Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti

Fotomontaža Plus Portal

Ključnik:

Avtor: | 19. septembra, 2023

Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti. Izkaznica je hkrati identifikacija v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Super pogruntavščina (upamo sicer, da je z zaščito podatkov vse OK), en dokument manj v denarnici, je v “digitalnem trendu”, a kakšne posebne nove uporabnosti za državljane ni, ker boste čakali v istih analognih, nič kaj biometričnih čakalnih vrstah. Čakamo pa tudi Anžeta Logarja, da pove, kaj bo ustvaril s svojo “platformo nejasnosti”.

Anže Logar je na predsedniških volitvah ustvaril določen politični kapital, ki je presegal klasično delitev na levo in desno. S tem so se bolj, ali manj, strinjali vsi. Zato so ga njegovi politični tekmeci na levi (pa deloma tudi “prijatelji” na desni) vztrajno predstavljali kot trojanskega konja Janeza Janše. No, to počnejo tudi sedaj, res tudi je, da prepričljivih argumentov proti temu – vsaj zaenkrat – ni.

Nataša Pirc Musar je na predsedniških volitvah seveda pobrala vse orkestrirane glasove na levi, levi sredini, nekaj resnične, neobremenjene sredine pa je dobil tudi Logar. Z obljubo povezovanja, strpnosti, nove politike.

Anže Logar je nekaterim vliv upanje. Želijo si neke neprepirljive svežine, drugačne od zagrenjenih “frisov”, ki se vsak dan prepirajo o tem, kdo je zmagal v drugi svetovni vojni, javna sredstva režejo in delijo kot del njihove zasebne torte, namesto da si se ukvarjali z reševanjem realnih problemov državljanov, ki se žal kopičijo iz dneva v dan.

Kje smo danes s tem projektom? Po mesecih medijskega mrcvarjenja je Logar sestavil t.i. platformo. Ta bo menda povezovala in se dotikala ključnih razvojnih vprašanj. Kot pravijo na njihovi spletni strani, bo “Platforma sodelovanja” vodila Konvencijo o prihodnosti Slovenije skozi organizacijo forumov, okroglih miz in srečanj s predstavniki gospodarske, kulturne, znanstvene, izobraževalne, mladinske in politične srenje. Prisluhnili bomo vsakemu, ki se bo želel vključiti v razpravo. Primarni namen Konvencije je oblikovati širok konsenz glede razvojnih poti Slovenije za naslednje desetletje z namenom zagotoviti konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter državljankam in državljanom Slovenije omogočiti visok življenjski standard. V EU to uspeva družbam, kjer prevladuje visoka kultura dialoga in sodelovanja. To je pot, ki jo zasleduje tudi Platforma”.

Fajn napisano, všečno, a precej brez vsebine. Full of nothing, bi dejali Angleži. To velja tudi za dosedanje Logarjeve odgovore na pogosta vprašanja javnosti, ki se nanašajo na prihodnost tega projekta. Ključno razvojno vprašanje namreč je: kako na oblast spraviti ljudi, neko koalicijo, ki bo to državo znala, upala upravljati brez ideološkega mrcvarjenja državljanov v vedno bolj zapletenih družbenih, gospodarskih, podnebnih, mednarodnih razmerah. Platforma povezovanja zaenkrat precej votla zadeva, ki jo pri življenju drži samo upanje dela javnosti, da se bo nekaj zgodilo. Zgodilo se zaenkrat ni nič posebnega. Vedno več je ugibanj o iskrenosti, resnosti, agilnosti Logarjeve “alternative”.

Pomembno dejstvo v evoluciji Logarjeve platformske pogruntavščine je, da je trenutna vlada nazorno, mogoče bolj od pričakovanj, pokazala svojo akutno operativno nesposobnost, kadrovsko bedo in da se sesuva sama vase s svojimi fanatičnimi ideološkimi projekti ob neokusni PR-ovski samohvali. Zadnjo priložnost neke rešitve, možnost novega začetka, so ji prinesle katastrofalne poplave. Kot pa kažejo trenutne odločitve, smer in hitrost delovanja, ignoranca pri upoštevanju stroke, obravnavanju alternativnih rešitev, predlogov … te priložnosti Golobova vlada ne bo izkoristila. Kvečjemu obratno: poplave lahko pred koncem mandata predčasno odplavijo tudi trenutno ekipo.

Vlada po mesecu in pol po podatkih občin ne izvaja ustrezne nujne sanacije vodotokov, ne zna niti približo oceniti realne škode te naravne katastrofe, kaj šele sestaviti operativni terminski plan sanacije. Zna pa na zalogo “nabijati” nove davke pod pretvezo izumetničene solidarnosti.

Če k poplavam dodamo še očitno nesposobnost pri sanaciji zdravstvenega sistema, črpanju EU sredstev in stopnjevanje migrantske krize, za katero nimajo nobenega odgovora, razen praznega političnega blebetanja o strpnosti, integraciji ipd., se rok uporabnosti te vlade silovito bliža. Tudi za številne njene nekdanje podpornike. Pokazalo se namreč je, da zna vlada izpolnjevati le obljube, ki so povezane z načelnimi ideološkimi ukrepi. Kratkoročno to morda deluje, od praznega besedičenja in samohvale pa ljudje ne morejo živeti ne na levi, ne na desni.

Zgodilo se ni nič tudi v razmerju SDS – Logar, kar iskreno rečeno dnevno načenja Logarjev sredinski potencial. Pobudnik “alternativne” platforme je še vedno predsednik Sveta SDS, poslanec te stranke in nič ne kaže, da bi s teh funkcij odstopil. Zdi se, da trenutno vsi v politiki nekaj čakajo, deloma zaradi zaostrene situacije glede poplav, deloma zaradi trenutne udobnosti statusa quo. Kakorkoli gledamo, je lahko zmagovalec trenutne situacije za nekatere odpisani Janez Janša. Ob svoji “lopatni ofenzivi” po poplavah je dokazal, da obvladuje razmere in da se prilagaja. Tudi razmeroma konstruktivna drža pri sprejemanju različnih predlogov okoli sanacije mu zaenkrat koristi. Hkrati uspešno razgalja dvoličnost NSi, ki se v svoji ihti kljubovanja SDS oklepa bombončkov leve vlade, pri čemer kaže svojo nič kaj krščansko naravo delovanja.

V vsem tem solidarnostnem po-poplavnem cirkusu in morebitni imploziji trenutne vlade je Logarjevo cincanje lahko do neke mere logično. Če je Logarjeva platforma iskren poskus prevetritve slovenske politike s strani sicer izkušenega in do sedaj strankarsko jasno opredeljenega politika, ali pa v resnici zgolj strateški projekt SDS, bomo lahko izvedeli v naslednjih mesecih, ko bo zaradi nakopičenih problemov in ponovnega zimskega pritiska na cene energentov naraščalo nezadovoljstvo javnosti in posledično tudi politična napetost.

Če bo Logar nadaljeval s svojo pahorijansko prijazno, simpatično pasivnostjo znotraj SDS, če ne bo začel kreirati jasnih alternativnih predlogov za reševanje ključnih družbenih, gospodarskih problemov, potem bo sredinski volilni kapital dokončno usahnil, silno napovedovana Platforma pa bo ostala na ravni debatnega krožka nekaj sicer precej izobraženih in spodobnih ljudi. Mogoče je to bil tudi njegov osnovni cilj, a ga je javnost narobe razumela, ker se je pod “prisilo” agresivnih medijev ujel v preveč smele, nerazdelane obljube? No, mogoče se pa dejasko še ni odločil, kaj bo storil in scenariji v njegovi glavi še dozorevajo?

0 Komentarjev

+Portal se trudi omejiti žaljivo komentiranje, “spam” vsebine, zato režim komentiranja še prilagajamo. Prosimo vas za razumevanje. Poleg tega vas pozivamo, da se vzdržite agresivnih vsebin. Komentarji, ki vsebujejo povezave na spletne strani ne bodo objavljeni.

zadnjih 10 +Komentar

Kako sem spoznal Kissingerja

Zakaj Henery Kissinger tudi po pol stoletja še vedno polarizira in nas ne pusti ravnodušnih? Je to zato, ker oblast potrebuje določeno stopnjo tajnosti, saj morajo celo v največji demokraciji na svetu volivci presojati rezultate in ne načinov? Saj, tudi sam sem se ob srečanju z njim veliko naučil. Vsebine se spomnim le bežno, morda je bilo že vabilo na ta dogodek garancija, da vsebina je, nedobljena vizitka to samo potrjuje, veliko več pa mi je ostalo o tem, kako je pomembno mreženje, komunikacija, moč, in vse ostalo, kar sodi zraven. In ravno to je bila odlična lekcija, ki sem je naučil, ko sem spoznal Kissingerja.

Ministrici za zdravje predlagam, da sama napiše odstopno izjavo, ne pa premier Golob

Da je Valentini težko delati na Ministrstvu za zdravje, ni težko ugotoviti ob njenih nastopih na televiziji ter po njeni telesni govorici pred kamero. Dragoceni čas ji bodo pobirali majhni problemi, slabi svetovalci in vedno novi problemi v zdravstvu. Seveda bo na koncu ponovno za vse kriva ministrica. Ko ne bi zmogla več, sledi odstop, še prej pa diskreditacija njenega dela. In ko bo odšla kot ministrica, bo zaradi gnojnice, ki se bo zlila po njej, le s težavo dobila delovno mesto. In prišel bo novi, pa spet novi minister ali ministrica in tako naprej, mi pa bomo vztrajno upali, da bomo rešili probleme v zdravstvu z menjavo ministrov.

Titovo Jajce in Titova televizija

Zgodovina se na slovenskih tleh dejansko ponavlja na najslabši mogoči način, ponavlja se kot grozljiva in strašljiva farsa. Kajti kdo ima interes, da za gnilo preteklost, ki ni nikomur prinesla nič dobrega, zapravlja davkoplačevalski denar slovenskih državljanov in pošilja novinarsko ekipo v Jajce, hkrati pa osvobojeno in depolitizirano vodstvo “nacionalke” stoka in joka, da bo Titova televizija propadla, če takoj ne dobi izdatne finančne injekcije?

Predstava, ki gre narobe

Ko sem natančno pregledal poročilo Evropske komisije, sem ugotovil, da je minister Boštjančič zavajal Bruselj. Tja je namreč (namerno?) poslal napačno verzijo proračuna. Tisto, ki je še vsebovala solidarnostni dodatek. Tisto, ki še ni upoštevala zvišanih povprečnin za občine. Takšno, ki še ni upoštevala indeksacije socialnih transferjev. In ki je še vedno predvidevala zamrznitev plač javnih uslužbencev. Vse te postavke, ki tehtajo nekaj debelih sto milijonov evrov, je Boštjančič dal v proračun tik pred sprejemanjem v parlamentu in o tem ni obvestil Bruslja.

Kdo je ustrelil Johna Krambergerja

Vedno bolj verjamem, da resnice o JFK-ju ne bomo nikoli izvedeli. Tudi če bi ameriške zvezne arhive jutri v celoti odprli za javnost in razkrili vse, kar se nanaša na Kennedyjev atentat, bi ljudje še vedno videli tisto, kar hočejo videti. Ljudje namreč verjamejo samo v to, v kar hočejo verjeti. V tej klasični dihotomiji med logos in mitos, torej med razumom in tistim, kar bi lahko opredelili kot zgodbo, pripoved ali intepretacijo, bomo bržkone vedno bolj verjeli zgodbi. Zakaj? Zato ker so posredi tudi čustva. Močna čustva. Pri Johnu F. Kennedyju jih je seveda ogromno in za veliko Američanov je njegova smrt še vedno travma, iz katere se napajata umetnost in popularna kultura.

Vladno proračunsko burkaštvo z nevarnimi posledicami

Medtem, ko vlada ljudstvo »zabava« z revolucionarnim, aktivističnim zasegom blatnega (zasebnega) goveda, arhaičnimi postopki evidentiranja delovnega časa, napovedanimi in odpovedanimi radikalnimi reorganizacijami vlade, depolitizacijo policije in vseh “nesvobodnih” sektorjev, vogalov te države, je v Državnem zboru potekalo sprejemanje ključnih dokumentov za delovanje države: proračunov za naslednji dve leti. Fiskalni svet je oba ocenil kot neverodostojna, celo brezpredmetna dokumenta.

Nekoč bomo dočakali tudi davčno reformo

Namesto da bi se politika odločila in znižala davčno breme, nas vedno bolj obremenjuje z raznimi stranskimi dajatvami. Nekatere imenuje celo solidarnostni davek, potem pa ga čez nekaj časa ukinejo. Težko jih je razumeti. V moji dolgoletni praksi se ne spomnim, da bi kdo toliko obljubljal, nato pa obljube spremenil ali jih sploh ne bi uresničil. Sprašujem se, zakaj nekaj obljubljajo, ne da bi prej preverili, kaj je sploh izvedljivo oziroma kaj lahko sploh izvedejo. Davčni zavezanci ne marajo presenečenj.

Od banalnosti do brutalnosti

Nevarnost prihaja z ljudmi, ki tlakujejo pot v fašistični pekel na krilih ideološkega zanosa po ustvarjanju boljše družbene ureditve, kot je svobodna demokratična država. Zlo, ki napoveduje resne probleme družbe, je kratenje človekovih pravic posameznika ali določene družbene skupine. Mehanizmi kratenja svobode so znani: demonizacija nasprotne strani, zasmehovanje in nato dehumanizacija določene družbene skupine ali pripadnikov politike s pomočjo oblikovalcev javnega mnenja, pa tudi orkestriranega diskreditiranja političnih nasprotnikov s strani t.i. digitalnih trolov, ustrahovanje in kaznovanje svobodomiselnih z zlorabo policije, sodstva ali celo vojske.