V negotovo energetsko zimo brez utrujene nuklearke

Jospi Broz Tito je leta 1974 postavil temeljni kamen za JEK, gradnja je trajala 8 let. (Vir: nek.si)

Avtor: | 10. oktobra, 2023

V senci razpadajoče vlade, tragikomičnih kolobocij okoli obnove po poplavah, nove vojne na Bližnjem vzhodu, brezkončne agresije Rusije na Ukrajino, smo pred zimo ostali brez energije iz jedrske elektrarne Krško. Glede na naravo napake je očitno, da energije iz JEK ne bo vsaj nekaj tednov, če ne mesecev. V globalno negotovi zimi bomo očitno v veliki meri odvisni od uvoza energije.

Iz JEK so sporočili, da bo samo osnovna diagnostika, »analiza vzroka in priprava akcijskega načrta za odpravo odstopanja zahtevalo več časa, predvidoma nekaj tednov. Je pa trenutno še prezgodaj za oceno napovedi ponovnega obratovanja elektrarne.« Iz izjav vodilnih v JEK je jasno, da tokrat ne gre za nedolžno napako. Gre za poškodbo v primarnem krogu elektrarne. Za tiste, ki niste popolnoma pozabili fizike iz srednje šole, vam verjetno ni vseeno.

»Potrebne bodo porušitvene in neporušitvene preiskave cevovodov, analitične podporne študije in morebitna pridobitev dovoljenj za metode sanacije. Nek pri tem ves čas sodeluje z domačimi in mednarodnimi inštitucijami ter podjetji« je še dejal predsednik uprave JEK Gorazd Pfeifer (Vir: RTVSLO).

Pogosto zanemarjeno dejstvo je, da je naša nuklearka resno iztrošena, »utrujena«, deluje na robu osnovne življenjske dobe, politika z vseh podnebnih in političnih strani je to dobo na podlagi »dobrega vzdrževanja« nekritično podaljšala. Kot izgovor za svojo nesposobnost priprave, izvedbe nadomestnih, nujnih energetskih investicij. Jedrska elektrarna Krško namreč operativno deluje od leta 1983. Osnovna delovna doba je bila predvidena na 40 let.

Sporazum o gradnji sta leta 1970 podpisala predsednik izvršnega sveta Skupščine socialistične republike Slovenije Stane Kavčič in predsednik izvršnega sveta Sabora socialistične republike Hrvaške Dragutin Haramija. Temeljni kamen za gradnjo je leta 1974 položil Josip Broz Tito.

Jospi Broz Tito je leta 1974 postavil temeljni kamen za JEK, gradnja je trajala 8 let. (Vir: nek.si)

Gradnja je trajala do leta 1980. Leta 1981 je elektrarna začela poskusno obratovanje. V sistem je bila vključena leta 1983. Elektrarna naj bi prvotno delovala do leta 2023, a so ji na osnovi rednih periodičnih pregledov in dobrega stanja reaktorja podaljšali življenje do leta 2043.

Že iz omenjenega vidika je enostavno nerazumljivo, da sedanja vlada, pa tudi prejšnje, da ne bo pomote, zavlačuje z odločitvijo o gradnji nadomestne elektrarne, ki bo za nekaj desetletij spet zagotovila stabilno oskrbo Slovenije z električno energijo.

Premier Robert Golob je v zanosu promoviranja, menda bolj trajnostne vetrne in sončne energije, ki pa nikakor ne more biti stebrni vir energije, referendum o gradnji nadomestnega bloka napovedal šele za leto 2028. To pomeni, da operativne odločitve o gradnji ne bi bilo pred letom 2030. Brez strokovnih argumentov, brez pojasnil javnosti. Glede na načrte o zaprtju TEŠ6 do leta 2035 postane zadeva še bolj bizarna. Ta država dobesedo rine v akutno odvisnost od uvoza energije, in to v časih, ko je globalna stabilnost vedno bolj vprašljiva, samozadostnost pri oskrbi energije pa temelj gospodarskega razvoja.

Na podlagi trenutne politike vlade to pomeni, da bo Slovenija po letu 2043 kritično odvisna od uvoza energije, kar jo potiska v zelo neugoden, nemogoč, nacionalno-gospodarsko, nekonkurenčen, podrejen položaj.

 

Ljudje, državljani se tega ne zavedajo. Zaenkrat. Ima pa trenutna vlada takšno večino, ki lahko v trenutku spremeni zakonodajo in roke za strateške investicije. Verjetno bi jo pri tem podprla tudi opozicija.

Na prvo žogo je zanimiva primerjava rokov izvedbe projekta iz leta socialističnega 1970 in sedanjega svobodnega 2023. Seveda bodo mnogi skočili na temo nižjih eko standardov in narave »režima«, ampak statistika, dinamika projekta tukaj ne laže. Neučinkovita Jugoslavija je od polaganja »kamna temeljca« nuklearko zgradila v osmih letih (8), po standardih ZDA in Westinghousa.

Zaćetek izkopov v letu 1975 (Vir: nek.si)

Sedanja vlada, vlada energetskega čudežnega dečka, nam razlaga, da bo gradnja trajala vsaj 25 let. Ob vsem poznavanju sodobne tehnologije, znani lokaciji, poznavanju vseh študij. Lahko bi bilo smešno, pa ni več. Tudi za fanatične podpornike Golobove Svobode. Tudi oni ne živijo od pravljic orkestrirane politične promocije, ampak od svojega dela, vsaj večina. Odnos, oziroma ne-odnos do energetske politike, ki bo v službi državljanov, dokazuje neživljenjskost sodobne slovenske vladne birokracije, ki je sama sebi namen. Dokazuje akutno nesposobnost vladajoče politike, da prekine sprejemanje izumetničene zakonodaje, ki ne služi nikomur.

Na podlagi izpada energije JEK, ki ne bo samo kratkoročen, smo očitno odvisni od precej operativno majave TEŠ6, ki zaradi koruptivnih prirejanj sposobnosti domačega premogovnika kuri tuji premog, in vremensko občutljivih pretočnih hidroelektrarn. Slednje so kar močno povezane s podnebnimi spremembami, ki jih za nekatere seveda ni.  Kot zakleto, bo verjetno naslednja zima suha. No, tudi zadnje so večinoma bile. Zato presenečenj ne bi smelo biti. Vlada bo razglasila, da nima nič s tem in še dvignila davke ter ceno energije. Krive bodo poplave.

10 komentarjev

 1. Andrej Muren

  Ne glede na to, kaj klafa naša leva oblast, TEŠ 6 še dolgo ne bomo smeli zapreti, če nočemo zaiti v veliko pomanjkanje električne energije. V trenutni situaciji bi bilo najbolj pametno še zagnati blok 5 v TEŠ-u in potrebi uvažati premog zanj.
  Z “brezogljično” družbo pa ga nehajmo biksati.

 2. Prask

  Naš vsevedni guru energetike, o energetiki, ali ne ve prav dosti, ali pa, za ceno propada državnega energetskega potenciala, napeljuje vodo na svoj mlin, v tem primeru fotovoltaiko. Ne bi pa bilo nič čudnega, če že ne pripravlja tudi lastnih podjetij za izgradnjo vetrnih sistemov…

  Oboje je seveda za prvega ministra neprimerno, ali skrajno zavržno. Na daljše obdobje pa pogubno za Slovenijo. Ampak za njega, v tem primeru, prav gotovo ne.

 3. Bepi

  Alternativ je še kar nekaj, samo kakor zgoraj opisano, deluje naša deželica na sistemu ”nategni pobegni”.
  Tulipanerju oz. Nizozemci se grejejo že več kot 50 let iz morja.
  Zakaj potem vsaj hoteli na Obali ne grdo v to smer, namreč sedaj gre vse z nafto, plin morda nekje na elektriko. (seveda je v ozadju korumpirani monopol energentov)
  Potem se nam pojavi CI pa modrozeleni naravovarstveniki, kateri ”grozijo” da se bo morje zaradi tega posega segrelo za 2 stopinji, ah dejte no. Samo ena ladja katera pripelje v Koper nekaj tisoč vozil iz Koreje prenaša 5 megawatov energije po morju, to pa lahko, oziroma dotični tega ne vedo…

  Benetke so nam zelo blizu, mislim, da je čas, da se ta leteča podgana seli nazaj v gnezdo starodavnih plenilcev Istre.

 4. Miller

  Kitajci so letos, po nekaj letih gradnje, v Pakistanu dokončali JE 1,2MW za 4,8 Mrd.
  Ampak Davos ima za EU drugačne načrte, striček Sam pa pravi, da so Kitajci naši sovragi in da lahko kupujemo samo njegovo robo.
  Ni čudno, da se še Rusi zabavljajo na ta račun:

  https://ria.ru/20230825/sanctions-1892134264.html

 5. slehernik

  “Premier Robert Golob je v zanosu promoviranja, menda bolj trajnostne vetrne in sončne energije…”

  Primorci vemo, koliko časa piha burja in koliko časa greje sonce. In toliko časa bo “trajnostna” vetrna in sončna energija.

  Vsekakor je najbolj trajnosten nateg premierov zanos oziroma absolutno pretirano metanje denarja v sončne in vetrne elektrarne.

 6. TL

  No ja, ta vlada na nobenem področju ni uspešna, zakaj pa bi potem bila ravno na energetskem?

  #TooLate

 7. APMMB2

  Slovenija je brez konsistentne energetske politike. Z vetrom in fotovoltaiko ne bo mogoče zapolniti izpad NEK in TEŠ. Oba energetska vira bosta ugasnila v prihodnih 10 letih in je zato potrebno načrtovati izgradnjo novih stabilnih virov.
  Trenutno je edina srejemljiva energija atomska energija.
  Nujno je potrebno poiskati ponudnika, ki bo v stanju dobaviti dve jederski elektrani,nekoliko večjih kapacitet, kot sta JEK in TEŠ.
  Danes, ko je izpadel JEK vidimo, da potrebujemo rezervo. Te danes ni, zato bo Slovenija kar nekaj časa odvisna od uvoza električne energije. Če izpade še TEŠ, pa je na vidiku sploh katastrofa.
  Prav gotovo se da JEK zgraditi prej kot v desetih letih za nižjo ceno kot jo napovedujejo danes.
  Za izgradnjo bo potrebno formirati ekipo,ki bo sredstva vlagala v elektrarni in ne skrbela za svoj žep.
  To bo veliki problem, ampak Slovenija bo enkrat morala pomesti z mafijo.

 8. ren

  Vse formalnosti in potem gradnja NEK je šla zelo hitro najbrž zaradi tega, ker je un čudni broz naivno mislil, da bo iz NEK kaj materiala za atomsko bombo, ki si jo je tako želel.

 9. jaz

  Mislim da je bil te dni na sodišču praktično oproščen tisi ki je med biciklističnimi pohodi kričal, da je treba Janšo ubit. Mislim da sedaj vsi vemo, koga bi pa res bilo treba ubiti.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Napad učinkovitih Hrvatov ali nesposobnost upravljanja slovenske države?

Zanimivo je prebiranje medijskih komentarjev ob zadnjih prodajah slovenskih podjetij kupcem iz tujine, predvsem s Hrvaške. Vemo, da so se procesi prodaj slovenskih podjetij najbolj intenzivno dogajali po prejšnji krizi, v obdobju 2009 – 2014. Takrat deloma na zahtevo EU ter še bolj zaradi finančnih razlogov (prezadolžene družbe, pomanjkanje finančnih virov v bankah, ki so morale vračati posojila). Takšno stanje je bila posledica izjemne gospodarske in tudi prevzemne aktivnosti v letih pred 2008, ki pa ni temeljila na realnih osnovah (lastnih denarnih virih), temveč posojilih iz tujine.

Eurosong 2025 ali kako bo Logar prevzel SDS

Logarjeva izjava za tednik Reporter, češ da bi bil pripravljen kandidirati za predsednika SDS, je lep zaključek evrovizijske popevke. Na Švedskem.je slavil švicarski Nihče (Nemo), ki se ne opredeljuje niti kot moški niti kot ženska, kar bi lahko v političnem jeziku prevedli, kot da ni ne tič ne miš. Sarkastična primerjava z Logarjevim popotovanjem od SDS do nečesa velikega, kar šele pride, se ponuja kar sama. Leto in pol po razglasitvi rezultatov predsedniških volitev, ko je Logar povedal znameniti stavek, kako da je vse skupaj začetek nečesa velikega, je nastopilo tveganje t.i. praznega teka. Pozornost medijev je začela pešati, javnomnenjske ankete niso zastonj in nekaj je bilo treba ukreniti. Izjava o pripravljenosti prevzema SDS je zadetek v polno.

Javni intelektualci, Butalci

Naši “javni intelektualci” ne poznajo kritičnega dvoma, ki je značilen za pravega razumnika, zato tako lahkotno zavračajo vse, ki jim podržijo ogledalo. In da so še močnejši, se združujejo v trope in podpisujejo, kar jim ponudijo vodilni razgrajači, mnogi od njih podpišejo nekaj, česar sploh niso prebrali, kot je pred časom na javnem kraju in pred kamerami tedanja poslanka Levice brez zadržka podpisala fašistični manifest. Zato ti opranoglavci resnično verjamejo, da se ubogi hamasovci samo branijo, da muslimani ljubijo geje in lezbijke, da je Koran knjiga prijaznih nasvetov, kako jesti z desnico in si zadnjico brisati z levico, kako so ženske manjvredna bitja, pokorna moškim in psi ter svinje nečiste živali.

Obzorja duha Mateja Tonina in Janeza Ciglerja Kralja

Novinarsko častno razsodišče je ugotovilo, da je nuna Romana Kocjančič, ki na nacionalki urejuje versko oddajo Obzorja duha, kršila Kodeks novinarske etike, ko je v prispevku o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja diskriminirala podpornike zakona, saj jim je bila kratena pravica, da v oddaji enakopravno predstavijo svoje poglede. Toda Romano Kocjančič sta v bran vzela Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, ki sta zgodbo obrnila na glavo in iz urednice naredila žrtev, in sicer z argumentom, da utišanje argumentov, ki ti niso všeč, vodi v totalitarizem – in da se je temu treba upreti.

Kaj nas je Manca Košir naučila o umiranju

Že dolgo se ni slovenska javnost tako spontano in enotno odzvala na kakšno žalostno novico, kot se je pred dnevi na smrt Mance Košir. Resda je kot profesorica novinarstva na Fakulteti za družbene vede sooblikovala več generacij slovenskih novinark in novinarjev, vendar je bila precej več kot le pedagoginja, ni bila le novinarka, pisateljica publicistka in intelektualka, ki se je v ključnih trenutkih slovenske države postavila ob bok njenim ustanovnim očetom, o čemer sicer ni veliko govorila, še manj pa se s tem hvalila. Manca Košir je bila predvsem dober človek.

Odprto pismo: Kdo je kriv, da nam Janezi in Roberti povzročajo škodo

Upanja za našo demokracijo ne vidim ne v Janši ne v Golobu, niti v kateremkoli zmagovalcu prihodnjih volitev. Razen, če bi se po kakšnem čudežu pojavil tak zmagovalec – vseeno, ali je to Janša ali Golob ali kdorkoli tretji -, ki bi postavil kontrolo samemu sebi, postavil institucijo, ki bi mu preprečevala povzročanje škode, bila preventiva pred neumnostmi. Ker samo opozicija v parlamentu je dandanes premalo. Krivdo za stanje v državi pa vidim tudi v Aktivnih državljanih, ki se vsako jutro zbujamo v strahu, kakšno neumnost bomo spet slišali ali prebrali ta dan.

1. maj – Intervju z umetno inteligenco

Namesto nepotrebnega politiziranja prvomajskega praznovanja, ki nam razen višje branosti ne bi prineslo nič pametnega, smo se raje odločili, da o pomenu delavskega praznika povprašamo umetno inteligenco. Odgovori so večinoma pričakovani. Se pa vseeno zdi, da ima tudi trenutno dosegljiva umetna inteligenca jasno politično usmerjenost. Na nekaj mestih smo vseeno uredniško nekoliko posegli v odgovore umetne inteligence. Če najdete vsaj en takšen poseg, lahko nanj opozorite v komentarjih bralcev.

Država proti Jakliču in pravica do svobode izražanja

Ugotovitev, da je bil Klemen Jaklič kot ustavni sodnik več let tudi popoldanski samostojni podjetnik, lahko razumemo v kontekstu kaznovanja oziroma maščevanja za vse njegove pretekle “grehe”. Toda Mladina, ki naj bi “prepovedano pridobitno dejavnost” ekskluzivno razkrila, je očitno nasedla svojemu viru. Ali je Globoko grlo res uspel tako dobro zmanipulirati medij, ali pa je Mladina zavestno ustvarila lažno novico (fake news), je pravzprav vseeno, čeprav obstajajo indici, da je šlo pri zgodbici o “sodniku podjetniku” za inside job, torej za maščevanje Jakličevih sodniških kolegov oziroma kolegic. Tisto, kar je edino relevantno, in kar je kar nekoliko presenetljivo prostodušno povedal tudi profesor Rajko Pirnat, lahko strnemo v enem samem stavku: Kar je počel Jaklič, sicer ni v duhu zakonodaje, vendar ni nezakonito. Naj ob tem dodamo še retorično vprašanje, zakaj ustavni sodniki in sodnice sploh potrebujejo popoldanske espeje ali dopolnilno delo. Je kdo pomislil, da morda zato, ker so preslabo plačani?