Iranski prstni odtisi na Hamasovem napadu: “Smrt Izraelu!”, “Palestina bo zmagala!”, “Izrael bo uničen!”

Avtor: | 7. oktobra, 2023

Teroristična skupina Hamas je presenetila z napadom, ki ga Izrael ni pričakoval. Napad je tokrat silovitejši in brutalnejši od vse prejšnjih in posega v meje, ki so bile določene leta 1948 z mednarodnim sporazumom za ustanovitev izraelske in palestinske države, ki jo Palestinci še danes zavračajo. Hamas je vdrl globoko v izraelska naselja in kibuce, presenetil Izraelske obrambne sile (Israel Defense Forces, IDF), kjer jih je del uspešno nevtraliziral. Toda namesto boja proti IDF so Hamasovi borci svoj napor usmerili v teror proti civilnemu prebivalstvu z vdori v njihove domove, s streljanjem in ugrabitvam, kjer so na desetine prebivalcev odpeljali v Gazo. Za ugrabljene civiliste bodo verjetno postavili nemogoče pogoje izraelski vladi.

Napad se je začel na praznik Shemini Atzeret, ko je v Izraelu dela prost dan in se prebivalci posvetijo praznovanju. Najprej naj spomnim, da ima ta dan v arabskem svetu poseben pomen, 6. oktobra 1973 je bil začetek jomkipurske vojne (Yom Kippur) oziroma oktobrske vojne, kot je znana v Egiptu, ko so Egipčani na sveti judovski praznik začeli z napadom na Izrael z namenom osvoboditve Sinajskega polotoka.

Zakaj ravno zdaj

Hamas je napadel Izrael na 50. obletnico jomkupurske vojne, kar ima precejšen simbolični pomen. Toda takoj lahko opazimo temeljno razliko. Egipt je imel izključno en motiv, to je osvoboditev Sinaja in uničenje izraelskih vojaških ciljev. Hamasev cilj je dejansko uničenje Izraela in njegovega prebivalstva, zato nediskriminatorno vdira v civilna območja, kjer ugrablja in pobija civiliste, tudi otroke, ženske in tuje delavce. Na kratko, Hamasov cilj je teroriziranje prebivalstva. Opazimo lahko še eno razliko: Hamas ne upošteva niti izraelskih meja iz leta 1948, kar pomeni, da ne gre za osvoboditev okupiranih ozemelj, ampak za uničenje Izraela kot takšnega.

Napad se je napovedoval že dlje časa, Hamas je lani in letos večkrat testiral izraelsko obrambo z raketiranjem in posamičnimi vdori v Izrael. Obveščevalne agencije so vedele in opozarjale, da Iran in Sirija aktivno oborožujeta Hamas predvsem z iranskimi droni in raketami. Hamas je zadnje leto vedno bolj odprto grozil z napadi, Izrael pa je dobil novo vlado, ki je ravno tako s silovito brutalnostjo odgovarjala na najmanjše provokacije.

Ne pozabimo, da se Izrael srečuje z dnevnimi posamičnimi raketiranji svojega ozemlja, kar bi brez Iron Dome, tj. izraelskega raketnega ščita, pomenilo veliko civilnih žrtev. Potem so tu še posamični teroristični napadi, ki letno zahtevajo nekaj deset življenj in strelski napadi na kontrolne točke. Po drugi strani se Palestinci redno srečujejo z grobimi vdori izraelske vojske na svojih ozemljih.

Iranski prstni odtisi

Iran je – opogumljen s savdsko utrujenostjo v jemenski vojni in opolnomočen z vojaško pomočjo Rusiji – dobil zagon, ki mu je upadel po odstranitvi generala Sulejmanija. Poleg tega je zmotna politika Združenih držav in Evropske unije Iranu omogočila milijarde dolarjev v sklopu “mirovnega približevanja” oziroma sporazuma JCPOA, ki je v osnovi dogovor za uporabo jedrske tehnologije v mirovne namene. Ta zajema še druge sporazume, kot so popuščanje sankcij in gospodarsko sodelovanje na določenih področjih.

Veliko analitikov že dalj časa opozarja, da ta sporazum omogoča Iranu regijsko prevlado, financiranje terorizma, razvoj jedrskga orožja in destabilizacijo celotne regije. Da to drži, lahko vidimo v primeru iranskega financiranja vojne v Jemnu, podpore sirskemu diktatorju Asadu in terorističnim organizacijam, kot so Hamas, Palestinski islamski džihad in Hezbolah. Iran je zrušil Jemen, iz Iraka, Sirije in Libanona pa je ustvaril šibke vazalne države, ki so nestabilne in dobesedni sod smodnika.

Drugi najpomembnejši financer Hamasa je še Katar, ki večkrat gosti Hamasove predstavnike v Dohi in je tihi zaveznik Irana proti Savdski Arabiji. Katar je omogočil zavetišče egitptovski Muslimanski bratovščini (MB), potem ko so izgubili boj za oblast po državnem udaru med letioma 2013 in 2014.

Kdo je Hamas, kaj želi doseči?

Hamas pomeni Harakat al-Muqawama al-Islamiya oziroma Islamsko uporniško gibanje. Ustanovil ga je Šejk Ahmed Jasin v Gazi konec osemdesetih let kot alternativa palestinskemu Fatahu. Jasin je bil aktiven član Muslimanske bratovščine že za časa svojega študija v Kairu, potem pa je svojo pot nadaljeval v Gazi in na Zahodnem bregu, saj je Šestdnevna vojna leta 1967 ponudila nove priložnosti za razširitev Muslimanske bratovščine. Gibanje je sprva prišlo v spor z egiptovskim predsednikom Naserjem, vendar sta mu kasneje vrata ponovno odprla Sadat in Mubarak. Leta 1987 je prva palestinska intifada ponudila popolnoma novo priložnost, kjer je Hamas želel prevzeti vajeti od Palestinskega islamskega džihada, stacioniranega na Zahodnem bregu, Hamas pa se je uspel pozicionirati v Gazi.

Hamas seveda nima dovolj številčne vojske za okupacijo Izraela, vendar pa ima dobro oborožitev, ki jo primarno dobavljajo Iran, Asad, Katar in Hezbolah, nekaj pa jo proizvedejo sami. Hamas, Brigade Al Kasam, Palestinski islamski džihad, Brigade Jenina in Fatah so namreč mojstri izdelave recikliranega orožja iz otroških dronov, kopalniške opreme, uporabljenega in odvrženega izraelskega orožja itd., prototipe pa jim največkrat zagotovijo Iranci, kot recimo za samomorilski dron Šehab.

Ruska okupacija Ukrajine je pokazala, da lahko manjša vojska zada hude udarce bolje oboroženim silam. Hamas je presenetil IDF, to je zdaj že jasno, napad pa je bil izveden precizno, vključil je raketne napade na izraelske vojaške in civilne cilje ter polno zaposlil raketni ščit (Iron Dome). Toda tokrat je uspešno infiltriral relativno močno vojaško silo, ki je uspela vsaj za kratek čas zavzeti nekaj kibucev, premagati nekaj vojaških točk IDF in zadati izjemen psihološki udarec izraelskemu prebivalstvu, ki se je doslej počutil varnega za zidovi in raketnim ščitom. Uporabili so na primer motorna jadralna letala, ki jih izraelski radarji in kamere niso uspele odkriti, saj imajo majhno termalno sled.

“Ste pripravljeni na pekel?”

Psihološki udarec za Izraelce bo ogromen, pomislimo, da so Brigade Al Kuds posnele fotografijo nad Tel Avivom in jo objavile z napisom “Prebivalci Tel Aviva, ali ste pripravljeni na pekel?”. Zelo verjetno je namen razširitev vojne na Zahodni breg in Jeruzalem, kar je v javnem nagovoru potrdil tudi Ismajl Hanija, vodja Hamasa. To je danes mogoče zaradi ukrajinske izkušnje. Hamas in ostale teroristične organizacije v regiji imajo sposobnost z droni pripeljati vojno in teror na domače dvorišče, četudi droni ne bodo pomagali pri zmagi v vojni. Ta situacija vrača Izrael v devetdeseta leta in obdobje po 11. septembru, ko so judovsko državo preplavili teroristični napadi v nakupovalnih centrih, avtobusih, tržnicah, ulicah itd.. Tisto obdobje nestabilnosti in terorja, ki ga je z intifado sprožil pokojni palestinski voditelj Jaser Arafat, potem ko je povozil mirovni sporazum, je pripeljalo k gradnji zidu, kontrolnih točk in raketnega ščita, kar je na koncu Palestincem življenje še bolj otežilo.

Danes Izrael ne more spregledati dejstva, da lahko Hamas na otroški dron priveže granato in jo vrže nad vrtec. Z današnjimi posnetki pobijanja civilistov in ugrabitev lahko takšen scenarij napovemo z gotovostjo. Velikokrat slišimo, da Izrael pretirava z obrambo, toda današnji posnetki nam pokažejo do kako alarmantnega pokola bi dejansko prišlo v primeru hipotetične zmage Hamasa nad Izraelom. Ne pozabimo, da je v ustavi Hamasa zapisano uničenje tako Izraela kot njegovega judovskega prebivalstva.

Gre za koordiniran napad na Izrael, ki ga je pomagal načrtovati Iran. Ta je pred dnevi gostil voditelje Hamasa na Konferenci islamske enotnosti, kjer je šef Hamasovega politbiroja v Libanonu Osama Hamdan pripravil govor, ki je napeljeval k današnjim dogodkom. Takrat so potekali tudi pogovori o nadaljnih dogodkih v regiji, vključno z Jahjo Rahimom Safavijem, vojaškim svetovalcem iranskega verskega voditelja Alija Khameneja, ki je med prvimi čestital Hamasu za uspešen napad na Izrael. Iranski parlament je ob začetku napada kričal “Smrt Izraelu”, “Palestina bo zmagala” in “Izrael bo uničen”. To je bilo poleg že natisnjenih panojev v Teheranu, ki so jih razobesili v čast Hamasu.

Enako kot v primeru Jemna, Sirije in Iraka gre za širjenje iranskega vpliva. Ta modus operandi je ajatola Homeini napovedal ob prevzemu oblasti, ko je pozval na širjenje islamskih revolucij po vzgledu iranske, uničenju Izraela in potem širitev naprej v svet. Iran zvesto sledi dikciji, ki jo je naslovil veliki ajatola. Zaradi tega je dokončno napočil čas, da se Zahod poenoti v mnenju, da je Iran problem in ne rešitev. Današnjo bitko je dobil Iran, ki je dokazal, da lahko močno udari po Izraelu.

Savdsko presenečenje in ruska izdaja

Zalivske države so bile enako presenečene kot Izrael. Savdska Arabija in Izrael ravnokar sodelujeta v zgodovinskih pogovorih, ki bodo odprli vrata uradnemu sodelovanju med državama, morda celo trajnemu miru v regiji. Državi sta v resnih pogovorih že desetletje, začeli so se še pod prejšnjim kraljem Abdulahom, ko so ugotovili, da imajo skupne stične točke v nekaterih varnostnih vidikih, kot je recimo boj proti terorizmu in iranskemu vplivu v regiji. Prvi preboj je bil Abrahamski dogovor, kjer so Izrael, Združeni arabski emirati, Bahrain, Maroko in Jordanija podpisali več sporazumov. Te države verjetno ne bi pristopile k sporazumu z Izraelom, če Savdska Arabija ne bi podala pozitivnega mnenja. Dokončni sporazum med Izraelom in Savdijci bi seveda pomenil zgodovinski preboj v normalizaciji Bližnjega vzhoda, saj vsi sunitski narodi upoštevajo smernice savdskih oblasti. Normalizacija odnosov bi prinesla uveljavitev Savdske Arabije v regiji kot nosilke miru, Izraelu pa bi se odprli gospodarski trgi. Jasno je, da bi takšen razplet za militaristične organizacije, kot so Hamas in Fatah, pomenil izgubilo podpore sunitskih držav, kar bi jih prisililo k reformam. Toda tako kot je Arafat uničil mirovne pogovore z intifado, tako si Hamas in Fatah ne želita normalizacije z Izraelom, ker bi to zanju pomenilo uničenje. Konec koncev je Arafat umrl kot multimilijonar.

Postavimo si lahko naslednje vprašanje – kako daleč se bo razširila vojna in kdo vse se bo vanjo vpletel? V Siriji in Libanonu je Hezbolah, ki ga redno usposabljajo in oborožujejo iranske milice v iranskih bazah ob meji z Jordanijo in Izraelom. Egipt je predal uradno sporočilo tiskovnega predstavništva Hezbolaha Izraelu, ki pravi, da če bo Izrael bombardiral Gazo, se bo ta vključil v vojno, verjetno sprva z raketnimi napadi.

Rusija se je Egiptu ponudila pri mirovnih pogajanjih, toda s tem je izdala Izrael. Netanjahu je iskal podporo pri Putinu, potem ko je Zahod zahrbtno omogočil Iranu razvoj nuklearnega programa in nadaljnjega financiranja terorizma v regiji, toda Putin je vseeno Netanjahuju zabodel nož v hrbet že takrat, ko je uradno povabil Hamas v Moskvo. Enako je storil danes s pozivom k prekinitvi ognja ter mirovnim pogajanjem, kar je za Izrael nesprejemljivo.

Tokrat gre za spopad, ki vključuje več regionalnih sil, Izrael se dejansko bori proti regionalnim terorističnim organizacijam ter državam, kot sta Iran in Sirija. Vprašanje je, kako hitro bo zaustavil vojno, kako bo omejil Hamasove kapacitete in kako se bo odzval na agresorske države, kakršna je Iran, ki lahko v vsakem primeru pričakuje povračilne ukrepe. Na koncu se bo moral Izrael vprašati, kaj so počele obveščevalne službe, ki so vsekakor zatajile.

+++

Hamas ne bo pridobil veliko. Še vedno bo le lutka v rokah Irana, še naprej pa bodo njegovi šefi vladali Gazi, kjer bo utrpelo največje posledice civilno prebivalstvo, ekonomija bo še naprej v razsulu, Egipt bo vedno imel le priprta vrata, blokada bo še intenzivnejša.

Toda Hamasova vojna bo zbližala Savdsko Arabijo in Izrael ter ostale zalivske države. Že danes lahko opazujemo reakcije zalivskih držav, ki pozivajo Hamas k prenehanju sovražnosti. V bistvu jih imajo dovolj. Dovolj imajo spopadov in vojn, ki niso prinesle nič drugega kot trpljenje enim in drugim. Dovolj imajo koruptivnega Fataha, ki molze tone denarja iz Palestincev, in dovolj imajo Hamasa, ki podpira celo njihove sovražnike.

Morda se bo iz te zgodbe izcimilo nekaj dobrega, morda se bodo dokončno premešale karte in bomo čez deset let govorili o ekonomskem sporazumu med izraelsko in palestinsko državo, ki ga bodo podpisali v Riadu. Do takrat pa ne pozabimo, kaj je Hamas, medtem ko gledamo ugrabljeno kričeče civilno prebivalstvo in prestreljene prebivalce Izraela.

Andraž Šest, Kairo

16 komentarjev

 1. Senaida

  Here is a system that turns your website into a money machine
  without you having to pay for any ads or traffic.

  This Ai generates real human traffic with unique IP addresses
  and makes you passive income every day with initial setup.

  Its 100% free today.
  Access it here https://bit.ly/3rPouD3

 2. ren

  Rusi so vdrl v Ukrajino!
  Palestinci so vdrl v Izrael!

  Mislim, da ima Netanjahu prav. Zdaj ima priložnost, da uniči Gazo in Palestince. Pa še Zahodni breg.
  Namreč, Palestinci v svojem bojnem pohodu v Izraelu vdirajo v privatna stanovanja in pobijajo cele družine. Akcije Izraelcev morajo biti ostre in učinkovite.
  Pri nas pa morajo biti informacije o tej vojni povsem nasprotne, kakor so bile za časa Juge informacije o izraelsko-arabskih vojnah. Izraelci so zasedli polotok Sinaj, jugoviški Tanjug pa kako Arabci zmagujejo. Za Tanjugom pa vsi jugo mediji s TV vred.
  Dobro bi pa bilo, da pride nekaj Izraelcev k nam in sabo vzamejo nekaj propalestinskih novinarjev, ki delajo sramoto naši državi. Izkrcajo naj jih pa v Gazi.

 3. James

  AI is here to change the world, and people are going crazy over it

  So the question is, would you like a piece of that pie?

  BrainBox – The World’s First AI App Let You Launch Your Own “ChatGPT-like” AI Chatbot with 50 stunning AI features

  You can even customize this AI Chatbot with your own domain, branding and style and charge people for using it.

  Forget paying huge fees for Content Writers, Programmers, Designers, Translators, Video Editors, SEO Experts, Customer Support, etc

  BrainBox handles all of that for you 100%

  >> Click Here To See The Live Demo & Get Full Access Before Price Increases

  Use my coupon code: bit.ly/BrainBoxDiscount

  To get access to BrainBox you need just 4 easy steps away

  Step1: Login to BrainBox Cloud-Based App ( super-easy to navigate dashboard)

  Step 2: Create- With Just One Click, Create Your Very Own ChatGPT-Like AI Chatbot( this takes just few minutes)

  Step 3: Now Launch- You’re Ready To Charge Millions Of Hungry Customers For Using Your Very Own AI Chatbot.

  Step 4: Start Getting Paid by your Customers and Clients

  BrainBox comes with over 50 AI features that which includes ;

  Write engaging, high quality content for videos, blogs, scripts, emails, newsletters, ebooks literally anything

  Turn plain text into engaging, professional videos that attract thousands of free hits of traffic

  Generate the best AI designs that put 99% of graphic designers to shame, in just seconds

  Design salespages, sales funnels, fully functional blogs

  Proofread your writing without paying anything

  Translate your writing to over 50 different languages and profit

  That’s just a tiny fraction of all the features that BrainBox has to offer…

  Using BrainBox will give you full control and cut down your expenses on hiring freelancers that give you low service .

  >> Get Unlimited Access to BrainBox AI Technology

  bit.ly/BrainBoxDiscount

  And to make this a no-brainer, the first 25 people will get full access to my 100 bonuses.

  PS: If you act now, you will instantly receive [bonuses] worth over $14,659.44… This bonus is designed specifically to help you get 10x the results, in half the time required

  >>Click here to secure your access to BrainBox today

  bit.ly/BrainBoxDiscount

  Sincerely,

  James

  • ren

   Ker Palestinc je pa vdrl na ta forum?

  • Noctilucens

   A zdaj boste dopuščali spam na portalu, uredništvo?
   Če je tako, lahko že zdaj zložite jadra in portal zaprete, ali pa ga spremenite v tabloid. Resni ljudje, ki kaj dajo na resno debato, ne hodijo tja, kjer je opazno nezanimanje uredništva in posledično spam.

 4. observer

  Odziv Izraela na napad bo silovit in s ciljem po uničenju džihadističnega Hamasa. Upam. Zaradi prostorske prepletenosti Hamasa s civilnim prebivalstvo bo tudi slednje nehote kaznovano kot kolateralne žrtve. Predvsem pa je dal slaboumni džihadistični Hamas povod Izraelu da končno resno ukrepa in ga iztrebi.

 5. Noctilucens

  Ni čudno, da veleslavni Mossad tega ni izvohal vnaprej?
  Ni čudno, da Hamas očitno zavestno deluje za uničenje Palestine?

  In obratno: kaj bi bilo, če bi Izrael vnaprej izvedel za napad in ga preprečil?
  Predvsem bi šla po vodi odlična priložnost za uničenje Palestine.

  Čudna igra (ki se hkrati dogaja na več odrih, ne samo na Bližnjem vzhodu).
  Prozorna in vendar nedoumljiva. Za zdaj.

 6. Noone

  Mi že imamo Palestince v Sloveniji – Albance.

 7. Miller

  Pred časom je preiskovalna komisija iz ZDA v Ukrajini preverjala, zakaj na stotine ton vsakovrstnega orožja, ki so ga donirale ukrajinski vojski, sploh ne doseže fronte in prej izgine.
  Tu ne gre samo za osebno orožje in strelivo, ampak tudi za protioklepne in celo protiletalske rakete, ki so v rokah teroristov nočna mora za cel svet.
  Ne samo vojaška industrija, tudi preprodajalci si danes manejo roke. Ti so brez ideologije in kupujejo ter prodajajo od vsakogar in vsem.
  Robe je v izobilju, če je kupcev premalo, se pa malo podkuri…

  • Slavc

   In to si prebral v Russia today

 8. ren

  Palestinci nočejo miru. Oni se hočejo vojskovati še stoletja. Zato tudi Izraela nočejo uničiti, ampak samo poškodovati.

 9. Miller

  Prstni odtisi ?
  Pod njimi se jasno vidijo stopinje.
  Videno po mnogih dokumentarcih in prebrano iz zgodovinskih knjig o Bližnjem vzhodu, so dogajanja tako zavozlana, da je tudi največjim poznavalcem marsikaj skrito, tudi tisto, kar se je zgodilo pred 10 leti, kaj šele v drugi polovici 18 stol. Nikoli pogasnjen ogenj, ki se vsake toliko razplamti, tudi s pomočjo.
  Zgodovinarji vlečejo vsak na svojo stran, oportunistični in podkupljeni politiki pa smejo goniti samo tisto: „kar so ata djali“.
  Sledi maščevanje enih, drugih in tretjih, ki so idealen material za promocijo raznoraznih ideologij in „vrednot“ ter odlični kupci orožja. Zdaj so se začeli oglašati Talibani, Pakistanci..
  Kastrirana EU že kliče “welcome” in na široko odpira denarnico… in kar ji gre najbolj od rok, noge…

 10. APMMB2

  Sam napoveduješ prihod Palestincev. Je to potem prvovrstna domača tema?

 11. jaz

  Sicer pa spoštovani apmmb2, bi se morali bolj posvečati domačim razmeram. Vidimo, da se goloba ki verjetno pod pritiskom opravlja vse tiste predpriprave za kapitulacijo Slovenije kot samostojne države ne bomo rešili še vsaj kakšno leto. Naslednja stopnja bo vstop v velikem slogu kakšnega levega kandidata, ki bo zrušeni Sloveniji znova predstavljal sončnega kralja odrešenika. To bo ključni in sklepni del usode Slovenije kot samostojne države. Bo zmagala domovinska v podobi kakšnega Prebiliča ali pa neka druga ..Srbsko Ruska naveza ki čaka v letečem štartu. Pusimo se “presenetiti”.

 12. jaz

  @apmmb2, najbrž se motiš. Palestinci bodo. Prav kmalu tu na Dolenjskem in v najlepšem mestu na svetu. In nanje se bo do z verigo priklepale poslanke. Niso še povedale koliko jih bodo sprejele na dom. Enega? dva? Milijon? Milijardo? Saj ni važno. Sovraštvo do slovenskega naroda je neizmerno. Buhti jim iz oči in besed.
  Včasih se mi zazdi da bi hotele splaviti kar cel slovenski narod naenkrat…

 13. APMMB2

  Sadaj bo šlo zares. zelo hitro Gaze ne bo več. Izraelci bodo Gazo zravnali z zemljo.Vse pripadnike Hamasa bodo pobili, ostalo prebivalstvo pa bo moralo Gazo zapustiti. Konec je pravljic o človekovih pravich, o eskončnih sodbah sodišč in toleriranji terorizma. Teorite je potrebno izbrisati iz sveta po jnajkraši poti. Hamas je sedaj dalIzraelu priložnost da to stori.Sveda mora akcija biti zelo hitra in učinkovita, da se “mirovniki” po svetu ne bodo mogli ootrganizirati, Recimo slovenska Levica, ki se bori za proznanje Palestinske države.Potrebno se je ozreti tudi na domovino terorizma, to je Rusijo. Od tam prihaja že stoin večlet levičarski terorizem, ki seje nemir v svetu.

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Razkrivamo

Prihodnost Argentine: Norec ali pretkan politik novega kova?

Morda se sprašujete, zakaj je Javier Milei v Argentini zmagal s tako prednostjo. Za analizo smo zaprosili argentinskega Slovenca, novinarja, radijskega voditelja in publicista Mirka Vasleta. Eden od odgovorov je ta, pravi Vasle, da je veliki del Argentincev naveličan velike korupcije na skoraj vseh področjih sedanje vlade, pomanjkanja varnosti, pasivnosti policije in zlasti vsesplošne naveličanosti ljudi nad ekonomskimi in socialnimi razmerami v Argentini, kjer dobijo ljudje volilno pravico s 16 leti, skoraj 45 odstotkov prebivalstva pa je uradno revnih. Novoizvoljeni predsednik, libertarec po prepričanju, je dejal, da so pred njim in pred narodom zelo težki meseci, morda celo leta.

Pozor, nevarnost terorističnih napadov v božičnem času v Evropi je velika!

Evropske institucije, ki v Bruslju skrbijo za varnost in mir državljanov unije, so zaskrbljene. Po 7. oktobru, ko se je začela nova vojna na Bližnjem vzhodu, se je teroristična ogroženost evropskih držav občutno povečala. Resda so najbolj izpostavljene večje članice, denimo Francija in Nemčija, vendar je priložnost tista, ki naredi terorista. Evropska komisarka za notranje zadeve zato svari pred previdnostjo v prihajajočih predbožičnih tednih. Islamisti se lahko maščujejo za evropsko podporo Izraelu kjerkoli.

Scenariji za rešitev politične krize do evropskih volitev

Agencija Valicon ugotavlja, da so Slovenci vse bolj oprezni, zadržani, ko gre za vojne in krizna žarišča in da bi glede tega najraje zavzeli neko nevtralno, neuvrščeno pozicijo. Na prvi pogled to nima neke povezave s politično krizo doma, z iskanjem rešitve na čelu koalicijske vlade. V resnici pa jo ima. Če Slovencev ne zanimajo vojne in krize po svetu, to pomeni, da je njihov fokus doma, kjer so naši problemi: nadpovprečna inflacija, energetska kriza, prometni kaos na vsakem koraku, kolaps zdravstvenega sistema, novi davki, nove grožnje s stavkami in protesti … Slovencev torej ne zanima niti članstvo v Varnostnem svetu. Zanima pa jih, koliko bodo plačali za elektriko januarja 2024. Zanima jih, kdaj bo vlada začela delati. Kajti Robert Golob je v letu in pol veliko obljubljal, naredil pa bore malo. Javnomnenjske ankete mu napovedujejo, da bo pristanek trd.

Vučićeve volitve: Čeferin, nogomet in čevapčiči

17. decembra bodo v Srbiji predčasne parlamentarne volitve, pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 občinah. Najpomembnejše so seveda parlamentarne, saj od njih ni odvisna le politična prihodnost srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki si želi še okrepiti oblast, pač pa tudi nadaljnji razvoj dogodkov na Balkanu. V tem smislu so to zagotovo najpomembnejše letošnje volitve v tem delu Evrope, ki bodo vplivale tudi na dogajanje v prihodnjem letu.

Kanin – potencialni turistični biser pred ponovnim propadom

Letos Kanin, naše edino pravo visokogorsko smučišče, praznuje 50 let od zgraditve kabinske žičnice, začetka smučarske zgodbe. Namesto pravega praznovanja, novih pridobitev, pogleda v prihodnost precej atraktivnega povezanega, čezmejnega sistema Kanin – Nevejsko sedlo, se sooča s propadom. Spet.

Skoraj že pozabljena vojna: Kratko poročilo iz Ukrajine

Po 7. oktobru, ko se je začela nova vojna na Bližnjem vzhodu, se je pozornost svetovnih medijev kot tudi javnosti obrnila proti Izraelu in Palestini. Nenadoma je vojna v Ukrajini spolzela z naslovnic in udarnih novic. Tega se Ukrajinci ne morejo preveč veseliti. Sploh če bo zahodna javnost počasi pozabila nanje. O tem, kakšne so v teh dneh razmere v Ukrajini, nam poroča sodelavec Jure Gubanc, ki je bil še minuli teden v Lvivu: “Tudi na zahodu, kjer je center ukrajinskega duha, počasi pojenja volja do bojevanja. Če je bilo lani na začetku vojne še polno optimističnih prostovoljcev, je trenutna slika morale in ekipnega duha bolj klavrna. Ljudje počasi sprejemajo dejstvo, da bo ta vojna trajala dolgo časa.”

V imenu ljudstva: Kdo bi rad pred javnostjo skrival sodbe našh sodišč?

Škandalozni poskus pravosodnega ministrstva, da pri spremembi zakonov s področja sodstva potihoma skrije sodbe pred javnostjo ali pa ji vsaj čim bolj oteži dostop do pravomočnih sodb, še vedno odmeva. Ministrica za pravosodje se posipa s pepelom in trdi, da je šlo za nesporazum. Jurij Toplak, pravni strokovnjak in profesor prava, pa v to ni povsem prepričan. “Nekateri v vodstvu ministrstva in sodstva se zavzemajo za skrivanje sodb pred javnostjo in čim težji dostop javnosti do sodb”, je zapisal v uvodniku zadnje številke revije Pravna praksa, ki ga poobjavljamo tudi na našem portalu.

700 šolnikov v odprtem pismu opozarja, da tako ne gre več

Neurejeno področje psihoterapije dobiva nove in nove razsežnosti. Zadnji, ki so se oglasili, so šolniki, ki opozarjajo na vedno večje duševne stiske otrok in mladostnikov, te pa so ogledalo stanja v družbi, odraz pritiskov in idealov, ki se kažejo na družbenih omrežjih in jih kot družba tudi spodbujamo. Po podatkih za Slovenijo se je v obdobju 2002–2022 povečalo redno doživljanje vsaj dveh psihosomatskih simptomov pri prav vseh mladostnikih, njihova ocena duševnega blagostanja pa je precej pod mednarodnim povprečjem. Tudi NIJZ opozarja na porast anksioznih motenj. Odstotek tistih, ki kljub simptomom ne poiščejo strokovne obravnave, je visok. Posledično se v šolstvu vse bolj ukvarjajo z delikventnimi in zahtevnimi primeri, ki jim šolniki sami niso kos, pri reševanju pa nimajo dovoljšne podpore.