetja, ki so povezana z Jožetom Anderličem.

Jože Anderlič oziroma njegovo podjetje Reitenburg d.o.o. sta vložila tudi zastraševalno tožbo zoper Pavlo Sladič Zemljak, v kateri je Jože Anderlič zahteval plačilo za domnevno škodo, ki jo je ocenil sam in zahteval, da se podatke na podlagi katerih je ocenil škodo obravnava kot zaupne, in da jih v sodnem postopku Pavla Sladič Zemljak kot stranka ne sme videti. Okrožno, Višje in Vrhovno sodišče so ugotovili, da so to podatki o finančni projekciji, višini predvidenih investicijskih sredstev, stroškov izgradnje, projekciji pričakovanih prihodkov projekta ter načrtovanem čistem dobičku prodaje. Ti podatki so lahko dosegljivi podatki osebam v krogih, ki se običajno ukvarjajo s to vrsto informacij, zato so seveda zavrnili Anderličevo idejo, da se Pavli Sladič Zemljak sodi na podlagi tajnih podatkov. V kolikor ti podatki koga zanimajo, gre za podatke, ki niso poslovna tajnost in se nahajajo v sodnem spisu in pri odvetniku Jorgu Sladiču.

+++

Izjava odvetnice v pokoju torej meče precej slabo luč na očeta “najbolj vrhunskega stanovanjskega projekta v Sloveniji”, vendar tu zgodbe še ni konec. Za medije in seveda za javnost – posledično pa seveda tudi za državne organe – bo zagotovo najbolj zanimiv zaključek zgoraj citirane izjave, ki se glasi:

“Palais in Vila Schelleburg nimata urejenega funkcionalnega zemljišča. Sodna izvedenka je ugotovila, da je precejšen del parcel, na kateri se nahajata Palais in Vila Schellenburg funkcionalno in pripadajoče zemljišče družbe Pandom d.o.o. in Delavskega doma.”

Za lažje razumevanje bomo to prevedli: približno 20 odstotkov Anderličeve palače (Palais in Vila Schellenburg) stoji na skupnih funkcionalnih zemljiščih dveh sosednjih stavb – družbe Pandom d.o.o. in Delavskega doma (!). Sodni postopek za ugotovitev sicer še poteka in je zaznamovan v zemljiški knjigi, vendar je že to določeno “psihološko breme” za vsakega potencialnega kupca teh “najbolj vrhunskih” stanovanj.

Vsak kupec, ki kupi stanovanje v Palais in Vili Schellenburg, se mora namreč zavedati, da kupuje nepremičnino, za katero ni razjasnjeno, kdo je lastnik in da jemlje nase tudi tveganje, da je prodajna pogodba nična …

2 komentarja

  1. Samo

    Članek vsebuje vrsto slovničnih napak, treba po piskati lektorja.

  2. Rokovnjac

    Tukile se vidi,kako Butalci znate mesat drek in to z leseno zlico ozdelano prav v Butalah.Ne morem verjet,kaj se dogaja v Butalkah???

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Blefokracija

Po petkovem dogajanju v Državnem zboru je jasno, da je bil t. i. zaplet pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu glede polnega usklajevanja socialnih transferjev v celoti insceniran zaradi nesoglasij znotraj Gibanja Svoboda, nedoraslosti, cagavosti, nesamostojnosti njihovih poslancev, ki so namesto glasovanja po svoji vesti uprizorili skupinsko zlorabo glasovalnega sistema, svoja nesprejemljiva dejanja pa poskušali skriti za domnevno programsko napako na glasovalnem sistemu.

Vučićeve volitve: Čeferin, nogomet in čevapčiči

17. decembra bodo v Srbiji predčasne parlamentarne volitve, pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 občinah. Najpomembnejše so seveda parlamentarne, saj od njih ni odvisna le politična prihodnost srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki si želi še okrepiti oblast, pač pa tudi nadaljnji razvoj dogodkov na Balkanu. V tem smislu so to zagotovo najpomembnejše letošnje volitve v tem delu Evrope, ki bodo vplivale tudi na dogajanje v prihodnjem letu.

Kanin – potencialni turistični biser pred ponovnim propadom

Letos Kanin, naše edino pravo visokogorsko smučišče, praznuje 50 let od zgraditve kabinske žičnice, začetka smučarske zgodbe. Namesto pravega praznovanja, novih pridobitev, pogleda v prihodnost precej atraktivnega povezanega, čezmejnega sistema Kanin – Nevejsko sedlo, se sooča s propadom. Spet.

V imenu ljudstva: Kdo bi rad pred javnostjo skrival sodbe našh sodišč?

Škandalozni poskus pravosodnega ministrstva, da pri spremembi zakonov s področja sodstva potihoma skrije sodbe pred javnostjo ali pa ji vsaj čim bolj oteži dostop do pravomočnih sodb, še vedno odmeva. Ministrica za pravosodje se posipa s pepelom in trdi, da je šlo za nesporazum. Jurij Toplak, pravni strokovnjak in profesor prava, pa v to ni povsem prepričan. “Nekateri v vodstvu ministrstva in sodstva se zavzemajo za skrivanje sodb pred javnostjo in čim težji dostop javnosti do sodb”, je zapisal v uvodniku zadnje številke revije Pravna praksa, ki ga poobjavljamo tudi na našem portalu.

700 šolnikov v odprtem pismu opozarja, da tako ne gre več

Neurejeno področje psihoterapije dobiva nove in nove razsežnosti. Zadnji, ki so se oglasili, so šolniki, ki opozarjajo na vedno večje duševne stiske otrok in mladostnikov, te pa so ogledalo stanja v družbi, odraz pritiskov in idealov, ki se kažejo na družbenih omrežjih in jih kot družba tudi spodbujamo. Po podatkih za Slovenijo se je v obdobju 2002–2022 povečalo redno doživljanje vsaj dveh psihosomatskih simptomov pri prav vseh mladostnikih, njihova ocena duševnega blagostanja pa je precej pod mednarodnim povprečjem. Tudi NIJZ opozarja na porast anksioznih motenj. Odstotek tistih, ki kljub simptomom ne poiščejo strokovne obravnave, je visok. Posledično se v šolstvu vse bolj ukvarjajo z delikventnimi in zahtevnimi primeri, ki jim šolniki sami niso kos, pri reševanju pa nimajo dovoljšne podpore.

Nezakonite odločbe Finančne uprave ali davek se ne plača dvakrat

Kako naj imenujemo izdajanje nezakonitih odločb in dvakratno obdavčitev istega dohodka? Ko dvakrat obdavčiš isti dohodek, ne moreš reči, da je bila nerazumljiva določba davčnega zakona, katerega spremembo v tem delu nisi nikoli predlagal. Poleg tega pa takšno početje Finančne uprave pomeni nepravično razdelitev davčnih bremen in izkrivljanje konkurenčnosti na trgu. S tem, ko nekoga dvakrat obdavčiš, prav gotovo vplivaš na njegovo konkurenčnost na trgu. Enostavno ga uničiš.

Dan potem: Kaj bo, ko bo enkrat v Gazi utihnilo orožje?

Prihodnost Gaze ne more ali bolje ne sme biti le v rokah Hamasa in izraelske vlade pod vodstvom Benjamina Netanjahuja. Je preveč pomembna za mir v regiji in svetu. Medtem, ko si mednarodna skupnost prizadeva za končanje vojne med njima, je prav, da že zdaj enako pozornost namenja tudi času, ko bo orožje utihnilo. Od takšne ali drugačne rešitve je odvisno, ali bo orožje umolknilo le za kratek čas in ali ne bomo čez čas soočeni še z večjim problemom, da ne rečemo katastrofo svetovnih razsežnosti.

Vlada predlaga, da bi bile odslej plače sodnikov tajne, pravnomočne sodbe pa skrite pred javnostjo!

Ne zgodi se redko, da bi se Društvo novinarjev Slovenije, ki se ima za krovno organizacijo tega poklica pri nas, tako ostro odzvalo na kakšne zakonske spremembe. Tokrat se je, njihova opozorila letijo na predlagane spremembe Zakona o sodnikih ter Zakona o sodniški službi. Onemogoča se namreč dostop javnosti do informacij o delu sodišč in opravljanju sodniške službe, spreminja pa se celo doslej javni značaj pravnomočnih sodb. To pomeni, da dostop do njih po novem ne bo mogoč niti na zahtevo. Prav tako naj bi spremenjeni Zakon o sodniški službi pred javnostjo skril podatke o plačah sodnikov. Takšne rešitve so škandalozne in sodstvo postavljajo v privilegiran, celo nedotakljiv položaj.